TORSTAI 03.04.14


TORSTAI 03.04.14
1. EI PUDONNUT Israelin puolipilvinen taivas, vaikka PA rikkoikin karkeasti sitoumuksensa olla turvautumatta yksipuolisiin ratkaisuihin, mutta raesateet voivat olla tulossa USA:n kongressin harkitessa keskeyttää rahavirrat USA:n setelipainoista PA:n reikäiseen säkkiin. Eipä silti, jos taloustieteilijöiden varoitukset pitävät paikkansa, dollarin arvo voi pudota yllättävästi Kiinan ja Venäjän myötävaikutuksella.  - USA:n Yellowstonen villieläimet ovat ilmeisesti saaneet sisäisen varoituksen poistua Kansallispuistosta välittömästi, kuten useat videot todistavat puhvelien nelistävän pois puiston alueelta. Ne ilmeisesti tietävät enemmän ja pystyvät paremmin analysoimaan ajan merkkejä kuin aisteiltaan tylsistynyt ihmisrotu. Yellowstonen kansallispuiston alla luuraa tutkimusten mukaan valtava sula laavameri vain odottaen sisäisen paineen nousemista yli sietokynnyksen. – USA:n armeijan Fort Hood tukikohdassa ammuskeltiin taas, kuten v. 2009. Kolme sivullista sai surmansa ammujan lopulta surmatessa itsensä nostaen uhriluvun neljään; 16 ihmistä haavoittui. – PA/PLO:n ulkoministeri Riad Malki vakuuttaa, että "jäsenyys YK:n alaisissa instituutioissa ja muissa kansainvälisissä järjestöissä vahvistaa niiden mahdollisuutta taistella laillisesti miehitystä vastaan". – Israelin viranomaiset syyttävät PA/PLO:ta karkeasta sopimusten loukkauksista, mutta Livni ei malttanut odottaa kauemmin, vaan halusi tavata Erekatin kuin antaakseen hänelle oman hyväksymisensä PA/PLO:n sopimusrikkeistä. – Yehud Olmert hämmästelee, kuinka tässä näin kävi, että hänet todettiin syylliseksi korruptioon? Hänen asianajajansa vakuuttaa, ettei asia tähän pääty, vaan taistelua jatketaan katkeraan loppuun asti. – Siinäpä sitä onkin uutisotsikoita aamutuimaan, tarkempia selostuksia alempana.
2. LÄMPÖTILA tuntui aamulla melkoisen viileältä, vaikka asteita oli 10, taivas oli puolittain pilvien peitossa ja taivaanrannalla etenkin Lännen suunnassa ilma oli sumuinen. Huomisesta sapatin aatosta lähtien ennustetaan taivaan kirkastuvan ja kehittyvän sunnuntaina helteiseksi päivälämpötilan hipoessa 30 astetta, ainakin Times of Israel mukaan, vaikka JP:n ennustus lupaakin tavoilleen uskollisena taivaan pilvistyvän lauantaina. JP:n antaman tiedon mukaan Kinneretin vedenpinta nousi eilen 1 sm:n verran. Lämpötilat tänään: Jerusalem 10 -17; Tiberias 12 -24; Suolameri 18 -27; Eilat 15 -27 +C-astetta. Tuuli oli eilen käydessämme tutustumassa Raamatulliseen eläinpuistoon turhan kova ja viileä, mikä ei varmaankaan tehnyt hyvää Maija-vaimon tulehtuneille nenäonteloille, mutta hengissä selvittiin kotiin.
3. USA:n armeijan Fort Hood tukikohdassa Teksasissa ilmeisesti mielenterveysongelmista kärsinyt Afganistanin sodan veteraani, autonkuljettajana toiminut Ivan Lopez, 34, avasi tulen 0.45 mm:n Smith & Weston puoliautomaattiaseellaan 16 aikaan ensin 1. lääkintäpataljoonan tiloissa, jossa sotilaat odottivat rokotuksia tai muita lääkinnällisiä toimia, ja myöhemmin 49. kuljetuspataljoonan tiloissa. Hän surmasi kolme ihmistä ja haavoitti 16, joista sairaalaan vietyinä kolme on kriittisessä tilassa saatuaan luodinhaavoja eri puolelle ruumistaan.
