PERJANTAI 05.01.2018

PERJANTAI 05.01.2018
01. Myrskyiset tuulet ovat nyt ehtineet
Israeliinkin riepoteltuaan pahoin Eurooppaa ja Amerikkaa. Kuten tavallista talvisin, sateet tulevat useimmiten rajuina aiheuttaen tulvia, teitten katkeamia, onnettomuuksia maanteillä ja tulvaveden tunkeutumista asuntojen kellareihin.
Myrskyvaroitus annettiin koko maahan viikon vaihteen ajaksi kehottaen pitämään vauvat, vanhukset ja kroonisesti sairaat peitettyinä ja lämpiminä. Pohjoisosassa maata ennustetaan lumisateita, 20 -30 sm vahvaa lumipeitettä Hermonilla, ja kovia tuulia koko maassa. Tätä kirjoittaessani tuuli vonkuu ulkona ropistellen vesipisaroita ikkunoihin. Onneksi ukkosta ei ole vielä tullut, joka pakottaisi sulkemaan tietokoneet.
Myrskyiset tuulet alkoivat pohjoisessa torstai-iltana ja ovat sieltä levinneet keski- ja eteläosiin. Tuulen voimakkuus on km 35 -50 km/t. Perjantain aikana tuulen voimakkuus kasvaa 40 -60 km/t, paikoitellen jopa 90 km/t.
Sateitten siirtyessä Negeviin on odotettavissa hetkellisiä tulvia jokien alkaessa täyttyä yli äyräittensä. Ihmisiä kehotetaan varomaan potentiaalisia tulvavyöryjä, sillä ne voivat yllättää maantiellä ajavat. Tulvia on odotettavissa myös rannikon kaupungeissa.
Tuulten ja sateitten odotetaan heikkenevän sapatin vastaisena yönä, mutta uusiutuvan illalla. Sunnuntaina säätilanteen odotetaan palaavan normaaliksi; yöt ovat viileitä alle 5 asteen lämpötilalla, joka noussee 05 -12 asteen tienoille. Taivas on pilvinen, mutta pilvipeitto repeilee sunnuntaina.
Säätieteilijät varoittavat, että irralliset esineet ja rakennusosat kuten katokset voivat irrottautua kovassa tuulessa ja lentävät tuulen mukana. Myös kotieläinten mukavuudesta on syytä huolehtia. http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-hunkers-down-for-weekend-winter-storm-532919

02. Maan pohjoisosassa sattuneessa rajussa
nokkakolarissa sai surmansa 2 ihmistä ja 3 muuta haavoittui, 2 heistä vaikeasti ja kolmas kriittisesti. Autot ajoivat suurella nopeudella lähellä Barta`an kaupunkia Wadi Ara-alueella. Molemmat autot vaurioituivat pahoin, osa uhreista jouduttiin leikkaamaan ulos autoista. Kriittisesti haavoittunut 30-vuotias mies kiidätettiin helikopterilla sairaalaan, muut 2 ambulanssilla.
Onnettomuuden syytä ei vielä saatu selville, mutta kova tuuli, sumuinen ja sateinen sää ovat voineet aiheuttaa onnettomuuden.
Israelissa on tammikuun alusta saanut surmansa 4 ihmistä liikenneonnettomuuksissa, viime vuoden tammikuun aikana 37 ihmistä ja vuonna 2017 kaikkiaan 362 ihmistä. https://www.timesofisrael.com/two-killed-three-seriously-injured-in-road-accident-in-northern-israel/

03. Syyskuussa 2017 Tokion Weekender kysyi
pääkaupungin 500 lukijansa mielipidettä, kenet he asettaisivat ehdolle valittaessa "suurinta koskaan elänyttä japanilaista". Vastaajat ohittivat vallan-kumoukselliset, kuninkaalliset, ja jopa baseball sankarit antaen äänensä yllättävästi Japanin toisen maailmansodan lähettiläälle Kovnossa, Liettuassa.
