TIISTAI 12.02.13


TIISTAI 12.02.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun pyrkimys nopeaan ratkaisuun hallituksensa muodostamiseksi ovat juuttuneet kiistoihin ohjelmakysymyksistä ohittaen tässä vaiheessa lehdistön spekuloimat ministerikysymykset. Toisaalta neuvottelut pääministerin ja puolueiden edustajien välillä ovat luottamuksellisia, eikä niiden todellisesta sujumisesta voi olla varmoja tietoja. Netanyahu perusti neuvottelunsa puolueiden edustajien kanssa siihen, että hän voisi suhteellisen vapaasti sopia asioista heidän kanssaan ja laatia sitten yhtenäisen rungon niiden pohjalta yhdistellen esitettyjä toiveita ja vaatimuksia. Tätä sinänsä hyvää taktiikkaa, jossa hän olisi pystynyt pelaamaan puolueilla toisiaan vastaan, häiritsee pahoin Yair Lapidin ja Naftali Bennettin välinen kirjoittamaton sopimus, että ne toimivat yhdessä siten, että molemmat ovat joko hallituksessa tai jäävät oppositioon. Ilman näitä puolueita tai jompaakumpaa hänen mahdollisuutensa toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi ovat vähäiset.

YESH ATIDIN puheenjohtaja Yair Lapid piti eilen Knessetissä ensimmäisen puheensa, jossa hän määritteli puolueensa tavoitteet. Tarkkailijat huomioivat, että ne muistuttavat suuresti hänen isänsä Tommy Lapidin tavoitteita perustamassaan Shinui-puolueessa, joka saatuaan 15 kansanedustajaa menetti seuraavissa vaaleissa kansan tuen ja lopetti toimintansa.
Yair Lapid vakuutti puheessaan, että hänelle on tärkeää, millainen määrä haredi-kansasta saa erivapauden välttää asepalvelun, ei niinkään joko siviili- tai asepalvelukseen otettujen määrä. Tätä hän pitää kynnyskysymyksenä, eikä halua joustaa Netanyahun esityksen suuntaan. Netanyahun neuvottelut Atidin ja Bait Hayehudin kanssa eivät ilmeisesti menneet odotetulla tavalla, mistä on todisteena lausunnoista puuttuva maininta ystävällisestä tai rakentavasta ilmapiiristä.
Netanyahun suunnitelman mukaan haredi-kansan asevelvollisten määrää lisättäisiin aste asteelta, ja mikäli se ei toteudu suunnitelman mukaan, sitä rangaistaan siitä. Tämä ei sopinut Lapidin pirtaan. Netanyahun tiimi tapaa Bennettin tiimin tänään, myöhemmin Lapidin tiimin.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=302969

2. ETELÄ-KOREAN seismologit raportoivat epätavallisen seismologisen ilmiön tiistaiaamuna arvioiden, että sen aiheutti pienehkö maanjäristys tai ydinkoe, josta Pohjois-Korea oli antanut runsaasti vinkkejä edellisten viikkojen aikana.
Pohjois-Korean valtion media ilmoitti myöhemmin, että maa oli suorittanut turvallisen, täydellisen ydinkokeen sen jälkeen, kun USA:n seismologinen tarkkailuasema (Geological Survay) oli havainnut seismistä toimintaa, jonka keskuksen todettiin sijaitsevan lähellä Pohjois-Korean tunnettua ydinaseen testauspaikkaa.
ETELÄ-KOREAN puolustusministeriö tiedotti virallisesti tiistaina, että Pohjois-Korea oli suorittanut ydinkokeen perustaen tietonsa edellä mainittuun USA:n havaintoon 4.9 asteen suuruisesta maanjäristyksestä. Seismisen toiminnan todettiin tapahtuneen kilometrin syvyydessä maan pinnasta. YK:n turvallisuusneuvoston nimeämätön diplomaatti kertoi REUTERSIN toimittajalle, että Etelä-Koreaa on informoitu ydinräjäytyksestä.

KANSAINVÄLINEN ydinkokeita seuraava järjestö ilmoitti kokeen suorituspaikan olevan karkeasti saman, missä Pohjois-Korea suoritti edelliset kokeet vuosina 2006 ja 2008 todeten samalla, että tiistaina havaitut seismiset ilmiöt olivat luoteenomaisia ydinkokeelle.
Pohjois-Korea oli ilmoittanut suunnitellusta kokeesta Pekingille ja Washingtonille maanantaina. YK:n turvallisuusneuvosten päätöslauselman mukaan Pohjois-Korea ei saa suorittaa ydinkokeita eikä rakentaa ballistisia ohjuksia. Tämä kommunistinen maa on jättänyt nämä kiellot huomioimatta. Se suoritti ballistisen ohjuskokeen joulukuussa viime vuonna.

