TIISTAI 19.11.2019


TIISTAI 19.11.2019
UUTISIA ISRAELISTA
01. Syyriasta ammuttiin Israelin puolelle neljä rakettia tiistaina ennen aamun valkenemista, jotka Iron Dome eliminoi, kertoo IDF:n tiedottaja.

IDF:n tiedotteessa todetaan IDF:n tutkan havainneen ohjusten laukaisut Syyrian alueelta kohti Israelia, ja että Iron Dome ohjuspuolustusjärjestelmän operaattorit ampuivat kaikki neljä rakettia alas, eikä yhdenkään raketin uskota pudonneen Israelin puolelle rajaa.

Samoihin aikoihin Syyrian virallinen uutistoimisto SANA raportoi räjähdyksistä Damaskoksen lentokentällä kertomatta, mikä räjähdykset aiheutti.

Edellisen tilanteen jälkeen - neuvoteltuaan armeijan edustajan kanssa - Golanin alueneuvosto julkisti lausunnon, jossa todetaan, ettei ole tarvetta erityisiin turvallisuustoimiin, ja kehotti asukkaitta palaamaan normaali-rutiiniin.

Marraskuun 12. päivänä PIJ:n (Palestiinan Islamic Jihad) korkean virkailijan asuntoon Damaskoksessa ammuttiin kaksi rakettia, jota surmasivat virkailijan ja hänen poikansa.

Israelin pohjoinen raja on ollut suhteellisen rauhallinen sen jälkeen, kun Hizbullah ampui syyskuussa useita PST-ohjuksia armeijan tukikohtaan ja lähelle pysäköityä IDF:n Jeeppiin Libanonin rajan tuntumassa, ilman ihmisuhreja.
https://www.timesofisrael.com/rocket-sirens-reported-in-golan-heights-idf-investigating/,

02. IDF aloitti ilman ennakkovaroitusta kaksi päivää kestävät sotilasharjoitukset maanantaista alkaen Israelin pohjoisosassa.

Suuri joukko lentokoneita, ajoneuvoja ja IDF:n sotilaita tulevat osallistumaan harjoituksiin, joilla pyritään testaamaan Pohjoisen Komennuskunnan valmius, IDF:n tiedottaja kertoi.

Harjoituksia johtaa IDF:n valvoja (comptroller) kenraaliluutnantti Ofer Sarig. Harjoitukset keskittyvät Jezreelin Laaksoon ja YläGalileaan, ja päättyvät tiistaina.

IDF:n tiedottaja sanoi, että reservin sotilaita kutsutaan palvelukseen, ja varoitti alueen siviilejä hälytysjoukkojen ja sotilasajoneuvojen lisääntyneistä liikkeistä tulevien päivien aikana maanteillä ja maastossa.

Harjoituksen tarkoituksena on testata ”Pohjoisen Komennuskunnan valmiutta ja operatiivisia kykyjä”, todetaan tiedotteessa.

Syyskuussa IDF suoritti viikon kestävän korkeille kenttäupseereille tarkoitetun harjoituksen Israelin pohjoisosassa, valmistaen heitä sotaan Libanonissa toimivaa Hizbullahin terrorijärjestöä vastaan.

IDF:n ja Pohjoisen Komennuskunnan 36. divisioonan suorittamaan harjoitus-jaksoon kuuluvat simuloidut operaatiot: kylän valtaaminen Libanonissa, Hizbullahin asettamien väijytysten poistaminen, rakettien ja niiden laukaisualustojen tuhoaminen, sekä taistelu Hizbullahin kaivamissa tunneleissa.

Kuten artikkelissa todetaan, Iranin tukema Hizbullah on IDF:n käsityksen mukaan yksi Israelin vaarallisimmista vihollisista, jonka raketti- ja ohjusarsenaali ylittää monien ellei useimpien itsenäisten maiden vastaavat määrät.

