MAANANTAI 09.07.12


MAANANTAI 09.07.12

1. EGYPTIN vastaleivottu presidentti Mohammed Mursi (tai Morsy, kuten myös kirjoitetaan) on heti saatuaan valtakirjansa – jos hän sitä kaipaakaan – alkanut osoittaa todellisen muslimi-luonteensa. Tällä ei tarkoiteta sitä, että hänen käyttäytymisensä olisi tyypillinen muslimille, vaan että se näyttää olevan hänen tuntomerkkinsä. Kuten valistunut lukija hyvin tietää, Mursi kuuluu Muslimiveljeskuntaan, jonka ohjelma ei ole länsimaisen käsityksen mukaan niitä ihmisystävällisimpiä, mikäli olen oikein tulkinnut siitä levitettyjä tietoja julkisuudessa.
VALISTUNUT lukija muistanee myös, että aivan presidentinvaalin kynnyksellä Egyptin korkein perustuslakioikeus katsoi vaalilakia rikotun parlamentinvaalien yhteydessä siinä määrin, että se julisti parlamentin alahuoneen hajotettavaksi ja uudet vaalit.
Presidentti mursi ei anna tämän häiritä mielenrauhaansa, vaan päästäkseen työskentelemään valtansa edellyttämällä tavalla hän antoi määräyksen – ”presidentin käskykirjeen”, joita PA:n ”presidentit” ovat jakaneet ohittaessaan oikeuslaitoksen ja muiden tekemiä päätöksi, että Egyptin parlamentin alahuone voi aloittaa toimintansa oikeuden päätöksestä välittämättä.

Presidentti Mursi asettuu tässä suoraan oikeuden päätöksen yläpuolelle. Armeijan ylin neuvosto oli hajotettuaan parlamentin oikeuden päätöksen mukaan ottanut itselleen parlamentille kuuluvia lainsäädäntöoikeuksia. Mursi päätös mitätöidä oikeuden päätös poistaa samalla armeijan korkean neuvoston ottamat lainsäädäntöoikeudet ja aloittaa valtataistelun Egyptin sisällä. Mihin tämä voi johtaa, on täysin arvailujen varassa, mutta armeijan korkea neuvosto tuskin katselee asioita hyväksyvästi. Mursi pyrkinee noudattamaan tässä Turkin pääministeri Erdoganin esimerkkiä armeijan vaikutuksen vähentämiseksi, mutta hänen tapansa on kovin väkivaltainen ja karkea verrattaessa Erdoganin hienovaraiseen etenemiseen, jolla hän on pystynyt estämään armeijan avoimen vastarinnan.

PRESIDENTTI MURSI antoi määräyksen parlamentille aloittaa istunnot, kuten hänen kansliansa edustaja ja neuvonantaja Yasser Ali kirjoittamassaan lausunnossa. Sen mukaan uudet vaalit on pidettävä 60 päivän sisällä perustuslain saatua kansan hyväksymisen.
Perustuslakia laativan komitean työskentelyä ovat häirinneet erimielisyydet liberaalien, islamistien ja muiden perustuslain laatimiseen osallistuvien ryhmien välillä.
JP:n artikkelissa spekuloidaan, mikä mahtoi olla Mursin päätöksen taustalla juuri nyt, ja esitetään yhdeksi syyksi, että hän päätöksellään vahvistaa hallituksen asemaa. Toiseksi spekuloidaan, onko päätös tehty armeijan korkean neuvoston hyväksynnällä, mikä ei tunnu todennäköiseltä. Neuvosto antoi julistuksen parlamentin alahuoneen hajottamisesta kesäkuun 14. päivänä ja pari päivää sen jälkeen, 17.06., määritteli presidentin valtaoikeudet. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=276693

2. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi näyttää saavan vierailukutsuja enemmän kuin mihin rahkeet antavat myöten. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad kutsui hänet ensimmäisenä Iraniin, ja pian sen jälkeen kerrottiin Mursin aikeista vierailla Saudi Arabiassa.
USA:n presidentti ja uutta kautta havitteleva Barack Hussein Obama ei halunnut osoittaa olevansa ”mahmoudia pahempi”, ja esitti Mursille kutsun vierailla USA:ssa syyskuussa 2012.
Presidentti Mursi tulee siten olemaan ensimmäinen Egyptin hallintoa edustava korkea Muslimiveljeskunnan virkailija, joka vierailee USA:n hallituksen kutsumana maassa. Presidentti Obaman pyrkimykset suhteiden solmimiseksi Lähi Idän muslimeihin, myös sen äärilaidan edustajiin, ovat olleet tiedossa hänen Kairossa pitämänsä linjapuheen jälkeen virkakautensa alussa, ja Muslimiveljeskunnan edustajat ovat tavanneet Obaman hallituksen virkailijoita varsinkin USA:n asettuessa avoimesti presidentti Mubarakin hallituksen kaatamisen taakse viime vuoden aikana, mikä trendi on vain voimistunut sen jälkeen.

PRESIDENTTI Mursin kanslian edustaja Yasser Ali sanoi USA:n alivaltiosihteeri William Burnsin ja Mursin tapaamisen jälkeen, että Mursi osallistuu YK:n yleiskokouksen istuntoon syyskuussa New Yorkissa. Burns ei maininnut Obaman vierailukutsua Mursille, mutta hän lupasi USA:n avustavan Egyptiä rapistuneen taloustilanteen korjaamiseksi ja Egyptin pyyntöä 3.2 miljardi USD lainan saamiseksi IMS:n varoista. USA avustaa Egyptiä vuosittain 1.3 miljardin USD tuella. USA:n kuhertelu Muslimiveljeskunnan kanssa herättää kylmiä väreitä Israelin johtajien selkäpiissä, vaikka 84 vuotta toiminut Veljeskunta onkin sanoutunut irti väkivallan käyttämisestä poliittisen muutoksen aikaan saamiseksi Egyptissä.
Tarkkailijat arvioivat, että taloudellisten täkyjen kautta USA pystyy vaikuttamaan Egyptin politiikkaan. Presidentti Mursin toimintakaavio on kuitenkin vielä arvaamaton. Hänen muutamista lausunnoistaan päätellen Veljeskunnan ylimmällä kaitsijalla on ratkaiseva vaikutus hänen ratkaisuissaan. Muslimiveljeskunnan voittoisa eteneminen Egyptissä voimistaa siihen sidoksissa olevia ryhmittymiä varsinkin Afrikan pohjoisosissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=276688

3. ”EGYPTIN tulevaisuutta näyttävät ohjaavan toiset kuin vaaleilla valitut kansanedustajat, hallitus ja presidentti”, kuten Arutz Sheva raportoi Elad Benarin kirjoittamassa artikkelissa. Siinä käsitellään alun perin torstaina egyptiläisessä Al Wadf-lehdessä ollutta raporttia, jonka ”Jihad Watch” julkaisi websivullaan.
Raportissa todetaan tähän pahaan: ”Muslimiveljeskunnan ylin kaitsija Muhammad Badi vakuutti viikkosaarnansa yhteydessä jokaisen muslimin velvollisuutta pelastaa (Jerusalemin) Al Quds moskeija raiskaajien (Israelin) käsistä ja puhdistaa Palestiina miehittäjien kahleista. Tämän velvollisuuden katsotaan sitovan jokaisen muslimin kädet”.

