TORSTAI 07.08.14


TORSTAI 07.08.14
1. IAF:N ilmaiskujen osoittautuessa riittämättömiksi poistamaan rakettien aiheuttaman uhkan Israelin siviiliyhteisöille Gazan rajan pinnassa IDF aloitti maajoukkojen hyökkäykset Gazan kaistalle 17.heinäkuuta tärkeimpänä tehtävänään rakettien aiheuttaman uhkan poistaminen. Kuten tunnettua, IDF joutui muuttamaan joukoille antamaansa tehtäväkuvaa havaittuaan, miten paljon akuutimpi ja suurempi uhka muodostui Gazasta turva-aidan ali Israeliin kavetuista tunneleista. Informaatio tästä vahvistui vangiksi otetuilta Hamasin pyssymiehiltä, jotka kertoivat Hamasin suunnitelmasta hyökätä juutalaisten uudenvuoden päivänä suurin joukoin tunnelien kautta Israelin siviiliyhteisöihin rajan pinnassa. Eräästä tunnelista löydettiin sotilasvaatteita, kypäriä suojavaatteineen ja suojaliiveineen sekä aseita ja useita moottoripyöriä nopeaa siirtymistä varten suunniteltuihin kohteisiin. IDF löysi ja tuhosi kaikkiaan 32 tunnelia ennen vetäytymistään Gazasta tiistaina.
PUOLUSTUSVIRKAILIJAT ja pääministeri Netanyahu ovat olleet kovin vaitonaisia Hamasin hyökkäys-suunnitelmasta, sillä se näyttää tulleen heille täytenä yllätyksenä. IDF tiesi tunnelien olemassaolosta ainakin Gilad Shalitin sieppaamisesta ja sen jälkeisistä tapahtumista lähtien, mutta joko tiedustelu ei pystynyt antamaan tarvittavia tietoja tai tunnelien merkitystä ja käyttöä vähäteltiin. Osoituksena tästä on sekin, että IDF päätti poistaa sotilasvartijansa lähellä rajaa olevista juutalaisyhteisöistä vähän ennen operaation alkamista. Jos Hamas olisi päässyt toteuttamaan massahyökkäyksensä, juutalais-yhteisöt olisivat olleet avuttomia torjumaan sitä tai edes informoimaan armeijaa siitä ajoissa.
Viitteitä tunnelien merkityksestä Hamasin sodankäynnille antoi 17. heinäkuuta kehittynyt tilanne lähellä Sufan juutalaisyhteisöä. Silloin videoiduissa kuvissa nähdään, miten 13 terroristia tunkeutuu tunnelin suuaukosta jakautuen kahdeksi osastoksi pyrkien etenemään läheisiin juutalaisyhteisöihin. Terroristit olivat pukeutuneet IDF:n sotilasasuihin, mikä hämäännytti paikalla olleen IDF:n partion, joka sattuman kautta, nähtyään terroristien käyttävän Kalashnikov kiväärejä, lopulta päätteli heidät terroristeiksi avaten tulen. Terroristit pakenivat kiireesti takaisin tunneliinsa, eikä paikalle kutsuttu IDF:n helikopterin ampuma ohjus enää tavoittanut heitä, koska videokuvissa ei näytetty ruumiita.
IDF antoi vakuutuksen kodeistaan kauemmas rajasta siirtyneille juutalaisasukkaille, että he voivat palata nyt turvallisesti koteihinsa. Asukkaille näyttää kuitenkin kehittyneen luottamuspula armeijan antamien tietojen todenmukaisuuteen sekä siihen, että armeija lopultakaan on ymmärtänyt tunnelien aiheuttaman uhkan todellisuuden. Kysymys ei ole pelkästään fyysisestä vaarasta, vaan lisäksi ja ennen kaikkea psykologisesta traumasta ja pelon tunteesta, mikä ilmenee etenkin lasten käyttäytymisessä. Asukkailla kytee syvällä epäluulo, ettei armeija sittenkään löytänyt kaikkia Israeliin johtavia tunneleita, kuten upseerit ovat vihjailleetkin, ja että hyökkäysuhka niiden kautta on edelleen olemassa. Äidit eivät halua viedä lapsiaan olosuhteisiin, joita IDF ei pysty täysin turvaamaan.
