TIISTAI 26.03.2019

TIISTAI 26.03.2019
01. Aikaisin maanantaiaamuna Gazasta Israeliin ammuttu kotitekoinen M-160 raketti osui Tel Avivista 60 km pohjoiseen sijaitsevassa Moshav Mishmeretissä omakotitaloon iskien asuoraan sen katon läpi ja sytyttäen sen tuleen. Raketin kantomatka on 120 km.

Talon englantilaissyntyinen Daniel Wolf sanoo yksinkertaisesti. ”Jos en olisi huolehtinut perheeni juoksemisesta talon pommisuojaan, voisitte nyt haudata minut, vaimoni ja kaksi lastani”. Hän kertoo kuulleensa sireenin äänen, joka hälyttää raketin lähestymisestä, heikosti viiden jälkeen maanantaiaamuna.

”Kuullessani sireenin äänen, ryntäsin sisään ja tempasin vanhemman tyttäreni ja sen jälkeen vaimoni ja nuoremman tyttäreni ja ryntäsin heidän kanssaan pommisuojaan hetkeä ennen raketin iskua” Wolf kertoo.

Wolfin äiti, joka oli pommisuojan ja keittiön välissä, mutta ei ehtinyt suoja-tilan sisälle, haavoittui, mutta hänen isänsä ja sisarensa, jotka seisoivat talon etupihalla, säilyivät vakavilta vammoilta.
Raketin iskussa haavoittui kaikkiaan 7 ihmistä.

”Olemme kaikki shokissa, mutta tärkeintä on se, että olemme kaikki hengissä. Se oli erittäin traumaattista. Raketin iskua seurasi hiljaisuus, sen jälkeen huutoa, pölyä, ja tuhoa kaikkialla”, Wolf kertoo TV:n uutiskanavalla. ”Siellä tapahtui useita ihmeitä” hän tiivistää.

Naapurissa asuvan perheen poika haavoittui myös raketin sirpaleista.
Asukkaat kertovat, ettei monikaan heistä kuullut sireenin ääntä, eivätkä osanneet aavistaa, että Sharonin ja Emek Heferin alueilla olisi vaaraa.
Iron Dome torjuntapatteristoa ei ole kyseisellä alueella.
https://www.timesofisrael.com/father-says-its-a-miracle-family-survived-gaza-rocket-that-leveled-their-home/,

02. IAF:n koneet tekivät maanantaipäivän aikana ohjusiskuja Gazan alueella, kuten IDF:n tiedottaja kertoi. Iskut kohdistettiin Hamasin omistamiin kohteisiin pitkin Gazan aluetta.
Tiedottaja kertoi, että tilanteen kiihtymisen ja uudistetun valmistautumisen johdosta Gazan divisioona sulki alueita ja teitä turvallisuusaidan varrella, ja maataloustyöt sen lähellä keskeytettiin toistaiseksi.

Suljettuihin alueisiin kuuluvat Givat Gobi Sderotissa, Givat HaPaamonim, Black Arrow, Givat Nazemit, Lone Horseman Hill, valtatie 4 Yad Mordechain risteyksestä Netiv HaAsaraan ja valtatie 25 Saad risteyksestä Kibbuts Nahal Oziin.
Gazan alueen virastojen palvelut peruutettiin toistaiseksi.

Eshkolin alueen neuvosto lähetti viestin asukkaille peruuttaen kaikki iltapäivän lasten tilaisuudet 15.45 saakka, kuten myös sen jälkeen tänään.

YKN erikoislähettiläs alueelle Nicolas Mladenov totesi näin: ”Raketti-iskun ampuminen, joka iski rakennukseen Tel Avivista pohjoiseen haavoittaen seitsemää ihmistä, on ehdottomasti hylättävä. Tämä on hyvin vakava tapaus. YK työskentelee Egyptin kanssa kaiken aikaa ja kaikilta puolin, mutta tilanne on edelleen hyvin jännittynyt”.

IDF ilmoitti lähettävänsä vahvistuksia Iron Dome patteristolle ja kodinturva-joukoille, ja lähetti yhden panssari- ja yhden jalkaväkiprikaatin alueelle.
Ilmapalloterrorismi jatkuu edelleen Gazasta Israeliin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/260882,

03. Raportit kertoivat, että tulitauko oli solmittu Egyptissä maanantai-iltana, mutta se ei estänyt rakettien ampumista tiistainvastaisen yön aikana Gazasta Israeliin.

