TIISTAI 14.05.13


TIISTAI 14.05.13

1. HERE WE GO AGAIN, eli tässä sitä taas mennään, voisi luonnehtia pääministerin tapaa suhtautua eri tahoille antamiinsa lupauksiin. Armeijan radion 07.05. uutisen mukaan asunto- ja rakennusministeri Uri Ariel kertoo valmistelleensa useita urakkatarjouspyyntöjä julkaisu-kuntoon ja esitelleensä ne pääministerille, mutta pääministeri oli kehottanut häntä jäädyttämään toistaiseksi kaikki uusia rakennuskohteita koskevat suunnitelmat Juudeassa ja Samariassa. Pääministeri tietenkin tuntee monelta koti- ja ulkomaiselta taholta tulevan paineen välttää kaikkia yksipuolisia toimia, jotka voisivat häiritä nupullaan olevia suunnitelmia ja toiveita saada rauhanprosessi sittenkin oikeille raiteilleen, vaikka ennusteet eivät lupaa hyvää. Saudisuunnitelma, jota Obama tukee, on Israelille kuolemanloukku, kuten Yoram Ettinger taidokkaasti selvitti eilen julkistetussa artikkelissa, sillä sehän ei lupaa Israelille mitään muuta kuin mahdollisuuden aluevaihdoksiin, eli Israel joutuisi luovuttamaan voittamansa puolustussodan seurauksena omaa maataan hävinneelle osapuolelle. Tämä muistuttaa Suomen metsissä kasvavaa kihokkia, joka hunajan tuoksulla houkuttelee hyönteisiä lehdelleen vain sulkien ne kuolettavaan syleilyynsä. Miksei pääministeri voisi vaihteeksi lyödä nyrkkiä pöytään ja todeta: Jo riittää kaksinaamaisuus ja tekopyhyys?

E-1 ALUE Jerusalemin ja Maale Adumimin välisellä kannaksella on yksi niistä kohteista Beit Shlomon ohella, jotka Israel lupasi rakentaa vastapainoksi PA/PLO:n YK:lle tekemälle esitykselle Palestiinan valtion perustamiseksi, mutta nyt ne vedetään raukkamaisesti takaisin.
Armeijan radio kertoi lähetyksessään hallituksen sihteerin todenneen, että dokumentit urakka-tarjousten pyytämiseksi millä hetkellä tahansa ovat valmiit. Ne odottavat vain pääministerin allekirjoitusta, mitä jostain selittämättömästä syystä ei ole saatu.
Bait Hayehudin kansanedustaja Ayelet Shaket totesi: ”Asunto- ja rakennusministeriö on laatinut tarjouspyynnöt kohteista, joista se on kiinnostunut pyytämään tarjouksia Juudeassa ja Samariassa. Ne vaativat pääministerin allekirjoituksen, mitä jostain syystä ei ole tapahtunut. Se on häpeä, sillä useat kohteet ovat valmiit tarjouspyyntöjä varten”.
Uri Ariel uhkasi, että hän voi pidättyä tukemasta vuoden 2013 budjettia, ellei se sisällä täyttä rahoitusta suunniteltuihin rakennuskohteisiin Juudeassa ja Samariassa. Hän lisäsi, että ellei näin tapahdu, Bait Hayehudi voi katsoa hallitussopimuksen rikkoutuneen.
E-1 alueelle suunniteltiin n. 3 500 asuntoyksikköä sekä palvelu- ja liikerakennuksia. Hallitus-koaliittion puheenjohtaja Yariv Levin (Likud) vakuutti budjetin vahvistavan juutalaisyhteisöjä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-orders-freeze-of-West-Bank-settlement-tenders-312323

