PERJANTAI 28.11.14


PERJANTAI 28.11.14
1. JUUTALAISUUS on keskeiseltä olemukseltaan rakkauden uskonto: kolmen rakkauden. 1. ”Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi, kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi”. 2. ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”. 3. ”Rakasta keskuudessasi asuvaa muukalaista”, koska itse elit muukalaisena vieraassa maassa 430 vuotta. (5. Ms.6:5)
Englannin entinen päärabbi Jonathan Sacks totesi puhuessaan Vayetse, Liitto ja Keskustelu Etiikasta 5775 tilaisuudessa mainittuaan edellä esitetyt tosiasiat, ettei juutalaisuus ole vain rakkauden uskonto, vaan se oli ensimmäinen sivilisaatio, joka asetti rakkauden moraalisen elämän keskukseksi. Hän viittasi C S Lewisin ja muiden suurten ajattelijoiden havaintoihin, että kaikissa suurissa sivilisaatioissa oli tämä kuin kultaisena ohjeena, tai kuten Hillel sanoi negatiivissa muodossa: ”Älä tee lähimmäisellesi sitä, mitä et haluaisi hänen tekevän sinulle”. (vrt. Mt.7:12) Tämä on sitä, mitä peliteorioitsijat kutsuvat vastavuoroiseksi epäitsekkyydeksi, eli jokaiselle jotakin (tit-for tat). Sacks viittaa myös Hawardin yliopiston tutkijan Martin Nowakin suorittamaan tietokoneanalyysiin, jonka mukaan tämä sääntö, jota hän kutsuu anteliaisuudeksi (generous), on paras strategia minkä tahansa ryhmän säilymiseksi hengissä.
SACKS jatkaa juutalaisen uskon analyysia tuoden esiin ”juutalaisen lähes fanaattisen rakkauden oikeudenmukaisuuteen (justice)”, minkä vuoksi Albert Einstein sanoo ”kiittävänsä onnea tuottavaa tähteään siitä, että hän syntyi juutalaiseksi”. Edelleen hän toteaa, että ainoa kohta Torassa, jossa selvitetään, miksi Jumala valitsi Abrahamin uuden uskon perustajaksi, on Jumalan julistus.  ”Sillä Minä olen valinnut hänet, että hän käskisi lapsiaan ja perhettään, joka jää hänen jälkeensä, noudattamaan Herran tietä ja tekemään sitä, mitä vanhurskaus ja oikeus ovat, jotta Herra antaisi Abrahamille tapahtua sen, mitä Hän on hänelle luvannut”. (1. Ms 18:19) Sacks selvittele sitten artikkelissaan, miksi tarvitaan sekä oikeus että rakkaus. Miksi rakkaus ei sellaisenaan ole riittävä?
Pitkässä artikkelissa Sacks toteaa, että jokaisessa 11 Mooseksen 1. kirjeen kohdassa, jossa rakkaus (ahavah) mainitaan, se saa aikaan konfliktin, ongelman. Sikäli kuin ymmärrän artikkelin tarkoituksen, ongelman aiheuttaa se, että rakkaus odottaa vastarakkautta, ei vain teoriassa vaan käytännössä. Jumala rakastaa ihmisiä, joilta Hän saa vain vihaa. ”Jaakobia Minä rakastin, mutta vihasin Esauta”, mikä Sacksin selityksen mukaan tarkoittaa, ettei Esau vastannut Hänen rakkauteensa, ja siksi Esau pysyi Jumalan rakkauden ulkopuolella. Esau menestyi ulkoisesti, mutta hänellä ei ollut sisäistä yhteyttä Jumalan kanssa. Voidakseen saavuttaa täydellisen rakkauden, ihmisen tulee toteuttaa elämässään oikeutta Jumalan käskyjen mukaisesti. Siksi rakkaus ei ole riittävä, kuten Sacks selittää. (KV.8:4). (http://blogs.timesofisrael.com/love-is-not-enough-vayetse-5775/
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu alkaa tuntea olonsa ja asemansa tukalaksi ellei peräti uhatuksi. Siksi hän kuumeisesti etsii teitä, joita hänen tulisi valita ja kulkea voidakseen jatkaa kansansa hallitsemista ja ohjaamista haluamaansa suuntaan, mitä hän ei ole koskaan yksityiskohtaisesti selvittänyt julkisuudessa. Siksi hänen hallitustaan syytetäänkin kriisin-hallinta ministeriöksi, joka elää vain kriisistä toiseen julkaisematta pitkän tähtäyksen suunnitelmaa, jota hän johdonmukaisesti noudattaisi ja toteuttaisi.
