KESKIVIIKKO 21.04.10

1. IDF VALMISTELEE suunnitelmia vetäytymisestä takaisin vuoden 2000 intifadaa edeltäviin asemiin. Tämä siltä varalta, että Netanyahun hallitus pakotetaan hyväksymään Obaman vaatimukset, joista tämä on yksi, kertovat Y Katz ja T Lazaroff JP:n artikkelissaan.
”IDF on valmistellut suunnitelmia tällaista tilannetta varten, jossa IDF joutuu vetäytymään intifadaa edeltäviin asemiin”, kertoo IDF:n korkea upseeri antamatta nimeä.

ARTIKKELISSA vakuutetaan IDF:n johdon ja varsinkin sen keskusjohdon vastustavan tällaisen suunnitelman toteuttamista. ”IDF:n vapaus operoida kaikkialla on äärimmäisen tärkeä terrorismin pitämiseksi aisoissa ja minimissä,” upseeri selittää. Hän viittaa todisteeksi äskettäiseen tapaukseen Jeninissä, jossa IDF pidätti kaksi Islamin Jihadin avainaktivistia. Hän sanoo IDF:n operaatioitten Jeninissä jatkuvan huolimatta ns. Jeninin mallin toteuttamisesta siellä, joka antaa palestiinalaisille liikkumis- ja toimintavapauksia enemmän kuin muualla. Tarkoitus oli antaa USA:n kouluttamille poliiseille kasvava toimintavastuu, mutta käytännössä sitä ei ole voitu toteuttaa aiotussa aikataulussa. ”Operoimme siellä edelleen aina kun uskomme, että uhka on olemassa.”

OBAMAN TOINEN vaatimus Netanyahulle koski rakennuskieltoa Jerusalemin itäosissa sekä 10-kuukauden rakennuskiellon jatkamista Juudeassa ja Samariassa. Kolmas vaatimus koski palestiinalaisten vankien (tuomittujen terroristien) vapauttamista ”hyvän tahdon eleenä Abbasille”. Netanyahu ei ole julkisuudessa paljastanut Obaman esittämää vaatimustensa listaa, mutta 7-ministerin muodostama turvallisuuskabinetti on käsitellyt asiaa useissa kokouksissaan, joissa tehdyistä mahdollisista päätöksistä ei ole raportoitu julkisuudessa.
NEATANYAHU on kuitenkin julkisuudessa toistanut, että rakennuskielto Jerusalemin itäosissa ei tule kysymykseen, kuten ulkoministeri Lieberman myös vakuuttaa, joka totesi, ettei Jerusalemin jakaminen suoraan tai epäsuoraan tule kysymykseen. ”Jerusalem on meidän ikuinen kaupunkimme”, hän sanoi.
IDF:n suunnitelma vetäytymisestä Juudeassa ja Samariassa liittynee Obaman nimittämän erikoislähettilään George Mitchellin Israelin matkaan, joka toteutunee lähi aikoina.
Netanyahu esitti kielteisen kantansa Jerusalemin itäosien rakennuskiellosta ABC:n haastattelussa maanantaina tunnustamatta, että se oli Obaman vaatimus. Hän kuitenkin vihjaisi, että Jerusalemin kysymys kuuluu lopullisen tilanteen neuvotteluihin.

OBAMAN henkilökuntapäällikkö Rahm Emanuel totesi maanantaina, ettei aika ole kypsä USA:n esittämälle Lähi Idän rauhansuunnitelmalle. Hän totesi ”the Charlie Rose” showssa, että useat ihmiset ovat esittäneet sellaisen laatimista, mutta ettei sen aika ole nyt. Monet Obaman hallituksen jäsenet ovat vihjailleet, että tuleva syksy voi olla sopiva sellaisen esittämiseksi, mutta sekä Obama että Clinton haluavat odottaa osapuolten reaktioita. (JP)

2. WND kertoo artikkelissaan, että useita Fatahin jäseniä on saatu kiinni heidän toimistaan Hamasin sotilaallisen organisaation perustamiseksi Länsirannan kaupunkeihin. WND kertoo palestiinalaislähteisiin perustuen, että PA:n poliisit pidättivät äskettäin tohtorin, joka oli salakuljettanut miljoona USD Nablusiin. Hän tunnusti kuulusteluissa, että varat oli tarkoitettu aseitten hankkimiseksi Hamasille Nablusissa.
Asia huolestuttaa Fatahia, joka menetti valtansa Gazassa IDF:n vetäydyttyä sieltä kokonaan 2005 Ariel Sharonin suunnitelman mukaisesti. Hamas kaappasi vallan siellä vuonna 2007 ja on sen jälkeen vahvistanut asemiaan eliminoimalla Fatahin vaikutusvaltaa. Hamasin voitto USA:n kouluttamista ja aseistamista Fatahin joukoista oli yllättävän helppo, vaikka käytännössä Fatahin joukot olivat hyvin aseistettuja ja lukumääräisesti ylivoimaiset siellä.

