KESKIVIIKKO 18.05.11

1. YLI KOLME neljännestä, 70 %, palestiinalaisista odottaa kolmannen intifadan puhkeamista, elleivät rauhankeskustelut Israelin ja PA:n välillä edisty lähiaikoina. Lähes 80 % kannattaa Fatahin ja Hamasin välille tehtyä sovintosopimusta.
Tutkimuksen teki Beit Sahurissa toimiva Palestiinan yleisen mielipiteen keskus presidenttinsä tri Nabli Kukalin johdolla. Tutkimuksessa haastateltiin 05.-12.05. välisenä aikana 950 palestiinalaista Länsirannalta, Gazasta ja Jerusalemin itäosasta. Virhemarginaali on 3 %.

Yli kolme neljästä haastatellusta odottaa kolmannen intifadan puhkeamista, mutta poiketen 1987 ja 2000 vastaavista kansannousuista, jotka olivat äärimmäisen väkivaltaisia, väki-vallattomana. Kuitenkin 25 % haastatelluista sanoi vastustavansa uutta väkivalta-aaltoa.
Lähes 75 % haastatelluista arvioi, että sotilaallisen toiminnan kiihtyminen Gazassa hyödyttäisi Israelia, mutta 18 % arvioi sen hyödyttävän Hamasia. Lähes 70 % vastustaa rakettien ampumista Gazasta Israelin puolelle.
44 % arvioi, ettei Israelin ole kiinnostunut rauhankeskusteluista PA:n kanssa, 45 % vastasi myöntävästi. 40 % palestiinalaisista tukee rauhankeskusteluja Israelin kanssa; 32 % ei tiedä; 25 % vastustaa niitä. Vain 5 % kannattaa sotilaallisia operaatioita ”miehityksen” lopettamiseksi, mutta 30 % sanoi kannattavansa niitä kunnes sopimukseen on päästy; 25 % kannatti väkivallatonta kansannousua, 12 % arvioi sovintoon päästävän YK:n avulla.
Pääministeri Salaam Fayadia kannatti 53 % parhaana pääministeriehdokkaana. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh sai vain 14 %:n kannatuksen.
Jos Abbas asettuisi ehdokkaaksi presidentin vaaleissa, hän saisi 48 % kannatuksen, Fayad saisi vastaavasti 15 %:n kannatuksen.

FATAHIN alaiset komiteat keskustelivat perusteellisesti seuraavista askeleista, joita PA:n tulee ottaa. Mitään päätöksiä ei tehty, mutta paikalla ollut henkilö sanoi, että enemmistö kannatti väkivallatonta kansannousua, kivityksiä kivin ja polttopulloin. (JP, K A Toameh)

2. MOSKOVASSA filosofian tohtorin arvon holokaustia vääristellen väitellyt Madmoud Abbas teki sen taas. JP kertoo pääministeri Netanyahun puhetta referoiden, että Abbas vääristeli historiaa väittäen, että juutalaiset vastasivat YK:n 1947 tekemään jakosuunnitelmaan aloittamalla sodan ja palestiinalaisten joukkokarkotukset tehdäkseen tilaa juutalaiselle valtiolle. ”On tärkeää huomioita, että viimeiseksi, kun Palestiinan valtion perustaminen oli YK:n yleiskokouksen asialistalla, asetettiin kysymys, pitäisikö kotimaamme jakaa kahdeksi valtioksi”, Abbas kirjoitti New York Timesin julkaisemassa artikkelissa. ”Marraskuussa 1947 yleiskokous teki suosituksensa vastaten kysymykseen vakuuttavan myönteisesti,” hän jatkoi lisäten: ”Pian sen jälkeen sionistijoukot karkottivat Palestiinan arabit varmistaakseen ehdottoman juutalaisen enemmistön tulevassa Israelin valtiossa. Arabiarmeijat tulivat väliin. Sota ja uusia karkotuksia tuli sen seurauksena.”

