TIISTAI 22.12.09
1. ISRAELIN turvallisuuskabinetti, jossa on 7 johtavaa ministeriä, neuvotteli eilen
kuumeisesti Gilad Shalitin vapauttamissopimuksesta. Eilen illalla myöhään kestäneitten keskustelujen jälkeen hallitus päätti lähettää vastineensa Kairoon Saksan välittäjälle. Julkisuuteen ei annettu tietoja, mitä hallituksen vastaus sisälsi, mutta yleinen arvio siitä on se, että päätös oli myönteinen, joskin siinä oli useita varauksia. Gilad Shalitin äiti Aviva kertoi tavattuaan kabinetin jäseniä, että päätös tulee pian ja että se lienee myönteinen.
IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi puoltaa vankienvaihtoa kuten myös puolustusministeri Ehud Barak. Kolme ministeriä vastustaa sopimusta: Moshe Yaalon, Benny Begin ja Avigdor Lieberman toisten puoltaessa. Tämä tarkoittaa sitä, että päätös jää Netanyahun harteille. Kolmen turvallisuusjärjestön johtajat, Amos Yadlin Amanista; Yuval Diskin Shin Betistä ja Meir Dagan Mossadista, ovat varoittaneet suostumasta sadan pahimman luokan terroristin vapauttamisesta, koska ”se tulee pyyhkäisemään 8 vuotta kestäneen työskentelyn heidän etsimisekseen ja pidättämisekseen”. He selittävät, että vaikka heidät karkotettaisiinkin Damaskokseen, he olisivat tervetullut vahvistus Hamasin toiminnalle siellä ja vahvistaisivat Bashar Assadin asemaa Israelin vastaisessa taistelussaan. Toiseksi he toteavat, ettei ole mikään temppu päästä Gazaan niin halutessaan Egyptin ja salakuljetustunnelien kautta.
Kolmas argumentti sopimusta vastaan on se, että se vahvistaisi oleellisesti Hamasin asemaa Länsirannalla ja vastaavasti heikentäisi sekä Fatahin että PA:n johdon otetta vallasta. Debkafile kertoo artikkelissaan, että sekä Egypti että USA:n hallitus ovat vedonneet Netanyahuun, ettei tämä suostuisi sopimukseen.
Hamasin ulkopoliittinen johtaja Damaskoksessa Khaled Mashaal kertoi eilen, että 450 ensimmäisessä vaiheessa vapautettavien vankien joukossa ovat kaikki naisvangit, mutta hän kieltäytyi kertomasta yksityiskohtia, ettei se häiritsisi neuvotteluja. Hamas johto Gazassa on ilmoittanut, että päätti Israelin hallitus mitä tahansa, se on valmis jatkoneuvotteluihin. (JP)
2. FATAH on hätääntynyt mahdollisen Shalit-sopimuksen hyväksymisen vuoksi aloittamalla Hamasin aktivistien jahdin Länsirannalla. Viimeisen 48 tunnin aikana PA:n turvallisuusjoukot ovat pidättäneet 14 palestiinalaista epäillyistä yhteyksistään Hamasin kanssa. ”Palestiinan Auktoriteetti on hyvin hermostunut tiedoista sopimuksen syntymiseksi. He tietävät, että satojen vankien vapauttaminen Israelin vankiloista nostaisi oleellisesti Hamasin suosiota kansan parissa.”
Fatahin virkailija Azzam al-Ahmad, joka on Mahmoud Abbasin läheinen neuvonantaja, kehotti Fatahia aloittamaan intifadan islamilaista järjestöä vastaan. Hän vetosi kansaan, jotta nämä vastustaisivat huhuja Hamasin odotettavissa olevasta kaappauksesta Länsirannalla. Hamas vastasi Fatahin kutsuun uhaten aloittaa oman intifadansa Fatahia vastaan. Suomen kielellä ilmaistuna tämä tarkoittaisi sisäistä taistelua järjestöjen välillä. Se ei voisi luonteeltaan olla samanlainen kuin mitä se oli Gazassa, koska IDF on edelleen vahvasti mukana Juudeassa ja Samariassa ja itse asiassa varmistaen Abbasin hallinnon siellä.
Hamasin korkea virkailija Gazassa Yahya Musa kehotti palestiinalaisia aloittamaan kansan intifadan PA:ta vastaan, koska ”palestiinalaiset kärsivät sen vallan alla turvallisuusjoukkojen toimien vuoksi, jotka operoivat CIA:n ohjauksessa”.
