TORSTAI 27.09.12


TORSTAI 27.09.12

1. YK:N yleiskokouksen puhemylly on päässyt täyteen vauhtiin antaen maailman johtaville päättäjille tilaisuuden esitellä tai puolustella – tarpeistaan riippuen – omia ratkaisujaan ja maailmankatsomustaan koko maailman arvosteltavaksi. Jopa Wikileaksin johtajakin sai videon kautta oikeuden kertoa omista näkemyksistään. Nämä ovat kuitenkin haarukka-paloja varsinaisten uutisotsikoita muotoilevien puheitten rinnalla, joita - paitsi maailman johtavat maat johtajiensa kautta - eri kriisipesäkkeisiin liittyvien maitten edustajat esittävät.

ISRAELIN kannalta presidentti Barack Obaman puhetta odotettiin mielenkiinnolla sekä Irania ja Syyriaa ja Lähi  Itää yleensä koskevilta osiltaan että ennen kaikkea siksi, että hänen odotettiin selvittävän, miksi suhteet Israelin kanssa olivat päässeet pahasti rapautumaan.
Obaman puhetta ei voitane pitää minään suurena puheena. Hän kietoi siinä sanottavansa tarpeettomaan sanahelinään ja retoriikkaan, josta sen sisältö on vaivoin löydettävissä.
Obama käsitteli lyhyesti sekä Irania, jonka hän totesi sortavan omaa kansaansa ja tukevan Syyrian diktatuurista hallitusta ja terrorismia maailmalla että palestiinalaisten kysymystä, josta hän toivoi Israelin ja palestiinalaisten löytävän kestävän rauhan, joka sallii turvatun juutalaisen valtion ja itsenäisen Palestiinan valtion elävän rinnakkain. Hän kuitenkin vakuutti, ettei USA tule missään olosuhteissa sallimaan ydinasein varustettua Irania.

Obaman puheen pääosa käsitteli kuitenkin ns. ”arabikevättä” ja sen aiheuttamia kevätpuroja, jotka ovat hyytymässä ”arabitalven” hyisiin tunnelmiin.
Obama viittasi Muslimin viattomuus-filmiin tuomiten sen, mutta syyttäen enemmän niitä, jotka käyttivät sitä verukkeena kiihottaen väkivaltaan. Hän vaati vapaan puheoikeuden kieltämisen sijasta enemmän puhetta – ”sietokykymeteliä”, jotka puhuvat kiihottamista ja häväisemistä vastaan ja kuuluttavat ymmärtämisen ja keskinäisen kunnioituksen arvoperusteita.
Hän viittasi Benghazissa Libyassa kansanjoukon lynkkaamaan ”USA:n lähettilääseen Chris Setevensiin, joka edusti USA:n ulkoministeriön parhaimmistoa, etsien ja solmien suhteita ja siteitä yli merten ja kulttuurien, uskoen kansojen itsemääräämisoikeuteen ja asukkaitten oikeuteen vapaasti määritellä tulevaisuutensa, eläen vapaana, kunnioitettuna, oikeuden-mukaisuudessa ja valinnanvapaudessa”.

Obama pyrki kääntämään arabikevään Amerikan vastaisuuden hyökkäyksiksi niitä peri-aatteita vastaan, joita YK edustaa ja joille se perustettiin, ja joita Stevens toteutti käytännössä.
Hän selitti äskeisten tapahtumien osoittavan, ettei tie demokratiaan pääty siihen, miten kansa äänestää. Hän selitti, ettei aidossa demokratiassa voida ihmisiä heittää vankilaan heidän uskomustensa perusteella, eikä liiketoimien aloittamista aloiteta maksamalla lahjuksia. Se tarkoittaa vapautta puhua ajatuksensa ja kokoontua ilman pelkoa lain puitteissa ja prosessissa, joka vakuuttaa ihmisten perusoikeudet. Hän uskoi, ettei muslimien valtaosa hyväksynyt väkivaltaisuuksia, mutta siitä huolimatta hän edellyttää kaikkien kansojen johtajien puhuvan vakavasti väkivaltaa vastaan. ”On aika syrjäyttää ne, jotka käyttävät vihaa USA:ta, länsivaltoja tai Israelia vastaan – vaikka eivät aina kiihotakaan väkivaltaan – politiikkansa keskeisenä periaatteena.
Hän viittasi ”uudenlaiseen politiikkaan – Länsi vastaan itä, etelä vastaan pohjoinen, muslimit vastaan hindut, kristityt, juutalaiset – mikä ei tuo vapautta vaan antaa nuorille vääristeltyjä  lupauksia, eikä väkivalta ratkaise mitään niistä ongelmista, joiden vuoksi kansa lähtee kaduille”. http://www.timesofisrael.com/the-us-will-do-what-we-must-to-prevent-iran-from-obtaining-a-nuclear-weapon/

2. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad, jota YK:n pääsihteeri varoitti ennen puhetta räikeästä retoriikasta jäsenmaita kohtaan, aloitti puheensa todeten, että hänen maataan uhkaavat sivistymättömien sionistien sotilaalliset iskut. ”Sivistymättömien sionistien jatkuva turvautuminen sotilaallisiin toimiin suurta maatamme vastaan on osoituksena katkerasta todellisuudesta”. Ahmadinejad puhui suurin piirtein ennen puheosuuttaan julkistamansa luonnoksen mukaan. Hän valitti, että ”maailman valtamaat ovat liittoutuneet paholaisen kanssa” ja esitti ”uutta maailmanjärjestystä, joka olisi vapaa hyökkääväisyyden ylivallasta, ja joka tukisi inhimillistä kunniantuntoa ja toisi yleismaailmallisen onnellisuuden”.
Hän sanoi uskovansa, ettei muslimeilla, kristityillä, juutalaisilla ja buddhalaisilla ole mitään toisiaan vastaan, mutta protestoi ”ylivaltaa harjoittavien maiden välisestä asekilpailusta ja ydin- ja massatuho-aseiden käyttämisestä toisten kiristämiseksi, mistä sionistien uhka hänen
maataan vastaan on kuvaava esimerkki”. Hän sanoi ”epäluottamuksen ilmapiirin varjostavan maailmaa, eikä siellä ole luotettavaa ja oikeudenmukaista auktoriteettia sen poistamiseksi”.
Israelin ja Kanadan edustajat olivat poissa hänen puheensa aikana, mutta USA:n valtuus-kunta Susan Ricen johdolla pysytteli paikoillaan ainakin yhden lähteen mukaan. Koska juutalaisten kaikkein pyhin juhla Jom Kibbur oli eilen keskiviikkona, Israelin valtuusto pysyi poissa kaikista sen päivän tilaisuuksista.
YK:n rakennuksen edessä mielenosoittajat huusivat Ahmadinenadin vastaisia iskulauseita.

3. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi puhui eilen keskiviikkona YK:ssa ensimmäistä kertaa, kuten hän sanoi ”maansa ensimmäisenä demokraattisesti valittuna johtajana, joka oli noussut valtaan suurten, rauhallisten mielenosoitusten kautta”.
Muslimiveljeskuntaa edustava Mursi sanoi puheessaan, että ”kansainvälisen järjestön ensimmäinen asia tulee olla oikeuksien turvaaminen palestiinalaisille. Arvostuksen ja vapauden hedelmien ei tule olla kaukana Palestiinan kansalta”, todeten häpeälliseksi sen, ettei YK:n päätöslauselmia ole toteutettu käytännössä. Hän syytti Israelia siitä, että ”se rakentaa jatkuvasti maille, joille Palestiinan valtio on tarkoitus perustaa”. Hän vakuutti maansa kunnioittavan kansainvälisiä velvoitteitaan, ennen muuta YK:n peruskirjan mukaisia.

MURSI sanoi Syyriasta, ettei hän lepää, ennen kuin Syyrian tilanne on ratkaistu. Hän kutsui taisteluja Syyriassa – joissa kapinallisten arvion mukaan yli 30 000 ihmistä on surmattu – ”aikamme tragediaksi, joka tulee saada loppumaan niin pian kuin suinkin”. Hän kutsui kaikkia jäsenmaita seuraamaan Kairon johtoa verenvuodatuksen lopettamiseksi ja 40 vuotta kestäneen Assadin dynastian yksinvallan poistamiseksi. Hän ei kuitenkaan halua kansain-välisiä sotilaallisia joukkoja Syyriaan.
MURSI tuomitsi ”The Innocence on Muslims” filmin, mutta myös sen johdosta kiihotetut väkivaltaisuudet. Hän sanoi, ettei sananvapaus saa tarkoittaa vapautta hyökätä uskontoja ja niiden harjoittajia vastaan, kuten tapahtui Libyassa, jossa lynkattiin USA:n lähettiläs ja kolme muuta USA:n kansalaista epäselvissä olosuhteissa.
Mursin olisi syytä tallentaa puheensa tämä kohta hyvin tarkkaan, sillä Egyptin kristityt kokevat joutuneensa kiihtyvän painostuksen ja sorron alaiseksi uuden hallinnon myötä.

