PERJANTAI 20.10.2017

PERJANTAI 20.10.2017
01. Israelissa kuulutetaan kansallista yhtenäisyyttä, mutta käytännössä kansa näyttää hajoavan entistäkin enemmän ja syvemmin. Se ei lupaa hyvää maata uhkaavien vaarojen tiivistyessä maan rajoilla sekä pohjoisessa että etelässä, kuten myös Luvatun Maan sisällä asuvan sekakansan taholta, joka vaatii koko maata omakseen, ei vain osia siitä. Hamas ja Fatah keskustelevat edelleen näitten kansanryhmien hallinnon yhtenäistämisestä, jonka aiesopimus allekirjoitettiin Kairossa Egyptin presidentti Abdel Fateh al-Sisin välityksellä.

Israel vaatii, että PA:n tulevan hallituksen tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona ja Hamasin luopua aseistaan. Hamasin johtaja Yahya Sinwar vakuutti torstaina, hänen johtamansa terrori-järjestö luovu aseistaan eikä keskustele Israelin tunnustamisesta, sillä Hamas suostuu keskustelemaan vain Israelin tuhoamisesta "Ei kukaan universumissa pysty riisumaan meitä aseista. Haaveet niistä ovat verrattavissa saatanan haaveilsiin pääsystä taivaaseen". Tällainen terrorijärjestö on muotoutumassa Israelin maan rajojen sisäpuolelle. On vain ajan kysymys, koska Kassam-raketteja aletaan valmistaa Juudeassa ja Samariassa, jos Hamasin ja Fatahin yhtyminen toteutuu.

Israelin johtajat, viimeksi Labourpuolueen puheenjohtaja Avi Gabbai ja pääministeri Netanyahu, vakuuttavat, ettei Israel voi koskaan luopua Jordanin laakson valvonnasta, sillä jos IDF poistuu sieltä, Iran tulee täyttämään valtatyhjiön. Käytännössä se tarkoittaisi Hizbullahia, joka toimii Iranin työrukkasena.
Syyrian sekavan tilanteen vuoksi Iran levittäytyy yhä lähemmäs Israelin pohjoisrajaa, ja sen haaveilema käytävä Teheranista Välimeren rannikolle Syyrian kautta toteutuu kaikessa hiljaisuudessa USA:n ja Israelin seuratessa toimettomina sivusta.
Venäjän puolustusministeri Sergey Shoigu kävi vierailulla Israelissa keskustellen myös Netanyahun kanssa, mutta heidän keskusteluistaan ei ole kerrottu mediassa. Raporteissa mainitaan, ettei Shoigu halunnut keskustella poliittisista kysymyksistä, joita Netanyhau halusi tietää, vaan kehotti esittämään kysymykset suoraan Putinille. Tämä sai pääministerin ottamaan puhelun Kremliin, ja esittämään huolensa Iranin etenemisestä Syyriassa, mutta myös Putin oli ilmeisen vähäpuheinen, tai medialle ei kerrottu, mitä hän vastasi. Tämäkin kuitenkin osoittaa, että päätökset tehdään nyt pääosin Kremlissä eikä Washingtonissa. https://www.timesofisrael.com/hamas-chief-we-wont-discuss-recognizing-israel-only-wiping-it-out/.
Valkoinen Talo esitti Hamasille vaatimuksen, että sen tulee luopua aseistaan ja tunnustaa Israel, mitä Netanyahu piti positiivisena reaktiona. Hamasin taholta kerrottiin, että "USA:n vaatimukset, jotka USA:n edustaja Jason Greenblatt esitti, ovat häpeämätöntä puuttumista neuvottelujen kulkuun niiden ollessa käynnissä". https://www.timesofisrael.com/hamas-calls-us-demand-that-it-disarm-before-unity-blatant-interference/

