TIISTAI 17.02.09
1. VENÄJÄN KARHU vetäytyi päiväunilleen Minskiin kesken pahimpien kiistelyjen, mutta eipä se tainnut saada ottaa nokkaunia rauhassa, sillä sekä Livni että Netanyahu soittelevat sinne vuoron perään. Kummallakin on sama asia: Minun puolueeni tarjoaa paremmat edut Israel Beitenulle. Kadiman johtoryhmä käsitteli eilen Israel Beitenun vaatimuksia ja hyväksyi ne yhtä lukuun ottamatta: Hamasin hallinnon poistaminen Gazasta; vaalijärjestelmän muutos; maahanmuuttajien kustannusten rahoitus; kääntymisprosessin uudistaminen sekä naisen ja miehen välisen liiton hyväksyminen ilman uskonnollista seremoniaa. Vain Liebermanin vaatimus uskollisuusvalasta valtiolle ei saanut hyväksyntää. Livni soitti Liebermanille Minskiin kertoen hyvät uutiset. Liebermanin reaktiosta ei ole tietoa. Ennen matkaansa hän sanoi, että hän ilmoittaa lopullisen kantansa vasta presidentti Peresin vastaanotolla keskiviikkona tai torstaina riippuen siitä, koska audienssi järjestyy.
LIKUDIN taholta ilmoitetaan, että asiaa tutkitaan edelleen, sillä ”päätöksen tekeminen kestää kauemmin kuin Kadiman, koska Likud muodostaa hallituksen, mitä Kadima ei tee”. Tämän johdosta Kadima voi tarjota mitä vain, koska se ei toteudu, totesi Likudin ke. Yuli Edeldstein . Toisaalta kysymys siviiliavioliitosta ja kääntymisprosessista on potentiaaliselle hallituspuolueelle Shasille arka, ja siksi asiassa tulee edetä varovaisesti.
TÄRKEIN neuvottelukysymys koskee kuitenkin Likudin ja Kadiman osallistumista yhteishallitukseen. Likudin parissa uskotaan, että Peres lopulta antaa hallituksen muodostamistehtävän Netanyahulle, vaikka Peres on huolellisesti välttänyt edes vihjailemasta, kumpaa ehdokasta hän suosii. Peres sanoi, ettei kansa ole antanut hänelle mandaattia tukea yhteishallitusta, ja siksi hän ei ota kantaa siihen.
Likudin johto tarjoaa Kadimalle ulko- ja puolustusministeriöt sekä 8 muuta ministeriötä. Kun tähän lisätään apulaisministerit ja Knessetin tärkeimmän komitean puheenjohtajuus, kaikkiaan 16 Kadiman 28:sta uudesta kansanedustajasta saisi tärkeän paikan.
Netanyahu painottaa hallituksen nopeaa muodostamista ”luonnollisten liittolaisten kanssa”, mutta se ei sulje pois hallitusyhteistyötä varsinkin Kadiman ja muitten kanssa. Ongelman näyttää muodostavan UTJ, jolla on kolme eriävää mielipidettä, kullakin oma rabbinsa. (JP)
2. LÄHES KOLME neljäsosaa (65 %) israelilaisista tukee yhteishallitusta Likudin ja Kadiman välillä, ilmenee Market Watch tekemästä gallupista viikko vaalien jälkeen. Gallupissa haastateltiin 498 israelilaista, jotka äänestivät viime viikon vaaleissa. Gallupin mukaan 47 % ilmoitti päivää äänestyksen jälkeen haluavansa, että Likudin Netanyahu muodostaa uuden hallituksen. Kadiman Tzipi Livniä kannatti 39 % pääministeriksi. 65 % haluaa Likudin ja Kadiman yhteishallitusta, ja 54 % heistä, jotka olivat pääasiassa Likudin kannattajia, eivät halua, että pääministerin tehtäviä vuorotellaan. Yli puolet haluaa, että Labour pysyy oppositiossa, mutta 55 % haluaa Barakin jatkavan puolustusministerinä, entistä IDF:n komentajaa Moshe Ya´alonia kannatti vain 20 % ja Shaul Mofazia 9 %. Talousministeriksi suosituin oli Avishay Braverman 27 %, Silvan Shalomia suositteli 25 %, Roni Bar-Onin kannatus oli14 %. 10 % pahoitteli sitä, miten he äänestivät. 59 % kannattaa vaalijärjestelmän uudistamista suorana äänestyksenä, yksi vaalilippu puoluetta ja toinen ehdokasta varten.
