TIISTAI 05.06.07
1. SANKTIOT IRANIA VASTAAN voivat onnistua 50 %:n todennäköisyydellä, kertoi liikenneministeri Shaul Mofaz ennen delegaationsa matkaa Yhdysvaltoihin, jossa se osallistuu tärkeisiin strategisiin keskusteluihin USA:n viranomaisten kanssa torstaina. USA:n tiimiä johtaa poliittisten asiain alivaltiosihteeri Nicholas Burns. Keskustelut keskittyvät Iranin ydinaseuhkaan.
Mofaz selvitti, että jos sanktioita kovennetaan, Iran voi taipua muuttamaan ydinohjelmaansa vuoden lopussa. Hän kertoi, että on merkkejä Iranin talouden vaikeutumisesta, ja että talousviranomaiset valittavat toimiensa pysähtyneen sanktioiden vuoksi.
MOFAZ TUNNUSTI, että jotkut Israelissa odottavat Bushin määräävän sotilaallisen iskun Irania vastaan ensi kesänä, jos Iran ei taivu. Tämä asettaisi Israelin Iranin ohjusten maalitauluksi.
Lisäksi on luultavaa, kertoi Mofaz, että Hizbullah aloittaa silloin oman sotansa Israelia vastaan, mutta Syyrian aikeista on vaikea ennustaa mitään.
2. MOFAZ KEHOTTAA Israelia aloittamaan salaiset kolmannen osapuolen kautta käytävät keskustelut Syyrian kanssa. Olmertin vaikeutena on se, että USA on vastustanut suoria keskusteluja Syyrian kanssa, vaikka se on käyttänyt epäsuoria kanavia saadakseen selville Syyrian johdon kannan asioihin. Mofaz ei uskonut Syyrian presidentin haluavan täyttä sotaa Israelin kanssa, jonka hän tietää häviävänsä.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad kertoi itse, että on vaikea mobilisoida armeijaa Israelin rajalle, koska se on YK:n joukkojen valvonnassa. Hän kuitenkin vihjasi, että armeija on valmiusasemissa lähellä raja-aluetta, kuten Israelin tiedustelu on havainnutkin.
BASHAR ASSAD kertoi lisäksi, että jos Israel luopuu Golanin ylängöstä, se tarkoittaa rauhaa, mutta jos Israel pitää siitä kiinni, Golanin asukkaat aloittavat Israelin vastaiset toimet alueella. Hän tarkoitti tällä Syyrian perustamaa uutta terrorijärjestöä, joka tulee toimimaan Golanin ylängöllä, ja jonka jäsenet värvättäisiin Golanin asukkaista.
GOLANIN YLÄNGÖLLÄ asuu 35 000 ihmistä, joista 18 000 juutalaisia ja 17000 arabia, suurin osa heistä druuseja, joille tarjottiin mahdollisuutta hakea Israelin kansalaisuutta, mutta useimmat kieltäytyivät siitä, koska heillä on sukulaisia rajan takana, ja toiseksi, koska jos alue luovutetaan Syyrialle, he pelkäävät sen syyttävän heitä Israelin agenteiksi.
3. JERUSALEMIN ARABIT haluavat muodostaa oman Jerusalemin kunnan. Hankkeen takana on Jerusalemin siviiliyhteisön liittoutuma, johon kuuluu 58 Itä Jerusalemin järjestöä. Hanke julkistettiin liittoutuman järjestämässä lehdistötilaisuudessa maanantaina, jossa kerrottiin, että se on lähettänyt asiaa koskevan kirjelmän YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonille. Kampanjan koordinaattori Abdel Fatah Darwish Palestiinan Media- ja kehitysinstituutista kertoi tilaisuudessa, että oman kuntayhteisön perustaminen Itä Jerusalemin asukkaille on tarpeen, koska arabit tuntevat jäävänsä sivuun kaupungin palveluksissa ja huoltotoimissa. ”Tilanne huononee, 40 % arabeista asuu köyhyysrajan alapuolella, huumeongelma kasvaa eivätkä lapset käy koulua”, hän selvitti. Hän myös kertoi, ettei hanke liity Palestiinan Auktoriteettiin eikä kuuden päivän sodan 40-vuotisjuhliin tai Jerusalemin yhdistämiseen sodan seurauksena.
