TIISTAI 11.02.2020

TIISTAI 11.02.2020.
01. Israelin ensimmäinen pääministeri David Ben Gurion, jota – marxistisella taustallaan- ei voida pitää erityisen uskonnollisena, seuratessaan johtamansa maan ponnisteluja luodakseen raunioituneesta maastaan uudenaikaisen, teknisesti huippuun kehittyneeksi maaksi, joutui toteamaan: ”Israelissa ei voi ajatella järkevästi, ellei usko ihmeisiin”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275840,

Vain pari vuotta sitten, vuonna 2018, Israelin Vesihallituksen tiedottaja Schor totesi, että Galileanmeri (hepreaksi Kinneret) on kuivumassa veden vähyyden vuoksi, mikä vain pahenee väestön kasvusta ja muista syistä johtuen.
Syyttäen ilmaston muutoksesta hän sanoi: ”Saamme keskimäärin vähemmän sadevettä vuosittain, ja ennen viime vuotta maata kohtasi viisi vuotta kestänyt kuivuus, joka tuntui etenkin pohjoisessa ja Galilean merellä”.
Schor selitti, että ”Onnistunut hallinto yhdessä hyvien sateitten kanssa, ovat saaneet ilmiön, jota pidetään ihmeenä. Kuivuuskauden aikana Vesihallinto otti tavallista vähemmän vettä Galilean merestä: 30 miljoonaa kuutiometriä (vähän yli miljardi kuutiojalkaa) vuodessa – vain 12:s osan normaalista”.
02. Tiberiaan kaupungin asukkaat hämmästelevät iloisina: ”Se on Tu Bishvat unelma meille. Galileanmeren vedenpinta on korkeammalla kuin monet meistä muistavat”.
Yksi onnellisista Rami Ben-Tzwi, 72, sanoi seisoessaan johtamansa soutuklubin lähellä: ”Kansa täällä on saavuttanut kiihtymyksensä korkeimman tason. Viimeksi todistimme tällaisen näyn Galilean merellä, Israelin laajimmalla juomavesilähteellä, suurten myrskyjen aikana vuonna 1992. Näkymä on uusi useimmille asukkaille”.
”Tammikuun alusta lähtien sateet ovat olleet niin runsaat, että jos viikonvaihteesta lähtien loppuviikoksi ennustetut sademäärät toteutuvat, venepinta voi nousta 1,25 metriä, jonka jälkeen alamme huolehtia tulvista”.
”Siinä vaiheessa viranomaiset tulevat väliin. Jos vedenpinta saavuttaa ylimmän punaisen linjan 208.8 metriä alle merenpinnan, he aukaisevat padon Kibbuts Deganiassa, joka sallii veden juoksemisen Jordanin jokeen, kuten vuonna 1992”.
https://www.timesofisrael.com/as-sea-of-galilee-fills-to-bursting-israelis-joy-overflows/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275840,
03. Lumimyrskyt ja alle nolla C-astetta painuneet lämpötilat ovat koetelleet asukkaitten kestävyyttä maan pohjoisosissa etenkin Golanilla, ja jopa Hebronissa, jossa myös satoi lunta, sekä maan keskiosan vuoristoisilla alueilla.

Epätavallisen kylmä rintama tunkeutui Venäjän aroilta Turkkiin - aiheuttaen siellä tappavia lumenvyörymiä – ja sieltä edelleen Välimerelle ja myös Israeliin.
Golanin pohjoisosissa lumet alkoivat arvaamatta pakkautua maahan nollarajan alittavassa lämpötilassa yllättävän sankan lumisateen johdosta.

Maantiet pysytettiin avoinna sakeista lumituiskuista huolimatta, mutta viran-omaiset päättävät jatkotoimista säätilan kehityksen mukaan.

Hermonvuoren hiihtokeskus avasi ovensa maanantaina lämpötilan pysyessä -5 C-asteen tienoilla. Paksujen hankien ja jään muodostumisen johdosta kaikkia rinteitä ei kuitenkaan pidetä auki, kuten oli tarkoitus.

Vuoristoisten osien lumisateitten ohella paikallisia heikohkoja sateita ennustetaan viikon aikana pohjoisesta Negeviin saakka.