EDELLÄ kerrotun Sufan hyökkäyksen jälkeen tapahtui uusia tunnelien kautta toteutettuja iskuja, jotka myös yllättivät sotilaat. Heinäkuun 19. päivänä 9 terroristia purkautui ulos tunnelista Beerin kibbutsin lähellä. Syntyneessä taistelussa 2 sotilasta ja 1 terroristi saivat surmansa, ennen kuin terroristit pakenivat takaisin tunneliinsa. 21.heinäkuuta joukko terroristeja nousi tunnelistaan lähellä Erez ja Nir Am kibbutseja surmaten pst-ohjuksella 4 sotilasta. Ainakin 10 terroristia sai surmansa taistelussa. Heinäkuun 28.päivänä terroristit nousivat tunnelistaan lähellä Nahal Oz kibbutsia. He hyökkäsivät IDF:n vartiotornia vastaan surmaten pst-ohjuksella 5 sotilasta menetettyään yhden miehen kaatuneena ennen vetäytymistään tunneliinsa.
IDF:n komentaja vakuutti maahyökkäyksen loppuvaiheessa, että IDF tulee lisäämään asukkaitten turvallisuutta Gazan rajalinjan läheisyydessä sekä henkilökunnan että varusteiden muodossa, mutta sen antama turvallisuusvakuutus ei näytä vakuuttaneen asukkaita, jotka pelkäävät lastensa vuoksi. He katsovat, että heitä uhataan nyt sekä ilmasta että maasta heidän jalkojensa alta, eivätkä ymmärrä, miten he voisivat elää rauhassa ja turvattuina sellaisissa olosuhteissa.
KYSYMYKSELLÄ tunneleista on laajempi merkitys, joka voi osaltaan vaikuttaa suunnitelmiin kahdesta valtiosta, joiden väitetään voivan elää rauhassa ja turvattuina rinnakkain. Välitön uhka koskee pohjois-rajan tuntumassa eläviä yhteisöjä Hizbullahin kaivamien tunnelien johdosta, joiden tiedetään olevan kehittyneempiä ja paremmin varustettuja kuin Hamasin kaivamat Gazassa.
Israelin kansanedustajat ovat viitanneet mahdollisuuteen, että jos Juudean ja Samarian alueita luovutetaan PA:n arabeille, niistä kaivetaan tunneleita Jerusalemiin ja muihin lähellä 1949 aselepolinjaa oleviin kaupunkeihin. Tällaiset näkymät antavat kokonaan uuden karmivan uhkakuvan Israelin tuhoamiseksi, jota toteutetaan sekä ilmasta että maan alta. Tällaisia lausuntoja toistetaan sekä Iranin johtajien taholta, että myös Hizbullahin ja Hamasin johtajien puheissa. Niitä on pidetty harhaisina, epärealistisina haaveina, mutta todellisuudessa tilanne muistuttaa enemmän Jeremian näkyä kiehuvasta padasta, jossa Israelia hiillostetaan joka puolelta. (Vrt.Jer.1:13 -16) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183770#.U-MCHkNsO-o
2. Kairossa sovittu tulitaukosopimus näyttää pitävän edelleen sen viimeisenä päivänä. Neuvotteluihin osallistuneet tutkivat kiireisesti sopimuksen jatkamista, mitä Israel ilmoittaa kannattavansa. PA:n johtaman delegaation Hamasin korkea virkailija Osama Hamdan syytti Yhdysvaltoja, että se painostaa Hamasia suostumaan tulitauon jatkamiseen pelastaakseen Israelin maineen, kuten hän sanoi. Hän vakuutti keskiviikkona, että Hamas on valmis jatkamaan tulitustaan, ellei Israel suostu sen asettamiin tulitaukoehtoihin. Niistä etenkin terminaalien avaaminen Siinaille ja Israeliin ovat tärkeimpiä Israelin etsintöjen aikana uudelleen pidättämien arabien vapauttamisen ohella. Egypti poisti keskusteluista kokonaan Hamasin vaatimukset satamasta ja lentokentästä todeten, että niistä voidaan keskustella muissa yhteyksissä.