PÄÄMINISTERI Netanyahu ilmaisi kauhistuksensa tästä, jota pääministerin kanslia kutsuu ”historian uudelleen kirjoittamiseksi” ja pääministeri ”räikeäksi tunnetun ja dokumentoidun historian vääristelyksi”. Pääministeri totesi ilmeisen tuohtuneena, että palestiinalaiset hylkäsivät YK:n 1947 jakosuunnitelman, vaikka juutalaisyhteisö hyväksyi sen. ”Arabiarmeijat hyökkäsivät palestiinalaisten tukemina juutalaisen valtion kimppuun tarkoituksenaan tuhota se. Abbasin artikkelissa ei mainita tästä ollenkaan”.

Netanyahu puuttui toiseenkin Abbasin tunnustukseen, että Palestiinan valtion pääsy YK:n jäseneksi antaisi sille mahdollisuuden kansainvälistää kysymys diplomaattisen lisäksi oikeudelliseksi, mikä puolestaan antaa sille tilaisuuden esittää Israelin vastaisia vaatimuksia YK:ssa, ihmisoikeusneuvostossa ja kansainvälisessä oikeudessa.
Pääministeri totesi, että tästä voidaan vetää johtopäätös, ettei PA:n johto pyri ratkaisemaan kiistaa Israelin kanssa, vaan jatkaa sitä uudella tasolla. Se myöskin osoittaa, ettei PA:n johto enää vaivaudu edes peittelemään todellista tarkoitustaan, mikä ei ole rauhan saavuttaminen, vaan ongelman siirtäminen uudelle tasolle Israelin vastaisen taistelun jatkamiseksi diplomaattisella ja oikeudellisella forumilla. Tämän johdosta Abbas väistelee vaatimuksia neuvotteluista Netanyahun hallituksen kanssa, ja siksi niitä on käyty eri hallitusten toimesta viimeisten 18 vuoden ajan erilaisin verukkein ilman tarkoitustakaan saavuttaa sopimus.
Tämän vuoksi Abbasilla ei myöskään ollut vaikeuksia tehdä sovintosopimus Hamasin kanssa, koska molemmilla on sama päämäärä, Israelin tuhoaminen asteittaisten toimien kautta.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=221021

3. FATAHIN virkailija, joka osallistui Kairon jatkoneuvotteluihin, sanoo, että Fatahilla ja Hamasilla ei ole suuria erimielisyyksiä, itse asiassa hän vakuuttaa, että Fatah hyväksyy täysin Hamasin tekemät esitykset. ”Pääasioista on sovittu, mutta yksityiskohtia hiotaan vielä”, hän sanoi.
Kysyttäessä, kuka tulee johtamaan Fatahin ja Hamasin yhteishallitusta Azzam al-Ahmed kieltäytyi menemästä yksityiskohtiin todeten, että asiasta keskustellaan edelleen. Abbas on esittänyt Salaam Fayadia siihen asemaan, mutta Hamas vastustaa hänen nimitystään. Fayadia pidetään ”maltillisena” ja entisenä maailmanpankin virkailijana hän on suosittu länsimaissa. Hän on pyrkinyt hankkimaan kannuksensa aloittamalla useita rakennus-projekteja vastoin Israelin kanssa tehtyjä sopimuksia. Sellaisia ovat urheilukentän rakentaminen Hebroniin siten, että se häiritsee ja hankaloittaa juutalaisten matkaa Kiryat Arban juutalaiskylästä patriarkkain hautakammiolle, ja turismirakennelmat Jerikon lähellä. Samariassa hän on rakentanut teitä vastoin IDF:n kieltoa ja meni vapaaehtoisten kanssa korjaamaan erästä rakentamansa tietä, jonka IDF oli sulkenut. Fayadin ”ansiolistalla” on myös juutalaisten ja varsinkin juutalaisyhteisöissä valmistettujen tavaroitten boikotointi arabikaupoissa. Hän jopa esiintyi PA:n TV:ssä osallistuessaan ”kiellettyjen” ruokatarpeitten polttamiseen, joita oli takavarikoitu arabikauppiailta. Ei ole nälkää palestiinalaisalueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144255

