TIISTAI 06.07.10

1. ”KIRISTÄJÄN PARADOKSI” (Blackmailer´s paradox) on esimerkkinä nobel-palkitun professori Yisrael Aumanin analyysissä, miten Israelin ja arabien väliset neuvottelut toimivat. Esimerkissä kerrotaan henkilöstä joka lupasi kahdelle miehelle 100 000 dollaria, jos he pystyvät sopimaan keskenään sen jakamisesta. Ensimmäinen miehistä esitti kaverilleen, että jaetaan summa tasan, mihin toinen esitti ehdottoman vaatimuksen: minä otan 90 %, sinä 10 %. Ensimmäinen suuttui ja aikoi aloittaa tappelun, mutta hillitsi itsensä ja mietittyään otti ne 10 000 dollaria ja lähti huoneesta peläten, että muuten hän voi jäädä ilman.
Kerron osia Aumanin artikkelista seuraavassa omin sanoin.

AUMAN toteaa, että Israel on samanlaisessa tilanteessa kuin esimerkin ensimmäinen mies. Israel olisi voinut pysyä vaatimuksessaan eikä luopua siitä, mutta peläten arabien vievän kaiken, Israel on päättänyt suostua arabien vaatimuksiin. Tämä on johtanut loputtomien myönnytysten tielle, koska arabit ovat pysyneet johdonmukaisesti omassa vaatimuksessaan, mutta Israel ei sen sijaan ole vakaasti päättänyt puolustaa oikeuksiaan ja vaatia niitä.
Auman neuvoo, että Israelin tulee muuttaa taktiikkansa kolmella tasolla:
- Israelin lähtökohtana on saavuttaa sopimus arabien kanssa hinnalla millä tahansa. Peläten muuten menettävänsä kaiken, se suostuu kohtuuttomiin vaatimuksiin saadakseen edes jotain. Tästä periaatteesta on luovuttava
- Peliteorian mukaan toistuva (jatkuva) tilanne aiheuttaa omituisen siteen osapuolten välille, jota voisi kutsua ”Tukholman syndroomaksi”, jossa panttivangit ja heidän vangitsijansa lopulta kokevat vangitsijoitten vaateet oikeutetuiksi. Muuttaakseen tilanteen Israelin ei tulisi tehdä kuten ensimmäinen mies ja suostua toisen kohtuuttomuuksiin, vaan esittää lujasti omat vaateensa ja pitää niistä kiinni. Tämä voi pitkittää tilannetta ja jopa lisätä väkivallan ja sodan uhkaa, mutta lopulta se johtaa hyväksyttävään tulokseen.
- Israelin tulee tiedostaa oikeutensa ja pitää niistä ehdottomasti kiinni eikä lähteä seuraamaan arabien (toisen miehen) ajatuksenjuoksua. Auman kertoo IDF:n upseerista, joka väitti Golanin olevan Syyrialle pyhää maata ja siksi se on palautettava. Auman selitti upseerille, että hän oli saanut mielipiteensä Syyrian toistamasta propagandasta tutkimatta, oliko sillä mitään oikeutusta tai todisteita.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138446

2. EDELLÄ KERROTTU professori Aumanin esimerkki ja neuvo sopisi erinomaisesti ohjeeksi pääministeri Netanyahulle hänen tavatessaan presidentti Obaman tänään.
Uutisaiheet ovat täynnä ehdotuksia ja toiveita, miten keskustelut Netanyahun ja Obaman välillä sujuvat tai miten niitten toivotaan sujuvan.

