SUNNUNTAI 30.06.2019



SUNNUNTAI 30.06.2019
01. Heinäkuu näyttää alkavan terveyteen ja muihin kiireellisiin asioihin liittyvien kysymysten hoitamisessa, mikä alkoi lääkärille näyttäytymisellä tänä aamuna, minkä johdosta raportti myöhästyy hieman.

Toinen terveysasia on magneettikuvaus tiistaina, joka sekin sotkee normaali-rutiinia, jatkuen ensi viikon alussa näkökyvyn ja sydämen tilan tarkastus sekä kuun lopussa kuuloelinten tutkimuksella.

Mutta se on sen ajan murhe, nyt keskitytään tämän sunnuntaipäivän uutisaiheitten selaamiseen ja raportin laatimiseen.

02. Bahrainin konferenssi Lähi-Idän tilanteen rauhoittamiseksi loppui aikanaan, eivätkä raporttien laatijat näytä arvostavan sen merkitystä ja tuloksia.
PA/PLO:n kantaa ei kannata edes mainita, se uskoo jäävänsä sivuun.

PA/PLO:n arabeja matkusti konferenssiin hyvässä uskossa, että rauhanasia on tärkeämpi kuin Mahmoud Abbasin antamat kiellot alaisilleen välttää rauhan-tekemistä kuin ruttoa. Mutta odotettu paluu kotikaupunkiinsa ei sujunut rauhanomaisesti, vaan PA:n USA:n CIA:n kouluttamat ja aseistamat poliisit odottivat käsiraudat valmiina Pomon kiellon rikkoneita liikemiehiä.

PA:n lähteet raportoivat AFP:n välittämänä, että PA:n poliisit pidättivät Hebronista kotoisin olevan liikemiehen Saleh Abu Mayalan.

70-vuotias Abu Mayala, jolla on terveysongelmia, oli palaamassa kotiinsa Bahrainin konferenssiin tekemältään matkalta, poliisin iskiessä perjantaina. JP:n artikkelin mukaan Mayala on 49-vuotias, mutta hengissä kuitenkin.

Abu Maylan perhe sanoo, ettei sillä ole mitään tietoja perheenisän pidätyksestä.
PA:n lähteen mukaan Mayalan pidätti PA:n yleinen tiedustelu, jota johtaa kenraali Majed Faraj. Raportti kertoo, että hänet vapautettiin tänään.

Toinen Hebronista Bahrainiin matkustanut PA:n arabiliikemies Ashraf Jabari, joka osallistui Bahrainin konferenssiin Juudean ja Samarian kauppakamasin edustajana. Hän kertoi journalisteille Mayalan pidätyksestä kotinsa lähellä.

Japbari kertoi, että kaikkiaan 15 PA:n arabiliikemiestä osallistui konferenssiin.
BBC:n haastattelussa Jabari oli selvästi peloissaan ja hikoili runsaasti. Hän kertoi osallistuneensa voimistaakseen PA:n liike-elämää, ja kielsi ehdottomasti toimineensa poliittisista lähtökohdista, eikä suostunut puhumaan PA:sta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/265265,

03. Jerusalemin Issawiyan arabilähiön asukkaat mellakoivat perjantaina saatuaan tietää, että poliisien avatessa tulen arabien heitä ilotulitus-raketteja heittäneitä vastaan, yksi heistä, 22-vuotias arabi Muhamad Samir Obeid sai surmansa poliisien ja rajapoliisien luodeista.

”Obeid heitti aiemmin syntyneitten mellakoiden aikana Ilotulitusraketteja suoraan poliiseja kohti, jotka turvautuivat aseisiinsa puolustautuakseen.
Obeid haavoittui pahoin, ja hänet kiidätettiin Hadashan Scopusvuoren sairaalaan, jossa hän kuoli elvytyksestä huolimatta” poliisi raportoi.

Mellakat Issawiyan arabilähiössä jatkuivat lauantain vastaisen yön aikana ja edelleen lauantaina. INN:n raportin mukaan ainakin 80 arabiasukasta haavoittui lievästi mellakoitten aikana. Mellakoitsijat heittivät poliiseja kohti kivien lisäksi erilaisia esineitä sekä sytyttämiään ilotulitusraketteja.
Kaksi poliisiupseeria haavoittuivat heitellyistä esineistä ja kivistä.

Poliisin mukaan mellakat tapahtuivat Simon HaTzedek-Bar Lev katujen risteyksessä sapattina Jerusalemissa. Poliisi pidätti viisi epäiltyä arabia.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/265286,

04. Hamas ja muut Gazan terrorijärjestöt ovat omaksuneet uuden taktiikan, jossa ne pyrkivät hyödyntämään Israelissa syntynyttä poliittista tyhjiötä voidakseen painostaa Netanyahun hallitusta, joka ”rämpii kriisistä toiseen rampautuneen ankan tavoin”, kuten sanonta kuuluu.

Hamasin poliittisen toimiston jäsen Mahmoud al-Zahar valehtelee, että ”miehittäjät jatkuvasti rikkovat vastarinnan alekirjoittamia aselepoja ja muita sopimuksia” lisäten, että ”jatkuvan painostuksen tarkoituksena on pakottaa Israel tunnustamaan palestiinalaisen kansan vaatimukset”.

