TORSTAI 26.03.09
1. NETANYAHU siirtelee palapelinsä osia saadakseen uuden hallituksensa ministerilistan valmiiksi jo kuluvan viikon aikana. Hänen vaikeutensa on siinä, että haalittuaan useita pienpuolueita hallitukseensa jokaiselle oli luvattava tärkeitä ministeriötä ja puheenjohtaja-paikkoja Knessetin valiokunnissa, mutta samalla hänen tulee varmistaa, ettei hänen oman puolueensa tärkeät jäsenet tunne joutuneensa syrjityiksi. Hänen pahin kilpailijansa puolueessa Silvan Shalom on yksi tällainen, joka halusi talousministeriön, jonka Netanyahu haluaa pitää itse; Moshe Ya´alon on toinen, jolle luvattiin puolustusministeriö, joka näyttää menevän Ehud Barakille. Näin tämä ruletti jatkuu kiireisesti, sillä aikaa ei ole paljon ja hallituksen pitäisi päästä pikaisesti aloittamaan maan hallitsemisen. Netanyahu lienee pakotettu muodostamaan 28 ministeriön hallituksen, että edes pahimmat karikot vältettäisiin heti kättelyssä. Netanyahu vastusti suurta hallitusta ollessaan pääministerinä edellisen kerran 1996, jolloin hän tyytyi 18 ministeriöön. Nyt hänen tulee luopua tästä periaatteesta, minkä tosin seuraavat hallitukset jo rikkoivat ja poistivat ministeriöitten lukua rajoittavan lain. (JP)
2. LABOUR-PUOLUE selvittelee keskuudessaan, miten jatkaa elämäänsä hajaannuksesta huolimatta. Tällä hetkellä viisi puolueen kansanedustajaa pitää härkäpäisesti kiinni omaksumastaan kannasta, etteivät he voi tukea Netanyahun hallitusta. Kahdeksan edustajaa on kuitenkin määritellyt kantansa myönteiseksi, mikä helpottaa löytämään tarpeeksi kansanedustajia hallitukseen. Ministerin tulee olla Knessetin jäsen. Kapinalliset ovat kuitenkin vaikean ratkaisun edessä, sillä äänestäessään hallitusta vastaan he ovat vaarassa menettää oikeutensa asettua ehdokkaiksi seuraavissa Knessetin vaaleissa.
Puolueen pääsihteeri Eitan Gabel selittää, että huolimatta tarpeestaan kunnioittaa vaalien tulosta, hän ei katso voivansa äänestää hallituksen puolesta eikä liittyä siihen. Opetusministeri Juli Tamir sanoo pysyttelevänsä politiikassa, mutta äänestää hallituksen esitysten puolesta vain, kun katsoo sen soveltuvan omaan ideologiaansa. Kapinalliset eivät kuitenkaan halua virallista eroa puolueesta muodostaakseen oman ryhmänsä, sillä monella on toiveita edetä puolueen sisällä, kuten Ophir Pines Paz, joka havittelee riistävänsä puolueen puheenjohtajuuden Ehud Barakilta sisäisissä vaaleissa viimeistään huhtikuussa 2010. Labour saa viisi ministeripakkaa, joista Barakin lisäksi kolme nykyistä ministeriä saavat uuden ministeriön. Yksi ministerinpaikka on tarjolla, johon tarjotaan joko Matan Vilnaita tai Orit Nokedia. Barak suunnitteli voivansa houkutella yhden kapinallisen hallitukseen tarjoamalla ministerin-paikkaa, mutta halukkaita ei ole ilmaantunut. (JP)
3. JUUTALAINEN KOTI (Habayit Hayehudi) puolue solmi hallitussopimuksen Likudin kanssa eilen. Netanyahun kannatus Knessetissä on siten ainakin 69 edustajaa. Likud suostui puolueen vaatimukseen, että yksi puolueen ministereistä luopuu edustajanpaikastaan sallien listassa seuraavan ehdokkaan nousta hänen paikalleen, mutta siten, että hän voi palata Knessetiin, jos hän menettää ministerin paikkansa. Netanyahu suostui esittämään tätä koskevan ns. Norjan mallin mukaisen lain, joka koskee kaikkia puolueita. Tämän mallin toteutus nostaisi kaksi Etiopiassa syntynyttä Knessetiin.
Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja professori Daniel Hershkovitz, matemaatikko Israelin Teknologisessa Instituutissa, saa kulttuuriministeriön, kansanedustaja Zevulun Orlev Knessetin lastenterveysvaliokunnan puheen johtajuuden hallituksen hallitusajan kolmannekselle ja toisen kolmanneksen Knessetin opetusvaliokunnassa. (JP)
4. HELPPOA ON LUVATA, mutta toteutus ei käytännössä ole aina sitä, toteaa Herb
Keinon JP:n julkistamassa artikkelissaan. Keinon käsittelee kirjoituksessaan Netanyahun ja Libermanin välistä sopimusta, jota kutsutaan salaiseksi, jonka mukaan uusi hallitus tulee aloittamaan rakentamisen Maale Adumimin ja Jerusalemin välisellä vapaalla ns. E1-alueella, jonne on infrastruktuuria vedetty valmiiksi, mutta jota hallitukset eivät ole ulkoisesta painostuksesta johtuen uskaltaneet antaa rakennusyhtiöille toteuttavaksi. Sinne rakennettiin uusi poliisiasema PA:n kiivaista vastaväitteistä huolimatta, mutta ei muuta. Israel Beiteinun kansanedustaja ja vaaliyhteistyön keskustelutiimin jäsen David Rotem sanoo, ettei ole mitään kirjoitettua sopimusta, joka kieltää tai sallii rakentamisen E1-alueelle, ei USA:n kanssa kuten ei myöskään Likudin ja Israel Beiteinun välillä. Kuitenkin, sanoo Maale Adumimin pormestari Benny Kashriel, että Yitzhak Rabinin hallituksesta lähtien kaikki hallitukset Ariel Sharoniin saakka ovat luvanneet aloittaa rakentamisen alueella, mutta eivät ole toteuttaneet lupaustaan. Viimeksi sellaisen lupauksen antoi Ehud Olmert, kuitenkin ilman tulosta. Kaikkien Israelin suurten päätösten yllä leijuu USA:n uhkaava varjo. Vaikka päätöksiä tehdäänkin, ennen niiden toteuttamista tulee aina varmistaa, ettei ”isoveli” pahoita mieltään sen johdosta. Jos presidentti Obama kutsuukin nykyistä tasapainotilaa Israelin ja PA:n välillä kestämättömäksi, ja lupaa nostaa Palestiinan valtion perustamisen hänen hallituksensa asialistan kärkeen, yhtä kestämätön on tilanne, jossa itsenäisen valtion päätökset vahvistetaan viime kädessä Yhdysvalloissa. Keskustelu ja päätösten sovittaminen yhteen on toinen asia, mutta ei ole hyvä, että asioista kaukana olevat tahot päättävät Israelin elintärkeistä asioista USA:ssa. Kuten Israelin analyytikoitten ja kommentoijien tapa on, rauhanprosessi vedetään aina hihasta esiin väittäen, miksi jokin päätös on sen vastainen ellei torpedoi sen kokonaan. Näin Herb Keinon tässäkin vakuuttelee, että pystyäkseen lupauksensa mukaisesti osoittautumaan ”rauhan mieheksi”, Netanyahun tulee välttää E1-alueen rakentamista. (JP)
5. EGYPTI kielsi Hamasin edustajan Sami Abu Zuhrin pääsyn Gazaan, minkä johdosta hän on joutunut asumaan ulkomailla mentyään sinne vähän ennen operaatio Cast Lead alkua. Egypti ei ole myöntänyt hänelle lupaa palata Gazaan Zuhrin esitettyä voimakasta kritiikkiä Kairon hallitusta vastaan siksi, ettei se avannut Rafahin terminaalia hätäapulähetyksille Gazaan sekä haavoittuneitten pääsemiseksi sairaalahoitoon Egyptiin. Egypti on kieltäytynyt muuttamasta kantaansa asiassa selittäen, että kyseinen henkilö ei omaa hyviä tapoja. Zuhri nousi median uutisotsikoihin toukokuun 19. päivänä 2006, kun hän tarkastusasemalla Rafahissa pudotti pöydälle rahavyön, jossa oli 640 000 USD, toisen lähteen mukaan 900 000 USD, jotka hän yritti viedä Gazaan.