Viimeinen Israelin ja Hizbullahin välinen sota käytiin 2016; mutta vuosien aikana raja-alueilla tapahtuneista useista pienimuotoisista aseellisista yhteenotoista huolimatta, rauhantila on säilynyt.
Israel on tehnyt kymmeniä IAF:n ilmaiskuja Hizbullahin ase-ja ohjuskuljetuksia vastaan Libanonissa ja Syyriassa.
https://www.timesofisrael.com/idf-launches-surprise-military-drill-in-northern-israel-2/,

03. USA:n ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti maanantaina USA:n tarkentaneen vuosikymmeniä maailman yleisessä terminologiassa vallinneen käsityksen, että Israelin Juudeaan ja Samariaan rakentamat juutalaisyhteisöt ovat laittomia, todeten, että tämä yleinen käsitys on väärä.

Pompeo romutti vuodesta 1978 lähtien USA:n ulkoministeriön omaksuman kannan, että Israelin rakentamat juutalaisyhteisöt ”miehitetyillä alueilla” ovat vastoin kansainvälistä lakia ja sellaisina laittomat, joskin presidentti Carter kyseenalaisti tämän perinteisen käsityksen v. 1981.

”Tarkoin tutkittuaan laillisen keskustelun kaikkia puolia” totesi Pompeo journalisteille ”USA on päätynyt tulokseen, etteivät Israelin rakentamat siviilisetlementit ole – per se – vastoin kansainvälistä lakia”.

”Kutsuen siviilisetlementtejä kansainvälisen lain vastaisiksi ei ole toiminut, eikä se ole edistänyt rauhanprosessia” Pompeo sanoi. ”Kova totuus on, ettei koskaan tule olemaan juridista ratkaisua konfliktiin, eivätkä väitteet kuka on oikeassa ja kuka väärässä kansainvälisen lain mukaan, ole tuoneet rauhaa”.

(Pompeon lausunto on kokonaisuudessaan alla olevassa linkissä.)
https://www.timesofisrael.com/full-text-of-pompeos-statement-on-settlements/,

USA on useilla toimillaan heikentänyt PA/PLO:n asemaa perustaa itsenäinen Palestiinan valtio: Presidentti Donald Trump tunnusti Jerusalemin Israelin jakamattomaksi pääkaupungiksi; hän päätti muuttaa USA:n lähetystön Jerusalemiin; hän päätti sulkea PLO:n diplomaattisen toimiston Washingtonissa, ja tunnustaa Israelin oikeuden Golanin kukkuloihin.
https://www.timesofisrael.com/in-pivot-us-says-israeli-settlements-not-inconsistent-with-international-law/,

04. Pääministeri Netanyahu sanoi kesken hallituksen muodostamiskiireitään antamassaan lausunnossa: ”Tämä poliittinen muutos kuvastaa historiallista totuutta – juutalainen kansa ei ole ulkomaisia kolonialisteja Juudeassa ja Samariassa”.

PA/PLO:n ikääntyneen puheenjohtajan Mahmoud Abbasin tiedottaja Nabil Abu Runeineh julkisti lausunnon, jossa hän kiistää USA:n luotettavuuden osallistua tuleviin rauhankeskusteluihin.

ToI:n julkaisemassa artikkelissa todetaan USA:n lausunnon voivan vahvistaa Bibin asemaa hänen taisteluissaan poliittisesta urastaan, vaikka lausuntoa voitaneenkin pitää lähinnä symbolisena ja sen merkitystä kiistanalaisena.

Israel koki merkittävän iskun Euroopan oikeuslaitoksen (ECJ) tehtyä päätöksen, jonka perusteella kaikkiin Israelin Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä valmistettuihin tuotteisiin on merkittävä valmistuspaikka.

Israel ja USA toteavat, että USA:n lausuntoa setlementeistä valmisteltiin kuukausien ajan, eikä sillä ole yhteyksiä EU:n oikeuslaitoksen päätökseen.
Obaman hallitus teki Israelille ruman tempun, sillä viimeisinä päivinään se kieltäytyi käyttämästä veto-oikeuttaan UNTN:n päätöslauselman estämiseksi, jolla ”setlementit” julistetaan kansainvälisen lain vastaisiksi.
https://www.timesofisrael.com/in-pivot-us-says-israeli-settlements-not-inconsistent-with-international-law/,

05. Pääministeri Benyamin Netanyhu ei ole suostunut julkistamaan entisen Korkeimman Oikeuden tuomarin Edmond Levyn komitean laatimaa raporttia rakentamisoikeuksista Juudeassa ja Samariassa, vaikka hän itse 2012 oikeutti sen laatimisen, vaan piilotti sen pöytälaatikkoonsa.

