KESKIVIIKKO 31.12.-14


KESKIVIIKKO 31.12.14
1.       Se on sitten vuoden 2014 viimeinen päivä, olkoon sitten hyväksi tai pahaksi. Mitä laiminlyöntejä ja virheitä – etten sanoisi syntejä – lieneekin tehty kuluneen vuoden aikana, ne kaikki ovat menneisyyttä, eikä niitä koskaan saada takaisin tai tekemättömiksi. ”Annetaan menneiden olla, mutta nukkukoot ne Jeesuksen rintaa vasten”, kuten Oswald Chambers toteaa kirjassaan ”Parhaani Hänelle”. Kuten valistuneet lukijat hyvin tietävät, juutalaisilla on nyt meneillään vuosi 5775, joka alkoi jo aiemmin, mutta he huomioivat myös ”pakanain ajanlaskun” ja vuoden vaihteen – yhteisessä maailmassa kun eletään.
Taivas oli aamulla puoli seitsemän aikaan pilvetön eikä aurinko ollut vielä noussut, vaikka tekikin voimisteluliikkeitä merkiksi siitä, että on valmis aloittamaan uuden päivän. Ilma tuntui yllättävän kylmältä jopa kalsealta, mikä osittain johtunee siitä, että parantelen flunssan jälkitautia, minkä johdosta on jatkuva pienoinen vilun tunne, vaikka vaatetta on päällä ylimääräiset kerrokset, ja nenä vuotaa.
Säätilat tänään: Jerusalem 11 -18; Tiberias 11 -20; Suolameri 16 -22; Eilat 12 -24 +C-astetta. Kuten totesin, taivas on tänään pilvetön, mutta huomisesta lähtien puolipilvinen lämpötilan alkaessa pudota siten, että sapattina on vain 4 -11 lämpö-astetta Jerusalemin alueella.
2.       ISRAELIN poliittinen taivas synkkenee myös kaiken aikaa. Pienoista liikehdintää ja kuhinaa tapahtuu kulissien taustalla kaiken aikaa vain raflaavimpien päästessä median välityksellä suuren kansan tietoisuuteen. Poliisi on myös lisännyt toimeliaisuuttaan pyrkien korjaamaan epäilemänsä isommat ja pienemmät ”rikolliset” pois puolueitten vaalilistoilta ennen kuin he voivat saada kansan-edustajalle kuuluvan immuniteetin, mikä monimutkaistaisi tutkimuksia. Epäilyt asemansa väärinkäyttämisestä tai lahjusten vastaanottamisesta ovat varsin oiva keino häiritä ei-suosimansa puolueen vaalivalmisteluja ja ehdokaslistojen laatimista. Israel Beitenu (Israel Kotimme) kuuluu poliisin vakio asiakkaisiin, joiden jäseniä on asetettu epäiltyjen listoilla aina ennen vaaleja viimeisen 17 vuoden aikana.

Korruptioksi nimitetty maksujen ottaminen suoritetusta palvelusta on niin yleistä Lähi-Idässä ja entisen NL:n alueilla, ettei asioita voinut saada hoidetuksi ilman sitä. Näistä maista tulleet siirtolaiset eivät näe mitään outoa tässä, ja siksi heillä on vaikeuksia sopeutua Israelin yhteiskuntajärjestelmään, joka on perusteiltaan länsimainen ja joka pyrkii kitkemään pois kaiken epäkorrektin toiminnan. Olkoot syytökset poliisin toiminnan ja epäilysten aitoudesta mitä tahansa, asiaa sivusta seuratessa ei voi välttyä havainnolta niiden tarkoituksenmukaisuudesta. Israelin poliisia on syytetty vasemmistolaisen politiikan soveltamisesta toimintaansa PA:n arabien väkivaltaisuuksien ja hyökkäysten taltuttamiseksi ja tutkimiseksi, Tämä on varsin silmiinpistävästi ollut havaittavissa etenkin Temppelivuoren alueella. Poliisi puolustelee toimintaansa sillä, että se pyrkii välttämään tilanteen kärjistämistä.