NAISPUOLINEN sotilaspoliisi asettui lopulta häntä vastaan uhaten aseellaan ja käskien miestä nostamaan kätensä ylös, minkä hän tekikin, mutta hamusi sitten aseensa käteensä ampuen itseään päähän. Hänellä tiedettiin olleen mielenterveys- ja käyttäytymisongelmia päähän sattuneen iskun johdosta, ehkä Afganistanissa palveltuaan siellä 4 kuukautta vuonna 2011. Hän oli seurannan alaisena epäilyjen vuoksi, että hän ehkä kärsi palvelusaikansa jälki-traumasta, minkä johdosta hän käytti masennusta vähentäviä lääkkeitä. Poliisi suoritti tutkimuksia keskiviikkoyönä hänen kodissaan Killeenin kaupungissa, jossa monet tukikohdassa palvelevista sotilaista asuvat. Poliisi sanoo jatkavansa tutkimuksia. Yksityisaseita ei saa tuoda tukikohdan alueelle, mutta tarkastuksissa joku pääsee läpi.
Poliisi tutkii epäilyjä, että Lopezin mielenharkinnan menetys johtui kahden sotilaan välisestä erimielisyydestä.
TÄMÄ oli kolmas verinen välikohtaus USA:n armeijan tukikohdissa 5 vuoden sisällä. Syyskuussa armeijan palkkaama urakoitsija menetti mielensä hallinnan USA:n merivoimien tukikohdassa Washingtonissa surmaten 12 ihmistä. Vuonna 2009 armeijan lääkintämajuri Nidal M Hazan tulitti käsiaseellaan Fort Hoodin tukikohdassa sotilaita, jotka valmistautuivat matkustamaan palvelukseen Irakissa ja Afganistanissa. Hän ehti surmata 13 sotilasta ja haavoittaen 30 ennen kuin sotilas ampui häntä selkään, minkä johdosta hänen alaruumiinsa halvaantui. Hänet tuomittiin oikeudessa kuolemaan odottaen sen toteuttamista. http://www.washingtonpost.com/world/national-security/fort-hood-shooting-was-sparked-dispute-between-two-soldiers-authorities-say/2014/04/02/585a4ef8-babb-11e3-9a05-c739f29ccb08_story.html?hpid=z1
4. USA:n Valkoisen Talon tiedottajan apulainen Josh Earnest kertoi mediatilaisuudessa eilen, että USA edelleen uskoo rauhansopimuksen mahdollisuuteen Israelin ja PA/PLO:n välillä.  Hän tunnusti, että ulkoministeri John Kerry on pettynyt tapaan, miten molemmat osapuolet toimivat uhaten murskata kappaleiksi USA:n johtamat rauhanponnistelut. Hän sanoi Israelin toimineen harkitsemattomasti ilmoittaessaan uusista rakennushankkeista, ja PA/PLO:n synti oli siinä, että se haki yksipuolisesti vastoin sopimuksia YK:n alaisten järjestöjen jäsenyyttä. Sen sijaan USA:n ulkoministeri ei näe mitään tuomittavaa tavassa, miten PA:n julkinen media ja sen opetustoimi kiihottavat palestiinalaista kansaa Israelin ja juutalaisuuden vastaisiin hyökkäyksiin halventamalla juutalaista ihmisenä sekä syyttäen julkisesti israelilaisia heidän maittensa ja kaupunkiensa varastamisesta haaveillen niiden palauttamisesta.
JOSH EARNEST kertoi Airforce 1:n mukana matkustaville journalisteille, että päinvastaisesta kehityksestä huolimatta USA:n hallitus uskoo edelleen diplomatian mahdollisuuteen. Hänen havaintonsa julkistettiin aikana, jolloin Israelin ja PA:n välisten neuvottelujen seuraajaksi USA:n nimittämä Maryin Indyk järjesti kiireisesti Israelin pääneuvottelijan Tzipi Livnin ja PA:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin välisen keskustelutilaisuuden. Ehkä tämän tarkoituksena oli vain antaa ulkopuolisille kuva, etteivät yhteydet ole tyystin katkenneet. Raportti ei kerro, mistä he keskustelivat, mutta nehän on pyrittykin pitämäänkin salaisina, mikä tuottaa vaikeuksia löysäsuisille Erekatille, joka on usein jäänyt kiinni salaisuuksien vuotamisesta journalisteille, jotka halukkaasti tarttuvat mihin van jutun aiheeseen.