JP:N PÄÄARTIKKELISSA todetaan, että neuvottelu antaa päämiehille tilaisuuden parantaa tulehtuneita suhteitaan.
NETANYAHUN oletetaan etsivän USA:n tukea ydinaseen pelottelupolitiikalleen, mitä Jerusalemissa ei enää pidetä itsestään selvänä. Todisteena tästä artikkeli viittaa siihen, että arabien painostuksesta USA suostui maaliskuussa allekirjoittamaan NPT-konferenssin 40-sivuisen lausunnon, jossa ei mainita Irania mutta tuomitaan Israel sopimuksen rikkojana, vaikka Israel ei ole allekirjoittanut NPT-sopimusta eikä sano omaavansa ydinaseita.
POSITIIVISELLA puolella artikkeli huomioi USA:n hyväksymisen YK:n turvallisuusneuvoston Iranin vastaisista sanktioista, joista USA:n kongressi antoi omat kovennetut vaatimuksensa.
Artikkeli toteaa, että USA:n välivaalien lähestyessä marraskuussa Israelilla on tilaisuus saada USA:n presidentiltä, joka ei ole peitellyt vastenmielisyyttään Israelin pääministeriin, entistä hyväksyvämpää kohtelua – ei mielenmuutoksen vaan poliittisten laskelmien vuoksi – sillä USA:n juutalaisjärjestöillä on edelleen voimakas ote USA:n politiikassa. Tässä Israelilla on mahdollisuus, kuten artikkelissa todetaan, saavuttaa USA:n myötämielisyys Israelin toiveille PA:n kanssa käytävien neuvottelujen nostamiseksi korkeammalle, suorien keskustelujen tasolle. Netanyahu voisi saada Obaman painostamaan Abbasia, jotta tämä luopuisi kohtuuttomista vaatimuksistaan ehtona johtajatason keskusteluille.

SUORISTA keskusteluista PA:n kanssa näyttää kehittyneen Netanyahulle pakkomielle. Tarkkailijat ovat huomioineet, että hän melkein polvillaan rukoilee palestiinalaisia niihin, ikään kuin ne olisivat kaikkien ongelmien ratkaisu. Hän pyytää toistuvasti saada tavata Abbasin kasvokkain. Ilmeisen vilpittömästä tarkoituksesta huolimatta arabimaailma näkee tässä vain mahtavan Israelin johtajan heikkouden ja avuttomuuden; häneltä puuttuu selkäranka, he huomioivat, mikä Lähi Idän voimaan perustuvassa ilmapiirissä on vaarallista. Eräs kommentoija vertasi Netanyahua alistettuun vaimoon, joka loputtomien piiskaamisten jälkeen pyrkii kaikessa etsimään miehensä hyväksymistä ilman omaa tahtoa.

JP:n artikkelissa huomioidaan Netanyahun neuvottelukyky ja hänen mahdollisuutensa löytää yhteinen linja Obaman kanssa, mitä helpotti lakiesityksen, joka olisi vaatinut rakennuskiellon julistamiseksi Länsirannalla Knessetin hyväksymisen, hylkääminen Knessetin lakivaliokunnassa. Täten hän voi - tilanteen niin vaatiessa – jatkaa rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Kotirintama ei tule hyväksymään sitä ilman taisteluja, mikä voi pakottaa hallitusremonttiin ja Kadiman ottamiseen hallitukseen.
Vaikka turvallisuustilanne Länsirannalla onkin parantunut – ehkä IDF:n toimien tai/ja PA:n tehostuneen poliisitoimen ansiosta – julkisuudessa kehuttu Fayadin instituutioiden rakentaminen ja taloudellisen hyvinvoinnin nousu tuskin takaavat palestiinalaisen kansan olevan kypsän ottamaan hallitusvastuun omasta maastaan ja kohtalostaan.

JP:N PÄÄARTIKKELISSA mainitaan, että Israelin vastainen kirjoittelu mediassa ja Israelin olemassaoloa väheksyvät ja sen oikeutuksen hylkäävät esitykset PA:n virallisessa TV:ssä jatkuvat entistä monipuolisempina.
PA:n johto ei ole suostunut tunnustamaan Israelia juutalaisena kansana, mitä Israel vaatii.
Edelleen PA:n johdon ristiriitaiset lausunnot koskien Jerusalemin itäisiä osia ja varsinkin Temppelivuoren ja sen Länsimuurin asemaa ovat herättäneet epäilyjä sen päämääristä.
KUTEN JP:n pääartikkeli toteaa, elefantti olohuoneessa on kuitenkin Hamas, joka hallitsee Gazaa. Ei tarvitse olla profeetta voidakseen todeta, että Hamas tuskin tulee lähi aikoina muuttumaan maltillisemmaksi, päinvastainen kehitys on luultavampi, eli Fatah tulee radikalisoitumaan, mikä helpottaa Hamasin mahdollista valtaan pääsyä myös Länsirannalla.
GAZAN saarron yksi keskeisiä päämääriä oli Hamasin vallan heikentäminen, mitä se ei ole pystynyt tekemään. Israelin suostuminen helpottamaan saartoa ja salimaan yhä useampien artikkeleitten ja materiaalien vieminen Gazan kaistalle voi olla alkuna pienten erillisten purojen yhtymiseksi kasvavaksi vuokseksi, joka lopulta raivaa kaikki esteet tieltään.
http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=180529

