SUNNUNTAI 05.11.2017

SUNNUNTAI 05.11.2017
01. Libanonin pääministeri Saad Hariri ilmoitti lauantaina Riyadista Saudi Arabiassa eroavansa Libanonin pääministerin tehtävistään. Syyksi hän ilmoitti pelkäävänsä henkensä puolesta vain muutamia päiviä aiemmin epäonnistuneen teloitusyrityksen jälkeen. Tarkkailijat toteavat, ettei ilmoituksen erosta olisi pitänyt tulla yllätyksenä, sillä Saad Hariri on usein esittänyt kriittisiä lausuntoja sekä Hizbullahista että Iranista. Toiseksi hänen asemansa pääministerinä toimi tunnetusti vain viikunanlehtenä Iranin ja Hizbullahin lujasta otteesta Libanonin sisäpolitiikassa. Turvallisuutensa vuoksi hän muutti ennen eroilmoitustaan Saudi Arabian kotiinsa, ja on luultavaa, että päätökseen vaikuttivat kuningas Salmanin suositukset. Saad Haririn isä Rafik Harisi sai surmansa valtavassa pommi-iskussa Beirutin keskustassa helmikuussa 2005 muutaman kuukauden kuluttua hänen erottuaan pääministerin tehtävistään.

Saad Hariri suostui ottamaan pääministerin tehtävät vastaan presidentti Michel Aoun suosituksesta joulukuussa 2016, vaikka hänen uskotaan hyvin tiedostaneen, että sekä Hizbullah että Syyria olivat hänen isänsä Rafikin surmaaman pommi-iskun taustalla. Saudi Arabian ja Syyrian välit ovat siitä lähtien olleet hyvin jännittyneet, sillä Rafik oli saudidynastian ystävä.
Jos Hizbullah todella suunnitteli toisen teloituksen suorittamista Libanonin johdossa, se osoittaisi, että Iran katsoo ajankohdan sopivaksi kertoa maailmalle todellisen valtansa Syyriassa ja Libanonissa.
Miten Libanonin uuden hallituksen ja pääministerin valitseminen käytännössä hoidetaan, on vielä epäselvää, mutta Iranin suunnitelma shia-akselin muodostamisesta Iranista Irakin kautta Syyriaan ja Libanoniin on muotoutumassa Venäjän antaman diplomaattisen ja aseellisen tuen varassa. Presidentti Vladimir Putinin vaikutus Lähi-Idän poliittisena johtajana voimistuu. Kurdien itsenäisyyshaaveet murskattiin armotta, koska itsenäinen Kurdistan olisi häirinnyt kokonaissuunnitelmaa. Iranin haave turvallisen käytävän luomiseksi Teheranista Välimerelle näyttää toteutuvan ilman todellista vastustusta.
Toinen vaikutus Haririn eroamisella pääministerin tehtävistä on se, että Hizbullah tuntee nyt saaneensa lopullisen vallan Libanoissa, ja että sen uhitteleva ja tuhoa ennustava toiminta Israelia vastaan tulee voimistumaan entisestään. Tämä ennustaa rauhattomuuksia Israelin pohjoisrajan takana sekä Libanonin että Syyrian lohkolla.
https://www.timesofisrael.com/with-hariris-resignation-lebanon-now-a-full-on-iranian-proxy-for-all-to-see/,https://www.debka.com/lebanese-pm-hariri-steps-strengthening-iranianhizballah-grip-beirut-israeli-border/,

02. Syyrian puoleisella Golanin kukkuloilla Hader druusilylässä perjantaiaamuna suoritettu itsemurhapommitus surmasi yhdeksän druusiasukasta haavoittaen lukuisia.
Israelin druusikansanedustaja Akram Hasson kertoo, että neljä surmansa saanutta olivat hänen laajennetun perheensä jäseniä. Hasson on Kulanu-puolueen jäsen, hänen kotinsa on Israelin puoleisella Golanin kukkuloilla Dalyat el-Karmel druusikylässä. Hänen perheensä on Hader kylän laajin, ja useita sen jäseniä haavoittui surmansa saaneiden lisäksi itsemurhaiskussa.
Hasson sanoo, että terrori-isku aiheutti paljon vihaa druusi-yhteisön keskuudessa iskun suorittaneen Janhar al-Nusra terrori-järjestön jäseniä vastaan.
