TORSTAI 10.03.11

1. GADDAFILLE uskolliset joukot ovat raporttien mukaan vahvistaneet asemiaan ja miehittäneet Zawiyan kaupungin keskustan, jota kapinalliset pitivät hallussaan muutaman päivän ajan lyöden ainakin kolme edellistä hyökkäystä takaisin. Sairaalalähteiden mukaan kuolleita tässä taistelussa on ainakin 40, ilman kaduilla surmansa saaneita. Kapinalliset vannovat miehittävänsä tämän 290 000 asukkaan kaupungin uudelleen.
LIBYAN valtion TV näytti ohjelmassaan Gaddafille uskollisia kaupungissa heilutellen käsissään Libyan lippuja ja Gaddafin kuvia, kuten ohjelmassa mainittiin.
Kaupungin sairaalan lääkäri kertoi kuolleitten joukossa olevan sekä naisia että lapsia, mutta hänen lausuntoaan ei pystytty vahvistamaan, sillä journalisteja ei päästetä kaupunkiin.

MAAN itäosassa sekä kapinaliset että Gaddafin kannattajat syyttävät toisiaan öljylaitteiden tuhoamisesta keskiviikkona. Kapinallisten mukaan Gaddafin joukot iskivät öljyjohtoihin Es-Siderissä sekä pommittivat öljytankkeja öljyterminaalin alueella Ras Lanufissa.
Kapinalliset syyttivät Gaddafin joukkojen pelaavan likaista peliä iskemällä öljyjohtoihin saadakseen amerikkalaiset toteuttamaan maahyökkäyksen Libyaan, mikä saisi kansan nousemaan aseisiin puolustamaan maataan. Zawiyan öljynjalostuslaitos, 50 km länteen Tripolista, joutui keskeyttämään toimintansa kaupungissa raivoavien taistelujen vuoksi.
USA:n hallituksen taholta on aiemmin kerrottu, ettei se suosittele maahyökkäystä, vaan suunnittelee Libyan ilmatilan julistamista lentokieltoon, mikä edellyttäisi ilmavoimien käyttöä tuhoamaan Libyan ilmatorjunta-asemat sekä kieltoa rikkovat koneet. Sen toteuttaminen edellyttäisi YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä sekä NATO:n osallisuutta.

LIBYAN hallituksen kone lensi Kairoon mukanaan kenraalimajuri Abdel Rahman ben-Ali al-Sayyid al-Sawy, jolla oli Gaddafin viesti Egyptin sotilasjuntalle. Se sisällöstä ei ole tietoa eikä sotilasneuvoston taholta haluttu kommentoida asiaa. Toinen Libyan kone yritti laskeutua New Yorkin kentälle, mutta se joutui kääntymään takaisin, koska laskeutumislupaa ei annettu.

ENGLANTILAINEN BBC:n TV-ryhmä pysäytettiin Zawiyan kaupungin laidalla sotilaitten ja salaisen poliisin toimesta. Ryhmän jäsenet kertovat, että heitä piestiin ja alistettiin näyteteloitukseen. TV-ryhmän jäseniä syytettiin vakoilusta kapinallisten hyväksi. Heitä kuulusteltiin 21 tunnin ajan. Kaksi ryhmän jäsenistä oli englantilaisia, yksi palestiinalainen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211497

2. YNET magazine tutkii Alex Fishmanin artikkelissa, miten hallituksen ja vallan vaihto Egyptissä vaikuttaa Israelin puolustusstrategiaan. Fishman tarkastelee aluksi tilannetta, joka on vallinnut maitten välillä 1979 solmitusta rauhansopimuksesta lähtien.
Hän sanoo, että IDF:n doktriinin mukaan rauhansopimus on poistanut kaikki sotilaallisten iskujen mahdollisuudet, ja lisäksi IDF on järjestelmällisesti pyrkinyt välttämään toimia, joita Egypti voisi epäillä hyökkäyksen valmisteluksi. Tämä siitä huolimatta, että Egyptin armeija on järjestelmällisesti harjoitellut sodankäyntiä Siinain aavikko-olosuhteita varten, ja niissä oletettu vihollinen on aina ollut Israel.
ISRAELIN armeija ei kuitenkaan ole harjoitellut ollenkaan Egyptin suunnalta tulevaa hyökkäystä varten eikä hankkinut aseita ja varusteita sen varalta. Esimerkkinä hän mainitsee, että IDF:n varikolta on turha etsiä aavikko-olosuhteisiin valmistettuja naamiointiverkkoja, sillä kaikki sellaiset varusteet on hankittu pohjoista uhkaa varten.