Levyn raportissa todetaan yksiselitteisesti, ettei ole mitään Israelia koskevia rajoitteita rakentaa Jordanian miehityksestä 1967 puolustussodassa vapauttamalleen maapohjalle Juudeassa ja Samariassa.

Raportissa myös suositellaan hylkäämään raportteihin juuttuneen termin ”setlementeistä” ja korvaamaan se sanalla ”juutalaisyhteisöt”. (neighborhoods).
chrome-extension://mhjfbmdgcfjbbpaeojofohoefgiehjai/index.html,

06. Gantzin ja Libin väliset keskustelut eilen päättyivät, ja myös keskustelut tiistai-aamuna Bibin ja Libin välillä päättyivät hetki sitten, mutta tiedot niiden tuloksista ovat niukat ja mitään sanomattomat: ”Positiiviset ja rakentavat”, ja ”osapuolet jatkavat ponnistelujaan yhteyshallituksen muodostamiseksi”.

Lähes samoja ilmaisuja käytettiin Gantzin ja Libin keskusteluista.
Jos tätä pidetään tilanteen oikeana arviointina, sopimus hallituksesta saadaan solmittua ennen keskiviikkoiltaa ja Gantzin mandaatin päättymistä.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-liberman-to-meet-as-gantzs-coalition-deadline-looms/,

07. Välittämättä SiniValkoisten varoitteluista väkivaltaan kiihottamisesta, pääministeri Netanyahu antoi uuden täyslaidallisen varoittaessaan SiniValkoisten suunnittelemasta vähemmistöhallituksesta, jota Israelin arabipuolueet Joint List tukevat hallituksen ulkopuolelta.

Bibin kokoaman koaliittion jäsenpuolueitten - Likud, Jewish Home-National Union, New Right, Shas ja UTJ – johtajat olivat paikalla, jonka Bibi sanoi edustavan ”koko Israelin yhteisöä”.

Israelin arabikansanedustajat pelkäävät henkeään Bibin kiihotuksen vuoksi. Gantz esitti pyynnön arabeille: ”Älkää hyökätkö sotilaita vastaan.”

Toiseksi hän sanoi: ”En hyväksy kiihotusta arabeja vastaan Knessetissä. He ovat eri tavoin ajattelevien poliittisten puolueiden edustajia, mutta heitä tulee kunnioittaa kuten muitakin 120 kansanedustajia Knessetissä”.
https://www.ynetnews.com/article/BJBv9SlhS,

UUTISIA ULKOMAILTA
01. Iranissa hallituksen nostamien öljynhintojen korotusten vuoksi alkaneet protestit ovat saaneet selkeän poliittisen ilmeen, jossa kiistetään mullahi-hallitus ja vaaditaan Reza Pahlavin hallinnon paluuta.

Protestiaallot ovat levinneet perjantaista lähtien lukuisiin kaupunkeihin Teheranin ulkopuolella, ja muuttuneet väkivaltaisiksi.
Iranin vallankumouskaartin (IRGC) johtajat varoittavat hallituksen vastaisia protestoijia kovista otteista, elleivät ne lopu.

