KESKIVIIKKO 21.06.2017

KESKIVIIKKO 21.06.2017
01. VIIME perjantaina julkistettujen raporttien mukaan Israelin turvallisuuskabinetti oli viime vuoden loppupuolella tehnyt päätöksen maan luovuttamiseksi Kalkiliyan kaupungin alueen-kasvattamiseksi siten, että sinne voitaisiin rakentaa 14 000 asuntoyksikköä, mikä nostaisi 50 000 asukkaan kaupungin väkiluvun 110 000:en. Arabikansanedustaja Ahmed Tibi kertoi Israelin antaneen heille tietoja, jonka mukaan myös useat muut arabikaupungit saisivat lisämaata C-alueelta, joka on Israelin siviili- ja turvallisuusvalvonnassa. JP:n päätoimittaja Yacov Katz selitti virheellisesti, että luovutettu maa muuttuisi B-alueeksi, mikä ei pidä paikkaansa, sillä arabikaupungit ovat A-aluetta.

Havaittuaan raportin herättämän vastalauseiden myrskyn pääministeri Netanyahu pyrki vetäytymään sivuun keskustelusta ilmoittaen, ettei Liberman asiaa esitellessään kabinetin istunnossa kertonut C-alueen luovuttamisesta vaan yleisesti mainiten, että ne tarvitsevat lisämaata. Puolustusministeri Liberman vastasi tähän välittömästi todeten, että hänellä on video istunnosta, jossa asia selvitetään hänen kertomansa mukaisesti.
Oikeusministeri Shaked ja opetusministeri Bennett (Jewish Home) ilmoittivat vastustavansa kabinetin päätöstä. Turvallisuuskabinetin päätös lienee ollut osa Netanyahun aloittamaa "porkkana ja keppi" politiikkaa, jolla pyrittiin houkuttamaan PA myönnytyksiin, mikä ei saanut aikaan muuta kuin sen, että PA kuittasi tarjouksen luvatuksi ja vaatii sen toteuttamista.
Oikeusministeri Ayelet Shaked vaatii, että pääministerin tulee julkistaa kabinetin istunnosta otetun videon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/231329

02. RAUHANPROSESSI saanee uuden alun lähipäivien aikana USA:n nimittämien neuvottelijoitten Jason Greenblattin ja Jared Kushnerin matkustettua Israeliin. Jason Greenblatt, joka ensimmäiseksi meni Länsimuurille ilmoittautumaan tulostaan, saapui Israeliin tiistaina, Kushner tulee tänään ja liittyy Greenblattiin tavatakseen Netanyhaun ja Abbasin ehkä jo tänään. Tapaamisen tarkoituksena on keskustella kummankin osapuolen
kiireellisyysjärjestyksestä sekä mahdollisista seuraavista askeleista, kuten Valkoisen Talon virkailija selitti.
Greenblatt sanoo tavanneensa Mahmoud Abbasin ennen Kushnerin saapumista voidakseen luodata tilannetta.

PRESIDENTTI Donald Trump on toistanut pitävänsä rauhan solmimista Israelin ja PA/PLO:n välille tärkeimpänä kysymyksenä., Hän kutsuu sopimusta nimellä "Ultimate Deal", lopullinen sopimus. Hän uskoo pystyvänsä ratkaisemaan ongelman, jota toisiaan seuraavat USA:n presidentit ovat yrittäneet vain tullakseen pettyneiksi tai petetyiksi ja etsien syyllistä, miksei rauhaa saavutettu. USA:n presidenttien sympatiat ovat olleet PA/PLO:n arabien puolella.
Trump on kuitenkin omaksunut toisenlaisen taktiikan, jossa hän painostaa Abbasia luopumaan Israelin vastaisesta kiihotuksesta, jota harjoitetaan avoimesti useista lupauksista huolimatta, sekä palkkojen maksamisesta Israelissa tuomittujen tai operaatioissa surmansa saaneiden terroristien omaisille. Abbas on luvannut tätäkin toistamiseen, mutta puuttumatta millään tavoin sen poistamiseen. Ainoastaan maksetun palkan nimen muuttamiseen hän voi suostua. Trump syytti Abbasia valehtelusta tavatessaan tämän Betlehemissä Trumpin Israelin vierailun yhteydessä. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-meets-trump-envoy-greenblatt-over-peace-push/