WND:n artikkelissa kerrotaan palestiinalaisten todenneen, että vaikka Nablusissa Hamasille tarkoitetut varat saatiin takavarikoitua, varoja salakuljetetaan muihin palestiinalais-kaupunkeihin Länsirannalla. Nablusissa Fatahin asemaa pidetään vahvana.
Varsinkin Ramallah ja Jenin ovat kaupunkeja, jotka aiheuttavat pahoja aavistuksia Fatahin johdolle. Jenin on eräänlainen esimerkkitapaus, jonka mallia on tarkoitus jatkaa muissa PA:n hallitsemissa kaupungeissa. Fatahilla on siellä vahva asema, mutta perinteisesti se on Islamic Jihadin tukialuetta.
Jokin aika sitten raportoitiin, että Hamas oli salakuljettanut 600 voimakasta rynnäkkökivääriä Jeniniin. Niistä PA:n poliisi takavarikoi 100, mutta loput 500 lienee annettu Hamasin jäsenille. Fatahin sisällä arvioidaan, että Hamasin aktiivijäseniä Jeninissä on vain tusinan verran, mutta aseitten määrä kertoo aivan muuta.

FATAHIN taholta kerrotaan, että Hamas rekrytoi joukkoonsa al-Aksa Marttyyrien Prikaatin jäseniä, jotka periaatteessa ovat luopuneet aseellisesta vastarinnasta. Hamas saa heitä riveihinsä tarjoamalla heille enemmän palkkaa kuin mitä PA tai Fatah.
Fatahin huolena on myös, että USA:n kouluttamien poliisien joukossa on al-Aksan jäseniä, joita voi kiinnostaa Hamasin tarjoama korkeampi palkka sekä aktiivitoiminta. Gazassa useat korkeat Fatahin johtajat liittyivät Hamasiin, mikä voi toistua Länsirannalla.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=143593

3. JP:N JULKAISEMA artikkeli, jonka kirjoitti Jonathan Spyer ”Global Research and International Affairs Center”, Herzliasta, käsittelee Hizbullahin salakuljettamien aseitten kysymystä Libanonissa. Israelin tiedustelulähteet ovat todenneet, että Syyria on toimittanut aseita ja ohjuksia kaiken aikaa 2006 Libanonin kakkossodan jälkeen vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701. Viimeiseksi se toteaa, että Syyria toimitti Hizbullahille ballistisia ohjuksia, mistä USA virallisesti sanoo laimeasti ”on voinut” toimittaa, mutta senaatin tiedustelukomitean jäsen toteaa ”kaikella todennäköisyydellä”.

ARTIKKELISSA todetaan, että Syyria on toistuvasti kieltänyt toimittaneensa Scud D ohjuksia Hizbullahille. Artikkelin kirjoittaja toteaa, että kysymys on kuitenkin laajempi. Päätöslauselma 1701 sanoo yksiselitteisesti, ettei Libanonissa saa olla muitten aseellisia ryhmittymiä kuin Libanonin valtion. Se myös kieltää aseitten ja siihen verrattavien materiaalien toimittamisen Libanonissa muille kuin hallituksen valtuuttamille ryhmille. Hizbullah ja sen tukijat laskelmoivat aivan oikein, etteivät Libanonin hallitus enempää kuin YK tai muut kansainväliset yhteisöt olisi kykeneviä tai halukkaita valvomaan päätöslauselmien toteutumista, toteaa Spyer. YK on itse todennut, että siltä puuttuu kyky valvoa Israelin ja Libanonin välistä rajaa, jonka asemaa YK:n asettamat asiantuntijat ovat kahdesti selvittäneet, kesäkuussa 2007 ja elokuussa 2008.

YK:n toinen raportti toteaa kuivahkosti, että edistys lauselman 1701 toteuttamiseksi on ollut riittämätön johtuen ”vaikeasta poliittisesta tilanteesta”, jolla tarkoitetaan Hizbullahin avointa
haastetta ja uhkausta vastata sen intressien polkemiseen voimalla. Tämän vuoksi 3.5 vuoden sisällä mitään edistystä ei ole voinut tapahtua, jonka aikana aselastit Syyriasta ovat esteettä tuoneet Syyrian ja Iranin toimittamia aseita ja ohjuksia Hizbullahille Libanoniin.
Israel on tyytynyt seuraamaan tilannetta sivusta muutamia vastalauseita lukuun ottamatta.