4. JORDANIAN kuningas Abdullah II puhui myös YK:n yleiskokouksessa eilen. Hän vaati, että ”Israelin tulee omaksua arabien rauhansuunnitelma ja solmia oikeudenmukainen ja kestävä rauha palestiinalaisten kanssa”. Hän kehotti puheessaan YK:ta toimimaan ratkaistakseen Lähi Idän sydämessä jatkuvan kriisin, Palestiinan ja Israelin välisen konfliktin. Hän kehotti kääntymään ympäri nähdäkseen yhteiseen tulevaisuuteen, ja osoitti miten arabisuunnitelma tarjoaa diplomaattisia ja taloudellisia suhteita, kauppaa ja investointeja Israelin kanssa.
Arabien rauhansuunnitelman laati Saudi Arabia, jonka arabiliitto hyväksyi suunnitelmakseen v. 2002 ja on esittänyt sen hyväksymistä rahanprosessin pohjaksi. Sen mukaan Palestiinan valtion rajat ovat 1949 aselepolinjat, arabipakolaisille tarjotaan paluuoikeus sinne, mistä he lähtivät tai korvaus menetyksistä. Jerusalem jaetaan myös sen mukaan.
ABDULLAH luetteli, etteivät kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien peitto ole vielä toteutunut, ei kunniallisuus elää vapaa ja turvattuna, kuten ei myöskään itsemääräämis-oikeus. Hän sanoi, ettei arabikevään hedelmät voi täysin kypsyä ennen kuin palestiinalaisten ongelma on ratkaistu. Hän katsoi avoimen ikkunan mahdollisuuden USA:n presidentin vaalien aikana, vaikka merkkejä sellaisesta ei Israelissa pystytä näkemään. Päinvastoin PA:n esitys YK:n yleiskokouksessa tänään voi mutkistaa rauhanprosessin etenemisen lopullisesti.
Abdullah syytti lopuksi Israelia Jerusalemin juutalaistamisesta unohtaen kokonaan, että Jerusalem on juutalaisten ikuinen pääkaupunki, joka ei kaipaa juutalaistamista. http://www.timesofisrael.com/jordans-king-urges-peace-between-israel-and-palestinians/

