TORSTAI 20.05.10

1. SE ON sitten sotaa, onneksi vielä vain taloudellista, julistaa PA kaikille, jotka ovat
halukkaita kuulemaan. PA:n virkailijat kutsuvat sotaansa ”täyssodaksi setlementtejä vastaan”. Muutama viikko sitten PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas allekirjoitti lain, joka kieltää ”setlementeissä”, juutalaisyhteisöissä Juudeassa ja Samariassa, valmistettujen tuotteiden myynnin PA:n valvomilla alueilla. PA asetti erityisryhmän toteuttamaan lain noudattamista. Ryhmän jäsenet yhdessä vapaaehtoisten kanssa, joita sanotaan olevan 3000 henkeä, kulkevat kiellettyjen tuotteiden listan ja valmiiksi laaditun sopimuskaavakkeen kanssa kodista kotiin vaatien talouden päämiestä allekirjoittamaan vakuutuksen, jossa hän lupautuu välttämään kiellettyjen tuotteiden ostoa marketeista.

PA:N talousministeriö perusti erityisrahaston, nimeltään ”the Karama National Empowerment Fund”, jolla tuetaan ryhmän toimintaa. Ryhmän julistuksessa vakuutetaan:
”Tarkoitus on vakuuttaa tahtomme ja päättäväisyytemme pudistaa yltämme (arabiaksi intifada) ”setlementtien saastutuksen” vaikutus palestiinalaisista kaupungeistamme, kylistämme ja pakolaisleireistä, ja ennen kaikkea korvata ”setlementeissä” valmistetut tuotteet niillä, jotka on ylpeästi valmistettu palestiinalaisissa käsissä.”
Kiellettyjen tuotteiden listassa arvioidaan olevan 500 ”setlementeissä” valmistettua tuotetta.

”Tämä erityiskampanja on suunniteltu viikon mittaiseksi, ja sen tarkoituksena on auttaa palestiinalaisia saavuttamaan taloudellinen itsenäisyys”, sanoo PA:n Jerusalemin alueen kuvernööri Adnan Husseini.
PA:n asettama Jerusalemin mufti Muhammad Hussein kutsuu PA:n taloudellista sotaa ”setlementtejä” vastaan juridiseksi tavaksi, jonka PA kehitti päämääränsä saavuttamiseksi.
Setlementtitoiminnan vastustusoperaation koordinoija Nablusissa Raed Dibai sanoi, että kampanjan aloittaminen ”nagban” vuosipäivänä osoittaa selvän viestin, että kansa on aloittanut intifadan niitä vastaan, jotka olivat vastuussa nagbasta.
PA:n poliisi takavarikoi tiistaina rekkoja, joihin oli lastattu ”kiellettyjä vesimeloneita” tuhoten niitä tonneittain.
Monet palestiinalaiset ihmettelevät, miten menetetyt työpaikat ”setlementeissä” korvataan.
Abbasin hyväksymän toisen lain mukaan palestiinalaisten työskentely juutalaisyrityksissä on kielletty, minkä rikkominen aiheuttaa 14 000 USD sakon ja/tai 2 vuoden vankeuden.
PA:n hallituksen yritykset korvaavista työpaikoista voivat olla hyödyttömiä.

Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvosto julkisti web-sivullaan oman vastineensa PA:n sodanjulistukseen kehottaen ostamaan 58 yhtiön tuotteita, joilla on haaraosastoja Juudeassa ja Samariassa, kuten Pillsbury leipomotuotteet, Nature Valley granola General Mills, NatuR&D, Carmel Carpets, Brita, Supergum, Gazoz ja Ahava voiteet.
Neuvosto kutsuu PA:n aloittamaa talousboikottia ”vihamieleiseksi toimeksi” johon täytyy antaa välitön ja terävä vastaus. Se on vakava rikkomus Pariisin sopimukselle 1994, Protokolla, jolla säädeltiin taloudelliset suhteet Israelin ja PA:n välillä.
Neuvosto vaatii hallitusta käyttämään palestiinalaisilta keräämiään vero- ym. varoja korvausten maksamiseksi yhtiöille, jotka kärsivät vahinkoja PA:n boikotin johdosta.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=175923

2. OBAMAN erikoislähettiläs Robert Mitchell aloitti toisen vaiheen keskustelut välittömästi astuttuaan Israelin maaperälle tiistaina iltapäivällä. Hän tapasi samana päivänä puolustusministeri Ehud Barakin, josta hän on saanut luotettavan puhekumppanin. Tilaisuudesta ei kuitenkaan ole annettu tietoja julkisuuteen.
Keskiviikkona, jolloin israelilaiset viettivät shavuot-juhlia, Mitchell ajoi mustalla autosaattueellaan Ramallahiin, jossa hän keskusteli Abbasin ja PA:n neuvottelutiimin johtajiston kanssa.

