SUNNUNTAI 27.08.2017

SUNNUNTAI 27.08,2017
01. ONKOHAN USA:n kongressi lopultakin näkemässä valon? Näin voisi päätellä Israelissa viikon ajan vierailevan kahden puolueen delegaation jäsenen, USA:n kongressin asevoimien paneelin puheenjohtajan Mac Thornberryn (R-Tex) antamasta lausunnosta ennen lähtöään kotimatkalle Yhdysvaltoihin. "Kongressin parissa on tunne, että ehkä on aika katsoa kopin ulkopuolelle löytääkseen muita vaihtoehtoja Israelin ja PA:n välisen konfliktin ratkaisemiseksi". Hän sanoi edelleen, että jotkut keskeiset otaksumat, jotka ovat hallinneet Lähi-Idän diplomatiaa- kuten Palestiinan valtion perustaminen Länsirannalle – ovat herättäneet yhä useamman kongressin jäsenen kyselemään niiden mielekkyyttä.
Kongressin delegaation matkan, johon osallistui viisi kongressin jäsentä ja yksi senaattori, oli järjestänyt kristillisperusteinen järjestö USIEA, jonka yhtenä päämääränä on järjestää opinto-matkoja kongressin jäsenille Israeliin. Järjestön taholta selitettiin, että koska matka ei ollut virallisesti USA:n hallituksen tukema, se saattoi viedä vieraansa "setlementteihin", mikä ei ole sallittua hallituksen tukemilla matkoilla.
Delegaatio tapasi tiistaina pääministeri Netanyahun, mutta vietti suurimman osan ajastaan Arielin kaupungissa, käväisten myös Hebronissa.
Myös muutamat muut delegaation jäsenet ilmaisivat saaneensa tuntuman, että on korkea aika yrittää muita ratkaisumalleja. USA:n eri sotarintamalla kunnostautunut Steve Russsel (R-Okl) esitti johtopäätöksenään, että kolmesta vaihtoehdokasta kaksi – tilanteen jatkuminen tai assimilaatio – on kokeiltu, mutta kolmas vaihtoehto, joka perustuu toisen osapuolen eliminoimiseen, on kokeilematta. Hän selitti että historioitsijana ja sotilaana, hän katsoo Israelin halunneen toisen kahdesta ensimmäisestä, mutta kolmas vaihtoehto astuu kuvioihin silloin, kun kumpikaan ei halua suostua kahteen ensimmäiseen vaihtoehtoon. Hänen käsityksensä mukaan tilanne on ajautunut kolmannen vaihtoehdon tasolle.
Trumpin nimittämä Jared Kushnerin johtama neuvottelutiimi ei edes maininnut lausunnossaan kahden valtion periaatetta tavattuaan PA/PLO:n puheenjohtajan Abbasin Ramallahissa. http://www.jpost.com/Israel-News/Top-US-congressman-Time-to-think-beyond-two-state-solution-503474.

02. KORKEA Valkoisen Talon virkailija kielsi lauantaina ehdottomasti arabimaailmassa suositussa Al-Hayat lehdessä julkaistun uutisen, jonka mukaan USA:n delegaatio – pyrkiessään epätoivoisesti aloittamaan rauhankeskustelut Israelin ja PA/PLO:n välillä – tarjosi Abbasin johtamalle delegaatiolle mahdollisuutta "setlementti-toiminnan" jäädyttämiseksi, mikä tulisi johtamaan Netanyahun johtaman hallituksen kaatumiseen. VT:n virkailija torjui suoralta kädeltä uutisen: "Ei ole totta. Näitä lausuntoja ei koskaan annettu".
Al-Hayat raportoi aiemmin lauantaina Trumpin nimittämän tiimin sanoneen Abbasille torstaina tapahtuneen vierailun yhteydessä Ramallahissa, että Israelin suostuminen "setlementtien" rakentamisen jäädyttämiseen ei voi olla ennakkoehtona rauhankeskustelujen jatkumiselle, ja että rakentaminen "setlementeissä" jatkuu.
TV-kanava 10 raportoi lauantain ohjelmassaan, että PA:n arabi-tiimi teki selväksi amerikkalaisille, ettei heillä ole aikomustakaan keskeyttää stipendien maksamista Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien arabeille tai heidän omaisilleen. VT kielsi myös tämän raportin perättömänä todeten, ettei asiasta keskusteltu.
Abbas totesi keskustelujen jälkeen olevansa vakuuttunut USA:n tiimin antautumisesta rauhanprosessin edistämiseen. http://www.timesofisrael.com/us-denies-kushners-team-told-abbas-a-settlement-freeze-would-topple-netanyahu/

03. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahloud Abbas tapaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin Ankarassa tiistaina, kertoi Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu.
Fatahin korkea virkailija sanoi: "Turkki tulee vaikuttamaan positiivisesti Fatahin ja Hamasin välisen kiistan lopettamiseksi". Hamas voitti PA:n alueilla pidetyt vaalit 2006 ja kaappasi vallan Gazassa seuraavana vuonna syrjäyttäen PA:n vallan Gazassa.
Hamasin ja Fatahin välillä on käyty useita sovintoneuvotteluja Kairon välittäminä, mutta ne eivät ole onnistuneet.
PA on aloittanut Hamasin taloudellisen kiristyksen saadakseen sen luopumaan otteestaan Gazassa. PA on katkaissut varojen luovuttamisen Gazaan, mikä on aiheuttanut kriisejä sähkön-toimituksissa, ja terveys- ja muissa palveluissa, sekä poistanut palkkojen maksun tuhansilta työntekijöiltä Gazassa.

Fatahin korkea virkailija Jibril Rajoub kertoi PA:n radiossa aiemmin viime viikolla, että PA:n johto toivoo Abbasin ja Erdoganin välisten keskustelujen vaikuttavan positiivisesti kiistan ratkaisemiseksi.

Turkki on Hamasin läheisimpiä tukijoita ja on avustanut sitä miljoonien USD arvosta viimeisen 10 vuoden aikana. Hamas on kuitenkin viime aikoina pyrkinyt lähestymään Egyptiä, eikä ole varmuutta, missä määrin Turkki pystyy käyttämään vaikutus-valtaansa Hamasiin.
http://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-to-meet-Erdogan-in-Ankara-Tuesday-503494

