Thursday, January 09, 2020

TORSTAI 09.01.2020

demoTORSTAI 09.01.2020
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Iran sanoo, että keskiviikkoaamun ohjusiskut kahteen irakilaiseen tukikohtaan olivat osa Iranin kostotoimista Iranin johtavan kenraalin Qassem Solimanin surmaamisesta lähellä Bagdadin lentokenttää viime viikolla.

”USA:n dronen suorittamat Hellfire-ohjusiskut Soleimania ja Iranin tukemia sotilashenkilöitä vastaan Irakin pääkaupungissa Bagdadissa kiihdyttivät jo ennestään huonontuneita suhteita ISA:n ja Iranin välillä” sanotaan Iranin julistamassa lausunnossa.

Keskiviikkoaamuna hyökkäyksen kohteeksi joutuneissa USA:n tukemissa Ain Al-Assadin ja Irbilin sotilaallisissa kohteissa oli amerikkalaisia sotilaita. Heistä kukaan ei haavoittunut.

Lisäksi keskiviikkoiltana ammuttiin 2 ohjusta Bagdadin vahvasti suojatulle ”vihreälle linjalle”, jossa sijaitsevat USA:n lähetystö ja useat valtion virastot.
Presidentti Trumpin ilmoituksen mukaan näissä iskuissa USA:n sotilaat eivät kärsineet ihmistappioita, ja vahingot olivat lievät.

USA:n varapresidentti Mike Pence kertoi CBS;n ohjelmassa tiedustelutietojen vihjaavan, että Iran oli kehottanut liittolaisiaan olla iskemättä USA:n tukemiin kohteisiin.

”Olemme saamassa rohkaisevia tiedustelutietoja, joiden mukaan Iran viestittää juuri samoille militaristeille jättää Amerikkalaiset kohteet ja siviilit rauhaan, ja toivomme tämän trendin jatkuvan” Pence sanoi.

Presidentti Trump uhkasi aiemmin Irania sotilaallisilla iskuilla, jos Iran kohdistaisi ohjusiskunsa amerikkalaisia tukikohtia ja henkilöitä vastaan todeten: ”Yhtään amerikkalaista ei vahingoittunut eilisissä iskuissa” lisäten: ”Iran näyttää rauhoittuvan, mikä on hyvä merkki kaikille osapuolille”.

Presidentti Trump viittasi Amerikan voimaan, sekä sotilaallisen että taloudellisen, joka on paras puolustuskeino. ”Tosiasia, että meillä on vahva armeija ja varusteet, ei tarkoita sitä, että käytämme niitä”.

Trump sanoi kuitenkin USA:n lisäävän välittömästi uusia taloudellisia ja ekonomisia sanktioita Irania vastaan, kunnes se muuttaa käytöksensä.

”Iranin tulee luopua ydintavoitteistaan ja terrorismin tukemisesta. Sivistyneen maailman tulee lähettää selkeä ja yhteinen viesti Iranin hallitukselle: Terrorin, murhan ja sekasorron kampanjaasi ei tulla enää sietämään. Sen ei sallita jatkuvan” Trump sanoi.

Iranista ammuttiin keskiviikon aikana kaikkiaan 16 ohjusta kolmelta eri paikkakunnalta Iranissa, 11 niistä osui Ain Al-Assadin tukikohtaan Bagdadista länteen, ainakin ylsi Irbiliin; joitain putosi kohteitten ulkopuolelle.

Liittoutuneitten puheenjohtaja Mak Milley arvioi ennakkovaroitusten estäneen ihmisuhrien syntymisen. ”Nähdäkseni ohjusten tarkoituksena oli aiheuttaa tuhoa rakenteille, autoille ja varusteille, sekä lentokoneille ja surmata henkilökuntaa”.
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51039520, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274314,

02. Ukrainalainen matkustajakone Boeing 737 -800 syöksyi maahan minuuttien kuluttua lähdöstään Teheranin lentokentältä, tuhoten kaikki koneessa olleet 176 ihmistä, eloonjääneitä ei ollut.

Maahansyöksyn syytä ei tunneta, mutta se aiheutui asiantuntijoiden mukaan teknisestä virheestä. Kone oli huollettu pari päivää aiemmin. Kone syttyi palamaan ennen syöksyään alas.

Iran löysi koneen mustat laatikot, mutta kieltäytyy luovuttamasta niitä koneen valmistajalle tai ulkopuolisille asiantuntijoille, jotka yleensä osallistuvat mustien laatikoitten antamien tietojen tulkintaan.
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51042326, https://www.ynetnews.com/article/ryjyJdVlU,

UUTISIA ISRAELISTA
01. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu ja USA:n presidentti Donald Trump keskustelivat puhelimessa keskiviikkoyön aikana kriittisistä kysymyksistä alueella, sekä maitten välisistä keskinäisistä suhteista.

