Thursday, October 17, 2019

TORSTAI 17.10.2019

TORSTAI 17.10.2019
01. Yhteyshallitus näyttää tällä hetkellä sittenkin olevan mahdollisuuksien rajoissa, kirjoittavat Lahav Harkov ja Gil Hoffman laatimassaan Jerusalem Post etusivun artikkelissaan.

SiniValkoinen puolueen todellinen johtaja Benny Gantz tapasi keskiviikkoiltana presidentti Reuven Rivlinin, joka esitteli ajatuksensa pääministerin toimen vuorottelusta.

Reuven Rivlinin ajatuksena on säätää uusi laki, joka sallii jäädä pääministerin jäävän ”määrittelemättömän pituiselle lomalle” pystyäkseen hoitamaan häntä vastaan nostettuja potentiaalisia syytteitä, ja kehittää varapääministerin virka maan asioitten hoitamiseksi, kunnes pääministeri on vapautunut syytteistä.

Nykyisen lain mukaan pääministeri voi jäädä 100 päivän lomalle vain, jos hän on estynyt hoitamaan virkaansa.

Gantz ilmaisi halunsa neuvotella Rivlinin hahmotteleman esityksen pohjalta, mutta hän haluaa pääministerin eikä varapääministerin aseman, jos Netanyahu estetään hoitamasta pääministerin tehtäviään syytteiden vuoksi.

Lisäksi Likud ja SiniValkoinen neuvottelevat keskenään, missä vaiheessa laillisen oikeusprosessin aikana Netanyahun tulee siirtyä syrjään. Suunnitelma ei antanut mitään takuuta vuorottelusta, tai ohjeita, kuka asuu pääministerin virallisessa asunnossa.

”Joudumme istumaan muutamia kuukausia Netanyahun alla ja pitelemään nenäämme, mutta hänellä tulee olla päivämäärä, jolloin hän astuu syrjään” Gantz määritteli kantansa TV-kanava 12 mukaan. Pokerinaaman alla muhii vihan magmaa.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Unity-government-breakthrough-possible-with-Gantz-eyeing-compromise-604868,

02. Pääministeri Netanyahu on toistamiseen viitannut turvallisuushuoleen syyksi, miksi yhteyshallituksen muodostaminen tulee tehdä mahdollisimman pian.

Gantzia lähellä ole taho kieltäytyi kommentoimasta JP:lle, mutta hän sanoo SV:n olevan valmis kompromissiin estääkseen kolmannet vaalit vuoden sisällä.

Hallitusneuvottelut Likudin ja SiniValkoisen (SV) välillä ovat edenneet tahmeasti viikkojen aikana. SiniValkoinen kieltäytyy istumasta Netanyahun johtamassa hallituksessa Bibin ollessa suositellun tai todellisen syyteuhan alaisena, ja Likud on kieltäytynyt hajottamasta 55 Knessetin jäsenen muodostamaa oikeistoblokkia, mitä Gantz on vaatinut voidakseen neuvotella kunkin puolueen kanssa erikseen.

Bibi otti myös positiivisen askeleen sovinnon muodostamiseksi annettuaan puolustus-ministerin ominaisuudessa IDF:n komentajalle Aviv Kochaville oikeuden tavata IDF:n entisen komentajan Benny Gantzin, mikä toteutui keskiviikkona. IDF:n tiedottaja sanoi johtajien keskustelleen turvallisuudesta ja alueen kehityksestä.

Voidakseen vaikeuttaa Gantzin mahdollisuutta muodostaa hallitus 44-kansan-edustajan vähemmistöhallitus Labor-Gesher ja Demokraattisen Unionin varaan, jota Israelin arabipuolueitten Joint List tukisi hallituksen ulkopuolelta, oikeisto- ja uskonnolliset puolueet vakuuttivat tiistaina kieltäytyvänsä liittymästä Gantzin muodostamaan vähemmistöhallitukseen.

Likud, Shas, UTJ ja National Union-Beit Yehudi allekirjoittivat sopimuksen, jossa ne vakuuttavat suostuvansa vain Netanyahun johtamaan hallitukseen, joko oikeisto-koaliittion muodostamaan tai yhteyshallitukseen pääministerin viran haltijan Netanyahun ja Gantzin vuorotellessa Likudin ja SV:n välillä.

New Right-puolueen kolme kansanedustajaa – Ayelet Shaked, Naftali Bennett ja Matan Kahane – kieltäytyivät allekirjoittamasta vakuutusta pitäen sitä tarpeettomana.
Bennett ilmaisi vastustavansa vähemmistöhallitusta. ”Vastuulinen ja valtiomiesmäinen tapa on muodostaa Natanyahun ja Gantzin johtama Yhteyshallitus”.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Unity-government-breakthrough-possible-with-Gantz-eyeing-compromise-604868,

03. Israel Beitenu johtaja Avigdor Liberman (Libi), jota syytetään uusien vaalien pitämisestä, kieltäytyi vastaamasta kysymykseen koskien Likudin jäsenten syytöksiin, ettei hän sulje pois mahdollisuutta vasemmiston vähemmistöhallitusta Joint Listan tuella väittäen, että se on Netanyahu joka toimii yhteistyössä arabien kanssa.

”Pääministeri Netanyahu pyrkii raahaamaan valtion kolmansiin vaaleihin” Libi sanoi.

”Viisi päivää sitten, Israel Beitenun neuvottelutiimin johtaja ke. Oded Forer otti yhteyttä Likudiin neuvottelujen avaamiseksi, mutta vastausta emme ole saaneet tähän mennessä. Likud ei ilmeisesti ole kiinnostunut yhteyshallituksen muodostamiseksi, vaan ainoastaan pääministerin asemasta ja ministerin paikoista” Libi kirjoitti FB:n sivullaan.

SiniValkoisten neljäs johtaja Yair Lapid kirjoitti keskiviikkona FB:n sivullaan: ”Uusi hallitus voidaan muodostaa kahdessa päivässä, mutta yksi ihminen (Bibi) estää sen kaiken”.

