TORSTAI 10.01.2019

TORSTAI 10.01.2019
01. Iranin ylin kansallinen turvallisuusneuvosto teki ylimmän johtajan ayatollah Ali Khamenein hyväksynnällä päätöksen irrottautua kansainvälisestä JCPOA sopimuksesta, jolla pyrittiin valvomaan Iranin ydinaseitten valmistusta. Samalla päätöksellä Iran kiihdyttää ydintutkimuksensa tasolle, jossa se oli ennen sopimuksen hyväksymistä, jota Iran ei tosin allekirjoittanut.
USA vetäytyi jo aiemmin tästä sopimuksesta.

Israel selvitti äskettäin John Boltonin Israelin vierailun yhteydessä, että USA pyrkii pakottamaan kovennettujen sanktioitten kautta Iranin mullah-hallitusta suostumaan JCPOA-sopimuksen muuttamiseen niiltä osin, kuin se ei vastaa Valkoisen Talon vaatimia muutoksia sekä ydinaseen valmistamisesta että Iranin ballististen ohjusten suunnittelusta ja testauksesta.

Israel katsoo velvollisuudekseen estää Iranin laajentumistavoitteet Syyriassa sekä sen ohjusten levittämisen Syyriaan ja Libanoniin.
Iranin ylimmän johdon päätös ydinsuunnittelun ja rakentamisen jatkamisesta asettaa Israelin hallituksen kokonaan uuden haasteen eteen.
Kuten alkuperäisessä HalTurner radioshown artikkelissaan kysellään:

Ulottuuko USA:n ja Israelin välinen kirjoittamaton sopimus myös tähän tilanteeseen? Ja jos ulottuu, miten USA tulee suhtautumaan siihen?
Mitä tekee Iranin liittolainen Venäjä, jonka suhteet Israeliin ovat viilentyneet?
Miten Iranin läheiset liittolaiset Syyria, Hizbullah ja Hamas?

Iranilla ja sen liittolaisilla on kymmeniä tuhansia raketteja ja ohjuksia, Hizbullah yksinään sanoo omistavansa 150 000 ohjusta, joista vanhentuneita Iran päivittää uusilla kärkiosilla, jotka parantavat niiden osumatarkkuutta ja kantomatkaa. Israelin huippuluokkaa olevat torjuntajärjestelmät eivät millään pysty hoitamaan sellaista ohjusarsenaalia.

Kohtalonkysymys onkin: Tuleeko Israel turvautumaan äärimmäiseen Samson suunnitelmaansa, jonka käyttämistä se on harkinnut vain kerran: Jom Kippur sodan aikana, jolloin Israel katsoi kolmannen Temppelin olevan vaarassa, kuten Moshe Dayan silloin sanaili.

Sillä, joka ampuu ensimmäiset yhteislaukaukset Israelin elintärkeitä kohteita vastaan, on etulyönti asema lamauttaessaan Israelin puolustus- ja hyökkäys- asemat. Israelin johdon tulee olla äärimmäisen tarkkaavainen.

USA tulee pitämään asettamansa sanktiot Irania vastaa, mutta EU ja Euroopan maat yleensä pitävät kiinni JCPOA-sopimuksesta kuvitellen voivansa säilyttää neutraalin asemansa, mikä ei tule onnistumaan.
Kiinan kanta on edelleen arvoitus. https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/urgent-iran-to-withdraw-from-nuclear-deal-commence-enrichment-immediately,

02. Iranin ylin kaitsija Ali Kahmenei kutsui USA:n johtajia idiooteiksi asettaessaan sanktioita Iranin Islamilaista tasavaltaa vastaan, mutta tunnusti kovennettujen sanktioitten aiheuttavan paineita maassa.

"Sanktiot aiheuttavat paineita valtiolle ja sen asukkaille" Khamenei tunnusti puhuessaan 1979 vallankumouksen kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa Reutersin raportin mukaan.

"Amerikkalaiset sanovat ilahtuneina, että nämä sanktiot ovat ennen-kuulumattomat historiassa. Aivan, ne ovat sitä, mutta amerikkalaisten kohtaama tappio tulee myös olemaan ennenkuulumaton, Allahin tahdosta".

"Jotkut USA:n virkailijat teeskentelevät olevansa hulluja. En tietenkään voi yhtyä tähän, mutta he ovat ensiluokan idiootteja".
USA:n presidentti Donald Trump veti USA:n pois Iranin kanssa 2015 solmitusta JCPOA sopimuksesta, ja asetti hallinnollisilla päätöksillä uusia sanktioita Irania vastaan, joista kaksi päätöstä on astunut voimaan.