Viimeksi osallistuessaan Sde Bokerin tilaisuuteen hän sai kriittisiä kommentteja sekä entiseltä presidentiltä Shimon Peresiltä että nykyiseltä presidentiltä Reuven Rivliniltä, jotka molemmat pitävät Netanyahun tukemaa lakiesitystä juutalaisesta laista vahingollisena sekä demokratian että juutalaisuuden kannalta. Tämä sai pääministerin voihkimaan tuskasta, ettei hän saa tukea edes niiltä, jotka ovat rakkaita hänelle – tarkoittaen tällä etenkin Rivliniä, jolta hän voisi odottaa tukea ja rohkaisua. Rivlinillä voi olla maksettavana vanhoja kala-velkoja Netanyahulle, joka ei vuosia sitten tukenut häntä Knessetin puhemieheksi, vaikka tällaisten kysymysten ei tulisi antaa vaikuttaa koko kansakuntaa koskevissa ratkaisuissa.
Toiseksi Netanyahu pelkää talousministeri Yair Lapidin voivan muodostaa kilpailevan hallitus-koaliittion vasemmistoa edustavien puolueiden Labourin ja Meretzin kanssa yhdessä Tzipi Livnin kanssa. Kaiken tämän huomioiden pääministeri harkitsee tosissaan presidenttiä hajottamaan Knessetin ja uusien vaalien järjestämistä, kuten TV-2 raportoi. Netanyahu on kosiskellut uskonnollisia puolueita Shasia ja UTJ:ta tukemaan hänen hallitustaan, mutta kumpikaan ei ole innostunut asiasta muistaen, miten niitä kohdeltiin nykyisen hallituksen muodostamisen yhteydessä. Shas-johtaja Deri totesi, että asiaan palataan vaalien jälkeen.
Raportin mukaan Netanyahulle on kolme mahdollisuutta. Hän voi odottaa maaliskuun 31. päivään odottamatta 2015 budjetin toista ja kolmatta käsittelyä, mikä pakottaa uudet vaalit. Toiseksi hän voi pyytää presidentti Rivliniä hajottamaan Knessetin, joka antaa Lapidille ja Herzogille 21 päivää aikaa uuden hallituksen muodostamiseksi haredi-puolueen kanssa. Kolmas mahdollisuus on esittää Knessetiin lakiesitys, jolla Knesset hajotetaan. Pääministerin kanslia tutkii TV-2:sen mukaan, hyväksyvätkö muut puolueet sen Knessetissä.
Netanyahulla on ollut useita yhteenottoja sekä Yair Lapidin Yesh Atid-puolueen että Tzipi Livnin kanssa koskien sekä 2015 budjetin sisältöä että rauhanprosessin etenemistä, jossa etenkin Livni on ollut aktiivinen. Netanyahun niskaan hengittää myös Naftali Bennettin johtama Juutalainen Koti-puolue (Jewish Home), jonka kannatus alkaa jo 19 kansanedustajan voimalla lähennellä Likudin ennusteiden lupaamaa 20 edustajapaikkaa. Tosin toinen gallup lupaili Likudille vielä 25 edustajaa Jewish Home 15 vastaan. Netanyahun suosio pääministerinä on ollut kuitenkin ylivoimainen toisiin ehdokkaisiin verrattuna, mutta asetelmat voivat muuttua vaalitaistelujen todella alettua. Netanyahun tulee kuitenkin päättää asiasta pian ja tehdä esitys vaaleista ehkä jo ensi viikon hallituksen istunnossa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187990#.VHgeeENsO-o
3. ENTINEN Likudin jäsen ja hallituksen ministeri Moshe Kahlon kutsui läheiset tukijansa ja aktivistit torstaina median edustajilta suljettuun tilaisuuteen, jossa keskusteltiin uuden oikeisto-keskustalaisen puolueen perustamisesta Kahlonin johdolla. Hänellä alkaa olla kiire saada puolueensa kasaan ja rekisteröityä voidakseen osallistua seuraaviin vaaleihin.