Abu Zuhrin kiellon antoi Egyptin apulaistiedustelupäällikkö Omar Qinawi. Asia tuli julkisuuteen Hamasin edustajien matkustettua Kairoon sovintoneuvotteluihin Fatahin kanssa. Hamasin Damaskoksessa asuva ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal yritti saada Egyptin muuttamaan kantaansa asiassa, mutta ilman tulosta. Asia on pahasti hiertänyt Egyptin ja Hamasin välistä luottamusta ja vaikeuttanut Kairon välitysyrityksiä Hamasin ja Fatahin erimielisyyksien tasoittamiseksi. (JP)
6. SYYRIAN presidentti Bashar Assad sanoo, että rauhankeskustelut Netanyahun hallituksen kanssa ovat mahdolliset. Hän sanoi Netanyahun vaikutusta neuvotteluissa ”taktiseksi”, ei strategiseksi, eikä siten estä pitkän tähtäyksen neuvotteluja. Assad antoi lausuntonsa libanonilaiselle As-Safir lehdelle. Hän katsoi Israelin vaalien tuloksen osoittavan, että yleisen mielipiteen suuntautuminen oikealle on merkki epäonnistumisesta ja sekaannuksesta, mikä on sen seurauksena. Hän sanoo, ettei keskusteluissa Israelin vetäytymisestä kesäkuun 4. päivän 1967 aselepolinjoille ole saatu läpimurtoa, vaan keskustelut ovat juuttuneet ja pysähtyneet.
ASSAD mainitsi USA:n presidentti Obaman tarjouksia paremmista suhteista Syyrian ja Iranin kanssa, että hän odottaa tekoja sanojen asemesta. Hän selitti, että Obaman hallitus lupaili nopeaa vetäytymistä Irakista ja Afganistanista, mutta ratkaisevia askeleita alueella ei ole vielä otettu. Assad määritteli maansa suhteita Iranin kanssa ”strategisiksi”, sillä USA ei ole asettunut Syyrian vaan Israelin rinnalle.
ASSAD selitti, että Israelin pommittaman ydinvoimalaksi väitetyn rakennuksen paikalta löydetyt uraanijätteet olivat peräisin IAF:n käyttämistä pommeista. Israelissa vallalla olevan käsityksen mukaan Iran rahoitti Pohjois-Korean rakentaman laitoksen, jonka tarkoituksena Israelin tiedustelu osoitti olleen tuottaa plutoniumia Iranin tarpeita varten. IAF:n koneet tuhosivat rakennukset syyskuussa 2007. Assad vakuutti, ettei Syyrialla ole ydinlaitoksia ja että YK tietää tämän.
Julkisuudessa on kuitenkin esiintynyt tietoja, joitten mukaan Syyria hajotti ydinlaitoksensa pommituksen jälkeen eri puolille maata Iranin esimerkin mukaan. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Hizbullahin Al-Manar TV-yhtiö kertoi eilen, että Gilad Shalitin vapauttamis-neuvotteluissa on saatu ratkaisevaa edistymistä. Sen mukaan egyptiläinen viranomainen matkusti eilen Israeliin, jossa hän tapasi mm. Ofer Degelin ja Meir Daganin. Myös Hamasin taholta kerrottiin edistystä saavutetun.(ynet)
- CBS kertoi uutisissaan, että IAF pommitti 17 rekka-autoa Sudanissa kaksi kuukautta sitten. Rekat oli lastattu täyteen Hamasille meneviä aseita. Iskussa kuoli 39 ihmistä, kertoo uutinen. IDF ei myönnä eikä kiellä asiaa. Sudanin hallitus syyttää ”ulkopuolista mahtivaltiota”. CBS sanoo saaneensa tiedot Pentagonin tiedottajalta David Martinilta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3692507,00.html
- Egyptin viranomaiset vahvistavat, ettei maa järjestä Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen vuosijuhlaa. Rauhansopimus solmittiin maaliskuun 26. päivänä 1979 Camp Davidissa USA:ssa presidentti Jimmy Carterin toimiessa välimiehenä. Israelin pääministeri Menachem Begin totesi jälkeen päin, että Carter oli pettänyt häntä solmimalla salaisen sopimuksen Anwar Sadatin kanssa, jonka mukaan USA toimitti Egyptille Israelia koskevia salaisia tietoja, sekä lupasi sille uudenaikaisia aseita. Begin pahoitti mielensä niin, ettei hän toipunut siitä henkisesti, mihin vaikutti hänen vaimonsa samanaikainen kuolema. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130620
- PMW (Palestiinan Mediatarkkailu) julkisti videon, jossa näytetään PA:n virallisen TV-aseman esittämä tunnin mittainen ”dokumentti” 1978 Tel Avivin läheisellä hiekkarannalla tapahtunut massamurha, jossa Libanonista kumiveneillä tulleet palestiinalaiset terroristit murhasivat 38 israelilaista siviiliä, heitä 13 lasta, ja haavoittivat 71. Ohjelmassa ylistetään terroristeja ja varsinkin heidän naispuolista johtajaansa esimerkillisinä sankareina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130612
Lämpötilat, Jsm: To: 8-13; Pe: 9-16; La: 7-15; Su: 4-11, vaihdellen aurinkoista ja pilvistä.

Comments

Randy Furco said…
God Bless

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020