02. Hamas olettaa allekirjoitettuaan sovintosopimuksen Fatahin kanssa Kairossa, että se voi nyt avata toimistonsa Ammanissa 10 vuoden eron jälkeen.
Jordanian hallituksen tiedonannossa kuitenkin sanotaan, että "Hamas on palestiinalainen puolue ja järjestö, jonka asema ja toiminta tapahtuvat palestiinalaisten maalla" lisäten, ettei Jordanian lain mukaan mikään maan ulkopuolinen puolue saa avata verkostoaan Jordanian maaperällä. Jordaniassa muistetaan, miten Jasser Arafatin johtamat palestiinalaiset aloittivat v. 1970 sotatoimet kuningas Husseinin hallinnon kaatamiseksi. Veristen taistelujen jälkeen Jordanian armeija murskasi yrityksen ja karkotti Arafatin kaadereineen Syyriaan ja Libanoniin, josta ne edelleen karkotettiin Ariel Sharonin toimesta Tunisiaan. Israelin vasemmiston suosiollisella avustuksella Arafatin sallittiin muuttaa Tunisiasta ensiksi Gazaan ja Jerikoon Oslon sopimusten myötä.
Jordanian kuningas Abdullah II karkotti yhtenä ensimmäisistä toimistaan Hamasin johdon Ammanista 1999, eikä se ole voinut palata lyhyitä katkoja lukuun ottamatta. Abdullah II joutuu varomaan jokaista askeltaan, sillä n, 65 % Jordanian kansasta on palestiinalaista sukujuurta ja heillä on vahvat siteet Juudeaan ja Samariaan.
Myös Qatar karkotti Hamasin johtajat, jotka asuivat siellä. Qatar
on joutunut Saudi Arabian johtaman liittoutuman huomion
kohteeksi, joka syyttää Qataria terrorismin rahoittamisesta ja terroristien suosimisesta maaperällään Iranin varjon suojassa.
https://www.timesofisrael.com/despite-unity-deal-jordan-wont-let-hamas-reopen-amman-office-report/

03. ULTRAORTODOKSIT julistivat eilisen päivän raivon päiväksi järjestäen mielenosoituksia kautta maan. He vastustavat yleistä asepalvelua, vaikka heille onkin järjestetty helpotuksia lain ja järjestyksen säilyttämiseksi maassa.
Torstain mielenosoituksiin osallistui tuhansia kovan linjan ortodokseja protestoiden kaduilla ja aiheuttaen liikennekaaoksia kaikkialla, osittain myös valtateillä.
Jerusalemissa päivällä alkaneen protestit jatkuivat pitkälle ilta-tunneille, kunnes poliisi hajotti loput kansan massat.
Autoliikenne, joka pääkaupungissa on ilmankin tukkoinen, estyi kuten myös raitiotieliikenne aiheuttaen viivytyksiä aikatauluissa.
Poliisi pidätti Jerusalemissa 120 ihmistä syyttäen heitä liikenteen estämisestä ja poliisin käskyjen laiminlyönnistä.
Poliisia on viime aikoina syytetty tarpeettoman väkivallan käyttämisestä ja suoranaisesta ihmisten haavoittamisesta poliisin asemansa suojassa, minkä johdosta he pyrkivät toimimaan hillitysti ja välttämään väkivaltaisia otteita.

