TORSTAI 03.05.12


TORSTAI 03.05.12

1. IRANIN apulaisulkoministeri Mohammad Mahdi Akhondzadeh sanoi keskiviikkona AP:n toimittajalle, että Israelin salaiset ydinaseet ovat suurin uhka Lähi Idän rauhalle. Hän syytti Yhdysvaltoja ja muita länsimaita teeskentelystä jättäessään huomiotta omat velvollisuutensa aseistariisunnan suhteen. Hän esitti syytöksensä 189 maan ydinaseitten leviämistä käsittelevän konferenssin aikana. Hän ei kuitenkaan korrektisuussyistä maininnut Yhdysvaltoja nimeltä, vaan viittasi ”määrättyihin ydinasemaihin”, minkä jokainen käsitti tarkoittavan Yhdysvaltoja, Ranskaa ha Englantia.

AKHONDZADEH sanoi puheessaan, että määrätyt ydinaseita omistavat valtiot, jotka ovat allekirjoittaneet ydinaseitten leviämistä estävän sopimuksen, kokoavat ydinaseita modernisoiden niitä, mitkä muodostavat vakavimman uhkan ihmiskunnan eloonjäämiselle. ”Niiltä kuitenkin puuttuu tehokas ja systemaattinen järjestelmä ydinaseitten leviämisen estämiseksi allekirjoittamansa sopimuksen mukaisesti”, hän totesi. 
Tämän jälkeen hän syytti, että Israelin valvomattomat ydinaseet muodostavat suurimman uhkan Lähi Idän rauhalle. 

IRAN käy seuraavat ydinsuunnitelmaansa käsittelevät keskustelut Bagdadissa Irakissa 23. toukokuuta. Iranin ulkoministeri Ali Akhbar Salehi ilmaisi toivonsa, että näissä keskusteluissa pystyttäisiin ratkaisemaan vuodesta toiseen jatkuneet erimielisyydet ja Irania vastaan asetetut sanktiot voitaisiin purkaa. Edelliset keskustelut Istanbulissa Turkissa olivat useimpien tarkkailijoitten mukaan epäonnistuneet, mutta EU:n kannan mukaan ”rakentavat”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155401

2. HAMASIN virkailija Osama Hamdan paljasti AP:n toimittajalle eilen, että Hamas on käynyt salaisia keskusteluja viiden EU-maan kanssa. Beirutissa toimistoaan pitävä Hamasin virkailija totesi, että nämä viisi EU-maata edustavat järjestön johtavia maita, haluamatta kuitenkaan nimetä niitä. ”Voin vain sanoa, että he edustavat tärkeää virkailijatasoa, paljastamatta heidän virka-asemansa korkeutta tai keskinkertaisuutta.” Hamdan, joka hoitaa Hamasin ulkomaan asioita käytännön tasolla, sanoi tämän kanavan toimivan, ”eikä kysymys ole vain keskusteluista”. 

HAMAS voitti vuoden 2006 palestiinalaisten parlamenttivaalit, ja muodostetun hallituksen pääministeriksi hyväksyttiin Ismail Haniyeh. Hamas kaappasi vallan Gazan kaistalla vuotta myöhemmin alkaneissa sisäisissä taisteluissa, minkä johdosta PA:n länsirannalla toimiva Fatah muodosti PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin johdolla uuden hallituksen, jonka nykyisenä pääministerinä toimii Salaam Fayad. Länsimaissa suurta luottamusta nauttinut Maailmanpankin entinen virkailija Fayad ei ole suosittu enempää Fatahin kuin Hamasinkaan keskuudessa, jonka vuoksi Abbas ja Fayad sopivat uuden hallituksen muodostamisesta. Fayad säilyttää pääministerin tehtävät, mutta talousasiat otetaan häneltä pois ja annetaan Fatahin jäsenelle. Hallitukseen tulee 20 ministeriä, heistä 6 uusia.

GAZASSA Hamasin viranomaiset kertovat anonyymisti, että Englanti, Ranska ja Hollanti, sekä mahdollisesti Ruotsi ja Itävalta kuuluvat maihin, joiden kanssa keskusteluja käydään.
Hamasin päämääränä on saada länsimaat hyväksymään Palestiinan demokratian mukaan pidetyt parlamenttivaalit, jotka muodoltaan poikkeavat länsimaitten käytännöstä. Palestiinalaisten parlamenttivaalit oli tarkoitus pitää kevään aikana, mutta niiden pitäminen on kiinni Hamasin ja Fatahin välisistä eheytysneuvotteluista, joissa ei ole löydetty sopua. Fatahin ja Hamasin välillä on syvä epäluulo, jossa Hamas pelkää Fatahin haluavan ottaa poliittisen vallan Gazassa, ja Fatah samoin, että Hamas voi kaapata vallan Länsirannalla.

