MAANANTAI 26.01.09
1. HAMAS sanoo suostuvansa vuoden mittaiseen tulitaukoon edellytyksellä, että kaikki terminaalit kaistalta ulos, sekä Israeliin että Egyptiin, avataan liikenteelle. Hamasin edustaja vahvistaa myös, että se voi hyväksyä joko eurooppalaisia tai turkkilaisia rajavalvojia terminaaleihin. Samalla Hamasin taholta täsmennetään, ettei Gilad Shalit ole osa tarjousta. Hamas haluaa jatkaa kaupankäyntiä hänestä loputtomiin, mikä osoittaa tosiksi syytökset, että Israel lopetti operaatio Cast Leadin liian aikaisin. IDF:n taholta täsmennetään, että Hamasin vastarinnan romahtaminen oli muutaman päivän päässä.
ISRAEL vaatii vähintään 10 vuoden aselepoa muutamien lisävaateitten kanssa.
EGYPTI esiintyy paljon kärkevämmin Hamasia kohtaan. Se lienee polttanut päreensä moneen kertaan pyrkiessään neuvottelemaan järkevästi sen kanssa. (JP)
www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Egypti vaatii 10 vuoden aselepoa ja aseitten salakuljetuksen lopettamista. Hamasin pyssymiesten tulee pysytellä kilometrin päässä Israelin ja Gazan väliseltä turva-aidalta eivätkä he saa mennä lähellekään rajaterminaaleja. Lisäksi Egypti vaatii kaiken Egyptin vastaisen kiihotuksen lopettamista, kertoo Debkafile, joka lisää vielä, että Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman, joka johtaa neuvotteluja Hamasin kanssa, suhtautui hyvin penseästi turkkilaisten joukkojen sijoittamisesta valvomaan rajaliikennettä huomauttaen: ”Teillä lienee puhelinnumero, menkää ja soittakaa itse”. http://www.debka.com/index1.php
2. Israelin poliittinen johto näyttää perustavan suhtautumisensa Hamasin ja laajemminkin palestiinalaisten kanssa enemmän ruusuisiin toiveisiin kuin todellisuuteen, mistä osoituksena ovat toistuvat vakuutukset, miten edistystä on tapahtunut ilman mitään reaalista pohjaa.
HAMAS esittää toistuvia uhkauksia ikään kuin osoitukseksi siitä, että operaatio Cast Lead todellinen voittaja oli tosiaan Hamas. Se vaatii kaikkien terminaalien välitöntä avaamista uhaten aloittaa Kassam- ja Katjusha-rakettien hyökkäykset uudelleen, ellei näin tapahdu. IDF jätti suuren osan joukoistaan asemiin Gazan rajan tuntumaan odottaessaan, miten Hamas suhtautuu neuvotteluihin uudessa tilanteessa. Kadiman kakkosmies Shaul Mofaz selitti medialle, että niin kauan kuin Giolad Shalitia pidetään vankeudessa, IDF katsoo oikeudekseen tehdä täsmäiskuja Hamasin johtoa vastaan. Hallituksen virallisen kannan mukaan IDF iskee vain siinä tapauksessa, että Hamas aloittaa raketti-iskunsa.