"Teidän tulee ymmärtää, että he ovat ryhmä murhaajia lahdaten oman kansansa jäseniä" Hasson kirjoitti ynetnews websivulla. "Sanoin tämän aiemmin armeijan ja hallituksen jäsenille. Kukin niistä ryhmistä, joihin luotimme aiemmin, lopulta suuntaavat aseensa meitä kohti. Me emme voi luottaa heihin. Tiedän, että Assadin armeija käyttää druuseja omiin tarkoituksiinsa. Me luotamme IDF:än, se on meidän maamme, mutta Haderin kylän asukkaat ovat veljiämme, perheemme. Emme voi sallia, että heitä vahingoitetaan."

Hyökkäyksen jälkeen satoja Israelin druusiasukkaita kokoontui Golanin kukkuloille liittyäkseen Syyrian puolella oleviin sukulaisiinsa. "Koko Israelin druusiyhteisö on kokoontunut Golanin kukkuloille", Hasson sanoi. He pyrkivät Syyiain puolelle, mutta IDF esti sen, ja joutui etsimään kymmenkunta druusimiestä, jotka olivat ehtineet pääsemään raja-aidasta muutamia kymmeniä metrejä. Mutta koska aita on Israelin puolella, he eivät ylittäneet rajalinjaa. IDF sanoo, että yritys mennä väkivalloin Syyrian puolelle sukulaistensa avuksi, on vakava loukkaus lakia vastaan.
Israelin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Meir Ben Shabbat keskusteli druusijohtajien kanssa vakuuttaen heille, ettei IDF tule sallimaan jihadistien ottavan kylää valtaansa.
IDF vahvisti asemiaan, etteivät druusit yrittäisi uudelleen päästä Haderin kylän avuksi. Paikalle johtavat tiet suljettiin. IDF:n tiedottaja kiisti Syyrian hallituksen väitteet, että IDF olisi avustanut al-Nusran terroristeja iskun suorittamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/israeli-druze-lawmaker-says-4-of-the-dead-in-syria-bombing-are-his-kin/

03. Hallituksen esitys vuoden 2005 tekemän päätöksen vetäytyä neljästä juutalaiskylystä peruuttamiseksi tarkoitettu lakiesitys jäi makaamaan Netanyahun päätettyä keskustella ensin siitä presidentti Trumpin kanssa. Tämä käytäntö näyttää nousseen pääministerin salaiseksi aseeksi, jolla hän pystyy laillisesti viivyttämään ja ehkä lopulta estämään hänelle poliittisesti epämukavien lakiesitysten käsittelyn Knessetissä.
Riippumatta siitä, olisiko luvan kysyminen ulkovaltion johtajalta eduksi maan turvallisuudelle tai ei, tämä ei todellakaan osoita kovin suurta kansallisrohkeutta, jonka puuttumisesta Netanyahua moititaan. Netanyahu jätti samasta syytä pöydälle lakiesityksen, jolla pääkaupungin sekä alueellista että demograafista asemaa olisi vahvistettu liittämällä Jerusalemin lähettyvillä olevat viisi kaupunkia Jerusalemin kunta-rajojen sisäpuolelle.
Netanyahu pelkää, että v. 2005 lasin peruuttaminen aiheuttaisi juutalaisasukkaitten palaamisen entisiin paikkoihin, joista heidät väkivaltaisesti karkotettiin. Lakiesitys jätettiin pöydälle sunnuntain paneelissa, jossa tutkitaan esityksen saamaa tukea hallitus-koaliittion jäseniltä.
Sionistisen Unionin toinen puheenjohtaja Tzipi Livni, joka aiemmin johti lukuisia epäonnistuneita rauhantunnusteluja PA:n kanssa, sanoi "esityksen jättämisen pöydälle osoittavan, ettei Likudilla eikä Juutalainen Koti-puolueilla ole mitään vaihtoehtoista rauhan-suunnitelmaa Juudean ja Samarian tulevaisuudesta".
IDF jätti yksiköitään Juudeaan ja Samariaan tyhjennettyjen kylien raunioille, mutta veti kaikki joukkonsa pois Gazasta samalla väki-valloin karkottaen kaikki juutalaisasukkaat kodeistaan ja kukoistavista yrityksistään kuvitellen, että arabit jatkaisivat toimintaa. Todellisuudessa he varastivat kaiken jättäen juutalaisten tietokoneohjatut kasvihuoneet ryöstetyiksi raunioiksi.