”Pyydämme häntä menemään kotiinsa (bo libeit). Hän ei voi olla pääministeri kahden vuoden ajan, ennen kuin laillisuuskysymys on selvitetty. Tiedän sen koskevan, mutta valtion tarpeet on pantava etusijalle” Lapid kirjoitti FB sivullaan.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Unity-government-breakthrough-possible-with-Gantz-eyeing-compromise-604868,

04. Steve Rosenberg kirjoittaa BBC:n julkaisemassa artikkelissa Venäjän presidentti Vladimir Putinista ja hänen Venäjästään: Venäjän Putin: Paria (valtiosta) Lähi-Idän mahtitekijäksi.
Otan siitä muutamia kiinnostavimpia näkökohtia.

Viisivuotissuunnitelmat olivat aikoineen suosittuja näillä alueilla.
KommunistiVenäjä ennusti viidessä vuodessa reformoivansa (Neuvostotasavallan)
Talouden.

Vladimir Putin on ajanmukaistanut tämän idean, mutta viiden viime vuoden aikana Kremlin ei ole laajentanut maan taloutta, vaan Moskovan geopoliittista asemaa.

Vuonna 2014 Venäjä sieppasi Krimin niemimaan Ukrainan itäosassa liittäen sen Venäjään.
Sen seurauksen länsimaat paiskasivat venäjälle raskaat sanktiot, minkä johdosta Venäjää pidettiin eristettynä pariah-valtiona.

Länsimaiden johtajat suorastaan jonottivat kritisoidessaan presidentti Vladimir Putinia, uskoen painostuksen Kremliä kohtaan vaikuttavan sen käyttäytymiseen.
Presidentti Barack Obama kutsui sitä ”paikalliseksi voimatekijäksi”. Entisen suurvallan johtajalle se oli katkera pala nieltäväksi.

Tänä päivänä Venäjä laajentaa globaalia vaikutustaan. Se sekaantui Amerikan presidentin vaaleihin Donald Tumpin hyväksi (kuten väitetään) USA:n tiedustelun CIA:n mukaan; Se pyrkii vahvistamaan rooliaan Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa, ja pyrkii hyödyntämään hajaannuksesta Euroopan valtioiden parissa.
https://www.bbc.com/news/world-europe-50068498,

05. Lähi-Idässä Venäjän muodonmuutos on ollut raju.

Neljä vuotta sitten Moskovan aloittaessa sotilaallisen operaationsa Syyriassa, Venäjä aloitti toimimisen avaintekijänä ja voimatekijänä alueella syrjäyttäen Amerikan.

Muutaman viime päivän aikana presidentti Putin on keskustellut puhelimessa Turkin presidentti Erdoganin kanssa kutsuen hänet Moskovaan; hän otti yhteyttä Israelin pääministeriin puhuen hänen kanssaan turvallisuuskysymyksistä; Hän vieraili UAE:ssa ja ensimmäistä kertaa Saudi Arabian pääkaupungissa Riyadissa.

”Aikoinaan se oli mahdoton ajatus: Punainen matto rullattiin Riyadissa Venäjän johtajalle. ”Nuo jumalattomat kommunistit”, kuten Saudi Arabian hartaat kansalaiset aikoinaan kutsuivat venäläisiä kylmän sodan päivinä”.

Tänä päivänä ”jumalattomien” johtajalle Putinille ammuttiin 21 tykin kunnialaukausta saudien pääkaupungissa, kuninkaan ja kruununprinssin seuratessa; joukko kahdenvälisiä sopimuksia tehtiin ja seismisiä strategisia laskelmia alueella laadittiin, Saudi Arabian liittolaisen USA:n käytännössä hyljätessä kurdit kohtalonsa varaan Syyrian pohjoisosissa.

Gardner kysyy aiheellisesti: ”Miten läheisesti Saudi Arabia nojaa Venäjään ja miksi?”
BBC:n Jeremy Bowen sanoo Turkin Syyria hyökkäyksestä: ”Tuhoisa hetki USA:n Lähi-Idän politiikalle”.
https://www.bbc.com/news/world-europe-50068498,

06. Turkin Syyria offensiivi: Syyrian presidentti Bashar Assadin hallituksen joukot saapuivat Manbijin kaupunkiin, raportoi BBC.
Valtion omistama media sanoi Venäjän tukemien Syyrian armeijan joukkojen miehittäneen Manbijin kaupungin, osana Syyrian ja Kurdien välistä sopimusta. Kurdit olivat aiemmin USA:n uskollisimpia liittolaisia taisteluissa ISIS-joukkoja vastaan Syyriassa.

Turkin offensiivin tarkoituksena on muodostaa Turkin ja Syyrian välille puskurivyöhyke, jota se kutsuu ”turvallisuusalueeksi”, 32 km:n syvyinen vyöhyke koko maitten väliselle alueelle Syyrian puolella Manjibista Irakin rajalle karkottaen alueen kurdiasukkaat. Venäjä hajotti omia sotilaitaan Syyrian ja Turkin joukkojen välille yhteenottojen välttämiseksi.

Turkkilaiset joukot ja niiden kanssa liittoutuneet syyrialaiset kapinalliset ovat kokoamassa joukkojaan Manjibin kaupungin lähelle jatkaakseen offensiiviaan.
Assadin hallituksen joukot miehittivät aiemmin Tal Tamerin ja Ain Issan kaupungit paikallisten asukkaitten ottaessa heidät hurraten vastaan.

Rosenberg lainaa suosittua venäläistä tabloidia Moskovsky Komsomolets:
”Nykyinen Lähi-Idän tilanne olisi ollut mahdoton Henry Kissingerin ja hänen globaalin geopoliittisen shakkipelinsä päivinä. Ylisuuri jättiläinen nimeltä Amerikka on kadottanut tiensä kirkkaassa päivänvalossa – Venäjän diplomatian jatkaessa peliään vauhdilla.”

”Venäjä pelaa kansainvälisen välittäjän ja poliittisen voimatekijän roolia, mitä yksikään alueellisista voimista ei voi jättää huomiotta” kertoo Moskovsky Komsomolets.
https://www.bbc.com/news/world-europe-50068498,

07. Venäjällä uskotaan, etteivät amerikkalaiset ole tyhmiä” sanoo Venäjän politiikan
analyytikko Fyodor lukyanov, ”mutta näyttää, että he voivat tehdä järjettömiä asioita”.

”Jos he voivat tehdä jotain näin järjetöntä, se ei johdu typeryydestä, vaan siitä, ettemme ymmärrä heidän suuria suunnitelmiaan”.