03. GAZAN tilanne eteni viime päivien aikana lähelle räjähdystä PA:n kieltäydyttyä maksamasta Israelin Gazaan toimittamaa sähkövirtaa. Sähkövirran toimituksia vähennettiin Abbasin pyynnöstä asteittain. Abbas katsoi oikeaksi istua tuleen Israelin housuilla, joka saisi syytökset maailmalla gazalaisten elämän kurjistamisesta entistäkin kurjemmaksi. Abbasin päämääränä oli pakottaa Hamasin luovuttamaan edes osan vallastaan PA:lle. Sähkövirran puutteen vuoksi Gazan viemärilaitos ajautui tilanteeseen, jossa viemärivedet ohjattiin puhdistamattomina Välimereen, jossa ne kulkeutuvat Israelin hiekkarannoille.
Abbasin katala suunnitelma kuitenkin koki pahan takaiskun, sillä hänen pahin poliittinen kilpailijansa Mohammed Dahlan katsoi
tilaisuutensa tulleen ja tarttui pontevasti räjähdysalttiin tilanteen ratkaisemiseen. Dahlan pystyi saamaan aikaan sopimuksen Egyptin ja Hamasin välille, jonka mukaisesti Egyptin odotettiin aloittavan polttoöljyn toimitukset tiistaina Gazan sähkövoimalalle, jotta se voisi jatkaa sähkön toimittamista asiakkailleen.

Mohammed Dahlan, jonka Abbas karkotti Ramallahista, asuu nyt UAE:ssa, omaten erinomaiset suhteet sekä UAE:n että Egyptin kanssa. Hän toimi PA:n turvallisuuspäällikkönä Gazassa siihen saakka, kun Hamas otti vallan siellä 2006.
Tämä oli ovela poliittinen veto Dahlanilta, sillä hän ansaitsi välitys-toimillaan Hamasin luottamuksen katkaisten samalla Abbasin aloittamat lähentymisneuvottelut Hamasin ja PA/PLO:n välillä.
Vaikka öljyntoimitukset lienevätkin vain tilapäisen uhkan poistamiseksi, ne ovat kuitenkin vähentäneet sotatilan uusiutumista Hamasin ja Israelin välillä, joskin uhka muhii taustalla. UAE lienee luvannut maksaa öljytoimitukset Egyptistä.

Dahlanin arvostus ongelmien ratkaisijana on nostanut hänen osakkeitaan valmistauduttaessa Abbasin seuraavan valitsemiseen Juudean ja Samarian arabialueilla. Arabilähteiden mukaan Dahlanin neuvottelemaan sopimukseen kuuluu Hamasin tunnustaminen vastuulliseksi Gazan kaistan sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta, johon sillä on mahdollisuudet.
Sopimuksen mukaisesti Egypti pitää Rafahin rajaterminaalia auki entistä useammin ja pitempään, sallien gazalaisten siirtymisen sen kautta Egyptiin lääkärintarkastuksiin sekä matkoihin ulkomaille.
Toiseksi sopimus vahvistaa tunnustamista Gazan kaistan erilliseksi poliittiseksi hallintoalueeksi, erillään PA/PLO:n hallinnosta.
Hamas lupautuu entistä tarkemmin valvomaan islamin jihadin jäsenten pääsyä Gazasta Siinaille, jossa ne voisivat liittyä Egyptiä vastaan taisteleviin IS:n ja Al-Qaidan ryhmittymiin.