3.       PA/PLO:n laatima ja Jordanian esittelemä päätöslauselmaesitys, jolla Israel olisi pakotettu runnomaan rauhansopimuksen PA:n arabien kanssa vuoden sisällä ja vetämään joukkonsa pois Juudeasta ja Samariasta ja Jerusalemin itäosista 3 vuoden kuluessa, kärsi pahanlaisen haaksirikon YK:n turvallisuusneuvoston eilisessä istunnossa. Times of Israel toimittaja Raphael Ahren kutsuu sitä tuskalliseksi tappioksi Abbasille, mutta ei suureksi voitoksi Israelille.
Esityksen läpimeno oli jo etukäteen arvioiden toivoton USA:n ilmoittaessa, ettei se voi hyväksyä sitä esitetyssä muodossaan, koska siinä ei millään tavoin huomioida Israelin esittämiä turvallisuus- ym. vaatimuksia. Myöhemmin myös Englanti USA:n uskollisena liittolaisena ilmoitti, että se vastustaa esitystä lähes samoin sanoin. USA painosti PA:n puheenjohtajaa siirtämään äänestyksen ainakin Israelin maaliskuun 17. päivän 2015 vaalien jälkeen uhkaillen jopa sanktioilla, minkä Abbas vanhan miehen itsepäisyydellä torjui haluten viedä esitys joka tapauksessa äänestykseen.  
ÄÄNESTYKSESSÄ YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaesitys S/2014/916 hylättiin äänin 8 – 2, viiden maan pidättyessä äänestämästä. Vielä vähää ennen äänestystä PA:n edustaja sanoi, että tarvittavat 9 maata kannattavat esitystä, mikä olisi asettanut USA:n epämukavaan asemaan veto-oikeuden käyttämiseksi. Nigeria muutti kuitenkin kantaansa ennen äänestystä – Israelin onnistuneen diplomaattisen kädenväännön ansiosta, kuten tarkkailijat sanovat. USA ja Australia äänestivät PA/PLO:n esitystä vastaan Englannin jäädessä aidalle.
Nigerian lisäksi äänestyksestä pidättyivät Ruanda, Englanti, Etelä Korea ja Liettua. Esitystä kannattivat Jordania, Chad, Chily, Kiina, Venäjä, Argentiina, Luxenbourg ja Ranska. Ranskan käyttäytyminen herätti kummastusta, sillä vielä vähää ennen äänestystä se vastusti esitystä jo siksikin, että se oli laatinut oman esityksensä, jonka se katsoi paremmin sopivan myös Israelille. Ranska ja Kiina olivat pettymys Israelille. Kiinalla voi olla ongelmia ymmärtää Lähi-Idän mentaliteettia torjuen Israelille aiemmin antamansa vakuutukset tuesta ja kauppasuhteitten lisäämisestä.
KYSYMYS KUULUU: Miksi Abbas halusi väen väkisin viedä esityksensä äänestykseen, kun se olisi varmistanut sen hyväksymisen YK/TN:ssa odottamalla parin päivän ajan, jolloin turvallisuusneuvosto saa kaksi PA:lle myönteistä maata Venezuela ja Malysia? Näyttääkin siltä, että Abbasin poliittiset laskelmat halusivat esityksen hylkäämisen. JOS PA halusi tällä niistää USA:n nenää, se on varsin vaarallista peliä suurvallan ollessa kysymyksessä, jolle arvovaltakysymykset ovat tärkeitä. ToI:n artikkelin kirjoittaja Ahren arvioi, että kysymyksessä oli kuitenkin PA:n virhearviointi saamansa sympatian pysyvyydestä. PA:n neuvottelija Saeb Erekat vihjaa, että esitys otetaan uudelleen käsittelyyn suosiollisemmalla ajalla ehkä ensi vuonna. http://www.timesofisrael.com/a-stinging-defeat-for-abbas-but-no-great-victory-for-israel/
4.       JP:n julkistamassa artikkelissa, joka perustuu Reutersn antamiin tietoihin, todetaan että Abbas halusi laatimansa esityksen YK:n turvallisuusneuvostoon sisäpoliittisista syistä tiedostaen kaiken aikaa, että sen läpimeno olisi vähintäänkin epävarma. Abbasin ja Fatahin suosio vähenee kaiken aikaa. Gazassa kannettiin äskettäin tauluja, joissa vaadittiin Abbasin hirttämistä petturina. Jon PA:n vaalit pidettäisiin nyt, Hamas olisi niiden voittaja ja Abbasin kohtalo niissä olosuhteissa todella vaarallinen, sillä arabimaissa epäsuosioon joutunutta diktaattoria ei kohdella hellä-varoen, kuten viime vuosien aikana on todettu.
