Tuesday, November 05, 2019

TIISTAI 05.11.2019

TIISTAI 05.11.2019
01. Tämän tiistaipäivän uutiskatsaus ei – valitettavasti – lupaa mitään hyvää ja luottamusta herättävää.

Maija-vaimokin valitti heti aamutuimaan, että kaikki näyttää menevän pieleen, lähtien aamuaskareista ja jatkuen ties kuinka pitkälle päivän aikana. Toivottavasti tämä on kuitenkin virhearvio, sillä autokin tulisi katsastaa tänään, ja perheellisen on vaikea selvitä ilman autoa tässä maassa.

02. Jewish Agency for Israel (JAFI, Israelin JuutalaisAgentuuri) sanoo uudistavansa turvallisuustarpeet 50 juutalaisessa instituutissa 24 maassa eri puolilla maailmaa, joiden luku nousee 2020 aikana 40:en.

Uudistusten kustannukset 12 kuukauden aikana tullevat maksamaan 13 miljoonaa USD; 7.5 miljoonaa USD tästä tulee ulkomailla asuvilta juutalaisilta.
Varoilla asennetaan turvallisuuskameroita, luodinkestäviä ikkunalaseja, vartija-asemia ja hälytysjärjestelmiä.

JAFI:n säätiö on viimevuosina keskittynyt avustamaan yhteisöjä Länsimaissa, 50 % Euroopassa, 12 % entisen NL:n alueen maissa, 19 % Latinalaisessa Amerikassa, ja loput eri maissa maailmassa.

Raportin mukaan FBI pidätti valkoisen supermacistin, jonka epäillään suunnitelleen iskua synagogaan Pueblossa, Coloradossa.
Edellisten kuukausien aikana on tehty useita aseellisia hyökkäyksiä tai niiden yrityksiä juutalais-instituutteja vastaan USA:ssa, Euroopassa ja muualla.
https://www.jpost.com/Diaspora/Jewish-Agency-upgrading-security-measures-for-50-Jewish-institutions-606888,

03. Europarlamentin jäsen Karoline Edtstadler, joka johtaa Europarlamentin työryhmää antisemitismin vastaisessa taistelussa, toteaa aluksi, ettei Brysselin tulisi tarjoutua neuvomaan Israelia, miten selvittää välinsä PA/PLO:n arabien kanssa.

”Jokaisen synagogan, jokaisen juutalaisen koulun – kaikkialle, missä juutalaisten elämää esiintyy – edessä tulisi olla ainakin poliisin tietoisuus, ja riippuen kohteen riskialttiudesta, paikalle asetettu poliisi, joka voisi toimia välittömästi hyökkäyksen tapahduttua”.

Edtstadler sanoo valittaen, että ”tarve siihen on selvä, vaikka voimmekin keskustella siitä, onko poliisin läsnäolo hyvä vai paha”.

Entinen Itävallan apulaissisäministeri Edtstadler, joka valittiin Euro-parlamenttiin aiemmin kesällä, sanoi myös, että ”Brysselin tulee tukea Israelia, Lähi-Idän ainoaa demokratiaa, eikä toimia moraalin vartijana, joka voi pakottaa näkemyksensä ja asenteensa Jerusalemista, etenkin suhteessaan konfliktiin PA/PLO:n arabien kanssa”.
https://www.timesofisrael.com/european-mp-we-need-to-increase-security-wherever-jewish-life-takes-place/,

04. Entinen Israelin lähettiläs USA:ssa Michael Oren varoittaa, että pienikin virhe-arvio johtaa tuhoisaan sotaan Irania vastaan, jossa tuhansien rakettien rae-kuurot juutalaisvaltiota vastaan tukahduttaisivat sen puolustuksen.

Oren kertoi vertahyydyttävin yksityiskohdin, miten Israelin ja Iranin välinen konflikti voi helposti syttyä ja kehittyä massiiviseksi paloksi, tuhoten Israelia ja muita alueen maita.