ABBAS valitti Mitchellille ”hemmotellun lapsen tavoin, että nuo julkeat juutalaiskakarat ovat taas provosoineet palestiinalaisia”, joiden hän varoitti voivan vahingoittaa nupullaan olevia keskusteluja osapuolten välillä.
PA:n johto oli hyvin varustautunut keskusteluihin Mitchellin kanssa laatimalla etukäteen useita kirjeitä, joissa valitettiin Israelin ”rikoksista” palestiinalaisia vastaan, mukaan lukien nuoren palestiinalaisen surmaaminen pistoolilla kivityksen aikana Länsirannalla sekä vanhahkon miehen surmaaminen Gazan kaistalla. Kirjeissä syytettiin Israelin ministereitä provokatorisista lausunnoista joissa väitetään keskustelujen jo epäonnistuneen.
Saeb Erekat esitti keskusteltuaan Mitchellin kanssa toivomuksen, että amerikkalaiset lopettaisivat Israelin provokaatiot, joihin hän laski mukaan IDF:n ratsiat PA:n alueilla, epäiltyjen palestiinalaisten pidätykset, setlementtien rakentaminen sekä uusien todistuskohteiden rakentaminen alueella, varsinkin Jerusalemissa.

EREKAT selitti journalisteille, ettei hän ole kiinnostunut siitä, mitä Mitchell on keskustellut israelilaisten kanssa, sillä ”nämä ovat epäsuoria keskusteluja, joissa me keskustelemme amerikkalaisten kanssa, emme israelilaisten.” Hän lienee tarkoittanut Mitchellin ja Barakin välisiä keskusteluja, sekä Israelin viranomaisten reaktioita PA:n syytöksiin. Erekat kuitenkin vakuutti PA:n haluavan, että keskustelut onnistuvat, mutta Israelin hallituksen edustaja epäili PA:n esittämällä vastuuttomia syytöksiä ja suoranaisia valheita hakevan tapoja, joilla se voisi kariuttaa keskustelut alkuunsa.
Keskustelujen aihepiirin keskittäminen alkuvaiheissaan näyttää olevan edelleen kyseenalainen PA:n vaatiessa rajojen määrittelyä, Israel haluaa ensiksi turvallisuustakuut.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=175928

3. EREKAT esitti jokin päivä sitten mielipiteenään, että PA on valmis hyväksymään sopimuksen ilman keskusteluja, jos se tehdään arabiliiton esityksen pohjalta. Hänen vaatimuksenaan, jota hän toistaa jokaisen lausuntonsa yhteydessä, on Israelin vetäytyminen 1949 aselepolinjoille, ehkä vähäisin aluevaihdoin, ja Palestiinan valtion perustaminen Juudeaan ja Samariaan koko alueelle pääkaupunkinaan Jerusalem. Vaatimuksiin kuuluu maayhteys Gazasta Länsirannalle, mikä jakaisi Israelin maan kahtia.

EREKAT ei halua IDF:n sotilaita Palestiinan valtion maaperälle, ei myöskään Jordanjoen laaksoon, mitä Israel pitää elintärkeänä laittoman aseitten salakuljetuksen estämiseksi. Sen sijaan hän vihjaa Abbasin tavoin, että he voisivat hyväksyä NATO:n joukkoja sinne turvaamaan rajat Israelin provokaatioilta, kuten hän sanoi. Tällä hän haluaa estää IDF:n sotilaitten tunkeutumisen Palestiinan valtion alueelle jahdatessaan epäiltyjä terroristeja. Naton-joukkojen mukana Israelin rajan taakse tulisi sotilaita Turkista, Saksasta, Norjasta ja monista Keski-Euroopan maista, monet niistä vihamielisistä valtioista.
KANSAINVÄLISTEN joukkojen mahdollisuus estää laitonta aseitten salakuljetusta on käytännössä olematon, kuten Libanonissa on todettu. YK:n alaisille UNIFIL-joukoille annettiin tehtäväksi valvoa, ettei Hizbullah aseistaudu uudelleen. Nyt sillä on 45 000 rakettia ja ohjusta, joilla se uhkaa koko Israelin aluetta, ja lukematon määrä käsiaseita, olalta ammuttavia ohjuksia sekä muuta aseistusta, ja sen pyssymiehet ovat palanneet Libanonin eteläosiin.
Aamun uutisten mukaan PA:n johto toimii Israelin karkottamiseksi YK:sta ja monista muista kansainvälisistä elimistä. (JP)

