KESKIVIIKKO 05.04. 2017

KESKIVIIKKO 05.04.2017
01.ISRAELIN puhelinyhtiö, jonka kautta internetyhteytemme kulkevat, kävi eilen näpelöimässä johtojaan ja samalla sulki internetyhteytemme kokonaan, luvaten palauttaa sen vasta torstaina. Tämän vuoksi keskiviikon raportti julkistetaan vasta johonkin aikaan torstaina – edellyttäen, että yhtiö saa piuhansa kuntoon. Aloittelen raportin laatimista tänään JP:n lehti-artikkeleitten pohjalta ja täydennän sitä huomenna. Nettilinkkejä artikkeleihin en saa, ja Jerusalem Post luultavasti poistaa useimmat niistä tänään uusien tieltä. Lehden internet-versio muiden uutistoimistojen tapaan on lukijoitten vapaasti käytettävissä, josta kukin voi tarkistaa artikkeleitten taustoja.
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 -28; Tiberias 18 -32; Suolameri 23 -33; Eilat 21 -32. Kesän merkit alkavat tuntua yhä selvemmin säätiloissa. Aurinkoista ja helteistä säätä ennustetaan perjantaihin saakka, jolloin pilvisyys lisääntyy ja lämpötilat samalla putoavat selvästi. Kaunista ilmanalaa häiritsevät puuskaiset ja aivan turhan kovat tuulet.
02.Keskiviikkoaamun järkyttävin uutinen on tiistaina uusista suurista kemiallisin asein tehdyistä ilmaiskuista Syyriassa, jossa kuolon-uhrien lukumäärät vaihtelevat 50 ja sadan välillä, ainakin 300 saatua hengenvaarallisia vammoja. Hyökkäys tehtiin ilmaiskuina Khan Sheikhoun kaupunkiin Idlibin maakunnassa 07 -08 välillä tiistaiaamuna. Koneet olivat silminnäkijöitten mukaan venäläis-valmisteisia Sukhoi 22 tyyppiä. Kenen toimesta koneet lähetettiin iskemään kaupungin keskustaan, mukana myös terveyskeskus, on toistaiseksi epäselvää, mutta Syyrian hallitus on epäiltyjen listalla ensimmäinen ehdokas.
Assadin hallitus kuitenkin kiistää ehdottomasti osallisuutensa vedoten siihen, että se suostui YK:n vaatimukseen poistaa kaikki kemiallisten aseitten varastonsa ja valmistuksen, eikä ole käyttänyt niitä koskaan. UNSC käsittelee asiaa tänään.
Merkkien mukaan hyökkäyksessä käytettiin kloriini ja sariini-kaasua, ehkä myös sinappikaasua. Hyökkäyskohteeseen menneet lääkintäviranomaiset sanoivat tulleensa pahoinvoiviksi, mutta että he jatkoivat uhrien auttamista siitä huolimatta.
Koska kaupungissa ei ole sairaalaa, jossa uhreja olisi voitu hoitaa, heidät siirrettiin kaupungin ulkopuolelle odottamaan jatkotoimia.
Turkki kertoo, että 15 iskussa haavoittunutta ihmistä, heidän joukossaan nuori poika, tuotiin Turkin puolelle rajaa saamaan sairaalahoitoa. 

03.SYYRIASSA tiistaiaamuna kemiallisin asein tehdyt ilmaiskut ovat aiheuttaneet Israelissa vilkkaan poliittisen keskustelun. Pääministeri Netanyahu sanoi, että iskuista levitettyjen kuvien tulisi järkyttää meitä kaikkia. Hän vetoaa maailman kansalaisiin ja kansainvälisiin järjestöihin kemiallisten aseitten käytön ja valmistuksen tuomitsemiseksi ja niiden käyttämisen kieltämiseksi taisteluissa, mutta myös pitäväksi valvomiseksi ja syyllisten rankaisemiseksi. Tämä on kuitenkin arkaluoteinen kysymys, koska se edellyttäisi globaalista instituutiota, jolla olisi oikeudet ja aseelliset edellytykset kysymyksen hoitamiseksi.
YK:n turvallisuusneuvostolla (UNSC) on periaatteessa sellainen valta, mutta poliittisista syistä johtuen kestävän päätöksen saaminen siellä on osoittautunut vaikeaksi. Venäjä on vuodesta 2013 lähtien Kiinan tukemana estänyt 7 Syyrian vastaisen päätös-lauselman syntymisen.