HAMDAN selitti, että voidakseen edetä keskusteluissa arabimaitten ja varsinkin arabikevään kuohuttamien arabimaitten kanssa, palestiinalaiskysymys on ratkaistava ennen sitä.
Hän paljasti, että länsimaat vaativat Hamasia hyväksymään Israelin valtion, mutta perustus-sääntönsä mukaan se ei voi luopua periaatteestaan, jonka mukaan Israel on tuhottava.
USA:n ulkoministeriön edustaja Mark Toner kiemurteli tapansa mukaan pystymätä antamaan selvää vastausta kysymykseen, onko Hamas keskustellut salaa myös USA:n kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155398
TV-10 kertoi uutisissaan, että entinen pääministeri Ehud Olmert kävi salaisia keskusteluja Hamasin ulkoasioitten johtajan Khaled Mashaalin kanssa 2006. Uutisen mukaan Khaled lupasi vapauttaa Hamasin sieppaaman IDF:n sotilaan Gilad Shalitin muutamia kymmeniä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiviä vankeja vastaan, mutta raportin mukaan Olmert ei voinut hyväksyä tarjousta. Netanyahun hallitus suostui vapauttamaan yli tuhat terroristia, joukossa useita israelilaisia surmanneita rikollisia Gilad Shaltin vapauttamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155396

3. PALESTIINALAISET kivittivät keskiviikkona israelilaisia autoilijoita kolmessa kohteessa Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa.
Yksi kivittäminen tapahtui Gush Etzionin alueella Binyaminissa Juudeassa eilen. Israelilainen bussi ajoi El Arub arabikylän lähellä lounaaseen Betlehemistä Betlehemin ja Hebronin välisellä maantiellä joutuessaan arabien kivityksen kohteeksi. Kukaan ei loukkaantunut, mutta bussi kärsi vaurioita. Juudean ja Samarian alueilla liikennöivien bussien lasit ovat yleensä särkymättömiä, mutta ne säröilevät suurten kivenmurikoitten iskuista.

Taztpitissa raportoitiin toinen bussin kivittäminen vain muutamaa minuuttia edellisen jälkeen. Kukaan ei haavoittunut tässäkään tapauksessa, mutta bussi kärsi vaurioita.
Deir Abu Mashalin arabikylän lähellä Binyamin alueella arabit kivittivät useita israelilaisia autoilijoita. He aiheuttivat vahinkoja autoille ja yksi nainen sai hoitoa saamansa shokin vuoksi.
IDF aloitti hyökkäysten tutkimukset välittömästi, mutta kivittäjät pakenevat arabikyliin, joissa tutkijoilla on vaikea saada tutkimusapua.

NELJÄS eilen tapahtunut kivittäminen tapahtui Jerusalemin Abu Tor lähiössä. Arabit olivat järjestäneet väijytyksen kylän kautta ajavalle lapsia kouluun kuljettavalle bussille aloittaen kivityksen kahdelta suunnalta. Kivet aiheuttivat säröilyä bussin ikkunoihin, ja arabikuljettaja painoi kaasu pohjaan päästäkseen pois lähiöstä. Lapset, iältään 3 – 13 vuotta, huusivat kauhusta, mutta kukaan ei haavoittunut, eivätkä kivet murskanneet särkymättömiä laseja.
Jerusalemin poliisi aloitti tutkimukset välittömästi.