PA:N virkailija Ramallahissa varoitti kaappausyrityksestä - kuten hän sanoi ”palestiinalaisten laillisia edustajia” vastaan. Hän sanoi turvallisuusjoukkojen toimivan ketä tahansa yksilöä tai järjestöä vastaan, joka pyrkii kaivamaan maata PA :n alta. Kaikki viimeisten tuntien aikana suoritetut pidätykset on tehty PA:n turvallisuusjoukkojen toimesta. Pidätyksiä on suoritettu Nablusissa, jossa pidätettiin neljä epäiltyä; Talin kylässä pidätettiin ainakin neljä joko nykyistä tai aiemmin aktiivista Hamasin jäsentä; Kalkiliyassa pidätettiin kolme opiskelijaa. Koska PA:n turvallisuusjoukot, vahvuudeltaan 2000 miestä, ovat amerikkalaisen kenraali Keith Daytonin kouluttamia ja aseistamia, Hamasin syytökset CIA:n osallisuudesta saavat selityksensä. (JP)
3. JUUTALAISYHTEISÖT Samariassa vakuuttavat median edustajille, etteivät he aio keskeyttää rakennustoimia, olkoon kielto tai ei. He sanovat kehittäneensä keinoja, joilla rakentamista voidaan jatkaa siten, etteivät tarkastajat tiedä siitä mitään. He eivät ehkä tiedosta, että Barak on kytkenyt IAF:n koneet vakoilutoimiin juuri tällaisten toimien varalta. Jos ”setlerit” ovat päättäväisiä rakentamisen jatkamisessa, sitä on myös Ehud Barak, joka näyttää kytkeneen parhaan sotilaallisen oppinsa ja vuosien aikana saamansa kokemuksen heidän lannistamisekseen. Jos alistumista ei tapahdu – vapaaehtoisesti, kuten Barak sanoo – seuraava vaihe hallituksen päätöksen toteuttamiseksi tehdään koko mahtavan IDF:n voimalla. Kapinalliset kylät saarretaan ja sinne päästetään poliisin, Shin Betin ja Yassamin kovimmat naamat raivauskalustoineen suorittamaan kapinallisten ”likvidointi”, noin lainausmerkeissä, koska tarkoituksena ei liene tappaa ketään, mutta lievää suurempaa väkivaltaa käyttäen alistaa ja pidättää ne, jotka heittäytyvät raivaustraktorien eteen pyrkiessään estämään heidän kuukausien aikana tekemänsä rakennustöitten tuhoamisen. Mitä kaikkea siellä sitten tuleekaan tapahtumaan, tihkunee julkisuuteen vasta vuosien päästä vapauteen päässeitten hajanaisina kertomuksina, koska media edustajia ei päästetä dokumentoimaan tilanteita.
JP:n artikkelissa, jonka kynäili Ben Hartman, juutalaisyhteisöjen asukkaat, jotka hyvästä syystä johtuen eivät halua nimeään lehtien palstoille, epäilevät rakennuskiellon päättyvän 10 kuukauden päästä. He uskovat, että kieltoa seuraa toinen, ellei se sitten ole suoranainen asukkaitten karkotus Gazan esimerkin tapaan.
Pyydän anteeksi, jos kirjoitukseni ironinen sävy haavoittaa jonkun herkkää tuntoa, mutta läheltä tilanteita seuraten ei voi olla ihmettelemättä, onko tämä todella Israelin ulkopolitiikan kannalta tärkein tai edes viisas operaatio? Miksi pääministeri ei voisi kertoa kansalle avoimesti, jos häntä painostetaan tähän joittenkin ilkeitten uhkausten kautta? Se saisi kansan paremmin arvostamaan hänen asemaansa ja päätöksiään sen sijaan, että hän vihjaamalla johonkin epämääräiseen ulkopoliittisen välttämättömyyteen määrää ilman keskusteluja ja valmisteluja rakennustyöt lopetettaviksi epämääräiseksi ajaksi ja sen ohella suunnittelee uusia ”hyvän tahdon eleitä Abbasin aseman kohentamiseksi”? Julkisuudessa on väläytelty mahdollisuutta, että Netanyahu voi Abbasin toiveista vapauttaa joukon Fatahia edustavia vankeja sen lisäksi, mitä Hamasin sopimukseen sisältyy. Mutta miksi Abbasille pitäisi antaa mitään vahvistavia eleitä? Eikö pikemminkin hänet olisi kutsuttava pääministerin kansliaan antamaan selitys ulkomailla Israelia halventavien lausuntojensa vuoksi? Miksi häntä ei voitaisi käsitellä kuin vihaista kissaa, joka puree ja raapii jokaista, joka yrittää sitä koskettaa?
