MAANANTAI 16.01.12

1. ISRAELIN kuntatyöntekijät aloittivat tänään lakkoilun ilman takarajaa. Pääministeri yritti vielä eilen illalla sovitella ristiriitoja ilman tulosta. Lakko koskee ensi tilassa Jerusalemin, Haifan ja Tel Avivin työntekijöitä. Lakko pysäyttää kaikki huoltotoimet kuten roskien keräämisen, virheellisen pysäköinnin valvonnan, koulubussit, terveyspalvelut, turvallisuus-valvonnan opetuslaitoksissa sekä lihan ja kalan tarkastajien toiminnan.

OPETUSMINISTERIÖ ilmoittaa, että koulut ja lastentarhat ovat auki, ja yhteistä kuljetusta niihin valmistellaan yhdessä vanhempien kanssa. Erityisopetusta antavat laitoksen sen sijaan pidetään kiinni toistaiseksi.
Paikallisviranomaisten Unionin taholta kerrotaan, että lakolla protestoidaan äskeistä päätöstä nostaa kiinteistöveroa (arnona) vastoin viranomaisten toivomuksia sekä muutamia populistisia lakeja ja lakiesityksiä, joiden tarkoituksena on suunnata varoja pois opetuksesta, opiskelijoitten turvallisuudesta, kuljetuksista, ympäristön suojelusta, terveydenhoidosta, kulttuurista ja eläkeläisiltä.

PÄÄMINISTERI pyrki keskeyttämään työnseisauksen vetoamalla ajan taloustilanteeseen ja pyysi, että Unioni siirtäisi lakon alkamista antaakseen aikaa sopia erimielisyyksistä. Hän lähetti pääsihteerinsä Harel Lockerin keskustelemaan Unionin edustajien kanssa löytääkseen varoja, joilla voitaisiin alennuksia kunnan veroihin sekä veden hinnan alentamiseksi.
Pääministeri päätti pystyttää pysyvän forumin, jossa toistuvasti keskustellaan paikallis-viranomaisia koskevista kysymyksistä. Forumissa olisi kunnallisviranomaisten edustajia sekä myös sekä pääministerin kanslian että sisä- ja talousministeriön edustajat.

KUNTATYÖNTEKIJÖITTEN Unionin puheenjohtaja Shlomo Bohbot, joka toimii myös Maalot-Tarshihan pormestarina, sanoi, ettei sopimusta saatu aikaan, koska he vaativat kirjallista sopimusta, jota ei heille annettu. Hän selitti, ettei hallituksen toimet ole sosiaalista oikeuden-mukaisuutta, kun hallitus ottaa rahaa kansalaisten taskuista rahoittaakseen niillä palveluita joillakin toisilla aloilla.
Kuntatyöntekijöitten lakko alkaa viikko sen jälkeen, kun työtuomioistuin kielsi Histadrutin kuuluttaman yleislakon, jota myös kuntatyöntekijät vastustivat. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=253797

2. USA peruutti yllättäen suuresti reklamoidun viikon mittaiseksi suunnitellun ohjusten-torjuntaan keskittyvän sotaharjoituksen Israelissa. Sitä mainostettiin suurimmaksi koskaan järjestetyksi, ja sen aikana oli tarkoitus testata sekä Israelin kolmivaiheisen ohjusten torjuntajärjestelmän toimivuutta että sen yhteensopivuutta USA:n paikalle tuotujen torjunta-järjestelmien kanssa.

Spekulaatiot harjoitusten peruuttamisen todellisista syistä alkoivat jo heti eilen siirtämisen päästyä julkisuuteen. Ensimmäiseksi kerrottiin, että peruutusten taustalla oli niiden korkeat kustannukset. Tämä ei kuitenkaan päde, koska tuhansia USA:n sotilaita ja runsaasti erilaista kalustoa oli jo ehditty kuljettaa maahan sekä laivoilla että suurilla kuljetuskoneilla. Harjoituksen kustannuksista vastasi pääosin USA:n armeija, joten viittaaminen IDF:n säästöihin ei myöskään nouse tekosyytä korkeammalle.