Tarkempia tietoja keskusteluaiheista ja mahdollisista sopimuksista ei annettu julkisuuteen.
Irakin armeijan julkistamien tietojen mukaan Iranista ammuttiin enemmän kuin tusinan verran ballistisia ohjuksia USA:n tukikohtiin Irakissa kostoksi IRGC:n ja Al-Quds joukkojen komentajan Soleimanin teloittamisesta edellisellä viikolla, kertomatta, kuka ohjukset ampui.

USA:n lähettiläs YK:ssa Kelly Craft kertoi kirjeessään YK:n pääsihteerille, että Qassem Soleimani teloitettiin USA:n itsepuolustukseksi, sillä AL-Quds joukoilla oli valmis suunnitelma suuresta terrori-iskusta USA:ssa.

Kelly Craft kirjoitti viestissään, että USA on valmis suoriin ja vakaviin keskusteluihin Iranin kanssa ilman ennakkoehtoja, jotta voitaisiin estää kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden vaarantuminen tai kiihtyminen Iranin hallituksen toimesta.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Trump-and-Netanyahu-spoke-about-critical-regional-issues-613625,

02. Galilean meren (Kinneretin) vedenpinnan korkeus nousi viimeisten 24
tunnin aikana 23 sm. Vedenkorkeus on nyt 211 metriä 10 sm Välimeren pinnan alapuolella.

Sadekauden alkamisesta lähtien Kinneretin vedenpinnan korkeus on noussut 80 sm; se on 1.9 m alimman punaisen varoitusviivan yläpuolella, ja 2.3 m ylimmästä punaisesta varoitusviivasta.

Eilen alkaneet lähes tauottomat sateet jatkuvat tänään, mutta niiden uskotaan loppuvan huomenna. Tulvien pelätään uusiutuvan Jordanjoen laaksossa, Juudean erämaassa ja Suolameren alueen rinteillä, mutta erityisesti rannikkoalueen kaupungeissa.

Torstain vastaisen yön aikana jatkuneet sateet tulivat usein myrskyisten tuulten ja salamoinnin seuraamina. Lämpötila on alhainen pohjoisessa sataneen lumen vuoksi.

Lauantain sääennuste lupaa osittain/puoli- osittain täyspilvistä taivasta. Lämpötilat ovat edelleen tavanomaista viileämmät, mutta nousussa. Kevyttä sadetta voi ripotella edelleen maan pohjoisosissa; tuuli voi olla epämiellyttävän voimakas.
https://www.timesofisrael.com/rains-continue-to-deluge-country-causing-flooding-in-coastal-desert-areas/,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274319,

03. Sateet ja niiden aiheuttamat paikalliset tulvat aiheuttivat ihmisuhreja.

Pelastuspalvelut toimivat Tel Avivissa ja ympäröivissä kylissä yön tuntien aikanakin. Poliisi työskenteli IDF:n sotilaitten ja vapaaehtoisten kanssa asukkaitten ahdingon helpottamiseksi.

Kaksi ihmistä, mies ja nainen, saivat surmansa TA:ssa jouduttuaan tulvan täyttämään hissikuiluun, eikä heitä ehditty pelastaa ajoissa.

Nahariyassa tulva vei silminnäkijöitten mukaan mukanaan 38-vuotiaan Moti Ben Shabbatin hänen yrittäessään pelastaa matkustajat ylösalaisin kääntyneestä autosta vesilammikossa.

Autossa olleet pelastuivat, mutta Shabbatin ruumis löydettiin myöhemmin hätäpalvelun toimesta.
https://www.timesofisrael.com/rains-continue-to-deluge-country-causing-flooding-in-coastal-desert-areas/,

04. Alla olevassa linkissä näytetään vesimassojen vyörymistä Beit Shean laakson Basalttikanjonissa, sekä valtavia kurkiparvia, jotka etsivät sopivaa levähdyspaikkaa matkallaan lämpöisempiin maihin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274320,

05. Seech Sod on yhdistys, joka tarjoaa opetuksellista, hyvinvointi- ja terveys-palveluja ihmisille, jotka ovat kehitysvammaisia, sekä heidän perheilleen.

Tuhannet miehet, naiset ja lapset, jotka osallistuivat Siyum HaShas englanninkielisille tarkoitettuun Binyanei HaUma (kansainvälisen kokouskeskuksen) tilaisuuteen tammikuun 1. päivänä, tulivat syvästi inspiroituneiksi ainutlaatuisessa tilaisuudessa.

Seach Sods Pirchei kuoron jäsenille – kaikki kehitysvammaisia nuoria
miehiä – esiintyminen oli heille erityisen liikuttava tilaisuus,
sillä ”he saivat etuoikeuden laulaa Torahin kunniaksi Gedolei Yisroel edessä tuhansien ihmisten seuratessa”.