HALLITUS hyväksyi eilen illalla v. 2013-2014 budjettiesityksen 19 -1, vain Hatnuan Amir Peretzin äänestäessä vastaan, joka valitti sitä, ettei hänen edustamansa puolueen kuusi kansanedustajaa riitä taistelemaan ympäristöministeriön budjettileikkauksia vastaan. Hän sanoi katkeran tuntuisesti, että kansan tulee syyttää itseään äänestäessään Lapidin puoluetta.
Pääministeri puuttui kahteen arkaan asiaan budjetin käsittelyn aikana. Hän alensi puolustusministeriön leikkaukset kolmeen miljardiin luvaten täyttää puuttuvan miljardin hallituksen vararahoista. Toiseksi hän vaati, että arvonlisäveron VAT nostaminen prosentilla turisteille täytyy poistaa. Turismiministeri Uzi Landau kiitteli pääministerin puuttumista oikeana todeten, että veron korottaminen olisi aiheuttanut turistien vähentymisen, mikä olisi tullut maksamaan maalle enemmän kuin verotulon lisäykset. Uusi VAT on 18 %. 
Pääministeri Netanyahu sanoi budjettikäsittelyn avajaissanoissaan, että Israel tarvitsee budjetin, jonka kanssa se pystyy elämään globaalin talouskriisin vallitessa.
Netanyahu matkusti aikaisin aamulla Shotchiin Mustallemerelle, jossa hän yrittää vääntää Venäjän presidentti Vladimir Putinin kättä Syyrian asetoimitusten vähentämiseksi ainakin S-300 ilmatorjuntapatteristojen ja Iskander 9K720 (NATO SS-28 Stone) ohjusten osalta. http://www.jpost.com/Defense/Cabinet-handily-passes-2013-2014-state-budget-313115
Haredi-kouluissa alkaa matematiikan ja tieteen opiskeleminen hallituksen täyden rahoituksen varmistamiseksi. Sopimus saatiin aikaan talousministeri Lapidin, opetusministeri Shai Pironin ja Shasin puheenjohtajan Ariye Derin välissä neuvotteluissa maanantai-illasta tiistaiaamuun saakka. Deri totesi, että sopimus tarkoittaa vain keskustelujen alkamista aiheesta. http://www.timesofisrael.com/haredi-schools-to-teach-core-subjects-in-exchange-for-funding/
Valtiontarkastaja Yosef Shapira lupaa tutkia päätöksentekoprosessia, miten 2012 aikana talousministeriön hoitama alijäämä nousi 39:än miljardiin NIS. Tätä ovat pyytäneet sekä hallitusyhteistyö- että oppositiossa olevat puolueet. Shapira lupaa tutkia sekä teknisiä ja byrokraattisia kysymyksiä että myös, miten päätöksenteko tapahtuu ministeriössä. Tutkimus tukee koskemaan sekä pääministeri Netanyahua että edellistä talousministeriä Yuval Steinitzia. Uusi talousministeri Yair Lapid tunnustaa, ettei tehtävä budjetin tasapainottamiseksi ole helppo, että ihmiset ovat vihaisia ja ärtyneitä, mutta toteaa, että se on pakko suorittaa ja että se vaatii uhrauksia kaikilta osapuolilta. http://www.timesofisrael.com/comptroller-to-probe-how-state-fell-so-far-in-debt/

2. USA:n presidentti Barack Hussein Obama sanoi osallistuessaan demokraattisen puolueen varojen lahjoittajien konferenssiin New Yorkissa maanantaina, että rauhanmahdollisuudet Israelin ja palestiinalaisten välillä hupenevat kaiken aikaa, ja ikkuna rauhansopimuksen saamiseksi on sulkeutumassa. Tilaisuuteen osallistui useita huomattavia juutalaisjohtajia Amerikasta, jotka edelleen uskovat Obaman lupaamaan muutokseen, jonka tosin kaikki kansalaiset ovat huomanneet, mutta muutos tapahtuu vaarallista vauhtia kohti katastrofia.

USA:n ulkoministeri John Kelly suunnittele neljättä matkaa Israeliin voidakseen jollain tavoin auttaa rauhankeskustelujen elvyttämistä koomasta, johon se vaipui yli neljä vuotta sitten, eivätkä ennusteet lupaa tilanteen selkiytymistä. PA:n johdon vaatimukset ovat entistä tiukemmin Abbasin määrittelemissä kriteereissä, mitä on vain vahvistanut arabiliiton äskettäin vahvistama tuki saudisuunnitelmalle vuodelta 2002 vähäisin muutoksin.
John Kerry sanoi kongressille huhtikuussa, että ikkuna rauhansopimuksen saavuttamiseksi sulkeutuu lopullisesti kahden vuoden kuluessa. Hän lupasi silloin tekevänsä kaikkensa avaimen löytämiseksi, jolla takalukkoon joutunut tilanne avattaisiin, arvioiden, että aikaa hänellä on välitystoimessaan korkeintaan puolitoista vuotta.
Netanyahu puolestaan pyrkii osoittautumaan hyväksi pojaksi ja ennakoi Kerryn vierailua saattaen rakennuskiellon voimaan uusien kohteiden osalta Juudean ja Samaria juutalaiskohteissa, mutta aluksi vain salaisesti ilman julkisuutta.

