PERINATIA 26.07.13


PERJANTAI 26.07.13

1. RAUHANNEUVOTTELUT Israelin ja PA:n välillä alkavat ministeri Silvan Shalomin mukaan ensi viikon tiistaina, mutta sille ei ole saatu vahvistusta. Ulkoministeri John Kerry itse näyttää tarvitsevan hermolepoa turhan touhukkaan toiminnan jälkeen saadakseen osapuolet suostumaan neuvottelupöytään. Hän on siinä määrin ajatuksissaan ja mielikuvissaan juuttunut kiinni ajatukseen kahdesta valtiosta, että hän epähuomiossa kutsuu PA:ta valtioksi ikään kuin se olisi jo tapahtunut tosiasia. Neuvottelujen alkamisesta näyttää kuitenkin olevan epäselvyyttä ja pahoja ristiriitaisuuksia.

PA:n puheenjohtaja ja hänen molemmat uskottunsa Yasser Abed Rabbo ja Nabil Abu Rudeinah totesivat, ettei neuvotteluja aloiteta, ennen kuin niiden raamit on hyväksytty. He tarkoittanevat tällä erityisesti vankien vapauttamista. Israelin arabikansanedustaja Ibrahin Sarsur (Raam Taal) totesi torstaina, että PA:n poliitikkojen ja Israelin arabikansaedustajien kovan painostuksen alaisena John Kerry lupasi, että Israel vapauttaa kaikki ennen Oslon sopimusta tuomitut arabit ja palestiinalaiset. Heistä 212 on joko Israelin kansalaista tai Jerusalemin asukkaita, joiden vapauttamista Israel vastustaa viimeiseen saakka.

SARSUR puhui medialle osallistuttuaan Vankien ja Vapautettujen Vankien Arabiunionin kokoukseen todeten, että tuntia aiemmin Kerry oli pyytänyt PA:lta listaa vapautettavista vangeista tarkastettuaan sen ensin. Hän sanoi Kerryn luvanneen, ettei hän kutsu osapuolia neuvotteluihin, ennen kuin Israel on luvannut vapauttaa kaikki listassa olevat, ei vain osaa heistä. Times of Israel ei ollut saanut USA:n ulkoministeriön vahvistusta näille tiedoille.
Toiseksi Rabbo ja Rudeinah vakuuttavat, että Kerry lupasi neuvottelujen perustuvan 1949 aselepolinjoille, mitä Israel ei ole hyväksynyt. Tavattuaan YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin torstaina Kerry oli lausunnoissaan huomattavasti varovaisempi todeten vain toivovansa, että tehtyään rohkean päätöksen palata neuvottelupöytään sekä pääministeri Netanyahu että puheenjohtaja Abbas pystyvät järjestämään menetelmät sen toteuttamiseksi.

ISRAELIN tiedustelu ja kansainvälisten asiain ministeri Yuvat Steinitz kertoi Israelin radiolle 20. kesäkuuta, että Israel tullee vapauttamaan vankeja neuvottelujen yhteydessä, mutta ei maininnut määrää. Mediassa esiintyy luku 82, johon ei sisälly 14 Israelin kansalaista ja 7 Jerusalemin asukasta. Israelin vankiloissa on n. 5000 palestiinalaista vankia, joista 140:llä on Israelin kansalaisuus, heistä 14 tuomittu ennen 1993 Oslon sopimusta Israelin ja PLO:n välillä. Israelin arabien parissa on tunto, ettei Abbas ole tuonut mitään palestiinalaisille, enempää poliittisesti kuin taloudellisestikaan, joten vankien vapauttaminen on hänen elämänl-ankansa, he toteavat. Jos sekään ei toteudu, hän on merkityksetön, mies ilman nimeä. http://www.timesofisrael.com/kerry-promised-all-pre-oslo-prisoners-will-go-free-claims-arab-mk/
Presidentti Barack Hussein Obama kutsui torstaina USA:n muslimijohtajia Valkoiseen Taloon paaston keskeyttämisaterialle (iftar) todeten, että ”muslimit ovat suuressa määrin edistäneet Yhdysvaltojen kehitystä liikeyrittäjinä, teknologian kehittäjinä ja lääketieteen uranuurtajina”. Hän selvitti, että ramadan on aika itsetutkisteluun ja tilaisuus ilmaista kunnioituksensa Allahille rukousten ja paaston kautta, mutta myös aika ystäville ja perheille kokoontua yhteisiin tilaisuuksiin. Hän viittasi Pohjois-Afrikan ja Lähi idän  arabikevääseen sanoen, että se kuvastaa ihmisen kaipuuta taloudelliseen itsenäisyyteen ja mahdollisuuteen yhtä paljon kuin poliittiseen vapauteen.
Valkoinen Talo järjestää vastaavantapaisia kokoontumisia eri poliittisille ja uskontojärjestöille osoittaakseen myötätuntoaan kaikille ryhmittymille. Obaman ohella hänen perheensä, hallituksensa ja virkamiehistönsä edustajia osallistui tilaisuuteen. http://www.timesofisrael.com/obama-hosts-ramadan-dinner-at-white-house/