”Israel on jo varustautumassa sotaan Islamilaista Tasavaltaa vastaan tehtyään satoja ilmaiskuja Iraniin liittyviin kohteisiin Libanonissa, Syyriassa ja Irakissa. Pieni yksityinen virhearviointi voisi laukaista vastaiskut Iranista”, Oren kirjoitti The Atlantic kolumnissaan.

”IAF:n pommi-iskut voisivat tahtomattaan iskeä arkaluonteeseen kohteeseen, tai Israelin viranomaisen harkitsematon lausunto iskun jälkeen voi hämmentää Iranin hallitusta ja johtaa arvaamattomiin seurauksiin”.

”Iran voi kostaa iskemällä risteilyohjuksillaan IDF:n päämajaan Tel Avivissa, mikä aiheuttaisi massiiviset vastaiskut Hizbullahia vastaan Beirutissa ja Libanonin eteläosassa”.

”Tämän jälkeen alkaisivat ”free for all” ohjusiskut juutalaisvaltiota vastaan, jopa 4000 ohjusta päivässä, mikä lamauttaisi Iron Dome (ja muut) torjunta-järjestelmät ohjusten iskiessä siviili- ja sotilaskohteisiin kaikkialla maassa”.

”Lisäksi Iranin täsmä-ohjukset voivat aiheuttaa kaaosta, sillä Davidin Linko ohjus-puolustusjärjestelmää ei ole testattu taisteluolosuhteissa, ja yksi torjunta-ohjus maksaa miljoona USD”.

”Hyökkäykset lähelle Ben Gurionin lentokenttää aiheuttavat sen sulkemisen, kuten myös merisatamien toiminnan keskeyttämisen, sulkien Israelin avustamisen ulkopuolelta, ja Iranin cyberiskut voisivat sulkea voimalinjat”.

”Terroristit voivat hyökätä lähellä rajaa oleviin yhteisöihin Libanonissa ja Gazassa; maan talous romahtaisi; vaurioituneet tehtaat ja jalostuslaitokset voisivat esteettä päästää myrkyllisiä kaasuja ilmakehään”.

”IAF:n (superuudenaikaisia) koneita vastassa olisivat Venäjän toimittamat torjuntaohjuspatteristot (S-300 ja S-400) rajojen ulkopuolella, ja IDF joutuisi taistelemaan rajoilla maajoukkoja vastaan Libanonista ja Gazasta, ja pitkän matkan ohjuksia ammuttaisiin Syyriasta, Irakista, Jemenistä ja Iranista”.
https://www.timesofisrael.com/in-chilling-detail-ex-envoy-to-us-oren-warns-of-israel-iran-conflagration/,

05. Israelin vastatoimista Oren kertoo näin: ”Israelin maavoimat voisivat joutua kaupunkisotaan Libanonissa ja Gazassa, ja Israel voisi lähettää kommando-yksiköitä Syyriaan ja Irakiin, ja iskeä ohjuksillaan Iraniin”.

Israelin vastatoimet aiheuttaisivat lukuisia siviiliuhreja ja syytöksiä sota-rikoksista. Juudean ja Samarian arabi aloittaisivat mellakoita IDF:n sotilaita vastaan alueillaan.(Israelin arabien reaktiota sotatilanteessa ei tiedetä, eikä sitä, miten Israel kohtelisi heitä, jos he liittyvät viholliseen).

Oren kertoo myös, että USA on perinteisesti tukenut ja avustanut Israelia sen joutuessa vaarallisiin tilanteisiin, kuten myös tulitaukojen, vetäytymisten ja vankien vaihdon neuvotteluissa, mutta miten se tapahtuisi, jos maa on rampautettu lähes puolustuskyvyttömäksi satamien ja lentokenttien sulkeutuessa?