RAPORTISSA todetaan yksityiskohtaisemmin, että ”Badi kutsuu kaikkia muslimeja pyhään sotaan (jihad) tukien sitä varoillaan ja ruumiillaan Al-Qudsin vapauttamiseksi, ja että sama kehotus pyhään sotaan esiintyy al-Qaidan lausunnoissa”.
Jihad Watch (Jihad Tarkkailu) raportoi joittenkin arvioivan, että todellinen valta Egyptissä on Veljeskunnan ylimmällä kaitsijalla Badilla, ja että Mursi on vain hänen sätkynukkensa.
Artikkelissa viitataan edelleen USA:n kutsuun Mursille vierailla USA:ssa syyskuussa, sekä Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin kutsuun Mursille vierailla Iranissa sitoutumattomien maitten kokouksessa Teheranissa elokuun 29. päivänä.
Egyptin ja Iran väliset diplomaattisuhteet katkesivat Egyptin solmiessa rauhan Israelin kanssa 1979. Niitä on pyritty solmimaan uudelleen, mutta nyt Iran haluaa suhteiden palauttamista suurlähettien vaihtamisen muodossa. Iranin hallituksen ja Muslimiveljeskunnan kanta Israelin suhteen näyttää virallisesta ulkokuoresta huolimatta noudattavan samoja periaatteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157636#.T_p1rnVHT-k

4. EU:n komission päällikkö Manuel Barroso sanoi sunnuntaina vieraillessaan Ramallahissa ja tavattuaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin ja pääministeri Salaam Fayadin, ettei rauhanprosessia voi erottaa arabikeväästä, eli ”ettei se ole orpo sen rinnalla”, kuten hän sanaili. Hän kehotti välttämään yksipuolisia toimia, joilla hän näyttää tarkoittaneen yksinomaan juutalaisyhteisöjen kasvua ja kehittymistä Juudeassa ja Samariassa mainitsematta ollenkaan PA:n kiihtyviä toimia YK:n elimissä ja muissa kansainvälisissä järjestöissä Israelin laillisuuden mitätöimiseksi.
Barroso sanoi tavattuaan Fayadin, että muutokset arabimaissa pitää nähdä kiihotuksena eikä pelotteluna keskustelujen aloittamiseksi. Hän sanoi olevansa erityisen huolestunut ”kahden valtion periaatteen näkymien asteittaisesta heikkenemisestä, mikä johtuu varsinkin juutalais-yhteisöjen jatkuvasta kasvamisesta Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemissa”, hän sanoi.

