UUTISTAUSTOJA XIX

UUTISTAUSTOJA XIX
1.       Israelin mediassa on keskusteltu vilkkaasti pääministeri Netanyahun puheen taustoista USA:n kongressille maaliskuun 3.päivänä. Yleinen uskomus on ollut, että pääministeri vaarantaa Israelin turvallisuuden suostuessaan kongressin puheen-johtajan John Boehnerin pyyntöön selvittämättä ensin, olivatko kongressin molemmat kamarit sen hyväksyneet ja oliko presidentti Obamaa informoitu ennen kutsun osoittamista Netanyahulle. Etenkin Israelin vasemmistoon kallistuva media sekä oppositiopuolueet Labourin ja Meretzin johdolla ovat pyrkineet käyttämään tätä hyväkseen saattaakseen Netanyahun epäilyttävään valoon.

Labourin, joka omi nimen Zionist Union uskoen sen paremmin haalivan myös uskonnollisesti orientoituvia äänestäjiä, puheenjohtaja Isaac Herzog käytti tätä Mynchenin turvallisuuskonferenssin aikana tavalla, joka sotii vakiintunutta perinnettä ja hyviä tapoja vastaan tavatessaan USA:n ulkoministeri John Kerryn, jolle hän valitti Netanyahun itsepintaisesta päätöksestä puhua kongressille. Tämä oli sitäkin arveluttavampaa, että Kerry neuvotteli samaan aikaan Iranin ulkoministeri Zarifin kanssa Iranin ydinsuunnitelmasta, josta käytävät neuvottelut P5+1 maiden kanssa ovat lähellä ratkaisun löytämistä, kuten USA:n neuvottelijat kertovat.

USA:n kongressin puheenjohtaja John Boehner katkaisi lopulta arvailut ilmoittamalla julkisesti, että hän päätti ottaa laskelmoidun riskin ohittaa presidentti Obama, joka lähes varmasti olisi esittänyt kielteisen kantansa.
Puhuessaan FOX News toimittajalle hän totesi, että Netanyahun viesti Iranille on tärkeä Amerikan kansan kuultavaksi, ja että Valkoisen Talon kanta on joka tapauksessa vastakkainen hänen mielipiteelleen. ”Halusin varmistua, ettei vierailulla ollut mitään häiriötekijöitä. On yleinen salaisuus, että Valkoinen Talo suhtautuu kaunaisesti Netanyahuun. En todellakaan halunnut, että se tulisi väliin asiassa, joka mielestäni tarjosi todellisen mahdollisuuden”.

MIKÄ tässä pallottelussa on Israelin kannalta epämieluista ja jopa vaarallista, on se, että Israel joutui tässä USA:n presidentin ja kongressin välien selvittelyjen jalkoihin, ”heitetyksi bussin alle”, kuten mediassa sanotaan. Boehner vakuuttaa, ettei se todellakaan ollut hänen tarkoituksensa, mutta tarkkailijat ennustavat pahaenteisesti, että se voi maksaa Netanyahulle ja Likudille tappion maaliskuun 17. päivän vaaleissa. Likudin kannatus on edelleen selvästi korkeampi kuin Labourin (27 -24), mutta kukaan ei pystyne arvioimaan, miten tilanne kehittyy seuraavan kuukauden aikana.
Gallupien tulokset heilahtelevat viikoittain suosien milloin Labouria, milloin Likudia. Presidentti Reuven Rivlin antaa hallituksen muodostamisen henkilölle, jolla hän katsoo olevan parhaat mahdollisuudet saada aikaan toimintakykyinen ja kestävä hallitus. Rivlin kritisoi epäsuorasti Netanyahun päätöstä puhu USA:n kongressille vain pari viikkoa ennen vaaleja. Tämä yhdessä sen kanssa, että Netanyahu esti hänen valitsemisensa Knessetin puhemieheksi viimeisten vaalien jälkeen, voi antaa hänelle aiheen kokeilla uutta käytäntöä, eikä antaa hallituksen muodostamista eniten ääniä saaneen puolueen puheenjohtajalle, kuten hän vihjailee. http://www.jpost.com/Israel-News/Rivlin-appears-to-criticize-Netanyahus-Congress-speech-391158
2.       Euroopan juutalaisia vastaan nousseet hyökkäykset ovat saaneet Euroopan juutalais-asukkaat kovan paikan ja kallion väliin: Mikä olisi viisasta tässä tilanteessa: Menevätkö pahimmat vihahyökkäykset ohi ja tilanne rauhoittuu, vai onko uskottava niihin, jotka ennustavat hyökkäysten lisääntyvän, kuten Netanyahu varoittaa.
Ei ole millään tavoin helppoa tehdä ratkaisua puoleen tai toiseenkaan, sillä asuttuaan sukupovien ajan uskollisina kansalaisina ja rakennettuaan elämänsä, perheensä ja toimeentulonsa, olisi hetkessä luovuttava kaikesta ja heittäydyttävä epävarmaan tulevaisuuteen – tosin juutalaiseen – mutta kuitenkin vieraassa maassa vieraine tapoineen ja aloittaa kaikki taas tyhjästä, kuten monet ovat joutuneet tekemään, jotkut useammankin kerran.

