PERJANTAI 21.07.2017

PERJANTAI 21.07.2017
01. MUSLIMIT kokoontunevat massoittain perjantaiaamun rukoustilaisuuteen Temppelivuorelle, kuten he ovat tottuneet tekemään joka perjantaina, joissa heidän "saarnaajansa", jos tätä termiä voi käyttää muslimeista, antavat siunauksensa nuorille miehille vakuuttaen, että hyökkäys juutalaisia vastaan jouduttaa muslimien mahdin, islamin messiaan, tuloa, ja lisää heidän ansioitaan Allahin edessä. On vaikea ymmärtää, miten joku voi vielä kutsua islamia rauhan uskonnoksi kaiken sen jälkeen, mitä islamin ja Allahin nimissä tapahtuu Lähi-Idässä, Afrikan pohjoisosissa, Jemenissä, Afrikan Sarvessa ja viimeksi nyt Euroopan maissa ja jopa Yhdysvalloissakin? Kuitenkin myytti rauhanomaisista ja maltillisista muslimeista on juurtunut syvälle Länsimaiden johtajien tajuntaan. Se on sitä strutsin pään hautaamista hiekkaan kuvitellen, että vaara menee ohi huomaamatta, jos ei näe eikä kuule mitään.

02. ISRAELIN turvallisuuskabinetti käsitteli eilen tilannetta Temppeli-vuorella tehden päätöksen, että magneettimittarit Vuorelle johtavilla porteilla pysyvät toistaiseksi. Pääministeri Netanyahu palasi kiireen vilkkaa Unkarista voidakseen saada ohjakset nopeasti uudelleen käsiinsä. Myös juutalaisille annettu kielto nousta Temppelivuorelle on voimassa. Knessetin puhemies Yuli Edelstein muistutti parlamentaarikkoja, ettei heillä ole oikeutta nousta Vuorelle, ennen kuin tehdään uusi päätös.
Metallin paljastimien käyttöä puolustetaan sillä, että sellaiset on asennettu myös Mekkan suuren moskeijan sisäänkäynteihin ja että se on yleistynyt käytäntö maailman uskonnollisten pyhättöjen sisäänkäynneissä. Murhaavat pommi-iskut ja tulitus eivät tee erotusta pyhän ja vähemmän pyhän, tai muslimin ja ei-muslimin välillä, ne tappavat ja runtelevat kaiken tulilinjalla olevan.

ISRAELIN korkean tason turvallisuuskabinetti antoi maan poliisille valtuudet vahvistaa joukkojaan Temppelivuorella ja sen lähistöllä, sekä tekemään tarvittavia päätöksiä tilanteen vaatimusten mukaan.
Pääministerin kanslian lausunnossa sanotaan: "Kabinetti on
valtuuttanut Israelin poliisin tekemään tarvittavia päätöksiä varmistaakseen vapaan pääsyn pyhille paikoille, samalla säilyttäen turvallisuuden ja yleisen järjestyksen".
Tänään perjantaina odotetaan kymmenien tuhansien muslimien nousevan Temppelivuorelle. Terrorijärjestö Hamas kehotti muslimeja osoittamaan mieltään massoittain perjantain aamurukousten jälkeen Israelin asettamia uusia turvallisuus-järjestelyjä vastaan.
Poliisin tiedottaja Micky Rosenfeld totesi torstaina, että ainakin 3000 poliisi-upseeria on asetettu valmiuteen Jerusalemin vanhaan kaupunkiin, Temppelivuorelle sekä pääkaupungin arabilähiöihin.
Poliisi suunnittelee myös asettavansa ikärajoituksia Vuorelle pyrkiville sekä maan muista osista pääkaupunkiin matkaaville. Näiden poliisin vahvistusten lisäksi armeija on asettanut viisi pataljoonaa hälytysvalmiuteen mahdollisten mellakoiden vuoksi. IDF peruutti kaikki viikonloppulomat sotilailta säilyttääkseen osastojen täyden vahvuuden väkivallan varalta.

