TORSTAI 24.04.14


TORSTAI 24.04.14
1. TÄNÄÄN on ennusteiden mukaan hyvin lämmintä ja kuivaa koko maassa auringon paahtaessa maata täydeltä terältään. Mutta eipä hätää, huomenna taivas saa osittaisen pilvipeitteen lämpötilan samalla laskiessa, ensin kolme astetta ja seuraavana päivänä eli sapattina 7 astetta, alkaen sen jälkeen viikon alusta kivuta normaaliasteisiin. Näin kesän tulo etenee hissukseen rajuista vatsavaivoista huolimatta. Säätila tänään: Jerusalem 23 -33; Tiberias 24 -39; Suolameri 28 -40; Eilat 27 -38 +C-astetta.  
EIN Keremin Hadasha sairaalan taloudelliset ongelmat jatkuvat edelleen uusien järjestöjen liittyessä sotkemaan jo ennestään sekavaa keitosta. Työntekijät uhkaavat työn seisauksilla, ja maan valtiovarain ministeriötä moititaan, ettei se tue sairaalaa kuten tulisi. Viimeisenä uhkana on sairaalan toiminnan lopettaminen, mikä olisi suuri menetys maalla. Sairaalan suurin tukija on ollut HMO, Hadashah Women´s Zionist Organisation of America. Positiivisena uutisena on merkittävä aikakirjoihin Maccabi TLV voitto 86 -66 Italian Olumpia Milanosta ollen häviöllä kolmen erän jälkeen edeten Euroliigan neljän viimeisen joukkoon. Lusikoiden vääntelijänä ja kellojen pysäyttäjänä tunnettu Uri Keller päätti muuttaa 43 vuotta ulkomailla oleskelun jälkeen Israeliin sen turvallisuuden kohentamiseksi, kuten hän sanoi. Jospa hänellä olisi maaginen kyky ennakoida terroristien iskuja ja paljastaa ne ajoissa?
2. ISRAELIN ja PA/PLO:n välisiin rauhanneuvotteluihin taidettiin asettaa viimeinen niitti PLO:n ja Hamasin solmittua eilen Gazassa sopimuksen, jolla osapuolet pyrkivät asettamaan yhteisen hallituksien viiden viikon kuluessa. Kuuden kuukauden päästä siitä pidetään palestiinalaisten presidentin ja parlamentin vaalit, kuten sopimustekstissä luvataan.
PLO:n nimissä sopimuksen viimeisteli eri palestiinalaisryhmittymistä muodostettu joukko Azzam al-Ahmed johdolla, joka allekirjoitti sen yhdessä Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin kanssa. Allekirjoitustilaisuus pidettiin Haniyehin kotona Shatin pakolaisleirissä Gazan kaistalla. Pääministeri Haniyeh totesi puheessaan, että osapuolet pyrkivät toteuttamaan edellisissä Kairon ja Qatarin sopimuksissa esitetyt toimet.
KOMPROMISSI-SOPIMUKSESSA kehotetaan PLO:n aktivoimista ja kehittämistä siten, että Hamas voisi liittyä järjestön instituutioihin. Siinä myös kehotetaan elvyttämään PLC:n, Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston, toiminta, joka halvaantui Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2007. Monet Hamasia kansanedustajat ovat olleet pidätettyinä Israelissa. Palestiinalaiset luonnehtivat Gazan sopimusta historialliseksi käännekohdaksi Palestiinan kansan historiassa, kuten Hamasin tiedottaja Barhoum Fawzi totesi lisäten, että se tulee muodostamaan perustuksen todelliselle kansalliselle yhteistyölle. Hän sanoi sopimuksen muodostavan ”haasteen palestiinalaisten vihollisille ja heidän yhteydelleen sekä suurimman reaktion miehittäjän uhkauksiin ja rikoksiin”. Ahmed kiitti Haniyehin ratkaisevaa roolia sopimuksen saamiseksi toivoen sen aloittavan ”todellisen kansallisen yhteistoiminnan Hamasin ja Fatahin välillä”. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-Abbass-PLO-announce-reconciliation-agreement-350195
3. PLO:n korkea virkailija Jibril Rajoub torstaina armeijan radiossa, että Hamasin ja Fatahin välinen Gazassa solmittu sopimus on laadittu Abbasin ehdoilla, joihin kuuluu kahden valtion perustaminen ja Israelin tunnustaminen sopimusehtojen muodossa.
