PERJANTAI 10.08.12


PERJANTAI 10.08.12

1. ISRAELIN kabinetti antoi torstai-illan kokouksessaan luvan Egyptille lähettää viisi helikopteria Siinaille metsästämään sinne pureutuneita terroristeja, jotka hyökkäilevät valikoivasti sekä Israeliin että Egyptin sotilaita ja tukikohtia vastaan Siinailla. Egypti lähetti aiemmin 40 panssaria ja satoja sotilaita Rafian alueille puhdistamaan tätä Gazan rajalla sijaitsevaa kaupunkia sinne pesiytyneistä pyssymiehistä. Israelin hallituksen luvan mukaan helikopterit voivat toimia Siinailla useiden päivien ajan. Hallituksen päätös luvan antamiseksi Egyptin armeijalle lisätä asevoimiaan Siinailla voi herättää vastalauseita, sillä se on vastoin Knessetin 1979 vahvistamaa rauhansopimusta Israelin ja Egyptin välillä, ja sen määräysten laajentaminen olisi voinut vaatia Knessetin hyväksymisen. Toiseksi tämä sinänsä järkevä päätös järjestyksen palauttamiseksi Siinain niemimaalle voi tulla pysyväksi ja olla alkuna loputtomille vaatimuksille sopimuksen peruuttamiseksi tai ainakin muuttamiseksi.

DIPLOMAATTILÄHTEIDEN mukaan Israelin viranomaiset kertoivat Egyptin virkailijoille, että Egypti voi ajoittaen tuoda lisävahvistuksia Siinaille, mutta että Israel edellyttää Egyptin tukkivan Sudanin ja Libyan rajojensa kautta virtaavan aseitten salakuljetuskanavan.
Israelin taholta kehotettiin Egyptin hallitusta sallimaan Siinain beduiinien osallistumisen turismipalveluihin, mikä osittain otettiin heiltä pois, mikä pakotti beduiininuorukaiset etsimään korvaavia ansiomahdollisuuksia salakuljetuksesta ja muista laittomista toimista.
Egyptin armeija halusi vahvistaa Siinailla olevia joukkojaan vastauksena sunnuntaina Rafian kaupungin alueella sen tukikohtaan tehdyn hyökkäyksen johdosta, jossa terroristit surmasivat 16 Egyptin sotilasta, varastivat kaksi autoa, toinen niistä panssaroitu, joilla he pyrkivät Israelin puolelle. Israelin armeijan yksiköt tuhosivat ne niiden päästyä rajan yli.

INN:n artikkelin mukaan Egypti toi Siinaille 60 panssarivaunua, 12 panssaroitua joukkojen kuljetusautoa (APV), 30 panssaroitua kuljetusvaunua, yli 20 panssaroitua jeeppiä sekä 10 sotilaspoliisin käyttämää jeeppiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158770#.UCSaSHVHT-k

2. QATARISSA toimiva websivu Bawaba Ash Sharq kertoi kirjoituksessaan, että sunnuntaina Siinain Rafian tukikohtaan tehdyn hyökkäyksen suoritti Army of Islam niminen Gazassa toimiva al-Qaidan tukema pieni terrorijärjestö, joka vaatii sharia-lain soveltamista Gazassa. Web-sivun kirjoituksen mukaan terroristit, yhteensä lähes 30 miestä, hyökkäsivät armeijan tukikohtaan kolmella autolla sotilaitten istuessa päivä-paaston lopettavalla aterialla. He surmasivat 16 sotilasta ampuen heitä päähän, varastivat kaksi autoa pakottaen yhden sotilaan ajamaan toista surmaten hänet jonkin matkan päässä tukikohdasta. Heidän neljän autoletkansa, jonka  viimeisessä oli 8 – 10 pommivöillä varustettua miestä, pyrki ylittämään Israelin rajan Kerem Shalomin rajanylityspaikan kautta. Havaittuaan IDF:n sotilaat osa pommivöillä varustetuista terroristeista sytytti pommivyönsä, yhden auton IAF tuhosi ohjuksillaan, kolmas vaunu räjähti syttyen tuleen ja polttaen siinä olleet kuusi terroristia.