PA ei kuitenkaan halua seurata tilanteen kehitystä sivusta, vaan esitti syytöksen Egyptille sekaantumisesta palestiinalaisten sisäisiin asioihin. Toisaalta PA:n johto on pelannut korttinsa ja hävinnyt tämän erän. Dahlan toimi Kairossa Egyptin yleisen tiedusteluhallinnon suojeluksessa, jota johtaa Khaled Fawzy. Artikkelissa todetaan, että Fawzy tuntee suurta vastenmielisyyttä Abbasia kohtaan, jonka hän katsoo olevan esteenä Egyptin harjoittamalle alueelliselle politiikalle ja halua hänen poistamista. Abbas ei ole ollut halukas selvittämään suhteitaan Fawzin kanssa, mikä on raivostuttanut Egyptin johtoa.

HAMAS:in johto tapasi Dahalanin kannattajia neljä kertaa, minkä jälkeen Dahlan tapasin Hamasin johtajan Yahya Sinwarin kahden tunnin keskusteluissa. Dahlan ja Sinwar ovat tunteneet toisensa lapsuudesta lähtien Khan Younisin pakolaisleirissä ja myöhemmin Islamilaisessa yliopistossa. Heidän elämäntyylissään on kuitenkin valta kuilu. Menestyvä liikemies Dahlan nauttii elämästään, Sinwar puolestaan antautui ääri-islamilaisen suunnan kannattajaksi joutuen kärsimään tuomioitaan 22 vuotta Israelin vankiloissa.
Miten heidän yhteistoimintansa kehittyy lähtien näistä taustoista, on ajan kysymys, mutta epätavalliset tilanteet saavat aikaan epätavallisia vuodekumppaneita. http://www.timesofisrael.com/turning-gazas-lights-back-on-abbass-rival-dahlan-makes-dramatic-return-to-center-stage/

