MAANANTAI 15.07.13


MAANANTAI 15.07.13

1. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursin syrjäyttäminen 03.07.2013 aktivoi Siinain islamistit, jotka ilmoittivat aloittavansa sodan Egyptin armeijaa vastaan. ”Ei rauhalle”, oli heidän taisteluhuudolle, ja pian sen jälkeen alkoivat erilliset hyökkäykset armeijan tukikohtia ja partioita Siinailla, El-Arishissa ja Rafahissa, sekä hyökkäykset kristittyjä vastaan, joiden päättömiä ruumiita löydettiin islamin harjoittaman teloitustyylin seurauksena. Egyptin armeijan johto ilmoitti pian näiden jälkeen aloittavansa tehostetun ”puhdistusoperaation” Siinailla. Tänään uutiset kertovat, että suunniteltu suuroperaatio tulee olemaan paljon vaatimattomampi, kuin mitä luvattiin. Syyksi kerrotaan, ettei armeijalla ole resursseja suuri-mittaiseen operaatioon, ja toiseksi armeijaa ei ole koulutettu sissisotaa varten. Lisäksi sen toteuttaminen vaatii Israelin armeijan suostumisen 1979 rauhansopimuksen mukaan.

IDF:n sotilaat havaitsivat aseistettujen islamistijoukkojen liikkuvan Siinain rajan lähellä, mikä aloitti tulituksen molemmilta puolilta. Islamistit joutuivat tulitaisteluun myös lähettyvillä olleiden egyptiläisten sotilaitten kanssa. IDF:n taholta kerrotaan, etteivät sotilaat kärsineet vahinkoja laukausten vaihdossa.
Artikkelissa kerrotaan, että 13 ihmistä on surmattu Mursin syrjäyttämisen jälkeen Siinailla. Egypti on myös pyrkinyt sulkemaan Siinain ja Gazan väliset yhteydet havaittuaan, että Hamasin jäseniä taistelee islamistien rinnalla Siinailla. Kovan linjan islamistien uhkaukset eivät lupaa rauhaa vaan entistä verisempiä yhteenottoja. Kristitty pappi ammuttiin El-Arishissa, päättömän ihmisen ruumis löydettiin Rafahin hautausmaalta, Jordaniaan johtava kaasuputki räjäytettiin taas kerran, ja Eilatia kohti ammutun Grad- tai Katjusha-raketin jäännökset löydettiin kaupungin ulkopuolelta.
Siinain islamistit eivät kuitenkaan taistele Siinain vuoksi, vaan armeijan valvomaa Kairon hallitusta vastaan, jonka he katsovat nousseen islamin uskoa vastaan. Islamistien hyökkäykset kohdistunevat taas uudelleen turistikohteisiin, mikä edelleen vähentää turistien määrää maassa, joka tarvitsee heidän tuomaansa piristysruisketta maan taloudelle. http://www.jpost.com/Middle-East/Morsis-removal-fuels-Sinai-Islamist-militancy-in-Sinai-319850

2. DEBKAFILE (DF)kertoo artikkelissaan, miten Obaman hallitus pyrkii käyttämään painostus-valtaansa sekä Israelia että Egyptin sotilashallintoa vastaan. DF toteaa, että USA:n viranomaisten vuotamat tiedot Israelin armeijan osallisuudesta Latakiassa tapahtuneisiin räjähdyksiin ovat USA:n tapa ilmaista tyytymättömyytensä IDF:n yksipuolisista toimista.

Obama ilmaisee myös tyytymättömyytensä presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan hallinnon kaatamisesta Egyptin armeijan toimesta. Etenkin armeijan tiedot Muslimiveljes-kunnan johdon ja jäsenten massapidätyksistä eivät miellyttäneet häntä. Toiseksi häntä huolestuttaa Egyptin armeijan suunnittelema suuroperaatio Siinailla ehkä siksi, että se voisi laajetessaan aiheuttaa häiriöitä ellei katkoja laivaliikenteelle Suezin kanavalla.
Tyytymättömyytensä osoitukseksi ja varoitukseksi Kairon uusille valtaa pitäville USA sijoitti kaksi sotalaivaansa Punaisellemerelle Egyptin rannikon läheisyyteen.

