SUNNUNTAI 20.07.14


SUNNUNTAI 20.07.14
1. GAZAN Operaatio Protective Edge aloitti 13. päivän. IDF:n sotilaat toimivat nyt Gazan alueilla, sen etelä ja pohjoisosissa, keskittyen salaisten tunnelien etsimiseen ja tuhoamiseen. IDF:n ilmoituksen mukaan se on tuhonnut sunnuntaiaamuun mennessä 34 terroritunnelia ja viisi hyökkäystunnelia, jotka oli kaivettu turvallisuusaidan ali Israelin puolelle. Sotilaat ovat surmanneet Gazan alueella 70 aseistettua pyssymiestä, heistä 20 lauantain aikana, ja pidättäneet 13 pyssymiestä kuulusteluja varten. Gazan viranomaisten mukaan 335 palestiinalaista on saanut surmansa, mukaan lukien 70 lasta, operaatio Protective Edge alusta lähtien, heitä 100 viimeisten 48 tunnin kuluessa.
IAF iski viikonvaihteen aikana 450 terrorikohteeseen Gazassa. Perjantaina koneet iskivät kranaatin-heitin miehistöön, joka tulitti maajoukkojen sotilaita. - Perjantai-iltapäivän aikana viidellä käsi-kranaatilla aseistautunut terroristi lähestyi sotilaita väittäen olevansa sairas, mutta päästyään lähelle valmistautui heittämään kranaatin. Valppaana ollut sotilas ehti ensin ja surmasi hänet. – Panssarivaunu aktivoi Trophy-suojajärjestelmänsä sitä kohti ammuttua pst.-ohjusta vastaan, mutta jotain meni pieleen, ja pst.ohjus surmasi panssarissa istuneen sotilaan. – IDF:n mukaan Hamas ja Jihad ovat asettaneet pyssymiehiään taloihin, joista siviilit olivat siirtyneet pois IDF:n ohjeitten mukaan. -  IDF on kaivautunut asemiin Gazan keski- ja eteläosiin käyden tulitaisteluja pyssymiesten kanssa.
IDF:n ilmoituksen mukaan se on surmannut 14 pyssymiestä ensimmäisen yön aikana maahyökkäyksen alkamisesta lähtien. Hamasin ja Jihadin pyssymiehet käyttävät vanhan tapansa mukaan YK:n ambulansseja siirtyessään paikasta toiseen välttääkseen ilmaiskut heitä vastaan. IDF:n tiedottaja sanoo IDF:n keskittyvän kolmeen kohteeseen: Ilmaiskujen jatkaminen; Tunnelien ja tunneli-verkostojen tuhoaminen maajoukkojen toimesta; Kolmanneksi valmistautuminen operaation kolmanteen vaiheeseen, joka tarkoittanee etenemistä syvemmälle Gazan kaistalle. IDF on saanut luvan kutsua aseisiin 50 000 reservin sotilasta entisten 30 000 + 18 000 lisäksi.
IAF iski perjantain ja lauantainvälisen yön aikana 103 kohteeseen, niiden mukana 20 maanalaista raketin laukaisualustaa ja 6 terroristien päämajaa. Operaation alkamisesta lähtien IAF on iskenyt 2150 kohteeseen, niiden mukana 1160 maan sisään asennettua raketin laukaisualustaa, 200 komento- ja valvonta keskusta, 9 harjoituskenttää ja 43 Hamasin hallituksen rakennusta. IAF iskee ohjuksillaan tiedon saatuaan välittömästi paikkoihin, joista pyssymiehet ampuvat rakettejaan ja kranaattejaan.
HAMASIN ja Islamic Jihadin rakettimiehet ovat jatkaneet rakettien ampumista Israelin siviilikohteisiin. Perjantain keskiyöstä lauantain 21.00 mennessä Gazasta ammuttiin ainakin 93 rakettia ja kranaattia Israeliin, niistä Iron Dome eliminoi 30. Raketteja ammuttiin Tel Aviviin, Shfela alueelle, Ashdodiin ja Beershebaan. Yksi asuntorakennus vaurioitui raketin iskusta Gan Yavnessa ja toinen Ashdodissa.
