SUNNUNTAI 01.09.13


SUNNUNTAI 01.09.13

1. USA:N presidentti Barack Obama ilmoitti eilen tehneensä päätöksen, että USA. tulee iskemään Syyriaan rangaistakseen presidentti Bashar Assadia kemiallisten aseitten käyttämisestä milloin vain, päivien. viikkojen, tai kuukausien aikana, mutta samalla hän ilmoitti, että hän tarvitsee kongressin päätöksen asiassa. Hän antoi ymmärtää, että päätös hyökkäyksestä toteutuu, oli kongressin päätös kielteinen tai myönteinen. Tämä on varsin outo tapa ilmoittaa sodan aloittamisesta, mitä amerikkalaiset kolumnistit ja analyytikot ovat kritisoineet. He sanovat, että Obama ottaa tällä itselleen tutkijan, käsittelijän ja tuomarin sekä tuomion täytäntöönpanon suorittajan aseman. Toiseksi he kritisoivat sitä, että Obaman ilmoitus vain kosmeettisesta näpäytyksestä Assadin sormille antaa vastustajille väärän kuvan USA:n aikomuksista ja rohkeudesta taistella oikeuden puolesta ja seistä päätöksensä takana.

USA:n kongressin edustajat toteavat, että Obaman tapa toimia on amatöörimäinen eikä osoita todellisia johtajantaitoja. He sanovat, että kongressi on nyt 8 päivän istuntotauolla, ja asian käsittely siellä voi kestää viikkoja, mikä voi siirtää Obaman päätöksen toimeenpanon kuukaudella tai useammalla.
Debkafile (DF) käsittelee Obaman päätöstä artikkelissaan. DF toteaa, että kongressin puheenjohtaja päätti aloittaa keskustelun Syyriasta yhdeksäs syyskuuta, mikä tarkoittaa sitä, että tällä vedolla USA:n armeijan asevoimien keskittäminen Syyrian rajojen tuntumaan viikoiksi tai jopa kuukausiksi näyttää ulkopuoliselta naurettavalta ja romuttaa armeijan tekemät suunnitelmat hyökkäysten suorittamisesta. Laivaston tuskin kannattaa pitää viittä sota-alustaan ankkurissa epämääräisen ajan, eli koko operaatio tulee aloittaa uudelta pohjalta. Tämä tuskin lisää armeijan arvostusta ylipäälliköstään.

OBAMAN päätös vahvistaa DF:n mukaan Iran-Syyria-Hizbullah akselia, ja rohkaisee Teherania jatkamaan valitsemallaan tiellä ydinpommin rakentamiseksi, sekä antaa Hizbullahille aiheen onnitella itseään sodan voittajan valitsemista. Samalla se raunioitti Netanyahun politiikan, jonka tarkoituksena oli kehittää yhteisymmärrys Barack Obaman kanssa. Israelin puolustusministerit tukivat sitä selittäen, että se oli Israelin kansallisen turvallisuuden vuoksi tärkeä  Obaman päätöksen mukaan iskut Syyriaan ovat kapea-alaisia, rajoitettuja ja määräaikaisia.

DEBKAFILE toteaa edelleen, että Obaman päätös sulkee pois maavoimien käytön, minkä johdosta iskut suorittaneen sota-aluksilta Tomahawk risteilyohjuksilla – 15 laukaisua – mikä sulkee pois USA:n asevoimien maanalaisiin tiloihin tunkeutuvien pommien käytön.
Tomahawk-ohjuksen kantomatka on 2 500 km ja se painaa 450 kg, mutta sillä ei ole kykyä kaivautua maan sisään, eli maan alle varastoidut kemialliset aseet jäävät koskemattomiksi. Toisaalta hyökkäys niitä vastaan lienee uhkarohkeaa myrkkykaasujen leviämisvaaran vuoksi. Toiseksi vain pintarakenteita tuhoavat ohjukset pystyvät aiheuttamaan vähäisiä vaurioita Syyrian sotilaskentille, eli niiden korjaaminen on vain tuntien asia. Syyrian 30:stä sotilas-kentästä vain kuusi on käytettävissä. DF:n mukaan sen hävittäjistä 100 on käyttökunnossa. Lentoaseen käyttäminen on ollut Assadin armeijan tehokkain ase kapinallisia vastaan. Syyria itse ilmoittaa, että sillä on 365 hävittäjäkonetta. 