USA:n hallituksen taholta selitetään, että harjoitusten siirtämisellä haluttiin estää jännityksen nousemista ja paikallisen tasapainotilan järkyttämistä. Harjoitusten ajaksi USA:n armeijan komennusporras oli tarkoitus yhdistää sekä EU:n Brysselissä toimivan EUCOM sotilaallisen komennuskunnan että IDF:n johtoportaan kanssa. Tarkoitus oli, että IDF perustaa toimistonsa EUCOM-päämajan yhteyteen tiedotustoiminnan saattamiseksi joustavammaksi, ja samalla testattaisiin vastaavanlaisen yhteistoiminnan toimivuutta tulevissa konflikteissa.

IDF:n johdon taholta kerrottiin JP:n toimittajalle, että USA ilmoitti siirrosta perjantaina antaen samalla ymmärtää, että tarkoitus on siirtää harjoituksia loppuvuoteen, ei peruuttaa.
Ilmoitus siirrosta tuli täytenä yllätyksenä Israelin ilmavoimille (IAF). Harjoitukset oli tarkoitus pitää määrältään suurimpana koskaan järjestettyinä IDF:n ja USA:n armeijan välillä, ja niiden erikoisuutena oli kytkeä EUCOM harjoituksiin, joita sen komentaja amiraali James Avridis kävi Israelissa valmistelemassa ja jonka tarkoituksena oli osallistua niihin aktiivisesti.
KAIKISTA hyvistä selityksistä huolimatta suuhun jää paha maku ja epäilys kytemään, ettei todellista syytä haluta kertoa maailmalle. Obaman katkera syytös Netanyahulle teloittaa Iranin ydintiedemiehiä kertomatta siitä etukäteen hänelle, sekä samaan aikaan julkisuuteen vuotaneet epäilyt Mossadin agenttien värväämisestä USA:n terrorijärjestöksi määritellyn ääri-islamilaisen sunni-järjestön Jundallah riveistä, on voinut antaa lisämakua tähän keitokseen. Miten paljon Iranin pahaenteiset uhkaukset aloittaa terrori-iskut USA:n ja länsimaitten kohteita vastaan Lähi Idässä ja sen ulkopuolella kuten apulaispääministeri Moshe Yaalonin syytös Obaman hallituksen käsien sitomisesta vaalien vuoksi, on vaikuttanut päätökseen harjoitusten siirtoon, selvinnee sekin aikanaan.
Mutta jos USA:n armeijan korkea johto sai kylmät varpaat Iranin armeijan uhkausten takia, se antaa varsin oudon kuvan maailman suurimman ja tehokkaimman sotakoneen päättäväisyydestä ja taisteluhalusta puolustaa vapaata maailmaa.

LÄHI IDÄN ajatusmaailmaa tuntevat ekspertit ovat toistuvasti selittäneet, että epävarmuus ja hätiköinti nähdään paikallisissa ajatuskuvioissa heikkouden osoitukseksi, jota pyritään hyödyntämään. ”Aseeton mies on alaston”, kuuluu eräs paikallinen arabisanonta, jolla tarkoitetaan, että arabi luottaa voimaan, jonka osoituksena on sopiva ase, ja aika on tärkeä.
Länsimaissa asuneet ja siellä ajatusmaailmansa muotoilleet juutalaiset eivät tunne tätä tosiasiaa, minkä johdosta Israelin johtajat mieluummin pyrkivät sovittelemaan ja etsimään lepyttäviä myönnytyksiä kuin selkeästi määrittelemään oma kantansa ja esittämään sen rohkeasti ja päättävästi neuvotteluissa toisten kuten palestiinalaisten johtajien kanssa. Tämän johdosta asioista päätetään ulkopuolisten toiveitten ja vaatimusten mukaan, mikä estää sitovien sopimusten laatimista ja vain siirtää konfliktin ratkaisun myöhempään aikaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=253758

3. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman totesi, että Iranin viimeiset uhkaukset Gulf-maitten johtajille olla lisäämättä öljyntuotantoaan Iranin tuotannon korvaamiseksi ei tule jäämään ilman jälkiseurauksia, osoittavat sen päättäväisyyden pyrkiä hallitsemaan Persianlahden maiden hallituksia.
Kiinan pääministeri on ollut kiertueella Persianlahden öljyä tuottavissa maissa ja oli viimeksi Saudi Arabiassa selvittääkseen saudien kykyä nostaa öljyntuotantoaan. Ongelmana tässä on kuitenkin se, että Saudi Arabian öljylähteet sijaitsevat pääasiassa Persianlahden rannikolla, ja ovat siten Iranin häirintätoimien ulottuvilla.
Lieberman selitti, että Iran käytännössä hallitsee Irakia ja pyrkii nyt ulottamaan vaikutuksensa Saudi Arabian öljyntuotantoon, millä tulisi olemaan vaikutuksia maailman energiapolitiikkaan.
Hän vakuutti, ettei Israelin päämääränä ole kaivaa maata kansainvälisen yhteisön alta, mutta että sillä on oikeus puolustaa itseään kaikin mahdollisin keinoin.

IRANIN OPEC-kuvernööri Mohammad Ali Khatibi sanoi sunnuntaina, että Gulf-maitten pyrkimys korvata Iranin öljy sanktioitten seurauksena on katsottava vihamieliseksi toimeksi. Hän selitti, että jos näin tapahtuu, nuo maat ovat vastuussa siitä, mitä siitä seuraa. ”Meidän arabinaapurimme ei ole viisasta liittyä länsimaitten seikkailijoihin, sillä se katsotaan Iranissa vihamieliseksi toimeksi.” Saudien öljyministeri Ali al-Naimi totesi lauantaina, että saudit pystyvät tuottamaan öljyä maailman tarpeen tyydyttämiseksi viittaamatta Iranin boikottiin.
Iranin laivaston komentaja Habibollah Sayyari totesi, että Iran pystyy valvomaan Hormuzan salmen laivaliikennettä – eli tarvittaessa estämään sen.
USA:n laivaston taholta vakuutetaan, ettei se salli salmen sulkemista ja tulee käyttämään tarvittavia keinoja sen estämiseksi. Joittenkin varoitusten mukaan Iran voisi houkutella USA:n sotalaivoja Persianlahdelle salmen länsiosaan, ja suljettuaan Hormuzansalmen voisi keskittyä tuhoamaan sinne kootut USA:n sota-alukset aiheuttaen uuden Pearl Harbon.
Koko maailman talous tulisi - kriisin kehittymisestä avoimeksi - kärsimään kohtalokkaita seurauksia öljytuotteiden hinnan nousemisen vuoksi ennätyslukemiin, mikä puolestaan tulisi nostamaan kaikkien välttämättömyystarvikkeiden hintoja, kuten Lieberman totesi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=253800

4. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin haredi-kansan asuinalueella Meah Shearimissa puhkesi sunnuntai-iltana väkivaltaisia mielenosoituksia poliisin käydessä pidättämässä haredi-kansan hyväntekeväisyys toiminnan johtajia. Poliisi pidätti viisi toiminnan parissa toiminutta johtajaa epäillen heidän käyttäneen hyväntekeväisyyteen tarkoitettuja varoja omiin tarkoituksiinsa. Lisäksi heitä syytetään rahan pesusta, verojen väistämisestä sekä muista rikoksista. Ultra-haredi Eda Haredit päätti järjestää mielenosoituksen päämajansa ulkopuolella. Satoja Eda Haredit sekä Toldot Aharon Hassidinm jäseniä kokoontui kuuntelemaan useita puheita Shabbat-aukiolla asuinalueen keskustassa. Poliisi pidätti kolme mielensoittajaa liikenteen häiritsemisestä suuren kansanjoukon ajaessa poliiseja takaa kivittäen heitä ja huudellen iskulauseita, joissa vertaus natseihin oli yksi monista. Yksi kameramies haavoittui lievästi. Poliisin pidättämää kuutta miestä syytetään miljoonien väärin käyttämisestä. Heidän joukossaan oli useita tunnettuja rabbeja, kuten Amram Shapira, jonka tuomari vapautti välittömästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151755#.TxPiCYH3vO0
- Juutalaisen etäyhteisön lähellä Kiryat Arbaa, Mitzpe Avichai asukkaat, joiden 10 rakennusta poliisit ja armeija kävivät tuhoamassa keskellä yötä ja karkottaen asukkaat kylmään sateiseen ulkoilmaan, valittavat, että läheisten kylien arabit ovat käyneet varastamassa heidän tavaroitaan, jotka poliisin jäljiltä jäivät vartioimatta ulkosalle. Rabbi Shimon Ben-Zion kertoi, että asukkaitten palatessa keräämään raunioihin jäätyjä kalleuksiaan, arabit ja sudanilaiset työntekijät olivat varastaneet kaiken löytämänsä, joilla oli jotain arvoa. Rabbi selitti, että luultavimmin varkaat olivat tuhotyöhön osallistuneen yhtiön työntekijöitä, kuin arabikylien asukkaita. Juudean ja Samaria siviilihallinnon taholta kiistettiin syytökset varkaudesta joskin todeten, että talojen tuhoamisen suoritti urakoitsija, mikä vaikeuttaa tutkimuksia. Rabbi Ben-Zion ei hyväksy siviilihallinnon selityksiä. Hän kertoi asukkaitten nähneen arabiauton raunioilla ja arabien keräävän tavaroita, mutta heidän yrittäessä pysäyttää varkaan ja pyydettyä poliisin apua, tämä vastasi. ”Mistä tiedät, että ne ovat sinun?” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151760#.TxPiRYH3vO0
- Juutalaisen Hemed-kylän synagogaan lähellä Yehudaa viime viikolla murtautuneet olivat käyttäytyneet tavalla, mikä muistuttaa Saksassa Kristallnacht tuhotyötä natsien saatua vallan. Kylän turvallisuusvartija Yitzhak Herschkowitz kertoi, että heidän mennessään viiden aikaan aamulla minyania varten hän kauhistui sisällä tehtyä tuhotyötä. Pyhät kirjat oli heitelty pitkin synagogan lattioita, ja arkkiin, jossa Tora-rullia säilytetään, oli murtauduttu. Neljä hopeista Tora-kruunua oli varastettu. He olivat murtautuneet synagogan uhrilahja-arkkuun ja varastaneet siellä olleet varat. Tora-rullat oli avattu ja savijäljistä päätellen niiden päällä oli kävelty. Varkaat olivat varastaneet osan synagogan arvokkaimmasta Tora-rullasta, joka oli valmistettu Shmuel-Dan Maizlish-z´´i muistoksi, joka menehtyi Defensive Shield operaation aikana. Varkaat irrottivat rullan sauvat, kukin arvoltaan 15 000 NIS. Herschkowitz sanoo, että on vaikea uskoa yhdenkään juutalaisen syyllistyneen tähän. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151765#.TxPla4H3vO0
- IAI sanoo tehneensä vientisopimuksen arvoltaan 1.6 miljardia USD, mutta ei halua paljastaa maata Aasiassa, jonne toimitukset viedään. IAI rakentaa ohjaajattomia UAV-koneita, joita pidetään yhtenä maailman kehittyneimmistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151733#.TxPo14H3vO0
- Thai turvallisuusvirkailijat löysivät tutkiessaan viime viikolla pidätetty libanonilaisen miehen taustoja, jonka epäillään suunnitelleen terrori-iskua Thaimaassa, 600 laatikollista pomminteko tarvikkeita. Israel antoi vihjeitä libanonilaisesta miehestä, mutta Thai-virkailijat ensin ihmettelivät, mistä miestä syytetään. Poliisin mukaan materiaali oli tarkoitus salakuljettaa maasta, ei käytettäväksi Thaimaassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151770#.TxPpcIH3vO0
- Fatahin 47-vuotisjuhlien aikana PA:n virkailijat vaativat avoimesti juutalaisten tappamista, koska Muhammedin mukaan mahdi ei tule, ennen kuin juutalaiset on tapettu. Näin puhui Abbasin nimittämä Jerusalemin mufti Muhammad Hussein, jota tilaisuuden moderaattori esitteli viitaten muslimien opetuksiin, että juutalaiset ovat apinoitten ja sikojen jälkeläisiä – eli saastaisia – ja sellaisina hyljeksittäviä. Tilaisuus esitettiin PA:n virallisella TV-kanavalla, josta PMW sen käänsi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151758#.TxPqi4H3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019