He lumosivat kansan viehättävillä lauluillaan ja ammattimaisella esiintymisellään; ”heillä oli kunnia osallistua hämmästyttävään kavod ha Tora ylistykseen”, ja he osoittivat jokaiselle, että ”kehitysvammaisella henkilöllä on paikkansa Toran opiskelun harmoniassa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274238,

06. Puolustusministeri Naftali Bennett nimitti ministeriöönsä takaisin Kobi Elirazin, tehtäväkenttänään toimia projektin managerina PA:n rohkaiseman (ja EU/YK:n rahoittaman) laittoman rakentamisen estämiseksi Juudeassa ja Samariassa.

Kobi Eliraz toimi puolustusministeriön neuvonantajana setlementti-asioissa, kunnes myös puolustusministerinä toiminut Netanyahu erotti hänet yllättävästi kuusi kuukautta sitten.

Hän toimi ministerin avustajana myös Moshe Yaalonin, Avigdor Libermanin ja Netanyahun toimiessa puolustusministerinä.

Hänen nimitystään tärkeään tehtävään kiittävät monet kansan-edustajat, joista Moti Yogev sanoo: ”Kobi Eliraz, oikea mies oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Kobi, rukoilemme sinun ja Israelin kansan menestymiseksi. Ministeri Naftali Bennett - hyvin tehty”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274315,

07. Puolustusministeriön puolustustutkimuksen ja –kehityksen (DDR&D) johtokunta paljasti tehneensä teknologisen läpimurron laser-aseen kehittämiseksi RAM (raketti, kranaatti ja tykistö) uhkan, kuten myös UAV:n ja ATGM:n aiheuttaman uhkan eliminoimiseksi.

Johtokunnan puheenjohtaja prikaatinkenraali Yaniv Rotem totesi: ”Olemme siirtymässä uuteen energian aikakauteen ilma-, maa- ja merisodissa. DDR&D:n tekemä investointi viime vuosina on asettanut Israelin valtion johtavien maiden joukkoon korkean energian laser-järjestelmissä. Vuoden 2020 aikana demonstroimme kykyjämme”.

Edellä kerrotun läpimurron johdosta DDR&D asetti kolme ohjelmaa
Korkean energian laser demojärjestelmän kehittämiseksi yhteistyössä puolustusteollisuuden, Rafaelin ja Elbit järjestelmän kanssa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274290,

08. EU:n uusi ulkopolitiikan johtaja Joseph Borrell julkaisi torstaina ensimmäisen tuomionsa juutalaisten rakentamista vastaan Juudeassa ja Samariassa.

Ensimmäisessä versiossa todettiin: ”EU vaatii Jerusalemia lopettamaan kaiken toimintansa miehitetyissä tai kiistanalaisissa territorioissa”.

Pian version julkistamisen jälkeen EU julkaisi uuden version: ”EU vaatii lopettamaan kaiken toimintansa tai siihen verrattavat toimet miehitetyissä territorioissa”, poistaen termin ”kiistanalainen”.

EU katsoo siten, että ”kaikenlainen Israelin rakentaminen on kansainvälisen lain vastainen ja siksi laitonta”.

USA:n kanta on päinvastainen: ”Israelin rakentamat yhteisöt Juudeassa ja Samariassa eivät ole kansainvälisen lain vastaisia” kuten USA:n ulkoministeri Pompeo sanoi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274290,

09. Uusi gallup osoittaa, että Smotrich National Union /Bennett-Shaked UusiOikeisto yhdessä tulevat saamaan äänivyöryn maaliskuun 2. päivän vaaleissa, saaden 9 kansanedustajaa Knessetiin.

Likud saa 32 kansanedustajaa; SiniValkoinen 34; Shas 8; UTJ 8; Joint Arablista 13; Labor/Gesher 5; Israel Beitenu 7; Demokratic Union 4.

Liittoutuma National Union, Jewish Home ja Otzma Yehudit saisi 4.
Galei Tzahal gallupin mukaan Smotrich, Shaked ja Bennett ovat suosituimmat poliitikot uskonnollisen Sionin äänestäjien mielestä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274328,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 04 -08; Tiberias 10 -13; Suolameri 12 -17; Eilat 12 -18; + C-astetta, tänään ja huomenna sadetta pohjoisosissa, lauantaina puolipilvistä koko maassa, hieman lämpenevää.

Tuesday, January 07, 2020

TIISTAI 07.01.2020

TIISTAI 07.01.2020
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Uutistarjonnan valtaosa näyttää käsittelevän Iranin IRGC:n komentajan Qassem Soleimanin teloitusta ja hautajaisjärjestelyjä sekä sen aiheuttamia seurauksia Iranin suhteisiin toisiin maihin.

Pyrin esittämään lyhyesti tärkeimpiä seurausilmiöitä sekä niiden potentiaalisia vaikutuksia Israelin ulkopolitiikkaan ja turvallisuus-järjestelyihin.

02. Iranin media kertoo Gassem Suleimanin aavistelleen onnensa loppuneen häneen henkeään tavoitelleiden yritysten väistämiseksi taas kerran, sillä hän jätti Damaskoon ennen viimeistä lentoaan käsin kirjoittamansa viestin, jossa hän pyytää Allahia hyväksymään hänet puhdistautuneena.