04. UUTISIA LYHYESTI
• DAUDI ARABIAN kuningas Salman järjestelee valta-rakenteita ja potentiaalista seuraajaansa valtaistuimelle.
Hän nimitti keskiviikkona 31-vuotiaan poikansa Mohammed bin Salmanin kruununprinssiksi sivuuttaen samalla maan terrorinvastaisen komentajan ja Washingtonissa hyvin tunnetun prinssi Mohammed bin Nayefin ehdokkuuden kruununperijänä. Prinssi bin Salman (MBS) toimii puolustus-ministerinä ja johtaa talousneuvostoa, joka vastaa maan taloudesta. Saudi-TV kertoi, että 31 jäsentä 34:stä maan Allegiance neuvostosta äänesti kuningas Salmanin päätöksen puolesta. Saudi Arabia on korviaan myöten kiinni Jemenin taisteluissa, jotka eivät mene hyvin, ja uusin ongelmavyyhti on noussut Qatarissa, jota Iran tukee. http://www.timesofisrael.com/saudi-king-appoints-son-as-successor-in-royal-shakeup/
• USA:n ulkoministeriö on ymmällään, miksi persianlahden GCC-maat eivät ole vahvistaneet julistamaansa Qatarin boikotti- ja saartotoimia. Tämä herättää epäilyjä, että syyt Qatarin vastaisiin toimiin ovat muualla kuin sen terrorismin tukemisessa. USA epäilee, että saudit ja UAE pelaavat jotain tuntematonta peliä Qatarin kustannuksella. USA:n ulko-ministeri Rex Tillerson sanoo seuraavansa tiiviisti tapahtumien kehitystä Persianlahdella. Washingtonissa epäillään, että Al-Jazeera ja Muslimiveljeskunta ovat keskeisessä asemassa Qatarin vastaisuudessa. http://www.timesofisrael.com/us-mystified-by-gulf-states-refusal-to-justify-qatar-boycott/
• Israelin toiveet pikaisista taloussuhteista saudien ja Gulf-maiden välillä eivät ilmeisesti etene, kuten on annettu ymmärtää. Saudit pitävät tärkeänä, että Israel selvittää suhteensa ensin palestiinalaisten kanssa, jonka jälkeen tilanne voi kehittyä toivottuun suhteeseen arabien kanssa. Tarkkailijat odottavat nyt Greenblattin ja Kushnerin neuvottelujen PA/PLO:n kanssa selvittävän tilannetta. Ensimmäisiä uusia suhteiden parantamiseen liittyviä toimia voisivat olla Israelin matkustajakoneitten ylilennot Saudi Arabian alueen kautta, ja israelilaisten liikemiesten toiminta Saudi Arabiassa, joka virallisesti on edelleen vihollismaa. Saudit etenevät hitaasti, sillä he eivät halua ärsyttää maassa toimivia IS:n ja Muslimiveljeskunnan ryhmiä, joille kysymys palestiinalaisten oikeuksista on edelleen tärkeällä sijalla. http://www.timesofisrael.com/seeking-saudi-friends-israel-must-still-bridge-gulf-with-palestinians/
• IDF pidätti yhden Damaskosportin murhaajan äidin epäillen hänen olleen osallinen salaliitossa. Toiseksi he pidättivät arabimiehen Jerusalemin itäosassa epäillen hänen ajaneen terroristit Jerusalemiin. IDF:n tiedotteen mukaan Deir Abu Nashalin arabikylästä kotoisin oleva äiti kiihottaa arabeja murhaamaan juutalaisia ylistäen marttyyreitä. – Adamin lähiössä sotilaat ampuivat heitä puukolla uhanneen arabin. http://www.timesofisrael.com/mother-of-damascus-gate-assailant-arrested-for-calls-to-attack-jews/
• Brysselin keskusrautatieasemalla räjähtänyt pommi on saanut turvallisuusjoukot korkeaan hälytystilaan. Belgialaisten raporttien mukaan pommin räjäyttänyt mies, jolla oli jonkinlainen pommivyö yllään, huusi ennen räjäyttämistä Allahu Akbar. Mies ei kuollut räjähdyksessä, vaan poliisit ampuivat hänet kuoliaaksi, eikä kukaan muu haavoittunut pommi-iskussa. Tämä rautatieasema – yksi kolmesta vilkkaimmista – avataan tänään uudelleen liikenteelle. Belgia on ollut hälytysvalmiudessa terrori-iskun vuoksi maaliskuusta 2016 lähtien maan pääkaupungissa. Viranomaiset sanovat, ettei heillä ole vihjeitä uudesta terrori-iskusta Brysselissä. http://www.timesofisrael.com/security-high-at-brussels-stations-after-man-explodes-device/
• IDF:n komentaja Gadi Eisenkot vähättelee Iranin tekemää ohjusiskua IS:n kohteita vastaan Syyriassa, todeten että vain yksi tai kaksi ohjusta seitsemästä osuivat kohteisiinsa. Hän kuitenkin tunnustaa Iranin tehneen selväksi halunsa iskeä Israeliin valitsemanaan aikana. Israelin ja Syyrian välinen raja on pysynyt rauhallisena 44 vuotta 1973 Jom Kippur sodasta lähtien, mikä on laskettava Bashar Assadin hallituksen ansioksi. Alueella toimivat YK:n turvajoukot vain seuraavat tilannetta raportoiden siitä YK:lle, eikä heillä ole oikeutta eikä aseita puuttua tilanteisiin. http://www.timesofisrael.com/idf-chief-says-iranian-missile-overhyped-but-sent-a-message/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 .26; Tiberias 22 -34; Suolameri 27 -37; Eilat 25 -32 +C-astetta. Huomenna luvataan asteen verran lisää. Aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu eikä sateista ole haittaa.

Syyrian tilanne jatkuu jännittyneenä Venäjän ilmoitettua, että kaikki lentävät tuntemattomat esineet Syyrian taivaalla ovat potentiaalisia iskukohteita USA:n hävittäjäkoneen ammuttua alas Syyrian armeijan hävittäjän, joka oli pommituslennolla USA:n tukemien kapinallisten asemia vastaan. USA uhkaa vastata haasteeseen. http://www.thecommonsenseshow.com/2017/06/20/an-http://www.dailymail.co.uk/news/article-4617896/Russia-vows-shoot-flying-objects-Syria.htmlair-war-in-syria-is-imminent-this-is-the-catalyst-for-ww-iii/

,

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020