Venäjä hyötyy nykyisestä tilanteesta monilla tavoin:
- Venäjä on Bashar Assadin tärkein poliittinen ja sotilaallinen tukija, Mitä enemmän Assad pystyy vapauttamaan alueitaan, sitä parempi Kremlille.
- Hyljättyään kurdit Amerikka on menettänyt uskottavuutensa luotettavana liittolaisena, mikä korottaa Venäjän asemaa voimallisena rauhantekijänä.
Venäjän sotilaspoliisit partioivat jo Syyrian ja Turkin joukkojen kosketuslinjoilla. ”Jos haluat rauhaa Lähi-Idässä, käänny Venäjän puoleen”.
- Viime vuosien aikana Venäjä on pyrkinyt heikentämään läntisiä liittosuhteita, etenkin EU:ta ja NATO:a, hyödyntäen liittolaismaiden keskinäisiä erimielisyyksiä, ja pyrkien syventämään niitä. USA pahoitti mielensä Turkin tilattua S-400 ohjustentorjunta-järjestelmän Venäjältä.

08. Venäjän aloittaessa sotilaalliset operaationsa Lähi-Idässä, se ilmoitti tarkoituksena olevan taistelu kansainvälistä terrorismia vastaan.
Myöhemmin on tullut entistä selvemmäksi, että vaikutuspiirin laajentaminen Lähi-Idässä on sittenkin ollut tärkein elementti sen suunnitelmissa.

Venäjällä on suuri merisatama Tartussa, ja se laajentaa lentotukikohtaansa Latakian lähellä. Tätä ovat edistäneet Euroopan maiden kääntyminen yhä enemmän sisäänpäin.

”USA ja Euroopan valtiot ovat nyt paljon enemmän sisäänpäin kääntyneitä, kuin pari vuotta sitten” kertoo Fyodor Lukyanov. Katsoessamme Euroopan maita, jotka pyrkivät eristämään Venäjän, ne ovat nyt huomattavassa muuttumisvaiheessa.

”Venäjä sitä vastoin osoittaa huomattavaa sietokykyä ulkoista painostusta vastaan, ja taitavaa diplomatiaa Lähi-Idässä” hän analysoi.
https://www.bbc.com/news/world-europe-50068498,

On mielenkiitoista seurata Raamatun ilmoitusten toteutumista Lähi-Idässä alueen maiden valmistellessa omaa rooliaan tulevissa kehitysvaiheissa, vaikka ne tuskin ovat itse tietoisia siitä, missä ovat ja tulevat olemaan mukana, ja Amerikan syrjäytymistä Lähi-Idän alueilta.
https://www.bbc.com/news/world-europe-50068498,
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/stunning-turkey-defense-minister-declares-their-intent-a-turkish-united-states,

09. Turkin presidentti Erdoganin hylättyä USA:n tulitaukopyynnön, jota lensivät ulkoministeri Mike Pompeo ja varapresidentti Mike Pence selvittämään Ankaraan, joita Erdogan ensin kieltäytyi tapaamasta, mutta myönsi audienssin myöhemmin, presidentti Trump on vaikean päätöksen edessä, miten vastata Erdoganin selvästi halventavaan käyttäytymiseen.

Erdogan kieltäytyi lukemasta Trumpin hänelle kirjoittamaa viestiä, jossa hän pyysi tulitaukoa ja tarjosi välittäjää sen solmimiseksi, ja heitti sen roskiin.

Ulkoministeri Mike Pompeo lentää Israeliin huomenna ja tapaa Netanyahun.
https://www.jpost.com/Middle-East/Pompeo-US-policy-on-Turkish-attack-hasnt-endangered-Israel-604871.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270232,

10. 5-henkinen juutalaisperhe oli succotretkellä Zikim hiekkarannalla Gazan pohjoispuolella tiistaina, kun yllättävä ukkossade pakotti heidät etsimään suojaa rannan vartijatornin läheltä.

Salama iski puurakenteiseen torniin ja siitä edelleen perheen jäseniin, jotka kaikki haavoittuivat eriasteisesti.
14-vuotias Asher Hazut Beer Shevasta sai pahimmat haavat ja menehtyi keskiviikkona. Hänen 21-vuotiaan veljen vaimo ”sister in law” on myös kriittisessä kunnossa sairaalassa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5608388,00.html,

11. USA:n kongressin puheenjohtaja Nancy Pelosi syytti presidentti Trumpia, että ”Putin halusi jalansijaa Lähi-Idässä, ja nyt hänellä on sellainen”. Senaatin vähemmistön puheenjohtaja Chuck Schumer pyrki tasoittelemaan tilannetta, mutta se päättyi siihen, että Pelosi poistui neuvonantajansa kanssa Valkoisen Talon tilaisuudesta.

Kongressi päätti äänin 354 -60 vastustaa Trumpin päätöstä vetää kaikki USA:n joukot Syyriasta. Trump kutsui Pelosia kolmannen asteen poliitikoksi, johon Pelosi vastasi sanoen Trumpin alkavan osoittaa hajoamisen merkkejä (meltdown).
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5608797,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28; Tiberias 23 -35; Suolameri 26 -34; Eilat 24 -36 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, vähän viilenevää.


Tuesday, October 15, 2019

TIISTAI 15.10.2019

TIISTAI 15.10.2019
01. Ilmavallan hallitsija – kuka hän sitten lieneekin – ilmaisi viime yön aikana olevansa kiihkeässä, ellei suorastaan vihaisessa mielentilassa.

Koko taivaan kansi oli puolenyön jälkeen yhtä tulimerta salamoiden ja valon välähdysten valaistessa maan aavemaisesri vaihtelevalla värityksellään.
Ilmeisesti siihen kuuluivat myös ukkosen jyrinät ja pommitukset, mutta suljettuani kuulolaitteeni yön ajaksi, en tiennyt siitä mitään.

Vaimoni sen sijaan oli sitäkin enemmän varuillaan, koska hänellä kuuloaisti toimii ilman vaikeuksia – jopa herkistyneenä - näkökyvyn reistaillessa.

Nyt aamun valjettua kaikki on rauhoittunut, eikä ilmeisesti suurempaa veden vuodatusta taivaalta tapahtunut. Sääliksi käy ne Japanin alueet, joissa ihmiset kahlaavat vieläkin vyötäisiään myöten vedessä taifuunimyrskyjen jälkeen.