Lähettiläs Chiune Sugiharaa ylistetään häntä kuvaavassa artikkelissa mieheksi, joka "nosti hallituksensa kunnioitusta ja riskeerasi oman karriäärinsä pelastaakseen tuhansien juutalaisten hengen". Tokion Weenender (viikonloppu) lehteä levitetään kuukausittain lähetystöihin, hotelleihin, lentoterminaalille ja muihin turistikohteisiin. Lähettilästä koskeva artikkeli oli vain yksi entisen diplomaatin suorittamista hyvistä teoista.
Sugihara on nyt humanismin symboli Japanin historian pimeänä aikana. Hänen kansallinen ja kansainvälinen profiilinsa nousivat huomattavasti, kun media huomioi hänet vanhurskaana kansojen keskellä (Righteous Among the Nations).
Artikkelissa kuitenkin kysellään, onko tapauksen julkistamisella juuri aikaan, jolloin Japanissa keskustellaan julkisesti perustuslain muuttamisesta maan aseistamiseksi uudelleen; tarkoitus vaikuttaa kansan yleiseen mielipiteeseen keskittymiseksi mieluummin hyviin töihin, kuin alkaa rakentaa aseita. Toiseksi arvioidaan, käytetäänkö Sugiharan imagoa hyväksi synninpäästöksi toisen maailmansodan synneistä valmistautuessaan Japanin militarisoimiseen?
Kysymyksiä myös heitellään, kuka Sugihara oli, diplomaatti, vakoilija, salakristitty? Hyvä mies joka tapauksessa. Israel myönsi hänelle 1984 arvonimen "vanhurskas kansojen joukossa", ja kuoleman jälkeen Japanissa 2000.
Vuonna 1900 syntynyt Sugihata toimi 1939 -41 Japanin varakonsulina Kovnossa (Kaunas), Sinä aikana hän antoi 3 500 transit-viisumia juutalais-pakolaisille ja perheille, jotka olivat paenneet Puolasta ennen NatsiSaksan Liettuan miehitystä. Näiden viisumien ja monimutkaisen mekanismin avulla toisten konsulien, yhtiöitten ja yksityis-henkilöitten kanssa uskotaan 10 000 juutalaisen pelastuneen toisen Maailmansodan aikana.
Israelin ensimmäinen presidentti Chaim Weizmann totesi 1936; "Maailma on jakautumassa kahteen osaan, maanosaan, joissa juutalaiset eivät voi asua, ja maanosaan, jonne juutalaisia ei päästetä.
Japanin miehittäessä Shanghaita se oli avoinna juutalaisille, ja heitä tuli sinne Sugiharan toimesta.
Artikkelissa kerrotaan Sugiharan mystisestä elämästä, josta on erilaisia versioita. Yhden mukaan hänet erotettiin ulkoministeriön palveluksesta ja hän menetti eläkkeensä. Hän oli sodan jälkeen 18 kk Venäjän vankina, josta vapauduttuaan hän palasi 1944 Japaniin. Tätä versiota pidetään vääränä.
Toisen version mukaan Japani palkitsi hänet useilla kunnianosoituksilla humanitäärisen työnsä vuoksi. Hänet lähetettiin Liettuaan tarkkailemaan sekä Saksan että Venäjän aikeita, joista hän raportoi Tokioon. Hän oli diplomaattinen vakoilija.
Sugiharan ihmisystävällinen toiminta toisen Maailmansodan aikana on tosiasia, jota ei voi kieltää, pelastaessaan 10 000 juutalaisen hengen. https://www.timesofisrael.com/japans-schindler-a-genuine-hero-tangled-in-a-web-of-myth/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Iranin mielenosoitusten jatkettua viikon asiantuntijat puntaroivat, onko aika sopiva peruuttaa Iranin kanssa solmittu JCPOA sopimus, vai onko sopimus nyt arvokkaampi kuin koskaan. Tarkkailijat ovat huomioineet, että protestien pää-kohteita olivat taloudellinen asema ja hallituksen kireä valvonta johtuen ehkä siitä, että ne alkoivat pienemmissä kaupungeissa heikosti palkattujen toimesta, mutta ovat sittemmin levinneet suurempiinkin kaupunkeihin. Toiseksi protestoijat olivat suurelta osin nuoria, jotka vaativat vapautta inter-netiin ja pukeutumiseen. Myöhemmin mukaan on tullut keskiluokan edustajia, ja protestien kohde on muuttunut mullahien hallitusta vastaan. Eliittiluokka
sen sijaan on pysynyt poissa.
