TIISTAI 23.04.2019

TIISTAI 23.04.2019
01. Sri Lankassa kirkkoja ja hotelleita vastaan pääsiäissunnuntaina tehdyssä seitsemässä itsemurhahyökkäyksessä surmansa saaneiden lukumäärä on nyt 310, mutta viiden sadan haavoittuneen joukossa on vakavasti vammautuneita, joista jotkut voivat menehtyä lääkärien ponnisteluista huolimatta.

On selvää, että hyökkääjiä oli useampia, mutta kuka/ketkä heidät pestasi, varusti ja lähetti suorittamaan kauheat tehtävänsä, on edelleen epäselvää.
Sri Lankan hallitus sanoo tiedotteessaan, että iskujen takana oli paikallinen islamistiryhmä Kansallinen Thowheed Jamath (NTJ). Aiemmassa tiedotteessa viitattiin kansainväliseen verkostoon kertomatta yksityiskohtia.

Poliisin tiedottaja kertoi tiistaina, että poliisi on pidättänyt 40 epäiltyä, joiden uskotaan osallistuneen iskuihin tai niiden suunnitteluun.
Hallituksen julistama hätätila antaa poliisille ja armeijalle avoimen valtakirjan, jonka perusteella ne voivat pidättää ja kuulustella epäiltyjä ilman oikeuden päätöstä – vallan, jota käytettiin viimeksi kansallisen sisällissodan aikana.

Hallitus sulki yhteydet Facebookiin, Whatsappiin ja Instagramiin iskujen jälkeen.
Hallitus nimitti NTJ-ryhmän iskujen pääsyylliseksi, vaikka sillä ei ole aiempaa historiaa laajoista hyökkäyksistä. Se nousi uutisten parrasvaloihin viime vuonna syytettynä Buddhan patsaitten vahingoittamisesta.
Mikään ryhmä ei ole toistaiseksi ottanut vastuuta hyökkäyksiin.

Sri Lankan hallitus ja muut vastuuinstituutit ovat joutuneet kritiikin ja ihmettelyn kohteiksi, miksi selviin varoituksiin välittömistä iskuista ei suhtauduttu vakavasti. Turvallisuusjärjestöt olivat seuranneet NTJ:n toimia ja poliisia oli informoitu, kuten raportit kertoivat.

Pääministeri Ranil Wickremesinghe kertoi, ettei häntä eikä hallitusta ollut informoitu, eivätkä olleet tietoisia välittömistä hyökkäyksistä. Tietokatkos turvallisuusjärjestöjen ja pääministerin välillä aiheutti katkeria kysymyksiä maan korkeimmissa valtarakenteissa.

Presidentti Maithripala Sirisena kyseli myrkyllisesti, miksi pääministeri Wickremesinghe ei ole saanut turvallisuus informaatiota, kuten hallituksen tiedottaja Rajitha Senaratne kertoi medialle. Maanantaina ei tiedetty, oliko presidentti Sirisena itse tietoinen varoituksista.

Poliisi ei vielä halua kertoa, kuinka monta ihmistä sai surmansa ja haavoittui kussakin kohteessa, mutta niiden suorittajat olivat itsemurhaterroristeja.

Valtaosa kuolleista olivat Sri Lankan kansalaisia, mukaan lukien runsaasti kristittyjä, jotka halusivat osallistua pääsiäisaamun Jumalan palveluihin.
Ulkoministeriön mukaan 31 ulkomaalista on tunnistettu; 14 on vielä tunnistamatta. Kuolleiden joukossa on 8 brittiläistä ja 8 Intian kansalaista.

Surmansa saaneiden joukossa on tanskalaisen biljonäärin Anders Holch Povlsenin kolme neljästä lapsesta. Hän omistaa vaatemyyntiverkoston ja on vaatetusalan jättiläisen Asosin pääomistaja.