3. Juudean ja Samarian siviilihallinto on valmistellut suunnitelman, jonka mukaan se aikoo rakentaa 1 140 asuntoyksikköä käsittävän asuntoalueen palestiinalaisille Jerikon lähelle C-alueelle, jolla Israelilla on täysi hallinto- ja turvallisuusvastuu. Suunnitelman perusteluissa todetaan, että tällä pyritään saamaan arabien laiton rakentaminen valvonnan alaiseksi. Projekti on suunniteltu 1 800 dunamin alueelle, ja että alueen kylänjohtajat ovat mukana suunnitelmissa. Israelia painostetaan kaiken aikaa luovuttamaan C-aluetta palestiinalaisten rakennustarpeita varten vastoin Oslon sopimuksia, jotka ilmankin ovat jo kuolleet. Tämä on vaan vaarallinen alku, jos annat pikkusormesi pahalle, se vie koko käden. Miksei Israel voisi PA:n johdon haluttomuutta tulla neuvottelupöytään voitaisi käyttää perusteena sille, ettei minkäänlaisia uusia myönnytyksiä tehdä ennen sopimuksia?
Jordanjoen laakson juutalaisasukkaat sanovat, ettei heillä ollut mitään tietoa suunnitelman laatimisesta. ”He laativat suunnitelmansa yön pimeydessä”, valittaa Jordaninlaakson alue-neuvoston puheenjohtaja David Lahiani. ”He salasivat meiltä näin tärkeän suunnitelman yli vuoden, mikä on hyvin vaikea ongelma”. Hän oli kertonut asiasta Moshe Yaalonille, joka oli luvannut tutkia asiaa, mutta mitään ei ole kuulunut. Maale Adumimin pormestari Benny Kashnier sanoo, ettei hänelle ole edes vihjattu suunnitelmasta, vaikka se tulee koskemaan Ammle Adumimia, jonka lähelle aluetta suunnitellaan.
Siviilihallitus alistaa suunnitelman Juudean ja Samarian korkealle suunnitteluneuvostolle, joka joutuu julkistamaan suunnitelman 60 päivän ajaksi julkisten kommenttien saamiseksi, vasta sen jälkeen suunnitteluneuvosto voi tehdä päätöksen asiassa.

4. Nuori Amerikan juutalainen Dylan Kaplan kertoo JP:n artikkelissaan ”Israel´s security lies in Waziristan” (Israelin turvallisuus on sama kuin Waziristanin, Jpost 22.04.2013) kokemuksistaan Pakistanissa paikallisten heimopäälliköiden kanssa. Hän suosittaa kokemuksiaan Israelin päättäjille. Hän lähtee siitä havainnostaan, että todellinen valta ihmisiin on kylä- ja heimopäälliköillä, ei ulkoa tulleilla poliitikoilla. Hän viittaa Gilad Shalitin kaapanneeseen Dugnmush-klaaniin Gazassa. Israel neuvotteli Giladin vapauttamisesta Hamasin kanssa, vaikka hänen vangitsijansa kuuluivat järjestöön nimeltä Army of Islam, jonka jäsenet kuuluvat Dughmush-klaaniin. Dylan olettaa, että jos neuvottelut olisi käyty klaanin johdon kanssa, vapauttamisehdot olisivat olleet paljon helpommat 1027 terrorismista tuomitun vangin vapauttamisen asemesta, jotka Israel joutui vapauttamaan.
Toiseksi Dylan viittaa tapaukseen Hebronissa 2006, jolloin Jaabari-klaani hyökkäsi PA:n poliisiasemaa vastaan siksi, että sen poliisi oli surmannut yhden klaanin jäsenen. He sieppasivat hyökkäyksessä 34 poliisiupseeria ja polttivat useita poliisijeeppejä. He vaativat poliisin vapauttamista, joka oli surmannut klaanin jäsenen. Dylan toteaa, että klaanin johtaja sheikki Farid Khader al-Jaabari on vain yksi heimopäälliköistä, jotka ovat hylänneet PA:n hallinnon ja aktiivisesti vaativat rauhallista yhteiseloa juutalaisten kanssa.
Jaabari sanoo, että Tunisiasta ja muualta tulleet muslimijärjestöt Fatah, PFLP ja DFLP  edustavat alle viittä prosenttia palestiinalaisista. Hän sanoo, että muslimit ja juutalaiset ovat asuneet vuosisatoja rinnakkain omaten samankaltaisen uskonnon ja kansan tavat, ja uskoo, ettei ole mitään estettä jatkaa elämää rinnakkain. Khader Jaabari sanoo Israelin tehneen karkean virheen antautuessaan neuvotteluihin ulkomailta tulleiden vallankaappaajien kanssa syrjäyttäen täysin paikalliset kansanjohtajat, joilla on kansan tuki takanaan. Dylan suosittaa Waziristanin mallia Israelin ja arabien välisten ongelmien ratkaisemiseksi.(JP. Comment & Featers 22.04.2013) http://www.jpost.com/Opinion/Op-Ed-Contributors/Israels-security-lies-in-Waziristan-310597

