KESKIVIIKKO 16.01.13


KESKIVIIKKO 16.01.13

1. USA:N presidentti Baruck Obaman ja Israelin pääministeri Benyamin Netanyahun väliset suhteet näyttävät pudonneen alimmalle tasolle, missä ne ehkä koskaan ovat olleet, mikäli uutiset ovat totta. Ei riitä enää, että suhteita selvitetään diplomaattisten kanavien kautta virallisten lausuntojen vakuutellessa edelleen suhteiden kestävyyttä, vaan niitä puidaan nyt median välityksellä, mikä antaa varsin huonon kuvan korkean tason pelaajien diplomaattisista taidoista, ellei sitten tarkoitus olekin julkistaa tosiasioita, joita on salattu julkisuudelta, mutta joita nyt jostain muista syistä johtuen halutaan nostaa kaiken kansan nähtäville.

KORKEAN TASON sanailu sai alkunsa Bloombergin julkaisemasta Jeffrey Goldbergin kirjoittamasta artikkelista, jossa hän kertoo presidentti Obaman useassa yksityistilanteessa todenneen, että Israel ei tiedä, mikä sille on parasta. Goldberg, joka itse terävästi arvostelee Netanyahun politiikkaa, kirjoitti, että jokaisella uudella ilmoituksella ”setlementeistä”, Obaman käsityksen mukaan Netanyahu johtaa kansaansa yhä syvemmälle eristyneisyyteen.
Goldberg toteaa kolumnissaan, että Obama lausui yksityistilanteessa esittämänsä lausunnot pian sen jälkeen, kun YK:n yleiskokous oli hyväksynyt PLO:n tekemän anomuksen Palestiinan valtion nostamiseksi ei-valtion tarkkailijan asemaan 29.11.2012, johon Netanyahu vastasi tähän ilmoittamalla päättäneensä hyväksyä 3000 asuntoyksikön rakentamisesta Jerusalemin itäosiin sekä suunnittelun aloittamisen E-1 alueen ja muiden kohteiden rakentamiseksi Juudeassa ja Samariassa.
Goldberg kertoo Obaman todenneen ”usealle kuulijalle, että tällainen käyttäytyminen Netanyahun taholta on osa sitä, mitä häneltä voidaan odottaa arvioiden, että hän on tullut vakuuttuneeksi israelilaisen vastapuolensa tuhoon johtavasta politiikasta”.

JP:n artikkelin kirjoittaja Gil Hoffman toteaa, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun Obama käyttää Goldbergia saadakseen ilmaistua Netanyahua koskevan arvostelunsa, sillä hän käytti Goldbergia ennen AIPAC:n konferenssissa pitämäänsä Irania koskevaa puhetta ja ennen Netanyahun tapaamista Washingtonissa maaliskuussa. Goldberg kirjoitti silloin: ”Palestiinalaisia koskevissa kysymyksissä presidentti näyttää tulleen johtopäätökseen, että Netanyahu on poliittinen pelkuri, suurelta osin kiistaton johtaja, joka on kuitenkin haluton johtamaan ja käyttämään poliittista pääomaansa edistääkseen kompromissin mahdollisuutta.”

NETANYAHUA lähellä olevat antoivat hyvin varovaisen vastineen Goldbergin artikkeliin todeten, että pääministeri tulee jatkossakin suojelemaan kansansa elintärkeitä turvallisuus-intressejä tulevassa hallituksessa, jota hän tulee johtamaan. Tämä tarkemmin nimeämätön taho muistuttaa Obaman vakuutuksista, joiden mukaan Israelin ja USA:n välinen puolustus- ja turvallisuusyhteistyö on ennenäkemättömän korkea, mistä ovat todisteina USA:n tuki Israelin ohjuspuolustusjärjestelmän kehittämiseksi sekä operaatio ”Pilvenpatsas” aikana antama diplomaattinen  taustatuki.

LIKUDIN virkailijat sen sijaan syyttivät Obamaa karkeasta puuttumisesta Israelin vaaleihin ja sanoivat presidentin maksavan kalavelkoja Netanyahun antamasta poliittisesta tuesta Mitt Romneylle tämän presidentin vaalityöskentelyn aikana. He sanoivat, että Obaman mielipiteisiin ovat vaikuttaneet edellisen pääministerin Ehud Olmertin ja presidentti Shimon Peresin kuiskuttelut Obaman korviin. 
Ympäristönsuojelun ministeri Gilad Erdan totesi, että Goldberg on vain myönnytyspolitiikkaa kannattava poliittinen kommentoija, joka edistää Amerikan äärivasemmiston aatteita. Hän pitää Goldbergin artikkelia juorupalstana, sillä todisteet osoittavat aivan päinvastaista. Hän vakuuttaa israelilaisten odottavan, että pääministeri pysyy lujana eikä antaudu painostuksen edessä, vaikka se saisikin aikaan hyväksyviä kättentaputuksia USA:ssa.

