Sunnuntai 29.10.06

Sunnuntai 29.10.06

Tänään iltapäivällä työväenpuolueen keskuskomitea kokoontuu äänestämään puolueen kannasta Israel Beitenenu-puolueen hallitukseen menosta, jotta työväenpuolueen ministerit voisivat toimia hallitutuksessa yksimielisiä, ja äänestää yhdessä. Odotetaan kovaa yhteenottoa puolueen johtajan Amir Peretzin (Israelin puolustusministeri) ja urheiluministerin Ofir Pineksen välillä. Pines vaatii puoluettaan eroamaan hallituksesta, jos Israel Beitenu liittyy siihen. Tähän mennessä on nähty, että on helppo uhkailla hallituksesta eroamisella, mutta eroaminen on vaikeaa jokaiselle poliitikolle – ministerin virka on jokaisen poliitikon unelma. Jos työväenpuolueen keskuskomitea hyväksyy Israel Beitenu-puolueen hallituskumppanikseen, niin huomenna äänestetään hallituksessa aiheesta. Eläkeläisten puolue aikoo äänestää vastaan, jos se ei saa sosiaaliministerin salkkua ja lisää rahaa.

Egypti on siirtänyt Gaazan rajalle noin 5000 sisäministeriön joukkoja lisänä siellä olleisiin 750:een. Syyksi näiden joukkojen sijoittamiseen Gaazan rajalle sanotaan Israelin aikomus pommittaa Gaazan Egyptin vastaista raja-aluetta bunkkerin murtaja pommeilla tuhotakseen näin salakuljetustunnelit. Tähän asti egyptiläiset joukot eivät ole edes yrittäneet estää salakuljetusta, mutta ilmeisesti nyt saivat hyvän syyn tuoda Siinaille lisää joukkoja – mitä ovat halunneet tehdä aina rauhansopimuksesta asti. Israelissa ilmeisesti yllätyttiin tästä Egyptin liikkeestä, mutta ainakin julkisesti yritetään antaa positiivisia lausuntoja. 5750 rajapoliisia on melkein divisioona, mikä varmasti huolestuttaa joitakin tahoja Israelissa.

Pelätään, että Hamaksen ja Fatahin välillä puhkeaa aseelllinen yhteenotto lähitulevaisuudessa. Hamaksen johtajan Chaled Mashalin piti mennä Egyptiin Saudi-Arabiaan neuvottelemaan yhteishallituksen tekemisestä Fatahin kanssa ja israelilaisen panttivangin Gilad Shalitin vapauttamisesta. Sen sijaan hän meni Damaskukseen ja ilmoitti, että hän vastustaa Shalitin vapauttamista. Ilmeisesti hän antoi Hamakselle vapaat kädet yhteenottoon Fatahin kanssa.

Tänään julkaistiin syytöskirjelmä Israelilaista arabinaista Taibesta vastaan. Häntä syytetetään osallisuudesta terrori-iskun valmisteluihin Raananassa olevaan Spagetti-nimiseen ravintolaan ja Al-Aqsa-prikaatin jäsenyydestä.

Englantilainen The Independent – lehti väittää, että Israelin armeija olisi käyttänyt Etelä-Libanonissa köyhdytetystä uraanista tehtyjä bunkkerin murtaja pommeja. Israelin armeija kiistää tämän väitteen. Köyhdytetty uraani on uraanin rikastuksen sivutuote, jolla ei ole ollut käyttöä ennen kuin aseteollisuus huomasi, että siitä voi tehdä hyviä ammuksia, koska se on 5 kertaa kovempaa ja 2,4 kertaa painavampaa kuin teräs. Ongelma siinä on sen radioaktiivisuus – noin puolet tavallisen uraanin radioaktiivisuudesta (luonnon uraanissa on kahta isotooppia: 238 ja 235, joka käytetään ydinaseisiin ja ydinpolttoaineeksi).
USA ja Britannia ovat käyttäneet köyhdytettyä uraania on paljon Kosovossa, Afganistanissa ja erityisesti Irakissa. Köyhdytetystä uraanista tehdyt ammukset läpäisevät minkä tahansa panssarivaunun, soveltuvat myös bunkkerin murtaja pommiin. Suurin vaara siinä on sen osuessa syntyvät uraanipöly, joka voi kulkeutua tuulen mukana ihmisten elimistöön ja aiheuttaa esim. syöpää. Ei ole näkynyt tähän asti väitteitä, että Israel olisi käyttänyt köyhdytettyä uraania.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021