Maanantaina iltapäivän aikana ammutun 30 raketin jälkeen Gazan terrori-järjestöt jatkoivat ammuntaa yön aikana ampuen 60 rakettia Israelin puolelle turva-aitaa, mihin IDF vastasi iskemällä kymmeniin kohteisiin Gazassa. Raketit eivät vahingoittaneet ihmisiä, vaikka yksi räjähtämätön raketti osui Sderotissa asuintaloon vahingoittaen sitä.

Iron Dome torjuntapatteristo eliminoi useita raketteja, mutta järjestelmä ei reagoi niihin, joiden se laskee osuvan aukeille alueille. IAF:n hävittäjät, tankit ja helikopterit iskivät yön aikana 15 kohteeseen Gazassa, Hamasin sotilas-kohteeseen Deir al-Balahissa ja muualla Gazan kaistan alueella.

Vaikka näennäinen rauhantila säilyi tiistaiaamuna, koulutilat pysyivät suljettuina Gazan rajan läheisyydessä, kuten myös BeerShebassa, Ashkelonissa ja Ashdodissa turvallisuuden vuoksi.

Pääministeri Benyamin Netanyahu, joka eilen tapasi presidentti Trumpin Washingtonissa, päätti peruuttaa puheensa AIPAC:in konferenssissa ja Trumpin tarjoaman päivällisen, ja palata Israeliin tänään iltapäivällä.

”Annoimme niille hyvin voimallisen vastauksen. Hamasin tulee tiedostaa, ettemme arkaile tunkeutua Gazaan, jos tarve vaatii sitä.” Hän selitti, ”etteivät kahden viikon päästä pidettävät vaalit vaikuta päätökseemme seuraavasta askeleesta, joita tulee ottaa Israelin turvallisuuden vuoksi”.

Netanyahu tapasi presidentti Tumpin Valkoisessa Talossa samoihin aikoihin, kuin IDF aloitti tehostetut iskunsa terrorijärjestöjen tukikohtiin Gazassa. Trump allekirjoitti siinä tilaisuudessa dokumentin, jossa USA tunnustaa Israelin omistusoikeuden Golanin Israelin puoleisiin kukkuloihin.

Hamasin terveysvirkailijan mukaan kolme gazalaista haavoittui IDF:n iskuissa.
IDF kohdisti iskunsa Hamasin omistamiin kiinteistöihin, myös pääministeri Haniyehin kansliarakennukseen, josta Haniyeh oli paennut pois, sekä Hamasin salaiseen päätukikohtaan, jota sen tiedustelujärjestöt käyttivät.

IDF sanoi iskeneensä 5-kerroksiseen Hamasin sisäisen turvallisuuspalvelun käyttämään rakennukseen.
https://www.timesofisrael.com/tense-calm-in-gaza-periphery-after-night-of-rocket-barrages-idf-strikes/,
https://www.timesofisrael.com/trump-signs-proclamation-recognizing-israeli-sovereignty-over-golan-heights/,
https://www.timesofisrael.com/hamas-says-ceasefire-reached-after-heavy-barrage-from-gaza-pounds-south/,

04. Presidentti Donald Trumpin päätös tunnustaa Israelin omistusoikeus Golanin Israelin puoleisiin kukkuloihin aiheutti useita vastalauseita myös USA:n liittolaisina pidettyjen maiden taholta.

Saudi Arabia sanoi tiistaina julkaisemassaan lausunnossa, että se hylkää Trumpin päätöksen Golanin omistusoikeuksista sanoen sen rikkovan kansainvälistä lakia, kuten myös USA:n omaksumaa politiikkaa.

”Saudi Arabia esittää lujan hylkäämisen ja tuomitsemisen USA:n hallituksen päätökseen tunnustaa Israelin omistusoikeus miehitettyihin Golanin kukkuloihin” sanotaan saudilausunnossa.

Siinä selitetään, ”että Golanin kukkulat pysyvät syyrialaisena arabimaana, ja sen tunnustaminen israelilaisena rikkoo YK:n perussääntöä ja kansainvälisiä päätöslauselmia, ja että se vaikuttaa negatiivisesti Lähi-Idän rauhan-prosessiin, turvallisuuteen ja tasapainoon alueella”.