5. Jordanian Muslimiveljeskunta (MB)antoi Jordanian kuninkaalle Abdullaj II aikaa lokakuuhun saakka perustuslaillisen monarkian saattamiseksi voimaan maassa tai maassa aloitetaan arabikevään kaltaiset mielenosoitukset, kertoo Debkafile. DF:n mukaan Jordanialla on kolme mahdollisuutta: Myöntyä MB:n vaatimukseen; Asettua vastarintaan, mikä tarkoittaa aseellista taistelua; Turvautua välittäjiin sopimuksen neuvottelemiseksi. DF arvioi, että viimeinen vaihtoehto on ainoa järkevä. http://www.debka.com/article/22382/Jordan-on-the-brink-Muslim-Brothers-mobilize-for-King-Abdullah’s-overthrow
6. UUTISOTSIKOITA
-          Debkafile kertoo toisessa artikkelissaan, että Iranin vallankumouskaartin ulkomailla toimiva haara Al-Guds on kouluttanut ja aseistaa Syyrian alaviittien Shabbiha puolisotilaallista järjestöä samantapaiseksi järjestöksi kuin se itse on. Tämän toteuttamiseksi Iran on lennättänyt Syyriaan runsaasti aseistusta, ohjuksia ja sotilaita, sekä upseereita ja ohjaajia kouluttaakseen Shabbihan jäseniä ja valvoakseen heidän muodostamistaan tehokkaaksi sotilaalliseksi järjestöksi. DF:n mukaan Assad saa tämän kautta riveihinsä 50 000 – 60 000 hyvin koulutettua ja aseistettua, kurinalaista taistelijaa. DF:n mukaan Iranin sotilaiden määrä Syyriassa on kasvanut ja on nyt  2200 sotilasta ja upseeria. Heidän mukanaan tuli Al-Qudsin Syyrian operaation komentaja kenraali Ibrahim Hamadani, joka on yksi Iranin Al-Qudsin komentajan kenraali Qassem Suleimanin varakomentajista. DF arvioi Iranin todenneen, että USA ja Israel ovat toistaiseksi hyllyttäneet hyökkäyssuunnitelmansa Iraniin. Jos sellainen kuitenkin toteutetaan, Syyriassa olevat Al-Qudsin joukot ovat valmiit tukemaan Iranin puolustusta iskemällä rajan yli Israeliin. http://www.debka.com/article/22385/Iranian-officers-reshape-Assad’s-Shabbiha-militia-into-a-second-al-Qods
-          PA:n puheenjohtajan Madmoud Abbasin New Yorkin matkan aattona paljastettiin PA:n johdossa sattunut seksuaalinen skandaali, johon on syyllistynyt PA:n ministeri. Tämä voi pahoin häiritä Abbasin valtiohankkeita YK:ssa, jossa hän esittelee PLO:n laatiman suunnitelman Palestiinan valtion hyväksymiseksi YK:n jäseneksi ilman omaa valtiota. Tämä antaisi sille oikeuden päästä jäseneksi YK:n alaisiin järjestöihin, joiden kautta se voisi jatkaa Israelin vastaisia hyökkäyksiään. Abbas kehotti turvallisuus-järjestöjä sulkemaan tapauksen, kunnes hän palaa YK:sta. Abbas pelkää myös, että skandaali vaikeuttaa PA:n seuraavia PLC:n ja presidentin vaaleja, jossa Hamas hengittää raskaasti Fatahin niskaan. (JP. 28.09.12)
-          JP:n artikkelin mukaan PA:n sisäministeri Hussein Sheikh, joka on korkea Fatahin virkailija, oli kutsunut toimistossaan työskennelleen naisen toimistoonsa muka korjaamaan tietokonetta, ja oli yrittänyt raiskata hänet. Nainen, jolla on 2 lasta, sanoo sylkeneensä hänen kasvoilleen. Sheikh lähetti myöhemmin hänelle SMS-viestin jatkaen häirintäänsä. Naisen mies, joka myös työskentelee ministeriössä, raivostui kuultuaan asiasta ja meni pistoolin kanssa tapaamaan ministeriä, mutta ei löytänyt häntä. Hän teki rikosilmoituksen asiasta useille turvallisuusjärjestöille ilman tulosta. Sheikh lupasi silloin miehelle, Abu Alamille, 10 000 USD ja ylennyksiä molemmille, mistä Alam kertoi turvallisuusvirkailijoille. Abu Alam yritti tavata Abbasia, mutta hänen kerrottiin matkustaneen New Yorkiin. Abu Alamin kaksi veljeä joutui turvallisuus-miesten kuulusteluun, ja hänen häirintänsä jatkui entistä vaarallisempana, minkä johdosta hän pakeni sukulaistensa luo Jordaniaan. Abbas kehotti turvallisuusjoukkoja hautaamaan koko asian, sillä se voi pahoin häiritä Fatahin menestystä seuraavissa vaaleissa, eikä tämä ole suinkaan ensimmäinen ja ainoa skandaali Fatahin johdossa.
-          PLO:n nimissä tehtävä esitys Palestiinan valtion hyväksymiseksi YK:n yleis-kokouksen päätöksellä järjestön jäseneksi ilman valtion oikeutta, tulee Christian Balmerin analyysin mukaan aiheuttamaan palestiinalaisten nykyisen vaikean tilanteen muuttumisen entistäkin vaikeammaksi. Se tulee ärsyttämään sekä Israelia, joka kerää n. 100 miljoonaa USD kuukaudessa tuli- ja verosaatavia, että USA:ta, joka tukee PA:n taloutta runsaskätisesti. Jos Abbasin tänään tekemä esitys hyväksytään, USA voi pestä kätensä lopullisesti, ja Israel voi keskeyttää varojen suorittamisen PA:n tileille. Käytännössä se tarkoittaisi PA:n romuttamista ja Juudean ja Samarian alueiden siirtymisestä uudelleen Israelin valvontaan. Äärimäisenä ratkaisuna Israel voisi ulottaa lakinsa ja järjestyksen valvontansa koko Juudean ja Samarian alueelle, mikä tarkoittaisi niiden siirtämistä osaksi Israelia, kuten on esitettykin. Netanyahun hallitus on kuitenkin pyrkinyt tukemaan PA:n hallintoa; se siirsi äskettäin 250 miljoonaa USD etumakuna PA:n tileille ja antoi 5000:lle palestiinalaiselle luvan työskennellä Israelin puolella entisten lisäksi. Palestiinan kysymyksen ratkaiseminen on muuttunut entistäkin monimutkaisemmaksi, eikä kukaan tiedä, miten tämä yhtälö ratkaistaan. Abbas lupasi erota New Yorkin matkansa jälkeen, 16.lupaus. (JP)





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021