ETELÄ-KOREAN puolustusministeriö lausunnossa todetaan, että seismisten ilmiöiden mukaan Pohjois-Korea suoritti tiistaina 6-7 kilotonnin tai voimakkaamman ydinräjäytyksen.
Etelä-Korean presidentti Lee Myang Bak kutsui kokoon maan turvallisuusneuvoston.
Japanin pääministeri Shinzo Abe sanoi hallituksensa harkitsevan omia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan yhteistoiminnassa toisten maitten kanssa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=302978

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi Amerikan juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssissa Jerusalemissa eilen, että Iran lähestyy ydinsuunnitelmansa hälytysrajaa, mitä
Israel ei voi suvaita todeten: ”Kolme maatamme kohtaavaa ulkoista haastetta alkavat Iranilla.
Puhun Iranin suunnitelmista rakentaa ydinpommi, jonka eteneminen jatkuu varoituksista huolimatta. Se keskittyy uraanin rikastamiseen, sillä jos he saavat tarpeeksi pitkälle rikastettua uraania, he pystyvät rakentamaan ydinaseen”.
NETANYAHU kertoi presidenteille puhuneensa aiheesta YK:n yleiskokouksessa, jossa hän asetti Iranille varoituslinjan, jonka ylittäminen aiheuttaa erikoistoimia, eivätkä he ole vielä ylittäneet sitä linjaa. Mutta hän varoitti kuulijoita, että asentamalla nopeampia sentrifugeja he pystyvät lyhentämään ydinpommin rakentamiseen tarvittavaa aikaa. Sen hän haluaa pysäyttää, mutta kysymys kuuluu: Miten se tapahtuu? Hän selitti, että pakotteiden koventaminen on ensimmäinen keino, mutta viimeisenä on sotilaallinen väliintulo.

TOISEKSI pääministeri toi esille Syyrian tilanteen todeten, ettei Syyria ole kehittynyt maa, mutta että sillä on suuret määrät ei-tavanomaisia aseita ja ohjuksia, jotka joutuessaan terroristien käsiin järkyttävät alueen tasapainoa, eikä Israel tule sallimaan sitä.

KOLMANNEKSI pääministeri mainitsi rauhankeskustelut palestiinalaisten kanssa. Hän viittasi Bar Ilan yliopistossa v. 2009 pitämäänsä puheeseen, jossa hän esittäessään kahden valtion hyväksyntänsä esitti kutsun PA:n puheenjohtajalle tulla neuvottelemaan ilman ennakkoehtoja. Hän valitti sitä, että kuluneen neljän vuoden aikana, johon kuului Obamn toiveen mukainen 10 kuukauden rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa, Abbas ei korvaansa lotkauttanut.
Näistä kolmesta aiheesta hän lupasi keskustella presidentti Obaman kanssa tämän maaliskuun 20. –21. päivinä suunnitellun Israelin vierailun aikana. Lopuksi Netanyahu kiitteli Israelin ja USA:n välistä ystävyyttä, yhteisistä arvoista ja intresseistä, jotka ovat pysyviä ja kestäviä huolimatta Lähi Idän alueilla puhaltelevista hiekkamyrskyistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165136#.URnk1GJHT-k

USA:n tuore ulkoministeri John  Kerry haluaa aloittaa kautensa komeasti lahjoittamalla PA:n reikäiseen pussiin 700 miljoonaa USD. Suurin osa tästä, 495.7 miljoonaa oli merkitty vuoden 2012 tukiaisiin, mutta hän haluaa siihen lisää 200 miljoonaa USD, vaikka oma maa elää vararikon partaalla, mikäli uutisiin on luottamista. Hänen Israelin vierailunsa ajankohta on edelleen auki, mutta sen tarkoituksena on pohjustaa Obaman vierailua maaliskuussa. Kerry, joka lienee muunnos kohenista, vakuuttaa Obaman tavoin Israelin turvallisuuden merkitystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165135#.URnsQmJHT-k

4. HIZBULLAH tulee mahdollisen uuden sodan aikana Israelia vastaan noudattamaan uutta strategiaa, kertoo Ron Ben-Yishai ynetnews.com julkaisemassa artikkelissa. Sen laadinnassa on pyritty huomioimaan Israelin huoli sotilaistaan ja siviiliuhreistaan ja muita havaintoja.
Hizbullah on pannut merkille, ettei juutalaiskansa ole niin kiinnostunut iskuista etäällä oleviin kohteisiin, ja siksi järjestön strategistit haluavat ohjusiskujen kohdistamisen suuriin asuin-keskuksiin kuten Tel Aviv, tai tärkeisiin infrastruktuuri- ja sotilaallisiin kohteisiin, joilla muserretaan kansan moraalista sietokykyä.
Toisena on havainto, että Israel on erittäin kiinnostunut sotilaittensa kohtalosta, minkä johdosta armeijan sotilaisiin pyritään kohdistamaan mahdollisimman tehokas tulitus pst-ohjusasein, kranaatein ja muilla aseilla mahdollisimman suuren määrän surmaamiseksi, mikä myös vaikuttaa kansan moraaliin.