Brittiasianajaja Anita Nicholson kuoli kahden14 – ja 11-vuotiaitten lapsensa Alex ja Annabel kanssa. Terroristi oli soluttautunut ruokajonoon muiden ruokaili-joitten joukkoon, sytyttäen pomminsa jonossa Shangri-La hotellissa Colombossa.
Anita Nicholsonin puoliso Ben Nicholson säilyi hengissä ylistäen ihanaa, täydellistä vaimoaan ja hämmästyttäviä, älykkäitä lapsiaan.

Kiina kehotti tiistaina kansalaisiaan - ja USA sunnuntaina samoin - kansalaisiaan välttämään matkustamista Sri Lankaan potentiaalisten uusien iskujen vuoksi. https://www.bbc.com/news/world-asia-48019189,

02. Maailman media on hyvin haluttomasti omaksunut sanavarastoonsa sanan Islam, joka useimmiten on osoittautunut maailmalla laajasti levinneen terrorismin suorittajaksi. Sen sijaan se leimaa sen käyttäjät islaminpelkääjiksi, islamphobia.

Medialla ei sen sijaan näytä olevan vaikeuksia tunnustaa, että terrorismin uhrit ovat viimepäivinä olleet valtaosaltaan kristittyjä. ”Pääsiäisen palvojat” on uusi termi, jota ensimmäisenä käytti USA:n entinen presidentti Barack Obama.

”Hyökkäykset turisteja ja pääsiäisen palvojia vastaan Sri Lankassa ovat hyökkäyksiä humanismia vastaan” Obama kirjoittaa. ”Rakkauteen, pelastukseen ja uudistukseen tarkoitettuna päivänä me rukoilemme uhrien puolesta ja seisomme Sri Lankan kansan tukena”.

Hillary Clinton liittyi kuoroon sanoen: ”Tänä monien uskontojen pyhänä viikonloppuna meidän tulee seisoa yhdessä vihaa ja väkivaltaa vastaan. Rukoilen jokaisen kauheiden hyökkäysten kohteeksi joutuneen pääsiäispalvojan ja matkustajan puolesta Sri Lankassa”.

Radion puheohjelmien juontaja Rush Limbaugh totesi maanantaina Obamasta ja Hillarysta: ”He ovat oletettavasti kristittyjä, mutta he eivät edes pysty lausumaan ”kristittyjen teurastaminen”, sen sijaan he käyttävät sanaa ”pääsiäisen palvojat”, keitä he ovat?”, kuten tuhatvuotista valtakuntaa odottavat millenialistit kysyvät.

Poliittinen analyytikko Sebastian Gorka kehotti Twitter-seuraajiaan vertaamaan Clintonin edellä käyttämää lausuntoa Sri Lankasta siihen, mitä hän lausui Uuden Seelannin terrori-iskusta moskeijaa vastaan:
”Sydämeni särkyy US:n ja globaalin muslimiyhteisön puolesta. Meidän tulee jatkaa islaminfobian ja rasismin vastaista taistelua sen kaikissa muodoissaan. Johtajien tulee tuomita valtaa pitävät (supremacistiset) valkoiset terroristit kaikkialla. Heidän murhaava vihansa täytyy lopettaa”.

Tiana Lowe kirjoitti Washington Examiner artikkelissaan yksinkertaisesti: ”Terroristit haluavat uhkaamalla saada kohteensa alistumaan, näkymättömäksi ja sitten eliminoiduksi” hän kirjoittaa. ”Epäilen, että kolme kristittyä poliitikkoa poistivat Sri Lankan uhrien nimet pahassa mielessä, mutta heidän ristinsä ja uskonsa kieltäminen, mikä teki heistä marttyyreja, lopulta pakottaa lähemmäs alistumista terrorin voittoon”. Hän jatkaa näin:

”Jihad-ryhmä surmasi lähes (yli) 300 kristittyä Sri Lankassa koordinoiduissa terrori-iskuissa useita kirkkoja ja hotelleita vastaan pääsiäissunnuntaina. Hyökkäys oli käsittämättömän kauhea, ja se olisi pitänyt tuomita ilman selityksiä. Mutta ilmeisesti muutamat oudot sanankäänteet kiersivät demokraattisten sanansaattajien parissa”.