”Palesteen al-Yom” websivulle, joka on lähellä Islamic Jihadia, antamassaan haastattelussa Zahar totesi pääministeri Netanyhaun tunteneen tappionsa palestiinalaisten taistelujärjestöjen asetettua hänelle ehtoja, viitaten eritoten arvokkaasta sisäisestä tilanteesta Israelissa (poliittisesta kriisistä Israelissa, joka johti uusiin vaaleihin)”.

”Tästä syystä tulemme jatkamaan painostusta aina, kun Israel ei täytä sille asetettuja velvoitteita” Zahar lisäsi. Hän yksilöi käytettäviä keinoja mainiten:

- Yksi on viikoittaiset mielenosoitukset Gazan turva-aidan varrella.
- Toinen on ”ilmapalloterrorismi”, jossa Gazasta lähetetään lähes päivittäin kymmeniä syttyvillä aineilla varustettuja palloryppäitä Israelin puolelle, jotka polttavat suuria alueita Israelin puolella turva-aitaa.

Zahar kutsui Bahrainin konferenssia ”poliittiseksi lahjonnaksi pyrkimyksissään suostutella palestiinalaisen kansan luopumaan pyhistä paikoistaan ja perus-periaatteistaan. Siksi neuvottelut maasta, pyhistä paikoista ja uskosta eivät ole mahdollisia”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/265276,

05. Trumpin nimittämä Lähi-Idän koordinaattori Jason Greenblatt tuomitsi PA:n esittämät syytökset USA:n osallistumisesta Jerusalemin juutalaistamiseen puhuessaan Davidin kaupungin tilaisuudessa, jossa kunnioitettiin ja avattiin ns. ”pyhiinvaeltajien tie”, jota pitkin Shiloan lammikolta puhdistautuneet juutalaiset nousivat Temppelivuorelle, kuten arkeologit ovat vahvistaneet, tuodakseen uhrilahjansa Jumalalle juutalaisten juhlapyhien aikana.

”PA:n syytökset, että osallistumisemme tähän historialliseen tilaisuuteen liittyy Israelin pyrkimyksiin Jerusalemin juutalaistamisesta, jotka osoittavat vihamielisyyttä palestiinalaisia kohtaan, ovat naurettava” Greenblatt sanoi.

”Emme voi juutalaistaa niitä, mitkä historian ja arkeologian mukaan ovat juutalaisia. Voimme tunnustaa sen ja lopettaa teeskentelyn, ettei se ole totta.
Rauha voidaan rakentaa vain tosiasioiden perustukselle”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/265288,

06. Diplomaattiset lähteet varoittavat, että Israelin poliittinen johto alkaa vähitellen uskoa puolustusministeriön kantaan, että poliittisesta jähmeydestä johtuen tilanne Gazan rajoilla luisuu käsistä ja kehittyy hallitsemattomaksi.

Israelin välittömiin toimiin kuuluvat uudelleen vahvistetut sanktiot; kalastus-oikeuksien, polttoaineen ja sähkötoimitusten rajoitukset.
Viikon aikana on rekisteröity ainakin 100 ilmapalloterrorin aiheuttamaa maasto-paloa Gazan rajaan rajoittuvilla alueilla.

Viimeisten päivien aikana IP-terrorismi sytytti ainakin 15 paloa päivässä; perjantaina rekisteröitiin 14 maastopaloa. Yhteen maatilan pellolle pudonneeseen palloryppääseen oli yhdistetty miinoitettu kirja, jonka pioneerit tuhosivat, ja samankaltaisia ansoja on ollut useita.

Tämä kaikki tapahtuu ilman, että IDF toimisi periaatteittensa mukaan ja aloittaisi lopultakin maansa asukkaitten suojelemisen ulkoista hyökkäystä vastaan. Perjantaina ainakin 7 000 gazalaista osallistui ”paluumarsseihin” turva-aidan varsilla pommittaen sotilaita kivillä ja palopommeilla. Yksi niistä osui IDF:n jeeppiin, joka syttyi palamaan ja tuhoutui.

Torstaina IP-terrorismi sytytti 25 maastopaloa; yksi syttyvillä aineilla varustettu pallorypäs osui asuntorakennukseen, mutta onneksi kukaan ei haavoittunut. Keskiviikkona maastopaloja oli 19 Eshkol-alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/265268,

07. IDF on kokeillut joitakin uusia laitteita IP-terrorismin rajoittamiseksi.
IP-ryppäitä on tulitettu maasta käsin, ja eräs yhtiö kehitti miehittämättömiä pienkoneita (drone), joista niitä voidaan tulittaa. Ongelman muodostaa se, että IP-ryppäitä lähetetään kymmenittäin päivässä. IDF on tuhonnut muutamia IP-ryppäitä lähettäviä nuorisojoukkoja, mutta se ei tunnu hyvältä.