Kenraalimajuri Soleimani jätti lapun huoneeseensa Damaskoksessa ennen lentoaan Bagdadiin, kuten Iranin puolivirallinen uutistoimisto Mehr News raportoi. Sen Mehrin kääntämä teksti kuuluu näin:

”Oi Allah!
Älä jätä minua yksin.
Oi Allah! hyväksy minut.
Oi Allah! Rakastan tapaamistasi.
Samanlaista, kuin se tapaaminen, jossa Moses ei pystynyt seisomaan eikä hengittämään.
Oi Allah! Hyväksy minut.
Kaikki ylistys ja kiitos olkoon Allahille, maailmankaikkeuden Herralle.
Oi Allah! Hyväksy minut puhdistettuna”.
https://www.timesofisrael.com/soleimani-penned-note-asking-god-to-accept-him-shortly-before-death-report/,
(Olen käyttänyt tekstin nimen ”Jumala” asemesta nimeä ”Allah”, koska kuvittelen hänen olevan muslimin)

03. Iranin valtion TV arvioi sunnuntaina yli miljoonan surijamassan kokoontuneen Ahvazin ja Mashahadin kaupungeista osoittaakseen kunnioituksensa Soleimanin jäännösten esittelytilaisuuksissa pitkin kaupunkien katuja hänen saatuaan surmansa ohjusiskussa.

Raportin mukaan ne olivat suurimmat tapahtumat maassa vuoden 1989 Iranin Islamilaisen Tasavallan perustajan Ajatollah Ruhollah Khomeinin hautajaisten jälkeen.

Hänen hautajaisensa ovat tänään tiistaina kotikaupungissaan Kermanissa, mitä ennen hänen ja muiden iskussa surmansa saaneiden jäännöksiä käytettiin Iranin pyhässä Qomin kaupungissa.

Iranin Vallankumouskaartin kenraali Hossein Salami vakuutti tilaisuudessa ”sytyttävänsä tuleen ne, jotka tukivat Yhdysvaltoja Iranin korkeimman komentajan teloittamisesta USA:n drone iskussa perjantaina”, johon paikalla ollut kansa vastasi: ”Kuolema Israelille”.

Vaikka Israelilla ei tiettävästi ollut mitään yhteyttä teloituksen kanssa, Iranin kansa on aivopesty siten, että se syyttää Israelia kaikesta.

Pokerinaamainen Iranin ylin kaitsija Ajatollah Ali Khameney liikuttui siinä määrin, että pyyhki kyyneleitä silmistään seremonioiden aikana. Hänellä oli henkilökohtaiset ystävyyssiteet Soleimanin kanssa, joka oli IRGC:n ja pääosin ulkomailla toimivien hämäräperäisten Iranin Al-Quds Force joukkojen komentaja.

Joittenkin mielestä Soleimani oli Iranin varsinainen ulkoministeri, joka suunnitteli ja ohjaili Islamilaisen Tasavallan toimia ulkomailla.
Hossein Salami vaatii kostoa Yhdysvaltoja vastaan, mikä nostaa välittömästi jännitystä Lähi-Idässä.

”Me tulemme kostamaan. Me tulemme sytyttämään heidät tuleen siellä, missä he asuvat” Salami sanoi kansan huutaessa ”Kuolema Israelille”.
https://www.timesofisrael.com/as-iran-prepares-to-bury-soleimani-crowds-shout-death-to-israel/,

04. IRGC:n ja Al-Quds joukkojen uudeksi komentajaksi nimitettiin välittömästi Qassem Soleimanin kuoleman jälkeen 61-vuotias kenraali-majuri, prikaatinkomentaja Esmail Qhaani.

Qhaani nimitettiin IRGC:n apulaiskomentajaksi 1997, samoihin aikoihin kuin Qassem Soleimani nimitettiin sen komentajaksi.

Jos jotkut ovatkin odottaneet ja toivoneet Soleimanin kovien otteiden lievenemistä uuden komentajan uusissa käsissä, tarkkailijoiden mukaan se tuskin tulee toteutumaan. Hän vastaa toimistaan suoraan Ali Khameneille, kuten myös Soleimani teki aikoinaan.

Qhaanin vastuulla olivat apulaiskomentajan tehtävien ohella tiedustelun ohjaaminen sekä varojen jakaminen Hizbullahille ja muille terrorijärjestöille etenkin Afrikassa.

Hän joutunee osavastuuseen ainakin 1500 siviilin surmaamisesta Iranissa jatkuneitten mielenosoitusten taltuttamiseksi. Khamenei antoi IRGC:n ja puolisotilaallisille Basij joukoille käskyn lopettaa mielen-osoitukset nopeasti millä keinoilla tahansa.
https://www.jpost.com/Middle-East/Soleimani-was-a-monster-wanted-atomic-cloud-over-Tel-Aviv-German-newspaper-613086,
https://www.jpost.com/Middle-East/How-will-Iran-react-to-the-killing-of-two-of-their-top-military-men-612974,

05. HalTurner kirjoittaa radioshow:ssaan, että Iranin palatessa vähitellen normaalirytmiin, se alkanee toteuttamaan uhkauksiaan Yhdysvaltoja ja Israelia vastaan.