”Jos vain yksi huomattava demokraatti olisi käyttänyt ”pääsisäisen palvojat” – termiä, jota en ole aiemmin koskaan kuullut – kristittyjen asemesta, voisin uskoa hyväntahtoisesti, että sitä käytettiin siksi, ettei loukattaisi Itäisiä ja Orientalisia ortodoksikristittyjä, jotka juliaanisen kalenterin mukaisesti eivät ole viettäneet pääsiäistä tähän viikkoon mennessä”, Lowe kirjoittaa jatkaen:

”Kaikissa kolmessa tweet-viesteissä käytetty sama väkinäinen sanonta näyttää kuitenkin ilmeiseltä – demokraatit ovat omaksuneet antikristillisen terrorismin.”
https://www.wnd.com/2019/04/leftists-wont-say-christians-invent-new-term-for-bomb-victims/,

03. USA:n demokraattien presidenttiehdokas Bernie Sanders, joka on rodullisesti juutalainen, vakuuttaa olevansa 100 % Israelin puolesta, mutta lisää siihen oman havaintonsa: ”Netanyahun oikeistolainen hallitus kohtelee pahoin palestiinalaista kansanosaa, ja USA:n Lähi-Idän politiikan tulisi perustua tasa-vertaisuus-periaatteeseen”.

Sanders seisoo vakaasti kriittisellä kannallaan Netanyahua kohtaan todeten, että ”USA:n Lähi-Idän politiikan päämääränä on pyrkiä yhdistämään ihmisiä, eikä vain tukea maata, jota hallitsee oikeistolainen – uskallanko edes sanoa – rasistinen hallitus”. Hän vakuuttaa Israel-myönteisyyttään, ja että Israelilla on oikeus olla olemassa rauhassa ja turvallisesti ilman terroria.

Vermontista kotoisin oleva senaattori Sanders vakuuttaa, ettei hän ole Israelin vastainen eikä vastusta sotilasavun antamista Israelille, mutta hänen käsityksensä mukaan Netanyahun politiikka ei edistä rauhaa. Hän viittaa puheissaan usein siihen, että ”nuorena miehenä työskentelin jonkin aikaa kibbutsissa ja minulla on perhettä Israelissa, mutta minä en hyväksy Israelin harjoittamaa täysin epäreilua arabien vastaista kohtelua”.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5498453,00.html,

04. PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva, 83-vuotias Mahmoud Abbas lensi Kairoon, jossa hän pyrkii saamaan sinne kokoontuneet arabimaiden johtajat tukemaan hänen sotaansa USA:n presidentti Donald Trumpia ja hänen nimittämänsä rauhantiimin laatimaa ”Deal of the Centary” rauhansopimusta vastaan.

Ennen lähtöään Kairon matkalleen hän kuitenkin pysähtyi tervehtimään ja onnittelemaan Jerusalemista kotoisin olevaa, mutta pääosin Lontoossa asuvaa nuorta tyylikästä PA:n järjestämän kauneuskilpailun voittajaa, yrittäen pakottaa kiristyneille kasvoilleen väkinäisen hymynhäivän.

Päästyään Kairoon Abbas sanoi puheessaan: ”Tulin tänne puhuakseni kanssanne suhteestamme Trumpiin, Israeliin ja Hamasiin” viitaten näihin kolmeen vihamieliseen kohteeseen, jotka tekevät hänen päivistään helvetin.

Kuunneltuaan neuvonantajiensa varoituksia hän lievensi Trumpin vastaista sanailuaan ja keskittyi sen sijaan hänen läheisiin neuvonantajiinsa.