Onko kalastajien aika - verkkoineen juutalaisten pyydystämiseksi tulemaan kotiin esi-isiensä maahan - jo kulumassa umpeen, vai onko alkamassa uusi vaihe Jumalan suunnitelmassa: Metsästäjät aseineen, jotka mieluummin haluavat saaliinsa kuolleina kuin elävinä. Monet Toran kirjoituksia tutkivat uskovat asian muuttuneen.
Euroopan juutalaisjohtajat eivät ole mielissään tuhoa ennustavista kehotuksista, he haluaisivat sittenkin jatkaa laumansa paimentamista vaaran merkeistä huolimatta.
Samoin Euroopan maiden johtajat vakuuttavat, että heidän juutalais-asukkaittensa paikka on pysyä paikoillaan ja jatkaa elämäänsä luvaten turvata heidän elämänsä. Uudenaikainen terrorismi ei kuitenkaan tunne rajoja eikä rajoitteita; se iskee sinne, jossa vastustus on vähäisin, eli siviilikohteisiin kaupunkien keskuksissa.  

On totta, ettei uuden elämän aloittaminen Israelissa ole helppoa, työpaikan hankkimisesta ja siihen liittyvistä kielivaikeuksista puhumattakaan.
Israelia uhataan monelta taholta, ja esirukoilijoitten tärkein ja keskeisin rukousaihe on Israelin rajojen ja ilmatilan koskemattomuus ja turvallisuus.
Suurimman ja täydellisimmän tuhon uhka tulee Iranin taholta, joka vannoo hävittävänsä juutalaisvaltion ja tuhoavansa viimeisenkin juutalaisen, koska ”hän on esteenä muslimien mahdin, vapauttajan, tulolle”. Siksi se rakentaa ydinpommia, jota Obama tarjoaa sille määrättyjen rajoitteiden puitteissa, tosin käyttäen termejä ”ydinaseen kynnyksellä oleva valtio”, mistä on enää lyhyt matka ydinasevaltioon.

Obaman tiedetään jo luvanneen Iranille poistaa 80 % sitä vastaan asetetuista sanktioista, ja loputkin sen jälkeen, kun ydinsuunnitelmaa koskeva sopimus on allekirjoitettu. Obama on pitänyt yhteyttä Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kanssa sekä puhelimitse että salaisin kirjein. Khamenei lähetti vain pari päivää sitten viimeisen kirjeen Obamalle, jonka sisältöä ei tunneta, mutta jonka voi varmuudella uskoa liittyvän loppusuoralla oleviin neuvotteluihin, jotka olisi saatava esityskuntoon ennen kuuvan kuukauden loppua, ja allekirjoitettaisiin kesällä 2015.