02. Seuraavaksi pyrin antamaan pitkähkön katsauksen Turkin harkitsemattomasta hyökkäyksestä pääosin kurdien asumille alueille Syyrian pohjoisosissa.
Seuraan lähinnä BBC:n julkaisemia artikkeleita.

Kymmeniä tuhansia siviiliasukkaita on joutunut sodan jalkoihin ja pakotettu pakenemaan taisteluja – YK:n ilmoituksen mukaan heitä on lähes 200 000.
”He ovat epätoivoisessa inhimillisen avun tarpeessa paettuaan ilman valmisteluja”.

Turkki aloitti hyökkäyksensä viime viikolla saatuaan USA:n presidentti Trumpin vakuutuksen joukkojensa vetämisestä pois Syyrian pohjoisosita, minkä se aloitti välittömästi, avaten näin tien turkkilaisille joukoille.

Turkki näyttää käyttävän hyökkäyksessään syyrialaisia kapinallisia, mikä selittäisi osaltaan heidän tekemänsä julmuudet siviiliasukkaita kohtaan. (HalTurner)

Turkki käytti lentoasettaan iskiessään siviilikohteita vastaan hyökkäysalueilla, joissa raportit kertovat kymmenien siviilien ja kurdisotilaitten saaneen surmansa.

03. Turkki selittää hyökkäyksen, jota se kutsuu nimellä ”Operation Spring Peace”, päämääränä olevan alueiden ”puhdistaminen” niissä toimivista kurdisotilaista, ja muodostaakseen ”turvavyöhykkeen” voidakseen siirtää sinne Turkissa asuvia Syyrian pakolaisia, mikä oikeuttaa kutsumaan sitä ”etniseksi puhdistukseksi”.

Turkin presidentti Erdogan varoitti EU-maita kutsumaan operaatiota miehitykseksi, uhaten lähettää Turkin 3.6 miljoonaa pakolaista Turkista ja miljoona Idlibistä Eurooppaan, jos EU virallisesti syyttää Turkkia Syyrian alueen valtaamisesta.

Turkki käyttää ”puhdistusoperaatiossaan” ilmaiskuja, tykistötulta maajoukkoja turvattomia siviiliyhteisöjä vastaan.

Artikkelin yhteyteen liitetyn karttapiirroksen mukaan Syyrian hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia on muodostettavan turvavyöhykkeen keski- ja itäosissa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo operaation kehittävän ”kestämättömän humanitäärisen tilanteen”.

YK:n ”Humanitääristen Asiain Koordinointitoimisto” (OCHA) arvioi, että ainakin 150 000 siviiliä on paennut kodeistaan sunnuntaihin mennessä, ja että lähes
400 000 on humanitäärisen avun tarpeessa tulevien päivien ja viikkojen aikana.

04. Maailman Terveysjärjestön (WHO) arvion mukaan 1.5 miljoonaa ihmistä olivat terveys-avustuksen tarpeessa jo ennen operaation alkamista.

”Pyrimme saavuttamaan niin monta ihmistä kuin suinkin, ja lähetämme ruoka-hätäpaketteja kymmenien tuhansien paetessa kodeistaan joka päivä”, kertoo WFP:n maanjohtaja Syyriassa Corinne Fleischer.

”Useimmat ihmiset ovat panneet rajakaupungeista Ras al-Ain ja Tal Abyad”, kertoo OCHA, ”toiset pakenivat lähellä sijaitsevista leireistä, joihin heitä oli sijoitettu aiemmin Syyrian sisällissodan ja ISIS joukkojen vastaisten taistelujen vuoksi”.

Sunnuntaina tykistön ammukset iskivät useille alueille lähelle kahta leiriä Ain Issa, joihin oli sijoitettu 13 000 pakolaista. Tuntematon määrä ihmisiä pakeni. Osa ammuksista osui USA:n tukikohtaan.

Useimmat paenneet ovat hakeneet turvaa sukulaistensa, ystäviensä ja paikallis-hallinnon yhteisöistä. Toiset suuntaavat useisiin kokoamistiloihin alueilla, joista ihmiset luvataan siirtää turvallisempiin tiloihin.

YK valvoi lähellä Turkin rajaa sijaitsevan Mabrukan leirin evakuoimisen, muuttaen sen
5 000 asukasta Areeshehiin etelässä turvaan kranaattien iskettyä läheisille alueille torstaina.

05. Ennen Turkin aloittamaa offensiivia kurdien johtamat joukot pidättivät kymmeniä tuhansia epäiltyjen IS:n militanttien sukulasia al-Hoj ja Roj leireissä Syyrian pohjoisosissa.

Epäiltyjen IS-taistelijoitten perheitä oli sijoitettu al-Hol ja Ain Issa leireissä.


YK epäilee sotilasoperaation johtavan IS:n kanssa suhteissa olevien ihmisten vapautumiseen, mikä ei ollut tarkoituksena.

Kurdivirkailijat sanovat tykistötulituksen Ain Issa johti 800 IS:n joukkojen sukulaisten karkaamiseen viikonvaihteen aikana, Syyrian ihmisoikeustarkkailun mukaan luku oli 100. Kukaan ei tiedä, minne he menivät. 12 000 IS:n ulkomaista jäsentä – syyrialaisia, irakilaisia ja muista maista – on pidetty seitsemässä kurdien valvomassa leirissä.

Monet sairaalat ja klinikat ovat sulkeneet ovensa väkivallan vuoksi. Kansalliset sairaalat Ras al-Ainissa ja kansalliset sairaalat ja kaksi terveyskeskusta Tal Abyadissa eivät toimi. Kenttäsairaalat ja muutamissa leireissä ovat samoin vähentäneet palvelujaan.

Vesipumppuaseman ja johtojen vahingoittuminen Ras al-Ainissa, joka on tärkein juoma-vesilähde useimmille Hassakehin provinssissa, lisää tarttuvien tautien puhkeamisriskiä.
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-50041239,

06. Syyrian presidentti Bashar Assadin hallitukselle uskolliset joukot menivät Tall Tamran kurdikaupunkiin lähellä Turkin rajaa lauantaina.

Kaupunki sijaitsee lähellä tärkeää valtatietä, jota valvovat Turkin joukot. Syyrian kurdien johtava virkailija Badran Jia Kurd sanoi, että Syyrian armeijan sijoittuminen on tilapäinen, ja rajoitettu rajan pintaan osapuolten sopiessa poliittisista kysymyksistä myöhemmin.