EGYPTIN tiedustelupäällikkö Mouran Mowafy tunnusti tiistaina, että heillä oli vihje hyökkäyksen suorittamisesta, mutta ettei hän uskonut muslimin hyökkäävän Ramadanin paastopäivän lopettavan illallisen aikana. Presidentti Mohammed Mursi erotti hänet kuten myös Siinain kuvernöörin pyrkien tällä hälventämään epäilyksiä Egyptin päättäväisyydestä taistella terroristeja vastaan Siinailla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158766#.UCSgjHVHT-k

3. TUNNETTU israelilainen arabiasiain asiantuntija Ehud Jaari kertoi armeijan radion lähetyksessä näkemyksenään, että Siinain terrori-isku oli suoraa seurausta Gazan juutalaisten karkotuksista ja armeijan vetäytymisestä sieltä v. 2005. Hän kertoo, etteivät Siinain beduiinit – mikä voi olla totta myös Negevin beduiineista – ole koskaan olleet erikoisen hartaita muslimeja. Hän viittaa englantilaisen sata vuotta sitten Siinailla toimineen salaisen agentin havaintoon, etteivät he millään tavoin osoittaneet tuntevansa muslimitapoja, eivät maininneet Mohammedia eivätkä osanneet edes rukoilla, kuten muslimin tulee.

JAARI katsoo, että Gazan karkotukset v. 2005 aiheuttivat Siinain beduiinien muodon-muutoksen välinpitämättömistä muslimeista – ei suinkaan fanaattisiksi muslimeiksi tai fundamentalisteiksi, vaan Gazasta tulleen ideologisen vaikutuksen ja sen talouteen kiinnittymisen johdosta liikemiehiksi osallistuen tuottavaan taloudelliseen toimintaan.
Jaari viittaa beduiiniajattelijaan Ashraf Ananiin, joka sanoi asiasta näin: ”Tulipallo aloitti pyörimisensä Gazasta Siinaille. Ensiksi Egyptin koillisosa kiinnittyi Gazan talouteen salakuljetuksen ja salakuljetustunnelien kautta. Toiseksi salafi-ideologian vaikutus virtasi Gazasta Siinain beduiineille, jotka omaksuivat sen ehdottomuuden oman penseän uskonnollisuutensa vastapainoksi. Näin kaikki tapahtui Siinailla.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158763#.UCSmPnVHT-k

4. PA:n entinen tiedustelujohtaja Gazassa Mohammed Dahlan sanoo Egyptin TV:n haastattelussa, että Hamas on syyllinen Rafiassa tapahtuneeseen hyökkäykseen Egyptin sotilaita vastaan tukemalla ja kiihottamalla Gazassa toimivia pienjärjestöjä terrori-iskuihin. Dahlan mainitsi, ettei Gaza ole piiritettynä ja ettei sieltä puutu mitään.
Hän sanoi, että Hamas on rakentanut Gazassa ilmapiirin, joka suosii terrorismia.
DAHLAN perusti PA:n estävän turvallisuusjärjestön Gazassa ja johti sitä 1994 – 2000 välillä. Dahlan joutui Mahmoud Abbasin vihan kohteeksi syyttäen tätä ja hänen poikiaan korruptiosta ja PA:n varojen siirtämisestä omille tileilleen, minkä johdosta hänet erotettiin Fatahista.

