PERJANTAI 01.01.10
1. TERVETULOA uudelle vuodelle ja vuosikymmenelle. Suokoon Taivaan Isä, että tästä vuodesta ja vuosikymmenestä tulisi suotuisampi kuin edellinen. Siirrytäänpäs asiaan.
2. ISRAELIN johto katselee edelleen pelonsekaisin tuntein, miten Goldstonen raportin jälkiseuraukset alkavat tuntua. Sen suhteen on ollut hiljaista viime aikoina, mutta se kulkee omalla painollaan kansainvälisillä areenoilla, varsinkin YK:n piirissä. Asiaa tutkittiin myös poliittisella Bar foorumilla Jerusalemissa. Puhujat varoittivat, että hetken rauhallisesta ajasta ja IDF:n suorittamista tutkimuksista Goldstonen raportissa väitetyistä sotarikoksista asia ei suinkaan ole unohdettu eikä IDF:n oma tutkimusraportti välttämättä lopeta syytöksiä Israelin siviili- ja sotilasjohtajia vastaan.
IDF:N kansainvälisen osaston entinen johtaja Daniel Reisner varoittaa, ettei pidä tuudittautua uskomukseen, että jos ICC:n (kansainvälinen rikostuomioistuin) onkin kerran kieltäytynyt käsittelemästä PA:n esittämiä syytöksiä sotarikoksista sillä perusteella, ettei PA ole valtio eikä siten voi toimia syytetoimissa valtiota vastaan, tulkinta voi muuttua. Hän kertoi, että ICC:n syyttäjä Luis Moreno-Ocambo vihjaili, että hän voi sittenkin harkita PA:n syytösten käsittelyä ICC:ssä vastoin aiempaa päätöstään. Tulkinta on ollut voimassa vuodesta 2000 lähtien.
IDF:n pääasianajaja kenraalimajuri Avichai Mandelblitt sanoo kuitenkin olevansa levollinen asian suhteen, vaikka YK:n yleiskokous käsittelee Israelin - ja kai myös Hamasin – suorittamia tutkimuksia Goldstonen raportissa esitetyistä syytteistä sotarikoksista ja rikoksista inhimillisyyttä vastaan. Hän sanoo, että IDF on tutkinut kaikki raportissa esitetyt tapaukset ja julkistaa tutkimuksensa lähi aikoina. ”Uskon vaaran poistuvan tilanteen selkiytyessä itsekseen – ja niin tulee tapahtumaan.” Hän sanoi uskovansa, että myös vaara syytösten joutumisesta kansainväliseen oikeuteen on vähenemässä.
YKSI jo kerran Espanjan tuomioistuimessa loppuun käsitelty syytös koskee Hamasin sotilas-siiven Izzadin al-Qassam johtajan Saleh Shehadehin teloitusta ohjusiskulla, joka 13 siviiliä sai surmansa ja lukuisia ihmisiä haavoittui. Espanjan tuomioistuin hylkäsi syytökset IDF:n upseereita vastaan sillä perusteella, että asia oli ratkaistu Israelin tuomioistuimessa ja että IDF suoritti asiassa omia tutkimuksiaan. Asiaa tutkinut komitea ei kuitenkaan saanut asiaa suoritetuksi loppuun, sillä sen puheenjohtaja asianajaja Zvi Inbar kuoli. PA:n intressejä ajava vasemmistolainen asianajaja Michael Sfard sanoo, että Espanjalaisen tuomioistuimen päätöksestä on valitettu ja asia voidaan ottaa uuteen käsittelyyn.