Bahrain valittaa presidentti Trumpin tekemää päätöstä, kuten sen ulkoministeriö riimitteli, vaatien keskistettyjä ponnisteluja miehityksen lopettamiseksi, sekä Israelin vetäytymistä 1967 sodassa valtaamiltaan arabialueilta.

Israelin kannalta katsoen Golanin kukkuloiden omistusoikeus on elintärkeä Israelin turvallisuuden vuoksi, sillä Syyria suoritti kukkuloilta jatkuvaa tarkkailua Israelin puolella ja rakensi sinne vahvat linnoitukset konekivääri-pesäkkeineen ja tykkiasemineen, joista se tulitti israelilaisia siviilejä.

YK on aina pitäytynyt siihen, että Golanin kukkulat kuuluvat Syyriaan, vaikka Israel vapautti ne 1967 puolustussodassa, jonka Syyria aloitti Egyptin kanssa.

Israelissa nähdään Trumpin tekemä päätös osana vastustaa Iranin laajentumispyrkimyksiä Irakin ja Syyrian kautta Libanoniin ja Välimerelle.
USA jättää muutaman sadan sotilaan joukko-osastoja Syyrian itä- ja eteläosiin Kuneitran alueille voidakseen valvoa Iranin pyrkimyksiä.

Yksi 1967 sodan syy oli se, että Israelin salainen agentti Damaskoksessa sai selville Syyrian suunnitelman muuttaa pohjoisesta tulevien jokien vedet virtaamaan Syyriaan, mikä toteutuessaan olisi pahoin häirinnyt Genessaretin järven täyttymistä sadevesistä, joka on jatkuva ongelma. https://www.timesofisrael.com/saudi-arabia-rejects-and-condemns-us-recognition-of-israeli-golan-heights/,

05. UUTISIA LYHYESTI

Kiinassa lannoitusaineita valmistavassa kemiallisessa tehtaassa tapahtunut voimakas räjähdys on tähän mennessä vaatinut 78 ihmisen hengen, ja 500 henkilön joutumisen sairaalahoitoon. Laitos sijaitsee Yanchengissä Kiinan itäosan Jiangsu provinssissa.

13 sairaalassa hoidettavista on kriittisessä ja 66 vakavassa kunnossa.
Viime viikolla sattunut räjähdys luokiteltiin maanjäristykseksi, ja se on yksi pahimmista Kiinan teollisuusonnettomuuksista.

South China Morning Post raportin mukaan kemiantehdas tuhoutui, ja 16 lähialueen tehdaslaitosta kärsivät suuria vaurioita.

Yanchengin kunnan ilmoituksen mukaan 89 kotia jouduttiin poistamaan niiden kärsittyä korjaamattomia vaurioita. Alueen juomaveden ja saastumisen aste ei kuitenkaan ole ylittänyt asetettuja normeja. Saastuneen joen veden leviäminen ympäristöön on estetty patoamalla sen juoksu.

Katastrofin tutkimukset on aloitettu selvittääkseen räjähdyksen syyn. Useita henkilöitä on pidätetty perjantaina tutkimuksia varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/260927,

Einav Carmi filmasi itseään koiransa kanssa pommisuojassa rakettien räjähdellessä ympäristössä lähellä Gazan turva-aitaa.
Hän asuu Nir Amissa, jossa hän teki videonsa maanantaina jouduttuaan satojen toisten tapaan piileskelemään pommisuojassa code red vuoksi.

Hän kertoi TV-2 ”Morning News with Niv Raskin” ohjelmassa, ettei se ollut ensimmäinen punainen hälytys, joten hänellä oli käsipuhelin mukanaan. Siksi hän ajatteli: ”Tehdäänpä video näyttääksemme ihmisille, millaista on elämä rakettiterrorin alla”.

”Ihmiset voivat olla myötämielisiä, mutta eivät he todella ymmärrä, mitä tällä tapahtuu tällä hetkellä. Ihmiset sanovat, että siihen tottuu, mutta minä olen syntynyt täällä, enkä ole tottunut siihen. Tarvitsen traumahoitoa ja avustusta eheytyäkseni” hän sanoo.