Kolmanneksi Hizbullah pyrkii pudottamaan alas IAF:n koneita hankkimillaan uusilla tehokkailla ilmatorjunta-ohjuksilla, kuten Venäjän toimittamilla SA-17 ohjuksilla. Tämän varjon suojassa pelkäämättä IAF:n hävittäjien hyökkäyksiä he voivat keskittyä pommittamaan Israelin siviili- ja sotilaskohteita ohjuksillaan ja raketeillaan, joita heillä on - kuten M-600 ohjukset, joita se sai Syyrialta ja jotka voidaan varustaa GMS inertia ohjauksella. IAF:n vastaiskujen pelossa ohjukset ja raketit ammutaan mahdollisimman nopeasti ja suurina salvoina (yhteislaukauksina), jolloin niiden kaikkien eliminoiminen on lähes mahdotonta.
Israelilaisen sota-aluksen upottaminen kuuluu myös ohjelmaan, ja siihen se on saanut kiinalaisvalmisteisia C-802 tutkaohjattuja ohjuksia, jollaisella se rampautti Libanonin kakkos-sodan aikana Israelin ohjusaluksen, jonka suojaus oli jätetty kytkemättä. .
TÄMÄN lisäksi Hizbullah kouluttaa kommandoyksiköitä, joilla se pystyy tekemään ratsioita rajan pinnassa oleviin juutalaisyhteisöihin ja kaupunkeihin. Näitä yksikköjä toimii jo Syyriassa Assadin armeijan tukena. Niitä myös koulutetaan Iranin kanssa Assadin jälkeiseen Syyriaan.