”Kysyn itseltäni, mitä on jäänyt jäljelle?” Abbas valitti seisoessaan arabimaiden ja muiden osallistujien edessä, jotka ovat huonoissa väleissä keskenään taloudellisen avun antamisen vuoksi.

Trumpin päätös siirtää rauhansuunnitelman julkistamista Netanyahun hallituksen muodostamisen ja muslimien paastokuukauden jälkeen tuntuu järkevältä, mutta toisaalta se antaa Abbasille aikaa pyrkiä saamaan kannattajia vastustavalle kannalleen sitä kohtaan.

Arabimaiden kannatus PA/PLO:n arabeja kohtaan ei ole enää yhtä pitävä kuin aiemmin, sillä yhteisen rintaman muodostaminen Iranin uhkaa vastaan hajottaa sitä, ja Israel on siinä rintamassa tärkeä tekijä.
Abbasin toivomaa päätöslauselma, jolla olisi tuomittu Trumpin rauhan suunnitelma, ei näillä näkymin ole saatu sorvattua.

Trumpin päätös julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja lähetystönsä muutto Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin, ei saanut sellaista tuomitsevaa vastarintaa arabi-maitten taholta kuin PA/PLO:n taholla odotettiin.
Uudet miehet ja uusi sukupolvi ovat nousemassa arabimaitten johtoon, joilla on uudenlaiset näkemykset asioista.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5498081,00.html,

05. Ukrainan presidentin vaaleista taisi kehittyä todellinen hupijuttu, sillä presidentiksi valittu 41-vuotias Volodymyr Zelensky entinen komedianäyttelijä, ja lisäksi juutalaista sukua.

Pääministeri Netanyahu onnitteli häntä ja kutsui hänet samalla vierailulle Israeliin, mikä ei olekaan mikään hupijuttu. Samalla Bibi esitti toivomuksen valtioitten välisten suhteitten paranemisesta, kertoi Israelin lähettiläs Ukrainaan Joel Lion.
Toisessa puhelinkeskustelussa Bibi onnitteli entistä presidentti Poroshenkoa hänen ystävällisyydestään Israelia ja juutalaista kansaa kohtaan.
Israel ja Ukraina allekirjoittivat aiemmin vapaakauppa sopimuksen maiden välille Poroshenkon vieraillessa Israelissa tammikuussa.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-congratulates-new-ukraine-president-invites-him-to-israel/, https://www.timesofisrael.com/comedian-turned-candidate-zelensky-wins-ukraine-presidency-by-landslide/,

06. UUTISIA LYHYESTI

Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah totesi maanantaina pitämässään puheessa, etteivät Israelin maa-ja kotijoukot ole valmiita sotaan. Häntä ilmeisesti informoidaan tilanteesta täällä, koska valtiontarkastaja on esittänyt samanlaisia havaintoja maajoukkojen valmiudesta.
https://www.timesofisrael.com/hezbollah-chief-says-israels-ground-forces-unprepared-for-war/,

Puolan katolinen kirkko antoi kovaa läksytystä siksi, että maanantaina pienessä Pruchnikin kaupungissa näyteltiin anti-semiittinen muinainen rituaali, jossa juutalaiseksi puettu Judas-nukke ripustettiin sitä varten pystytettyyn telineeseen, nukke pudotettiin maahan, sitä hakattiin puukartuilla, katkaistiin pää poikki, ja lopulta nostettiin riippumaan telineestä.

Judas-nukke esittää Judas Iskariota, joka petti Jeesuksen johdattamalla juutalaisten johtajien, sotilaitten ja kansan muodostaman joukon Getsemanen puutarhaan, jossa Jeesus levähti opetuslapsineen ilta-aterian (ceder) jälkeen.