Kurdit sanoivat pyrkivänsä muotoilemaan uuden sopimusmallin Washingtonin asemesta Assadin ja Venäjän kanssa.

USA:n puolustusministeri Mike Esper vihjaisi sunnuntaina, että kurdien julkistama liitto oli luultavasti sovittu ennen Trumpin päätöstä vetää joukot Syyriasta, ja oli ehkä yksi päätökseen vaikuttavista tekijöistä.

Turkki ilmoittaa karkottavansa kurdit turvavyöhykkeeltä voidakseen siirtää sinne osan 3.6 miljoonasta Syyrian pakolaisesta, mitä pidetään etnisenä puhdistuksena.

Al-Moniter reportteri Ksenia Svetlova kertoi sosiaalisessa mediassa kurdivirkailijan todenneen, että ”Venäjän tuella lentokielto-alue julistettiin nyt Syyrian pohjoisosaan, ja ollaksemme rehellisiä, se olisi voitu perustaa 4 vuotta sitten, elleivät kurdit olisi luottaneet USA:n apuun”. ”Tehkää siitä oma johtopäätöksenne” Svetlova sanoi.

Artikkelissa spekuloidaan, miten sopimus Assadin kanssa sopii kurdien itsenäisyys-haaveisiin, sillä Assadin tarkoituksena on palauttaa koko Syyrian alue valtansa alle.

Turkin offensiivi Syyrian alueella on aiheuttanut kärkeviä vastalauseita maailmalla.
104 kurdien jalkaväen sotilasta on saanut surmansa taisteluissa Turkin armeijan kanssa, ja arviolta 60 siviiliä sai surmansa viimeisten 4 päivän aikana. Turkin tappioista ei tiedetä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan esitti uhkauksen EU-maille mennä itseensä ja varoitti, että jos EU syyttää Turkkia miehityksestä, ”hän avaa portit 3.6 miljoonan pakolaisen päästämiseksi heidän keskelleen”, kuten Wall Street Journal raportoi.

Erdogan antoi varoituksensa Jean-Claude Junckerin todettua, ettei EU tule rahoittamaan Turkin suunnitelmaa turva-alueesta Syyrian alueelle.

Kurdien johtama hallitus sanoi, että 785 Islamin Valtion joukkoihin epäiltyä ulkomaalaista pääsivät pakenemaan Ain Issan vankileiriltä.
https://www.jpost.com/Middle-East/Assads-army-marches-in-on-the-Kurdish-zone-near-the-Turkish-border-604578,

07. Venäjän Turkille antama varoitus pysäytti Turkin joukkojen etenemisen Syyrian pohjois-osassa, vaikka Erdogan kehuu Venäjän antamasta tuesta vakuuttaen operaation jatkuvan, kertoo DebkaFile artikkelissaan.

Tiistaina raportoitiin vain pienistä yhteenotoista kurdien ja Turkin johtamien joukkojen välillä. Turkin armeijan yksiköt näyttävät nyt välttävän yhteenottoja kurdien kanssa.

Erdogan harkitsee seuraavaa siirtoaan, mutta hänellä ei ole rohkeutta asettua vastustamaan Venäjän presidentti Putinin antamaa varoitusta, sillä hän ymmärtää, ettei Putin paina villaisella Venäläisiä sotilaita vastaan tehtyjä iskuja, kuten USA teki jouduttuaan ”vahingossa” Turkin joukkojen tykkitulen kohteiksi.

Presidentti Trump ilmoitti 1000 amerikkalaissotilaan pysyvän toistaiseksi Lähi-Idässä ja sanoi seuraavansa tilannetta sivusta ennen seuraavaa päätöstä. Hän asetti Turkille uusia sanktioita, jotka koskevat puolustus- ja energiaministereitä. Hän nosti 50 % tariffeja Turkin tilaamalle teräkselle ja jäädytti 100 miljardin USD kauppaneuvottelut.

USA:n sotilaslähteet ilmoittivat tiistaina, että USA:n joukot pysyvät laajassa Al-Tanfan tukikohdassa, joka valvoo Syyrian, Jordanian ja Irakin rajojen yhtymäkohtaa.

DebkaFile sanoo, että Israelin kannalta Trumpin päätös vetää joukkonsa pois Syyrian pohjoisosasta, avaa suurimman osan Syyrian ja Irakin välisestä rajasta Iranin, Hizbullahin ja Irania tukevien Iranin shia-joukoille, jotka jo valvovat rajaa Irakin puolella, vapaan tien Syyrian alueelle, ja sieltä Libanoniin, mikä kuuluu ”Iranin tavoitteeseen maasillan rakentamiseksi Iranista Välimeren rantaan”.
https://www.debka.com/russian-warning-halts-turkish-syria-operation-us-pullback-from-e-syria-too-opens-door-to-iran/,

08. Pääministeri Netanyahun tulee lain mukaan palauttaa presidentti Rivliniltä saamansa mandaatin hallituksen muodostamiseksi 26.10. mennessä. Rivlin voi antaa hallituksen muodostajan tehtävän Gantzille tai palauttaa sen Knessetille, joka voi keskuudestaan nimittää jonkun kansanedustajan muodostamaan uusi hallitus maalle.

Ke. David Bitan (Likud) sanoi, että koska SiniValkoisten kenraalijuntta vahvistettuja yhdellä siviilillä Lapidilla, ei ole kiinnostunut uudesta neuvottelukierroksesta, sillä he haluavat uusia vaaleja, pääministeri Netanyahun tulisi palauttaa mandaattinsa Rivilinille jo tänään, eikä jatkaa hyödytöntä odottamista.

Sinivalkoisen ke. Ofer Selah vastasi Bitanille, että SiniValkoinen odottaa mandaattia malttamattomana: ”Odotamme Netanahun palauttavan mandaatin presidentille, sillä Gantzin saatua mandaatin, me teemme kaikkemme hallituksen muodostamiseksi estääksemme uudet vaalit”.