RAJOUB tähdensi, että Hamasin tulee toteuttaa Abbasin valtuuttamaa politiikka. ”Emme halunneet allekirjoittaa sovintosopimusta ilman, ettei siinä olisi selvästi osoitettu kaikille osapuolille, että päämääränä on valtion perustaminen kahden valtion periaatteelle”, hän selitti. Hän myös vakuutti, ettei PA/PLO:n tarkoituksena ole romuttaa neuvotteluja lopullisesti ja sanoi toivovansa, että Israel sallii Abbasin jatkavan neuvotteluja.
”Emme halua tuhota neuvotteluja lopullisesti. Toivon, että Israel sallii Abbasin jatkavan neuvotteluja sekä myös vastaavan setlementtien asettamaan haasteeseen maallamme”. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/PA-assures-reconciliation-agreement-required-recognition-of-Israels-existence-350267
4. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki sanoi, että palestiinalaisten viimeisin toimi on huolestuttava pettymys. ”Ajoitus on huolestuttava ja me olemme todella pettyneet ilmoituksesta”, Psaki totesi median tiedotustilaisuudessa. ”Tämä voi vakavasti monimutkaistaa ponnistelujamme, eikä vain meidän, vaan myös molempien osapuolten ponnisteluja neuvottelujen jatkamiseksi”.
MAHMOUD ABBAS totesi keskiviikkona, ettei nyt solmittu sopimus mitenkään häiritse neuvotteluja eikä ole vastoin hänen pyrkimyksiään kahden valtion sopimukseen. Israel peruutti eiliseksi sovitun neuvottelutilaisuuden Livnin ja Erdoganin välillä todeten, että Abbas mieluummin sopii Israelin tuhoa vaativan terrorijärjestön kuin Israelin kanssa. TV-kakkosen mukaan pääministeri Netanyahu kutsuu hallituksensa turvallisuuskabinetin hätäkokoukseen torstaiksi voidakseen keskustella sopivista vastatoimista. http://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-Unity-with-Hamas-does-not-contradict-peace-talks-with-Israel-350213
5. ISRAELIN poliitikkojen parissa Fatahin ja Hamasin välille solmittu avoliitto, vai pitäisikö sitä kutsua homoliitoksi, koska sen laatijat ovat kaikki miehiä, on herättänyt paitsi pettymystä myös ärtynyttä vihamielisyyttä, koska sitä valmisteltiin salaisesti, kuten Lapid toteaa, useiden viikkojen ja kuukausien aikana samaan aikaan, kuin PA/PLO neuvotteli muka hyvässä uskossa Israelin kanssa rauhasta USA:n tarkassa valvonnassa. Jos se oli läimäys Israelin johdon kasvoille, se oli sitä ulkoministeri John Kerrylle, joka lähes 9 kuukauden ajan ponnisteli yli inhimillisten mittojen löytääkseen salaisen koodin, jolla tuo takalukko avattaisiin. Hän tuntenee tulleensa petetyksi saatuaan tietää rakastettunsa kaksinaismoraalista heilastellen samaan aikaan miesten kanssa, jotka USA:n virallisen kannan mukaan ovat terroristeja.
Sekä Yair Lapid että Tzipi Livni ovat useaan otteeseen todenneet, että he pitävät puolueensa hallituksessa vain siksi, että voivat sieltä käsin valvoa palestiinalaisten virtuaali-valtion perustamista. On mielenkiintoista nähdä, miten he nyt selittävät aiemmat määritelmänsä maailmalle ja puolueittensa äänestäjille. Keskiviikkona he kuitenkin syyttivät PA/PLO:n yksipuolisia toimia neuvottelujen torpedoimisesta, ja vaativat, että koko diplomaattinen prosessi on asetettava uuteen tarkasteluun.