Toiseksi Oren arvioi, että USA:n nykyisten maan sisäisten ristiriitojen keskellä ja presidentti Trumpin vastaisten syytösten johtaessa lopulta ehkä hänen erottamiseensa, ellei peräti sisällissotaan demokraattien ja republikaanien (syvän etelän ja pohjoisen) välillä, mikä voisi lamauttaa avustustoimet.
https://www.timesofisrael.com/in-chilling-detail-ex-envoy-to-us-oren-warns-of-israel-iran-conflagration/,

06. Hamas-johtaja Yahya Sinwar uhkasi maanantaina SiniValkoisen puolueen johtajaa Benny Gantzia varoittaen, että ”jos hän yrittää hyökätä Gazan kaistalle muodostettuaan uuden hallituksen, terrorijärjestö Hamas pitää huolen siitä, että Gantz tulee kiroamaan syntymänsä”.

Sinwarin uhkaus oli vastauksena Gantzin kommenttiin Gazasta viikon lopun aikana ammuttujen rakettien jälkeen, että ”jos hänestä tulee pääministeri, hän tulee käyttämään armeijan voimaa sellaisten hyökkäysten estämiseksi, ja mahdollisesti teloittamaan terroriryhmän johtajia”.

”Meidän vastauksemme on tämä”, sanoi Sinwar puheessaan Gazassa: ”Odotamme sinua, jos onnistut muodostamaan hallituksen. Katsotaan, mitä voisit tehdä. Jos Allah niin tahtoo, hänen kunniakseen ja ylistyksekseen, me saamme sinut kiroamaan päivän, jona äitisi sinut synnytti”.

Sinwar uhkasi myös keskeytymättömillä ohjusiskuilla Tel Aviviin tulevassa konfliktin kiihtymisessä.
”Jos väkivalta syttyy, me muutamme vihollisen kaupungit aavekaupungeiksi, jos he jatkavat hyökkäyksiään meitä vastaan.”

”Oletkohan ajatellut, mikä sinua odottaa – meillä on tuhansia miinoja, jotka odottavat sinua. Meillä on satoja maileja tunneleita Gazan alla, joita Hamasin joukot käyttävät puolustaessaan Gazan kaistaa Israelin hyökkäystä vastaan.”

Sinwar kiitti puheessaan Iranin antamaa tukea ”varoista, aseista ja asian-tuntemuksesta”.

Gantzilla on aiempaa kokemusta Sinwarista, joka ”2014 Protective Edge” kesä-sodan 50 päivän aikana toimi Hamasin aseellisen siiven johtajana. Gantz oli silloin IDF:n yleisesikunnan komentaja. Taistelujen aikana Hamas ampui tuhansia raketteja ja kranaatteja Israeliin, muutamia niistä Tel Aviviin.
https://www.timesofisrael.com/hamas-leader-threatens-gantz-you-will-curse-the-day-that-you-were-born/,

07. Useita selvästi juutalaisiksi luokiteltavia miehiä ja poikia vastaan tehtiin saman yön aikana useita väkivaltaisia hyökkäyksiä Borough Puistossa Brooklynissa.

Kolme hyökkääjistä esiintyivät myöhään perjantai-iltana samassa henkilö-autossa viidessä korttelissa.
Valvontakameroiden tallentamissa kuvissa nähdään useiden miesten ryntäävän ulos autosta jahdatakseen Hasidic miehiä ja poikia.

Yhtä miestä pahoinpideltiin saatuaan hänet loukkuun parkkeerattua autoa vasten. Myös kahdessa muussa tilanteessa juutalaisia pahoinpideltiin.

Yeshiva World News lehden mukaan hyökkäysten uhrit arkailevat raportoida hyökkäyksiä New Yorkin poliisille, joka vain taputtaa hyökkääjiä päälaelle.

Yhdessä tilanteessa juutalaismiehiä on lyöty kasvoille; toisessa nuori tyttö repi Hasidic naiselta hänen peruukkinsa ja pääsuojansa heittäen ne kadulle. Rakennusten ikkunoita on myös särjetty Rosh haShanan aikana.

