SUNNUNTAI 06.08.2017

SUNNUNTAI 06.08.2017
01. Sosiaalisessa mediassa on tiettävästi esiintynyt tietoja, joiden mukaan Israelin pohjoisrajalla vallitsee lähes sotatila. Mistä tiedot lienevät peräisin, mutta paikallinen media ei ole raportoinut suurista joukkojen keskittämisestä pohjoisrajalle, mitä sotatila edellyttäisi.
Muutamia raketteja ja kranaatteja on tullut rajan yli Israelin puolelle seurauksena Syyrian eteläosassa käydyistä taisteluista, mihin IDf on vastannut iskemällä ohjuksillaan Syyrian armeijan tukikohtiin, koska IDF syyttää rajarikoksista Assadin armeijaa. Israelin suurin huoli ovat potentiaaliset kommaniskut Syyriasta israelilaisiin siviilikohteisiin panttivankien hankkimiseksi, joilla voitaisiin kiristää Israelia myönnytyksiin. Näiden estämiseksi IDF on tehostanut sekä tiedusteluaan että rajan tuntumassa olevien tukikohtiensa vahvuutta ja tulivoimaa. IDF asetti kieltoja siviilien ja patikoitsijoitten liikkumiseksi määrätyillä alueilla harhalaukauksien vuoksi Syyriasta, mikä vaikeuttaa maatilojen ja hedelmätarhojen hoitamista alueilla. Muuten voisi sanoa: Ei mitään uutta pohjoisrintamalta. ´IDF seuraa tarkoin, ettei Hizbullah saa jalansijaa Syyrian rajan takana.

Sen sijaan tilanne maan etelärajalla Siinain ja Negevin välillä on kehittynyt entistä vaarallisemmaksi. Israel rakensi kaikin varoitus- ja sensorilaittein sekä videokameroin varustetun huippunykyaikaisen turvallisuusaidan rajalle, mikä on estänyt lähes kaiken laittoman rajanylityksen. Presidentti Trump käytti sitä esimerkkinä suunnittelemaansa turva-aitaan Meksikon rajalle, joka on ollut lähes valvomaton sallien kymmenien tuhansien laittomien siirtolaisten pääsyn Yhdysvaltoihin.
IDF:n pelkona on, että terroristit kaivavat tunneleita turva-aidan ali hyökkäysten tekemiseksi siviilikohteisiin Negevissä. IDF tutkii mahdollisuuksia rakentaa samantapainen maanalainen teräsmuuri tunnelien kaivamisen estämiseksi, kuin mitä suunnitellaan Gazan vastaiselle rajalle.

02. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas jatkaa ja kiristää entisestään aloittamaansa talouspainostusta Gazan hallintoa
vastaan. Hän kertoi Ramallahissa vierailevalle korkean tason
Hamasin seurueelle Jerusalemin itäosasta, että sähkön-toimitusten katkojen aikana Hamas antaa sähköä Gazan tunneleihin ja virkailijoittensa koteihin kellon ympäri.

Abbas vakuutti vierailleen lauantaina Ramallahin Mukatan päämajassa jatkavansa tuen maksamisen leikkauksia Hamasin hallitsemaan Gazaan – kuten hän sanoi – USA:n kritisismin vuoksi. Hän sanoi hallituksensa lisäävän painostusta Hamasin Gazan hallintoa vastaan, kunnes se suostuu PA:n vaatimuksiin ja sovitteluehtoihin. Hän sanoi USA:n hallituksen virkailijoiden pyytäneen, ettei sähköä katkaistaisi, eivätkä painostuksen vastustajat halua, että jatkuvalla painostuksella tunnustetaan Hamasin hallituksen de fakta itsenäisyys.
Lontoossa toimivan pan-arab päivälehden Rai Al-Youm mukaan Ramallahin tapaaminen oli Abbasin järjestämä.
Hänen tarkoituksensa on selvittää Gazan sähköntuotantoa koskeva konflikti, sekä poistaa Gazaan julistettu kansainvälinen kauppasaarto. Abbasin päätökseen tapaamisen järjestämiseksi on voinut vaikuttaa pahimman vastustansa ja kilpailijansa Mohammed Dahlanin suosion kasvu Gazassa neuvoteltuaan öljytoimitukset Egyptistä Gazan ainoalle sähkölaitokselle polttoaineen loputtua.

Hamas voitti PA:n järjestämät vaalit 2006, ja kaappasi vallan Gazassa seuraavan vuonna syrjäyttäen Fatahin virkailijat lähes verettömässä vallankaappauksessa. Useat yritykset sovinnon saavuttamiseksi ovat rauenneet tyhjiin. Tiistaina Abbas tapasin Hamasin edustajia keskustellen tilanteesta Gazassa, mutta mitään päätöksiä ei saatu aikaan.
Lauantaina Ramallahissa pidetyn tapaamisen Hamasin delegaatiota johti PA:n entinen opetusministeri Nasser al-Din al-Shaer, ja siihen kuului 3 Hamasin kansanedustajaa.
PA:n uutistoimiston WAFA:n mukaan keskusteluissa todettiin yhteistoiminnan vahvistamisen sekä eron lopettamisen tärkeyttä.
Gazassa on puutetta lääkkeistä sekä lääkintätarvikkeista.