Välimerellä luoteesta puhaltavien tuulen voimakkuus on 40 kph (25 mph), tuulen-puuskien nopeuden noustessa 50 kph (31 mph), aaltojen korkeus 240 sm.

Safedissa lämpötila on 0 -04 C-astetta; Katzrinissa 0 -06 C-astetta. Kovan tuulen vaikutus voi aiheuttaa ongelmia, ellei ole valmistautunut siihen.
https://www.ynetnews.com/article/rJsspqAM8#autoplay,

04. Sateita pidetään Israelissa yleisesti siunauksena, jopa siinä määrin, että niiden saaminen on sidottu Torassa kansan käyttäytymiseen: ”Herra voi sulkea taivaan, ettei tule sadetta, tai muuttaa sateen rakeiksi, jopa tomuksi ja tuhkaksi”.(5Ms28.24)

Aina sateet eivät tuo mukanaan vain siunauksia, vaan myös tuhoa ja kuolemaa. Suomessa totuttujen ”lempeiden kevätsateitten” asemesta ne tulevat usein runsaina kaatosateina, aiheuttaen tulvia ja maanvyörymiä sekä teitten ja siltojen luhistumista, aiheuttaen jokakeväisiä vahinkoja ja ihmisuhreja.

Israelin ilmavoimat (IAF) kokivat nämä yllätykset lähellä Ashkelonia sijaitsevissa maanalaisissa F-16 koneittensa suojatiloissa, jotka muutamia päiviä sitten täyttyivät tulvavesistä turmellen kymmenkunta huippuhävittäjää, kolme niistä todella pahoin, aiheuttaen ainakin 30 miljoonan USD korjauskustannukset.

05. Israelin kärsivällisyys Gazasta toistuviin väkivaltaisuuksiin, raketteihin ja ilmapallo-terrorismiin, alkaa nousta tasolle, jossa IDF uhkaa aloittaa suuren sotilaallisen operaation Gazan terrorihallituksia vastaan USA:n tukemana, kuten puolustus-ministeri Naftali Bennett sanoi palattuaan USA:n matkaltaan.

Egyptin tiedustelu-upseerien delegaatio välitti saamansa viestin Gazan johtavalle terrorijärjestölle Hamasille sunnuntai, kuten raportissa kerrottiin. (Abbas haluaisi käydä Gazassa, mutta hän pelkää, ettei Israel päästä häntä takaisin Gazaan, jos hän toteuttaa haaveensa. Hänellä on palatsi Gazan kaupungissa)

Viestissä viitattiin erityisesti ilmapalloterrorismiin, jossa värikkäisiin ilmapallo-ryppäisiin sidotaan pommeja tai jopa RPG-panssariammuksia alaikäisten lasten houkuttelemiseksi koskemaan niihin.
”Sitä ei tulla sietämään; jos Hamas jatkaa ilmapallopommien lähettämistä Israeliin, IDF tulee tekemään suuren sotilasoperaation Gazan kaistalla kansainvälisen ja Amerikan tuen turvin”.

Hamasin vastauksessa todetaan, ettei ryhmä halua tilanteen kiihtymistä, mutta ”jatkuva gazalaisiin kohdistuva taloudellinen paine johtaa painostuksen lisäämiseen raja-alueella ja turva-aidan varrella”. Peläten teloitusta ulkomailla asuva Hamasjohtaja ei uskalla matkustaa Kairoon.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275844,

06. SiniValkoisten kansanedustaja Ram Ben Barak selitti Radio 103FM lähetyksessä maanantaina, miksi puolueen kansanedustajat marssivat joukolla järjestämästään Knessetin keskustelutilaisuudesta koskien Gazasta harjoitettua Israelin vastaista terrorismia, joka jatkuu toistuvista uhkauksista huolimatta.

”Me tulimme istuntosaliin, ja se oli tyhjä puolustusministeriä lukuun ottamatta. Likud boikotti tilaisuutta, vaikka keskustelun aihe on tärkeä. Jo Parlamentin kohteliaisuus vaatii Israelin hallitusta, ettei se unohda etelän asukkaita, kuten se on tehnyt viime vuosina” Barak selitti, jatkaen myöhemmin.

