MAANANTAI 08.09.14


MAANANTAI 08.09.14
1. TAIVAS on kauttaaltaan ohuehkon pilvipeitteen verhoama, ilma on kostea ja sumuinen. Kosteus tuntuu erityisesti metallipinnoilla, jotka tippuvat kosteutta ilman alkaessa seljetä ja lämpötilan noustessa. Pilvisyys kuitenkin jatkunee puolittaisena tänään ja ainakin parina päivänä sen jälkeen. Lämpötilat pysynevät samoin tasaisina ilman suuria heittoja eikä sateista ole tietoakaan. Säätilat tänään: Jerusalem 18 -28; Tiberias 24 -36; Suolameri 29 -37; Eilat 27 -38 +C-astetta. Lämpötila pysyttelee helteisenä huolimatta puolipilvisyydestä, ja kosteusprosentti on korkea.
2. EUROOPPA on saanut pätevän todisteen siitä, mihin Syyriassa ja Irakissa palvelleet Euroopan kansalaiset pystyvät ja ovat halukkaista tekemään palattuaan kotimaihinsa.
Belgiassa toukokuun 24. päivänä museossa 4 ihmistä ampunut Mehdi Nemmouche, Algeriasta Ranskaan muuttanut Ranskan kansalainen, palveli Syyriassa vankien sieppaajana ja kiduttajana. Hänet tunnisti entinen Le Point makasiinin ranskalainen journalisti Nicolas Henin, joka oli ääri-islamistien vankina. Hän kertoi vaienneensa kokemuksistaan säästääkseen islamistien vankeina vielä olevia eurooppalaisia, mutta päätti luopua varovaisuudesta Le Monde lehdessä olleen artikkelin vuoksi.
Henin kuului neljän journalistin joukkoon, jotka olivat panttivankeina Syyriassa v. 2013 heinäkuusta joulukuuhun. Hän kertoo 29-vuotiaasta vanginvartijasta, joka kidutti viereisessä huoneessa olleita yli 50 syyrialaista aloittaen kidutuksen illalla ja jatkaen sitä koko yön aamurukouksiin saakka. Syyrialaisia kidutettiin huoneessa, jossa myös Heniniä kuulusteltiin. Mehdi Nemmouche oli vartijoista pelätyin, sillä ”hän kidutti vankeja aina, ellei laulanut”, kuten hän sanoi.
”Belgiassa tapahtunut neljän ihmisen murha oli ensimmäinen Euroopassa tapahtunut onnistunut terroriteko, jolla on juurensa Syyrian verkostossa”, sanoo terrorismin asiantuntija Jean-Charles Brisard. Satoja toisia Nemmouchen kaltaisia veteraaneja on palannut Eurooppaan, joilla on taistelujen karaisema kyky kylvää terroria ja aiheuttaa sekasortoa. ”Se on massailmiö, joka kasvaa potentiaalisesti”, sanoo Louis Caprioli, joka johti kotimaan tiedustelujärjestön terrorinvastaista siipeä vuodesta 1998 vuoteen 2004. Englannin pääministeri David Cameron sanoo, että Englannista on mennyt n. 500 miestä taistelemaan Syyriaan, ja heistä n. 250 on palannut kotimaahansa. Ranskasta on arvioiden mukaan matkustanut 950 ihmistä liittyäkseen hallitusta vastaan taistelevien kapinallisten joukkoihin. Osa heistä on palannut tai suunnittelee paluuta.
JEAN-CHARLES Prisard asettaa Euroopasta Syyrian kapinallisiin liittyneiden määräksi 3 200 todeten, että Eurooppa on kypsä heidän aiheuttamiinsa uusiin terrori-iskuihin. ”Salaisen palvelun jäsenet ovat tietoisia, että kysymys on vain ajasta”, sanoo USA:n terrorismin asiantuntija Mathew Olsen, joka ennustaa, että Euroopassa vaara on suhteellisen akuutti.
Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve vahvisti, että Ranskan tiedustelupalvelu on antanut oikeus-laitokselle tietoja, jotka esittävät mahdollisuuden, että Nemmouche on voinut toimia pantti-vankiemme vanginvartijana. Hänen asiaansa käsitellään 12.09. Brysselin tuomioistuimessa, jossa päätetään, jatketaanko hän estävää pidätystään. Hänet vangittiin Ranskassa Marseillen kaupungissa murhaiskunsa jälkeen. Hänet tuomittiin useita kertoja Ranskassa varkauksista, ja vankilassa hänen todettiin käännyttäneen vankeja muhamettilaisiksi. Hän suunnitteli valtavaa terrori-iskua Ranskassa, joka olisi suoritettu Pariisissa Champs Elyseellä. Asiantuntijat toteavat, etteivät Euroopan hallitukset ole ollenkaan varautuneet tällaisten terrori-iskujen asiantuntemuksen ja miehistöpulan vuoksi. http://www.timesofisrael.com/brussels-shooters-syrian-past-raises-alarms-in-europe/, http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Suspect-in-Brussels-Jewish-Museum-shooting-was-IS-member-who-tortured-journalists-in-Syria-374593, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184857#.VA1G7kNsO-o
3. PALESTIINAN valtio perustetaan Siinaille, ja arabit luopuvat vaatimuksistaan Israelille palaamisesta 1949 aselepolinjoille? Kenraalimajuri Giora Eiland esitti tällaista ratkaisua vuosia sitten, mutta Egyptin silloinen johto tyrmäsi ajatuksen. Nyt asia otettiin esille kokonaan uudelta pohjalta.
EGYPTIN presidentti Abdel Fatah el-Sisi ehdotti tällaista vaihtoehtoa PA:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille arabiliiton Kairon kokouksessa. Hän lupaa, että hän antaa Palestiinan valtiolle 1600 neliökilometriä maata Siinailta, mikä olisi suuruudeltaan viisi kertaa Gazan kaista. Ehdotuksen mukaan Gaza liittyisi saumattomasti Siinain alueeseen, ja Juudeassa ja Samariassa olevat arabikaupungit voisivat jatkaa itsevaltaisesti PA:n hallinnon alla. Palestiinalaispakolaiset voisivat palata tulevan palestiinalaisvaltion alueelle Siinailla. Asian julkisti IDF:n radio uutiskatsauksessaan. 
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on tietoinen suunnitelmasta, ja USA:n johto suhtautuu esitykseen myönteisesti, kuten IDF:n radio raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184861#.VA1HSUNsO-o
4. KAIRON arabiliiton kokouksesta on tullut samalla Fatahin ja Hamasin välien selvittelypaikka. Hamasilla ei ole edustajaa kokouksessa, mutta Fatahin puheenjohtaja Mahmoud Abbas esitteli eilen puheessaan näkemyksiään kokousväelle pitämässään puheessa, joka kestettyään 30 sekuntia keskeytettiin, ja journalistit ja muut ulkopuoliset komennettiin ulos salista, ennen sen jatkamista. Puhetta ei myöskään päästetty suorana tiedotusvälineisiin, kuten on ollut tapana.
USEAT tiedostuslähteet Egyptissä kertoivat Abbasin aikovan kertoa kokousväelle päätöksestään lopettaa Fatahin ja Hamasin väliset sovittelusopimukset, mutta on epätietoista, kokeeko päätös myös hallitusyhteistyön lopettamista Fatahin ja Hamasin kesken. Abbas on aiemmin kritisoinut raskaasti Hamasin hallitustoimia Gazassa valittaen, etteivät Fatahin 70 000 virkailijaa ole päässeet hoitamaan tehtäviään, joista Hamasin asettamat virkailijat nyt vastaavat. PA ei ole myöskään maksanut Hamasin 40 000 virkailijan palkkoja, kuten sopimuksessa ilmeisesti luvataan.