LAUANTAINA Gazasta ammuttu raketti räjähti beduiinien asuttamalle alueelle lähellä Dimonaa Negevissä. 32-vuotias beduiini-turvallisuusmies Uda Alwaj sai raketinsirpaleen rintaansa. Hänet vietiin kriittisessä kunnossa paikalliseen klinikkaan, mutta hän menehtyi haavoihinsa. Raketti haavoitti lisäksi kolmea muuta, heidän joukossaan 3-vuotias lapsi, joka vietiin samaan klinikkaan päähän saamansa pahan iskun vuoksi, sekä sirpaleista pahoin haavoittunut 30-vuotias nainen ja 4-vuotias poika, joka oli saanut raketinsirpaleita jalkoihinsa. Alwaj oli ensimmäinen raketiniskusta surmansa saanut israelilainen. Viikko sitten sunnuntaina kaksi beduiinisisarusta, 10 -13 vuotiaat, haavoittuivat vaikeasti raketin sirpaleista, mutta ovat tervehtymässä sairaalassa. Dimonan, Beersheban ja Aradin alueille usein laittomasti valtion maalle muuttaneet beduiinit valittavat, ettei heille ole varustettu raketti-iskujen varalta minkäänlaisia suojatiloja, joihin voisivat paeta vaaratilanteissa. Tiistaina 37-vuotias vapaaehtoinen sotilaitten muonittaja Gror Ghanim Beit Aryesta sai surmansa kranaatiniskusta ollessaan viemässä ruokaa ja juomaa Eretzin lähellä toimiville sotilaille.  http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Rockets-continue-to-rain-on-southern-central-Israel-363473,
Sunnuntaiaamun kuluessa hälytyssireenit ovat soineet useissa kaupungeissa, Beershebassa kahdesti, mutta myös Eskolin ja Ashkelonin alueilla. Ainakin 16 IDF:n sotilasta haavoittui yön aikana käydyissä taisteluissa Gazassa. Heidät toimitettiin sairaalaan Israeliin. Sotilaat ovat löytäneet useita tunneliin johtavia aukkoja, mutta tunnelien tutkiminen on vaarallista ja aika vievää toimintaa, sillä tunnelit muodostavat verkostoja, joissa on useita ulosmenoaukkoja. Sotilaat ovat löytäneet niistä RPG-kranaatteja, pommiansoja ja pommeja, sedatiiveja sekä tietoliikennevälineitä. 36 tunnelien suuaukkoa on löydetty, niistä 14 on aamuun mennessä tutkittu. Jotkut tunnelit on rakennettu Israeliin tehtäviä hyökkäyksiä varten ja varustettu aseilla ja muilla välineillä. Yhdeksän aikaan sireenit soivat Herzliassa, Ramat Hasharonissa ja Raananassa, rakettien aiheuttamista tuhoista ei vielä tiedetä. http://www.jpost.com/Defense/LIVE-BLOG-Israels-Operation-Protective-Edge-in-Gaza-361892
UNRWA:n virkailijat sanovat, että sen koulusta viime viikolla löydetyt 20 rakettia on luovutettu Gazan viranomaisille. Tämä on siisti tapa kertoa, että ne luovutettiin Hamasille, joka hallitsee Gazan kaistaa. Puoli kymmenen maissa tänä aamuna raketti osui suoraan omakotitaloon Ashkelonissa. Kaksi IDF:n sotilasta, res.majuri Amotz Greenberg, 45, ja kersantti Adar Barsano, 20, saivat surmansa terroristien noustua ylös tunnelistaan Israelin alueella ja avattuaan tulen lähellä ajavaa sotilasjeeppiä kohti sunnuntaiaamuna. Kaksi muuta sotilasta, yliluutnantti Bara Rahav ja kersantti Bana Rudel, saivat surmansa kahdessa erillisessä tilanteessa sunnuntaiaamuna Gazassa.  http://www.timesofisrael.com/as-israel-hunts-for-terror-tunnels-after-soldiers-killed-abbas-to-meet-hamas-chief-for-ceasefire-talks/
2. NEUVOTTELUT tulitauosta Israelin ja Hamasin välillä jatkuvat Kairossa. Egypti ilmoittaa, ettei se aio muuttaa alkuperäistä esitystään tulitauosta. Koska Kairon neuvottelut eivät ole edenneet odotetulla tavalla Ranskan ja Egyptin esityksen pohjalta, neuvotteluja pyritään elvyttämään Qatarin toimiessa isäntänä Dohassa. Sinne ovat kokoontuneet YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon, Hamasin johtajiin kuuluva Khaled Mashaal ja Qatarin emiiri. Myös PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on tiettävästi lentänyt Dohaan, joka tavannee YK:n pääsihteerin tänään löytääkseen ratkaisun tilanteeseen.