SPYER toteaa, ettei tilanne alkanut Scud-ohjuksista, sillä todisteet osoittavat Syyrian ja Iranin pyrkivän kehittämään Hizbullahista avoimen strategisen uhkan Israelille. Syyrian toimittamiin aseisiin sisältyy M-600 maasta maahan ohjuksia ja miehen kantama Igla-S maasta ilmaan ohjusjärjestelmä, joka uhkaa IAF:n ilmavalvontaa suorittavia koneita Libanonin yllä. Viimeisenä listassa ovat Scud-D ohjukset, jotka voivat olla sodan aiheena (casus belli).
Enempää Israel kuin Hizbullah tai Syyriakaan eivät ole pyrkineet nostamaan jännitystä, mutta Israelin kärsivällisyyttä kokeillaan asteittaisella yhä tehokkaampien aseitten toimituksilla.
Spyer katsoo, ettei sota liene välitön, mutta varoittaa, ettei Hizbullahin ruokahalu ole tyydytetty tilanteen jakamisella nykyisellään, se haluaa enemmän valtaa Libanonissa. Hän sanoo, että Hizbullahin ohjelause muistuttaa Hitlerin lausumaa: ”Sinä olet vastassa lain kanssa; minulla on aseeni. Nähdään pian, kumpi meistä selviää”.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=173569

4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahu esitti jalostettujen petrolituotteiden viennin lopettamista Iraniin. Teheran ilmoitti uuden rikastuslaitoksen hyväksymisestä. (JP)
- Netanyahun 15-vuotia poika Avner tuli kolmanneksi kansainvälisessä Raamattu-visassa Jerusalemissa. Voiton vei 17-vuotias Or Ashual Kfar Saba yläkoulusta, toiseksi tuli Elad Nachshon De Shalit yläkoulusta Rehovotista.(JP)
- Juhlallisuudet jatkuivat monin paikoin Israelissa. Presidentti Peres kehotti palestiinalaisia palaamaan neuvottelupöytään. Kaatuneitten ja terrorin uhrien omaiset esittivät toivomuksen, että muistopäivän ja itsenäisyyspäivän välillä tulisi olla ainakin yksi välipäivä. ”On vaikea yhdistää surua ja iloa”. (JP)
- Johtavat Euroopan valtiot esittävät Iranin vallankumouskaartin julistamista terroriryhmäksi. Asiantuntijat uskovat, että kovat sanktiot sitä vastaan voisi raunioittaa Iranin talouden. (JP)
- USA:n puolustusministeriön raportissa sanotaan, että Iranin ohjukset voivat vuonna 2015 yltää Yhdysvaltoihin. Raportissa todetaan, että ydinaseen valmistaminen kuuluu Iranin pelotteluarsenaaliin, mutta ettei Iranin armeijan vastarinta voisi estää hyvin koulutettua, nykyaikaisin asein varustettua armeijaa. USA:n armeijan päälliköitten puheenjohtaja amiraali Michael Mullen arvioi, että USA:n isku Iranin ydinlaitoksiin on vielä kaukainen mahdollisuus.(JP)
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas arvioi mahdollisuutta Fayadin hallituksen sisäisestä remontista. Hän haluasi lisätä Fatahin vaikutusvaltaisia jäseniä mukaan, mutta jotka eivät olisi Fatahin keskuskomitean jäseniä. Abbasin sanotaan käyneen useita kertoja hoidattamassa itseään Ammanissa, jossa koko osasto suljetaan muilta hänen tutkimustensa ja hoitonsa ajaksi. (JP)
- Syyrian presidentti Assad matkusti Egyptiin keskustelemaan Mubarakin kanssa sodan uhasta Israelin kanssa. Mubarak vaatii, että YK:n tulee ottaa Israelin ydinaseet keskustelun alaiseksi. (haaretz)
- 8 laivan saattue ”Rachel Corrie” yrittää ensi kuussa murtaa Gazan saarron. Vasemmistoryhmien saattueessa on 600 matkustajaa ja tarvikkeita.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1164310.html
- Obama on nimittänyt avustajia, joilla on terroriyhteyksiä. Indonesia voi hänen ensi kuun vierailunsa aikana kohdella häntä muslimina, mikä voi vaikuttaa kielteisesti hänen tukijajoukkoihinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137128
- Israelista kuljetettiin yli 17 000 rekka-autollista tuotteita ja tarvikkeita Gazaan viime viikon aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137126
- Israel on alkanut rajoittaa korkean teknologian ja aseitten myyntiä Turkkiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137115

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021