Syyrian armeijan ohjussiilot ja komentokeskukset jäänevät myös koskemattomiksi. Syyrian armeijan Scud-C ja Scud-D voidaan varustaa kemiallisin kärjin. Scud-D kattaa koko Israelin.
Syyrian armeijan 4. divisioonan komentokeskus kuulunee iskukohteisiin, sillä sieltä uskotaan ammutun myrkkykaasua sisältävät ohjuksen Damaskoksen esikaupunkiin 21.08.. Sitä johtaa Bashar Assadin veli Maher Assad.  http://www.debka.com/article/23243/Obama-delays-Syria-strike-indefinitely-by-turning-decision-over-to-Congress-
Toisten uutiskanavien mukaan USA voi yrittää surmata Bashar Assadin ja hänen lähimmät neuvonantajansa sekä armeijan johdon, mikä nopeuttaisi poliittisen ratkaisun syntyä.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon pitää poliittista ratkaisua ainoana hyväksyttävänä. Hän vaatii myös nimittämälleen tutkimusryhmälle aikaa analyysien ja suositusten tekemiseen.

2. SAMARIAN alueneuvosto kokoontui viime viikolla käsittelemään – taas kerran – ehdotusta, että potentiaalisen sodan aikana, jolloin Tel Avivin alueet joutuisivat keskistettyjen ohjusiskujen kohteiksi, asukkaat voitaisiin siirtää sieltä Samariaan. Ajatus lähtee siitä, että Samarian alue on harvaan asuttua ja vihollinen välttäisi ampumasta sinne siellä asuvien
palestiinalaiskaupunkien vuoksi. Samarian alue tulisi olemaan edullinen, sillä se on vain 30 minuutin matkan päässä Tel Avivista, ja vaikka kemiallisia aseita käytettäisiin myös Samarian kohteita vastaan, kemialliset agentit häviävät nopeammin vuoristomaassa, kuten arvioidaan. Sarin ja VX ilmaa raskaampana valuvat alaville maille.

PAKOLAISET voitaisiin sijoittaa Samariaan rakennettuihin hotelleihin ja hostelleihin, sekä julkisiin rakennuksiin, kouluihin ja vastaaviin tiloihin, sekä telttamajoitukseen kauempana yhteisöistä sijaitsevilla alueilla.
Tel Avivin asukkaat pakenivat Samariaan 1990-luvulla Persianlahden sodan aikana, ja maan pohjoisosan asukkaat pakenivat samoin osittain Samariaan Libanonin kakkossodan aikana 2006, jolloin Hizbullah tulitti pohjoisen kaupunkeja ja kyliä. Operaatio cast lead aikana Negevin asukkaita pakeni turvaan Samariaan, joten suunnittelijoilla on käytettävissään kokemuksia aikaisemmasta käytännöstä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171473#.UiLiDGJHT-k

SEKÄ Iran että Syyria ja Hizbullah ovat varoittaneet, että jos Syyrian vastaan hyökätään ulkomaitten toimesta, ne tulevat iskemään kostoksi Israeliin, mutta myös Turkkiin ja Jordaniaan. Hizbullahilla oletetaan olevan 65 000 ohjusta ja rakettia, sekä Syyrialla 700 –1000 Scud-ohjusta, joista osa voidaan varustaa kemiallisin kärjin. Iranilla on tyypeiltään ja laadultaan Lähi Idän suurin ohjusvalikoima, mutta niiden lukumääristä on epämääräisiä tietoja. Sen tehokkain ohjus Shahak-3-5 yltää Israeliin, mutta se kehittelee Shahab-6 ohjusta, jolla se uskoo yltävänsä Amerikkaan asti. Iran aloitti ohjustensa kehittämisen ydinpommia varten ennen kuin sillä on omaa pommia.

3. VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin sanoo, että ulkoministeri John Kerryn esittämät väitteet, että Syyrian presidentti Assad olisi antanut käskyn kemiallisten aseitten käyttämisestä Damaskoksen itäosan lähiössä 21..08. on pelkkää potaskaa ja vaatii, Obamalta selkeitä näyttöjä väitteittensä tueksi. Puhuessaan Vladivostokissa hän sanoi, että USA:n tulee esittää todisteita YK :n turvallisuusneuvostolle. Hän selitti lehtimiehille, että ”todisteita sanotaan olevan, mutta että ne ovat salaisia eikä niitä voida julkistaa”, hän sanoi. ”Tämä on selvää liittolaisten väheksyntää”.
”Kun Syyrian armeija on voittamassa sodan ja hyökkää, väitteet kemiallisten aseitten  käyttämisestä on täysin pelkkää potaskaa”.

Putin kiitteli Englannin parlamentin selväjärkisyyttä hylätessään pääministeri Cameronin esityksen hyökkäyksestä Syyriaan. Hän kehotti Nobelin rauhanpalkinnolla palkittua USA:n presidenttiä harkitsemaan kahdesti ennen päätöksen tekemistä, selittäen, että YK:n tutkijat ovat juuri äsken palanneet Syyriasta tuoden mukaan näytteitä ja todisteita, joiden analysoiminen  ja erittely vie oman aikansa. Hän sanoi, että G-20 maiden kokouksessa 6.-7. syyskuuta Pietarissa on sopiva tilaisuus keskustella asiasta.
Esitellessään väitettyä Syyrian armeijan kemiallista hyökkäystä ulkoministeri John Kerry totesi selvästi vihaisena, että siinä kuoli 1429 ihmistä, heistä 426 lasta. Hän piti täysin toteen näytettynä, että syyllinen on Assadin armeija, mutta ei eritellyt todisteita, joiden hän sanoi todistavan ilman epäilystä, että niitä on käytetty armeijan taholta.

VENÄJÄN kerrotaan viivyttäneen lupaamiensa hävittäjien ja S-300 ohjustorjuntajärjestelmän toimittamista Syyrialle. Venäjälle on kuitenkin S-300 järjestelmä Tartusin laivastoaseman suojana, ja varmaan sota-aluksillaan viimeistä huutoa olevat puolustusjärjestelmät tehokkaine tutkalaitteineen, joten Venäjä pystyy seuraamaan tarkoin tilanteen kehitystä. Jos Syyrian armeijalla on S-300 patteristoja ja tehokkaita hävittäjiä, ne uhkaavat pahoin suunnitelmia lentokieltoalueiden julistamiseksi Syyriaan. Venäjä on toimittanut Syyrialle myös P-800 Yakhont yliääni risteily-ohjuksia, jotka on suunniteltu sotalaivojen tuhoamiseen. Israel uhkaili tuhoavansa ne, jos niitä toimitetaan Syyrialle, mutta on viime aikoina ollut viisaasti hiljaa. http://www.timesofisrael.com/putin-syria-chemical-weapons-use-allegations-utter-nonsense/