ABBAS toisteli omassa puheenvuorossaan vakiovaatimuksensa rajoista 1949 aselepolinjoilla, kaikkien arabiterroristien vapauttaminen Israelin vankiloista sekä täydellinen rakennuskielto Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosien juutalaisyhteisöissä. AFP kertoo kuulleensa Abbasin maininneen, että ”vankien vapauttaminen voi johtaa keskusteluihin, mutta ei rauhanneuvotteluihin, ja ettei ole ratkaisua ongelmiin ilman neuvotteluja”.
Fayad valitti Barrosolle PA:n taloudellisen tilan kestämättömyydestä, mikä on romahtamis-pisteessä, eikä virkailijoiden palkkoja voida maksaa. Hän ei kuitenkaan esittänyt suoraa pyyntöä EU:lle lisävarojen saamiseksi, mutta pyysi tukijamaita toteuttamaan lupauksensa. Erityisesti arabimaat ovat olleet yhä haluttomampia investoimaan PA:n vuotavaan yritykseen erotuksena länsimaista, jotka tekevät sen selvittämättä, mihin varoja käytetään.
Barroso tavannee tänään pääministeri Netanyahun ja presidentti Peresin. Heidän uskotaan keskittyvän rauhanprosessiin, mutta Iranin kysymys lienee myös esillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157637#.T_qDv3VHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Hallitusyhteistyön puheenjohtaja Zeev Elkin (Likud) sanoi puheluonnoksessaan Israelin vaatimusta itsenäisyydestä Juudeassa ja Samariassa konferenssin toisessa vuosikokouksessa torstaina. Hän sanoi, että 20 vuotta on Israelissa keskusteltu, mitä pitää luovuttaa ja mitä täytyy pitää. Elkin sanoi, että koko kysymyksenasettelu on muotoiltava uuteen muotoon. ”On tullut aika aivan toisenlaiseen keskusteluun. Tämä on meidän oikeutemme ja maamme. On tullut aika vaatia itsenäisyys siihen.” Hän jatkaa tähän tapaan: ”On tullut aika toimia niin Juudeassa ja Samariassa. On tullut aika lopettaa salamijärjestelmä, jolla palestiinalaiset ottavat ja ottavat meidän leikatessa maata ja luovuttaessa sitä heille siivu siivulta.” Hän sanoi, ettei tule pelätä kansainvälistä arvostelua – joka tulee joka tapauksessa – koska olemme hallinneet Juudeaa ja Samariaa 30 vuotta arvosteluista huolimatta, ja vaikka maan valtamedia edelleen puhuu Juudean ja Samarian miehityksestä. Elkinin puheen vaatimus tulee pian sen jälkeen, kun korkeimman oikeuden entinen tuomari Edmund Levy kolmijäsenisen työryhmänsä tutkimusten tuloksena totesi, ettei Juudeaa ja Samariaa voida pitää miehitettynä alueena, ja että juutalaisilla on täysi oikeus rakentaa niissä hyväksyttyjen rakennuslupien perusteella ilman rajoituksia. Levyn työryhmän raportti sai ymmärrettävän tuomion äärivasemmiston taholta, joka edelleen haikailee kauan sitten kuolleen mutta vielä hautaamattoman Oslon sopimusten tunnelmissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157643#.T_qNbnVHT-k
-          Jordanjoen alueneuvoston (Birkat Ha´Yarden) johtaja David Elhayani lähetti voimakassanaisen kirjeen Juudean ja Samarian siviilihallitukselle, syyttäen sitä arabikylän perustamisesta juutalaisten omistamalle maalle. Pahinta tässä hänen mielestään on se, ettei se ole edes informoinut puolustusministeriötä asiasta, joka kysyttäessä sanoo olevansa tietämätön siitä, ja sanoo sen kuuluvan siviilihallinnon piiriin. Elhayani sanoo, että ongelma alkoi kolme vuotta sitten, kun useita rikollisia henkilöitä muutti alueelle, ja heidän lukumääränsä on kasvanut siitä lähtien. Heille on annettu poistumis- ja rakentamisen lopettamiskäskyjä, mutta mitään ei ole tehty sen lopettamiseksi. Nyt siviilihallinto aikoo vahvistaa kylän virallisesti ja huomioida sen aluesuunnitelmissa. Elhayani sanoo siviilihallinnon työskentelevän Palestiinan valtion perustemaiseksi ja kysyy, kenen hyväksi se toimii näin? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157642#.T_qS9HVHT-k
-          Iran valittiin YK:n kansainvälisen asekaupan sopimuksia käsittelevän konferenssin 15-jäsenen muodostamaan ryhmään, vaikka se itse on YK:n turvallisuusneuvoston mustalla listalla laittomien asekauppojen vuoksi vastoin sille asetettuja sanktioita. Konferenssi alkoi New Yorkissa viime viikolla ja jatkuu 27. heinäkuuta saakka. Sen päämääränä on laatia uudet kansainvälistä asekauppaa koskevat määräykset. Turvallisuuskokouksen äskeisessä istunnossa todettiin, että Iran siirtää suret määrät aseita ja ohjuksia Syyriaan, jossa niitä käytetään siviilien murhaamiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157641#.T_qV4XVHT-k
-          Libyan parlamenttivaalien ennakkotiedot toteavat, että liberaalit ovat samassa enemmistön ennen Muslimiveljeskuntaa ja muita ääri-islamisteja. http://www.timesofisrael.com/islamists-take-a-blow-in-libyan-elections/
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on hyväksynyt Iranin kutsun vierailla Iranissa sitoutumattomien maiden konferenssin yhteydessä. Tieto on aiheuttanut pahaa närästystä Israelin johtajissa. Jokohan alkaa olla aika ”haudata Abbas Ramallahiin Mukatan hallintokeskukseen Arafatin tapaan”? Abbas sanoo pyytäneensä, että sveitsiläinen yhtiö, joka sanoi löytäneensä poloniumia Arafatin jäämistöstä, suorittaisi tutkimukset Arafatin ruumiista hänen kuolemansyynsä selvittämiseksi. http://www.timesofisrael.com/abbas-to-attend-nam-conference-in-tehran/





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021