Edellisen suuren luokan kemiallisen hyökkäyksen jälkeen 2013 silloin maailmanpoliisina toimineella USA:lla oli tilaisuus iskeä Syyrian kemiallisiin varastoihin, mutta Obaman hallitus kieltäytyi kunniasta, koska se liehitteli Syyriaa tukevaa Iranin hallitusta. Syyria suostui luovuttamaan 1300 tonnia kemiallisten aseitten varastonsa tuhottaviksi, mutta Israelin tiedustelutietojen mukaan Assadin hallitus pidätti 10 % varastoistaan kaiken varalta.

Presidentti Reuven Rivlin kehotti kansainvälistä yhteisöä lopettamaan Syyriassa yli 6 vuotta riehuneen mielettömyyden ja kansainvälisen häpeän. Enemmän tarvitaan kuin pelkkiä sanoja.
Israelin poliittiset johtajat ovat esittäneet vaatimuksia, että Israelin tulee ottaa uuteen tarkasteluun tähän saakka omaksumansa kanta puolueettomasta asenteesta Syyrian tilanteisiin. He varoittavat, että kemiallisia aseita kuljettavat lentokoneet voidaan yhtenä päivänä ohjata israelilaisiin kohteisiin.

Israelin turvallisuusjohtajat pitävät epätodennäköisenä, että maahan iskettäisiin kemiallisin asein, minkä johdosta kaasu-naamareiden toimitukset kansalaisille lopetettiin.
Entinen armeijan tiedustelujohtaja Amos Yadlin varoittaa, että vastuuttomilla aineksilla Syyriassa on kemiallisin kärjin varustettuja ohjuksia, joilla ne voivat iskeä Israeliin 200 -300 km:n päästä. "Tällaisia iskuja on vaikea torjua tai estää".
Poliittista paluuta suunnitteleva Gideon Saar, jota kutsuttiin Likudin kruununprinssiksi, totesi radion ohjelmassa, että Israelin intressien mukaista on Bashar Assadin hallituksen kaataminen. "Se on lisäksi juutalaisen moraalin ja arvojen mukaista. Ei ole pahempaa kuin Assad, ja hän on Iranin valvonnassa. Hän on tyranni, joka teurastaa naisia ja lapsia kemiallisin asein ja häntä tukevat maailman mustimmat hallitukset". Gallupin mukaan Saar toisi Likudiin enemmän äänestäjiä kuin Netanyahu tasoittaen Knessetin jäsenmäärät Yesh Atidin kanssa 28 -28.
Toiset poliitikot, kuten turismiministeri Yariv Levin s anoi, ettei Israel voi alkaa toimia maailman poliisina.
Israelin opetusministeri Naftali Bennett vaatii turvallisuus-kabinetin kutsumista kokoon keskustelemaan Syyrian tilanteen moraalisuudesta ja sen vaikutuksista alueen turvallisuus-politiikkaan, sekä järjestelmällisestä kansanmurhasta, jota suoritetaan Syyriassa maailman silmien edessä.

04.Taistelujen kiihtyessä Mosulissa sotaa pakenevien määrä kasvoi 300 000:en, mikä pakotti YK:n laajentamaan pakolaisleirejään. Irakin hävittäjäpommittajat liittyivät taisteluihin ensimmäistä kertaa päiväkausiin. Mosulissa asui ennen sen joutumista taistelujen kohteeksi 1.5 miljoonaa asukasta, jakautuen molemmille Tigrisjoen molemmille rannoille. Taisteluja käydään pääasiassa kaupungin luoteisosissa, mutta kuolonuhrien lukumäärä on suurin sen vanhassa kaupungissa, jossa hallituksen vastaiset kapinallisten joukot ovat sekaisin siviilien joukossa.
Ilmaiskut kaupunkia vastaan ovat lisääntyneet tiistaista alkaen, mikä pakottaa asukkaitten liittymään pakolaisten joukkoon.