”Sattumalta havaitsin videon saaman suosion. Ystäväni liittyi minuun (tag) ladatessaan sen eilen FB:n sivulle, ja katsellessani sitä ensimmäistä kertaa filmaamisen jälkeen, itkin uudelleen. Ehkä se toi esiin jotain epämieluista. Jos se palvelee aluetta näyttämällä, mitä kaikkea sontaa (shit) joudumme täällä kokemaan, silloin olen tehnyt oman osani. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/260924,

Venäjä sanoo, että USA:n päätös Golanin kukkuloiden omistusoikeudesta johtaa uuteen jännitykseen.
Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi, että se jättää huomiotta kaikki kansainväliset proseduurit ja pahentaa tilannetta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi USA:n ulkoministeri Mike Pompeolle, että päätös johtaa karkeaan kansainvälisen lain rikkomiseen.
Venäjän reaktio on ymmärrettävissä siksi, että se on läheisesti liitossa Syyrian kanssa, ja haluaa varmistaa, ettei sen investoinneille Syyriassa käy samoin kuin Libyassa, jossa länsimaat sotkivat sen suuret suunnitelmat.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/260909,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/260913.

Pääministeri Netanyahu joutui peruuttamaan AIPAC:n puheensa, mutta joitain sen avainkohtia lienee nähtävissä hänen puheessaan presidentti Trumpin kanssa järjestetyssä tilaisuudessa.

Hän käy siinä läpi Israelin lähihistoriaa, joka on täynnä sotia ylivoimaisia vihollisia vastaan, mutta jotka se vastoin odotuksia voitti kaikki.
Eikä tällä juutalaisvaltiolla ole varaa hävitä yhtäkään niistä säilyäkseen hengissä maa-alansa ja väestönsä vähäisyyden johdosta.

Vuoden 1967 ja 1973 sodat ovat siten huomionarvoisia, sillä molemmissa sodissa juutalaisvaltio, eli kolmas Temppeli, kuten Moshe Dayan sitä kutsui, oli kuolemanvaarassa.

Golanin kukkuloiden vapauttaminen Syyriasta oli Israelille tärkeä eikä sen merkitys ole vähentynyt vuosien aikana, päinvastoin. Se on nähtävä Iranin laajentumispyrkimysten valossa Syyriaan ja Libanoniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/260890,
https://www.debka.com/us-boosts-forces-in-iraq-syria-backing-recognition-of-israeli-sovereignty-over-golan/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 06 -13; Tiberias 11 -20; Suolameri 14 -23; Eilat 13 -23 +C-astetta, puolipilvistä, etelässä aurinkoista, huomenna hieman lämpenevää.
Eteläosassa pelätään tulvia, jotka voivat olla vaarallisia.
https://www.foreca.fi/Asia/Israel/haku,

Väkivaltaiset äkilliset tulvat ovat muuttaneet kadut virtaaviksi joiksi Shirazin kaupungissa Iranissa. Tulvat ovat surmanneet ainakin 18 ihmistä ja vieneet satoja autoja jonnekin tuntemattomaan paikkaan. Tulvat sattuivat pahaan aikaan Iranin viettäessä uuttavuottaan, minkä johdosta tuhannet ovat joutuneet kärsimään niistä, myös juhlimaan tulleet turistit. http://strangesounds.org/2019/03/iran-floods-shiraz-video-march2019.html,

Ebola-virus jatkaa hengenvaarallista leviämistään Kongon Demokraattisessa Tasavallassa. Kuolonuhreja on yli 1000 ja viranomiaset taistelevat toivotonta sotaansa estääkseen sen leviämisen.
https://arstechnica.com/science/2019/03/ebola-cases-surpass-1000-in-drc-outbreak-the-second-largest-of-all-time/,

USA:ssa kongressin erityistutkija Mueller sai 22 kuukautta kestäneet ja miljoonia USD maksaneet tutkimuksensa valmiiksi, joissa todetaan, ettei mitään Venäjäyhteyksiä ollutkaan – ja annetaan vinkkejä moneen suuntaan, joita olisi aihetta tutkia tarkemmin. ”Tämä on vasta alkua”.

Muutamat pelkäävät nyt, että Trump voi aloittaa nyt hänen vihollistensa ajojahdin, jossa voi pudota useita korkean tason päitä. Trump antaa nyt vallan eläimellisille vaistoilleen, ennustaa Steve Bannon.
https://www.wnd.com/2019/03/mueller-debunked-these-9-claims-against-trump/,
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/,













Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019