3. HALLITUS pelkää, että Mossadin agentin joutuminen pidätetyksi ja oikeuden eteen Puolassa voi vaikeuttaa Israelin tilaamien ohjusalusten toimituksiin saksalaisilta yhtiöiltä. Mossadin agentiksi väitetty Israelin kansalainen Uri Brodsky pidätettiin jokin aika sitten Puolassa, josta hänet voidaan oikeuden päätöksellä luovuttaa Saksaan.
Hänen uskotaan avustaneen saksalaisten passien väärentämistä, joita Hamas-johtajan Mahmoud Al-Mabhouhin muutamat salamurhaan osallistuneet käyttivät Dubaissa viime tammikuussa. Hänet oli ehkä tarkoitus siepata, mutta huumausaine surmasi hänet.
BRODSKY tuli oikeuden eteen Puolassa maanantaina, mutta vielä tänä aamuna ei ole selvää, tekikö oikeus päätöksen hänen luovuttamisekseen Saksaan. Hän tuli oikeuden istuntoon Varsovassa pitäen kasvonsa tuulitakkinsa hupun ja käsiensä suojassa. Oikeuden edustaja ei osannut sanoa, oliko se suostunut luovutusvaatimukseen.

SAKSAN federatiivisen syyttäjäviraston edustajan mukaan Brodskyn asian käsittelemiseksi Saksassa on tehtävä 40 vrk:n sisällä pidätyksestä, mutta sitä voidaan jatkaa, mikäli syyttäjä on saanut uusia todisteita.

ISRAEL odotti kesäkuussa viestiä Saksasta, onko se halukas myymään kaksi Meko-luokan ohjusalusta Israeliin, kuten se teki 2006 myyden silloin miljardin USD arvosta sotilas-materiaalia mahdollistaen Israelin merivoimat tilaamaan kaksi uutta sukellusvenettä, jotka ovat rakennustöittensä viimeistelyvaiheessa. Israel sanoo odottaneensa vastausta jo jonkin aikaa. Israelin toiveena on, että Brodsky karkotetaan maasta ilman oikeuskäsittelyä.
ISRAELIN tilaamat kaksi 2000-tonnin ohjusvenettä ovat samankaltaisia kuin aiemmat kaksi samalla Blohm ja Voss tehtaalla valmistetut Shaar 5 alukset, mutta vähän pitempiä Israelin vaatimuksesta, koska niihin sijoitetaan IAI:n valmistamat massiiviset Adir-tutkat, jotka antavat yli horisontin ulottuvia kuvia. Kukin alus maksaa 300 miljoonaa USD. Aluksiin mahtuu erikoisjoukkoja ja enemmän jalkaväkeä sekä keskikokoisia ajoneuvoja. Niihin asennetaan Harpoon ohjustentorjuntajärjestelmä sekä Barak puolustusjärjestelmä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180562