REUTERS kertoi sunnuntaina, että Egypti veti kaikki rajavalvojansa Rafajin terminaalista pelätessään IDF:n ohjusiskua terminaalin Gazan puoleiselle alueelle. (JP)
3. HAMASIN edustaja selittää aseitten salakuljetuksen Siinailta Gazan kaistalle näin:
Hamas on vastarintajärjestö, mikä tarkoittaa sitä, että sen täytyy saada aseistautua. Hamasin kannalta mitään salakuljetusta Siinailta ei tapahdu, se on pelkästään Egyptin sisäinen asia. Tämän vuoksi Hamas ei myöskään voi koskaan luopua aseitten hankkimisesta sieltä, mistä se niitä saa. Hamasin virkailija, joka näitä ”totuuksia” laukoi, kertoi, että Hamas on valmis osallistumaan rajaterminaalien valvontaan eurooppalaisten tai turkkilaisten valvojien kanssa todeten samalla, että Egypti vaatii rajavalvontaa PA:n asettamille valvojille.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi kabinetin viikkoistunnossa sunnuntaina, että Siinaille on koottu suuret määrät aseita, jotka ovat menossa Gazaan, ja että Egyptin viranomaiset ovat valmistuneet estämään niiden pääsyn Gazan kaistalle. Asia on yksi ajankohtaisimmista, joka puhuttaa myös Brysseliin kokoontuneita EU:n ulkoministereitä, joita Tzipi Livni tapasi viime viikolla. Ulkoministereitten keskusteluihin osallistuvat Egyptin, Jordanian, Turkin ja PA:n ulkoministerit. Aseitten salakuljetuksen ohella toinen ajankohtainen asia on selvittää, miten EU:n taloustuki voidaan saada Gazaan ilman, että se joutuu Hamasin käsiin. Saksalaisen lähteen mukaan EU laatii asiasta suosituksen, joka julkistetaan tänään. Samasta lähteestä vahvistetaan, että Saksa tarjoaa sekä teknistä että asiantuntija-apua salakuljetuksen lopettamiseksi Siinailta Gazaan ja odottaa Egyptin vastausta asiasta. Egypti on aiemmin ilmoittanut, ettei se hyväksy vieraita joukkoja alueelleen eikä vieraita sotalaivoja rannikkonsa ulkopuolelle, joita USA ja Ranska ovat tarjonneet. (JP)
4. USA:N PRESIDENTTI Obaman uuden ulkopolitiikan päämääränä on turvautua entistä enemmän diplomatiaan ja suoriin johtajien välisiin kontakteihin kuin voiman käyttöön. Tämän saavuttamiseksi sekä Obama että uusi ulkoministeri Hillari Clinton pyrkivät saamaan osan Pentagonille annetusta vallankäytöstä takaisin ulkoministeriölle. Lisäksi Clinton haluaa, että hänen ministeriönsä pitää yhteisiä istuntoja paitsi kansallisen turvallisuusneuvoston myös kansallisen talousneuvoston kanssa. Clinton sanoi ennen nimittämistään pitämässä kuulustelutilaisuudessa, että hän haluaa itse olla mukana selvittämässä kansainvälisiä taloudellisia ongelmia. Toiseksi Clinton sanoi turvautuvansa entistä enemmän erikois-lähettiläitten käyttöön diplomaattisissa päätöksissään. Kolmanneksi hän sanoo kannattavansa Robert Gatesin kantaa, että taistelussa islamin ääriliikkeitä vastaan diplomatian tulee saada pääosa ja sotilaallisten ratkaisujen käyttämistä vasta viimeisenä keinona.
VARAPRESIDENTTI Joe Biden varoittelee, ettei ole olemassa nopeita ratkaisuja maailman taloutta riepottelevaa kriisiä ratkaistaessa, ja että kaiken todennäköisyyden mukaan tilanne tulee huononemaan vielä nykyisestä ennen kuin se alkaa parantua.
Monessa maassa on pidetty spontaaneja mielenosoituksia, joista ehkä rajanaapuri Meksiko on USA:n kannalta vaarallisin. Mielenosoituksia on pidetty Islannissa, Latviassa ja Bulgariassa ja monessa muussa maassa. Israelin pankin pääjohtaja varoittaa, että maa on menossa taloudelliseen taantumiseen 2009 aikana. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Palestiinalaisten lähteitten mukaan Mahmoud Zahar haavoittui operaatio Cast Lead viimeisten päivien taisteluissa. JP ei kyennyt vahvistamaan tietoa, mutta kertoo, että Zahar siirrettiin sairaalahoitoon Kairoon. Hänen haavojensa laatua ei myöskään kerrottu uutisissa. (JP)