2. ISRAELIN puolustusministeri Moshe Yaalon antoi ohjeet Juudeassa ja Samariassa työskenteleville virkailijoille minimoida kaikki yhteistoimintansa EU:n rahoittamia tai valvomia projekteja ns. C-alueilla, jossa Israelilla on täysi hallinto- ja järjestysvastuu, sekä estää EU-virkailijoiden matkat Israelin kautta Gazan alueelle. Tämän katsotaan olevan Israelin viranomaisten vastaus EU:n äskettäin antamaan uuteen direktiiviin koskien israelilaisten yksityisten tai liikeyritysten rahoitusta ja yhteistoimintaa  Juudean ja Samarian alueilla.

Yaalonin ohje koskee Israelin armeijaa ja hallituksen toimien koordinoijaa Juudean ja Samarian C-alueilla, joiden tulee vetäytyä kaikesta yhteistoiminnasta EU:n viranomaisten ja paikallisten työntekijöitten kanssa, sekä EU:n humanitääristä toimintaa. 

EU:n harkitsematon ja typerä direktiivi, josta voidaan käyttää nimitystä pogromi NL:n asettamien juutalaisvastaisten rajoitusten ja vaatimusten tapaan, tulee täysipainoisesti voimaan 2014 alusta, mutta sitä aletaan toteuttamaan välittömästi. EU:n ulkomaanasioista vastaava instanssi yrittää vakuuttaa, että sillä edistetään rauhanprojektia Israelin ja PA:n välillä, mutta sen vaikutus on juuri päinvastainen, ja asettaa jyrkän vastalauseen EU:n osallistumiseen orastaviin rauhanneuvotteluihin.
Saksa ilmoitti vetäytyvänsä pois EU:n direktiivistä.

3. Juutalainen järjestö tuhon uhriksi joutuneiden auttamiseksi (Jewish Coalition for Disaster Relief) lähetti 100 000 USD arvosta avustustarvikkeita Syyrian taisteluja Jordaniaan paenneiden avustamiseksi.
Ryhmittymään kuuluu 14 järjestöä, joiden toimien koordinoijana toimii American Joint Distribution Committee (JDC). Järjestöjen edustajat kokoontuivat torstaina New Yorkiin järjestelläkseen varojen luovuttamisen avustustoimia suorittaville järjestöille Syyrian pakolaisille Jordanian pakolaisleireissä, kuten JDC:n edustaja kertoi.

Varoja luovutetaan Jordanian Punaiselle Kuunsirpille (Punaisen Ristin järjestö Jordaniassa), Israelin Lentoavustukselle (Israel Flying Aid), joka vie ruokatarpeita; World Jewish Relief, joka työskentelee Save the Children (Pelasta Lapset) kanssa pakolaisleirissä, sekä heprealainen Siirtolaisapujärjestö (HIAS) uudelleenasuttamis-tarpeita varten.
Jordaniassa Syyrian pakolaisia lienee puolisen miljoonaa, lisäksi heitä pakeni Turkkiin ja Libanoniin suunnilleen saman verran.