KAHLON syyttää Netanyahun hallitusta, että se on syrjinyt vaadittavia uudistuksia terveyshuollon, talonrakentamisen ja opetuksen alueilla, joilla Kahlonin ansiot tunnustetaan. Kahlon sanoo, että hänen puolueensa tulee Knessetin listan mukaan edustamaan kaikkia julkisen sektorin alueita, kuten Kol Israel radio raportoi. Kahlonin kutsumaan neuvotteluun Netaniyassa osallistui 350 ihmistä, mutta sen päätöksistä ei tiedetä.
Netanyahun kanslian ilmoituksen mukaan se ei haluaisi ennenaikaisia vaaleja, mutta pääministeri valittaa, ettei hallitsemisesta tule mitään useiden ministereiden toimiessa kuin opposition jäseninä antaen kriittisiä lausuntoja hallituksen päätöksistä, jopa esittäen pääministerille ultimaatumeita julkisuudessa. Tilannetta mutkistaa Netanyahun kanssa raportit, joiden mukaan Shas-puolueen johtaja Arye Deri on kallistunut Kahlonin johtaman vielä ilman nimeä toimivan puoleen kannalle. Kahlon sanoo vieläkin kaipaavansa entistä Likudia, jonka keskeisinä intresseinä olivat sosiaaliset kysymykset valittaen, että puoluetta johtavat ovat kääntäneet sen äärioikeistoon, mitä hän ei hyväksy.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187994#.VHgyZkNsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        Kansanedustaja Orit Struk syytti Knessetissä puolustusministeri Moshe Yaalonia PA:n arabien suosimisesta Juudeassa ja Samariassa. Yaalon on aiemmin kiistänyt syytökset arabien suosimisesta, mutta joutui lopulta tunnustamaan ne oikeiksi kansanedustajan esittäessä todisteita tilastojen vahvistamina. Struk (Jewish Home) todisti Yaalonille, että kriminaalitapauksia rakennuksilla tapahtuu paljon vähemmän Israelin puolella kuin PA:n valvomilla alueilla. Hän totesi, että Juudean ja Samarian siviilihallitus ei Yalonin johdolla vaadi PA:n laatimia yleiskaavallisia suunnitelmia tai rakennuslupia samalla tavoin kuin vaaditaan Israelin valvomilla alueilla.
Täten Yaalonin vaatimukset suunnitelmista koskevat vain juutalaisten rakentamista, hän syytti. Struk totesi, että siviilihallinto oli hyväksynyt 31 arabien rakennus-hanketta C-alueilla eikä yhtään juutalaisten esittämää. Hän totesi, että Israel uhraa ihmistyö-voimaa ja varoja sähköjen asentamiseksi laittomiin arabikohteisiin, joita niiden arabiasukkaat eivät maksa. Edelleen hän totesi Regavim-liikkeen paljastusten mukaan, että PA:n arabit olivat rakentaneet 1000 laitonta rakennusta Gush Adumim alueelle valtion omistamalle maalle, mitä hän kutsui valtavaksi maan kähmimiseksi. Siviilihallinto on tietoinen asiasta, mutta ei halua määrätä niitä purettaviksi.