Mielenosoittajat ovat polttaneet yli 100 pankkia ja tusinoittain rakennuksia ja autoja on poltettu. ”Jos on tarpeen, tulemme ottamaan päättäväiset ja vallankumoukselliset toimet mitä tahansa laittomuutta häiritä kansan rauhaa ja turvallisuutta”, todettiin IRGC:n lausunnossa, joka tavallisesti käyttää Iranin puolisotilaallisia joukkoja kansaa vastaan.
https://www.ynetnews.com/article/Hkdra11g2B,

02. Euroopan tulee harkita uudistettujen sanktioitten käyttämistä Irania vastaan, sanoi saksalainen poliitikko.

Kommentti julkistettiin sen jälkeen, kun Iran ilmoitti ottavansa käyttöönsä Fordown maanalaisen uraanin rikastuslaitoksen ja rikastavansa siellä uraania 60 %:n tasoon.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5623166,00.html,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5621146,00.html,

03. YK:n laatimassa suunnitelmassa esitetään toimia Irakissa alkaneiden ja jatkuneiden mielenosoitusten lopettamiseksi, jotka ovat vaatineet ainakin 319 mielenosoittajan hengen turvallisuusjoukkojen pyrkiessä hillitsemään kansan raivoa.

Mielenosoitukset alkoivat turvallisuusjoukkojen viime maanantaina poistettua väkivaltaisesti ihmiset Bagdadin kolmelta keskeiseltä sillalta. Päivän aikana kuoli 6 mielenosoittajaa ja yli 100 haavoittui.

Kuten Iranissa myös Irakin mielenosoitukset ovat saaneet poliittisen ilmeen, kansan vastustaessa Iranin vahvaa otetta Irakin asioissa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5623021,00.html,

04. Jordanian suunnitteluministeriön virkailijan mukaan maan talous rakoilee pahasti 1.3 miljoonan Irakin ja Syyrian pakolaisten muodostaman taakan alla.

Ministeriön tiedottaja Issam al-Majali sanoi 2011 ja 2018 välillä pakolaisten huoltamisesta johtuneet menot rasittavat valtion budjettia siinä määrin, että keskeisiä palveluja on pakko vähentää.

Pakolaisista vain 660 000 ovat lähtöisin Syyriasta, jotka pakenivat sotaa pakoon, ja saavat rekisteröidyttyään edes jonkinlaista tukea.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5620603,00.html,

05. Israel on ylläpitänyt 1960-luvulta lähtien hienovaraisia sotilaallisia-, tiedustelu- ja liikesuhteita Syyrian kurdeihin yhdessä USA:n kanssa.

Turkki aloitti suunnittelemansa hävityshyökkäyksen kurdien asumalle alueelle karkottaen arviolta 600 000 kurdia kodeistaan, ja muuttaen Turkkiin paenneita syyrialaisia heidän tilalleen.
Turkilla on ennestään kokemusta kansanmurhasta 1.5 miljoonan armenialaisen näännyttämisesta 1.maailmansodan jälkeen.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5620550,00.html,

06. Beforeitsnews julkaisi Alex Jonesin myötävaikutuksella artikkelin, jossa kerrotaan presidentti Trumpin yllättävästä vierailusta Walter Reed sotilas-sairaalaan Betesdassa, Maryland jossa hänelle tehtiin tarkat testit.

Aiheen siihen antoi hänen ruuanmaistajansa äkillinen sairastuminen, ja hän on edelleen kriittisessä kunnossa. Sairaalan lausunnon mukaan Trump on hyvässä kunnossa eikä mitään poikkeavaa löydetty.

Trumpin pelätään joutuneen pitkällä aikajanalla vaikuttavan myrkytyksen kohteeksi. Vuonna 2018 Trump teki vierailun Englantiin, ja matkalla sinne yksi hänen henkivartijoistaan sairastui äkillisesti ja joutui sairaalaan Skotlannissa, missä hän menehtyi. Vieras aine oli ehkä sekoitettu juomaveteen.

Onko USA:n presidentin valintaprosessi siirtynyt vaiheeseen, jossa Trumpin poistaminen vaikka myrkyttämällä on mahdollinen?
http://beforeitsnews.com/opinion-conservative/2019/11/exclusive-president-trump-makes-unscheduled-stop-at-military-hospital-to-undergo-battery-of-tests-for-possible-deliberate-poisoning-of-food-with-time-delayed-chemical-agent-3495680.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 06 -18; Tiberias 10 -25; Suolameri 14 -26; Eilat 14 -28 +C-astetta. Aurinkoista tänään ja huomenna, samat lämpölukemat ilman pilvenhattaraa taivaalla.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019