DAHLAN syytti Hamasin pääministeriä Ismail Haniyheia, että tämä osoittaa kiittämättömyyttä presidentti Mursia vastaan tukemalla hyökkäyksiä Egyptin sotilaita vastaan. Sekä PA että Fatah ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen syyttäen Hamasia Rafian hyökkäyksestä. Dahlan esitti moitteensa presidentti Mursille, joka tapasi Ismail Haniyehin Kairossa viime viikolla.
Dahlan väitti, että Hamasin johtajat saavat osansa salakuljetuksesta tunnelien kautta, eivätkä siten tunne tarvetta niiden sulkemiseksi. Hän sanoi, ettei Gazan väestö hyödy salakuljetuksesta, minkä johdosta hän sanoo Hamasin piirittävän Gazan väestöä. Hän sanoi Sudanin lähettilään kertoneen hänelle toivovansa, että kunpa Sudanin kaupoissa olisi tarjolla tavaroita yhtä runsaasti kuin Gazassa hänen käytyään siellä.
Hamasin johto kiistää väitteet, että sillä olisi mitään yhteyttä Rafian hyökkäykseen. Dahlan  kehotti Egyptiä pitämään Hamasia hyökkäykseen syyllisenä ja toimivan siten Egyptin intressejä vastaan. Hamasin johtajiin kuuluva Salah Bardaweel sanoo, etteivät hyökkäyksen tehneet olleet palestiinalaisia tai Hamasin jäseniä, kuten Egyptin tiedustelu on todennutkin.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Pankkivirkailijat ja Beirutin asukkaat ovat huolissaan USA:ssa toimivien painostusryhmien julkistamien raporttien johdosta, joiden mukaan Hizbullah ja Iran käyttävät Libanonin pankkeja laajamittaiseen rahanpesuun, kuten Beirutin valtalehti kertoo torstaina uutisessaan. Syytösten taustalla on New  Yorkissa toimiva ryhmä United against Nuclear Iran(Ydinasein varustettua Irania vastustava unioni), joka julkisti kolme kuukautta kestäneiden tutkimustensa tulokset. Niissä se esittää Hizbullahin ja Iranin vaikutusvallan Libanonin pankki- ja vakuutusmarkkinoilla. Epäiltyjen listalla on Libanonin keskuspankki Banque de Liban, joka on toiminut Hizbullahin ja Iranin suurten rahalähetysten välittäjänä. Raportin pelätään lisäävän amerikkalaisten järjestöjen Beirutin rahaliikenteen boikotointia. Libanonin valtion velka/BKT on neljänneksi suurin maailmassa, mikä aiheuttaa syvää huolestumista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=280782
-          Kofi Ananin luopuessa YK:n hänelle uskotusta Syyrian välitystehtävästään hänen paikkansa tullee saamaan Algerian veteraanidiplomaatti Lakhar Brahmini. Hän tulee toimimaan sekä YK:n että arabiliiton hänelle antamien valtuuksien turvin  Syyriassa. 78-vuotias Brahmini on toiminut YK:n lähettiläänä monissa ongelmatilanteissa, mm. Irakissa, Afganistanissa, Haitissa ja Etelä Afrikassa. YK:n huhtikuussa lähettämät 300 rauhantarkkailijaa Syyriassa katsoivat myös tehtävänsä epäonnistuneen, kuten myös useat YK:n turvallisuusneuvostolle esitetyt lauselmat Kiinan ja Venäjän vastarintaan.  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=280763
-          Oikeus päätti pitää aiemman päätöksensä, jonka mukaan 8 Hebronin kukkuloilla olevaa arabikylää on tyhjennettävä, koska ne sijaitsevat IDF:n harjoitusalueella, jossa suoritetaan kovapanosammuntoja. Neljä kylää 12:sta saavat pitää laiduntamis-oikeutensa, mutta muiden on muutettava viimeistään marraskuussa. Valituksen 12 kylän tyhjentämisestä teki ACRI (Assosiation of Civil Rights in Israel) kylien puolesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=280764
-          Israelin viranomaiset ovat vakuuttuneet, että kesän aikana ja viime torstaina Israelissa riehuneet tulipalot ovat arabien uusi terroriase Israelia vastaan. Torstaina raportoitiin useita laajoja paloja varsinkin maan pohjoisosassa, mutta myös Jerusalemin lähialueilla. Pohjoinen Kiryat Tivon-kaupunki joutui evakuoimaan satoja asukkaita palon levitessä asutusalueille tuhoten viisi asuinrakennusta. Poliisi pitää mahdottomina väitteitä, että kuiva ja helteinen sää heikon valvonnan ohella olisi syynä viiteen samanaikaisesti samalla alueella syttyneeseen paloon, vaan se osoittaa selvän ja järjestelmällisen suunnitelman toteuttamista. Poliisi asetti erityisen tutkimus-tiimin selvittämään spontaanisti syttyneiden palojen syitä.  http://www.timesofisrael.com/officials-fear-wave-of-fires-may-be-new-kind-of-terror-attack/
-          Iranin filmifestivaali kutsui israelilaisen lyhyen videon tehneen David Shadin festivaaleille Iraniin tutustuttuaan hänen tekemään lyhyeen filmiin nimellä ”Gentle Dog” (Ystävällinen Koira). Festivaalin johtajat lähettivät Shadille viisumihakemus-kaavakkeen asian vahvistamiseksi. Ongelmia voi tuottaa tavanomaisten diplomaatti-suhteiden puuttuminen maitten välillä, mutta jo ele on mainittava.  http://www.timesofisrael.com/iranian-festival-accepts-israeli-movie-invites-director-to-attend/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021