4. EGYPTIN armeija antoi maan Muslimijärjestölle aikaa lauantaihin saakka allekirjoittaa poliittinen sovintosopimus, kertoo armeijan kanssa yhteydessä oleva web-sivu.
”Tarkoituksemme ei ole panna alulle mitään liikettä, mutta tulemme vastaamaan rajusti kaikkiin Muslimijärjestön johtajien tai sen kannattajien väkivaltaan tai mustaan terrorismiin. Me vakuutamme suojelevamme kaikkia rauhanomaisia mielenosoittajia taustavoimista riippumatta”, lausunnossa todetaan Al-Arabiya uutistoimiston mukaan.

LAUSUNNOSSA kerrottiin lisäksi, että armeijan  komentaja ja puolustusministeri Abdel Fattah el-Sisi antoi julkilausumansa puheessaan torstaina, jossa hän kehotti kaikkia egyptiläisiä palaamaan yhteiseen ruotuun maan tulevaisuuden rakentamiseksi. El-Sisin julkilausuma annettiin samaan aikaan, kun hän kehotti egyptiläisiä tulemaan massoittain kaduille perjantaina antaakseen hänelle valtakirjan turvallisuuden ja järjestyksen palauttamiseksi.

SYRJÄYTETYN presidentti Mursin kannattajat ovat samoin kutsuneet kansaa kokoontumaan 34:än marssiin eri puolilla Kairoa perjantaina oman äänensä ilmaisemiseksi.
Armeijan komentajan nimissä annettu julkilausuma julkaistiin epämääräisellä web-sivulla, jolla on yhteyksiä johtaviin kenraaleihin, mutta armeijan upseerit sanovat, että 48 tunnin uhka-vaatimus on kutsu poliittiseen toimintaan, eikä tarkoita armeijan murskaavia otteita.
Armeija on jatkanut Muslimiveljeskunnan johtajien pidätyksiä. Keskiviikkona se pidätti 9 johtajatason virkailijaa, heidän mukanaan Muslimiveljeskunnan johtaja Mohammed Badie. Pidättämismääräyksen antoi yleinen syyttäjä Hisham Barakat syyttäen heitä käskyistä aseellisille ryhmille valtateiden sulkemiseksi, väkivaltaan kiihottamisesta Qalyubin pyhässä kaupungissa, väkivallan levittämisestä sekä julkisen omaisuuden tuhoamisesta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170291#.UfIe9WJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n arabit hyökkäsivät Damaskoksen portin lähellä Jerusalemin vanhakaupungin muurin ulkopuolella kahta bussia vastaan, joissa oli israelilaiset rekisterilaatat. He käyttivät suuria kivenjärkäleitä saaden niillä rikottua bussin ikkunat ja heitettyä kivet sisälle bussiin. Torstaina iltapäivällä sattuneet terrorihyökkäykset haavoittivat 15 matkustajaa, kertoo poliisipäällikkö Miki Rosenfeld Jerusalemin poliisista twitter-sivullaan. Neljää haavoittunutta hoidettiin paikan päällä, yksi heistä sylivauva. Poliisi eristi alueen ja aloitti syyllisten jahtaamisen sekä näihin että aiemmin tapahtuneisiin väkivaltaisuuksiin ja terroritekoihin syyllistyneiden löytämiseksi. Israelissa kysellään yhä huolestuneemmin, ovatko nämä oireita kolmannen intifadan, väkivalta-aallon alkamisesta vai siitä, että se on jo meneillään. Väkivalta on noussut Jerusalemissa ja Hebronissa, mutta toistaiseksi laantunut Juudean ja Samarian maanteillä IDF:n alettua entistä aktiivisemmat vastatoimet ja vastaten väkivaltaan tarvittaessa tuliasein, mikä oli aiemmin ehdottomasti kielletty. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170274#.UfIqbmJHT-k