ABBAS pilkkasi Hamasin rehvastelua, miten se voitti Lähi-Idän voimakkaimman armeijan 50 päivää kestäneen sodan aikana. Hän sanoi ironisesti: ”Hamas ampui 4000 rakettia ja surmasi 3 israelilaista. Mistä voitosta Hamas oikein puhuu?” Hän totesi, että Hamas lopulta joutui hyväksymään saman tulitaukosopimuksen, joka oli voimassa ennen operaation Protective Edge alkua, ja toiseksi Hamas hylkäsi tulitaukoesityksen hetkellä, jolloin arabien tappiot olivat 180 ihmistä.
PA:n puheenjohtaja sanoi journalisteille erillisessä tilaisuudessa, että Fatahin keskuskomitea on päättänyt lopettaa kaiken yhteistoiminnan Hamasin kanssa, kunnes se hyväksyy yhden hallituksen ja yhden auktoriteetin, joka edustaa koko Palestiinan kansaa. Hän myös esitti vaatimuksen, että PA yksin voi päättää sodasta ja rauhasta Israelin kanssa. Abbasin tarkoituksena oli saada arabiliiton tuki laatimalleen suunnitelmalle julistaa Palestiinan valtio 1967 sotaa edeltäneitten linjojen mukaan pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Hän esitti suunnitelmansa Israelille uhkavaatimuksen tapaan saavuttaa päämääränsä 3 vuoden kuluessa YK:n avustuksella neuvottelematta siitä Israelin kanssa, tai jos se ei onnistu, alistamalla asia Haagin kansainvälisen oikeuden ICC ratkaistavaksi. USA ja Israel esittivät vastalauseensa suunnitelmasta, joka on vastoin aiempia sopimuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184861#.VA1HSUNsO-o
5. PA:n arabit ovat kiihottaneet nuoria useisiin mellakointeihin ja mielenosoituksiin, joihin he saivat uuden verukkeen 16-vuotiaan arabipojan saadessa surmansa epäselvissä olosuhteissa.
Poliisin raportin mukaan Mohammad Abu Sankara osallistui poliiseja vastaan tehtyyn kivitykseen Wadi Joz alueella Jerusalemin itäosassa viime sunnuntaina. Raportin mukaan poliisit käyttivät kumiluoteja mielenosoittajia vastaan, mutta Sankara kompastui paetessaan ja iski päänsä. Hänet vietiin tajuissaan sairaalaan, jossa hänelle suoritettiin leikkaus, mutta oltuaan viikon koomassa hän kuoli tulematta tajuihinsa. Arabit väittävät, että hän kuoli päähän ammutusta luodista, mutta poliisi sanoo ampuneensa vain jalkoihin. Ruumiinavauksen suorittaa palestiinalainen lääkäri asianajajan seuratessa operaatiota.
Kymmeniä arabeja osallistui Wadi Joz lähiössä järjestettyyn mielenosoituksen eilen sunnuntaina. Pääkaupungin arabit ovat kiihdyttäneet mielenosoituksiaan kivittäen kaikkia Israelin rekisterikilvillä varustettuja autoja arabilähiöissä ja niiden läheisillä kaduilla saattaen autoilijat usein hengenvaaraan.
Jerusalemin poliisi on voimaton näitä lähes päivittäisiä kivityksiä ja muuta ilkivaltaa juutalaisasukkaita vastaan myös arabilähiöihin liittyvillä juutalaislähiöillä, joista Ranskalainen Kukkula on joutunut toistuvan uhkailun ja väkivallan kohteeksi. He ovat myös vahingoittaneet kevyen rautatien pysäkkejä ja vaunuja, minkä johdosta sen liikennöinti on jouduttu sulkemaan arabilähiöissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184844#.VA1bxENsO-o
6. ARABILIITON pääsihteeri Nabil Elaraby kehotti kaikkia arabimaita Egyptistä Qatariin taistelemaan syöpäkasvainta vastaan, minkä terrorismi aiheuttaa Lähi-Idässä. Hän kehotti taistelemaan Islamin Valtiota IS vastaan sotilaallisesti ja poliittiseesti.