66 % vastanneista uskoo, ettei 18. Knesset istu koko vaalikautta; 40 % uskoi, että uudet vaalit pidetään muutaman vuoden kuluttua. (JP) JP:n suorittama erillinen gallup: http://mail.google.com/mail/?hl=fi&tab=wm#inbox/11f7aa9fc7b350b9
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on aiheellisesti huolestunut, että Hamas haluaa pitkittää keskusteluja Gilad Shalitista loputtomiin. Siksi Hamas on kaiken aikaa vaatinut, että kysymys hänen vapauttamisestaan käsitellään erillään aseleponeuvotteluista. On epäselvää, miksi asia on näin vaikea Hamasille; haluaako se aina vain kiertää ruuvia tiukemmalle vaatien lisää myönnytyksiä Israelilta, vaiko onko todella niin, että toista tuhatta rikollista vapautetaan yhtä sotilaan ruumista vastaan? Hamas pelkää sitä, että jos se todella on surmannut pantti-vankinsa, se tulee herättämään hyvin vihaisen reaktion Israelissa petollisen ”vankienvaihdon” jälkeen Hizbullahin kanssa. Hizbullah vihjaili viimeiseen asti, että sen sieppaamat kaksi IDF:n sotilasta olivat elossa, ja vasta vaihtopäivänä selvisi, että satoja vapautettavia rikollisia vastaan neuvottelut käytiin kahdesta ruumiista. Se lienee ollut Hassan Nasrallahin mielestä hyväkin vitsi, varsinkin, kun vapautettavien joukossa oli neljästä murhasta tuomittu suur-rikollinen Samir Kuntar, joka suoraan otettiin Hizbullahin erikoisjoukkoihin. (JP)
4. EGYPTI on nostanut suuren huudon Olmertin ilmoitettua, että Gilad Shalitin vapauttaminen on ehdoton osa aseleposopimusta. Tässä näyttää tapahtuneen jonkinlainen informaatiokatkos Olmertin ja pääneuvottelijan Amos Giladin välillä, tai sitten Gilad ei muistanut pitää asiaa esillä esittäessään Israelin vaatimuksia. Egyptin neuvottelijat ovat ilmoittaneet, että sopimusteksti oli jo periaatteessa valmis allekirjoittamista varten, ja että Olmertin uusi vaatimus keskeytti positiivisen etenemisen ja monimutkaisti asiaa. Egyptin ulkoministeriö ei kuitenkaan halunnut kommentoida asiaa JP:n toimittajalle Brenda Gazzarille, ettei sillä häirittäisi muutenkin arkaa neuvotteluprosessia. Mazel, entinen Egyptin suurlähettiläs ja nykyinen tutkija Jerusalemin tutkimuskeskuksessa, arvioi, ettei Olmertin myöhäinen ilmoitus välttämättä ole pahaksi, sillä se vahvistaa Egyptin koventunutta asemaa Hamasiin, jota se on pitänyt Cast Lead operaation jälkeen. Egypti ei halua avata Rafahin terminaalia, ennen kuin se saa vakuudet, että PA:n rajavartijat voivat toimia siellä. Egyptin pelkona on, että Hamas pystyy kuljettamaan aseita ja terroristeja Iranista Rafahin kautta, jos se yksin valvoo liikennettä sen kautta. (JP)
5. ISRAELIN turvallisuusviranomaiset ovat vihjailleet, että Israelille voisi ehkä sittenkin olla edullisempaa ilman aseleposopimusta, joka vain rajoittaa IDF:n mahdollisia vastatoimia esim. tapauksessa, jossa Hamasin todetaan selvästi rikkoneen sopimusta tai oleellisesti lisänneen aseitten salakuljetusta Gazan kaistalle. Tämä sysäisi ongelman käsittelyn seuraavan hallituksen harteille, eikä olisi enää Olmertin päänsärkynä.
Israelin viranomaiset toistelevat omaksumaansa mantraa, että maksu Gilad Shalitin vapauttamiseksi on raskas ja tuskallinen. Tuntuu melkoisen oudolta neuvottelutaktiikalta etukäteen tunnustaa, että maksu tulee olemaan suurempi kuin toivotaan. Lieneekö tämä kotirintaman pehmittämiseksi tarkoitettu vai mitä varten, mutta tyhmää joka tapauksessa. Olmertin vaatimukset Giladin vapauttamiseksi tulevat kovin viimeisessä vaiheessa, ikään kuin sen tarkoituksena olisikin viivyttää sopimusta ja siirtää koko homma seuraajalle.