Mielenkiintoista on seurata, miten USA:n hallitus suhtautuu Abbasin kapinaan suurvaltaa vastaan ilman hävyntunnetta suurinta tukijaansa kohtaan. Ulkoministeri John Kerry uhkaili asettaa taloudellisia pakotteita PA:ta vastaan, ellei se luovu esityksensä asettamisesta YK:n ratkaistavaksi. USA:n kongressin molemmat kamarat ovat Republikaanien valvonnassa ensi vuoden alusta lähtien, mikä asettaa presidentti Obaman toimille entistä tiukemmat länget omintakeiseen ulkopolitiikkaan. USA:n kongressi on perinteisesti ollut aina myönteinen Israelille, mikä tullee nyt korostumaan entisestään, kuten Israelissa vierailevat kongressin jäsenet vakuuttavat.
PA/PLO lisäsivät alkuperäiseen esitykseensä useita uusia kohtia, joilla pyrittiin tyynnyttämään Hamasin esittämää hylkäävää kritiikkiä. Lisäyksiä olivat Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien vapauttaminen asteittain; pakolaisten paluuoikeus YK:n päätöslauselman 194 mukaisesti; Jerusalem todetaan Palestiinan pääkaupungiksi, ei yhteiseksi; Israelin rakentaman turva-aidan purkaminen jne. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Doomed-Palestinian-UN-gambit-a-domestic-propaganda-ploy-Israeli-official-says-386189
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Netanyahun uskotaan voittavan helposti ainoan vastaehdokkaansa Danny Danonin tänään pidettävissä Likudin puheenjohtajan ja ehdokasvaaleissa. Kaikkiaan 70 ehdokasta kamppailee pääsystä 20 -25 ehdokkaan sijoille, joiden Likudin uskotaan voittavan maaliskuun 17. päivän Knessetin vaaleissa ensi vuonna. Puolue asetti 600 äänestysasemaa 115 kohteeseen. Äänivaltaisia Likudin jäseniä on 96 651, jotka valitsevat sekä puheenjohtajan ja potentiaalisen pääministerin sekä vaaliehdokkaat.