”Me vapautimme muutamia kaikkein raaimpia terroristeja PLO:lle saadaksemme Abbasin neuvottelupöytään vain voidaksemme havaita, että heillä oli tämä sopimus tai neuvottelivat siitä salassa kertomatta kenellekään”, Lapid kertoi Euroopan juutalaiskongressin edustajille keskiviikkona. ”Uskon amerikkalaisten olevan pettyneitä kuten mekin saatuaan tietää julkisuudelta peitetyistä neuvotteluista. Hamas on terrorijärjestö, joka ylpeilee naisten ja lasten murhaamisesta vain siksi, että he ovat juutalaisia”. Jos PA/PLO todella haluaa rauhaa Israelin kanssa, mikseivät he vaatineet sopimukseen lupausta lopettaa viattomien ihmisten murhaaminen ja noudattaa kansainvälistä lakia, Lapid selvitteli tuntojaan. Hän totesi, että valtion perustaminen vaatii paljon muutakin kuin sen julistamisen YK:ssa; ilman draamaa perustaen instituutteja sähkölaitoksen rakentamisesta verojen kokoamiseen, korruption vastustamiseen, katujen ja koulujen rakentamiseen ja terrorin kitkemiseen saakka. Lapid selitti, että kahden vuosikymmenen aikana heille on annettu loputtomat mahdollisuudet niiden toteuttamiseen, ja he ovat torjuneet ne kaikki.
Ministeri Naftali Bennett totesi, että yhdessä hetkessä PA/PLO muuttui maailman suurimmaksi terrorijärjestöksi solmittuaan sopimuksen Hamasin kanssa. ”Me emme neuvottele murhaajien kanssa. Sopimus Fatahin, Hamasin ja Islamin Jihadin kesken luo Lähi-Itään kokonaan uuden diplomaattisen aikakauden. PA muuttui hetkessä maailman suurimmaksi terrorijärjestöksi, vain 20 minuutin päässä Tel Avivista”, Bennett totesi. Liikenneministeri Yisrael Katz sanoi, että Hamasin ja Abbasin yhteinen nimittäjä on Israelin tuhoaminen ja juutalaisten vihaaminen. ”Abbas hylkäsi neuvottelut ja sanoi rauhalle ei kiitos”. Ulkoministerin apulainen Zeev Elkin totesi sopimuksen osoittavan Hamasin terroristien ja PA/PLO:n johtajien yhteisen päämäärän: Israelin tuhoamisen.
OPPOSITIOJOHTAJA Isaac Herzog totesi, että Hamasin ja Fatahin välinen sopimus syntyi siksi, ettei pääministeri Netanyahulla ollut aloitteellisuutta. Hän lisäsi, että Abbasille kuuluu nyt sopimuksen hyödyllisyyden todistaminen, joista yksi on se, että Gaza voidaan nyt liittää osaksi rauhanprosessia.  Meretzin Gal-On syytti Netanyahua, että hän oli se henkilö, joka sysäsi Abbasin Haniyehin syliin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Lapid-Fatah-Hamas-accord-is-game-changer-350241
Jostakin käsittämättömästä syystä johtuen PA ei ole rakentanut viemäriveden puhdistus-laitoksia, ei omaa sähköyhtiötä, ei uusia teitä ja katuja tai katuvaloja, ei kouluja eikä terveys-palveluja jne., vaikka ulkomaat ovat antaneet varat niihin. Rahat ovat kadonneet jonnekin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Lapid-Fatah-Hamas-accord-is-game-changer-350241
6. Gazasta ammuttiin kaksi rakettia sovintosopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, mihin IAF vastasi tekemällä ainakin kaksi pommituslentoa Gazan alueelle pyrkien osumaan havaitsemiinsa terroristeihin, mutta ainakin yksi yritys epäonnistui haavoittaen neljää. Shin Bet sanoo toimivansa aktiivisesti poistaakseen ajankohtaisen ja välittömän uhkan, joka kohdistuu Israelin siviiliasukkaita kohtaan. http://www.jpost.com/Defense/Palestinians-IAF-strike-in-Gaza-wounds-four-350199


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019