4. UUTISOTSIKOTA
        -      Terrorijärjestön tekemä yritys vahingoittaa Panaman lipun alla purjehtivaa konttialusta Suezilla epäonnistui surkeasti. Kanava läpi purjehtivan aluksen Cosco Asia liikkeitä häiritsevät yritykset epäonnistuivat, hän sanoi lausunnossaan. Hän ei puuttunut yksityiskohtiin hyökkäys-yrityksestä, mutta totesi liikenteen sujuvan normaalisti. Hän sanoi, ettei laiva eikä sen lasti kärsinyt vaurioita, ja että armeija vastasi täysin hyökkäyksen eliminoimisesta.
-          YK:n tiedottaja Martin Nesirky sanoo, että Obaman suunnitelma hyökätä Syyriaan YK:n tutkimusryhmän poistuttua maasta on irvokas. Hän selitti, että Syyriassa on 1000 kansainvälistä ja YK:n toimihenkilöä, ja että YK on aivan yhtä huolestunut heidän hyvinvoinnistaan kuin tutkimusryhmän, ja lisäksi Syyrian asukkaat tulevat olemaan alttiina vaaralle hyökkäyksen alettua. Nesirky puhui lehdistötilaisuudessa sen jälkeen, kun YK:n aseriisuntajohtaja Angela Kane informoi pääsihteeriä Syyrian tilanteesta lauantaina. Hän sanoi, että pääsihteeri saa toisen informaation YK:n tutkimustiimin toimesta sunnuntaina. Tutkimustiimin ottamia näytteitä tutkitaan Euroopassa, etenkin Ruotsissa ja myös Suomessa eri laboratorioissa. Kemiallisin asein tehdyn hyökkäyksen ympärillä käy kova huhumylly ja lukuisia teorioita on esitetty, kuka sen teki ja miksi juuri samaan aikaan, kun YK:n nimittämä tiimi oli vain parin kilometrin päässä olevassa loistohotellissa. USA:n ulkoministeri John Kerryn saamien laskelmien mukaan iskussa kuoli 1429 ihmistä heistä 426 lasta, mutta olettavat, että luvut tulevat muuttumaan tutkimusten edistyessä. Kerry ei paljastanut, kenen toimesta luvut oli koottu. Lännen tukema Syyrian Kansallinen Neuvosto (SNC) ilmoitti, että ainakin 1480 ihmistä kuoli iskussa. http://www.timesofisrael.com/un-possible-timing-of-syria-attack-grotesque/
-          Libanonin armeija sanoo pidättäneensä kaksi epäiltyä, joita syytetään 22.08. Israeliin ampumien rakettien ampujiksi. Raketit ammuttiin Tyyron läheltä, kaksi niistä osui asuntoalueille aiheuttaen jonkin verran tuhoa, yksi putosi Libanonin puolelle ja yhden Iron Dome eliminoi. IAF vastasi iskuun välittömästi ampuen ohjuksia PFLP-GC tukikohtaan Beirutissa. Sen aiheuttamista uhreista ei ole tietoa. Pidätetyt miehet ovat tunnustaneet toimittaneensa raketit Bekaanlaakson länsiosasta miehelle Tyyrossa, joka toimitti ne eteenpäin. Armeija etsii muita syyllisiä. http://www.dailystar.com.lb/News/Lebanon-News/2013/Aug-31/229482-lebanon-arrests-two-over-rocket-attack-into-israel.ashx#axzz2daLbUE4m
-          Syyrian apulaispääministeri Kadri Jamil pilkkasi USA:n presidenttiä hänen siirrettyä hyökkäyskomentonsa Syyriaa vastaan kongressin käsittelyn jälkeen. Hän sanoo, että ”USA hävisi sodan ennen kuin se oli alkanutkaan”. Puhuessaan Libanonin al-Majayadeem haastattelussa hän viittasi tunnettuun sananlaskuun: ”Hän vei heidät vesilähteen reunalle, mutta sitten hylkäsi heidät”. Syyrian pääministeri Wael al-Halqi puolestaan toisti aiempia varoituksiaan todeten: ”Syyrian armeija on täysin valmis. Sormi on liipaisimella vastaamaan mihin tahansa haasteeseen tai tilanteeseen, joita he haluavat aiheuttaa”, hän sanoi AFP:n mukaan. Syyrian lauantaina julkistaman listaan mukaan sen iskukohteita on myös Turkissa ja Kyproksella tavanomaisen uhkauksen lisäksi Yhdysvaltoja ja Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171475#.UiMBH2JHT-k
-          Syyrian media julkisti potentiaaliset hyökkäyskohteet Israelissa, joihin Syyrian armeija tulisi iskemään, jos Syyria joutuu ulkomaisen hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäyskohteita on Israelin lisäksi myös Turkissa ja Kyproksella. Israelin kohteista mainitaan Dimonan tutkimusreaktori, petrokemiallinen teollisuus Haifassa, Hazorin ilmavoimien lentokenttä, Palmachim, Zalaim ja Tzrifin tukikohdat, Kalandia lentokenttä, sekä sotilaallisia ja tiedusteluinstituutioita Turkissa ja Kyproksella. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganilla on läheiset suhteet Muslimiveljes-kunnan kanssa, joka on yksi vaikutusvaltaisimmista ryhmittymistä Syyrian kapinallisten joukossa ja potentiaalinen valtapuolue, jos Assad kaatuu, ja  FSA:n sotilaallisten joukkojen parissa. Kyproksella on useita länsimaiden käyttämiä sotilaallisia tukikohtia ja lentoasemia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171466#.UiMD3GJHT-k, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4424649,00.html


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021