Trumpin päätös on nostanut entisestääkin epäluuloista jännitystä USA:n ja Iranin välillä. Trump on viitannut olevansa valmis neuvottelemaan ilman ennakkoehtoja presidentti Hassan Rouhanin kanssa, mutta Iranin johtaja tyrmää Trumpin tarjoukset epäreiluina.

Viime elokuussa Khamenei tunnusti tehneensä virheen salliessaan Iranin ulkoministerin keskustella USA:n ulkoministerin kanssa, mikä johti vuoden 2015 kansainväliseen Iranin ydinteollisuutta koskevaan JCPOA-sopimukseen.
"Se oli selvä virhe meiltä" hän sanoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257421,

03. USA:n ulkoministeri Mike Pompeo sanoi Lähi-Idän matkansa toisessa kohdemaassa Jordaniassa Israelin jälkeen, että "on suunnaton ymmärrys riskistä, mikä aiheutuu Iranilta Jordaniaa ja muita Lähi-Idän maita kohtaan.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa Jordanin ulkoministeri Ayman Safadin kanssa Pompeo toisti varoituksensa Iranin aiheuttamasta riskistä.
"Presidentin päätös vetää sotilaamme pois Syyriasta ei millään tavoin vaikuta kykyymme hoitaa sitä" hän sanoi. "Tulette näkemään tulevina päivinä ja viikkoina meidän kaksinkertaistavan ponnistelujamme asettaa todellista painetta Iranille saavuttaaksemme sen, mitä halusimme heiltä toukokuussa".

Jordanian ulkoministeri Safadi ilmaisi maansa huolen Iranin ylivalta-tavoitteista todeten: "Meillä kaikilla on ongelmia Iranin laajentumispolitiikan kanssa alueella" jatkaen:
"Kansainvälinen laki koskien Golanin kukkuloita on selvä: Israelin tulee vetäytyä niistä osana sopimusta, joka sallii kaikkien osapuolten oikeuksien tulevan säilymään".
https://www.breitbart.com/middle-east/2019/01/09/us-pullout-from-syria-will-not-harm-efforts-to-counter-iran-pompeo-says-in-jordan/,

04. Israel esitti Trumpin nimittämän neuvonantajan John Boltonin vierailun yhteydessä, että USA:n tulisi tunnustaa Israelin omistusoikeus Golanin kukkuloihin. Boltonin vastauksesta ei saatu selvää.

Jordanian poliittinen analyytikko Moeen al-Taher vakuuttaa, että Netanyahu sai jo vakuutuksen Trumpin hallituksen aikomuksesta tunnustaa Israelin vaatimus Golanin kukkuloiden pysymisestä Israelin valtiossa. Hän sanoo pääministerin esittäneen Golania koskevan vaatimuksen Boltonille.

Taher sanoi myös arabimaiden keskuudessa vahvistuneen uskomuksen, että presidentti Trump tulee tunnustamaan Israelin oikeuden niihin.

Israelin puolustusarmeija IDF vapautti kukkulat 1967 "Kuuden päivän sodan" yhteydessä Syyrialta, kuten myös Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat Jordanialta, joka oli miehittänyt niitä 1948 itsenäisyyssodasta lähtien.
Taher sanoo, että Netanyahun esityksellä ei ollut suurta vaikutusta, sillä Golanin kukkuloita koskeva päätös oli jo itse asiassa tehty.

Al-Taher selittää, että Bibi halusi painostaa USA:n hallitusta tunnustamaan päätöksensä julkisesti, voidakseen käyttää sitä apuvoimana Trumpin päätöksen yhteydessä vetää joukkonsa Syyriasta. Hän selitti, ettei Bibi olisi voinut esittää vaatimustaan, ellei hänellä jo ollut varmuus Trumpin suostumisesta, sillä kielto olisi asettanut hänet noloon asemaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443257,00.html,

05. PA poisti yllättäen ilman selitystä Rafahin rajanylitysterminaalin rajavartijat Gazasta Siinaille, minkä jälkeen Hamas asetti sinne omat vartijansa.

Egypti, joka valvoo Rafahin terminaalin kautta kulkevaa liikennettä Siinain puolella, sulki liikenteen osaksi epäillen Hamasin luotettavuutta.

Israel kuitenkin pyysi Egyptiä avaamaan terminaalin kokonaan liikenteelle pelätessään rajoitusten voivan aiheuttaa uusia väkivaltaisuuksia suhteellisen rauhallisen kauden jälkeen.

Korkeat egyptiläiset virkailijat raportoivat torstaina Qatari al-Araby al-Jahid lehdessä todetun, että Israelin turvallisuusjärjestelmä on huolestunut painostuksen Gazan kaistalla voivan kääntää Gazan terrorijärjestöjen huomion Israelia vastaan. Väkivaltaisia mielenosoituksia järjestetään turva-aidalla toistuvasti erityisesti perjantain rukoustilaisuuden jälkeen huhtikuusta lähtien. Niitä kutsutaan nimellä "paluumarssi" tarkoittaen Jerusalemia.