4. Kansanedustaja Yaakoc Katz (NU) esitteli Knessetissä eilen, mitä juutalaisyhteisöjä jää Netayahun julkistaman rauhansuunnitelman ulkopuolelle. Katz oli laskenut, että sen mukaan 120 000 juutalaisasukasta karkotetaan kodeistaan Juudeassa ja Samariassa. Netanyahu mainitsi vasemmistopoliitikkojen keksimän termin ”tuskallisista päätöksistä” luopua lukuisista juutalaisyhteisöistä, jotta pelastettaisiin suuret yhteisöblokit. Pääministeri ei puheessaan maininnut, mitä ”blokkien” ulkopuolella asuville tapahtuisi, mutta hän myöhemmin pyrki selvittämään niiden pysyvän paikoillaan, kunnes asiasta on sovittu. Abbas on useaan kertaan todennut aidon rasistiseen tapaan, ”ettei yhtään juutalaista saa jäädä Palestiinan alueelle”.
Katz sanoi Ketzalemin lausunnossa, että Netanyahun karkotuspäätös tullaan muistamaan ikuisena tuomiona juutalaisen kansan parissa: ”Keitä Likud karkottaa ja ketkä saavat jäädä”. Näillä kolmella yhteisöblokilla tarkoitetaan tavallisesti Gush Etzionia, Maale Adumimia ja Arielin kaupunkia ympäristöineen Samarian keskiosassa.

Etzionin blokkiin Jerusalemista etelään kuuluvat Efrat, Alon Shvut, Rosh Tzurim, Elazar, Neve Daniel, Har Gilo sekä muut yhteisöt tien no 60 varrella. Niissä asuu yhteensä 20 000 ihmistä.
Maale Adumim blokkiin lasketaan yhteisöt Maale Adumim, Kfar Adumim, Mitzpe Jericho ja Keidar, joissa asuu kaikkiaan 40 000 juutalaista.
Kiryat Sefer blokkiin (Modiin Illit) kuuluvat Kiryat Sefer, Hashmonaim ja Matityahu. Tässä blokissa asuu 50 000 juutalaista, suurin osa Kiryat Seferissä. Suurin osa edellä mainituista yhteisöistä sijaitsee lähellä 1949 aselepolinjaa.
Suurimpana ongelmana pidetään Arielin kaupunkia ja sen ympäristön yhteisöjä, Barkan, Alei Zahav, Peduel ja Revava sekä lähempänä linjaa sijaitsevat Elkana, Sha´arei Tikva ja Kiryat Netafim. Arielissa yksistään on yli 20 000 asukasta. Suurimman ongelman muodostaa Barkanin teollisuusalue, jonka siirtäminen olisi hyvin kallis ja epäkäytännöllinen.

Kiryat Arban kaupungissa lähellä Hebronia ja sen ympäristön yhteisöissä asuu 14 600 juutalaista. Siitä luopuminen aiheuttaisi juutalaisissa emotionaalisia järkytyksiä.
Netanyahu jätti mainitsematta myös Jerusalemin liepeillä sijaitsevia yhteisöjä, jotka perinteisesti on laskettu kuuluviksi Jerusalemin kaupunkiin ja liittyvän Israeliin: Kochav Yaakov, Mevo Horon, Givat Zeev, Beit Horon, Givon, Kochav Hashachar, Maalew Michmash, Geva Binyamin ja Har Hadar ja muita pienempiä yhteisöjä. Kaikkiaan niissä asuu yli 67 000 juutalaista.
Listan ulkopuolelle jää myös muita juutalaisille uskonnollisesti tärkeitä ja muistorikkaita yhteisöjä kuten Shilo, Beit El, Ofra, Psagot ja muita, sekä Jordanjoenlaakson yhteisöt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144267