”On syytä sanoa rehellisesti, että 2014 Operaatio Protective Edge jälkeen oli mahdollisuus saavuttaa sopimus, jolla tilanne olisi muuttunut, mutta Israelin hallitus ei tehnyt sitä, mikä oli tarpeen. Näyttää kuin joku olisi tyytyväinen Hamasin jatkuvaan hallintoon Gazassa, eikä siksi puuttunut ongelman ratkaisemiseen”.

Barak myös kritisoi Netanyahun vihjausta, että Israel oli vaikuttanut siihen, että Iranin yritys satelliitin ampumiseksi sunnuntaina epäonnistui.
”Netanyahu on menettänyt kansallisen vastuuntuntonsa. Hän tekee vahinkoa Israelille paljastamalla asioita, jotka haluamme pitää salaisina”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275827,

07. Fil. tri Micah Goodman, ”Catch-67” bestseller-kirjan kirjoittaja, esittää uuden näkymän Trumpin Peace of the Century sopimustekstiin: Hän kehottaa näkemään sen presidentti George W Bushin Roadmap (Tiekartan) jatkeena, joka laadittiin toisen intifadan raadellessa Israelia.

Hän hyväksyy Trumpin esittämän lähes itsenäisen ”Palestiinan”, kuten myös sen tarjoaman taloudellisen osan sopimusta, mutta jättää toistaiseksi kysymyksen alueiden liittämisestä sopimuksen loppuosaan. Goodman esittelee em. kirjassaan kaikkiaan 17 sopimusmallia rauhan saavuttamiseksi.

Tiekartta Rauhaan, jolla nimellä olen sitä esitellyt Israelupdate websivuilla, on viimeisin kansainvälisesti hyväksytty rauhansopimus kahden kansan välillä –molempien osapuolten allekirjoittaessa sen – mutta se hajosi pian liitoksistaan.

Ariel Sharon katsoi sen osoittavan, ettei PA:n arabeista ole neuvottelu-kumppaneiksi, ja turhaantuneena päätti yksipuolisesti vetää sotilaat ja juutalais-asukkaat Gazasta ja kolmesta juutalaiskylästä Samariassa aiheuttaen Hamasin valtaannousun Gazassa ja jatkuvan terrorin Gazan rajakyliin ja kaupunkeihin.

Goodman ihastelee Bushin Tiekarttaa, sillä ”se järjesteli hajanaiset ja puutteelliset yritykset selkeään järjestykseen, ja Trumpin suunnitelma on Tiekartta2, joka järjestelee sen kakkososaa, kuten Tiekartta1 loppuosan tarkoituksena oli tehdä”.

Goodman jakaa suunnitelman neljään osaan: Konfliktin lopettamisosa; alueiden liittämisosa; lähes itsenäisen Palestiinan osa ja taloudellinen osa.
Hän esittää Trumpille seuraavaa muutosta: ”Perustetaan Palestiina nyt, ilman keskusteluja; Seuraavaksi taloudellinen osa, toteutetaan sekin; Lopuksi alueiden liittämis-kysymykset, niistä tulee neuvotella”.

Lopuksi Goodman viittaa ”juutalaiseen lakiin, joka ei salli Israelin hallita muita kansoja, ja siksi juutalaisten tulee tehdä kaikkensa sen lopettamiseksi”.
”Meidän tulee ymmärtää ja kunnioittaa PA:n arabien kieltäytymistä suostua myymään identiteettinsä vapauden kustannuksella”, Goodman sanoo.