ARTIKKELISSA todetaan, että USA:n lehdistö seuraa pääosin Abbasin julkisessa, PA:n TV:n taltioimassa ja julkistamassa tilaisuudessa allekirjoittamia hakemuksia, jotka Abbas tyrkkäsi kiireesti asianomaisille kansainvälisille järjestöille uhaten samalla hakevansa jäsenyyttä kaikissa mahdollisissa instituutioissa, joista hän katsoo PA/PLO:n hyötyvän, ellei Israel hyväksy kaikkia Abbasin vaatimuksia, olkoot kuinka päättömiä hyvänsä. Artikkelissa todetaan, että USA:n hallitus vierittää päävastuun Israelin hallituksen ja siinä ennen kaikkea pääministeri Netanyahun hartioille. USA:n viranomaiset pahoittivat mielensä siitä, että Israel julkisti keskiviikkona 708 asuntoyksikön rakentamisen Gilon lähiöön, jota Times of Israel henkilökunnan laatimassa artikkelissa kutsutaan "setlementiksi". Israelin media ei näköjään ollenkaan ymmärrä, miten paljon se tekee vahinkoa kutsuessaan 1949 aselepolinjan itäpuolella olevia pääkaupungin lähiöitä Israelin vihollisten mukaisesti "setlementeiksi" ja niiden asukkaita "setlereiksi" ja heidän asuntojaan "setlerikodeiksi". http://www.timesofisrael.com/white-house-disappointed-at-israel-palestinians

5. Times of Israel julkaisemassa, Mitch Ginsburgin laatimassa, artikkelissa kerrotaan Jonathan Pollardin toiminnasta Israelin agenttina sekä hänen pidättämiseensä johtaneista syistä. Artikkeli antaa kuvan, että Pollard oli henkilönä jo opiskeluaikanaan mieleltään epävakainen, mikä jatkui myöhemmin – kuten artikkelin kirjoittaja toteaa – hänen toimiessaan USA:n merivoimien tiedustelutietojen analyytikkona. Hänen artikkelistaan saa kuvan, että Pollard sekoitti myöhään heränneen samaistumisen Israelin turvallisuudesta ja oman kuvitelmansa Israelin salaisena agenttina, joka halusi avustaa Israelin turvallisuutta toimittamalla sille valtavan määrän salaisia dokumentteja, joista monet olivat hänen asiantuntemuksensa ja työkuvionsa ulkopuolelta.
Hän sai yhteyden Mossadin asiamiehiin, jotka suhtautuivat häneen epäröiden mutta kuitenkin jatkaen hänen kanssaan antaen kuvan, että Israel tulee pitämään huolta hänen turvallisuudestaan ja mahdollisesta kiireellisestä mutta salaisesta toimittamisestaan pois maasta. Kun kävi ilmeiseksi, että maa alkoi polttaa Pollardin jalkojen alla, hän pyrki pääsemään vaimonsa Annen kanssa Israelin Washingtonin lähetystöön, mutta lähetystö ajoi hänet kylmästi ulos tehden selväksi, ettei se halunnut olla missään tekemisissä Pollardin kanssa. Pian tämän jälkeen Jonathan Pollard pidätettiin syytettynä vakoilusta. Hänen vaimolleen Israelin asiamiehet tarjosivat mahdollisuutta päästä pois maasta, mutta Anne kieltäytyi sanoen haluavansa olla miehensä mukana. Hänetkin tuomittiin osallisuudesta vakoiluun muutamaksi vuodeksi. Jonathan antoi hänelle avioeron mennen myöhemmin uusiin naimisiin. http://www.timesofisrael.com/the-operational-fiasco-at-the-heart-of-the-pollard-affair
Pollardin tapauksesta kerrotaan vähän toisesta näkökulmasta artikkelissa "Ruma israelilainen II", israelupdate.achlak.net.
6. USA:n kongressin molempien puolueiden edustajat tutkivat vakavasti mahdollisuutta peruuttaa USA:n PA:lle myöntämät taloudelliset avustukset, poistaa tai siirtää USA:n ja PA:n välinen yhteistoiminta, sulkea PA/PLO:n lähetystötoiminta Washingtonissa, sekä mahdollisista muista toimista. USA voisi myös käyttää vaikutusvaltaansa PA: asioiden käsittelyn yhteydessä estäen niiden etenemisen. Kerry kuitenkin näyttää pitävän takaovea edelleen auki kirvelevästä tappiosta huolimatta. Hän on kuin innokas kosija, joka ei suostu hyväksymään mielitiettynsä hylkäyspäätöstä, vaan pyörii edelleen hänen asuntonsa nurkilla voidakseen edes vilaukselta nähdä häntä ja saada kontaktia häneen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179220#.Uz0ae0BsNDQ






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019