Israelin ”demokratia” sallii puoluejohtajien valita haluamiaan ehdokkaita ns. varmoille sijoille, jossa ei ole putoamisvaaraa. Netanyahun suosimia ehdokkaita ovat Gilad Erdan, Israel Katz, Silvan Shalom ja Yuli Edelstein. Naisehdokkaista Tzipi Hotoveli ja Gila Gamliel ovat saaneet Bibin suosion. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Netanyahu-expected-to-easily-win-Likud-primary-race-today-386209
·         Saksan parlamentin vaikutusvaltainen jäsen Volker Beck kritisoi Merkelin johtamaa hallitusta, ettei se esittänyt vastalausetta Hamas-johtajan Khaled Mashaalin osallistumiseen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin järjestämään konferenssiin Turkissa. Beck, vihreän puolueensa johtajia ja ihmisoikeuksien puolustaja, twiittasi kritiikkinsä, johon Mereklin edustaja vastasi, että hallituksen kanta Hamasiin on tunnettu. Beck pitää Merkelin hallituksen vastausta riittämättömänä ja jopa häpeällisenä. EU:n poliittinen taho pitää Hamasia terrorijärjestönä, vaikka EU poistikin sen listalta teknisestä epäselvyydestä johtuen. Beck kirjoitti, että Hamas tulittaa Israelin siviilikohteita sekä painostaa ja massamurhaa vastustajiaan Gazassa. http://www.jpost.com/International/Top-German-MP-Merkel-should-condemn-Turkey-for-hosting-Hamas-official-386205
·         Gazan jälleenrakentamisen tulisi olla täydessä vauhdissa, mutta käytännössä vähän tapahtuu ja sekin hitaasti. Tietojen mukaan vain 2 % luvatuista yli 5 miljardista USD varoista on toimitettu, ja rakennus-materiaaleista on puutetta, eikä kukaan tiedä, mistä se johtuu. Israel on vienyt sinne rekkalasteittain sementtiä ja muita tarvikkeita, mutta osa niistä joutuu Hamasin käsiin, joka kiireellä rakentaa uusia tunneleita ja korjaa entisiä. Gazan kesäsota tuhosi 7 000 ja osittain vaurioitti 89 000 asuntoa Gazassa. Rakentamisesta vastaa PA, ja Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen edustajat vierailevat Gazassa tutkien, miksi rakentaminen ei suju.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Special-Report-Concrete-facts-about-Gaza-386212
·         Israelin väkiluku ylitti uudenvuoden kynnyksellä 8.3 miljoonan kansalaisen rajan. Karkeasti kolme neljäsosaa heistä on juutalaisia, eli 6.218 miljoonaa; arabeja 1.719 miljoonaa eli 20.7 % kansalaisista. Tilastojen mukaan Israelin väkiluku oli vuoden lopussa 8 296 000 kansalaista, nousten 2 % viime vuodesta. 176 600 oli 2014 syntyneitä, siirtolaisia 23 000, jotka nostavat asukaslukua 11 %. 4.3 % eli 359 000 ovat ”muita”, edellisiin valtaryhmiin kuulumattomia, kristittyjä ja muita. Maassa asuu 160 000 laittomasti maahan tulleita, osa heistä pakolaisia, osa työtä etsien. http://www.jpost.com/Israel-News/Culture/On-eve-of-2015-Israels-population-hits-83-million-386178
·         SHAS on todellisissa vaikeuksissa sen puheenjohtajan Arie Derin ilmoittaessa luopuvansa johtajuudesta. Eilen hän kävi allekirjoittamassa eropaperinsa Knessetistä. Tämän aiheutti julkisuuteen päästetty video, jossa Shasin hengellinen johtaja Ovadia Yosef kutsuu Deria pahaksí ja varkaaksi. Shasista eronnut ja oman puolueen perustanut Eli Yishai ilmoitti heti, ettei hän ollut videon julkistamisen takana. Samasta lähteestä tullut tieto kertoo, että Deri oli vastuussa Oslon sopimuksista, ei Ovadia Yosef. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Shas-chairman-Deri-set-to-resign-from-Knesset-386167, http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Video-emerges-of-Rabbi-Ovadia-Yosef-calling-Deri-a-thief-bad-man-386001
·         seuraavassa linkissä esitetään konkreettisia faktoja Gazasta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Special-Report-Concrete-facts-about-Gaza-386212
·         Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu seuraa lähes haltioituneena Hamas-johtajan Khaled Mashaalin puhetta Davutoglun kotikaupungissa Konyassa. Mashaal suoltaa puheessaan ylistystä Turkille ja sen johtajille Erdoganille ja Davutoglulle, joita hän pitää muslimimaailman johtajina. Shoebat.com julkaisemassa artikkelissa kerrotaan, miten Davutoglu ja Mashaal keskustelevat, miten Turkin ja Hamasin joukot yhdessä valtaavat Jerusalemin kolmannessa (maailman)sodassa. Mashaal toteaa, että Turkki on ollut Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan tärkein suojelija.  http://shoebat.com/2014/12/29/prime-minister-turkey-now-talks-invading-jerusalem-major-world-war/Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020