Israelin ensimmäinen pääministeri David Ben Gurion antoi ryhmälle ortodokseja erivapauden välttää asepalvelua keskittyäkseen Toran tutkimiseen ja rukouksiin. Vuosikymenien aikana ortodoksien määrä on kuitenkin lisääntynyt muita kansankerroksia paljon nopeammin, ja siksi siitä on tullut todellinen ongelma, koska he eivät osallistu asepalveluun eivätkä myöskään työelämään eläen valtion tukien ja lahjoitusten varassa, sekä' lähettäen vaimonsa työhön.
Mielenosoittajat huusivat: "Me mieluummin kuolemme kuin osallistumme asepalveluun. Valtio pyrkii vaientamaan kaikki juutalaiset, jotka haluavat tutkia Toraa. Ortodoksien määrän kasvaessa he pyrkivät pakottamaan meidät asepalveluun ja osallistumaan työelämään".
Jerusalemin Shabbat aukiolla, jonka kautta liikenne kulkee useisiin ortodoksien lähiöihin, protestoijat sulkivat kaiken liikenteen polttaen jäteastioita ja työnnellen niitä keskelle katuja.
Poliisi meni ajoittaen keskusbussiasemalle estääkseen ortodokseja häiritsemästä matkustajia siellä.
Mielenosoituksia järjestettiin myös Modiinissa, Bnei Brakissa, Beit Shemesissä ja muualla estäen liikenteen myös valtateillä.
Huolestuttava piirre on mielenosoittajien johtajien ennustus, että jos poliisi koventaa otteitaan, he tulevat vastaamaan samalla mitalla. Tämä e todellakaan lupaa hyvää kansalle, joka elää jatkuvan sodan uhan alaisena. https://www.timesofisrael.com/police-arrest-120-ultra-orthodox-protesters-in-anti-draft-day-of-rage/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Yeshiva Yliopiston viides presidentti rabbi Ari Berman, jota artikkelissa kutsutaan sopuisaksi ja ystävälliseksi, ja jonka akateemisissa instituutioissa opiskelee 6 000 opiskelijaa kahdessa yläkoulussa, kolmessa undergraduate ja 10:ssä graduate koulussa levittäytyen viiteen alueeseen New Yorkissa ja yhteen Jerusalemissa. Viime kuussa asemansa saanut Berman kokee asemansa dynaamisen yhteisön johdossa, joka koostuu useista uskonnollisista ja geopoliittisista eroavuuksista. Hän uskoo voivansa paimentaa laumaansa Modernina ortodoksisena yhteisönä, jonka haasteet ovat suuremmat kuin suljetumpien yhteisöjen kokemat. Juutalainen identiteetti ja syvä yhteys Israeliin, jota hän kutsuu suurimmaksi juutalaiseksi projektiksi viimeisen 2000 vuoden aikana, tulevat elämään yhdessä amerikkalaisen identiteetin kanssa. "Teknologian nopea edistyminen, keinoäly haastavat tietoisuutemme, mitä on olla ihminen, ja mitä on Jumala. Naiset haluavat samanarvoista roolia suhteellisen edistyksellisessä osassa, jolla kuitenkin on tarkat perinteiset juuret, mikä on haaste voidakseen hallita nousevassa määrin välttämätöntä
kehitystä kuitenkin pitäytyen traditioihin". Hän tunnustaa, että nämä haasteet vaativat sisäistä innovaatiota. Hän valittaa joutuessaan muuttamaan Israelista New Yorkiin vaimonsa ja 3 lapsensa kanssa, mutta toisaalta jos hän ei tekisi sitä nyt, hän vain jäisi odottamaan eläkettä, mutta hän haluaa vielä tarttua uusiin haasteisiin.
https://www.timesofisrael.com/yeshiva-universitys-new-
head-plans-to-bring-modern-orthodoxy-into-the-future/
• Entinen pääministeri Ehud Barak väittää, että Netanyahun ja Obaman kireät välit Israelia saamasta lahjaksi 20 kpl F-35 stealth hävittäjää. Puhuessaan armeijan radiossa Barak sanoi, ettei lahjasta ole mitään dokumenttejä, mutta että keskustelut siitä käytiin konkreettisella tasolla. Hanke kaatui Netanyahun kireisiin väleihin presidentti Obaman kanssa ja erityisesti Netanyahu kritiikkiin Iranin JCPOA-sopimuksesta.
Entinen USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapido kiistää Barakin tiedot todeten, että F-35 kauppaa käsiteltiin aina osana kokonaispakettia USA:n avustuksesta Israelille. https://www.timesofisrael.com/barak-claims-tense-netanyahu-obama-relations-scuttled-gift-of-free-f-35s/,
• Israelin armeija IDF julkisti eilen tiedotteen, jonka mukaan harjoituslennolla ollut F-35 osui kahteen kurkeen palaten tukikohtaansa. Kone ei kuitenkaan varioitunut, mutta se alistettiin tarkastuksen kuten aina tällaisissa tilanteissa. Arabimediassa väitettiin syyrialaisten ampuneen S-200 torjuntaohjuksen konetta kohti vaurioittaen sitä. Israelilla on seitsemän F-35 konetta, ja saa aikaa myöten 50 konetta. https://www.timesofisrael.com/storks-hit-f-35-sending-stealth-jet-to-garage/