TORSTAIN iltarukousten jälkeen tuhansia muslimeja osoitti mieltään poliiseja vastaan kivittäen poliiseja kivillä ja lasipulloilla. Poliisit vastasivat siihen kumiluodeilla ja muilla mellakan-hajottamisvälineillä, joita poliisi on hankkinut. Yli 40 muslimia ja 5 poliisiupseeria haavoittuivat mellakan aikana. http://www.timesofisrael.com/thousands-of-police-gird-for-violent-protests-near-temple-mount/,

03. Times of Israel julkaisi Dov Lieberin laatiman artikkelin, jossa pyritään selvittelemään, mikä on islamsäätiö wagf, miten se syntyi ja mitä oikeuksia sillä on. Pääosia siitä esitetään alla.
Keskeinen kysymys koskien Temppelivuorta on se, kuka todella omistaa Vuoren, ja mitä oikeuksia wagfilla on siellä.
Lyhyesti kerrottuna tilanne on tämä. Islamin lain mukaan yksityinen voi lahjoittaa omaisuuttaan ja siitä saatjna tuloja yleiseen, hyväntekeväisyys- tai uskonnolliseen käyttöön, jotka tulevat niiden omaisuudeksi. Ne voivat olla asuntoja, kiinteistöjä, peltoja, vesivarastoja, kouluja, orpokoteja ja moskeijoita. Nämä kohteet tulivat perustettujen uusien valtioitten omaisuudeksi.
Temppelivuorikokonaisuudessaan molempien moskeijoineen oli sellainen omaisuutta. Vuoteen 1917 Turkin ottomaanihallitus otti valvontaansa wagfin omaisuudet (holdings) Israelissa ja siis myös Jerusalemissa.
Brittien siirtomaahallitus siirsi wagfille kuuluneet omaisuudet perustamalleen korkeimmalle muslimineuvostolle, jonka valvontaan kuuluivat sharia-oikeudet ja neuvostot (awgaf).
Jordania miehitti 1948 vapaussodassa Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosat, myös Temppeli-vuoren, siirtäen miehitetyt alueet oman awgaf-ministeriönsä hallintaan.

Vuoden 1967 puolustussodassa Israel karkotti Jordanian arabilegioonan joukot miehittämiltään alueilta, myös Temppeli-vuorelta. Historiatietojen mukaan Israelin hallitus oli hämmentynyt suurten voittojensa vuoksi, eikä tiennyt, miten menetellä vapauttamillaan alueilla, jotka kuuluivat Balfourin julistuksen ja Kansainliiton vahvistamaan juutalaisten kotimaahan. Israel oli lyönyt viiden arabimaan vakinaiset armeijat, mutta se pelkäsi arabimaitten jatkotoimia, ja siksi puolustusministeri Moshe Dayanin suosituksesta Temppelivuori päätettiin jättää Jordanian valvoman wagfin hallinnoitavaksi (administer), mutta pitäen omistusoikeuden Israelilla.
Tässä tapahtui ilmeinen sekaannus. Tehtiin päätös tuntematta sharia-lain käytäntöä eikä sitä, että Israelin olisi pitänyt - perustuen yleiseen käytäntöön Lähi-Idässä - ottaa vapauttamansa alueet välittömästi omistukseensa Kansainliiton päätöksen mukaisesti. Koska näin ei tapahtunut, wagf väittää Juudean ja Samarian sekä Temppeli-vuoren omistusoikeuden kokonaisuudessaan siirtyneen sille. Siksi se katsoo voivansa syyttää Israelin maansa varastamisesta.