Juutalaiset ovat useita kertoja yrittäneet paluuta alueille, joista heidät karkotettiin, mutta IDF ja poliisi ovat systemaattisesti estäneet kaikki heidän haaveensa, onhan heillä laki turvanaan. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-requests-to-delay-vote-on-reversing-2005-west-bank-withdrawal/
Pääministeri Netanyhau palasi tänään Englannista, jossa hän osallistui Balfourin julistuksen 100-vuotispäivällisiin. Samoihin aikoihin juhlallisuuksien kanssa tuhannet PA:n arabeja tukevat ryhmittymät järjestivät marsseja Balfourin julistusta ja Israelia vastaan vaatien julistuksen mitätöimistä ja Palestiinan valtion tunnustamista 1949 aselepolinjojen rajoin pääkaupunkinaan Jerusalem sekä arabipakolaisten paluuoikeutta. Englannin pääministeri Thereza May torjui päättävästi vaatimukset anteeksi pyynnöstä sanoen: "Certainly not" (ehdottomasti ei).
https://www.timesofisrael.com/thousands-of-pro-palestinians-march-in-london-against-balfour/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Netanyahu palasi tänään Lontoon vierailultaan joutuakseen suoraan herhiläisten pesään. Pääministeri viipyi Lontoossa yli sabatin voidakseen rauhoittua ja koota itseään seuraavaa rynnistystä varten. Hänellä on pari korruptio-epäilystä, joiden taustoja poliisi on tutkinut kuukausien ajan, ja tänään poliisi haluaa kuulla tuoreeltaan, miten hän menetteli Saksasta ThyssenKrupp telakalta ostettujen viiden sukellusvenekaupan yhteydessä, ja miten kolmen uuden tilauksen kanssa toimitaan. Hän ei itse ole ollut syytettynä, mutta kahta hänen läheistä avustajaansa kuulustellaan
tänään sukellusvenekaupoista. On siinä pääministerillä tekemistä, ja se vaatii kylmäpäisyyttä voidakseen keskittyä kotoisten ongelmiensa rinnalla maailmaa syleilevien ongelmien ratkomiseen. Kaiken kukkuraksi hänen Sara-vaimonsa in samoin epäiltynä valtion varojen väärin-käyttämisestä – pikku sinttejä syvänmeren kalastajille, mutta kadunmies voi ajatella eri tavoin. Eipä ihme, että Bibi vakuuttaa, ettei hänen Yair-poikansa mene politiikkaan. https://www.timesofisrael.com/2-netanyahu-associates-detained-for-questioning-in-submarine-affair/
• USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley sanoi Israel-Amerikka Neuvoston tilaisuudessa pitämässään puheessaan, että USA eroaa UNHRC:n ihmisoikeusneuvostosta, ellei se reformoi perusteellisesti ohjelmaansa Israelia koskevalta osaltaan. "UNHRC joko omaksuu nämä reformit, tai USA eroaa siitä"
Hän sanoi runsaitten kättentaputusten seuraamana. https://www.timesofisrael.com/nikki-haley-unless-un-rights-council-reforms-us-is-out/
• Israel Beitenu ja Kulanu puolueitten johtajat, Avigdor Liberman ja Moshe Kahlon vakuuttavat, etteivät he koskaan liity Avi Gabbain johtamaan koaliittioon, sillä Sionistisella unionilla ei ole mahdollisuuksia, eikä kukaan halua toimia viikunanlehtenä vasemmistohallitukselle. Gabbay avusti Kahloinia perustamaan Kulanu-puolueensa, ja toimi ympäristöministerinä, mutta erosi vastalauseeksi Libermanin valitsemiselle puolustusministeriksi. Kahlon ei sanonut olevansa vihoissaan Gabbain kanssa, mutta olevansa pettynyt häneen. Politiikassa vain ei tulisi koskaan sanoa "ei koskaan", koska siellä kaikki on mahdollista. https://www.timesofisrael.com/liberman-kahlon-vow-not-to-join-a-coalition-under-gabbay/
• Entisen pääministeri Yitzhak Rabinin murhan 22. vuosi-juhlaan osallistui arviolta 85 000 ihmistä. Tilaisuuden iskulauseen oli "Me olemme yksi kansa" halutessaan tällä muistuttaa kansan yhtenäisyyden merkityksestä kuitenkin todeten, etteivät kaikki halua unohtaa menneitä. Juutalaisten suurin ongelma on ollut kautta vuosisatojen sen hajanaisuus, ja voimakkaitten ryhmäkuntien nouseminen, jotka eivät halua tunnustaa toisen ryhmän oikeutta ajatella toisin. https://www.timesofisrael.com/thousands-attend-rally-marking-22nd-anniversary-of-rabins-murder/,
• USA:n presidentti Donald Trump aloitti perjantaina USA:n aikaa KaukoIdän matkansa, joka suuntautuu viiteen maahan. Ensiksi hän tapaa Japanin pääministeri Aben, sieltä hän lentää EteläKoreaan – USA:n eturivin liitolaiseen, ja sieltä Kiinaan tavaten presidentti Xi Jinpingin, joka sai äskettäin puolueeltaan diktaattorin valtuudet maansa johtamiseksi, ja jonka ajatukset "Thoughts of Xi" ovat Maon kaltaisia, eli hänet nostettiin lähes puolijumalaksi. Seuraava kohde on Vietnam, jossa hän osallistuu alueen APEC talousyhteisön konferenssiin ja Asean huipputapaamiseen. Hän tapaa presidentti Vladimir Putinin konferenssin aikana. Huomiota on herättänyt, ettei Trump ole osoittanut samaa kiinnostusta EteläKorean presidentti Moon Jae-iniin, johtuen heidän erilaisesta mallista PohjoisKorean kriisiin. Myös Filippiinit on hänen vierailuohjelmassaan. Trumpin matka kestää viisi - tai luultavimmin 12 - vuorokautta.