NYPD raportoi vuonna 2018 250 väkivaltaista hyökkäystä juutalaisia vastaan, samana aikana v. 2019 syyskuuhun saakka 311. 52%, eli 163, niistä luokiteltiin juutalaisia vastaan tehdyiksi viha-hyökkäyksiksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271088,

08. Iranin presidentti Hassan Rouhani kertoi valtion TV:ssä keskiviikkona, että Iran siirtyy neljänteen vaiheeseen luopuessaan 2015 JCPOA-sopimuksen ehdoista.

Rouhani sanoi TV:n lähetyksessä, että Iran toimii nopeasti kaasun injektioimiseksi Fordown rikastuslaitoksessa Qomin kaupungin ulkopuolella. Rouhan kertoi, että 1044 sentrifugia injektoidaan uranikaasulla keskiviikosta lähtien. Hän sanoi, että se voidaan perua, jos toiset sopimuskumppanit tekevät samoin.

Ali Akbar Salehi, Iranin atomienergiajärjestön johtaja, kertoi maanantaina AP:n mukaan, että Iran rakentaa sentrifugin prototyypin, joka on 50 kertaa nopeampi kuin ne, joihin JCPOA-sopimuksessa viitattiin.

Salehi sanoi Teheranin operoivan nyt 60 IR-6 uudella sentrifugilla, mikä on lähes kaksinkertainen määrä siihen, mitä Iranilla tiedettiin olevan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271104,

09. USA:n hallitus on havainnut Iranin halukkuuden kasvun hyökätä Israelia ja sen naapurimaita vastaan.

Washingtonin hallituksen virkailija kertoi KAN 11 News ohjelmassa maanantaina, että USA tulee toimimaan voidakseen saada Iran luopumaan aikeistaan väkivaltaisista operaatioista Israelia ja muita maita vastaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271090,

10. Israelin turvallisuuskabinetti piti kokouksen Netanyhaun johdolla käsitellen Juutalaisvaltiota koskevaa hyvin monimutkaista turvallisuustilannetta.

Gazasta viikon vaihteen aikana ammuttu rakettihyökkäys oli luultavimmin seurausta Iranin vallankumouskaartin IRGC:n Quds voimien komentajan Qassem Soleimanin suorasta komennosta jatkaa Israelin häirintää Perjantain ”paluumarssien” jälkeen, joihin osallistui 65 000 gazalaista.

Teheran maksaa kuukaudessa 30 miljoonaa USD Hamasille, jota Israel pitää vastuussa kaikesta Gazasta tehdystä väkivallasta Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271080,

11. Neuvottelu uuden hallituksen muodostamiseksi jatkuvat nekin, vaikka kansalle tarjotut uutiset niistä ovat kovin niukat.

Bibin ja Gantzin välit ovat todella huonot Gantzin nälviessä Netanyahua toistuvasti ja nimitellen häntä ”rikolliseksi” pääministeriksi.

Avikdor Liberman tarjoutuu välittämään heidän välillään, ja myös sopimaan kaunansa uskonnollisten puolueitten kanssa.

Netanyahun Naftali Bennettille heittämä ”elävä täky” välittömästä ministeri-paikasta hallituksessa maanantaina haredi-oikeistopuolueitten blokin kokouksessa ei saanut toivottua tulosta.

Bennett ilmoitti, ettei se kiinnosta tässä vaiheessa, mutta ”toisti uskollisuutensa oikeistopuolueitten blokille, luvaten välittää Bibin ja Gantzin johtaman yhteyshallituksen muodostamiseksi”.

”Rabbi Ovadia sanoi, ettei hän nähnyt vain halakhan, vaan halakhan sivussa hän näki sielun, ihmisen, itkun, osanoton, suuren kuvan. Minusta näyttää, että tämä halakhan suuruus on muisto Israelin kansan tälle sukupolvelle, miten pienellä kirjoitetun tekstin ohella me voimme muuttua”.