Iranilla on 200 000 ohjusta; useimmat lyhyen kantaman, muutamat keskimatkan, ja harvemmat pitkän matkan ballistisia ohjuksia. Lisäksi Hizbullahilla lienee 160 000 eri kantaman ohjusta.

Satelliittikuvien perusteella on havaittu Iranin ottaneen 16 000 ohjusta varastoistaan ja varustavan niitä polttoaineella nopeaa toimintaa varten. Ne on hajautettu 30 kohteeseen, periaatteella 500 + kutakin.

Tämä matematiikka tarkoittaa sitä, etteivät mitkään torjuntatoimet pysty käsittelemään 500 ohjuksen massaiskua samaan kohteeseen.

Tämän johdosta USA:n lähetystö Israelissa varoittaa USA:n kansalaisia potentiaalisista, yllättävistä ohjusiskuista, joissa tulee runsaasti uhreja.

Ohjeissa kehotetaan kansalaisia seuraamaan tilannetta tarkoin, ja noudattamaan lähetystön ja Israelin turvallisuusjärjestön antamia varoituksia ja sireenien ääniä lähestyvästä ohjuksesta.

Varoituksia on annettu myös Saudi Arabiassa asuville tai vieraileville USA:n kansalaisille.
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/us-embassy-warns-american-citizens-inside-israel-of-probable-missile-rocket-attacks#comment,
Israelin kiusana ovat tietenkin lisäksi Hamasin ja PIJ:n lyhyen matkan kantamat raketit ja kranaatit.
Trump sanoi USA:n iskevän 52:en kohteeseen, jos Iran ylittää normit, vastaten USA:n 52 diplomaattia, joita Iran piti vankeina 444 päivää.

USA siirtää strategisia B-52 pommikoneitaan Diego Garcian sotilas-kentille valmistautuessaan Iranin potentiaalisiin ohjusiskuihin, etteivät ne jäisi Iranin ohjuskantaman sisälle. https://www.dailymail.co.uk/news/article-7858861/Pentagon-sends-six-B-52-strategic-bombers-key-military-base-3-000-miles-Iran.html,

06. Maapallon ilmasto näyttää sekin pyrkivän jäähdyttelemään kuumenneita tunteita, ja ”lähettää USA:n ylle 40:en vuoteen kylmimmän polar vortex, stratofäärisen ilmamassan, joka käyttäytyy petomaisesti”.

Sen uskotaan hallitsevan USA:n sääsuhteita liikkuessaan 600 km/h vauhdilla ylemmissä ilmakerroksissa, puskien kylmää ilmaa alempiin kerroksiin Yhdysvalloissa, mutta siedettävää ilmaa Eurooppaan.
https://strangesounds.org/2020/01/stratospheric-polar-vortex-coldest-temperature-40-years.html,
UUTISIA ISRAELISTA
01. Vuosittainen gallup toteaa Israelin enemmistön suhtautuvan syvästi epäillen johtajistoonsa, todeten demokratian olevan suuressa vaarassa.

2019 demokratia index osoittaa enemmistön uskovan, että maa on päältä katsoen hyvässä jamassa; 60 % sanoo, ettei tulisi liikaa antaa painoa sille, miten diasporassa (ulkomailla) asuvat suhtautuvat tärkeisiin kysymyksiin Israelin sisällä.
https://www.timesofisrael.com/annual-poll-most-israelis-distrust-leadership-say-democracy-in-grave-danger/,

02. Korkein Oikeus teki maanantaina päätöksen, jolla se mitätöi Ein Yabrud ja Silwad arabikylien tekemän kantelun, jolla ne kyseenalaistavat maan keskiosissa juutalaisyhteisöille laaditun yleiskaavan omistus-oikeuksiensa polkemisesta.

Hyljätessään PA:n arabien vaatimukset tuomarien muodostama paneeli katsoi, että yleiskaavan alue valtaosiltaan - 90 eekkeriä -, joka oli ollut Jordanian armeijan sotilastukikohta, ennen 1967 sotaa, ja oli äskettäin siirtynyt Israelin omistukseen, voidaan käyttää rakentamiseen Ofran asukkaitten tahdon mukaan.
https://www.timesofisrael.com/court-gives-nod-to-settlement-largely-built-on-private-palestinian-land/,

03. Pääministeri Benyamin Netanyahu kritisoi kärkevästi Sephardy päärabbin Rabbi Yitzhak Yosefin kommenttia Euroopan itäosista Israeliin muuttaneista, puhuessaan konferenssissa Jerusalemissa.