DOHAN neuvottelut on tarkoitus avata maanantaina Qatarin emiirin sheikki Tamim bin Hamad al-Thani johdolla, joka on toiminut välittäjänä Hamasin esittämien vaatimusten esittelemiseksi kansain-väliselle yhteisölle, kuten myös Ranskalle ja YK:lle Kairon neuvottelujen aikana. Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius ilmoitti Netanyahulle Kairon neuvottelujen epäonnistumisesta. Hamasin keskeiset vaatimukset koskevat Gazan osittaisen saarron lopettamista, 58 Israelin uudelleen pidättämän terroristin vapauttamista sekä vakuuksia pitävästä tulitauosta. Hamasin kylmä Kairon esityksen hylkääminen on nostanut jännitystä Egyptin ja Hamasin välillä, joita Kairoon jäänyt Mousa Abu Marzouk on yrittänyt lieventää.
Läntisten diplomaattien mukaan Qatar toimii strategisena pelaajana konfliktissa. Se on antanut suojan useille Hamasin karkotetuille johtajille, mukaan lukien Mashaal. Abbasin uskotaan tapaavan Khaled Mashaalin YK:n pääsihteerin tapaamisen jälkeen. Mashaal vakuuttaa, ettei Qatar ole painostanut häntä, vaan toimii pelkästään tietojen välittäjänä osapuolten välillä. Hän sanoo, että Hamasin Kairossa esittämät vaatimukset ovat voimassa, eikä näe tarvetta niiden muuttamiseksi.  Egypti puolestaan esitti Mashaalille tapaamista Kairossa, jossa Egypti esittelee tarkennetun tarjouksensa. Siihen kuuluu Israelin turvallisuuden vakuuttaminen yhteistyössä kansainvälisten osapuolten kanssa sekä Gazan osittaisen saarron helpottaminen, kuten egyptiläinen lehti Al-Shuruk raportoi. Lisäksi Egypti lupaa vapauttaa satoja pidättämiään Hamasin jäseniä. Egypti esitti syvän paheksumisensa Hamasin johdon hylättyä sen tekemän tulitaukoesityksen todeten, että se olisi säästänyt lukuisten ihmisten hengen.
Hamasin vaatimusten pääkohdat ovat: 1. välitön tulitauko Gazassa. 2. sotilaallisten ja turvallisuus-operaatioitten lopettaminen välittömästi. 3.  Israel lupaa lopettaa maa- ja merisaartonsa ja avaa rajaterminaalinsa ja Gazan sataman välittömästi liikenteelle, Gazan merialuetta laajennetaan 12 meripeninkulmaan, ja puskurivyöhyke Gazan raja-alueella poistetaan. 4. Gazan uudelleen rakentaminen aloitetaan. 5. Operaation Brothers Keeper aikana suoritetut toimet peruutetaan. Sen aikana Shalit-sopimuksen yhteydessä vapautettua ja uudelleen pidätettyä 58 terroristia vapautetaan. Israel lopettaa etsinnät Länsirannalla, jota Hamas pitää arabien kollektiivisena rangaistuksena, ja vapauttaa kaikki sen aikana pidätetyt arabit, heidän mukanaan PLC:n puhemies Aziz Duwaik. Israel avaa kaikki sulkemansa Hamasin instituutit sekä palauttaa takavarikoimansa julkisen omaisuuden.
6. Israel lopettaa ns. hallinnolliset pidätykset ja vankien rankaisemisen vankiloissa.
TULITAUKO toteutetaan seuraavasti. 1. Päätetään alkamispäivä. 2. USA toimii valvojana varmistaen, että sopimusehtoja ja sovittua aikataulua noudatetaan. Epäselvissä tapauksissa USA toimii välittäjänä. 3. Molemmat osapuolet lopettavat tulensa kuuden tunnin kuluessa sopimuksen hyväksymisestä. Kairosta tulleen uutisen mukaan USA:n ulkoministeri John Kerry saapuu Kairoon lauantain aikana. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4546589,00.html
3. DEBKAFILE kertoo Gazan taistelujen nykyvaiheesta, että ne ovat tähän mennessä vaatineet neljän IDF:n sotilaan hengen, ja että vasta nyt Hamasin hyvin koulutetut pyssymiehet alkavat toipua IAF:n suorittamista hellittämättömistä pommituksista ja hyökkäillä IDF:n sotilaita vastaan hyödyntäen kaivamaansa valtavaa tunneliverkostojen labyrinttiä Gazassa. DF:n mukaan Hamasin pyssymiehet ampuivat 10 PST-ohjusta sotilaita vastaan. IDF:n panssareihin asennetun Trophy torjuntajärjestelmän ansiosta sen menetykset ovat minimaaliset. DF muistuttaa, että Hamas taistelee pyrkien säilyttämään kaivamansa tunneliverkostot käyttökunnossa. Ne muodostavat Hamasin tärkeimmän puolustus-järjestelmän, jota DF vertaa Israelin rakentamaan monivaiheiseen puolustusjärjestelmään Syyrian - kuten myös Libanonin - rajalla.