IRAN on kaikessa hiljaisuudessa levittänyt vaikutusvaltaansa Irakin ja Syyrian lisäksi Libanoniin, Persianlahden shia-maihin ja Jemeniin, jossa sen tukemat houthi kapinalliset ovat käytännössä ottaneet pääkaupungin Sanaan valvontaansa kiristäen siten Israelin ympärille muotoutuvaa rengasta Levantin maista Punaisellemerelle ja uhaten Israelin laivayhteyksiä Tyynellemerelle ja Kauko Idän maihin, joista Japani ja Intia ovat tärkeimmät. Euroopan yhteyksien joutuessa entistä ahtaammalle Israel joutuu etsimään uusia kohteita Aasiasta, Etelä Amerikasta ja Afrikasta.

TÄSSÄ vaiheessa on vielä mahdotonta nähdä, miten USA:n johtama koaliittio pystyy estämään Islamin Valtion leviämisen ja lujittumisen tehostetuista ilmaiskuista huolimatta. Obama ei halua lähettää maajoukkoja Syyriaan ja Irakiin, eivätkä Irakin ja Bashar Assadin armeijan joukot taida pystyä tuhoamaan voitollisia IS-joukkoja.

Hizbullah pyrkii yhdessä Syyrian armeijan joukkojen kanssa karkottamaan Al-Qaidasta eronneitten ryhmittymien joukot Israelin pohjoisrajan ja Damaskoksen väliseltä alueelta. Tämä tarkoittaa sitä, että Hizbullah tulee valvomaan Syyrian aluetta Israelin pohjoispuolella, ja pystyy levittämään vaikutusvaltaansa ja rakentamaan sinne ohjustukikohtia, joiden suunnittelu on jo alkanut, kuten äskettäin IAF:n ilmaiskussa 3 auton kolonnaa vastaan surmansa saaneet Hizbullahin ja Iranin korkea kenraali osoittivat. He olivat Syyrian Golanilla valmistelemassa ohjustukikohdan rakentamista Israelia vastaan käytävää sotaa varten.

KVARTETIN Lähi Idän lähettiläs Englannin entinen pääministeri Tony Blair kävi paikan päällä tutustumassa Gazan tämän hetken tilanteeseen todeten, että se on malli-esimerkki siitä, miten kaikki meni vikaan ja mitä tulee tapahtumaan laajemminkin alueella, ellei neuvotteluilla ja diplomatialla pystytä ratkomaan ongelmia. Hän totesi, että nykyisillä rajoituksilla neuvottelijat voitaisiin lukita neuvottelutilaan ikuiseksi ajaksi, eikä sopimusta sittenkään saataisi aikaan.
Hän esittää neuvottelujen lähtökohdiksi aivan uudet puitteet, mutta suosittaa kuitenkin entisiä vanhoja: PA:n arabien elinolojen dramaattinen parantuminen; arabien yhtenäinen politiikka, joka tähtää rauhaan ja kahden valtion toteuttamiseen. Kolmanneksi hän suosittaa yhteistyön laajentamista alueen muihin maihin ja kansainväliseen yhteisöön.
Käytännössä Israel käy salaisia neuvotteluja Saudi Arabian, Egyptin ja Jordanian kanssa yhteistyöstä IS:n etenemisen estämiseksi ja sen tuhoamiseksi.
Blairin mielestä diplomatian pysähtyneisyys ja väkivallan kasvu alueen maissa tarjoaa myös uuden mahdollisuuden niille, jotka uskovat yhteistoiminnan ja rauhan aatteisiin. Hän esittää Hamasille uhkavaatimuksen: Sen tulee päättää, haluaako se Palestiinan valtion, vai liittyä islamin ääriliikkeisiin. Blair tarjoaa palestiinalaisten valtiota 1967 linjojen mukaisin rajoin pääkaupunkinaan Jerusalem.
Blair unohtaa tai jättää huomiotta Iranin vaikutuksen ja sen, ettei Israel tule koskaan tekemään itsemurhaa suostumalla PA/PLO:n vaatimiin 1967 linjoihin. http://new.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/BlairYou-could-lock-Israeli-PA-negotiators-in-room-for-eternity-and-peace-would-not-come-391089,

Kastel 16.02.2015

Gavriel

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020