JERUSALEMIN PORMESTARI Uri Lupolianski valittaa kaupungin väestörakenteen kehittyvän arabien voitoksi. Jerusalemin asukasluku on 720 000, siitä 66 % juutalaisia, 34 % arabeja. Vuodesta 1967 lähtien arabiväestö on kasvanut 257 % (68 000 – 245 000), juutalaisväestö on kasvanut samaan aikaan 140 % (200 000 – 475 000) kaupungin tilastojen mukaan.
USEIMMILLA JERUSALEMIN ARABEILLA on Jordanian passi, mutta myös Israelin pysyvä asumisoikeus, minkä perusteella he nauttivat Israelin sosiaalipalveluista, terveyshuollosta, työttömyyskorvauksista ja kansallisen terveysvakuutuksen eduista.
ARABIT vieroksuvat Israelin kansalaisuutta, koska he vastustavat Israelin hallintaa Jerusalemissa, minkä johdosta he eivät äänestä kuntavaaleissa. Gallupien mukaan valtaosa Jerusalemin arabeista asuu kuitenkin mieluummin Israelin kuin PA:n alaisuudessa.
Lupolianski arabien kutsuu aloitetta ”evakuoimiseksi Jerusalemista”.
4. ISRAEL HALUAA EU:n joukoille laajempia velvollisuuksia Rafahin terminaalissa Egyptin ja Gazan rajalla. Israel luovutti terminaalin palestiinalaisten, egyptiläisten ja EU:n tarkkailijoitten valvontaan, mutta saa videokanavan kautta tiedot terminaalin kautta kulkevista henkilöistä ja tavaroista valvonta-asemalleen Kfar Shalomissa Egyptin, Gazan ja Israelin rajojen yhtymä-kohdassa. Asiasta keskusteltiin Jerusalemissa vuosittaisessa Israel-EU järjestön kokouksessa maanantaina. EU:n delegaation johdossa olivat Saksan ulkoministeriön Lähi Idän asiain apulaispääjohtaja Horst Freitagm sekä EU:n Lähi Idän komission johtaja Hugues Mingarelli.
KOKOUKSESSA käsiteltiin myös kysymystä Israelin ja EU:n välisten asiain vahvistamiseksi lähes EU:n jäsenen tasolle. Kehityksen seuraamiseksi asetettiin erityinen seurantaryhmä, joka laatii havaintojensa pohjalta raportin vuoden loppuun mennessä Euroopan ja Israelin ulkoministereille antaen siinä suosituksia ja käytännöllisiä ehdotuksia. Seurantaryhmän muodostamine katsottiin tarpeelliseksi EU:n ja 16 Välimeren maan ns. ”Naapuruustoiminnan” (Neighborhood policy) hitaan kehittymisen vuoksi.
5. UUTISOTSIKOITA
- KORKEIN OIKEUS antoi Peace Now painostusjärjestölle luvan pitää mielenosoituksen Hebronissa lähellä Patriarkkain mausoleumia torstaina vastoin IDF:n suositusta, koska on odotettavissa väkivaltaisuuksia kaupungin juutalaisasukkaitten taholta, jotka ovat luvanneet pitää oman mielenosoituksensa samaan aikaan.
- PUOLUSTUSMINISTERI Aimir Peretz suosittelee keskusteluja Syyrian kanssa, mutta kehottaa samalla varautumaan pahimman varalle. Peretz lienee antanut kannatuksensa Ami Ayalonille Labourin puheenjohtajakilvassa. Ayalon vihjaa, että Labour saattaa pysyä hallituksessa, vaikka hän johtaisi Labouria.