Pahinta tässä ”operaatio juutalaisen rakentamisen lopettamiseksi Juudeassa ja Samariassa” on sen väkivaltainen toteuttaminen, joka on annettu poliisin mellakkapoliisin suoritettavaksi, ja jonka suojelemiseksi kansan raivoa vastaan Barak komentaa kaikki armeijan yksiköt. (JP)
4. SIIRTOLAISMINISTERIÖN valtuuttama poliisin OZ-yksikön osasto tunkeutui Tel Avivissa asuntoon, joka oli muodostettu paikallisen Redemption Power nimisen kristillisen seurakunnan kirkkotilaksi. Poliisi koputti asunnon oveen 8 aikaan aamulla, mutta sisällä olleet asukkaat eivät uskaltaneet aluksi avata ovea, jonka poliisit ilmeisesti avasivat välivaltaisesti. He tutkivat kaikki paikat asunnossa särkien sen sisäkaton ja kääntäen nurin komerot ja kaapistot. Asunnon seinillä oli ristejä ja se oli selkeästi sisustettu tuoliriveillä hengelliseksi kokoustilaksi. Tämä ei kuitenkaan riittänyt tarkastajille, jotka totesivat, ettei tilaa oltu rekisteröity kirkoksi. Poliisit eivät pidättäneet ketään paikalla olleesta, mutta poistuttuaan he palasivat vähän ajan kuluttua takaisin esittäen pidätysmääräykset jokaiselle asunnossa olleelle, jotka olivat irrottautuneet ghanalaisesta matkaseurueesta jääden maahan poliisin epäilyn mukaan etsiäkseen työtä.
Seurakunnan pastori Jyesi Baaye ei ollut paikalla ratsian aikana, mutta mennessään sinne hän kauhistui tilassa tehtyä tuhoa. Poliisi kieltää, että mitään olisi tahallisesti rikottu tai tuhottu, mutta että yhden pidätetyn vastustuksen aikana joku kaapi on voinut kaatua. Pastori kertoi, ettei kokoustilassa asu ketään, mutta jotkut jäävät sinne palveluksen jälkeen eri syistä johtuen. Poliisi kertoo näyttäneensä asunnossa olleille tarkastusmääräyksen asunnossa, mutta Baye sanoo, että se oli heprea kielellä, mitä kukaan siellä olleista ei osaa. Lisäksi hän huomasi määräystä tutkittuaan, ettei se oikeuttanut poliisin pääsyä asuntoon.
Sisäministeriö perusti OZ-osaston kesäkuussa tänä vuonna siirtolaispoliisin tilalle. Sen tehtävänä on etsiä ja pidättää maassa laittomasti asuvat ulkomaalaiset. OZ-yksikkö on saanut yhtä kovaa kritiikkiä kuin edeltäjänsä ihmisoikeusjärjestöjen taholta. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Miamista 3 vuotta sitten Israeliin muuttanut perhe valittaa heidän poikansa kohtuutonta kohtaloa jouduttuaan poliisin pidättämäksi epäiltynä sisään murron aikeista ja häiriöistä. Naapurin ilmoituksesta paikalle tulleet poliisit pidättivät pojan pahoinpidellen häntä autossa ja poliisiasemalla. Lopulta hänet passitettiin Haifassa turvallisuusvankilaan, jossa nuoret vartijat raiskasivat häntä toistamiseen alistaen hänet orjakseen. Pojalla oli paha aiemmasta kaatumisesta tullut päävamma, mitä poliisit eivätkä vartijat suostuneet tiedostamaan, vaan löivät poikaa päähän. Perheen toinen poika palveli armeijassa kunniallisesti, mutta perheen vanhemmat sanovat olevansa täysin luhistuneita viranomaisten heidän nuoremmalle pojalleen tekemästä pahoinpitelystä. Poliisi on aloittanut tutkimukset asiassa(JP)
- Arkeologit löysivät Nasaretista asuintalon rauniot, jotka ovat peräisin Jeesuksen ajoilta. Talo on ollut pienehkö, 100 metrin päässä Marian Ilmestyskirkosta. Nasaret oli silloin pieni juutalaiskylä.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1261364468185&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Jerusalemissa arkeologit paljastivat muinaisen luolaston, joka on ehkä toiminut pitalisten asuinpaikkana. Sinne oli myös haudattu ihmisiä, kuten löydetyt luut ja käärinliinojen jäänteet osoittavat. Tutkijat sanovat käärinliinojen osoittavan, ettei Tyrinin käärinliina voi olla samalta ajalta, koska sen kutomistapa ja laatu on erilainen. He eivät ilmeisesti innossaan huomioineet, että Josef Arimatiasta, joka Jeesuksen ruumiin hautasi omaan hautaluolaansa, oli varakas yläluokkaan kuuluva, jonka hankkimat vaatteet ja liinat olivat varmaan parempaa laatua kuin spitalisten käyttämät.
- Arkeologit löysivät muinaisen asuinalueen Jordanjoen laakson pohjoisosassa Bnot Yaacov sillan läheisyydessä. Kaivauksissa on löydetty runsaasti asukkaitten käyttämiä kivisiä työkaluja. Asuinyhteisön iäksi arkeologit arvioivat 750 000 vuotta.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1261364468162&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021