USA:n merivoimien komentaja kenraali James Amos ilmoitti torstaina, että suuri amfibioalus USS Kearsarge kannellaan 1600 merisotilasta ja helikoptereita, sekä amfibioalus USS San Antonio, jossa on 800 merisotilasta, ovat ankkuroituneet Punaisellemerelle Egyptin rannikon läheisyyteen, koska on epätietoisuutta, mitä tulee tapahtumaan. USA antoi 60 minuutin hälytysvalmiuden Italiassa olevalle Signorella tukikohdalle Etelä Italiassa, sekä samoin Espanjassa olevalle Moron tukikohdalle.
Rauhoittaakseen tilannetta USA:n Kairon lähetystö ilmoitti lauantaina web-sivullaan, ettei USA:n tarkoituksena ole puuttua Egyptin sisäisiin asioihin. Kirjoituksessa vihjaistaan, että merivoimien tarkoituksena on varoittaa armeijan komentajaa Abdel Fattah el-Sissiä viemästä operaatioitaan liian pitkälle.
DF arvioi, että USA:n intressissä on kaksi kehitysmahdollisuutta. Yksi on Suezin kanavan laivaliikenteen esteetön jatkuminen, ja tarvittaessa sen turvallisuuden ottaminen omiin käsiin. Toinen koskee Siinailla olevia 1000 amerikkalaista sotilasta, joiden turvallisuus on USA:n vastuulla. Mikäli osoittautuu tarpeelliseksi, USA voi nopeasti lähettää merisotilaita haluttuun kohteeseen helikoptereilla.
DF viittaa artikkelissaan myös mahdollisuuteen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin voi
harkita joitain vastatoimia USA:n julkisuuteen vuotamien tietojen perusteella Israelin yksipuolisten toimien rankaisemiseksi. Asiaan voi liittyä myös Venäjän kieltäytyminen luovuttaa USA:n salaisuuksia levittänyt Edward Snowdenin, joka on eristäytynyt Moskovan lehtokentän hotelliin kolmeksi viikoksi, ja joka on tiettävästi hakenut turvapaikkaa Venäjältä. DF:n mukaan USA:n vuodon tarkoituksena on kyseenalaista Putinin luotettavuus ja se, onko hän sanansa mittainen uhatessaan vastatoimilla. Venäjä aloittaa suuret sotaharjoitukset maan itäosissa. Niihin osallistuu 160 000 sotilasta, toistasataa lentokonetta ja tuhansia panssareita. Harjoitusten tarkoituksena uskotaan olevan myös varoittaa Israelin hallitusta. http://www.debka.com/article/23118/Washington’s-push-against-Egyptian-Israeli-go-it-alone-military-steps-US-marines-deployed-off-Suez-Sinai

Muslimiveljeskunta sanoo suorittaneensa kahden miehen hyökkäyksen Israelin puolella liikkuvaa sotilaspartiota vastaan sunnuntai-iltana. FB:n sivulla kerrotaan miesten ajaneen Egyptistä nelivetoisella autollaan Israelin rajalle ja havaittuaan IDF:n partion tulittaneen sitä kivääreillä ja pst-aseilla. Kukaan ei haavoittunut laukausten vaihdossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169917#.UeOjXGJHT-k

Egyptin pääsyyttäjä Hisham Barakat kehotti jäädyttämään 14 Muslimiveljeskunnan johtajien tilit, kertoo USA:n korkein Kairoon sijoitettu viranomainen Mursin syrjäyttämisen jälkeen. AFP:n mukaan alivaltio-sihteeri Bill Burns on Kairossa ainakin tiistaihin asti. Hänen tarkoituksenaan on Valkoisen Talon ilmoituksen mukaan vahvistaa Egyptin kansaa. Varojen jäädyttäminen lienee osa hallituksen kampanjaa heikentää Muslimiveljeskunnan ja toisten ääri-islamin järjestöjen vaikutusvaltaa, näistä yksi on aiemmin militanttina tunnettu Gamaa Islamiya.
USA, Saksa ja Englanti ovat vaatineet, että entinen presidentti Mohammed Mursi tulee vapauttaa voidakseen puolustautua häntä vastaan nostettuihin rikostutkimuksiin ja –syytöksiin. Häntä ei ole nähty julkisuudessa sen jälkeen, kun hänet lähimpine avustajineen pidätettiin ja vietiin ilmeisesti armeijan tiloihin Kairossa. Muslimiveljeskunta on kieltäytynyt osallistumasta hallituksen muodostamis-neuvotteluihin, joita johtaa väliaikaiseksi pääministeriksi nimitetty Hazem a-Beblawi, joka pyrkii muodostamaan toimintakykyistä ministerilistaa.
Armeijan komentaja Abdel Fattah el-Sisi sanoi sunnuntaina, että armeijan johto päätti yksimielisesti syrjäyttää Mursin hänen kieltäydyttyä kansanäänestyksestä, jolla olisi mitattu hänen kansansuosionsa. El-Sisi vakuutti armeijan toimivan kansan palvelijana.

3. USA:n ulkoministeri John Kerryn odotetaan matkustavan kuudennen kerran Israeliin saadakseen rauhanprosessin liikahtamaan. Päivämäärää ei kuitenkaan ole ilmoitettu. Hänen innokkaat ponnistelunsa ovat saaneet tunnustusta, mutta jopa hänen johtamansa USA:n ulkoministeriön parissa epäillään niiden onnistumista. Viimeiseksi hän halusi saada Netanyahun suostumaan 104 terroristin vapauttamiseen ja rakennuskieltoon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa.