FISHMAN toteaa edelleen, että IDF:n on laiminlyönyt tiedustelun Egyptin armeijan uudesta ohjesäännöstä ja sen taistelumetodeista. Laiminlyöntiä puolustellaan sillä, että Egyptin armeija noudattaa edelleen 1973 sodan taistelumetodia, vaikka sillä on käytettävissään amerikkalaisia sotilasneuvonantajia ja uuden aikaiset amerikkalaiset aseet. Israelin armeijan parissa vähätellään tätäkin, toteaa Fishman, pitäen sitä vaarallisena, sillä Egyptin armeija on suuruudeltaan ja aseistukseltaan yksi Lähi Idän suurimmista.
Egyptin armeijalla on 400 hyökkäyskonetta ja lähes 100 tykkivenettä. Sillä on lähes 1600 tykkiä ja lisäksi maasta maahan laukaistavia Scud-B ohjuksia. Egyptin panssarijoukoilla on 3600 erityyppistä panssarivaunua, joukossa Abrams-tankkeja, joita se valmistaa Egyptissä amerikkalaisella lisenssillä.

FISHMAN sanoo IDF:n laskelmoivan, että USA voisi sotatilanteessa kieltäytyä toimittamasta Egyptille varaosia, mikä rampauttaisi sen asevoimat kuten kävi Iranin armeijalle, mutta tämä perustuu pelkkään spekulointiin.
Hän viittaa prikaatikenraali Shlomo Bromin arvioon, ettei Israelin tulisi investoida valtavia summia tässä vaiheessa armeijan uudelleen asennoitumiseen ja aseistamiseen, sillä Egyptillä menee ainakin pari vuotta muutosten toteutumiseksi. Toiseksi Brom katsoo, että rauhansopimus määrittelee maitten väliset sotilaalliset toimet ja varustelut varsinkin Siinain alueella, jossa sotilaitten määrä on tarkoin rajoitettu. Siinai tulisi toimimaan tehokkaana puskurina maitten välillä, sillä Egyptin mahdollisella hyökkäyksellä olisi 300 km:n aavikko ylitettävänään ennen suoraa kosketusta IDF:n kanssa. Tämä antaisi IDF:n joukoille mahdollisuuden tuhota hyökkäysjoukot ennen niiden saapumista rajalle.
Entinen kenraali Shlomo Brom toimii tutkijana Kansallisen turvallisuustutkimusten instituutissa Tel Avivissa.

Fishman toteaa artikkelinsa lopussa, että IDF:n johtajisto on sama, joka johti armeijaa huonosti onnistuneen Libanonin kakkossodan aikana ja kysyy, voidaanko luottaa sen kykyyn valmistella armeijaa uutta ja entistä vaarallisempaa tilannetta varten? Hän päätyy toteamukseen, että Netanyahun hallitus on tässä ”temppelin harjalla” pystyäkseen irtautumaan perinteisestä ajattelumallista ja rutiinista ja tehdä välttämättömiä päätöksiä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4040060,00.html
Alex Fishman on tässä oikealla asialla, jota tulisi huutaa IDF:n ja poliitikkojen korviin.

3. PÄÄMINISTERI Netanyahu nimitti reservin kenraalimajuri Yaacov Amidrorin Kansallisen Turvallisuusneuvoston (NSC) johtoon Uzi Aradin tilalle, jonka ero varmistui tällä viikolla.
Amidror vastusti kiivaasti Gazan evakuointia ja kehotti jatkamaan Gazan cast lead operaatiota, kunnes Hamasin hallitus on kaadettu. Hän luonnehti tilannetta näin:
”Yksi ongelmista Oslon sopimusten jälkeen ja vielä enemmän oletettujen etujen saamisesta, joita meidän sanottiin saavuttavan Gazasta evakuoinnin johdosta, on se, että meille on myyty illuusioita eikä kansalle ole kerrottu totuutta.” Hän kirjoitti näin 28.12.2008 kolumnissaan Israel Today (Israel tänään).

AMIDROR toteaa, että maan väestöllä on taipumus olla näkemättä kovaa totuutta, ja sen seurauksena poliitikot pystyvät myymään sille illuusioita. Esimerkkinä tästä hän sanoo, että ainoa tapa saada Gazasta luopumisen jälkeen kiihtynyt rakettituli loppumaan on sen ottaminen uudelleen Israelin valvontaan.
Netanyahun oletetaan nimittävän myös uuden ulkomaanasioitten neuvonantajansa.
Hän puolusti Amidrorin valintaa selittäen, ettei neuvoston uusi johtaja ole epäröinyt esittää ammatillisia käsityksiään julkisuudessa sen ohella, että hänellä on laaja sotilaallisten, strategisten ja turvallisuuskysymysten näkemys.