”Koko tämän rakennuksen nimessä kehotan pääministeriä ja SiniValkoisten johtajaa nousemaan arkisten asiain yläpuolelle ja muodostamaan yhteys-hallituksen Israeliin” Bennett kehotti heitä järkiintymään.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271071,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 13 -26; Tiberias8 -32; Suolameri 22 -32; Eilat 18 -33 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, ei suuria muutoksia lämpötiloissa.


Sunday, November 03, 2019

SUNNUNTAI 03.11.2019

SUNNUNTAI 03.11.2019
01. Gazasta ammuttiin perjantai-iltana Israelin puolelle turva-aitaa kymmenkunta rakettia, joista Iron Dome eliminoi 7 tai 8, mutta yksi pääsi puolustuksen läpi ja osui asuntotalon lähelle turmellen sitä Sderotin kaupungissa.

Talon asukkaat olivat paenneet pommisuojaan välittömästi hälytyssireenin ilmoitettua lähestyvistä raketeista, eikä kukaan haavoittunut iskussa.

Raketti räjähti kuitenkin rakennuksen viereisellä kadulle lähettäen runsaasti sirpaleita ympäristöönsä, runnellen kadun varteen pysäköityjä autoja ja särkien niiden tuulilaseja.

Raketti ampui luultavasti Islamic Jihac (PIJ), vaikka kukaan ei ole vielä ilmoittautunut syylliseksi.

Hamasia lähellä oleva poliittinen analyytikko Ibrahim al-Madhoun kertoi twitter-sivullaan, epäili PIJ:n osuutta todeten: ”Vastoin kansallista hyväksymistä ammuttu rakettituli saa aikaan vastakkaisen reaktion”.

Madhoun ei nimeä syyllistä, mutta muutaman minuutin sisällä ammutut kymmenen rakettia osoittavat, että niiden ampujalla täytyy olla tarpeeksi suuri sotilaallinen voima. Lauantaiaamuna hänen sivunsa poistettiin.

Tämän voinee tarkoittaa sitä, että Madhoun sosiaalinen media voisi helposti laskea yhteen puuttuvat tiedot ja arvioida, että syyllinen oli melko varmasti Iranin tukema PIJ, mikä hermostutti Hamasia.

Toisaalta – kuten artikkelissa analysoidaan, Islamic Jihadin johtaja Baha Abu al-Ata halusi osoittaa voimaansa, tai Hamasin johtaja Yahya Sinwar halusi soittaa tyytymättömyytensä tapaan, jolla Israel toteuttaa tulitaukosopimusta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5617804,00.html,

02. IDF vastasi Gazasta ammuttuihin raketteihin tehden useita ilmaiskuja lauantain vastaisena yönä ennen aamun valkenemista palestiinalaisten militaristien tukikohtia vastaan Hamasin valvomilla alueilla.

Hamasin viranomaisten mukaan harjoituskenttää vastaan tehdyssä iskussa sai surmansa 27-vuotias henkilö, joka kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa; lisäksi kolme muuta haavoittuivat.

Ei tiedetä. Kuuluiko surmansa saanut mies Hamasin sotilaalliseen siipeen, mutta Hamas julkisti lausunnon: ”IDF:n rikos kansaamme vastaan ei jää rankaisematta”, antaen ”tunnustusta heidän rohkealle vastarinnalleen”.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5617750,00.html,

03. IDF:n käsityksen mukaan hetkellinen laukaustenvaihto Gazasta on laantunut, mutta olettaa Gazan militaristien suunnittelevan uusia iskuja pitemmällä kantomatkalla, ja siksi IDF muuttaa Iron Dome puolustusjärjestelmän ja muiden joukko-osastojen sijoitusta, jotta ne voivat paremmin vastata uusiin haasteisiin, kuten hepreankielinen media raportoi lauantaina ja sen vastaisena yönä.