Yaalon puolustautui todeten, että prosentuaalisesti paljon vähemmän arabitaloja puretaan kuin juutalaisia, mutta tunnusti sen johtuvan siitä, että laittomia arabitaloja on monta kerta enemmän. Toiseksi hän sanoi sallivansa arabien rakentamisen C-alueille järjestyksen vuoksi, mutta ei osannut selittää, miksi se ei koske juutalaisten taloja. Hän selitti edelleen, että arabit rakentavat usein sapatin aikana, jolloin viranomaiset eivät valvo alueitaan, ja että korkein oikeus useimmiten kieltää arabien rakentamien talojen purkamisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187992#.VHg3UkNsO-o
·        Knessetin enemmistö näyttää tukevan lakia hajottamisesta, jos sellainen esitetään ehkä jo ensi viikon aikana. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Majority-expected-to-support-bill-dispersing-Knesset-383085
·        Poliisi pidätti Hebronissa puukolla varustetun arabitytön. jonka aikomuksena oli tehdä hyökkäys turvallisuusvirkailijaa vastaan. 17-vuotias arabityttö pidätettiin lähellä Patriarkkain Mausoleumia. Hänet vietiin kuulusteltavaksi. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Possible-stabbing-attack-thwarted-Palestinian-girl-with-knife-arrested-in-Hebron-383106
·        IDF:n päärabbi prikaatin kenraali Rafi Peretz sanoo, ettei Temppelivuori ole muslimeille millään tavoin merkittävä, eikä Jerusalemia mainita Koraanissa edes kertaakaan. Hän vastaili opiskelijoitten kysymyksiin, todeten myös että yli 90 % muslimeista ei edes tiedä, mitä Koraanissa kerrotaan. Hänen kansliansa totesi lehtiartikkeleista, että hänen lausuntonsa on otettu erilleen kokonaisuudesta. Israelin viranomaisia vaivaa outo pelkuruuden virus, mikä estää totuuden kertomista julkisuudessa. Arabit katsovat tämän heikkoudeksi, mikä se todella onkin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDFs-Chief-Rabbi-Al-Aksa-is-of-no-religious-significance-to-Islam-383093
·        Turkin presidentti Erdogan sanoi äskettäin päättäneensä rakentaa teollisuusalueen Jeninin kaupungin liepeille Samariaan. Hän totesi samalla, että ulkomaalaiset rakastavat öljyä, timantteja, kultaa ja islamin halpaa työvoimaa, mutta etteivät he rakasta meitä. Keskiviikkona allekirjoitetun aiesopimuksen mukaan alueesta tulee veroton vapaa kauppa-alue, joka tarjoaa massiivisia sijoitusmahdollisuuksia ulkopuolisille, turkkilaisille ja keitä ne sitten lienevätkin, Erdogan maalaili. http://www.jpost.com/Middle-East/Turkey-establishing-industrial-zone-in-West-Bank-383097
·        PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas lensi Etelä Afrikkaan saadakseen sen tuen hakiessaan YK:n turvallisuusneuvoston myönteistä päätöstä haaveilemalleen uudelle arabivaltiolle. Hän tapasi maan juutalaisjohtajat ennen BDS-liikkeen johtajien tapaamista. Juutalaisjohtajat antoivat tunnustusta Abbasin kahden valtion periaatteelle, vaikka tuskin ovat myönteisiä hänen yksipuolisille toimilleen ilman neuvotteluja Israelin kanssa. Abbas lausui äskettäin, että hän myöntyy jopa 22 %:n maa-alaan siitä, mikä heille kuuluisi. Hän ei selvittänyt, mistä hän laski tuon 22 %. Monet EU- maat ovat kallistuneet Arabivaltion perustamisen taakse. EU:n päätös saataneen ehkä jo tänään. USA ja Israel ovat uskollisimmat vastustajat PA:n yksipuolisille toimille, jotka ovat vastoin 1993 Oslon ja sen jälkeen tehtyjä sopimuksia, mutta laittomuus ei näytä huolestuttavan niitä.  http://www.jpost.com/Diaspora/South-African-Jewish-leaders-fete-Abbas-in-Pretoria-383107, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-says-ready-to-set-up-Palestinian-State-on-22-percent-of-land-382865
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 7 -14; Tiberias 10 -16; Suolameri 16 -20: Eilat 15 -24 +C-astetta. Puolipilvisyys jatkuu tänään ja huomenna, mutta taivas selkenee ja ilma lämpenee sunnuntaista alkaen. Kinneretin pinta nousee kohisten, tiistain ja maanantain välisenä yönä 3.5 sm ja jatkaa senttimetrin päivävauhtia, jos sateet jatkuvat.  


Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020