4. JP:N VAKIOKALUSTOON kuuluva kolumnisti Isi Leibler, joka omaa harvinaisen
selkeän ja tasapuolisen näkemyksen Israelin ja PA:n välisistä sekä Israelin ja USA:n välisistä suhteista, hämmästelee artikkelissaan USA:n juutalaisjohtajien lausuntoja ja toimia, joissa kyllä todetaan suhteitten huonous ja jatkuva huononeminen, mutta ei sanallakaan suostuta kohdistamaan syytä sinne, minne se kuuluisi, eli presidentti Obamaan, joka aloitti muslimien miellyttämiskampanjan heti virkaansa astuttuaan ja on määrätietoisesti jatkanut sitä aiheuttaen korjaamatonta vahinkoa USA:n asemalle ja imagolle arabimaailmassa. Tässä kampanjassa uhrilampaan asemaan on joutunut Israel, jota Obama suomii ja painostaa häikäilemättä, josta osoituksena on tapa, millä hän nöyryytti vierailulla USA:ssa olleen pääministeri Netanyahun ja ahdisti hänet nurkkaan uhkauksillaan, joita ei ole julkistettu, mutta jotka Netanyahun sen jälkeisestä käyttäytymisestä päätellen ovat olleet järkyttäviä.

OBAMAN hallitus on viime aikoina antanut muutamia lausuntoja, joissa se vakuuttaa suhteitten olevan kestävät ja vankkumattomat, mutta samanaikaiset lausunnot Israelin vastustajille kertovat aivan muuta. Tilanne on Leiblerin mukaan kehittynyt todella vaaralliseksi, sillä juutalaisryhmät USA:ssa kuten JStreet ja tunnetut yksityishenkilöt ovat kehottaneet Obamaa jatkamaan Israelin painostamista entistä tarmokkaammin.
Leibler esittää, että Israelin pääministeri lopultakin voittaisi pelkonsa ja esittäisi selkeästi ja ilman väärinymmärryksen pelkoa kantansa keskusteluihin PA:n kanssa sekä asettaisi selkeät rajalinjat, joitten ylittäminen ei ole mahdollista Israelin intressien kannalta. Hänen tulisi muistaa, että Israel neuvottelee sen omista asioistaan, ei USA:n intresseistä. Leibler vakuuttaa, että Netanyahu tulisi yllättymään positiivisesti USA:n juutalaisjärjestöjen hyväksynnästä ja kannatuksesta, jos hän uskaltaisi toimia kansanjohtajan tavoin. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- YK:n turvallisuusneuvoton laatima alustava sopimusluonnos Iranin vastaisista sanktioista on saanut 5+1 maitten kannatuksen. Israel pitää esitystä vesitettynä; Brasilia vastustaa ja Iran pitää sitä tyhjän veroisena. (JP)
- Hamas teloitti Gazassa 3 tuomittua murhaajaa ihmisoikeusjärjestöjen vastalauseista huolimatta. Seksuaalirikosten sanotaan nousseen Gazassa, myös perheen sisällä. Tyttäret hakevat joskus turhaan turvaa äidiltään. (JP)
- Israelissa harkitaan, miten estää 15 laivan pääsy Turkista Gazan kaistalle aiheuttamatta tragediaa ja kansainvälistä tuomiota. (JP)
- Israel ei suostunut Qatarin tarjoukseen kauppasuhteitten palauttamiseksi ehdolla, että se sallii Qatarin yhtiöitten rakennustyöt Gazan kaistalla. Egypti esitti vastalauseensa Qatarin esitykseen. (JP)
- Venäjän antaessa varovaisen tuen YK:n turvallisuusneuvoston laatimalle boikottiluonnokselle Debkafile kertoo, että Venäjän asiantuntijat kouluttavat iranilaisia vallankumouskaartin sotilaita Venäjän armeijan tukikohdissa S-300 torjuntapatteriston käyttämiseen. Venäjä on pitkään viivyttänyt näiden ehkä maailman tehokkaimpien ilmatorjuntaohjusten myymistä Iranille, mutta viime aikoina sen johtajat ovat ärtyneesti torjuneet pyynnöt toimitusten siirtämisestä. Näin teki presidentti Medevedev presidentti Peresin esittäessä asian.
http://www.debka.com/article/8792/
- Israel vapautti Hamasin lainlaatijiin kuuluvan punaparran Mohammad Abu
Tirrin, joka yhdessä 65 muun Hamasin johtajan kanssa pidätettiin vuonna 2006
heti Gilad Shalitin sieppaamisen jälkeen. 9 muuta vapautettiin aiemmin. (JP)
- Useita autoja vaurioitui tiellä no 443 Modiin ja Jerusalemin välillä, jonne korkein oikeus antoi luvan päästää palestiinalaisia autoja. Kukaan ei loukkaantunut, mutta useat autot kärsivät vahinkoja. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020