DANNY DANON, joka kirjoitti kriittisen kirjan Obamasta, puolusti Goldbergiä todeten, että on hyvä, että USA:n juutalaiset saavat ilmaista mielipiteensä, ja Goldbergin kaltaiset hyökkäykset Netanyahua vastaan vain nostavat Likudin kansansuosiota.
GOLDBERG totesi artikkelinsa Israelissa herättämästä arvostelusta, että häntä huvittaa syytökset liittoutumasta Israelin vasemmiston kanssa Netanyahulle aiheuttamansa tuhon maksimoimiseksi. Hän vakuutti kirjoittaneensa Obaman pitkään omaksumasta kannasta, että Israelin ystävien olisi syytä tutkia omaa peilikuvaansa. Goldberg totesi arvosteluun, että ampukaa vain viestintuoja, mutta ne, jotka kutsuvat Obaman ja Bibin suhteita rakentaviksi,
elävät petollisissa mielikuvissaan. Hän ei tiennyt, haluaako Obama Netanyahun vaalivoittoa.
USA:n miljardööri ja kiinteistöalan moguli Donald Trump antaa sen sijaan täyden tukensa pääministeri Netanyahulle, jota hän kutsuu mahtavaksi mieheksi, loistavaksi johtajaksi, Israelin suurmieheksi valittaen, ettei hän voi päästä USA:n presidentiksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=299704

2. ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Prosor vaati eilen YK:ssa pitämässään puheessa, että kansainvälisen yhteisön täytyy toimia nopeasti, tänään eikä huomenna, etteivät Syyrian presidentin Bashar Assadin suuret massatuhoaseet joudu Hizbullahin käsiin.
Hän sanoi, että YK :n tulee huolehtia siitä, etteivät maailman vaarallisimmat aseet joudu maailman vaarallisimman terrorijärjestön käsiin. Hän osoitti sanansa YK :n turvallisuus-neuvostolle, jolla on valta ja oikeus tarvittavan voiman käyttöön.

SYYRIAN kapinalliset ovat väittäneet Assadin armeijan käyttäneen kemiallisia aseitaan ainakin Homsissa, mutta tätä ei ole voitu vahvistaa. USA:n keräämät tiedot ja lausunnot asiassa ovat ristiriitaisia. Obama on varoittanut, että massatuhoaseitten käyttö on punainen varoituslinja, jonka ylittäminen aiheuttaa USA:n ja länsimaitten sotilaalliset vastatoimet. Tämän uskotaan tarkoittavan Libyan tapaisten massapommitusten aloittamista Syyriassa, joita Venäjä ja myös Kiina ovat vastustaneet. YK on omaksunut NWO :n laatiman toiminta-muodon ”Velvollisuus suojella”, jonka suojassa YK:n turvallisuusneuvosto antoi luvan Libyan pommituksille, jotka tuhosivat Gaddafin vastarinnan, mutta hävittivät maan.

SYYRIALLA uskotaan olevan Lähi Idän suurimmat varastot kemiallisia aseita, kuten sarin, VX ja sinappikaasu (mustard gas). Tarkkailijat väittivät jokin aika sitten, että Syyria oli siirtänyt kemiallisia seitaan eri kohteisiin maassa, ja täyttäneen pommeja ja ohjuskärkiä sarinilla. Joittenkin uutisten mukaan Assad oli antanut määräyksen, että jos hän saa surmansa, armeijan tulee kostoksi ampua kemiallisin kärjin varustetut ohjukset Israeliin.
PROSOR kehotti puheessaan YK:n turvallisuusneuvostoa kiinnittämään huomionsa Iraniin, joka aseistaa Hizbullahia nykyaikaisin ohjuksin, joita sillä uskotaan olevan yli 50 000.
YK :n pääsihteeri Ban ki-Moon tuki Prosoria mainiten, että pitkittynyt konflikti yhdessä inhimillisten oikeuksien polkemisen ohella edistävät terrorismia. http://www.timesofisrael.com/israeli-envoy-urges-un-to-keep-syrian-wmds-out-of-hezbollah-hands/

3. USA:n Valkoinen Talo, joka tarkoittaa Obaman hallitusta, tuomitsi voimakkain sanoin Egyptin presidentti Mohammed Mursin v. 2010 esittämät lausunnot, joissa hän vaati Israelin tuhoamista. New York Timesin saaman videon mukaan  Mursi kehotti silloin kasvattamaan lapset ja lapsenlapset vihaan. Kuukausia myöhemmin Mursi kutsui TV-ohjelmassa juutalaisia verenimijöiksi, nimittäen sionisteja apinoiksi ja sioiksi.