Rabbi Yosef valitti kommentissaan ”ei-juutalaisten massamuuttoa Israeliin”, syyttäen heidän ”tukevan uskonnonvastaista poliittista agendaa, sekä kiihottavan vihaa uskonnollisia vastaan”.

Netanyahu kritisoi Yosefin kommenttia, antaen tunnustusta massamuutolle ItäEuroopasta Israeliin, mikä alkoi Berlinin muurin sortumisen jälkeen 1989.

Israelin rekisterikeskuksen antamien tietojen mukaan yli 430 000 - halachan mukaan - ei-juutalaista asuu maassa. He muuttivat puolisonsa mukana 1989 paluuoikeuslain perusteella.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274214.

04. Puolustusministeri Naftali Bennett sanoi kierrellessään Juudeassa ja Samariassa, että päämääränä on estää arabien laiton rakentaminen Israelin täyden hallinnon alaiselle C-alueelle, ja poistaa laittomasti rakennetut rakenteet.

Sekä YK että EU ovat laittomasti rahoittaneet ja rohkaisseet arabeja rakentamaan C-alueille kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi. EU jopa vaatii röyhkeästi Israelia korvaamaan heidän laittomasti ja yleiskaavan vastaisesti rakentamiensa talojen tuhoamisen.

Tämä koskee paitsi Jordanjoenlaaksoa, myös Juudeaa ja Samariaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274170,

05. Englannin ja Walesin prinssi Charles on ensimmäinen brittien
kuninkaallinen henkilö, joka rohkenee ylittää yli äyräittensä vyöryvän Jordan virran ja tehdä virallisen vierailun juutalaiseen tasavaltaan.

Presidentti Reuven Rivlinin kutsusta prinssi vierailee maassa 23. -24. 01. 2020 päivinä juhlistaakseen Auschwitz –Birkenaun vapauttamisen 75. vuosipäivää . Myöhemmin prinssi käynee myös Betlehemissä käytyään ensin Yad-Vashem Holokaust-museossa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274169,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalemin 04 -11; Tiberias 10 -18; Suolameri 12 -21; Eilat 09 -22 +C-astetta; puolipilvistä tänään, huomenna ja ylihuomenna sadetta. Lämpötila viilenee hieman.

Sunday, January 05, 2020

SUNNUNTAI 05.01.2020

SUNNUNTAI 05.01.2020
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Viimeisten päivien uutisaiheita hallitsevat USA:n drone-koneen Reaperin suorittama kahden (tai 4) Hellfire-ohjuksen ampuminen Toyota pickup ajoneuvoon Bagdadin lentokentän liepeillä Irakissa.

Raportin mukaan MQ-9 Reaperin toimintaa seurattiin USA:ssa sijaitsevasta valvontakeskuksesta käsin, jonne koneesta oli suora yhteys.
Keskukseen oli välitetty tieto IRHC:n komentajan, kenraalimajuri Qassem Soleimanin liikkeistä ja siirtymisestä autoon, jota lähes äänettömästi lentävä Reaper seurasi ilmasta käsin.

Auton päästyä valvontakeskuksen mielestä sopivaan kohtaan, jossa oli vähän muuta liikennettä, Reaper päästi ohjukset kohteeseensa.
Räjähdyksen jälkeen otettujen kuvien mukaan auto romuttui täysin, eikä siinä olleista kahdesta kenraalista jäänyt muuta kuin riekaleita hautaamista varten.

Vääntyneen käden ja sen sormessa komeilevan suurella helmellä varustetun sormuksen perusteella arvioitiin, että sen omistaja oli kenraali Qassem Suleiman.

Toinen autossa istunut mies oli Irakin Kansan Mobilisoimisyksikön (PMU) komentaja kenraali Abu Mahdi Muhandis. Raportit ovat epäselviä, saiko sivullisia surmansa ja kuinka monta haavoittui.

Iranin hallitus myönsi nopeasti Suleimanin menetyksen ja ilmoitti nimittäneensä uuden komentajan hänen tilalleen: Kenraali Esmail Ghaani, joka ensi sanoikseen uhkasi lähettävänsä useita USA:n sotilaita kotiinsa ruumisarkuissa.
https://www.debka.com/in-a-fresh-air-strike-us-targets-iraqs-pro-iranian-militia-chiefs-after-terminating-their-master/,

02. Aikaisin lauantaiaamuna USA:n ilmaiskut Irakissa kohdistuivat kahden henkilöauton muodostamaan kolonnaan, joiden räjähdyksessä sai surmansa kuusi sotilashenkilöä, heidän joukossaan Shebl al-Zaidi, Imam Ali Pataljoonien komentaja ja hänen esikuntansa jäseniä.

Isku tehtiin lähellä Camp Tajin sotilaskompleksia Bagdadista pohjoiseen. Shebl al-Zaidi oli pidätettynä USA:n miehittäessä Irakin, ja häntä pidettiin yhtenä kaikkein turmeltuneimmista shia-johtajista. Hänet kuvattiin Qassem Suleimanin rinnalla, joka yleensä pyrki välttelemään kuvaajia ja journalisteja.