Reshet Bet kertoi aiemmin tiistaina Likudin virkailijan vakuuttaneen, että ”Netanyahu odottaa Avigdor Libermanin (Libi) lupaamaa lausuntoa, jossa hän vastustaa vasemmisto-hallitusta lisättynä arabilistan tuella hallituksen ulkopuolelta”.
”Saatuaan sen, Bibi palauttaa mandaatin presidentti Reuven Rivlinille”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270136,

09. Succotin ensimmäisen sateisen päivän jälkeen Israelin säätilan odotetaan pysyttelevän lämpöisenä joskin märkänä kuluvan viikon aikana.

Tiistaina saadaan sadetta ja ukkosmyrskyjä, ja etelässä kuivunet puronuomat heräävät äkkiä eloon aiheuttaen tulvia ja pieniä maanvyörymiä. Lämpötila alenee, mutta ei paljon. Keskiviikkona taivas on osittain pilvessä, paikallisia sadekuuroja odotetaan maan etelä-ja itäosissa. Lämpötila on edelleen keskitasoa korkeampi.

Torstaina paikalliset sateet jatkuvat lämpötilan jatkaessa alenemista, kuten myös perjantaina. Talvisateet todella alkavat ja ovat tuntuvia lämpötilan aletessa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270127,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 20 -31; Tiberias 24 -38; Suolameri 28 -37; Eilat 26 -38 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen ja sateita tulee paikallisina lämpötilan aletessa.Sunday, October 13, 2019

SUNNUNTAI 13.10.2019

SUNNUNTAI 13.10.2019
01. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin nimittämä pääministeri Mohammed Shtayyeh sanoi lauantaina PA:n päivälehden Al-Quds haastattelussa, että PA:n arabit tulevat estämään IDF:n (Israelin miehitysarmeijan) tekemät ratsiat A-alueille, joissa PA:lla on täysi siviili-ja turvallisuusvastuu.

Kaksi Fatahin korkeaa virkailijaa, Mahmou Aloul ja Jamal Muheissen, Fatahin keskuskomitean jäseniä, kehottivat PA:n arabeja käyttämään ”Kansan vasta-rintaa” taistelussa Israelia vastaan todeten, ettei ”aseelliseen vastarintaan” turvautuminen nykyisissä olosuhteissa ole sopivaa. Muheissen kehotti estämään ”setlereitä” käyttämästä maanteitä Juudeassa ja Samariassa.

IDF on tehnyt rajoitettuja ratsioita vuoden 2002 ”Operation Denfencive Shield” operaatiosta lähtien PA:n valvomille A-alueille etsien terrorismista epäiltyjä ja kiellettyjä aseita ja aseverstaita (vastoin Oslo II:n sopimusta).
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-We-will-prevent-IDF-from-entering-Area-A-604447,

02. Israel ei salli PA:n arabien maataloustuotteiden tuontia markkinoilleen, ellei PA poista syyskuun puolivälissä asettamaansa tuontikieltoa israelilaisten farmarien nauta-ja lammaslihan myymiseksi PA:n alueilla, sanoi COGAT:n koordinaattori kenraalimajuri Kamil Abu Rukun lauantai-iltana.

Rukun sanoi PA:n yksipuolisen päätöksen vahingoittavan molempien osapuolten taloutta, ja sanoi tutkimustensa perusteella ongelman ratkaisemiseksi rauenneen, varoittaen, ettei ellei tilanne palaudu normaaliksi, hän ei tule sallimaan PA:n arabien maataloustuotteiden pääsyn Israeliin.

PA:n hallituksen tiedottaja Ibrahim Melhem sanoi, että PA:lla on oikeus vertailla markkinatuotteita, mukaan lukien israelilaisten tuotteiden korvaamisen arabien valmistamilla, kuten PA:n uutistoimisto WAFA raportoi.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-to-ban-Palestinian-produce-unless-PA-ends-sheep-and-calf-boycott-604491,

03. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin päätös kieltäytyä ottamasta vastaan Israelin kokoamia vero-ym. saatavia, arvoltaan satoja miljardeja NIS (joista on vähennetty PA:n terroristeille tai heidän perheilleen helmikuusta maksamat ”stipendit”, arvoltaan 12 miljoonaa NIS), on herättänyt ristiriitaisia tunteita arabikansan keskuudessa.

Etenkin ne, joiden palkoista pudotettiin puolet pois PA:n jatkuvan kassakriisin vuoksi, tuomitsevat Abbasin tekemän päätöksen, jonka PA joutui vahvistamaan.
PA pudotti kymmenien tuhansien PA:n siviilihallinnon virkailijoiden palkoista puolet Länsirannalla, jossa työttömyys on 30 %.

Abbas vaatii, että Israelin kokoamat saatavat tulee maksaa kokonaisuudessaan, eikä halua suostua osittaiseen suoritukseen. ”Penniäkään ei saa puuttua”.

PA:n sisäministeri Hussein al-Sheikh, toimien myös Abbasin neuvonantajana, kertoi journalisteille maanantaina, että Israelin talousministeri Moshe Kahlon lupasi järjestää kahden keskisen kokouksen Pariisin Prokollan mukaisesti, jolla valvotaan PA:n ja Israelin välisiä taloussuhteita.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5605193,00.html,

04. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas antoi PA:n keskusvaalilautakunnalle tehtäväksi valmistella julistusta parlamenttivaalien pitämiseksi PA:n ja Hamasin valvomilla alueilla. Vaalien ajankohdasta hän ei maininnut mitään.

Edellisen vaalit pidettiin vuonna 2006, jossa Abbas valittiin jatkamaan PA/PLO:n puheenjohtajana toimessa seuraaviin vaaleihin saakka. Hänen virkakautensa päätyi 2009, mutta koska hän ei ole uskaltanut pitää uusia vaaleja peläten Hamasin voittoa, hän on hallinnut ilman mandaattia siitä lähtien.

Abbas on luvannut useita kertoja aiemminkin vaalien pitämisestä, mutta hankaluudet Hamasin kanssa ovat estäneet toteuttamasta päätöstä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270075,

05. Israelin arabikansanedustajat johtivat autokolonnaa, joka hitaasti edeten kulki Jerusalemiin arabinkansan menettäessä kärsivällisyytensä hallituksen hitauteen ja päättämättömyyteen puuttua Israelin arabiyhteisöissä rehottamaan väkivaltaan. Kolonnan oli järjestänyt NGO-järjestö.