ISRAELIN armeijan taholla todetaan, että se seuraa tarkoin Hizbullahin varustautumista. Sen
taktiikkana on iskeä mahdollisen sodan alussa kaikin mahdollisin voimin saadakseen eliminoitua vihollisen vastareaktion. Armeijan taholta varoitetaan, että nämä iskut tulevat kohdistumaan sinne, minne ohjuksia ja raketteja tiedetään varastoidun. Koska niitä on viety asuntoihin, erityisesti Hizbullahin runsaasti alennetuilla hinnoilla tarjottuihin, siviiliuhrien määrät voivat nousta entistä suuremmiksi, mitä ei voitane välttää.
IDF on harjoittanut tehostettua vakoilua Libanonin alueella saadakseen mahdollisimman tarkat tiedot strategisista kohteista täsmäiskujen suorittamiseksi. Armeijan apuna ovat pitkälle kehitetyt tiedusteluvälineet, kuten pienoislentokoneet, joita ohjataan maasta käsin, mutta ne vaativat pitkälle koulutettua henkilökuntaa. Lentokoneitten käyttö voi vaikeutua, jos vastustaja ehtii vahingoittamaan lentokenttiä ja pohjoiseen johtavia teitä.
Hizbullah on tiettävästi hankkinut 65 000 ohjusta ja rakettia – osa niistä yltää aina Dimonaan ja Beershebaan – joilla se pystyy tekemään pahaa tuhoa Israelissa. Uhkakuva muuttuu entistäkin mustemmaksi, jos tieto Syyrian toimittamista kemiallisista aseita pitää paikkansa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4343662,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israel Hayom-lehden tietojen mukaan Bait Hayehudi on periaatteessa sopinut Netanyahun kanssa hallitusyhteistyöstä huolimatta heidän välillään väitetystä jännityksestä, mikä on perua Naftali Bennettin toimiessa Netanyahun kanslia-päällikkönä 2006-2008. Tämä antaa Benettille mahdollisuuden valita useista ministeriöistä ja vaikuttaa hallitusohjelman taloudelliseen ja diplomaattiseen sisältöön. Tärkeimmät ministeriöt Netanyahu haluaa kuitenkin säilyttää neuvotteluihin muiden puolueiden ja ennen kaikkea Yesh Atidin kanssa. Likudin taholta esitetään varovaista optimismia Bait Hayehudin tulosta hallitukseen: ”Kysymys on luottamuksesta. Jos se pystytään palauttamaan Netanyahun ja Bennettin välille, yhteistyö voitaneen aloittaa. Bennett katsoo roolinsa olevan nimenomaan luottamuksen rakentamiseksi haredi-puolueen ja –kansan sekä ei-uskonnollisen kansan välille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165147#.URoAzmJHT-k
-          Obaman Israelin vierailun aikataulun ja kohteen ollessa vielä auki, Juudean ja Samarian aktivistit ovat ehdottaneet, että hän tulisi Samarian keskukseen Har Kabir vuorelle, josta hän voisi saada yhdellä silmäyksellä kuvana alueesta. Tämä esitys lienee tehty vastavetona vasemmiston esitykselle, että Obama vierailisi Tel Avivin Rabin-aukiolla ja pitäisi siellä palvojilleen puheen. Har Kabir sijaitsee Har Brachan lähellä Sikemin alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165127#.URoDymJHT-k
-          IDF:n asettama koordinaattori IDF:n ja PA:n välillä majuri Wael Tafesh sanoo, että Hamas saa ainakin miljoona USD päivässä veroina salakuljettajilta, jotka tuovat Egyptistä erilaisia tavaroita ja tarvikkeita, autonosia ja eläimiä myöten Gazan kaistalle. Hamas tarjoaa salakuljettajille, jotka ovat järjestään miljonäärejä ja usein kuuluvat alueella toimiviin heimoihin, suojelua ja diplomaattista tukea. Vastapalvelukseksi ne maksavat Hamasille veroa ja usein toimittavat sen tilaamia tuotteita Egyptistä. Tämä antanee pontta Hamasin kehuille, että se pystyy avustamaan PA:n horjuvaa taloutta, joka on useita satoja miljoonia tappiolla ja elää ulkomaisten tukien varassa. Egyptin väitetään pyrkivät sulkemaan tunneleita pumppaamalla niihin vettä, minkä johdosta Hamas varoitti niissä työskentelevien joutumisesta hengenvaaraan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165125#.URoFbGJHT-k
-          Samarian alueneuvoston suunnittelemassa uudessa tienviitassa varoitetaan autonkuljettajia kivienheittelystä. Kilpi on punaisella reunuksella ja keltaisella pohjavärillä varustettu, ja sen keskellä on punainen varoituskolmio, jonka sisään on mustalla värillä maalattu kiviä heittelevä ihmishahmo. Ensimmäinen tällainen tiekilpi on asennettu Alfe Menashen ja Maale Shomronin väliselle tielle no 55. Neuvoston taholta todetaan, että koska IDF ei pysty suojaamaan teillä ajavia, heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin varoittaa autonkuljettajia etukäteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165122#.URoHsGJHT-k
-          Paavi Benedict XVI äkillinen ilmoitus erosta 28.helmikuuta 2013 klo 22.00 on saanut Katolisen Kirkon kaikkialla kuohuksiin, vaikka 85-vuotiaan paavin terveystilan oli jo pitkään huomioitu heikentyneen, mikä esti tehokkaan työskentelyn. Ilmoitus aloitti samalla kiihkeän uuden paavin etsimisen. Etelä Amerikan ja USA:n katoliset katsovat, että heillä on aika saada oma mies Vatikaaniin, vaikka vahvin ehdokas lienee Ghanassa syntynyt mutta Vatikaanissa työskentelevä kardinaali Peter Turkson, joka aiheutti melkoisen mylläkän esittäessään synodin kokouksessa, johon osallistui 262 piispaa, 7-minuutin videon, jossa kerrotaan havainnollisesti islamin vyöry Eurooppaan syrjäyttäen kristinuskon. Vatikaanin tiedottaja, isä Federico Lombardino sanoi, ettei 1.2 miljardin katolisen hengellinen johtaja, jota katoliset pitävät Kristuksen sijaisena (Vicar of Christ) maailmassa, ole mikä tahansa kuolevainen. Hän sanoi katolisen kirkon vaikutuksen vähenemisen vaikuttavan heikentävästi koko maailman tasapainon säilymiseen. Paavi Benedict XVI oli kovaotteinen, häntä kutsuttiin nimellä Vatikaanin Rotweiler, mutta hänellä oli erittäin vaikea aika monien skandaalien ja korruption repiessä kirkon yhtenäisyyttä ja sen menettäessä jäseniään kansansuosion vähenemisen vuoksi etenkin lännessä. http://www.huffingtonpost.com/2012/10/16/cardinal-peter-turkson-muslim-scare-vatican_n_1968544.html?utm_hp_ref=religion, http://www.smh.com.au/world/palestinian-catholics-wary-of-benedicts-exit-20130212-2e9n2.html






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019