Länsimaiden kannatuksen puuttuminen on selvästi hillinnyt johtavan luokan tuloa koko painollaan mukaan. Presidentti Trump on ainoa merkittävä valtion päämies, joka on selvästi ilmaissut kannattavansa protestoijia, mutta sanoo odottavansa sopivaa aikaa todellisen tuen antamiseksi. Vallankumouskaarti on asettunut protestoijia vastaan, mutta on pidätellyt käyttämästä täyttä voimaansa. Arviolta 21 ihmistä on saanut surmansa mielen-osoituksissa, ja satoja on pidätetty. Protesteilta puuttuu karismaattinen johtajahahmo, jonka taakse he voisivat asettua. https://www.timesofisrael.com/with-nuke-deal-tottering-iran-protests-could-be-death-blow-or-saving-grace/
• Presidentti Trump uhkasi lopettaa PA/PLO:lle tarkoitetut avustukset arvoltaan n. 350 miljoonaa USD/vuosi. PA:n johdon kärkevän uhmakkaat
vastaukset eivät ole ainakaan lieventäneet jännitystä Trumpin hallituksen kanssa. Abbas kieltäytyi tapaamasta Trumpin nimittämiä neuvottelijoita ja kielsi viranomaisiaan puhumasta heidän kanssaan. Trump sanoi syyksi avustusten poistamiseksi sen, että PA/PLO kieltäytyy neuvottelemasta. USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley uhkasin lopettaa avustukset myös UNRWA:lle, ellei PA/PLO muuta kantaansa. PA syyttää Yhdysvaltoja lasten ja nuorten näännyttämisestä nälkään. USA ilmoitti keskiviikkona harkitsevansa avustusten lopettamista, mutta päätöstä siitä ei ole tehty. Pääministeri Netanyahu pelkää UNRWA:n avustusten lopettamisen kiihottavan Gazan kaistaa valvovaa Hamasia uuteen sotaan Israelia vastaan. https://www.timesofisrael.com/white-house-reviewing-aid-to-palestinians-after-threats-to-slash-funds, https://www.timesofisrael.com/thousands-in-gaza-protest-against-worsening-living-conditions// ,
• Islamin valtio Siinailla julisti keskiviikkona sodan Hamasia vastaan julkistaen 22 minuutin videon, jossa sen pyssymiehet teloittavat kiinniottamansa Hamasin jäsenen ampuen häntä päähän. Häntä syytettiin aseiden viemisestä Gazaan. Videossa Gazasta Siinaille muuttanut Abu Kazem al-Maqdisi sanoi sala-kuljettajien vievän "aseita niille, joille Allah ei ole ilmestynyt", sekä IS:n vastaisesta taistelusta estäen IS:n kannattajien pääsyn Gazasta Siinaille. Hän kehotti katsojia hyökkäämään Hamasin asemia ja oikeusistuimia vastaan Gazassa, koska "ne ovat tyrannian pilareita". Hamas on pidättänyt useita salafisteja Gazassa, koska he aiheuttavat jännitystä osapuolten välillä. https://www.timesofisrael.com/islamic-state-in-sinai-declares-war-on-hamas-in-gruesome-execution-video/
• Trump kutsuu iljettäviksi entisen ja erotetun neuvonantajansa Steve Bannonin antamia kuvauksia Valkoisesta Talosta, jonka julkaisi Michael Wolff nimellä Fire and Fury, West Wing tell-All.Tuli ja Leimaus, länsisiipi kertoo kaiken.