Israelin arabipuolueitten liittoutuman Joint List 13 kansanedustajaa johtivat autokolonnaa pohjoisesta Jerusalemiin torstaiaamuna. He tapasivat Israelin yleisen turvallisuuden ministerin Gilad Erdanin keskustellen hänen kanssaan tavoista, joilla nouseva väkivalta Israelin arabiväestön keskuudessa saadaan hallintaan.

Satojen autojen muodostaman autokolonnan oli järjestänyt ”Israelin Arabi-kansalaisten Korkea Seurantaneuvosto”, NGO-järjestö johon kuuluu korkeita paikallisia arabijohtajia. Protestin tarkoituksena oli vaikuttaa poliisin toimiin, joiden katsotaan olevan puutteelliset etenkin arabiyhteisöissä.

Sisäministeri Erdogan, joka valvoo poliisivoimia, herätti vastalauseiden myrskyn todetessaan: ”Olen pahoillani todeta, että arabiyhteisö on hyvin väkivaltainen”.

”Se liittyy heidän kulttuuriinsa. Meillä riitoja selvitellään oikeuden päätöksellä; heillä turvaudutaan puukkoon ja pistooliin”.

Erdan perui puheensa myöhemmin todeten, että ”päävelvollisuus taistella rikollisuutta vastaan kuuluu hallitukselle ja poliisille. Arabikansa on normaali ja lainkuuliainen”. Hän lupasi 500 poliisia arabialueille.

Knessetin arabikansanedustaja Joint Listan puheenjohtaja Ayman Odeh esitti vaatimuksen: ”Vaadimme lakia, joka takaa vankeustuomion ja raskaat sakot jokaiselle siviilille, jolla on laittomia aseita” lisäten: ”Tämä on siviilin perus-oikeus: oikeus elää turvattuna”.

Viime viikolla kolme ihmistä ammuttiin kuoliaiksi Majd al-Krum arabikaupungissa maan pohjoisosassa, mikä aiheutti massiivisia vastalauseita ja protesteja. Niissä syytettiin poliisia laiminlyönnistä ja yleisen keskustelun väkivallasta arabi-yhteisöissä välttämisestä, mitkä helposti muuttuvat rasistisiksi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5604984,00.html,

06. ”Turkin sulttaaniksi” pyrkivä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan pyrkii mitätöimään Arabimaiden ja EU:n kritisismin komentaessaan joukkojansa hyökkäykset Syyrian rajan yli Syyrian pohjoisosiin pääasiassa kurdien asuttamille alueille, mitä voisi pitää ”susilauman päästämisenä lammastarhaan”.

Maailman johtavat valtiot pelkäävät sen voivan kiihdyttää konfliktia, ja johtaa kurdien valvomien Islamin Valtion jäsenten joukkopakoon vankileireistä keskellä YK:n turvallisuusneuvoston suunnitelmia istunnosta torstaina, ja Arabiliigan 22 jäsenmaan kokoontumista lauantaina.

Turkin presidentti Erdogan otti kritiikkinsä kohteiksi EU:n ja arabimaat Saudi Arabia ja Egypti, jotka vastustavat Turkin ”operaatiota Spring Peace”. Erdogan heitti kriitikoille takaisin, ettei heidän kritiikkinsä ole rehellistä.

Erdogan uhkasi lähettää Turkissa olevat 3.5 miljoonaa pakolaista Eurooppaan, jos EU-maat kuvaavat Turkin joukkojen liikkeitä Syyriassa miehityksenä. Idlibistä Erdogan uhkaa lähettää miljoona pakolaista Eurooppaan. Turkin tarkoituksena on siirtää Kurdistanin alueelle 1.5 miljoonaa arabia karkotettuaan kurdit sieltä.

”Egypti ja Saudi Arabia eivät ole rehellisiä, he puhuvat, mutta me toimimme, ja tässä on erilaisuus meidän välillämme” hän sanoi Turkin johtavan AK-puolueen jäsenille Ankarassa.

NATO:n jäsen Turkki haluaa muodostaa ”turvallisuusvyöhykkeen” miljoonien pakolaisten palauttamiseksi Syyriaan, Kurdistanin alueelle karkottaen siellä asuvat arviolta 1.5 miljoonaa kurdia, joiden valvomat tuhannet ISIS-terroristit voivat päästä karkuun vankileireiltä ja aiheuttaa kaaoksen alueella.

Kurdien virkailija Syyrian pohjoisosassa sanoi Turkin iskeneen vankileiriin, jonne on koottu vaarallisimmat, yli 60 maasta tulleet ISIS terroristit. Turkin taholta ei ole saatu kommenttia Syyrian Democratic Force valvomien vankien asemasta.

USA:n kongressin Demokraattiset jäsenet laativat yhdessä republikaanijäsenten kanssa uusia pakotteita Turkkia vastaan, tuomiten sen hyökkäyksen Syyriaan.
NATO:n johto on myös antanut hyväksyvän lausunnon Turkin hyökkäykseen itsenäisen Syyrian valtion alueelle ilman sen lupaa.

”Sankarilliset komentajamme ottavat osaa ”operaatioon Peace Spring” jatkaen etenemistä itään Eufratvirrasta. Asettamamme kohteet on miehitetty”.
Turkki käyttää arabitaistelijoita Idlibistä ja muualta Syyriassa taisteluissa pääosin kurdien SDF:n joukkoja vastaan
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5605277,00.html,
https://www.debka.com/__trashed-8/,

07. HalTurner Radioshow kertoo artikkelissaan, että Turkin sotilaat käyttäytyvät miehittämillään alueilla tavalla, jonka raporteissa käyttämiä termejä pyrin välttämään. Siistein niistä on havainto: ”He ovat petoja kahdella jalalla”.

”He suorittavat rikoksensa inhimillisyyttä vastaan Allahinsa nimissä, ikään kuin se oikeuttaisi kaikki raakuudet. He riistävät aseettomia siviilejä autoistaan M4 valtatiellä Syyriassa, taluttavat heidät maantien varteen ja ampuvat kuoliaiksi” kuten artikkelin yhteyteen liitetty video osoittaa.
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/horror-turk-troops-pull-unarmed-civilians-from-cars-and-shoot-them-all-in-syria,
https://www.jpost.com/Middle-East/Turkish-backed-jihadists-murder-prisoners-and-female-politician-in-Syria-604496,

08. Supertaifuuni nimeltä Hagibis iski Japanin rannikolle ja sieltä sisämaahan 19.00 aikaan lauantai-iltana paikallista aikaa väkivaltaisimmalla voimalla viime vuosien aikana, tuulen voimakkuuden noustessa 216 km/h (134 mph).