Sään paraneminen mahdollisti pommitusten lisäämisen, mutta myös maastojoukot valmistautuvat uusiin ponnistuksiin kapinallisten karkottamiseksi. Hallituksen joukot lähestyvät Al-Nuri moskeijaa, jossa "kalifi" Abu Bakr al-Bagdadi julisti kalifaatin syntymisestä julistautuen sen johtajaksi ja kehottaen kaikkia muslimeja seuraamaan hänen ohjeitaan, mikä ei toteutunut.

05.Syyrian Raqqasta tulevia taisteluja pakenevat siviilit uhmaavat kohtaloaan ylittäen miinakentät ja miinoitetut alueet yön aikana välittämättä varoituksista. He pitävät sittenkin parempana menehtyä vapaudessa kuin tulla revityksi kappaleiksi kiivaissa taisteluissa, joita tarvitaan alueelle pureutuneitten kapinallisten joukkojen karkottamiseksi heidän linnoituksestaan. He ovat kaivaneet taisteluhautoja ja koonneet maata esteiksi suojaamaan taistelijoitaan USA:n johtaman koaliittion joukkojen hyökkäyksiltä, joissa on mukana kurdien YPG sotilasosastoja.
Raqqasta paenneet kuvailevat tilannetta kaupungissa hirveäksi. Koaliittion joukkojen etenemistä vaikeuttaa suuri pato, jota tulee varoa, ettei se murru ja aiheuta suuren ympäristökatastrofin.

06.Israelin hallituksen seuratessa tilanteen kehitystä sivusta arabiliiton kokouksessa johtavaa osaa esittäneet Egyptin presidentti al-Fattah el-Sisi ja Jordanian kuningas Abdullah II ovat jatkaneet Trumpin hallituksen vyöryttämistä suunnitelmalleen rauhanprosessin elvyttämiseksi uudella ohjelmassa, jonka uutisten mukaan Egyptin presidentti on laatinut. Sitä ei ole kuitenkaan julkistettu, eikä tiedetä sen sisältöä. Saudi Arabian 2002 laatima suunnitelma on ilmeisesti sen pohjana, mutta modifioidussa muodossa. Israelin hallituksen odota ja mukaudu valitsema periaate voi pahoin iskeytyä Israelin hallituksen niskaan. Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan Israelia vaaditaan keskeyttämään kaiken "setlementtitoiminnan" ja vapauttamaan oikeudessa vankeuteen tuomitsemiaan terroristeja keskinäisen ilmapiirin ja luotettavuuden parantamiseksi.
JATKOA EDELLISEEN kirjoitukseen torstaina 06.04.2017
07.USA syyttää Syyrian presidenttiä Bashar Assadia tiistaiaamuna kemiallisin asein tehdystä hyökkäyksestä Khan Sheikhoun kaupunkiin, jossa kuoli runsaasti ihmisiä, joukossa naisia ja lapsia, ja haavoittui kymmenittäin. USA torjuu Venäjän esittämän teorian, että pommitukset hajottivat kapinallisten hallussa olleet kaasukanisterit. Tämä aiheutti jäljet kaasuhyökkäyksestä.
Presidentti Trump sanoi julkistamassaan lausunnossa, ettei tätä Assadin hallituksen suorittamaa kammottavaa tekoa voida sietää, lisäten, että hän on muuttanut kantaansa Syyriaan ja Assadin hallituksen jatkuvuuteen.
Israelin viranomaisten mukaan lähes 100 siviiliä sai surmansa, mukana naisia ja lapsia, ja useita satoja haavoittui tiistaiaamuna tehdyssä kaasuhyökkäyksessä. Heidän olettamuksensa mukaan iskuissa käytettiin Sarin-kaasua.
Israelin armeija on valmistellut hyökkäyksiä Syyrian maaperälle, mutta sotilaalliset asiantuntijat pitävät epätodennäköisenä suoria hyökkäyksiä Assadin joukkoja vastaan, vaan kehottavat Syyriassa taistelevia kansainvälisiä joukkoja suorittamaan rankaisutoimet. Ponnistelut Assadin hallituksen kaatamiseksi uudistuvat, mutta samalla USA:n ja Venäjän väliset suhteet huononevat, mitä on pidettävä valitettavana seurausilmiönä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abdullah-welcomes-Trump-engagement-in-Israel-Palestinian-peace-486206,