Arabiliiton 22 jäsenmaan antama tuki on edellytys USA:n presidentti Obaman kaavailemalle ”ristiretkelle” (mistä muslimit eivät pidä) yhtenäisen rintaman muodostamiseksi IS:n kasvavaa valtaa ja se saaman kansansuosion nousemista vastaan. Obama määritteli NATO:n kokouksessa Walesissa, ettei hän halua eurooppalaista saapasta arabimaalle, vaan sen täytyy olla jostain arabimaasta – Irakista, Syyriasta tai jostain muusta arabimaasta. Obama lupaa kuitenkin tarvittavan sotilaallisen tuen aseiden, hyökkäyshävittäjien ja ilmakuljetusten muodossa edellyttäen, että joku maksaa kulut. NATO on jo antanut oman suostumuksensa.
OBAMA edellyttää myös, että USA:n kongressi suostuu operaatioon, jossa USA:n panos on välttämätön tarvittavan painoarvon saavuttamiseksi. NATO:n ja USA:n toimia voi kuitenkin häiritä Ukrainan tilanteen sekavuus, jossa NATO ja Venäjä ovat lähes ilmisodassa keskenään. Arabiliitto käsitellee kysymystä tänään Kairon kokouksessaan, mutta journalistit, jotka ovat saaneet päätös-esityksen käsiinsä, sanovat, että siinä esitetään vain yleinen tuomio IS:n toimille. USA on jo tehnyt kymmeniä ilmaiskuja kriittisiin alueisiin, joissa siviilit ovat välittömässä vaarassa, mutta kuten on todettu, ilmaiskut eivät riitä. USA on myös muutamien länsimaiden tavoin lisännyt aseapuaan kurdeille, jotka taistelevat itsenäisyydestään hyvin aseistettuja IS-taistelijoita vastaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4568624,00.html
7. UUTISOTSIKOITA
·        Haredi-kansa ilmoittautuu asepalveluksen suuremmin joukoin kuin koskaan ennen. 1972 nuorta haredimiestä on ilmoittautunut palvelukseen v. 2014, edellisvuonna 1416. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184847#.VA1n30NsO-o
·        Israelin virkailijan mukaan Hamas on aloittanut tunnelien kaivamisen uudelleen, kuten se itsekin on ilmoittanut vakuuttaen, ettei se koskaan suostu luopumaan aseistaan, vaan valmistautuu uuteen kamppailuun Israelin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184841#.VA1on0NsO-o
·        PA:n arabit yrittivät sytyttää tuleen bensiiniaseman Jerusalemin Ranskalaisella Kukkulalla. He heittivät useita polttopulloja sitä kohti ja repivät jakeluletkutelineitä irti. He kuitenkin epäonnistuivat yrityksessään, mutta tuhosivat viereistä myymälätilaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184866#.VA1pS0NsO-o
·        Israelin viranomaiset ilmaisevat suuren epäluulonsa Brooking Instituutin tasapuolisuuteen ja sen suhteista Israelin ja PA:n välisiin rauhanneuvotteluihin. Martin Indyk, joka oli USA:n nimittämä edustaja neuvotteluissa, on Brooking instituutin palkkalistalla. Instituutti saa suuren osan tuloistaan Qatarilta, joka on myös Hamasin tärkein taloustukija. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Jlem-doubts-Indyks-institute-after-Qatar-funding-reports-374717
·        Gush Etzionin pormestari kertoo artikkelissaan lopultakin totuuden ns. Länsirannan, eli Juudean ja Samarian todellisesta asemasta todeten, että voidakseen ymmärtää asiaa, on erotettava toisistaan termit kansallinen ja henkilökohtainen. Hän toteaa, että muutama prosentti Juudean ja Samarian maasta on PA:n arabien omistamaa, johon ei ole lupa koskea ilman pakottavaa erityissyytä, mutta kaikki loppuosa kuuluu Israelin valtiolle, joka peri maan Ottomaanihallituksen ja Englannin mandaatin kautta. Juudea ja Samaria eivät ole miehitettyä aluetta sen jälkeen, kun Israel vapautti ne Jordanian miehityksestä 1967 sodassa.  http://www.jpost.com/Opinion/Its-time-to-learn-the-facts-about-Judea-and-Samaria-374704Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020