19 ihmistä on saanut surmansa ja ennen kokemattoman kovat sateet aiheuttivat vaarallisia maanvyörymiä ja virtojen vyöryessä yli äyräittensä.

Japanin hallitus määräsi armeijan 27 000 sotilasta sunnuntaina avustamaan tulvien vuoksi loukkuun jääneiden ihmisten pelastamiseksi.
19 rekisteröidyn kuolleen ihmisen lisäksi yli 12 ihmistä on kateissa.

Tulvien ja kovien sateitten vuoksi Rugby World Cup järjestäjät siirsivät kilpailujen kolmannen ottelun, vaikka Japan-Scotland ottelun sallittiin jatkua. Myös F1 ajot olivat vaarassa, mutta myrskyn rauhoittuessa niitä jatketaan.

Sunnuntaiaamuna paikallista aikaa taifuunin pahin voima oli laantunut, mutta vakavia tulvia raportoitiin Japanin keskiosan Nagamossa, jossa Chikumajoen tulvavahvistetut rantavallit (levee) murtuivat päästäen vesimassat kaupungin lähiöihin veden noustessa aina toisen kerroksen korkeudelle.
https://www.scmp.com/news/asia/east-asia/article/3032698/typhoon-hagibis-military-deployed-after-monster-storm-smashes,

09. Hong Kongissa jatkuvat poliittiset mielenosoitukset jo 19. viikon aikana. Protestoijat seuraavat online protesteihin kauppakeskuksissa eri alueilla osoittaakseen suuttumuksensa kauppojen ja ravintoloiden Pekingiä kannattavia liikemiehiä vastaan, kuten myös MTR asemilla jatkaen hyökkäyksiään kaupungin rautatien operaattoria vastaan, jota he syyttävät poliisin avustamisesta heidän mielenosoittajien poistamiseksi tarkoitetuissa operaatioissaan.

Jotkut heittelivät esineitä rautatiekiskoille Sha Tin asemalla, runtelivat useita kauppaliikkeitä Tseung Kwan Ossa, rakensivat barrikadeja avainkulkuteille Mong Kokissa ja Tuen Munissa. Poliisit olivat joukolla muutamissa kauppakeskuksissa suorittaen useita pidätyksiä Tsuen Wanissa ja Mong Kokossa.

Poliisi on kehittänyt uusia keinoja asettamalla peiteasuisia poliiseja keskuksiin, joissa on usein tapahtunut väkivaltaisuuksia.
https://www.scmp.com/news/hong-kong/politics/article/3032714/flash-mob-protests-flare-across-hong-kong-groups-smash,

10. Turkin lähitavoitteena oli Ras al-Ayin, Tel Abyadin ja Ain al Issan miehittäminen, joita valvoivat Syyrian Demokraattiset Joukot (SDF).

Lauantaina 12.10. tämä tavoite oli kuitenkin vielä suorittamatta. Turkin armeija kokee miespulaa, sillä se käyttää sille myötämielisiä arabeja taisteluissa kurdeja vastaan pienentääkseen omia miehistötappioitaan.

Kurdit ilmoittivat olevansa edelleen Ras al-Ainin keskustassa.
Turkki laiset joukot miehittivät Ras al-Ain ulkoalueita ja M4 valtatietä. Sunnuntaina Turkki raportoi saaneensa Ras al Ainin valvontaansa, mutta tietoa ei ole vahvistettu. Ne voivat vallata Kobanin kaupungin SDF:n joukoilta.

Artikkelin mukaan kurdeilla on 140 000 sotilaan hyvin koulutettu ja aseistettu armeija, jonka taistelijat ovat kaivautuneet pitkin 300 km Eufrates virran rantaa. Puolustuslinja on hyvin vahvistettu ja suojattu, anti-tank ansoilla ja runsailla aseilla varustettuna, kuten DF kertoo artikkelissaan.

Erdoganin suunnitelmaa rajoittaa USA:n ja Venäjän asettama 200 km pitkä, 30 km syvä turva-alue, josta kurdit ovat saaneet SDF:n joukkonsa. Trump sopi tästä Erdoganin kanssa viime lauantaina 05.10.

Erdoganin tavoitteena on kuitenkin kunnianhimoisempi suunnitelma estääkseen kurdeja saamasta itsenäistä valtiota.

Erdogan ja Putin tavannevat 13.11.2019, jossa sovitaan asioiden järjestyksestä.
Tulevien viikkojen aikana Syyrian presidentti Bashar Assad ja SDF:n johtajat sopivat sotilaallisesta liitosta, jolla Syyrian armeijan voi päästä Syyrian Kurdistanin alueille. Putin kannattaa Assadin tavoitetta koko maan valvomiseksi.
https://www.debka.com/__trashed-11/,

11. Israelissa jatkuvat valtapuolueiden silmästä-silmään tuijotukset, kumpi ensiksi räpäyttää, pienpuolueitten pysytellessä enimmäkseen hiljaa, vain Libi avaa suunsa silloin tällöin esittäen jotain, jota kukaan ei kuuntele.

Shakedin ja Bennettin johtama New Right erosi virallisesti Jewish Home ja National Union liitosta, ja harkinnee liittymistä Likudiin.

Presidentti Rivlin ei halua jatkaa Bibin armonaikaa halliotuksen muodosta-miseksi, mikä tarkoittanee Gantzin yritystä, mutta uudet vaalit uhkaavat. Oikeuskansleri Avichai Mandelblit miettii, mitä tehdä Bibin kanssa, mutta tänä iltana alkava Sukkot (lehtimajat) siirtänee ratkaisut 8 päivän juhla-ajan jälkeen.

USA:n rauhantiimin entinen jäsen Jason Greenlatt sanoo, että rauhanesitys on realistinen, mutta Israel menettää monta hyvää tilaisuutta siinä, ettei se saa sisäisiä asioitaan hoidettua kuntoon (aina Temppelin rakentamisesta alkaen).
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270082,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 19 -31; Tiberias 23 -38; Suolameri 23 -36; Eilat 25 -38 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, lämmin sää jatkuu.