08.USA:ssa usean päivän vierailulla oleva Jordanian kuningas Abdullah II käyttää tilaisuutta hyväkseen pyrkien vakuuttamaan presidentti Trumpille, että Lähi-Idän kriisin ratkaisun avain on Israelin ja PA/PLO:n arabien välisen konfliktin ratkaiseminen, mihin hänen käsityksensä mukaan on nyt otollinen tilaisuus. Presidentti Trump ja kuningas Abdullah II pitivät yhteisen lehdistö-tilaisuuden Valkoisen Talon ruusutarhassa, mihin osallistuivat kuningatar Rania ja USA:n ensimmäinen lady Melanie Trump. Abdullah tähdensi Palestiinan valtion muodostamisen tärkeyttä, jonka seurauksena Israel tultaisiin hyväksymään alueellisesti.  Trumpin nimittämä Lähi-Idän rauhanneuvottelija ja hänen neuvonantajansa Jason Greenblatt, ulkoministeri Rex Tillerson ja neuvonantaja Jared Kushner osallistuivat presidentin ja kuninkaan välisiin keskusteluihin, mikä osoittaa niiden tärkeyden.
Presidentti Trumpin haaveena on koota alueen arabimaitten -etenkin Gulfmaiden - johtajat yhteiseen rauhankonferenssiin Israelin ja PA/PLO:n neuvottelijoiden kanssa loppuvuoden aikana.
Kuningas Abdullah II tapasin Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin Washingtonissa tiistaina keskustellen tilanteesta.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israeli-Palestinian-conflict-core-regional-issue-Abdullah-tells-Trump-486215,

PA/PLO:n edustaja, Mahmoud Abbasin neuvonantaja kansain-välisissä asioissa, Nabil Shaath sanoi ilmaisten edustamiensa järjestöjen kannan, ettei mitään rauhankonferenssia voida järjestää, ellei sitä edellä "setlementtitoiminnan" täydellinen lopettaminen sekä Juudeassa ja Samariassa että Jerusalemin itäosissa, ja Israelissa eripituisiin vankeusrangaistuksiin tuomittujen terroristien osittainen vapauttaminen.
"PA/PLO:n johtajiston kanta on selvä: Neuvotteluihin palaaminen ei tule tapahtumaan ennen kuin setlementti toiminta jäädytetään kokonaan Palestiinan territorioissa, jotka ovat miehitettyinä 1967 sodasta lähtien". Shaath totesi Al-Quds al-Arabi arabimaissa laajasti leviävän päivälehden haastattelussa.

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi tavatessaan Englannin ulkoministeri Boris Johnsonin maaliskuun alussa, että "Israelin tulee keskeyttää kaikki setlementtitoiminnat, jos se haluaa antaa rauhalle mahdollisuuden". Shaath lisäsi, että Israelin tulee vapauttaa 26 vankia, jotka se lupasi vapauttaa osana sopimusta. Israel pidättäytyi heidän vapauttamisestaan, koska he muodostavat turvallisuusriskin, ja siksi, että PA/PLO vaatii heidän vapauttamistaan heidän koteihinsa Israelissa.