PMU:n taholta tunnustettiin ilmahyökkäys, mutta iskun kohteena oli sen julkistaman tiedotteen mukaan lääkintäkolonna.

DF otaksuu raportissaan USA:n armeijan muuttaneen taktiikkaansa Irakissa antamalla uudet ohjeet iskeä kaikkiin pro-Iran militian kohteisiin hävittäjien, helikopterien ja dronien iskuilla missä hyvänsä niiden komentajat liikkuivat maastossa, sivupoluilla tai valtateillä.
https://www.debka.com/in-a-fresh-air-strike-us-targets-iraqs-pro-iranian-militia-chiefs-after-terminating-their-master/,

03. USA:n ulkoministeri Mike Pompeo kiistää kriitikkojen esittämät väitteet, että USA toimii vaistonsa varassa ilman kokonais-suunnitelmaa, todeten, että Suleimanin teloitus on osa sitä, ja että kenraalien teloitukset perustuvat tarkkoihin tiedustelutietoihin.

Pompeo valitti Eurooppalaisten NASTO- ja muiden liittolaisten suhtautuvan USA:n käymään sotaan kaikkea muuta kuin hänen toivomallaan kollegiaalisella tavalla.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kehotti hillintään; brittien ulkoministeri Dominic Raab sanoi kiihotuksen sijasta hallinnan olevan avain tilanteen rauhoittamiseen.
”Brittien, ranskalaisten, saksalaisten ja kaikkien muiden tulee ymmärtää, että se mitä me (amerikkalaiset) teemme, säästää ihmishenkiä myös Euroopassa” Pompeo sanoi.

Koaliittion tiedottaja eversti Myles Coggins kiisti Pentagonin tiedot lauantaiaamun ilmaiskuista Irakissa todeten, ”ettei OIR ole tehnyt ilmaiskuja Camp Tajin alueelle Bagdadin pohjoispuolelle viimeisten päivien aikana”.

USA kuitenkin vahvistaa Lähi-Idässä olevia lähettäen alueelle uusia sotilasyksiköitä; 750 sotilasta suojaamaan amerikkalaisten henkilö-kuntaa Irakiin, mitä seuraavat 4 000 sotilasyksikköjen lähetykset.

Lisäksi 700 miehen sotilasyksikkö Italiassa valmistautuu siirtymään Libanoniin suojelemaan USA:n Beirutin lähetystökompleksia Hizbullahin tai muiden militaristien potentiaalisilta hyökkäyksiltä.
https://www.debka.com/in-a-fresh-air-strike-us-targets-iraqs-pro-iranian-militia-chiefs-after-terminating-their-master/,

04. Lähi-Idän tilanteen sekavuus ja arvaamattomat uudet käännökset aiheuttavat monenlaisten huhujen ja väärien ja jopa propaganda-tarkoituksiin fotoshop-menetelmin laadittuihin videopätkiin tilanteesta Bagdadin kaduilla.

Muutamat uutistoimistot levittävät videoita ja kuvia irakilaisista, jotka iloitsevat kaduilla Suleimanin kuoleman johdosta; toisissa heitä kuvataan protestoimassa hänen teloitustaan vastaan, käyttäen niissä samoja video-otoksia uskotellen, ettei kansa huomaa vääristelyä.
http://beforeitsnews.com/alternative/2020/01/what-the-hells-going-on-here-they-didnt-expect-us-to-examine-this-3709375.html,

05. Iranin mullah-hallitus vakuuttaa, että neuvottelujen sijaan mielessä on nyt vain koston ajatus.
”Meillä on tarkat koordinaatit ja tiedot USA 35 tukikohdasta Lähi-Idässä uhaten, että niihin isketään Iranin laatiman ohjelman mukaan”.
Israel on tietenkin aina listalla.

Erään vahvistamattoman raportin mukaan Iran on ostanut Pohjois-Koreasta viisi ydinpommia, valmiiksi ohjuksiin asennettuina, jotka ammutaan Haifaan, Tel Aviviin, Dimonaan ja Jerusalemiin.

USA ilmoittaa, että jos Iran hyökkää, USA tulee iskemään takaisin hävittäjillään, helikoptereillaan, droneillaan ja ballistisilla ohjuksillaan yli 52:en iranilaiseen kohteeseen Iranin alueella.

Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei uhkaa Yhdysvaltoja ”ennen kokemattomilla iskuilla, jotka ulottuvat ytimeen saakka”.

Mitä Iran voisi tehdä: Öljytoimitusten estäminen Hormuzan salmien kautta on yksi, esim. upottamalla yhden tai useita raakaöljyä kuljettavia aluksia ahtaaseen salmeen. Toinen on drone- ja risteilyiskut Israeliin.