Sähkökatkosten vuoksi viemärijärjestelmä ei toimi, vaan viemärijätteet lasketaan puhdistamattomina maahan, josta ne valuvat mereen saastuttaen hiekkarannat ja maaperän sekä pohjavesivarastot. YK:n raportin mukaan Gaza on tulossa asumiskelvottomaksi kolmessa vuodessa, ellei muutosta saada aikaan, ellei se ole jo liian myöhäistä. http://www.timesofisrael.com/abbas-vows-to-keep-up-financial-pressure-on-hamas/

03. MUSIIKKIVIDEO joka on laadittu hepreaksi, kiertää PA:n sosiaalisessa arabimediassa luultavasti Temppelivuoren väkivaltaisuuksien ja sen jälkeen tehtyjen terrori-iskujen innoittamana. Video oli ladattu (uploaded) You Tube:ssa heinäkuun 28. päivänä ja on sen jälkeen julkaistu muissa välitysjärjestöjen toimesta, kuten MENRI raportoi.

Videossa piirrettyjä juutalaishahmoja puukotetaan, otosten sivussa esitetään videokappaleita todellisista tapahtumista puukotuksista autoilla suoritettuihin hyökkäyksiin saakka kuoron toistellessa: "Oi Shin Bet agentti, sotilas, setleri, poliisi, minä hyökkään kimppuusi, revin sinut kappaleoksi, ja puukotan sinua. Teen sellaista, mitä ei koskaan ole tehty Al-Aksa moskeijan hyväksi, jotta juutalaiset tietäisivät, kuka minä olen – minä olen muslimi, arabi, palestiinalainen. Tapan sinut, vannon sen uskontoni nimessä".

Laulussa kehotetaan väkivaltaisesti irrottamaan maa juutalaisista asukkaistaan. "Vihollinen odottaa sinua jokaisella sivukadulla. Sinut tullaan tappamaan. Vakuutan sen. Kirves, puukko, revolveri, ja kivääri tappavat sinut – niin, tapa, älä ota vankeja. Puhdistan maan kaikista juutalaisista. Pyrin siihen kaikilla voimillani. Vannon tekeväni sen omin käsin, kahdella kädelläni".
Ei varmuudella tiedetä, kuka tai mikä videon laati ja julkaisi sen, mutta aiemman hepreankielisen videon laatija oli Hamas, joka samoin kuin Islamic Jihad, julkaisi sen web-sivullaan ja sosiaalisessa mediassa.
http://www.timesofisrael.com/hebrew-music-video-calling-for-attacks-on-israelis-makes-rounds-on-palestinian-social-media/,