PÄÄMINISTERI Netanyhau soitti eilen Abbasille tunnustellakseen hänen halukkuuttaan ja tuntojaan tällä hetkellä. Se, että puhelu onnistui ja Abbas suostui puhumaan, katsotaan pienen pieneksi edistysaskeleeksi. Netanyahun varsinainen aihe oli toivottaa onnea alkaneelle ramadan paastokuukaudella: ”Soitin hänelle tervehtiäkseni ramadanin johdosta. Toivon, että saamme tilaisuuden puhua toisillemme muulloinkin kuin lomapäivinä ja aloittaa rauhankeskustelut”, Netanyahun kerrotaan sanoneen Abbasille.

Ulkoministeri John Kerry oli ilmeisen toiveikas lähtiessään edellisen vierailun jälkeen pitäen käymiään keskusteluja molempien johtajien kanssa hyvin positiivisina. Hänen viime viikonvaihteeksi suunniteltu matkansa peruuntui hänen vaimonsa Teresa Heinz Kerryn äkillisen sairauden vuoksi, mikä lienee nyt hieman lieventynyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169920#.UeOqR2JHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrialainen muslimisaarnaaja väitti pitämässään saarnassa Umayyad moskeijassa Damaskoksessa, mikä esitettiin Syyrian TV:ssä 28. kesäkuuta 2013, että ”juutalaiset ovat syyllisiä kaikkiin Lähi Itää ja arabikansoja raastaviin ongelmiin”. Saarnan käänsi MEMRI, Middle East Media Research Institute. Saarnaaja otti esimerkin ”historiasta, joka osoittaa juutalaisen todellisen luonteen, profeettain surmaajan ja sopimusten rikkojan. Se osoittaa, miten heiden pyrkimyksensä on  islamia edeltävästä ajasta lähtien hajottaa, jakaa ja repiä kappaleiksi arabien ja islamin kansan”, hän selitti jatkaen: ”Voidakseen saavuttaa vallan maailmassa ja toteuttaakseen päämääränsä, juutalaiset ovat asettaneet itselleen kaksi päämäärää. Kuulkaa muslimit ja olkaa varuillanne – mitä on tapahtumassa Syyriassa – vakaan kansan ja hallituksen maassa. Heillä on kaksi keskeistä tavoitetta. Yksi on maailman kansojen hajottaminen, saada ne nousemaan toistansa vastaan ja sytyttää sotia ja kansannousuja heidän keskuuteensa. Toinen tavoite on repiä maailman kansat hajalleen, tuhota heidän ajatuksenjuoksunsa, heidän moraalinsa, ohjeet, saada heidät luopumaan Allahin polulta. Tämän he tekivät vuosisatojen aikana kaikkialla maailmassa. Oi islamin kansa, juutalaiset ovat tehneet vuosikausia työtä hajottaakseen tämän kansan”. Hän jatkoi todeten, ettei se mitä tapahtuu, ole mitään uutta, sillä se oli ennalta arvattavissa. Hän sanoi kansansa olevan nukuksissa, kirjan kansa ei ole lukenut historian kirjoja voidakseen havaita, mitä islamin viholliset ovat suunnitelleet sen varalle. ”He sytyttivät tulen ensin Palestiinassa ja Afganistanissa, sitten Irakissa ja sitten Egyptissä, ja sen jälkeen Syyriassa”, hän totesi. Israelin johtajat, pääministeri Netanyahu ja puolustusministeri Yaalon ovat vakuuttaneet, ettei Israelilla ole mitään intressejä sekaantua toisten maiden asioihin, ja he ovat pitäneet matalaa profiilia koko arabikevään ja sen seurauksen ajan Lähi idässä. He selittävät, että joka kerran kun jotain epätavallista tapahtuu Lähi Idässä, siitä syytetään Israelia. He sanovat, että heidän päämääränsä on estää vaarallisten aseitten tuontia Lähi Itään, ja siksi he ovat asettaneet punaisia hälytyslinjoja, joita ei tule ylittää ilman seurauksia. Toinen on estää Iranin ydinase. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169925#.UeOscmJHT-k
-          Pääministeri Netanyahu totesi eilen American News Shown aikana, että Iran on vain 60 kilon päässä saada tarvittava määrä rikastettua uraania ydinpommin rakentamiseksi. Hän lisäsi, että Israel voi olla pakotettu keskustelemaan, miten keskeyttää Iranin tavoite ennen kuin USA sen tekee. Hän selitti, että purevien sanktioitten rinnalla tulee olla uhka sotilaallisesta operaatiosta siltä varalta, että sanktiot epäonnistuvat. Hän ei suostunut vastaamaan avoimesti kysymykseen, oliko IDF Latakian asevarikoissa tapahtuneitten räjähdysten takana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169912#.UeO0cGJHT-k
-          Pakistanissa sotivat Talibanonin taistelijat ovat siirtymässä Syyriaan taistellakseen Assadin joukkoja vastaan. Sen upseeri kertoi BBC:n toimittajalle, että tarkoituksena on aloittaa jihad, pyhä sota Syyrian hallituksen joukkoja vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169923#.UeO3rmJHT-k


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019