SUNNUNTAI 15.07.07
1. ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmert antaa puolustusministeri Ehud Barakin ja turvallisuusviranomaisten suosituksesta pahimmille terroristeille luvan vierailla Ramallahissa. Hän esittelee asian hallitukselle tänään, mutta Abbasin kanslian viranomainen selvittää, että Israelin hallitus antoi luvan heille jo 1990-luvulla, eikä uutta hallituksen lupaa tarvita.
VASEMMISTOLAINEN ministeri Matan Vilnai sekä Kadiman Gideon Ezra suosittelevat vierailun sallimista, koska heidän mukaansa ”se vahvistaa Abbasin asemaa”.
Ministeri Zeev Boim vastustaa vierailua, koska ”Israelilla on kana kynimättä heidän kanssaan”. Ministeri Avigdor Lieberman suosittelee luvan antamista, jos heidät pidätetään ja heidät saatetaan oikeuden eteen syytettyinä murhasta.
EHKÄ PAHIN HEISTÄ, Nayef Hawatmeh, perusti marxilais-leniniläisen DFLP-järjestönsä 1969. Hän toimi aluksi Jordaniassa, ja sieltä karkottamisen jälkeen ensin Libanonissa ja sitten Syyriassa. Järjestön "näyttävin" operaatio tapahtui 1974 Maalotissa, jossa sen terroristit hyökkäsivät kouluun, joka oli täynnä retkellä olevia koululapsia Safedista. Terroristit murhasivat hyökkäyksen aikana 26 ihmistä, heistä 22 koululapsia.
MYÖS MUUT terrorijohtajat ovat ilmoittaneet halunsa vierailla Länsirannalla, heidän joukossaan on PLO:n poliittisen osaston johtaja Farouk Kaddoumi, joka asuu Tunisiassa. Jasser Arafat ei sallinut Kaddoumin vierailla Länsirannalla tai Gazassa.
2. ”MAHMOUD ABBASIN aseman vahvistamiseksi” Israelin turvallisuusviranomaiset ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka mukaan IDF pidättyy 178 terrorismista etsityn palestiinalaisen jahtaamisesta. JP kertoo Kh A Toamehin ja Y Katzin artikkelin mukaan saaneensa tiedon lauantaina, että sopimus allekirjoitettiin Ehud Barakin järjestämässä tilaisuudessa, johon osallistui Abbasia lähellä olevia PA:n turvallisuusmiehiä sekä Shin Betin johtaja, joka allekirjoitti sopimuksen Israelin puolesta.
OLMERTIN KANSLIASTA kerrotaan, että sopimus on vireillä, mutta ei anna lähempiä tietoja. Sopimuksen mukaan ”metsästämisestä vapautetut” terroristit antavat kirjallisen lupauksen pidättyä terrorismista ja luovuttavat aseensa PA:n turvallisuusjoukoille. PA lupaa palkata heidät PA:n turvallisuusjoukkoihin. Kolmen kuukauden kuluttua uudessa yhteiskokouksessa Israelin ja PA:n turvallisuusviranomaiset päättävät heidän asemastaan saatujen kokemusten perusteella. Sopimus tulee koskemaan sekä Fatahin al-Aksan ja Tanzimin että Islamic Jihadin ja PFLP:n miehiä, jos he suostuvat antamaan lupauksen pidättyä terrorismista.
PA:N ANTAMIEN tietojen mukaan sopimus on kolmivaiheinen: Ensivaiheessa terroristit saavat asua viikon PA:n turvallisuusjoukkojen tukikohdassa, seuraavan kolmen kuukauden ajan heidän tulee pysytellä PA:n hallitsemassa kaupungissa. Sen jälkeen he saavat liikkua vapaasti.
ENSIMMÄINEN EPÄSELVYYS koskee al-Aksan johtajaa Zakariyh Zubeibya, jonka PA haluaa sisällyttää armahdettavien joukkoon, mutta Israelin turvallisuusjohto ei.