Israelilla on edessään jyrkkä ylämäki yrittäessään palauttamaan tilanteen siihen mikä se oli heti 1967 sodan jälkeen. Israelilaisten ja maassa asuvien arabien väliset suhteet olivat kuitenkin hyvät aina siihen saakka, kun Israelin vasemmiston aloittaman lähentymis-politiikan mukaan Jasser Arafatille annettiin lupa muuttaa Israeliin - ensin Gazaan ja Jerikoon, myöhemmin muihin arabienemmistöisiin kaupunkeihin – Libanonin sodissa karaistuneine pyssymiehineen. Siihen saakka israelilaiset voivat
Ilman pelkoa ajaa Juudean ja Samarian alueilla, tehden ostoksia arabikaupoissa, ja arabit samoin liikkua Israelin alueilla. Nykyisin israelilaisten pääsy PA:n valvomille alueille on kielletty kokonaan. Palestiinan Auktoriteetti PA perustettiin PLO:n toimesta 1993 Oslon sopimusten jälkeen.
Vuoteen 1994 saakka Jerusalemin suurmuftin nimitti Jordania, mutta siitä lähtien PLO nimitti oman muftinsa Jerusalemiin syrjäyttäen vähitellen Jordanian nimittämän.
Jerusalemin nykyinen suurmufti Muhannad Hussein on kiihkeimmin vastustanut Israelin poliisin toimia Temppelivuorella,
Jordania ilmoitti virallisesti luopuvansa kaikista vaatimuksistaan Juudeaan ja Samariaan 1988, antaakseen PA:n ottaa ne valvontaansa. Jordania pidätti kuitenkin Jerusalemin ja Temppelivuoren ja niiden pyhättöjen valvonnan itsellään. Tämä hallintaoikeus on siirtynyt kuningas Husseinilta Abdullah II:le. http://www.timesofisrael.com/amid-temple-mount-tumult-the-who-what-and-why-of-its-waqf-rulers/,

04. UUTISIA LYHYESTI
• Poliisin torstaina julkistaman videon perusteella näyttää olevan selvää, että aseet perjantaiaamun kolmelle murhaajalle toimitti neljäs mies, joka pääsi aseineen Temppelivuorelle perjantaiaamuna viikko sitten. Videossa näytetään kolmen Israelin arabin nousevan Jerusalemin bussiin koti-kaupungissaan Umm Al-Fahmissa. Päästyään Jerusalemiin he erosivat ja menivät erillään vanhaan kaupunkiin Herod- portista. Temppelivuorelle he menivät Huta-portin kautta. Poliisi pysäytti yhden heistä, mutta antoi hänen jatkaa matkaansa Vuorelle.
Videossa nähdään neljännen miehen tapaavan murhaajat Temppelivuorella, joille hän antoi selkäreppunsa aseineen eroten sitten heistä.
TV2:n mukaan neljäs mies – hänkin Israelin arabi - on pidätetty, mutta poliisi pidättää hänen henkilöllisyytensä. Tämän mystisen neljännen miehen nähdään videossa poistuvan Vuorelta ja vanhasta kaupungista Herod-portin kautta ennen hyökkäystä poliiseja vastaan.