- PA:n ”sotilastuomioistuin” tuomitsi 29-vuotiaan entisen ”presidenttikaartin” jäsenen kuolemaan teloitusryhmän edessä. Hänen väitetään toimineen yhteistoiminnassa Israelin kanssa. Hän on jo kahdeksas palestiinalainen, joka on äskettäin tuomittu kuolemaan PA:n tuomioistuimessa. Hänet tuomitsi kolmen tuomarin ryhmä Hebronissa tutkien syytöksiä kymmenessä istunnossa ennen tuomion julistamista. Tuomari Ahmed Abu Dayyah sanoi tuomiota julistaessaan, että syytetty oli antanut tietoja viholliselle ja kuului Shin Betin värväämiin agentteihin. Kuolemantuomion tulee saada Mahmoud Abbasin vahvistus. Eniten näissä tuomioissa ”yhteistoiminnasta vihollisen kanssa” kiinnittyy huomio siihen, ettei Israelin johto puutu niihin mitenkään, vaikka PA:n koko pystyssä pysyminen riippuu Israelin hyvästä tahdosta. Ilman IDF:n antamaa tukea Hamas olisi jo kauan sitten kaapannut vallan Länsirannalla kuten se teki Gazassa. (JP)
- Israelin poliisikin näyttää havainneen, että vaalit ovat tulossa. Siitä on todisteena se, että poliisi kansallisen rikososaston ja Lahav 433 poliisit tekivät eilen ratsian Israel Beiteinun toimitiloihin, ja pidättivät sen puheenjohtajan Avigdor Liebermanin tyttären, hänen asianajajansa ja viisi muuta ihmistä. Poliisi vakuuttaa toimivansa pelkästään rutiininomaisesti saatuaan valmiiksi 2.5 vuotta kestäneet tutkimukset, joiden mukaan Lieberman olisi ottanut vastaan lahjuksen ulkomaalaiselta hänen tyttärensä konsultointifirman kautta. Lisäksi Liebermania syytetään petoksesta, luottamuksen pettämisestä ja rahan-pesusta. Poliisi on pitänyt Liebermania koskevat asiamappinsa auki ainakin kymmenen vuotta. Lieberman itse toteaa, että ne avataan aina juuri ennen vaaleja, kuten nytkin. Israel Beiteinun kansansuosio on noussut jatkuvasti. Se kilpailee tasaväkisesti Labourin kanssa kolmanneksi suurimman puolueen paikasta. Eilinen Gallup: Likud 30; Kadima 22; Labour 17; Israel Beiteinu 16 paikkaa Knessetissä. (JP)
- Israel Hatsakah puolueen puheenjohtaja Ephraim Snehn vuokrattu auto poltettiin sunnuntaiaamuna hänen Herzlian kotinsa edessä. Sneh erosi Labourista jokin aika sitten ja perusti oman puolueen. (JP)
- Oikeusministeriö ilmoitti Olmertin syytösjutussa todistajana toimivalle amerikkalaiselle liikemiehelle Moshe Talanskylle, että tuomioistuin USA:ssa antoi hänelle osittaisen immuniteetin syytteistä todistaessaan Israelissa. Hänellä ei siten pitäisi olla esteitä tulla todistamaan ruskeista kirjekuorista, joita hän kertoi antaneensa Olmertille vuosien aikana täynnä USD. (JP)
- Gazan operaatio Cast Lead jatkuu nyt mediayhtiöitten välisenä taisteluja. Al-Jazeera kertoo, että sodan seurauksena se teki läpimurron USA:n markkinoille, jossa operaatiota seurattiin Al-Jazeeran välittämänä, eniten sen web-sivuilla. Israelin hallituksen lehdistötoimisto kumoaa tiedot, ettei Israel antanut lupaa journalisteille mennä Gazaan operaation aikana. Toimistosta kerrotaan, että terminaaleja ei avattu turvallisuussyistä, mutta että journalistit ovat aina löytäneet keinoja päästä lähelle taisteluja. (JP)
- Gazan operaation seurauksena anti-semitismi ja Israel vastaisuus on noussut tasolle, jossa se ei ole ollut vuosiin. Sitä eivät ole vähentäneet hallituksen vakuutukset pyrkiä välttämään siviiliuhreja operaation aikana. Ehkä niiden suurin aiheuttaja onkin vuosia kytenyt viha, joka otti tästä aiheen. (JP)
- Israelissa on ehkä pahin kuivuus sen rekisteröimänä aikana. Paitsi sen aiheuttamia harmeja tavalliselle kuluttajalle, se häiritsee pahoin maanviljelijöitä ja vihannesten kasvattajia. Niille normaalisti sallittua vesimäärää pienennetään 100 miljoonaa kuutiometriä tänä vuonna. Säätieteilijät eivät lupaa parannusta aikaan seuraavan kahden talvikuukauden aikana. (INN)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129606

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019