IDF:N JOHTO VASTUSTAA tällaisen sopimuksen hyväksymistä PA:n kanssa.
3. MAHMOUD ABBASIN hätätilahallituksen kyseenalainen toimikausi päättyi perjantaina. Koska Abbas ei saanut kokoon Palestiinan Lakiasäätävää Neuvostoa (PLC) Hamasin vastustuksen vuoksi, hän kehitteli omituisen lehmänkäännöksen: Pääministeri Salaam Fayad ja hänen hallituksensa erosivat, minkä Abbas hyväksyi. Välittömästi sen jälkeen Abbas nimitti Fayadin hallituksen uudelleen lisäten siihen kolme uutta ministeriä. Miten tämän hallituksen laillisuus mitataan, on arvailtavissa, mutta se näyttää tyydyttävän Abbasin oikeustajua.
HAMAS ilmoittaa kutsuvansa PLC:n kokoon tänään sunnuntaina keskustelemaan PA:n hallitusasiaa. Nyt puolestaan Fatahin lainlaatijat vastustavat PLC:n kokousta väittäen, ettei Hamasilla ole oikeutta kutsua kokoon PLC:n kokousta.
4. IDF:N SOTILAAT pidättivät heinäkuun 9. päivänä Gazan operaation aikana yhdessä muitten etsittyjen terroristien kanssa palestiinalaisen Muhammad Zufin, 20, joka oli osallistunut Gilad Shalitin sieppaamisoperaatioon valokuvaajana. Zufi oli osallistunut vuonna 2002 Gazan alueen eteläisen turvallisuusaidan lähellä IDF:n Afrikka tukikohtaan tehtyyn iskuun, jossa neljä IDF:n beduiinipataljoonan jäsentä sai surmansa. Zufi on PRC:n (Palestiinan vastarintakomiteat) jäsen, ja osallistui äskettäin Kassam-rakettien ampumiseen Israelin siviiliyhteisöihin.
IDF:N JA PALESTIINALAISTEN väliset yhteenotot jatkuivat edelleen perjantaina Länsirannalla. Perjantai-iltana terroristit avasivat tulen IDF:n sotilaitten asemaa vastaan lähellä Nablusia ja Jeniniä. Kukaan ei haavoittunut eikä materiaalivahinkoja sattunut.
5. HAMAS kertoo pidättäneensä Army of Islam ryhmän jäseniä, jotka olivat ottaneet osaa hyökkäyksiin internetkahviloita, kampaamoita, ravintoloita ja hotelleita vastaan viimeisen vuoden aikana. Hamasin toimenpidejoukot tekivät ratsioita 12 ”Islamin armeijan” ja ”Islamin oikeuden-miekka” järjestön jäsenien koteihin. Jotkut järjestöjen jäsenet avasivat tulen heitä kohti. Monet pidätetyistä olivat opiskelijoita tai alaikäisiä. Heiltä takavarikoitiin aseita ja räjähteitä.
Ainakin 50 internetkahvilaa on pommitettu viimeisen 18 kuukauden aikana Gazan kaistalla, ja lisäksi hyökkäyksiä on tehty kampaamoihin ja hotelleihin, joita sytytettiin tuleen.
MAHMOUD ABBAS on suosittu pojan nimi Gazassa, kun Jasser Arafateja on jo liikaa.
6. UUTISOTSIKOITA
- FATAHIN JA HAMASIN välinen kamppailu on siirtynyt viikonlopun viettoon. Palestiinalaiset ovat viettäneet viikonloppuaan perjantaina ja lauantaina, mutta Hamas vaatii, että viikonlopun päivät ovat torstai ja perjantai. Kiista on kuumana.
- JUUTALAISAKTIVISTIT suunnittelevat menevänsä tiistaina tuhansittain tuhotun Homeshin kylän raunioille aloittaakseen sen rakentamisen uudelleen. IDF on tutkinut mahdollisuuksia estää marssi Homeshiin Samariassa, ja ilmoittaa, että alue on kielletty juutalaisilta ja jokainen sinne pyrkivä rikkoo lakia. Homesh kuuluu kuitenkin Israelin täyden valvonnan eli C-alueisiin.