5. UUTISOTSIKOITA
- Presidentti Obama vakuutti eilen, että on entisestäänkin tärkeämpää, että Israel ja palestiinalaiset saavuttavat neuvotteluratkaisun. Hän valmistautuu tärkeään linjapuheeseen torstaina. Hänen kansliansa on jatkuvassa yhteydessä Netanyahun kanslian kanssa sopiakseen puheittensa yhteensopivuudesta. Natanyahu ja Obama tapaavat perjantaiaamuna Washingtonissa. Jordanian selvästi arabikevään pelottelema kuningas Abdullah II tapasi Obaman eilen vakuuttaen Palestiinan valtion perustamisen tärkeyttä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144277
- Puolustusministeri Ehud Barakin ongelmat kasaantuvat Syyrian rajan murtamisen seurauksena, mutta myös siksi, että valtion tarkastaja Micha Lindebstrauss esitti kärkevää kritiikkiä tavasta, millä Barak siirsi omistamaltaan yhtiöltä miljoonia USD tyttärelleen muutamia päiviä ennen nimitystään ja pari päivää Labour-puolueen puheenjohtajaksi valintansa jälkeen. Tarkastajan mukaan tämä rikkoi pahoin poliitikon taloudellisia sääntöjä. Hän ei suositellut oikeustoimia vaan katsoo, että oikeuskansleri ja syyttäjä voivat päättää, onko poliisitutkimuksiin aihetta. IDF:n valmistautumattomuutta Syyriasta tulevaa kansan ryntäystä varten Barakia vaaditaan eroamaan ja samalla ihmetellään Barakin ja Netanyahun keskinäisiä suhteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144278, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144265
- Palestiinalaisten vaaleja, jotka oli tarkoitus pitää kesäkuussa, siirretään taas kerran, nyt luultavasti marraskuuhun, jotta Hamas ehtii paremmin valmistautua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144275
- 92-vuotias palestiinalainen muistelee kaiholla 1929 Hebronin juutalaisten asukkaitten massamurhaa, raiskausta ja jäsenten silpomisia, ja suosittelee sen toistamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144262
- Egyptiläinen entinen erikoisjoukkojen komentaja Said Al-Islam, kutsumanimellä Said el-Adal (oikeuden miekka) on nimitetty al-Qaidan ylimenokauden komentajaksi Osama bin Ladenin kuoleman jälkeen. Hänen tehtävänään on mm. valmistella entisen komentajan Osaman kuoleman kostaminen amerikkalaisille. http://www.debka.com/article/20942/
- Egyptin sotilasneuvosto vakuuttaa, ettei sillä ole mitään suunnitelmia vallasta syöstyn presidentti Hosni Mubarakin armahtamiseksi. Häntä vastaan on esitetty lukuisia syytteitä, joiden osoittautuessa todeksi hänet voidaan tuomita teloitettavaksi. http://www.haaretz.com/news/mideast-in-turmoil/egypt-military-council-says-it-has-no-plans-to-pardon-mubarak-1.362496
- Turkin ja Syyrian ystävällisissä suhteissa on alkanut ilmetä säröilyä, kertoo Zwi Bar´el. Syynä voivat olla paitsi ”arabikevään” vaikutukset Syyriassa ja Turkissa mutta myös Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin ja ylimmän kaitsijan Ali Khamenein väliset auktoriteettiongelmat. http://www.haaretz.com/print-edition/features/turkey-fears-it-may-lose-influence-as-syria-roils-1.362428
- Japanin Fukushiman atomireaktorien ongelmat ovat paljastaneet sen karmean tosiasian, että USA:ssa on useita atomivoimaloita, joissa käytetään samanlaista jäähdytyksen varmuusjärjestelmää kuin Fukushiman voimalassa. Voimakkaan maanjäristyksen tai muun mullistuksen sattuessa reaktorien jäähdytysjärjestelmä, jonka tarkoituksena on estää hydroräjähdys, voi pettää USA:ssa, eikä se toiminut Fukushimassa kuten piti.
http://www.nytimes.com/2011/05/18/world/asia/18japan.html?partner=rss&emc=rss

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019