Piispa Rafal Markovski, ”kirkon dialogikomitean puheenjohtaja vuoropuhelusta juutalaisten kanssa”, sanoi, ettei katolinen kirkko koskaan hyväksy provosoivia toimia mitään kansaa vastaan, mukaan lukien juutalaiset. https://www.timesofisrael.com/polands-catholic-church-condemns-jewish-effigy-ritual/,

Filippiinien kansalainen puukotettiin kuoliaaksi Tel Avivissa ja kahta muuta haavoitettiin. Hätäapupartio löysi kuolleen miehen, ja haavoittunen naisen asunnosta, sekä talon ulkopuolelta kadulta 20-vuotiaan tunnottoman miehen.

Heprealaisen median raportin mukaan 30-vuotias filippiiniläinen mies työskenteli Israelissa, ja hänet puukotettiin kuoliaaksi asunnossa, jossa 50-vuotias nainen haavoittui puukoniskuista. Kadulla makaava mies oli joutunut tappeluun jonkun kanssa kadulla ja oli menettänyt tajuntansa.
https://www.timesofisrael.com/philippine-citizen-stabbed-to-death-in-tel-aviv-2-others-injured/,

Itävallan kansleri Sebastian Kurz tuomitsi maanantaina siirtolaisten vastaisen runon, jonka oli julkaissut äärioikeistolaisen Freedom-puolueen paikallisosasto.

Freedompuolue (FPOe) kuuluu Sebastian Kurzin johtamaan hallitukseen.
Runon oli kirjoittanut Freedom-puolueen Braunaun kaupungin apulaispormestari
YläItävallassa. Hän käytti symboleina ulkomaisia rottia, jotka haluavat integroitua itävaltalaisiin rottiin, pyrkiessään osoittamaan vaaroista, joita aiheutuu sekoitettaessa kulttuureja ja kieliä.
https://www.timesofisrael.com/austrias-kurz-condemns-poem-by-coalition-ally-comparing-migrants-to-rats/,

Soltan-Shahi toimi MEMRI:n raportin mukaan 2018 pääsihteerinä Organisaatiossa ”avustaa Palestiinan kansan islamilaista vallankumousta” Iranin presidentin kansliassa. Hän sanoi Iranin medialle, että Israel on vahvistunut, mutta sen tulevaisuus on ennalta arvaamaton.
https://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-to-Iranian-media-Israel-is-stronger-future-unpredictable-587656,

ISIS ilmoittaa olevansa vastuussa Sri Lankan pääsiäissunnuntaina tehtyihin terrori-iskuihin, joissa sai surmansa 321 ihmistä ja viisisataa haavoittui. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262223,

Britti-kansanedustaja, joka syytti IDF:ä lasten haavoittamisesta, pyysi anteeksi saatuaan tietää, että hänen käyttämänsä kuvat olivat Guatemalasta vuodelta 2015, mutta hän kuitenkin vänkäsi, että kyllä IDF:kin tekee samoin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262221,

Israelissa pyritään vääntämään kuin piikkilangasta maalle uutta hallitusta, mutta se näyttää yhtä vahingolliselta kuin piikkilangasta muotoileminen.
Etenkin oikeusministeriön johto - samoin kuin ulko- ja puolustusministeriön paikat - ovat haluttuja, mutta joita myös Netanyahu haluaa valvoa.
Betzalel Smotrich haluaa oikeusministeriön, mikä arveluttaa Likudia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262216,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 12 -21: Tiberias 12 -24; Suolameri 17 -27; Eilat15 -29 +C-astetta; tänään ja huomenna puolipilvistä, ei sateita, lämpenevää.

NASA esitteli ottamiaan hämmästyttäviä kuvia ”kaunottaresta ja pedosta”, aurorasta, joka varoittaa ihmiskuntaa. Kuvissa näytetään kuvia supervahvoista revontulista, joita syntyy aurinkotuulten vaikutuksesta pohjoisella pallonpuoliskolla.
https://metro.co.uk/2019/04/22/nasa-photographs-stunning-beauty-beast-aurora-warning-humanity-9284091/,



















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019