- ISRAEL TUOMITSEE Amnesty Internationalin laatiman raportin Länsirannasta vahvasti yksipuolisena, puutteellisena ja moraalittomana. Vaikka siinä tuomitaan Israel lähes kaikesta mahdollisesta, palestiinalaisten väkivaltaa ei mainita ollenkaan eikä tarvetta lopettaa terroria. Raportissa tuomitaan Israelin politiikka palestiinalaisalueilla ”laittomaksi, kohtuuttomaksi ja yksipuoliseksi”. Peres huomautti myös siitä, ettei raportissa huomioida turva-aidan vuoksi vähentynyttä terrorismia Israelin kaupungeissa. Raportin kuvaaman 7 vuoden aikana yli 1100 israelilaista ja 4000 palestiinalaista on kuollut väkivallan ja terrorismin seurauksena ja moninkertainen määrä vammautunut, minkä huomioiminen puuttuu raportista.
- IDF JATKOI eilen toimiaan Gazan alueella tunkeutuen kilometrin päähän turva-aidasta. Jalkaväkijoukot 15 panssarivaunun helikoptereitten tukemina piirittivät muutamia taloja, joita tutkittiin ja joista pidätettiin 40 palestiinalaista kuulusteluja varten. Panssarit etsivät mahdollisia tunnelein suuaukkoja, joita palestiinalaisten uskotaan kaivaneen Gazan alueen eteläosassa, jossa operaatio tapahtui. Taisteluja ei käyty operaation aikana. IDF veti joukkonsa pois tänään.
- MAANANTAINA terroristit ampuivat yhden Kassam-raketin ja kuusi kranaattia Gazasta Israelin puolelle. Ne eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja. Egyptiläiset sanovat löytäneensä 1.5 tonnia räjähteitä Siinain vuoristoalueelta. Sen arvellaan olleen matkalla Gazaan tai al-Qaidan joukoille, joita toimii alueella.
- USA:N ARMEIJAN edustaja kertoo, että Iran on kiihdyttänyt aseitten ja ammusten kuljetuksia Irakin shia-muslimien äärijärjestöille ja Afganistanin Taliban joukoille. Hän kertoi niiden saaneen mm. 240 mm:n Fajr-raketteja, joilla on 50 km:n kantomatka. Niitä on käytetty Irakissa ja niitä oli ja on Hizbullahilla Libanonissa.
- www.debka.com kertoo, että Iran on saamassa Pohjois-Koreasta Taep´o-dong ballistisia ohjuksia, joitten kantamatka on 3500 – 4000 km. Niillä Iran yltää kaikkiin Euroopan pääkaupunkeihin kuten myös Israeliin. Asiasta sopi Pohjois-Korean apulaisulkoministeri Kim Hyong Teheranissa viime kuussa. Toimitukset tapahtuvat aikaisin heinä-elokuussa. USA:n varapresidentti Cheney kertoi asiasta Saudi Arabian kuninkaalle äskettäisen vierailunsa yhteydessä.
- PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh on tyytyväinen Hamasin iskuihin Israelia vastaan, sillä se on vähentänyt Fatahin ja Hamasin välisiä taisteluja.
- FATAH JA HAMAS taistelivat 2.5 tuntia lähellä Karni terminaalia. Muutamia miehiä haavoittui tulituksissa Hamasin pyrkiessä parantamaan asemiaan terminaalin lähellä, jonka kautta kulkee Gazaan menevien tavarakuljetusten pääosa.
- KUUDEN PÄIVÄN sodassa Israelia vastassa oli 210 000 egyptiläistä, 63 000 syyrialaista ja 55 000 jordanialaista sotilasta valmiina tuhoamaan koko maan. PLO:n edustajalta Ahmed Sukairylta kysyttiin 01.06.1967, mitä tapahtuu juutalaisille. Hän vastasi: ”Jos joku jää henkiin, hän saa jäädä Palestiinaan, mutta en usko yhdenkään juutalaisen säilyvän hengissä.”

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019