Seuraavaksi videossa kaksi murhaajaa poistuu Al-Aksasta, ja kolmas murhaaja selkäreppu selässään vähän myöhemmin. Murhaajat kulkevat kolmistaan käytävää pitkin, vaihtavat vaatteitaan sivutilassa ja palaavat kuvaan ilman selkäreppua. Aseensa he olivat piilottaneet vaatteisiinsa. Video loppuu vähän ennen hyökkäystä poliiseja vastaan. http://www.timesofisrael.com/police-video-shows-terrorists-accomplice-smuggling-guns-onto-temple-mount/
• Poliisi teki viimeisen päätöksensä perjantaiaamua ennen muslimien aamurukouksia jättää metallinpaljastimin varustetut portit paikoilleen. Poliisi päätti estää kaikkien alle 50-vuotiaitten miesten pääsyn Vuorelle, mutta sallien kaikkien naisten päästä' Vuorelle ilman ikärajoitusta. Poliisin lausunnossa viitattiin päätöksen syntyneen viimeisten päivien tapahtumien valossa, mukaan lukien mellakat Temppelivuoren porttien lähellä ja Jerusalemin itäosien arabikylissä. Tiedustelulähteisiin viitaten lausunnossa todetaan ääriainesten aiheuttaman väkivaltaisen häirinnän vaarantavan yleisen järjestyksen, mukaan lukien ne, jotka ovat tulleet rukoilemaan pyhille paikoille, kuten myös muut alueen asukkaat. Muslimisaarnaajat kehottivat muslimeja kokoontumaan aamurukouksiinsa Temppeli-vuorelle eikä menemään paikallisiin moskeijoihinsa, sekä välttää kulkemasta metallin paljastamien kautta Al-Aksaan, vaan rukoilla mieluummin aukioilla ja kaduilla niiden ulkopuolella.
http://www.timesofisrael.com/police-leave-metal-detectors-in-place-bar-young-men-from-temple-mount/
• Mosulin kaupungista karkotetut kristityt kieltäytyvät palaamasta entisiin koteihinsa, vaan pitävät parempana pysyä kurdikaupungissa Irbilissä. Kristityt valittavat, ettei heillä olisi Mosulissa mitään turvallisuutta eikä suojelijaa, vaikka IS:n pyssymiehet ajettaisiinkin pois kaupungista. http://www.timesofisrael.com/no-security-no-protection-for-mosuls-christians-after-islamic-state/.
Amsterdamissa aloitettu kampanja poikkeavien sietämiseksi ja yleisen hyväksymisen toteutumiseksi ei ole otettu vastaan aivan siten, kuin toivottiin. Kaupungissa on totuttu siihen, että seksileluja esitetään julkisesti näyteikkunoissa ja alastomuutta näytetään TV-ruuduissa, mutta hetero-seksuaalien julkinen suuteleminen – vaikka täysin pukeutuneina – oli liikaa, skandaalin makuinen. Maan aloittama kampanja monikulttuurista on aiheuttanut katkeraa keskustelua, syytöksiä rasismista, vandalismia ja jopa uhkauksia niitä vastaan, jotka aiheuttavat vastustusta. Kuvaukset pääliinalla varustetun naisen pussaamisesta jopa kipa-päähineellä varustettua miestä – se on jo liikaa. Varsinkin siirtolaisina tulleita musliminaisia varoitetaan seurustelemasta ei-muslimin kanssa. Se on täysin kiellettyä. Muslimimies saa tahtonsa mukaan raiskata tai naida länsimaisen naisen, mutta musliminaisen tulee seurustella
vain muslimimiehen kanssa, muuten tulee happoa kasvoille.
http://www.timesofisrael.com/in-rotterdam-posters-of-jewish-man-and-muslim-woman-kissing-sparks-a-scandal/
• Kreikan Aegean saariston Kos-saarta runnellut 6.7 R-asteen maanjäristys surmasi ainakin 2 ihmistä ja haavoitti 100, useat heistä ovat kriittisessä kunnossa. Dodecanese-saaret Turkin ja Kreikan välillä ovat israelilaistenkin suosimia lomakohteita.
http://www.timesofisrael.com/2-killed-in-kos-as-6-7-magnitude-quake-rocks-aegean-coast/
• Tuhannet ihmiset osoittivat mieltään Tel Avivissa torstaina hallituksen omaksumaa kantaa homopareja vastaan. Hallitus hyväksyi esityksen, jolla kielletään homo- ja lesbo-parien lapsen adoptio. Tel Aviv tunnetaan funkis-tyylin valkoisena kaupunkina, mutta myös Israelin syntisen mustana kaupunkina, jossa kaikki on sallittua. http://www.timesofisrael.com/thousands-protest-in-tel-aviv-over-governments-anti-gay-adoption-policy/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 -31; Tiberias 27 -39; Suolameri 33 -41; Eilat 29 -41 +C-astetta. Lämpötila näyttää pysyvän lähes ennallaan lähipäivien aikana, aurinkoa ja hellettä riittää.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021