MANDELBLITT sanoo vastustavansa Goldstonen raportin käsittelyä riippumattoman komitean toimesta sillä perusteella, että Goldstonen raportti on hyökkäys kaikkia niitä maita kohtaan, jotka taistelevat terrorismia vastaan. Jos Israel perustaa puolueettoman komitean tutkimaan syytöksiä, Israel samalla tunnustaa, että se kohdistuu sitä vastaan, hän selittää.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1261364565762&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
3. ISRAEL haluaa, että YK asettaa Iranille tuntuvat sanktiot diplomatian sijasta, joka näyttää epäonnistuneen. Myös USA:n johto näyttää tunnustavan, että sen odottama diplomatia ei tuota tuloksia. Tämä tuntuu hyvältä Israelin USA:n lähettilään Michael Orenin suussa, joka toteaa Iranille annetun määräajan umpeutuneen vuosikymmenen vaihtuessa sen torjuttua USA:n hallituksen ojennetun käden. Siksi seuraava askel tulee olla tuntuvien sanktioitten asettaminen Iranille kuten presidentti Obama vakuutti pääministeri Netanyahulle heidän viimeisen tapaamisensa yhteydessä. Oren selittää, ettei ole kysymyksessä Israelin tai Amerikan mielipide, vaan kysymyksessä on yhteinen mielipide.
USA:ssa on kuitenkin yleistymässä toinen lähestymistapa. USA haluaa, että YK:n turvallisuus-neuvosto asettaa Iranille tarkoin määriteltyjä sanktioita. Tällä pystyttäisiin välttämään mahdolliset suurenluokan häiriöt maailmanlaajuisia öljyntoimituksia vastaan. Toiseksi Obaman hallitus haluaa pitää edelleen oven auki diplomaattisille keskusteluille, mikä voisi osoittautua mahdottomaksi yleisten sanktioitten vuoksi.
USA:n ulkoministeriön viranomainen selitti, että USA haluaisi edelleen korkea tason keskusteluja Iranin kanssa sen ydinteollisuuden saamiseksi rauhanomaista käyttöä palvelevaksi IAEA:n valvonnassa. USA ei vastusta Iranin ydinteollisuutta vaan sen käyttämistä ydinaseen valmistamiseksi, koska se aiheuttaisi ketjureaktion Lähi Idässä useitten toistenkin maitten aloittaessa oman ydinaseensa valmistamisen.
4. JOS USA:N JA IRANIN väliset keskustelut ovat jumissa, sitä ovat myöskin Israelin ja Hamasin väliset epäsuorat keskustelut Kairossa saksalaisen välittäjän valvonnassa. Näissä keskusteluissa pyritään löytämään formula, jolla yli kolme vuotta Hamasin panttivankina olema IDF:n sotilas Gilad Shalit vapautettaisiin tuhatta terroristia vastaan. Osapuolet eivät liene kaukana toisistaan, mutta Hamasin johto – varsinkin sen ulkopolitiikasta vastaava toimisto Damaskoksessa – näyttää nauttivat keskustelujen tuomasta kansainvälisestä huomiosta, mitä se tuskin muuten nauttisi.
JP:n asiaa tarkastelevan Kh A Toamehin artikkelin mukaan Hamasin johto Gazassa alkaa olla valmis vankienvaihtoon, mutta Damaskoksen päällä on useita varauksia. Hamasin edustaja Gazassa kertoo artikkelin mukaan, että pahin kanto tässä kaskessa on neljän avainterroristin kohtalo, eivätkä kaikki ole Hamasin jäseniä.
Listan kärjessä on Marwan Barghouti, Fatah Tanzimin entinen Länsirannan komentaja; seuraavina PFLP:n johtaja Ahmed Saadat; sekä Hamasin komentajat Abdullah Barghouti ja Ibrahim Hamed. Barghoutin vapauttaminen on Hamasille tärkeää vaikkapa vain Fatahin ja Abbasin ärsyttämiseksi, sillä hänellä on laaja kannatus Länsirannalla ja hän voi pahoin sekoittaa Fatahin nykyjohdon hallintoa.
Hamasin delegaatio, Mahmoudin Zaharin johdolla, palasi Damaskoksesta Kairon kautta Gazaan. He pysähtyivät Kairossa informoidakseen keskusteluista Damaskoksessa sekä Egyptin viranomaisia että saksalaista välittäjää. Zahar vakuutti, että neuvotteluja jatketaan päinvastaisista tiedoista huolimatta. (JP)
5. SATOJA mielenosoittajia kokoontui Israelin puolelle Gazan ja Israelin välistä turva-aitaa protestoidakseen Israelin harjoittamaa Gazan kaistan politiikkaa. Mukana oli Israelin arabeja ja vasemman kaistan aktivisteja sekä arabikansanedustajia. Mielenosoituksen toisena tarkoituksena oli osoittaa myötätuntoa Gazan asukkaille.