-          Hebronissa asuvat juutalaiset ovat kuukaudesta toiseen valittaneet, miten länsimaista tulleet anarkistit tunkeutuvat juutalaisten vasemmistolaisten ja arabien kanssa heidän asuinalueilleen, pelloilleen ja hedelmätarhoilleen nimenomaan sapattina olettaen vastarinnan ja valvonnan silloin olevan heikompaa. Tällaiset aluksi rauhalliset mutta pian kirouksiksi ja syyttelyksi muuttuvat mielenosoitukset kehittyvät helposti väkivaltaisiksi, joskin tuliaseita käytetään vähemmän. Nämä ulkopuolisten kiihottamat ryhmät tuhoavat myös juutalaisasukkaitten omaisuutta, katkovat hedelmäpuita ja sytyttävät tulipaloja sekä turmelevat viljelyksiä. Arabit varastavat etenkin yöaikaan lampaita ja lehmiä vieden ne omaan kyläänsä, vaikka eläimet varustetaan tunnisteilla. Etenkin ramadan-aika on varkaiden ja rosvojen aikaa, koska he tarvitsevat lihaa iftar-aterioita varten paaston keskeyttämiseksi ylensyönnillä ja yhteiskokoontumisella. Asukkaat valittavat, että tämä tunkeutuminen juutalaisyhteisöihin on saanut entistä vakavammat muodot arabien pyrkiessä valtaamaan heidän maitaan ja kieltäytyen poistumasta väittäen maata omakseen. Lisäksi heidän asuinalueittensa määrittäminen konfliktialueiksi häiritsee liiketoimia ja turismia. Asukkaat perustivat järjestön puolustamaan etujaan, joka toimii yhdessä Regavim järjestön ja Women in Green kanssa levittäen tietoisuutta heidän ongelmistaan sekä kansalle että armeijalle. He aikovat vaatia, että armeija estää anarkistien ja vasemmistolaisten pääsyn Juudean ja Samarian alueille. Uuden ryhmän tarkoituksena on lisäksi jakaa asukkaille videokameroita voidakseen tallentaa heidän alueilleen tunkeutuneiden kiihottamia yhteenottoja ja omaisuudelleen aiheutettua tuhoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170270#.UfItQWJHT-k
-          Samaria prikaatin komentaja eversti Yoam Yaron kertoo, että he lopulta saivat asettamansa väijytyksen avulla pidätettyä terroristin, joka oli kahdesti tulittanut matkustajabussia Hawaran lähellä. Sotilaat asettivat väijytyksen, yksi niistä bussiin, joka toimi syöttinä. Torstaina aikaisin iltapäivällä terroristi osoitti pistoolillaan bussia, josta annettiin varoitus sotilaille maastossa, jotka saivat terroristin kiinni. Terroristi on n. 20-vuotias, kotoisin Awartasta. Hänellä oli italiasta tekoa oleva käsiase, mutta myös ns.Carlo, muunneltu Carl Gustav puoliautomaattiase. Lisäksi hänellä oli ammuksia ja kännykkä mukanaan. Hänen uskotaan olevan terroristi, joka tulitti busseja Hawaran risteyksen lähellä 21. ja 25. heinäkuuta lähellä Sikemiä Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170282#.UfIyFmJHT-k
-          Hamas sulki kaksi uutistoimistoa Gazassa, Al-Arabiya ja Palestiinan uutistoimiston, väittäen niiden levittävän huhuja ja vahingoittavan Palestiinan kansallisia intressejä sekä vastarintaliikettä. Al-Arabiya on saudien omistama TV-yhtiö, toinen suljettu toimisto kuuluu Betlehemissä toimivalla Maan-uutistoimistolle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170282#.UfIyFmJHT-k
-          Obaman varoituksista huolimatta Egyptin armeijan komentaja Abdel Fattah el-Sisi vakuuttaa murskaavansa kaikki yritykset suistaa maa uudelleen väkivaltaan ja sekasortoon. Obama ei halua päättää, oliko 03.07. tehty vallansiirto Egyptissä vallankumous vai vain kansan hylkimän presidentin siirtäminen syrjään. Tämä on yksi Obaman Lähi Idän politiikan epäonnistumisen todiste, mikä on tuonut alueelle vain sekasortoa ja asukkaitten elinolosuhteitten huononemisen ja jatkuvia kärsimyksiä. http://www.debka.com/article/23143/Defying-US-warnings-of-civil-war-Egyptian-military-to-crack-down-on-armed-protest-and-mounting-terrorism-




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019