Syyskuun 23. päivänä 2011 Asher Palmer, 25, ajoi pienen poikansa Yonatanin kanssa Hebronin lähellä, kun ilmeisesti ohiajavasta heitetty kivi murskasi hänen autonsa tuulilasin osuen hänen päähänsä. Hän menetti autonsa hallinnan, joka syöksyi pois tieltä kääntyen ympäri. He kuolivat molemmat. Asukkaat sanovat vastaavien kivitysten tapahtuvan samoilla alueilla lähes päivittäin, mikä viranomaisten tulisi huomioida ja lisätä valvontaa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155389
Juutalainen naisautoilija säilytti kylmän harkintansa jouduttuaan arabien sieppausyrityksen kohteeksi ajaessaan myöhään tiistai-iltana Nerian lähellä Smariassa. Arabit olivat tukkineet tien kahdella autolla, mutta arabien alkaessa lähestyä naisen autoa tämä puski autollaan heitä kohti kaasuttaen pikavauhtia paikalta. IDF aloitti tapauksen tutkimukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155386
Väkivallan nousu Juudeassa ja Samariassa voi olla poliittista painostusta Gazan tapaan, jolla pyritään vaikuttamaan Israelin yleiseen mielipiteeseen. Ennen Israelin vetäytymistä Gazasta vasemmisto syytti jatkuvasti, miten kallista ja vaarallista on pitää israelilaisia siviilejä ja sotilaita Gazassa vaatien heidän poistamistaan jo kustannussyistä. Nyt tämä toistuu Juudeassa ja Samariassa, joista juutalaisyhteisöjen tuhoamista vaativat vasemmisto ja kansainväliset anarkistit, jotka usein toimivat yhteistyössä palestiinalaisten kanssa.

4. UUTISOTSIKOITA
 Olympiakomitea  IOC kieltäytyi antamasta lupaa pitää minuutin hiljaisuuden Munchenin olympialaisten aikana 1972 terroristien surmaaman 11 israelilaisurheilijan muistoksi. Olympiakomitea näyttää sekoilevan muutenkin, sillä virallisessa ohjelmalehtisessä Israelin pääkaupungiksi oli merkitty Palestiinan pääkaupunki Jerusalem, ikään kuin Israelilla ei omaa olisikaan. Korjauksessa pääkaupunki jätettiin pois kokonaan, mutta palautettiin uudelleen. IOC:n lehdistösihteeri Emmanuelle Moreau vakuutti, että heidän muistoaan on kunnioitettu useissa tilaisuuksissa, mutta ei Lontoon olympialaisissa. Israelilaisen ohjaajan leski Ankie Spitzer julkisti youtubissa sydäntä särkevän vetoomuksen, että hänen terroristien murhaaman puolisonsa Andrei Spitzerin ja muitten urheilijoitten muistoa kunnioitettaisiin, edes 50 vuoden odotuksen jälkeen. Se ei ole sopivaa nykyisen muslimeja nuolevan politiikan aikana. http://www.jpost.com/Sports/Article.aspx?id=268493
-          Taksinkuljettajat kieltäytyvät ajamasta määrättynä kellonaikana Öljyvuorelle selittäen, että siellä toimiva arabien alakoulun pojat tulevat joukolla kivittämään ohiajavia israelilaisautoja ihan vain sen antaman jännityksen vuoksi. Tämä tapahtuu aina välituntien aikana. Alueelle avattiin äskettäin uusi poliisiasema, mutta se ei ole vaikuttanut asiaan. Poliisi taitaa pelätä yhtä paljon kuin taksikuskitkin arabinuoria, joita heidän tulisi pystyä valvomaan. Poliisiasema on auki 24 tuntia/vrk, ja se sai uusia maastoautoja, joilla pystyy ajamaan kapeilla kujilla. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=268424
-          Anti-Defamation League antoi risuja Norjan pääministeri Jens Stoltenbergille siksi, ettei hän ole tuominnut vapunpyhän aikana Norjassa kulkueissa kannettuja Israelin ja juutalaisten vastaisia plakaatteja. Stoltenberg on Norjan työväenpuolueen johtaja. Tauluissa oli 11 erilaista antisemiittistä ja Israelin vastaista iskulausetta, kuten ”Israel = apartheid” ja ”Boikot Israel”. Stoltenberg ai nähnyt iskulauseissa mitään moitittavaa puhuessaan avainhenkilönä ammattiliittojen konfederaation kokouksessa. Tämänkö herran kanssa Suomen presidentti sanoi työskentelevänsä läheisesti? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155406
-          Vaalikuume alkaa lämmetä Israelissa ja samalla alkavat lennellä myös mutamöykyt. Apulaispuolustusministeri Shalom Simhon sanoi eilen, että kansan tulee äänestää Barakia ja hänen Atzmaut-puoluettaan, jotta Ehud Barak säilyttäisi puolustus-ministerin paikkansa, koska muuten sen ottaa Lieberman. Hallituksessa istuu yhtä ansioituneita kuin Ehud Barak, mutta ilman juutalaisyhteisöjen tuhoajan nimilappua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155383




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021