5. UUTISOTSIKOITA
-          Presidentti Moshe Katzavin keskeisin syyttäjä nainen, jota media pyrki suojaamaan kuin etrog-hedelmää, on nyt itse poliisin tutkinnan alaisena syytettynä ihmisten seuraamisesta. Viimeinen uhri on poliisiupseeri, jolle nainen lähetti 300 tekstiviestiä ja lopulta tunkeutuen hänen kotiinsa. Kun poliisi kehotti naista häipymään hänen kodistaan sanoen, ettei hänellä ole mitään asiaa hänen kodissaan, nainen läimäytti häntä lujaa kasvoihin. Naisen käyttäytyminen viittaa schitzophreniaan, niin ilmeisiä oireet ovat. Katzavin tuskien taival alkoi siitä, että hän valitti oikeuskanslerille joutuneensa kiristyksen uhriksi, jossa häneltä vaadittiin 200 000 NIS. Asia joutui poliisin tutkittavaksi, joka kuitenkin yleisen painostuksen vuoksi uskoi enemmän naisen selityksiä, mikä nosti esiin muitakin julkisuutta kaipaavia naisia. Presidentti Katzav tuomittiin lopulta todisteista, jotka näyttävät murenevan yksi toisensa jälkeen. Ehkä oikeus lopulta tapahtuu ja Katzavin todetaan joutuneen karkean oikeusmurhan kohteeksi, vaikka hän itse vakuutti syyttömyyttään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168004#.UZH28WJHT-k
-          Israelin juutalais- ja arabiopiskelijoita vietti maanantaina muslimien ”nakba-päivää, katastrofia, joka heidän mielestään tapahtui 1948 Israelin julistettua itsenäiseksi. Heitä vastassa oli toinen Tel Avivin Yliopiston opiskelijaryhmä, joka edustaa Im Tirzu-järjestöä. Alon Schwarzer Im Tirzu-järjestöstä, joka oli vastuussa vastamielen-osoituksesta, toteaa, että tästä jokavuotisesta tapahtumasta on kehittymässä osa globaalisia pyrkimyksiä Israelin laillisuuden kieltämiseksi. Vasemmiston edustajat arabijoukossa väittävät, ettei Israelin laillisuuden ja itsenäisyyden kieltäminen ole millään tavoin Israelin vastaisuutta, koska ”juutalaisten tulee tiedostaa, mitä ongelmia ja kärsimyksiä Israelin valtion perustaminen aiheutti heille”. Vasemmistolaisten esittämät argumentit ovat sitä luokkaa, että niitä voidaan kutsua uskonnollisiksi opinkappaleiksi, joiden noudattaminen on pyhä velvollisuus ja joista ei voi edes keskustella asiallisesti ulkopuolisten kanssa, niin täysin he ovat tuon harhan valtaamia.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167990#.UZH7VmJHT-k
-          Netanyahun ja Putinin välinen tapaaminen on Moskovassa, kertoo viimeinen tieto. Keskeinen aihe on S-300 IT-ohjukset. Arabitieto sanoo, että ne ovat jo Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-travels-to-moscow-for-missile-talks/
-          Netanyahun kustannukset valtiolle nousivat neljässä vuodessa 80 %. Ruokaan meni 480 000 NIS, puhdistustoimiin 1.2 miljoonaa NIS, tuplasti 2009 kustannuksiin. Hänen taloutensa kustannukset vuodessa ovat 5.4 miljoonaa NIS. http://www.timesofisrael.com/netanyahus-household-spending-up-80-in-four-years/
-          Syyrian kapinalliset ovat alentunet tasolle, jota tuskin pahimmat morkkaajatkaan heiltä odottivat. He ovat leikelleet surmaamiaan sotilaita, ottaen heidän sisäkalujaan ja syöden niitä. Eivätkä he häpeile tai peittele epäinhimillistä raakuuttaan, vaan he videoivat tilanteita levittäen niitä internetin kautta. Tämäkö on Syyrian tulevaisuus? Ovatko länsimaat hyvällä omallatunnolla tukemassa kannibaaleja? Artikkelin yhteydessä on linkki videoon, mutta se ei ole tarkoitettu herkkänahkaisille. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebel-eats-soldiers-heart/

 Huomenna 15.05.13 on Shavuot, yleinen vapaapäivä Israelissa. 




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019