- PALESTIINAN WAKFIN ilman arkeologien valvontaa suorittamat kaivaukset Temppelivuorella ovat herättäneet kiihottunutta kummastelua. Jerusalemin poliisi sanoo saaneensa Antiquites hallituksen luvan, joka ei kuitenkaan suostu kommentoimaan asiaa. Mutta missä ovat kansainväliset tuomiot ja YK:n vaatimat kaivausten lopettamistuomiot? Kun Israel kaivoi arkeologien valvonnassa Länsimuurin lähettyvillä perustuksia uutta Mughrabi-portille johtavaa ramppia varten, tuomioita tuli joka suunnalta.
- JERUSALEMIN PORMESTARI Uri Lupolianski pyytää, että Turkki palauttaa Ottoman hallituksen sinne viemän ns. Siloam-kirjoituksen. Kirjoitus hakattiin Siiloam-lammikolta Jerusalemiin johtavan vesitunnelin seinään tunnelin kaivajien toimesta 700 vuotta eKr. Kirjoitus löydettiin seinästä 1880-luvulla. Pyhän Maan Ottoman hallitus irrotti kirjoituksen seinästä, ja se vietiin Istanbulin arkeologiseen museoon. Kuningas Hezekiah (Hiskia) louhitutti 450 m pitkän tunnelin odottaessaan vihollisen hyökkäystä Jerusalemiin. Louhinta aloitettiin molemmista päistä samaan aikaan ja kirjoitus tehtiin louhintaryhmien kohdatessa toisensa. Hepreankielisessä tekstissä sanotaan: ”Kun oli enää kolme kyynärää louhittavana, miesten kuultiin kutsuvan toisiaan.” Raamattu ei kerro suoraan tunnelin louhimisesta, mutta siihen viittaava teksti on 2.Aik.32:2-4.
- IRANILLA on tarpeeksi ohjuksia 600 Israelin iskukohdetta varten, kerrotaan Persianlahden maissa. USA:n sotilaat löysivät äskettäin Irakissa 50 iranilais-valmisteisen ohjuksen laukaisualustaa, jotka oli suunnattu USA:n tukikohtaan.
- RANSKAN HALLITUS varoittaa, että Mossadin on parasta pitää syyhyävät sormensa poissa Hizbullahin jäsenistä, jotka ottavat osaa Ranskan järjestämään Libanonin 14 eri ryhmittymää käsittävään keskustelutilaisuuteen. Israel haluasi saada Hizbullahin jäseniä panttivangeikseen voidakseen käydä heillä kauppaa sen kaappaamien kahden israelilaissotilaan vapauttamiseksi.
- OLMERTIN kanslia tunnustaa, että al-Aksan johtaja Zacharias Zubeidi on armahdettujen listalla ja nauttii siten IDF:n immuniteettia.
- USEAT kansanedustajat sanovat, että terroristien armahdus on puhdasta hulluutta. Edellisessä raportissa esitelty Joel Fishman kertoo Viikon tyranni-artikkelissa, että kysymys on ”käsitteellisestä itsekeskeisyydestä” (cognitive egocentrism), joka lähtee käsityksestä, että kaikki ihmiset ajattelevat yhtä järkevästi kuin itse. Hän viittaa ulkoministeri Ricen toteamukseen, että jokainen palestiinalaisäiti haluaa lapsensa opiskelevan yliopistossa. ”Tämä voi olla totta amerikkalaisen äidin kohdalla, mutta Ricen huomautus osoittaa, ettei hän ymmärrä todellisuutta palestiinalaisessa yhteiskunnassa”. (JP 12.07.07)
- AARONIN POIKIEN, pappien ja leeviläisten 4-päiväinen konferenssi alkaa ma 16.07. Jerusalemissa. Tilaisuuteen odotetaan tuhansia Aaronin poikia ei puolilta maailmaa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021