Sekä Englanti että Japan lähettävät sota-aluksiaan Persianlahden alueille kauppa-alustensa suojelemiseksi USA:n ohella.
http://beforeitsnews.com/alternative/2020/01/mind-boggling-trump https://www.foxnews.com/-just-threatened-52-more-sites-in-iran-3709373.html,

06. Lähes yksimielisesti artikkelien laatijat ennustavat sodan potentiaaliseen syttymiseen, useimmat paikallisena, joko suurena tai rajoitettuna.

”Before its news” räväyttää oman ennustuksensa todeten, että ”tilanne on kehittymässä mielipuoliseksi”, ja kehottaa ”luottamaan omaan vastuulliseen Komentajaamme – rukoile ja usko Häneen”.

”Iran oli lähellä iskeä Amerikkaan kenraalinsa johtamien nukkuvien solujen kautta, jotka ovat soluttautuneet Amerikkaan ja ovat aseistautuneet ja valmiina toimimaan”, selittää artikkelin laatija.

Iranin hyökkäyksiin Yhdysvaltoja vastaan liittyvät Kiina ja Venäjä, joilla on selvittämättömiä asioita Amerikan kanssa, BiN ennustaa. http://beforeitsnews.com/war-and-conflict/2020/01/major-attack-coming-against-the-usa-iran-preparing-with-rsussia-china-great-video-2472278.html,
UUTISIA ISRAELISTA
01. Tel Aviv taisi saada kunnollisen muistutuksen kuolevaisuudestaan ilman Iranin ohjushyökkäyksiäkin eilisen sapatin ja yön aikana.

Viikonvaihteen aikana myrskyiset sateet runsaine sadekuuroinen tukkivat kaupungin viemärit – taas kerran sanovat paikalliset asukkaat, syyttäen jokavuotisista vaikeuksistaan sadeveden tunkeutuessa talojen kellareihin ja alimpiin kerroksiin, eikä vain sinne, vaan autojen parkkeeraustiloihin ja kaduille, joissa autot seisovat veden ulottuessa lasien alarajaan saakka, onpa joitakin autoja kulkeutunut tulvaveden mukana mikä minnekin.

Maailman homokaupunkina tunnetun- kyseenlaista kunniaa nauttivan TA:n pormestari Ron Huldai sanoo ottavansa täyden vastuun tilanteesta, mutta muistuttaa samalla, etteivät minkään kaupungin viemärit pystyisi selvittämään 50-vuoden suurinta vedentuloa.

Osalla Israelin keskiosia myrskyiset sadekuurot tunkeutuivat alueille massiivisine sateineen, jotka tulvivat kaduille jokien levitessä paikoin yli äyräittensä.

Ynet.news raportoi, että 71 mm - lähes 3 tuumaa – sadevettä kaatui tel-avivilaisten niskaan kahden tunnin periodilla, lähes puolet keskimääräisestä kuukausimäärästä.

Kun Taivaan Isä vastaa rukouksiin, hän antaa kauhalla eikä lusikalla.
https://www.timesofisrael.com/tel-aviv-residents-blame-city-as-answers-sought-over-deaths-in-flooded-elevator/,

02. USA:n ulkoministeri Mike Pompeo ja pääministeri Netanyahu keskustelivat puhelimen välityksellä Iranin pahansuovasta vaikutuksesta Iranin toiseksi korkeimman johtajan Qassem Suleimanin USA:n ohjusten suorittaman teloituksen jälkeen.

”Netanyahu ja minä keskustelimme ja ymmärsimme Iranin pahansuovan vaikutuksen ja uhkaukset alueella”.
”Olen aina kiitollinen Israelin horjumattomasta tuesta terrorismin tuhoamiseksi” Pompeo kirjoitti Twitter-sivullaan.

”Side Israelin ja USA:n välillä on rikkumaton” hän jatkoi viitaten Irakin tilanteeseen Suleimanin kuoleman jälkeen ja Iranin jatkuvaan provokaatioon ja uhkauksiin alueella.

Netanyahun arviosta puhelun jälkeen – kolmannesta viikon sisällä - ei ole saatavilla. https://www.timesofisrael.com/pompeo-netanyahu-discuss-irans-malign-influence-after-soleimani-strike/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 04 -10; Tiberias 10 -14; Suolameri 12 -19; Eilat 10 -19, +C-astetta; sadetta maan pohjoisosassa Jerusalemin korkeudelle, muualla puolipilvistä kuten myös huomenna, tiistaina vesisadetta. Lämpötila pysynee lähes samana kuin tänään.

TA:ssa kaksi henkilöä joutuivat veden täyttämään hiisikuiluun, eikä heitä saatu pelastettua hengissä. https://www.foxnews.com/,

Qassem Suleimanin poistuminen areenalta vahvistaa Netanyahun asemaa, kun Benny Gantz joutui ”täsmäohjuksen uhriksi”. https://www.jpost.com/Israel-News/Targeted-killing-a-boost-for-Bibi-analysis-613157,