Shaath sanoi keskiviikon Al-Quds haastattelussa, ettei hän presidentti Trumpin kantaa heidän vaatimuksiinsa. Hän anti samalla arvionsa Trunpin henkilöstä todeten, että hän on arvaamaton. Hän on vaikea diplomaattina, mutta toisaalta hän on ovela liikemies, joka on tottunut ohjaamaan neuvottelut onnistuneeseen lopputulokseen. "Odotetaan ja katsotaan, jos hän pystyy saamaan aikaan jotain arvokasta". http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-Adviser-No-negotiations-without-settlement-freeze-limited-release-of-prisoners-486177,

09.UUTISIA LYHYESTI
·        Israelin liikenne- ja tiedusteluministeri Israel Katz julkisti keskiviikkona suunnitelmansa maan rautatieverkoston laajentamiseksi siten, että Israel tulisi toimimaan siltana useille naapurimaille. Hän kutsuu sitä nimellä "Tracks for Peace" (kiskot rauhaan). Haifan rautatie yhteyttä Beit Sheaniin voitaisiin jatkaa Jordanian rajalle ja etelään Jeniniin alueelle, josta olisi yhteys PA:n ratoihin. Jordaniassa rautatietä voitaisiin ulottaa Irbidiin, josta sille voitaisiin rakentaa yhteys suunniteltuun ja osittain rakennettuun linjaan Saudi Arabiaan ja sieltä edelleen Gulfmaihin. Hän sanoi esittäneensä suunnitelmansa Netanyahun pyynnöstä Jason Greenblattille, joka innostui suunnitelmasta. Katz sanoi, että Israelin geopolittinen asema kolmen maaosan – Eurooppa, Afrikka, Aasia - liittymäkohdassa antaa sille erinomaiset mahdollisuudet toimia siltana niiden välillä. "Turkki hyödyntää jo sitä tuoden äskettäin 5 000 turkkilaista kuorma-autoa Haifan satamaan, josta ne kuljetetaan Jordaniaan, Saudi Arabiaa ja Gulfmaihin. Iranin uhkaus sulkea Hormuzan salmet pakottaa etsimään maayhteyksiä Välimeren rannikolle, josta on laivayhteydet länsimaihin. Katz laskee, että rautatielinjat tulisivat suuresti nostamaan sekä Israelin, että Jordanian ja PA:n vaikeuksissa olevaa taloutta. http://www.jpost.com/Israel-News/Historic-plan-unveiled-to-link-Arab-states-to-Israeli-ports-486179,
·        Israelin juutalaiset eivät voi seurata kädet sivuilla nähdessään lasten ja nuorten kärsivän pommitusten ja kaasuiskujen jälkeen julkaistuja kuvia niiden seurauksista.
NGO Amallah perustaja-johtaja Moti Kahana kertoi JP:n toimittajalle, että muutamien tuntien aikana kampanjan aloittamisesta lähes puolet 200 000 NIS tavoitteesta on jo saavutettu. Amallah teki toimintasopimuksen humanitääristen yritysten kuten Israeli Flying Aid kanssa lääkintätarvikkeiden toimittamiseksi Syyrian siviileille. Kahana sanoo ponnistelevansa antedote hermokaasujen jälkiseurausten hoitamiseksi tarkoitettujen lääkkeitten kuten Atropine toimittamiseksi Idlibin lääkäreille. Hän valittaa, että Israelin lupaus ottaa maahan 100 orpoa Syyriasta on viivästynyt tuntemattomasta syystä. Sisäministeriön tiedottaja Sabine Hadad sanoi, että viivästyminen johtuu neuvottelujen monimutkaisuudesta, sillä Israel on muodollisessa sotatilassa Syyrian kanssa, mutta että niitä käydään kansainvälisellä tasolla. Toisaalta politiikka tunkeutuu joka paikkaan, miksei siis tähänkin.