Paras keino olisi ehkä pienitehoinen Iron Dome Beam, laser-ase, joka automaattisesti laukaisisi korkeajännitteisen elektronisuihkun IP-ryppääseen.
Puolustusministeriö on tiettävästi kiirehtinyt sellaisen aseen kehittämistä, ja rapotit sanovat sen olevan lähes valmiin. Sitä tarvitaan myös pohjoisrajalla.

IDF raportoi äskettäin pienestä moskiitto-Iron-Dome järjestelmästä, joka näyttää kuvaruudussa sääsket asunnossa, mutta ei tuhoa niitä. Tappojäljet ovat rumia seinissä ja katossa.

Kun meidän Odeya tyttäremme oli pieni, he asuivat vanhassa kerrostalossa, jonka seinät homehtuivat talvella kosteuden noustessa niihin, satojen sääskien lisääntyessä. Paras tapa tuhota niitä oli käyttää pölyimuria, jonka imuriputkea sääsket eivät osaa pelätä, vaan imuri imaisee ne jonnekin.
https://en.globes.co.il/en/article-defense-ministry-speeds-up-laser-missile-defense-system-development-1001263,

08. Avigdor Liberman toimi Israelin puolustusministerinä Netanyahun erotettua edellisen Moshe Yaalonin ilman keskusteluja.

Lopulta Libermankin katsoi turhauttavaksi tehdä esityksiä turvallisuuden ja ennen kaikkea Gazan tulehtuneen tilanteen parantamiseksi pääministeri Netanyahun lakaistessa ne paperikoriin ilman keskusteluja, ja ilmoitti eroavansa.
Netanyahu on siitä lähtien hoitanut pääministerintoimensa ohessa myös ulko- ja puolustusministeriön asioita, vaikka ne vaatisivat täysipäiväistä ministeriä.

Tämä on ollut varsin onnetonta aikaa maan valmistautuessa monen rintaan sotaan ilman sotilaallista edustusta hallituksessa.
https://yle.fi/uutiset/3-8905710,
https://yle.fi/uutiset/3-10507852,

09. Presidentti Donald Trump jatkaa ennen kokeilemattomia diplomaattisia otteitaan kutsumalla PohjoisKorean yksinvaltiaan Kim Jong Unin Etelä- ja Pohjoiskoreaa erottavalle demilitarisoidulle vyöhykkeelle vain vaihtaakseen hyvän päivän toivotukset ja puristaakseen toistensa kättä.

Trump on ehkä leikkimielessä kutsunut Kim Jong Unia nimellä ”Fat Boy” (lihava poika), mutta heidän välilleen syntynyt outo henkinen side näyttää kestävän tuollaiset pikkumaisuudet.

Iranin johtaja sen sijaan kutsuu Trumpia ilkeillä nimillä, kuten ”henkisesti jälkeen jäänyt”, tai vastaava, josta leikkimieli on kaukana. https://www.timesofisrael.com/trump-steps-into-north-korea-for-symbolic-meeting-with-kim/,

10. Chilin presidentti Sebastian Pinera aiheutti tietämättään pienen diplomaattisen kärhämän Israelin kanssa noustuaan Temppelivuorella PA:n virallisen edustajan kanssa. Hän pyyteli anteeksi, mutta vahinko oli jo tapahtunut.

Israel pyrkii äärimmäisen huolellisesti valvomaan, ettei PA:n edustaja saa ansaitsematonta huomiota Vuorella, joka kuuluu Israelille, mutta jonka päivärutiinin hoito annettiin lapsellisen hyväuskoisesti Jordaniassa pää-majaansa pitävälle islam säätiölle.

Säätiö on sittemmin käyttäytynyt ikään kuin se omistaisi Temppelivuoren, suorittaessaan siellä useita rakennusoperaatioita ja kieltäessään Jerusalemin arkeologien valvonnan, kuten säännöt ja hyvä tapa edellyttävät.
Rakentaessaan moskeijan ”Salomon Talleille” säätiö tuhosi korvaamattoman arvokasta muinaisjäämistöä Israelin pyöritellessä peukaloitaan.

Israelin turvallisuusjoukot pidättivät sunnuntaiaamuna PA:n nimittämän Jerusalemin asiain ministerin Fadi al-Hadamin hänen kodistaan. Hän oli se PA:n edustaja, joka seurasi Chilen presidenttiä Temppelivuorelle.
https://www.timesofisrael.com/israel-detains-palestinian-authoritys-minister-for-jerusalem-affairs/,

11. Gazan rajan pinnassa asuvat israelilaiset aikovat valittaa YK:lle, että Hamas polkee heidän inhimillisiä oikeuksiaan.

He valittavat, että lukuisista toisiaan seuraavista tulitauoista ja sopimuksista huolimatta Hamazin &co kanssa tuhopoltot jatkuvat kaiken aikaa, ja rakettiuhka on ainainen pelotteluväline, jota ne käyttävät hyväkseen.
https://www.timesofisrael.com/southern-residents-to-accuse-hamas-of-violating-their-human-rights-in-un-appeal/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 18 -31; Tiberias 24 -37; Suolameri 25 -38; Eilat 24 -40 +C-astetta, aurinkoista, pohjoisessa pieniä pilvenhattaroita, hieman viilenevää.















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019