Presidentti Trump sanoi ennen nousemistaan AirForceOne koneeseensa, ettei minkään diktaattorin tulisi aliarvioida USA:n kykyä vastata haasteisiin jatkaen samaa teemaa Yokotan tukikohdan kentällä Japanissa. "Yksi jos toinenkin ali-arvioi meidät tullakseen epämukavasti yllätetyiksi. OK"?
Tämä oli tarkoitettu lieväksi varoitukseksi PohjoisKorealle, jonka ydinaseen testipaikkana käytetty vuoren sisään louhittu luola luhistui surmaten 100 -200 ihmistä ja ilmaisesti haavoittaen lukuisia, vaikka tiedot ovat níukkoja. Japani lähetti koneensa tarkistamaan mahdollisia ydinsäteilyä. Trumpin matka sattui samaan aikaan, kuin USA:ssa Antifa- ja RCM-järjestöt kiihottavat kansaa maan laajuisiin mielenosoituksiin Trumpin hallituksen kaatamiseksi. Raportit eivät ole kertoneet, miten haave vallankumouksesta edistyi. https://www.infowars.com/antifa-revolution-ultimate-fail/ https://www.timesofisrael.com/trump-no-dictator-should-underestimate-us-resolve/
• Saudi Arabiassa on meneillään suuren luokan puhdistu, joka kohdistuu läheisesti kuningasperheen jäseniin. Kruununprinssi Mohammad bin Salmanin asema on vahva ja vahvistuu edelleen puhdistusten vuoksi. Kuningas Salman erotti Kansalliskaartin komentajan, erotti talousministerin ja ilmoitti korruption vastaisen komitean perustamisesta, jonka johtoon tulee kruununprinssi Mohammed bin Salman. Lisäksi raporteissa kerrotaan, että 11 prinssiä ja tusinoittain entisiä ministereitä pidätettiin korruptionvastaisen komitean suosituksesta.
Al-Arabiya raportoi, että komitea tutkii tuhoisien tulvien aiheuttamia tuhoja osassa Yeddaa 2009, sekä Saudi Arabian reaktiota Lähi-Idän hengityselin tulehdussyndroomaan (MERS), joka surmasi satoja ihmisiä viime vuosien aikana. Kruununprinssi Mohammed bin Salman on 32-vuotias täynnä tarmoa ja haluaa saattaa kansansa ummehtuneen, paikoilleen jämähtänen innovation kilpailemaan maailman johtavien maitten kanssa kaikilla inhimillisen elämän alueilla. Yksi uusista haaveista on 500 miljardia USD maksavan 33 kertaa New Yorkin kokoisen NEOM kaupungin rakentaminen Punaisenmeren rannalle siltana Jordaniasta Egyptiin. Se tulisi olemaan vapaa Wachabin kuristus-otteesta, mutta avoin kaikille uskonnoille kuten myös ei perinteisille ja muinaisille uskonsuunnille. https://www.timesofisrael.com/senior-saudi-royal-ousted-princes-reportedly-arrested/,http://www.wnd.com/2017/11/last-days-babylon-now-on-drawing-board/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -21; Tiberias17 -28; Suolameri 19 -29; Eilat 17 -29 +C-astetta, huomenna asteen verran alempi. Ei sateita.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019