NETANYAHU lienee ollut tietoinen tehdessään valintansa, että se tulee herättämään vastustusta vasemmiston taholta. Entiset Meretzin kansanedustajat Zehava Gal-On ja Naomi Ghazan julkistivat avoimen kirjeen, jossa kutsuvat Amidroria 1930-luvun tyyppiseksi fasistiksi. Kirjelmän ovat allekirjoittaneet lisäksi muutamat vasemmistokirjailijat ja –taiteilijat.
KADIMAN kansanedustaja Otniel Schneller kutsui kirjelmän laatijoita ”äärivasemmistolaisiksi, jotka säännöllisesti myrkyttävät vihankaivot kansamme keskuudessa”.

AMIDROR liittyi armeijaan 1966 liittyen laskuvarjojoukkoihin, taisteli kuuden päivän sodassa Gazassa ja Golanilla. Hänet siirrettiin tiedustelujoukkoihin toimien niiden tutkimus- ja arviointi-osastojen johtajana; toimi puolustusministeri Mordechain sotilas attasheana ja lopulta IDF:n sotilasopistojen johtajana v.1998 ollen ensimmäinen uskonnollinen upseeri – päärabbin ohella – joka ylennettiin yleisesikuntaan. Hän erosi armeijasta 2002 palvellen eri tehtävissä. Hän toimii nyt Israel Tänään lehden sotilasanalyytikkona sekä Lander instituutin varapresidenttinä Jerusalemissa. Hänen sotilasvelvollisuutta ja moraalia koskevat lausuntonsa ovat herättäneet kovaa kritiikkiä varsinkin vaatimuksilleen sotilaan velvollisuudesta taistelutilanteessa. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142778

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF joutui sulkemaan Karni rajanylitysterminaalin kymmenien raketti-, kranaatti ja kivääri-iskujen vuoksi Gazasta Israeliin. Terminaali suljetaan lopullisesti muutaman viikon kuluttua ja sen kautta tapahtunut liikenne ohjataan Kerem Shalomin kautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142799
- Netanyahu tarjosi Kansalliselle Unionille (NU) hallituspaikkaa, mutta yritys kaatui siihen, ettei pääministeri voinut luvata rakentamista Jerusalemiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142800
- Arabimaissa jatkuvat kuohunnat ovat pudottaneet turistien tulvaa niistä Israeliin 83 %, pääosa siitä Siinailta. Viitisentuhatta turistia tulee enää päivän matkalle Israeliin arabimaista. Turismiministeriö aloittaa 45 miljoonan NIS mainoskampanjan asian parantamiseksi houkuttelemalla turisteja mieluummin Israeliin kuin arabimaihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142798
- Israelin ja Saksan väliset suhteet ovat New York Timesin mukaan laskeneet syvään aallonpohjaan, mitä kiihdytti Saksan äänestäminen turvallisuusneuvostossa PLO:n tekemän esityksen puolesta juutalaisyhteisöjen laittomuudesta Länsirannalla. Liittokansleri Merkel on toistuvasti arvostellut Israelin rauhanpolitiikkaa, jonka pysähtyneestä tilanteesta hän syyttää Netanyahun hallitusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142795
- Egyptistä Israeliin johtava kaasuputki, jonka beduiinit räjäyttivät, pysyy edelleen suljettuna poliittisista syistä, arvioidaan Israelilla. Myöskään Jordania ei saa kaasua, mikä pakottaa sen korvaamisen raskaalla polttoöljyllä suurin lisäkustannuksin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142794
- Israelin sähkölaitos IEC valmistautuu kevään myrskyihin ja varoittaa kansaa poistamaan esineitä, joihin myrskyiset tuulet voivat tarttua heitellen niitä ihmisten päälle. Tuulien mukana tulevat kaatosateet, ukkosmyrskyt ja tulvat, jotka joka vuosi vaativat ihmishenkiä taloudellisten vahinkojen ohella. Tilanne jatkuu vielä, ennusteiden mukaan sapattiin saakka, lämpötila Jerusalemissa 5 -2 C-astetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142788
- Raportin mukaan Gaddafi harkitsee suostumista vallasta luopumisneuvotteluihin. http://www.haaretz.com/news/international/report-gadhafi-would-agree-to-transition-talks-1.348326
- Presidentti Peres on USA:ssa etsien tilaisuutta tavata Obaman saadakseen potkaistua rauhankeskustelut uuteen alkuun. Hän kritisoi Netanyahun puhetta Jordanjoenlaaksossa, jossa hän vakuutti sen pysyvän IDF:n valvonnassa. Presidentillä ei ole oikeutta puuttua poliittisiin kysymyksiin Israelissa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/peres-seeks-meeting-with-obama-to-kick-start-peace-process-1.348215
- Länsimaat tarjoavat Gaddafille tulitaukoa, jos hän luopuu hyökkäyksestä Benghazin kaupunkiin. Länsimaat ovat pelästyneet Gaddafin joukkojen menestystä. http://www.debka.com/article/20745/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021