Samaan aikaan satakunta ulkomaista aktivistia, jotka Egypti päästi maansa kautta Gazaan presidentti Mubarakin vaimon pyynnöstä, kokoontui viiden sadan Gazan asukkaan kanssa turva-aidan toiselle puolelle.
Mielenosoituksen aikana Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh tervehti heitä kännykän kautta, jonka arabikansanedustaja Taleb A-Sanaa antoi tähän käyttöön. Hän joutuu vastuuseen siitä.
Naisten rauhanaatteen järjestön johtaja Lana Khaskia kertoi, että mielenosoitus on osa kansainvälistä rauhanmarssia, jonka oli määrä saapua Gazaan Egyptin kautta, mutta jonka se kielsi jättäen 1400 ulkomaista osanottajaa kymmenistä maista etsimään toista reittiä. He esittivät yhtenä mahdollisuutena kulkea Syyrian kautta, loppumatka ilmeisesti laivoilla, koska Israel tuskin antaisi heille läpikulkulupaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Gazan terroristit ampuivat eilen Grad-raketin Israeliin, se putosi Ney´tivotin lähelle aiheuttamatta vahinkoa. Kaupungin hälytyssireeni oli kytketty pois.
- Kuohunta Kadima-puolueen sisällä jatkuu. Puoluejohtaja Tzipi Livni miettii edelleen Shaul Mofazin vaatimusta puheenjohtajavaalien aikaistamisesta. Livni voi tehdä ”Netanyahun” ja kutsua vaalit yllättäen ilman varoitusta antamatta Mofazille aikaa valmistaa kannattajiaan. Netanyahu pudotti tällä tempulla kiusallisen kilpailijan pois kärkikahinoista. (JP)
- Juutalaiseksi terroristiksi Median toimesta leimaama Yaacon Teitel valittaa, että poliisi ja Shin Bet ovat antaneet kuulustelutietojen levitä julkisuuteen ja lehdistöön. Hänen asianajajansa toteaa, että asian oikeustilannetta johtava tuomari voi lukea tuomionsa etukäteen aamun lehdestä. (JP)
- Kaikkiaan 159 rabbia 33 maasta kokoontuu ensi viikolla Israeliin rukoilemaan maahan sadetta. He kokoontuvat Sharona reservaattiin Galileassa. Matkan takana on sionistinen maailmanjärjestö. Rabbit viipyvät matkallaan Israelissa kolme päivää. Rukousten ohessa he keskustelevat turvallisuusjärjestelyistä ulkomaisissa synagogissa, terveyskysymyksistä sekä juutalaisesta laista.
- Israelin sairaalat aloittavat kaikkien sairaaloissa syntyneitten vauvojen kuulon tutkimukset. Tällä pyritään hoitamaan kuulohäiriöt, joitten korjaaminen alkuvaiheessa voi onnistua paremmin kuin myöhemmin. (JP)
- Sderotin aloitteesta kolmisen sataa nuorta eri puolilta maailmaa kokoontui Sderotiin aivan toisenlaisella viestillä kuin rajan tuntumaan kokoontunut vasemmistoviritteinen mielenosoittaja joukko, joka huuteli Eretz rajanylityspaikalla: Katjusha-raketteja Maalotiin, Kassameja Sderotiin”. Sderotin kokoontumisen iskulauseena oli ”Uusi vuosikymmen toivoon ja rauhaan”. Järjestäjänä toimi Sderotin Mediakeskus, jonka tavoitteena on saada Sderotin asukkaitten ääni kuuluville kaikkialle maailmaan. Kokoontumisen yhteydessä osanottajat marssivat eri maitten lippuja ja iskulauseplakaatteja heilutellen. Mukana oli diaspora-asioitten ministeri Yuli Edelstein. (JP)
- IDF:n entiset päärabbit antoivat lausunnon, jossa todetaan: Halacha on aina ennen sotilaskäskyjä. He esittivät, että Barak peruuttaa Har Brachan poistamisen IDF:n hesder-järjestelmästä. Barak vakuuttaa, että uskonnollinen usko on rakennettu armeijan toimintakoodiin. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1261364566025&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021