Rauhantila näyttää kuitenkin palanneen ainakin toistaiseksi, ja juutalaisasukkaat rajan pinnassa ovat palaamassa normaalirutiiniin.

Pääministeri Benyamin Netanyahu, joka toimii myös puolustusministerinä, keskusteli turvallisuusjohtajien kanssa viikonvaihteen tapahtumista.
Hän kutsui Israelin turvallisuuskabinetin tänään 13.30 keskustelemaan tilanteesta ja sopimaan toimista ja mahdollisista muutoksista.

Sderotin pormestari Alon Davidi vaati lauantaina laaja-alaisen sotilaallisen operaation suorittamista Hamas-johtajien eliminoimiseksi. Hän valitti kansan eläneen ”normalisoituneessa hätätilassa” lähes kaksi vuotta, ja vaatii sen lopettamista. Etenkin pienet lapset kärsivät suuresti rakettien aiheuttamista pelkotiloista vuoteenkasteluineen ja hallusinaatioineen.

SiniValkoisen ke. Yair Lapid ja Israel Beitenun ke. Avigdor Liberman syyttivät Netanyahua viikonvaihteen rakettitulesta.

IDF täsmensi, että Gazasta ammuttiin ensin 7 rakettia, jotka Iron Dome eliminoi, ja myöhemmin kolme rakettia, joista ID eliminoi yhden, toisen kolmesta osuessa asuntorakennukseen aiheuttaen sille vakavaa tuhoa ilman henkilövahinkoja.
https://www.timesofisrael.com/idf-prepares-for-more-longer-range-rockets-from-gaza-as-tense-calm-resumes/,
https://www.timesofisrael.com/her-whole-body-shook-photo-of-5-year-old-cowering-amid-rockets-goes-viral/,

Israelin pääministeriehdokas Gideon Sa´ar (Likud) sätti IDF:n vaisua reaktiota Gazasta ammuttuun rakettituleen Israelin siviilikohteisiin.
”Reaktion olisi pitänyt olla paljon vakavampi, kuin se, mikä tehtiin” Sa´ar sanoi.
https://www.timesofisrael.com/likuds-gideon-saar-criticizes-israels-response-to-gaza-rocket-attacks/,

04. Yitzharin juutalaisyhteisön asukkaat kivittivät ja pyrkivät vahingoittamaan IDF:n sotilasajoneuvoja asukkaitten ja sotilaitten välisten yhteenottojen aikana.

Israelin rajapoliisin panssaroitu auto joutui asukkaitten vihan kohteeksi, puhkoen sen renkaita ja rikkoen ikkunoita lauantain vastaisen yön aikana.

IDF laajensi aiemmin antamaansa komentoa sulkien Kumi Ori etäyhteisöön pääsyn muilta kuin Yitzharin asukkailta.
Yitzharin juutalaisalueella sijaitsevia arabikyliä vastaan on tehty kaksi ilmeistä viha-hyökkäystä. Kymmenien autojen ikkunoita on rikottu ja renkaita puhkottu ja autoihin on piirrelty hepreankielisiä graffiteja, joissa viitataan etäyhteisöihin.

Yitzharin johto katkaisi äskettäin yhteytensä IDF:n johdon kanssa IDF:n keskus-komennuskunnan annettua hallinnollisen komennon, jolla Kumi Orin asukkailta kiellettiin pääsy Länsirannalle, syyttäen 21-vuotiasta miestä väkivallasta, mutta joka kieltää syyllisyytensä.

Yitzharin kylän asukkaat reagoivat siihen polttamalla arabien viljapeltoja, ja uhaten armeijan prikaatinkomentajaa. Poliisi pahoinpiteli yhtä epäiltyä miestä pidättäessään hänet.
https://www.timesofisrael.com/idf-vehicle-pelted-with-rocks-at-entrance-to-yitzhar-settlement/,
On omituista, etteivät viranomaiset pysty sopimaan Yitzharin johtajien ja asukkaitten kanssa asioista ilman väkivaltaa.