04. UUTISIA LYHYESTI
• Presidentti Trumpin ja median, etenkin CNN:n, välinen kiista näkyi entistä selvemmin CNN:n uutisotsikoissa: "Hurrikaani Harveyn rantautuessa Texasin rannikolle presidentti Trump alle-kirjoitti sheriffi Joe Arpaion armahduksen". Tämä on tyypillinen esimerkki lehdistön käyttämästä vihjailevasta tyylistä kuitenkaan sanomatta suoraan. Arpaio tutki vuosikaudet presidentti Obaman presidenttiyden laillisuutta tullen lopputulokseen, että Obaman syntymätodistukset olivat kaikki väärennöksiä. Ne eivät kuitenkaan ole johtaneet syytetoimiin oikeudessa. Arpaio itse joutui syytetyksi asemansa väärinkäyttämisestä.
Trumpin vastustajat Washingtonissa kritisoivat presidentti Trumpin päätöstä armahtaa Arizojan entinen sheriffi. Trump sanoi lausunnossaan: "Ilmoitan täten mielihyvin antaneeni täyden armahduksen 85-vuotiaalle Amerikan patriootille Sheriffi Joe Arpaio. Hän piti Arizonan turvallisena". http://www.timesofisrael.com/critics-trump-pardon-is-another-affront-against-judiciary, /http://www.timesofisrael.com/ajc-slams-shameful-trump-pardon-for-ex-sheriff-joe-arpaio/,
• Tel Avivin ja Jerusalemin välille rakennettu joskin ei vielä julkisessa käytössä olevan express-junaliikenteen valmistelujen vuoksi 3 Tel Avivin rautatieasemaa olivat kiinni, mikä aiheutti valtavat ruuhkat ja viivästykset. Asemat olivat kiinni 10 vuorokautta ja aukaistaan tänään. Express liikenne aloitetaan huhtikuussa 2018, mutta sitä koeajettiin äskettäin. Matka sillä kestää 28 minuuttia nykyisen 60 minuutin asemesta. Juna kulkee 160 km/h ja juna lähtee jokaisen 15 minuutin välein. Työt aloitettiin 2001, ja niiden kustannukset ovat 7 miljardia NIS. Juna ylittää vihreän linjan kahdesti: Latrunissa ja Mevaseret Zionissa, minkä johdosta saaden vastalauseita vasemmiston ja pro-arabien taholta. http://www.timesofisrael.com/after-more-than-a-week-tel-aviv-train-stations-reopen/
• USA:n Meksikonlahden rantakaupungit alkavat vähitellen saada tuntuman katastrofin seurauksiin hurrikaani Harveyn jäljiltä. Yksi ihminen menetti henkensä Texasissa.
Fyysisten tuhojen jäljessä tulevat massiiviset tulvat, jotka voivat saattaa myrskyn iskemien kaupunkien ja kylien pysyvän asumiskelvottomina viikkoja tai kuukausia. Myrsky Harvey oli suurin USA:ssa yli 10 vuoteen. Sadekuurojen ennakoidaan jatkuvan vielä useita päiviä. Myrsky tuhosi rakennuksia ja runteli voimalaitoksia suurella osalla rannikkoa, mikä aiheutti sähkönjakelun keskeytyksen sadoilta tuhansilta. Rannikkoseudulla sijaitsee useita merkittävimpiä öljyjalostamoja, joiden toiminta keskeytyi. Tämä tulee nostamaan bensiinin hintaa USA:ssa. Myrskyiset tuulet olivat pahimmillaan 215 lm/h, kuten Corpus Christi pienen kaupungin Rockportin alueella. http://www.timesofisrael.com/one-dead-in-texas-as-harvey-wreaks-havoc/
• Jotkut juutalaiset ovat valmiit maksamaan jopa 500 USD italialaisesta etrogista, jota juutalaiset käyttävät sukkotin sadonkorjuun juhlallisuuksien aikana. http://www.timesofisrael.com/some-jews-are-paying-upwards-of-500-for-an-italian-etrog-this-year/
• Pääministeri Netanyahun vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet oikeuskansleri Avichai Mandelbittin kodin ulko-puolella, joka heidän mielestään pitää pääministerin syytekirjelmiä pöytälaatikossaan ilmoittamatta omaa kantaansa. Korkein oikeus antoi luvan mielenosoituksiin, jotka eivät ylitä 500 ihmistä. Käytännössä heitä on ollut 3000, joka on oikeuden päätöksen karkea loukkaus. http://www.timesofisrael.com/hundreds-turn-out-as-anti-netanyahu-protests-resume-near-ags-home/, http://www.jpost.com/Israel-News/Erdan-Protesters-against-Mandelblit-are-anarchists-503481,
• PA:n pääministeri Rami Hamdallah sanoo siirtäneensä päätöksen toteuttamisen yli 6 000 Gazan työntekijän siirtämisestä varhennetulle eläkkeelle. Monet heistä toimivat terveys- ja opetusaloilla. Virkailijat ovat huolissaan, mitä vaikutuksia sillä tulisi olemaan Gazan siviilien keskuudessa, joiden määräksi arvioidaan 1.8 -2 miljoonaa. http://www.timesofisrael.com/pa-shelves-plan-to-fire-6000-gaza-civil-servants/
• EU vaatii, että Israelin tulee rakentaa uudelleen EU:n varoilla pytytetyt kaksi parakkikoulua, jotka IDF oli tuhonnut, sillä ne oli pystytetty laittomasti Israelin täyden valvonnan alaiselle C-alueelle. Ne oli pystytetty Bagu Al.Baba ja Jubbet a-Dib beduiinikyliin lähellä Eizariyaa Jerusalemin ulkopuolella. http://www.jpost.com/Israel-News/EU-demands-Israel-rebuilt-illegal-Palestinian-school-structures-503398
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 -32; Tiberias 25 -39; Suolameri 28 -39; Eilat 29 -42 +C-astetta, huomenna asteen verran alhaisemmat.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019