”Tiekartta2 ei lopeta konfliktia, se organisoi sen uudelleen, hän selittää, ja vaatii annettavaksi arabeille 3 keskeistä vapautta: kotimaista liikkumista- ja ulkomaista matkustusvapautta, luonnollista kasvua, ja taloudellista vapautta ja laajentumista”.
https://www.timesofisrael.com/listen-rebrand-trump-plan-as-road-map-phase-2-says-catch-67s-micah-goodman/,
Filosofisena ongelmapähkinänä käsitellen Goodman torjuu kaikki turvallisuus-kysymykset, uskonnolliset painotteet ja vaatimukset, jotka Lähi-Idässä ovat osa ihmistä kehdosta hautaan, eikä niitä selvitetä filosofisin päätelmin tai ratkaisuin.
Jospa se kuitenkin antaisi uuden näkökulman ikuisuuskysymyksen käsittelemiseksi.
https://www.jpost.com/Opinion/Israeli-Arabs-say-no-to-Palestine-616460

08. YK:n turvallisuuskokouksen oli tarkoitus päättää sille tehdystä päätöslauselma-esityksestä, mutta PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka lensi New Yorkiin asian käsittelyyn, pyysi siirtämään äänestystä, koska ”se ei ole saanut taakseen yhdeksää ääntä viidestätoista, jolla se tulisi sitovaksi”, edellyttäen ettei kukaan viidestä pysyvästä jäsenestä käytä veto-oikeuttaan..

Joku nimetön YK:n virkailija paljasti, että USA on käyttänyt kovaa painostusta päätöstä kannattavia valtioita vastaan, uhaten jopa taloudellisilla seurauksilla.

Mahmoud Abbas aikoo kuitenkin esittää puheensa tänään, mutta hänen Ramallahin neuvonantajansa ja Fatahin jäsenet varoittavat kiihottavien ja tuomitsevien termien käyttämisestä puheessaan YK:ssa, koska ilmapiiri YK:ssa on muuttunut kuten laajemminkin Lähi-Idässä.

Saeb Erekat väittää, ettei äänestyksen siirtämistä pyydetty kannatuksen puuttumisesta, vaan puhtaasti teknisistä syistä johtuen. Alkuperäisen esityksen laativat Tunisian ja Indonesian edustajat, molemmat kiihkoislamilaista maata.
https://www.timesofisrael.com/diplomats-say-palestinians-pull-request-for-un-vote-against-trump-plan/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 05 -09; Tiberias 09 -14; Suolameri 13 -17; Eilat 10 -19 +C-astetta, tänään ja huomenna puolipilvistä, pohjoisosissa maata sateita. Torstaina aurinkoista.
Hieman lämpenevää.

Tiedemiehet nimesivät Brasiliasta löytämänsä uuden viruksen Tupi vesijumalattaren mukaan nimellä ”Yara”. Yli 90 % viruksen geeneistä ovat aiemmin tuntemattomia ihmisille, kertoo bioRxiv.org. tällä viikolla. Niitä kutsutaan myös orpogeeneiksi, koska sukulaisia ei ole olemassakaan.
https://www.jpost.com/International/Scientists-find-goddess-Brazilian-virus-with-multiple-unknown-genes-617109,

Israelilainen 5 lapsen ortodoksi äiti Beatie Deutsch, 30, kävi voittamassa Miamin puolimaratonin. Hän juoksee uskontonsa vaatimusten mukaan peittäen ihoaan mahdollisimman paljon ja huivi päässä. Hän voitti yhden maratonin raskaana ollessaan. Ihan ihmenainen, aina iloinen, eikä näytä rasittuneelta juoksunsa jälkeen siinä, missä monet hoippuvat maaliin läkähdyksen partaalla.

Vaikka hänet oikeutettaisiinkin Tokion olympialaisiin, hänen osanottonsa on epävarmaa, koska ne juostaan sapattina, mitä hän ei halua rikkoa.
https://www.jpost.com/Diaspora/Orthodox-mother-of-5-from-Israel-wins-Miami-half-marathon-race-617192,

Uusi konflikti on muhimassa Syyrian ja Turkin välille, Syyrian armeijan yksiköitten edettyä Idlibissä Turkin perustamiin tarkkailupisteisiin piirittäen niistä useita ja surmaten viisi (kaikkiaan 11) turkkilaista (tai Turkin rekrytoimaa) sotilasta 3-10.02. välisenä aikana kahdessa vakavassa yhteenotossa.
Turkki vannoo kostavansa menetykset.
https://www.jpost.com/Middle-East/Turkey-vows-response-after-more-soldiers-killed-617211,





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019