05. SiniValkoinen puolueen pääministeriehdokas Benny Gantz iski lujasti väliaikaista hallitusta vastaan – kuten hän sanoi – ”toimettomuudesta toistuvien raketti-hyökkäysten johdosta Gazasta Israelin siviilikohteisiin, viimeksi perjantai-iltana”.

Gantz antoi ymmärtää, että hallituksen pääministerinä hän tulee turvautumaan uudelleen korkeiden terrorijohtajien eliminoimismenetelmään.

”Minun johtamani hallitus ei tule sietämään uhkaa maan eteläosan asukkaita vastaan, eikä hyväksy heidän haavoittamistaan” Gantz sanoi lauantai-iltana.
”Tulemme palauttamaan pelottelukykymme millä hinnalla tahansa, vaikka se tulisi vahingoittamaan väkivaltaa johtavia henkilöitä”.

”Tällä hetkellä tuemme ja kannatamme mitä tahansa päättäväistä ja vastuullista menetelmää vastauksena raketti-iskuihin pitkän rauhantilan palauttamiseksi etelän asukkaille. Tämä on vastuumme ja osanottomme heille” Gantz sanoi.

Israel Beitenun johtaja Avigdor Liberman tuomitsi – kuten hän sanoi – ”hallituksen harjoittaman antautumispolitiikan Gazan terrorijärjestöille”.
”Mellakat Gazan turva-aidalla ovat kehittyneet rutiiniksi perjantain iltapäivällä. Jos siedät mellakoita ja väkivaltaa perjantain iltapäivällä, saat raketteja perjantai-yön aikana”.

”Mutta ei huolta. Pääministerin vastaus on tulossa. Ensi viikolla tullaan taas toimittamaan kymmeniä miljoonia Hamasin johtajille” Liberman sanaili viitaten Qatarin myöntämiin avustuksiin Gazan kaistalle.

New Right johtaja Naftali Bennett sanoi Israelin olevan ”kansallisessa kriisissä” raketti-iskujen johdosta, ja esitti ”laajaa sotilaallista operaatiota Gazassa”.
https://www.jpost.com/Israel-News/Blue-and-White-The-shooting-was-a-result-of-Netnyahus-surrender-policy-606624,

06. ”Uudet vaalit tulevat murskaamaan oikeiston” sanoi New Right johtaja Naftali Bennett Galai Tzahal (armeijan radion) haastattelussa sunnuntaiaamuna.

Bennett varoitti, että oikeisto kärsisi ”tuhon historiallisissa mittasuhteissa”.

Bennett sanoi TV-kanava 12 News haastattelussa, ettei hänen puolueensa ole esteenä yhteyshallituksen muodostamiselle, jos Bibi haluaa siihen. Hän lisäsi, että jos Bibi tarvitsee irrottautumista sitoutumisestaan 55 oikeistopuolueen kanssa voidakseen liittyä Gantzin johtamaan yhteyshallitukseen, hän puolestaan vapauttaa puolueensa siitä.

Bennett sanoi, ettei hän panisi pahakseen joutuessaan oppositioon, jotta uusi hallitus saataisiin pikaisesti muodostettua.
Hän sanoi juurikysymyksen Gazan ongelmassa olevan siinä, että voidakseen päästä eroon Gazan terroristeista, siihen tarvitaan laaja sotilasoperaatio, eikä toistuvia pienimuotoisia vastaiskuja.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270979,

07. Liikenneministeri Betzalel Shmotrich vastasi Bennettin esitykseen oikeiston hajottamisesta kutsuen sitä ”vastuuttomaksi hullutukseksi”.

”Oikeistoblokin hajottaminen olisi vastuuton hullutus, joka johtaisi Oslon. hallituksen uusiutumiseen, mikä viimeksi muodostettuna johti kansan vakavaan tuhoon”.