HAMDAN kertoi Al-Jazeeran haastattelussa, että PA:n johtamaan delegaatioon kuuluvat Hamas, Islamic Jihad ja muut ryhmittymät valmistautuvat vihollisuuksien alkamiseen uudelleen, ellei neuvotteluissa saada edistystä aikaan, ja ellei Israel hyväksy niiden esittämiä vaatimuksia. ”Meidän rakettimme ovat valmiit iskemään kaikkiin Israelin kaupunkeihin”, Hamdan vakuutti. Hamasin johtoon kuuluva Moussa Abu Marzouk sanoi, ettei ole sopimusta 72 tuntia kestävän tulitauon jatkumisesta. Toinen Hamasin virkailija Izzat al-Rishq sanoi Hamasin käyttävän kaikkia painostuskeinojaan saadakseen kaikki haluamansa ehdot täytetyiksi. ”Ei ole mitään syytä solmia sopimusta, joka ei huomioi Gazan arabien kunniaa. Emme tule hyväksymään yrityksiä kieltää kansamme oikeus vastaanottaa sen voiton ja urhoollisuuden hedelmät”, hän runoili laveaan arabitapaan.
ISLAMIC JIHADIN apulaisjohtaja Ziad al-Nakhaleh ilmoitti toiveikkuutensa, että egyptiläiset, jotka keskustelevat nyt israelilaisten kanssa, pystyvät saamaan heidän vaatimuksensa läpi. Hän torjui ehdottomasti Israelin esitykset kaikkien Gazan ryhmien riisumiseksi aseista todeten, ettei siitä voida edes keskustella osana tulitaukosopimusta. Kuten edellisestä Rishqin lausunnosta ilmenee, arabit katsovat Hamasin ja Jihadin voittaneen viimeisen kädenväännön Israelin armeijan kanssa, koska se suostui tulitaukoon, jopa ehdotellen niitä humanitäärisistä syistä.  http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Hamas-threatens-to-resume-attacks-370292
3. USA:n presidentti Barack Hussein Obama totesi puhuessaan journalisteille US-Africa johtajien huippukokouksen jälkeen Washingtonissa keskiviikkona, että hän tuntee sympatiaa Gazan asukkaita kohtaan, mutta ettei hän tunne samaa sympatiaa Gazaa hallitsevaa Hamasin johtoa kohtaan. Hän sanoi USA:n pyrkivän varmistamaan, että 72 tunniksi sovittu tulitauko tulee kestämään – ja jatkumaan – jotta Gazan asukkaat voivat alkaa rakentamaan uudelleen tuhojen jälkiä ja saisivat uutta toivoa. Hän viittasi myös Israelin (Gazan rajan lähellä) asuviin kansalaisiin, ettei heidän tarvitse elää rakettitulen uusiutumisen pelossa.
Obama sanoi, että on tärkeää muistaa, että Hamas toimi hyvin vastuuttomasti asettaessaan siviilit vaaralle alttiiksi Israelin vastaisella rakettitulituksellaan sekä asentaessaan rakettien laukaisualustoja siviili-asutusten keskelle taistelujen aikana. Hän vakuutti sanoneensa alusta lähtien, ettei mikään maa siedä raketti-iskuja kaupunkejaan vastaan, ja että sen johdosta Israelilla on oikeus puolustaa itseään, kuten se on tehnyt ja mihin sillä on oikeus tehdä tulevaisuudessa.