·        Maatalousministeri Uri Ariel valittaa Israelin turvallisuus-kabinetin epäselvää päätöstä, jolla rakentamista Juudeassa ja Samariassa rajoitetaan Trumpin toiveitten mukaisesti. Ariel sanoo, että toisten juhliessa rakentamisen jatkumista, toiset valittavat sen pysähtyneen. Hän vakuuttaa, että viimeistään 03.05. nähdään, mikä tilanne on. Hän lisää, että ellei Juudean ja Samarian korkea suunnitteluneuvosto kokoonnu silloin, tulemme olemaan vaikeuksissa, sillä ilman auktorisoimista emme voi rakentaa. Beit Yehuda puokueeseen kuuluvan Tekuman johtaja Uri Ariel vakuuttaa, että jos hallitus tekee päätöksen juutalais-yhteisöjen lopettamisesta Juudeassa ja Samariassa, Tekuma ei ole siinä hallituksessa. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Well-see-by-May-3-if-there-is-freeze-486230,
·        Sadat Fatahin virkailijat Gazassa osoittivat mieltään PA:n supistettua heidän palkkojaan 30 %, mikä PA/PLO:n tiedottajan Mahmoudin mukaan johtuu siitä, että ulkomaiset avustukset ovat vähentyneet 70 %. Hamasin otettua vallan Gazassa 2007 PA antoi palkkaamilleen virkailijoille ohjeen poistua työpaikoiltaan, kuten monet tekivät, mutta palkkaa he ovat saaneet kaiken aikaa. Fatahin jäsenet, kuten sen keskuskomitean jäsen Rouhi Fatouh, kritisoivat PA:n tekemää päätöstä sanoen, että se olisi pitänyt soveltaa kaikkiin virkailijoihin, ei vain Gazassa. Tämäkin osoittaa PA/PLO:n holtitonta varojensa käyttämistä, mistä toisena merkkinä on palkkojen maksaminen Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien omaisille, jopa suurempia kuin työssäkäyville. Israel aikoo vähentää terroristeille maksetut palkat ja eläkkeet kokoamistaan Israelissa työssä käyvien palkoista kokoamistaan verosaatavista.
·        Fatahin korkea virkailija, PA:n olympiakomitean puheenjohtaja Jibril Rajoubia odotti ikävä tervetuliainen New Yorkin lentokentällä. Häntä vastaan esitetyn syytteen mukaan hän on osallistunut amerikkalais/palestiinalaisen miehen Azzam Rahim kidutukseen ja kuolemaan, minkä johdosta hänelle ojennettiin JFK:n lentokentällä 250 miljoonan USD korvaus- vaatimus ja osallistuminen oikeuden kuulusteluun, kuten ynetnews raportoi keskiviikkona. Rajoub toimi PA:n turvallisuuskomentaja v. 1995 johtaen PA:n turvallisuusjoukkoja, jotka pidättivät  Azzam Rahim ja kidutuksen jälkeen surmasivat  hänet 29.09.1995. Rahimin omaiset katsovat, että Rajoub oli tärkein henkilö hänen pidättämisekseen, kuljettamiseksi ambulanssissa Jerikoon, josta hänen ruumiinsa palautettiin omaisille kaksi päivää myöhemmin. http://www.timesofisrael.com/senior-fatah-member-hit-with-lawsuit-upon-arrival-at-jfk/
·        Yksi ihminen kuoli ja toinen haavoittui PA:;n arabin ajettua autonsa bussipysäkillä odottavaan ihmisjoukkoon Ofran risteyksen lähellä Samariassa Ramallahista pohjoiseen. Auton kuljettaja pidätettiin tiellä no 60. Uhrit ovat n. 20-vuotiaita israelilaisia miehiä. Armeijan tiedottajan mukaan tämä oli täysin tahallinen terroriteko. Auton kuljettaja 21-vuotias Mousa Hamed on kotoisin Silwadin arabikylästä. http://www.timesofisrael.com/two-injured-in-suspected-car-ramming-in-central-west-bank/,
·        Mark Langfanin laatima 9 minuutin video osoittaa selkeästi Palestiinan valtion perustamisen mielettömyyden keskelle Israelia, eikä siihen tule koskaan suostua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227750,


  
Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020