”Vaalit ovat pahasta, mutta oikeiston hajottaminen ja Oslon hallituksen muodostaminen ovat paljon pahempia. Blokin johtajien tulee ymmärtää: ”Este yhteyshallituksen muodostamiseksi on enemmän Gantzin vaatimus Netanyahun kaatamiseksi, kuin oikeiston yhteys” Shmotrich kirjoitti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270987,

08. Leah Goldin, jonka pojan luutnantti Hadar Goldinin ruumis on ollut Hamasin hallussa vuodesta 2014, kritisoi lauantaina TV-12 haastattelussa poliittista tahoa ja hallituksen nimittämää Yaron Blumia siepattujen ja kadonneitten ihmisten löytämiseksi.

Hamas pitää halussaan myös Oron Shaulin ruumista, toista IDF:n sotilasta, Operaatiosta Protective Edge vuonna 2014 lähtien.

Leah Goldin sanoo poikansa Hadarin ruumiin olleen Hamasin käsissä 5 vuotta ja 3 kuukautta, kuten myös Oron ruumis. Leah Goldin sanoo, että hallituksen politiikkaan kuuluu sotilaitten hylkääminen, eikä heidän palauttamisensa.

Viikko sitten hallitus palautti Gazaan terroristin ruumiin, jonka Hamas verhosi välittömästi omalla lipullaan. ”Tämän on pahin skandaali tammikuun 2017 jälkeen, jolloin hallitus päätti, ettei terroristien ruumiita palauteta”.

”Tieto siitä annettiin taannehtivasti, kuten ne aina tehdään, piilossa julkisuudelta. Veimme asian korkeimpaan oikeuteen, ja voitimme, mutta se oli voimassa vain määrätyn ajan, ja sitten palattiin entiseen malliin. Tämä on surevien perheitten raakaa pettämistä, sotilaitten hylkäämistä” Leah sanoo.

”Pää toimii, ruumis myös – sielu on haavoittunut ja sydäntä särkee. Toimin kuin veitsi sydämessäni”
Leah Goldin sanoo kouluttaneensa lapsensa maan arvojen mukaan: keskinäinen kunnioitus, ystävyys ja avunanto ja totuus. Mutta hän kritisoi Bibi Netanyahun hallitusta, joka hylkää sen, miten hän koulutti lapsiaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270977,

09. Ori syntyi sokeana, mutta se ei estänyt häntä toteuttamasta haavettaan palvella Israelin ilmavoimissa.

Ori sanoo, ettei se ollut vain erinomainen tilaisuus antaa oma osuutensa yhteiskunnan hyväksi.
Hän sanoo aluksi oudoksuneensa osallistuessaan toisten kanssa harjoituksiin ja armeijan rutiinitehtäviin, mutta hän kunnostautui siten, että hänelle myönnettiin mitali erinomaisesta palveluksesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270985,

10. SiniVakoinen puolue teki New Right johtajille houkuttelevan tarjouksen liittyä hallitukseen ja saada valita ministeriönsä.

Atelet Shaked haluaa oikeusministeriön, ja Naftali Bennett joko opetus-ministeriön tai puolustusministeriön, jota jotkut, kuten Joav Gallant, pitävät suurena turvallisuusriskinä.

Gantzin johtamaan hallitukseen tulisivat SiniValkoisen lisäksi 55 kansan-edustajan oikeistoblokki, Israel Beitenu, Labor ja Demokraattinen unioni.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270964,

11. Syyrian presidentti Bashar Assad on tyytyväinen Yhdysvaltain nykyiseen presidenttiin, jota USA:n oma demokraattinen puolue haluaa vetää oikeuteen ja poistaa tarvittaessa väkivalloin vaaleilla valitusta virastaan.

Donald Trump on paras presidentti, sillä hän kaikkein selkein (transparent), Assad totesi Syyrian TV:ssä, jota Yedioth Aharonot kopioi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270908,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 12 -23; Tiberias 17 -30; Suolameri 21 -30; Eilat 18 -32 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, hieman lämpenevää.