Obama ilmaisi ahdistuksensa Gazan hävityksen ja siviilien kärsimysten vuoksi vaatien, että kansain-
välisen yhteisön tulee avustaa Gazan jälleenrakentamisessa. Hän totesi, ettei Gaza tulee selviytymään eristäytyessään kokonaan muusta maailmasta. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/I-have-no-sympathy-for-Hamas-Obama-says-370298
5. UUTISOTSIKOITA
·        Egyptiläinen juristi Samir Sabri kehotti Egyptin oikeuskansleria Hesham Barakatia hakemaan oikeuden päätöksen, jolla Hamasin toimet tuomitaan ja sen johtajat pidätetään, kuten Al-Masry Al-Joum uutislehti raportoi Egyptissä. Sabrin esittämään pidätettävien listaan kuuluu Kairon neuvotteluihin osallistuvien Hamasin delegaation jäseniä. He tulivat Egyptiin Rafahin terminaalin kautta. Egypti esitti pyynnön IDF:lle, ettei se häiritsisi heidän matkaansa, koska he ovat myös IAF:n eliminoitavien listalla. Egyptin armeija jatkaa Siinailla islamin ääriainesten jahtaamista surmaten ja haavoittaen heitä ja tuhoten 32 rakennelmaa. Keskiviikkona armeija takavarikoi Asvanilla 700 it-ammusta ja ohjusta. Tiistaina rajavartijat joutuivat tulitaisteluun Libyasta tulleiden salakuljettajien kanssa, jotka avasivat tulen poliiseja kohti, jotka vastasivat tuleen. Taistelussa kuoli ainakin 5 poliisia ja 4 salakuljettajaa. Poliisin mukaan Libyassa toimivat islamistit pyrkivät solmimaan siteitä Siinailla toimivien islamistien kanssa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Egyptian-lawyer-calls-for-arrest-of-Hamas-leaders-in-Cairo-370307
·        PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi journalisteille järjestetyssä konferenssissa, että terroriryhmien tarkkaavan, antaako YK hyväksymisen YK:n laitosten, sairaaloiden, koulujen, kotien ja uskonnollisten laitosten käyttämiseen hyökkäyksiin sotilaita vastaan. Hän kutsui sitä testiksi sivistyneelle maailmalle, kuten hän sanoi keskiviikkoillan tilaisuudessa. Hän puolusti IDF:n toimia valittaessaan siviiliuhrien ja lasten osuutta heistä todeten, että Hamas harjoittaa lasten uhraamista viedessään rakettinsa keskelle siviiliyhteisöjä ja asettaessaan lapsia ihmiskilviksi sotaa käydessään. Hän totesi, että jos IDF ei vastaisi tulitukseen sairaalasta, moskeijasta tai koulusta, se oli moraalinen ja toiminnallinen virhe. Hän antaa ymmärtää, ettei niiden tulittaminen kuulu IDF:n normaaliin moraalikäsityksiin ja että IDF suorittaa sisäisiä tutkimuksia vielä operaation ollessa kesken. Erään uutisen mukaan UNRWA:n kouluun tehty kranaatti-isku oli Hamasin lavastama, jossa muualta tuotiin joko aitoja ruumiita tai kuolleiksi tekeytyneitä saadakseen tilanteen näyttämään aidolta videokuvauksissa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/WATCH-LIVE-Netanyahu-addresses-foreign-press-in-aftermath-of-Gaza-operation-370255
·        Israelin ulkoministeri Avigdor Liberman sanoi osallistuessaan YK:n istuntoon New Yorkissa keskiviikkona, että Hamas harjoittaa kiristystä kieltäytyessään tulitauon jatkamiseen, minkä Israel on jo hyväksynyt. Tavatessaan USA:n ulkoministeri John Kerryn hän kiitti USA:n antamasta avusta taistelujen aikana ja Kerryn ponnisteluista tulitauon onnistumiseksi. Liberman sanoi vastauksena Turkin pääministeri Erdoganin Israelia halveksiviin lausuntoihin vaalikiertueensa aikana, ettei Israel halua suhteiden heikkenemistä. Erdogan vertasi IDF:n toimia Gazassa natsi Saksan toimiin toisen maailmansodan aikana. Erdogan pyrkii Turkin presidentiksi, mikä antaisi hänelle diktaattorin valtuudet muutettuaan presidentin valta-oikeuksia. Liberman sanoi YK:n antamaa lausuntoa Israelin toimista Gazassa viimeisen operaation aikana ja IDF:n hyökkäyksistä UNRWA:n laitoksia vastaan törkeänä loukkauksena, hylättävänä ja epäoikeudenmukaisena. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Hamas-threat-to-renew-rocket-fire-amounts-to-extortion-Liberman-tells-Kerry-370324, http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/UN-General-Assembly-slams-Israel-and-Hamas-for-fighting-mourns-the-humanitarian-conditions-370259
·        IDF valmistautuu syytöksiin sotarikoksista ja rikoksista ihmisoikeuksia vastaan, jotka tulevat Israelin osaksi kuin manulle illallinen, oli syytä tai ei. PA:n johto valmistelee Israelin syyttämistä ICC:n kv. oikeusistuimessa, mutta Israel aikoo vastata siihen omilla syytöksillään. Israelin olisi korkea aika – ellei se ole jo liian myöhäistä – aloittaa oikeudelliset tai hallinnolliset toimet Mahmoud Abbasia ja hänen korruptoitunutta hallitustaan vastaan. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Report-IDF-gears-up-for-war-crimes-accusations-plans-internal-review-of-Gaza-op-370312




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021