• 1700 vuotta vanha hienoin lattiamosaiikki, joka löydettiin Lodista, tullaan esittelemään julkisuudessa v. 2019 avattavassa Lodin kaupungin arkeologisessa mosaiikki-museossa sen valmistuttua. Mosaiikkia on kierrätetty pitkin maailmaa. Runsasvärinen lattiamosaiikki löydettiin sattumalta IAA:n pelastuskaivausten yhteydessä 1996 Lodin kaupungin keskusaukion alta. Museon peruskiven muuraus-tilaisuus pidettiin Lodissa korkeiden vieraiden todistaessa.
Koska varoja ei ollut mosaiikin säilyttämiseksi, se peitettiin uudelleen. Vuonna 2009 varat löydettiin Leon Levi säätiön ja Shelby Whiten lahjoituksina, mosaiikki paljastettiin uudelleen ja se alkoi maailmankiertueensa käyden Pariisissa, New Yorkissa, San Franciscossa, Chicagossa ja muuallakin, kunnes se palautetaan Lodiin. https://www.timesofisrael.com/breathtaking-lod-mosaic-to-finally-have-a-floor-to-call-home/
• Yavnessa suoritettu puukotus osoittanee puukkointifadan palanneen, keskellä USA:n rauhankeskusteluponnistuksia. Poliisi pidätti Hollywoodin tapaisen takaa-ajon jälkeen Ramallahista kotoisin olevan miehen, joka varasti kuorma-auton suorittaakseen sillä terrori-iskun. Poliisi pysäytti kuormikkaan Beit Daganissa ja pidätti sen 39-vuotiaan kuljettajan, joka oli varastanut auton Holonissa. Arabi tunnusti aikoneensa ajaa sotilasjoukkoon. http://www.jpost.com/Israel-News/Truck-thieving-terrorist-caught-by-police-507955
• Labour-johtaja Avi Gabbai ylitti torstaina perinteisen vasemmisto lorun todeten ennalta äänitetyssä videossa, että "setlementtitoiminta Juudeassa ja Samariassa on kaunistus Sionismin kasvoilla". Hän ilmoitti jo aiemmin aikovansa muuttaa puolueensa yksioikoisen juutalaisten rakentamisen tuomitsemisen ja muuttaa puolueensa imagon maltilliseksi. Hän vakuutti aiemmassa puheessaan, etteivät juutalaisten rakentamat kylät ja kaupungit Juudeassa ja Samariassa ole esteenä rauhalle, eikä niitä tule eikä saa tuhota. Vastauksena kritiikkiin hän vastasi näin:
"Uskoakseni Israelin maa kuuluu juutalaisille. Jumala lupasi meille koko Israelin maan, mutta uskon myös, että koska maassa asuu 4.5 miljoonaa arabia, meidän tulee tehdä kompromissi luodaksemme tilanteen, jossa asumme maassa juutalaisena enemmistönä. Haluan Palestiinan valtion oman etumme nimissä. En ole huolissani palestiinalaisten oikeuksista". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236978
• Rambam sairaala harjoittelee tilannetta varten, jossa se joutuu hoitamaan kemiallisen hyökkäyksen uhreja. Torstaina kuviteltiin tilannetta, jossa Haifa on joutunut ohjusiskujen kohteeksi, ja osa ohjuksista on varustettu kemiallisin kärjin. Sairaala rakensi myös suuren maanalaisen osaston, jonne sen toiminnot voidaan siirtää kaupungin jouduttua kemiallisten tai ydiniskun kohteeksi, tai että ne vaurioittavat satama-alueen varastosiiloja aiheuttaen myrkyllisten kaasujen purkautumisen ilmaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236948
• IDF reagoi Syyriasta Israelin puoleiselle Golanille ammuttuun rakettiin iskemällä Syyrian armeijan tukikohtaan tuhoten sen. Syyriasta ammut raketti putosi aukealle paikalle eikä aiheuttanut vahinkoa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236946
• Tulipalo Petah Tikvan lähistöllä aiheutti evakuoinnin alakoulussa, yhteisökeskuksessa, teollisuuslaitoksissa ja kodeissa. Sammuttajien tukena toimivat lentokoneet, ja palo saatiin hallintaan tuntien sammutustyön jälkeen, ja asukkaat voivat palata koteihinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236913
• Yhä useampi länsimaa on alkanut nähdä käden seinällä ja alkanut laatia lakeja, joilla muslimien vaatimuksia vastaan voidaan taistella kulttuurinsa säilyttämiseksi. Slovakia hyväksyi lain, jolla Islamia ei voida rekisteröidä uskonnoksi. Kasvosuojainten pitäminen virastoissa asioidessa ja julkisella paikalle on nyt useassa maassa säädetyn lain vastainen. http://www.jewsnews.co.il/2017/10/20/eu-muslim-migrant-fallout-slovakia-passes-law-to-ban-islam-from-being-registered-as-a-religion.html

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
'Jerusalem 14 -26; Tiberias 19 -35; Suolameri 23 -33: Eilat2+ -33 +C-astetta, huomenna viilenee asteen verran.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019