VALKOISEN TALON edustaja Jay Carney totesi lehdistötilaisuudessa, että hän pitää näkemäänsä kielenkäyttöä erittäin hyökkäävänä. ”Me hylkäämme täysin tällaiset lausunnot kuten kaiken kielenkäytön, joka kehottaa uskonnollisen vihaan.” Hän sanoi Obaman hallituksen kehottaneen Mursia kunnioittamaan kaikkia uskontoja todeten, että video-nauhassa käytetty terminologia on ristiriidassa Egyptin omaksuman demokraattisen kehityksen ja alueen hyvinvoinnin kanssa. ”Tämän kaltainen retoriikka on vallinnut alueella aivan liian kauan, ja on vastakohtainen rauhan päämäärään.”
USA on huolestunut kehityksestä Egyptissä ja siitä, että Mursin johtama hallitus kunnioittaa aikaisempia kansainvälisiä sopimuksiaan, kuten rauhansopimus Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/us-condemns-egyptian-leaders-anti-semitic-comment/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Chuck Hagelin nimittäminen USA:n puolustusministeriksi on viime aikana saanut kannatusta. Kannattajien joukkoon ovat nousseet Barbara Boxer, Colin Powell sekä viimeiseksi vaikutusvaltainen demokraattinen senaattori Chuck Schumer, joka sanoi 90 minuuttia kestäneen toisen Hagelin hiostamisen jälkeen muuttaneensa käsityksensä Hagelista ja kannattavansa hänen valintaansa. Hagelia vaivaavat hänen aiemmat lausuntonsa abortista, jota hän vastusti, kuten homojen osallistumisesta, mutta on nyt lieventänyt kantaansa. Toiseksi hänen epäilyksensä Israelin tukemisesta sekä Iranin ydin-ohjelman toteuttamisesta, jossa hän myöntää Iranin oikeuden hyödyntää ydinvoimaa. Hän sanoo nyt kannattavansa Iranin vastaisten sanktioitten koventamista.  http://www.timesofisrael.com/key-pro-israel-senator-will-support-hagel/
-          Israel katkaisi suhteensa YK :n ihmisoikeusneuvoston UNHRC kanssa viime vuonna, mutta on nyt päättänyt varovaisesta lähentymisestä Genevessä toimivan pysyvän YK:n lähettiläänsä Eviatar Manorin kautta, joka tapasi neuvoston edustajia sen toimitiloissa Genevessä. Viime viikon torstaina Manor tapasi UNHRC:n presidentin Remigiousz Henczelin. Manor esitti pyynnön, että neuvosto siirtää Israelia koskevan vuosiraporttinsa julkistamista ilmoittamatta syytä. Hän myös esitti Israelin kunnioittavan neuvoston työskentelyä huolimatta ongelmallisista suhteista sen ja korkean ihmisoikeusvirkailijan kanssa. Tapaamisen kerrotaan sujuneen positiivisessa hengessä, vaikka UNHRC edellyttää Israelin kirjallista selvitystä raportin siirrosta. Israelin ulkoministeriön edustaja Paul Hirchson totesi, etteivät suhteet UKHRC:n kanssa ole muuttuneet. Israel katkaisi suhteensa neuvoston kanssa sen tehtyä päätöksen delegaation lähettämisestä tutkimaan tilannetta palestiinalaisalueilla. Neuvoston maanantain kokouksessa valittiin kolmihenkinen troikka tutkimaan Israelin tilannetta. Presidentti Henczel pyysi edustajia valitsemaan kolmen maan edustajat. Valituiksi tulivat Maldives, Sierra Leone ja Venezuela, jonka valitseminen  aiheutti hilpeyttä jäsenten keskuudessa, sillä Venezuela suhtautuu vihamielisesti Israeliin. http://www.timesofisrael.com/israel-renews-contacts-with-un-human-rights-group/
-          Habait Hayehud-puolueen puheenjohtaja Naftali Bennet suhtautui ilmeisen huvittuneesti puolueen saamasta huomiosta Obaman hallituksessa, joka ilmoitti olevansa syvästi huolestunut puolueen kansansuosiosta, sekä siitä, miten se voisi vaikuttaa Netanyahun hallituksen suhtautumiseen rakentamisesta Juudeassa ja  Samariassa sekä rauhanneuvotteluihin PA:n kanssa. ”Me kuuntelemme, mitä Amerikassa puhutaan, mutta me teemme sen mukaan, mikä hyödyttää Israelia”. oli Bennettin lausunto yllättävästä huomionosoituksesta. Hän selvitti, että jokaisen myönnytyksen seurauksena israelilaisten veri on vuotanut enemmän kuin koskaan käyden läpi tärkeimmät sopimukset ja neuvottelut mainiten, että amerikkalaisten  painostuksesta Israel luopui Philadelphia-käytävän valvonnasta Gazasta, minkä johdosta Hamas on aseistautunut kaivamiensa tunnelien kautta saamillaan uudenaikaisilla aseilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164249#.UPZwJmJHT-k
-          Uusin gallup lupaa seuraavia tuloksia. Likutenu 34 edustajapaikkaa; Labour 18; Habait HaYehudi 15 paikkaa, Livnin Hatnua saisi 6 paikkaa; Yesh Atid 11.  Oikeistopuolueet saisivat yhteensä 67 paikkaa. Netanyahun kannatus näyttää edelleen vahvalta, vaikka Likutenun kannatus on lähes 10 paikkaa pienempi kuin mitä vaalitaiston alussa lupailtiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164246#.UPZysmJHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019