4. UUTISOTSIKOITA
- B´Tselem NGO-järjestön julkistama raportti juutalaisyhteisöistä Juudeassa ja Samariassa voi häiritä Netanyhaun keskusteluja Obaman kanssa, ehkä tarkoituksellisesti. Raportti antaa kuvan että yhteisöt ovat kasvaneet hallitusten politiikan ansiosta. Raportti kehotettiin julkistamaan vasta tiistaina, että sen vaikutus maksimoituisi Netanyahun vierailun kynnyksellä. Kriitikot syyttävät järjestöä, että se väittää olevansa ihmisoikeusjärjestö, mutta toimii kuin poliittinen painostusjärjestö. Raportissa väitetään, että ”setlementit” valvovat 42 % Länsirannasta, vaikka rakennettu alue on vain 1 % siitä. Edelleen siinä kerrotaan, että niiden väestö on kolminkertaistunut vuodesta 1993, jolloin se oli 110 000 ja nyt 301 200. Siinä syytetään, että Israel rikkoo Bushille antamaansa lupausta noudattaa tiekarttaa, jossa se lupautuu jäädyttämään kaiken ”setlementtitoiminnan” ja aloittamaan sen toteuttamisen 2003 toukokuussa. Aktiivisesta rakentamisesta johtuen juutalaisasukkaitten määrä siellä – ilman Jerusalemia – kasvoi 28 %, 235 263 –301 200 asukkaaseen vuonna 2009. Vuonna 2008 luonnollinen kasvu niissä oli kolme kertaa suurempi kuin muualla maassa 5 % vastaan 1.8 %. Raportin osoite: http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=180563
- Puolustusministeri Ehud Barak tapasi PA:n pääministerin Salaam Fayadin eilen Jerusalemissa. Tapaamista on kritisoitu monella taholla. Israelissa todetaan, että tarkoituksella oli puhdistaa Barakin mainetta (imagoa) ”freedom flotillan” seurauksista, joissa Barak on joutunut ”giljotiinin” uhan alaiseksi. Hamas esitti oman tuomionsa, mikä kohdistui varsinkin Fayadiin. Siinä todettiin, että lähtölaukaus oli nyt ammuttu suorille keskusteluilla PA:n ja Israelin välillä, ja syytettiin Abbasia valehtelemisesta vakuuttaessaan kansalleen vastustavansa suoria keskusteluja. Abbas totesi eilen, että epäsuorat keskustelut ovat merkityksettömiä. Barakin antaman lausunnon mukaan he keskustelivat tavarakuljetuksista Gazaan, mistä hän sanoi: ”Se on PA, joka nyt määrittelee, mitä sinne viedään”. He keskustelivat myös, miten valvonta Gazan terminaaleissa järjestetään PA:n ja IDF:n yhteistoimin. Palestiinalaisjärjestöt PLO ja PFLP tuomitsivat tapaamisen ja kehottivat välttämään suoria kontakteja Israelin johdon kanssa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=180496
- Obaman hallitus antaa tunnustusta Gazan rajoitteiden vähentämisestä. (JP)
- EU:n ulkoministeri vierailevat Israelin toivomuksesta Gazan kaistalla heinäkuun loppupuolella voidakseen omin silmin arvioida tilannetta siellä. Maailmalla levitetään väitteitä kansan kurjuudesta ja nälänhädästä Gazan kaistalla, vaikka todellisuudessa tavaroitten runsaus kaupoissa on ennätyssuuri. Rakennusmateriaaleja on vähän. (JP)
- Ehud Barak vaatii, että Israelin tulee laatia selkeä esitys rajoista ja juutalaisyhteisöistä, jotka se vaatii itselleen, sekä muistakin kysymyksistä. Tällainen suunnitelma tulisi Barakin mukaan ojentaa Obamalle hyväksyttäväksi. Hän haluaa ottaa aloitteen omiin käsiinsä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180485
- Hallitus lupaa ensi tilassa tutkia tuhannen Falash-Mura juutalaisen pätevyyden saada muuttaa Israeliin. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=180551
- CNN:n Lähi Idän toimittaja Octavia Nasr kutsui Hamásin hengellisenä johtajana pidettyä suurajatollah Muhammad Hussein Fadlallahia jättiläiseksi murehtien hänen kuolemaansa. Faglallah ei kuitenkaan ollut mikään puhdas pulmunen, hänen tunnollaan on satojen ihmisten, myös amerikkalaisten, henki, kuten alla oleva artikkeli kertoo. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=180553
- Kinneretin vedenpinta on nyt 212.99, eli 1 sm alemman varoitusviivan yläpuolella.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019