USA:n kongressiedustajien ryhmä suunnittelee matkustavansa Israelista Damaskokseen saadakseen omakohtaisia tietoja Syyrian tämän hetken asenteista ja mahdollisista Obaman hallituksen uusista kontakteista Bashar Assadin kanssa. (JP)
6. Englantilainen lehti Daily Telegraph kertoo artikkelissaan USA:n tiedustelulähteisiin viitaten, että Israel turvautuu nykyisin sabotaashiin ja jopa salamurhiin Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisen hidastamiseksi, jonka päämääränä se uskoo olevan ydinaseen kehittämisen. Lehti kertoo, että Israelin salaiset agentit suunnittelevat iskuja sekä Iranin poliittista johtoa että ydinteollisuuden avainhenkilöitä vastaan. Lisäksi Israel käyttää peitejärjestöjä ja yhtiöitä, jotka pyrkivät häiritsemään Iranin ulkomaisia tilauksia ja aloitteita ulkomailla. Lehti arvioi, että Israel on alistunut siihen, että USA:n hallitus on haluton sotilaallisesti puuttumaan Iranin ydinaseongelmaan, eikä myöskään halua, että Israel pyrkii tekemään oma-aloitteisia iskuja Iraniin. Obaman ideologia perustuu suoriin keskusteluihin ja asioitten sopimiseen ilman voimatoimia. Tämä samalla antaa Iranille lisää aikaa jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista ilman häirintää. Siinä vaiheessa, kun ase on periaatteessa valmis, asia on peruuttamaton. USA:n tiedustelulähteet epäilevät Israelin häirintäoperaation tehokkuutta, sillä yhden tai kahden tärkeän viranomaisen tai tiedemiehen eliminoiminen ei muuta peruskysymystä.
YK:n ydinasetietoisuuden leviämistä valvovan järjestön IAEA:n johtaja El-Baradei totesi äskettäin, että Israelin väitetty ydinasearsenaali on pahin jarru pitävän esteen luomiseksi Lähi Idässä ydinaseitten leviämiselle. Israel on ollut toistuvasti nenäkkäin El-Baradein kanssa, jonka toimet ja lausunnot voi usein ymmärtää selkeiksi hyökkäyksiksi nimenomaan Israelin ydintutkimusta vastaan. Hän tuomitsi IAF:n iskun Syyrian rakenteilla olevia plutoniumin ydinlaitoksia vastaan väittäen, että Israelin olisi pitänyt antaa asia IAEA:n hoidettavaksi. Jos näin olisi tapahtunut, laitokset toimisivat tänään täyttä päätä. (ynetnews)
7. UUTISOTSIKOITA
- Shimon Peres kertoi Beershebassa, ettei hän ole edes ajatellut, kenelle hän antaa hallituksen muodostamisen. Hän sanoi palaavansa asiaan keskiviikko-iltana, kun hän on saanut vaalien viralliset tulokset. Samalla hän vakuutti, ettei hänen päätöksensä ole sidottu puoluejohtajien päätöksiin. Hallitus-kokoomuksen tulee olla valmis päätettäväksi 25. päivänä helmikuuta. (JP)
- Netanyahu sanoo olevansa valmis osallistumaan Venäjän suunnittelemaan Lähi Itää koskevaan rauhankonferenssiin vuoden keskivaiheilla. (JP)
- Livni kertoi eilen, että hän tulee noudattamaan aiempia suuntaviivoja keskusteluissa PA:n kanssa. Hän on valmis luopumaan suuresta osasta raamatullista Israelin maata, jakamaan Jerusalemin ja muutenkin myöntymään suureen osaan PA:n vaatimuksista, vain pakolaisia hän ei halua Israeliin.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129979
- Israelin arabipuolueen uusi naisjäsen Hanin Zouabi uudessa Knessetissä vakuuttaa, ettei juutalaisilla ole mitään historiallisia oikeuksia maahan.(INN)
- Israelin tennistähti Shachar Peer ei saanut viisumia UAE:n Dubaissa järjestettäviin tenniskilpailuihin, minkä johdosta kansainvälinen tennisliitto rankaissee sitä kieltämällä uusien kv. kilpailujen pidon maassa. (INN)
- Poliisi kuulusteli Olmertia 14. kerran perjantaina. Uusin korruptiosyytös koskee Olmertin pakotettua talousministeriön virkailijan Yaron Zahelkan hyväksymään epäsäännöllisen lainan Jerusalemin insinööriopistolle Olemertin toimiessa talousministerinä. (INN)
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah vihjaa, että Syyria on varastoinut Libanonin rajalle uuden aikaisia ilmatorjunta-aseita, jotka se voi toimittaa tai mahdollisesti on jo toimittanut Hizbullahille Libanoniin. Israel suhtautuu asiaan hyvin vakavasti, koska se uhkaa IAF:n liikkeitä rajan tuntumassa ja Libanonin ilmatilassa, mutta myös USA:n kuudennen laivaston koneita. (debkafile)
- Jordanian parlamentti suunnittelee sotarikossyytösten esittämistä Israelin johtajia vastaan. Ministeri Avi Dichter syytti Jordaniaa tekopyhyydestä, koska se itse surmasi 10 000 palestiinalaista 1970-1971. (ynetnews)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019