04. UUTISIA LYHYESTI
• Sadat ihmiset osoittivat mieltään Israelin Ammanin lähetystötalon edustalla perjantaina. Mielenosoittajat vaativat rauhansopimuksen mitätöimistä sekä kaasusopimuksen peruuttamista, jolla Jordania ostaa kaasua Israelin rannikon edustalla löydetyistä kaasu-esiintymistä. He vaativat myös lähetystön sulkemista sen jälkeen, kun Israelin lähetystössä työskennellyt jordanialainen työntekijä iski ruuvinvääntimellä lähetystön israelilaista vartijaa vatsaan ilmeisen sanaharkan jälkeen. Vartija avasi tulen ampuen jordanialaisen työntekijän ja yhden sivullisen kuoliaaksi.
Tiedot tapahtumasta ovat epäselviä, Israelin poliisi on alkanut selvittää tapauksen taustoja, mitä Jordania myös vaatii. Israel veti lähetystön henkilökunnan kotiin kaiken varalta, sillä Egyptin tapaus voisi toistua, jossa mielenosoittajat tunkeutuivat lähetystön sisään tuhoten sen sisältöä ja heitellen dokumentteja pitkin katuja. Onneksi henkilökunnan pelasti Egyptin armeijan yksikkö. Israel ei ole palauttanut lähettilästään Egyptiin, vaan hän työskentelee Jerusalemissa. http://www.timesofisrael.com/hundreds-protest-against-israel-outside-amman-embassy/
• Syyrian presidentti Bashar Assadin armeijan joukot ovat Lontoossa majailevan seurantajärjestön Observatory for Human Rights raportin mukaan edenneet merkittävästi viime yön aikana taisteluissaan IS:n miehittämän Raqqan kaupungin eteläpuolella, maaseudulla, vain 4 km:n päässä IS:n miehittämää Madan kaupunkia, joka on viimeinen IS:n valtaama kaupunki Raqqan lähistöllä.
Madan on lähellä Raqqan provinssin ja itäisen Deir Ezzorin provinssin rajaa, joka on pääosin IS:n miehittämä. IS on piirittänyt provinssin pääkaupunkia Deir Ezzonia ja sen asukkaita ja armeijan sotilaita vuodesta 2015 lähtien. Syyrialle uskolliset joukot taistelevat IS:n joukkoja vastaan erillään hallituksen joukoista ja Raqqan provinssin eteläpuolella USA:n tukemien Syyrian Demokraattisten joukoista, jotka taistelevat IS:ssä vastaan Raqqan kaupungin sisällä.
Syyrian hallituksen joukot taistelevat IS:sää vastaan myös maan keskellä sijaitsevan Homsin provinssiin alueella. Viime yön aikana ne vapauttivat viimeisen IS:n miehittämän kaupungin tällä alueella. Al-Sukhnan kaupungin vapauttaminen avaa armeijalle uuden reitin hyökkäyksessä Deir Ezzonia vastaan. Uutistoimisto SANA:n mukaan armeijan joukot piirittävät Al-Sukhnan kaupunkia kolmelta suunnalta. Monitoorin mukaan 64 IS:n taistelijaa sai surmansa taisteluissa ja ilmauskuissa Badia-alueella. 30 sai surmansa Al-Sukhnassa. http://www.timesofisrael.com/syrian-army-advances-against-islamic-state-near-deir-ezzor/
• Jordanian kuningas Abdullah II on aloittamassa outoa Israelin vastaista kampanjaa, jossa voi aistia sen kärjen osoittavan pääministeri Netanyahua vastaan. Ehkä Israelin vasemmisto on ollut asialla, ehkä ei, mutta nykyisessä jännittyneessä ilmapiirissä se ei olisi mahdotonta. Israelin Ammanin lähetystössä tapahtunut verinen välikohtaus oli se sytytin, jota tilanne vaati räjähtääkseen. Abdullah II tekee huomenna harvinaisen usean tunnin vierailun Ramallahiin, jossa hän viimeistelee Israelin vastaista "diplomaattista kampanjaansa" holokaustin kieltäjän Mahmoud Abbasin kanssa, joka rahoitti 1972 Mynchenin terrori-iskun, jossa terroristit eliminoivat Israelin olympia-joukkueen.
Abdullah II sanoo raivostuneensa tavasta, millä Netanyahu hoiti lähetystön tapahtumaa, mitä lisäsi hänen syleilynsä 2 jordanialaista surmannutta vartijaa. Abdullah II varoitti kirjeellä Saudi Arabian kruunun-prinssiä Muhammad bin-Salmania varoittaen Netanyahun pilailleen heidän kustannuksellaan ja
pyrkivän sekoittamaan muslimimaiden korttipakkaa.
Sivusta katsoen voisi aavistaa, että Jordania leikkii tässä tulella ja että kuninkaan heitto voi sattua omaan nilkkaan. Hashemiittien kuninkuus lepää Israelin varassa. http://www.timesofisrael.com/jordan-said-to-launch-diplomatic-offensive-over-israeli-embassy-shooting/
• Pääministeri Benyamin Netanyahun asema maan johdossa näyttää vaarantuvan päivä päivältä poliisin paljastaessa yhä uusi aiheita, joilla esittää syytteiden nostamista häntä vastaan, Poliisi ei itse voi syyttää, mutta se voi vaikuttaa niihin vuotamalla julkisuuteen löydöksiään, joita sen ei tarvitse todistaa, väittäen niiden olevan huhuja tai kuulopuheita. Lehdissä on arvailtu Bibin sopivaa seuraajaa, mutta sellaisen löytäminen on vaikeaa, koska Netanyahu hallitsi yksin. Verkko pääministerin ympärillä kuitenkin kiristyy, mikä on hyvin vaarallista nykyisen jännityksen vuoksi Lähi-Idässä. Kanat ovat jo palaamassa kotiin yöpuulleen, kuten tunnettu englantilainen sananparsi toteaa. Entinen pääministeri Ehud Barak esiintyy yhä useammin lehtien palstoilla hallitusta pahoin kritisoivine artikkeleineen journalistien arvaillessa, tarkoittaako se paluuta vai mitä'. Netanyahun entisen kansliapäällikön Ari Harow:n kääntyminen valtion todistajaksi voi tarkoittaa kuolin-kellojen soimista Netanyahun uraputkelle. Häntä itseään syytetään osallisuudesta rikoksiin, joten motiivi on selvä. Likudin ministereitten kannatus pääministerille on puolivillainen, mikä voi tarkoittaa, etteivät he enää usko Bibin selviytyvän.
http://www.timesofisrael.com/likud-ministers-offer-lukewarm-support-for-pm-in-hot-water/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN Jerusalem 21 -32; Tiberias 26 -38
Suolameri 31 -41; Eilat29 -41 +C-astetta; huomenna lisää.







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019