Kirja ilmestyy virallisesti perjantaina.
Trump hyökkäsi rajusti Bannonia vastaan sanoen, ettei hänellä ole mitään tekemistä Valkoisen Talon kanssa, eikä hän puhu enää Bannonille. Bannon sanoo Trumpia kurittomaksi man-child mies lapseksi. Trump vastaisi siihen käyttäen Valkoisen Talon lausuntoa Tweetin sijasta todeten, ettei Bannonilla ollut ansiota hänen voittoisassa vaali-kampanjassaan, eikä hänen presidentin virkansa kanssa. "Jouduttuaan erotetuksi virastaan hän ei vain menettänyt työtään vaan myös järkensä" Trump sanaili. Michael Wolff kertoo kirjassaan, ettei Trump tunne virkansa painoa, vaan syö iltaisin juustoburgereita sängyssään katsoen kolmea TV-lähetystä. Kirjassa syytetään myös Trumpin vanhinta poikaa Don yhteyksistä Venäjän kanssa, joita Bannon kutsuu petturuudeksi.
Trumpin asianajaja Charles Harder uhkaa nostaa syytteen Bannonia vastaan "julkaisten lausuntoja, jotka muutamissa tapauksissa ovat hyvin häpäiseviä". Bannonin henkinen tila taitaa olla pahasti hajallaan ja risainen. https://www.timesofisrael.com/trump-disgusted-with-bannon-as-west-wing-tell-all-set-to-come-out-early/
Trumpin ja hänen entisen neuvon-antajansa välinen julkinen kiista paheni eilen, mikä näyttää katkaisseen entisen luottamussuhteen heidän välillään. Tarkkailijoiden mukaan tämä heikentää Trumpin asemaa, mutta se näyttää heikentäneen myös Bannonin asemaa. Hänen avaintukijansa Rebekah Mercer, miljardööri ja Breitbartin osaomistaja, sanoutuu kokonaan irti Bannonista, joka siirtyi Breitbartin palvelukseen.
https://www.timesofisrael.com/trump-bannon-feud-drives-wedge-through-their-populist-movement/
• Sotilastuomioistuin määräsi sotilaita solvanneen 21-vuotiaan Nour Tamimin vapautettavaksi välittömästi odottaessaan oikeuden tuomiota. Hänen 16-vuotias sisarensa Ahed ja äitinsä Nariman jäävät sen sijaan odottamaan asiansa käsittelyn loppumista, mutta korkeintaan 8 päivän ajaksi. https://www.timesofisrael.com/judge-orders-release-of-older-tamimi-cousin-filmed-slapping-soldier/
• Israel haluaa pitää cryptovaluutan poissa Tel Avinin pörssikaupoista. https://www.timesofisrael.com/regulator-seeks-to-keep-cryptocurrency-away-from-tel-aviv-stock-exchange/,
• USA on ollut PA/PLO:n suurin tukija, 90-luvulta lähtien se on tukenut melkein kaikkia palestiinalaisten elämän aloja, varoja pelkästään 6 miljardia USD. Trump päätti lopettaa tämän USA:n veronmaksajain varojen mielettömän tuhlauksen saamatta mitään takaisin. Valkoinen Talo aloittaa tutkimukset tuen leikkauksista, koska PA/PLO ei osoita mitään halua neuvotella rauhasta. Abasin et co kauhístuksen voi hyvin ymmärtää, sillä se on ollut mainio lypsylehmä. Jäähän sille EU, mutta pienemmällä osuudella. Trump voi luottaa kongressin tukeen, sillä se on jo tehnyt aloitteen tuen leikkauksista tai poistamisesta. https://www.timesofisrael.com/how-much-aid-does-the-us-give-palestinians-and-whats-it-for/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 07 -09; Tiberias 11 -16; Suolameri 15 -20; Eilat 10 -21 +C-astetta. Sateita luvataan tänään ja huomenna, sunnuntaina vähän selkene ja lämpötila nousee.











Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021