DF arvioi, että 16 000 miestä, eli 15 % Hamasin miesvahvuudesta, oli komennettu tämän linnoituksen rakentamiseen valtavin kustannuksin, eikä helpolla luovu sen puolustamisesta. IDF:n suunnittelijat ovat vasta alkaneet tajuta sen strategisen merkityksen Hamasin puolustukselle. Hamas ei ole osoittanut merkkiäkään moraalin tai taistelutahdon romahtamisesta IAF:n ylivoimasta huolimatta. Tässä toistunee osin se, mikä oli ominaista Libanonin kakkossodan aikana, jolloin entinen ilmavoimien komentaja, IDF:n yleisesikunnan päällikkö, Dan Halutz uskoi ilmavoimien pystyvän katkaisemaan Hizbullahin puolustuksen selkärangan. Se ei toiminut siellä eikä toimi Gazan kaistalla.
Hamasin sotilasjohto on täysin vakuuttunut, että se pystyy jatkamaan puolustautumistaan viikkokaudet maanalaisen verkostonsa ansiosta, vaikka IDF pystyykin tuhoamaan sen maanpäälliset osat lähes pelkiksi raunioiksi. Tämä antaa Hamasin poliittiselle johdolle tarvittavan rohkeuden esittää Israelille pitkälle meneviä vaatimuksia, joiden toteuttaminen merkitsee lähes ehdotonta antautumista. IDF:n sotilaita odottaa pitkä ja verinen operaatio, ennen kuin se on saavuttanut asettamansa päämäärät rakettitulen lopettamiseksi ja Hamasin riisumiseksi aseista. http://www.debka.com/article/24114/Israel-faces-perilous-protracted-war-as-IDF-expands-its-operation-into-Hamas’-urban-strongholds
4. UUTISOTSIKOT
·        Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Israelin toimet Gazassa ovat julmemmat kuin Hitlerin suorittamat toisen maailmansodan aikana. Israel päätti kutsua osan Ankaran ja Istanbulin lähetystöjensä henkilökunnasta kotiin rajuista Israelin vastaisista mielenosoituksista johtuen. Erdogan puhui Ordun kaupungissa Mustameren rannalla presidenttikampanjansa yhteydessä. http://www.timesofisrael.com/erdogan-calls-israel-more-barbaric-than-hitler/
·        Pariisissa jatkuvat Israelin vastaiset mielenosoitukset presidentti Hollanden kiellosta huolimatta. Tuhansia mielenosoittajia kokoontui lauantaina kaduille tilanteissa, jotka muuttuivat mellakoiksi ja ihmisten haavoittamiseksi ja omaisuuden tuhoamiseksi. Mielen-osoitukset levisivät pian useihin toisiin kaupunkeihin Ranskassa. Ranskan hallitus varoittaa, että sen asettaman kiellon rikkojia odottavat tuhansien eurojen sakkorangaistukset. http://www.timesofisrael.com/anti-israel-protesters-in-paris-defy-ban-clash-with-police/
·        USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro sanoo, että Israelin operaatio Protective Edge jälkeen PA:n puheenjohtajana Abbas voisi ottaa vallankahvan Gazassa. Ehkä USA:n kannalta katsoen se toimisi, mutta Israelin kannalta se olisi kymmenien mahdollisesti satojen ihmisten kuoleminen ja haavoittuminen turhaan. Abbas on läpimätä, korruptoitunut teeskentelijä. http://www.timesofisrael.com/envoy-says-us-will-work-to-get-abbas-back-ruling-gaza-after-conflict-over/
·        Israel hylkäsi Hamasin esityksen toisesta tilapäisestä humanitäärisestä tulitauosta haavoittuneiden ja kuolleiden korjaamiseksi, sekä antaakseen aikaa ihmisille täydentää varastojaan. IDF:n operaatiossa Sheiyayan alueella 30 sotilasta haavoittui IAF:n suorittaessa samalla rajuja pommituksia Gazan kaupungista itään. Hamas jatkoi rakettiensa ampumista edellisen humanitäärisen tulitauon aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183098#.U8uL3ENsO-o
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 17 -25; Tiberias 23 -34; Suolameri 28 -36, Eilat 27 -37 +C-astetta. Ennusteet lupaavat puolipilvistä ja lämmintä säätä pariksi päiväksi, sitten taivas selkenee. Kinneretin pinta jatkaa tasaista pudotustaan, sentin verran päivässä.






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019