Raportin mukaan Hamas on avannut laajakantoisia yhteydenottolinjoja Kairon kanssa viime päivien aikana Gazan kaistaa hallitsevan terrorijärjestön korkeiden jäsenten vaativan liikenteen avaamista molempiin suuntiin. Rafah on ainoa portti ulkomaailmaan, jossa ei tarvitse kulkea Israelin kautta.

Hamasin korkea jäsen Bassem Naim kertoi eilen kiinalaiselle Xinhua uutis-toimistolle, että Egypti lupasi avata liikenteen niin pian kuin mahdollista.

PA ilmoitti sunnuntaina, ettei sen Rafahin terminaalin henkilökunta valvo liikennettä terminaalissa, jonka Hamas luovutti PA:lle 217 tehdyn suhteiden elvytyssopimuksen mukaisesti. PA:n hallitus Ramallahissa syyttää Hamasia PA:n virkailijoitten pidätyksistä, vangitsemisesta ja painostamisesta Gazassa. Näin raportoi PA:n uutistoimisto Wafa.

Gazasta ammuttiin raketti Israelin puolelle maanantaina kohti Ashkelonia, mihin IDF vastasi iskemällä harjoituskenttiä vastaan. Iron Dome tuhosi raketin ennen sen iskemistä kohteeseensa.
Israel pidätti Qatarin lahjoittaman viimeisen 16 miljoonan USD erän toimittamisen Gazaan odottaen tilanteen rauhoittumista. https://www.timesofisrael.com/israel-said-urging-egypt-to-reopen-gaza-crossing-over-fears-of-fresh-violence/,

06. UUTISIA LYHYKÄISESTI

Sotilaspoliisi pidätti 5 Netzah Yehuda pataljoonan sotilasta, joiden epäillään piesseen kahta pidättämäänsä arabia, eikä se ollut ensimmäinen kerta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5444387,00.html,

IDF aloitti tutkimukset laskuvarjojääkäriprikaatin tiedusteluosaston solo navigointiharjoitusten aikana hukkuneen kersantti Evyatar Yosefin tapauksesta, jossa sotilas yritti ylittää Hilazonvirran. Virran voimakas imu vei hänet mukanaan sateiden johdosta yli laitojen kuohuneisiin uomiinsa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443677,00.html,

Korkein Oikeus määräsi viime viikolla valtion kustantamaan sotilaallisen valmistautumiskoulun asepalvelukseen astuville uskonnollisille nuorille naisille, jollaisia on perustettu myös miehiä varten. Se tasa-arvo, nääs. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443688,00.html,

Israelin opetusministeriö joutui ansaitsemansa pilkan ja häpeän kohteeksi julkaisemansa ensiluokkalaisille tarkoitetun virallisen lomakkeen vuoksi, joka on täynnä kirjoitus- ja asiavirheitä: Juudea ja Samaria sekä Golan ovat eri valtioita; Gazan kuuluu Siinain itsenäiseen valtioon, ja jopa Jugoslavia on sen mukaan edelleen olemassa, vaikka se hajosi kauan sitten. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443841,00.html,

Poliisi on laajentanut tutkimuksia väitetystä 47-vuotiaan 9 lapsen arabiäidin Aisha al-Rawbin surmaamisesta pidättäen 30 yeshiva opiskelijaa kuulusteluja varten.
Aisha al-Rawbi ajoi autollaan miehensä kanssa, kun auton tuulilasiin heitetty kivi särki tuulilasin iskien häntä kuolettavasti päähän. Autossa oli hänen miehensä lisäksi 9-vuoden ikäinen tyttärensä.
Honenu-järjestö, joka vastaa Pri Haaretz yeshivassa opiskelevia nuoria, joiden epäillään syyllistyneen murhaan, sanoo "poliisin suorittaessaan 30 epäillyn pidätyksen, syyllistyneen laittomiin toimiin".
"Poliisi tunkeutui yeshivaan laittomasti, ilman pidätysmääräystä, joka oikeuttaa tunkeutumaan yksityisalueelle. Poliisin tulee tehdä päätös: ovatko ne 5 aiemmin pidätettyä epäiltyjä, ja keitä ovat ne 30 uutta pidätettyä? Eivät kai kaikki ne 30 nuorta opiskelijaa heittäneet yhtä kiveä?"
Ne 5 pidätettyä nuorta pysyvät poliisin sellissä torstaihin saakka. Oikeus määräsi neljä heistä vapautettaviksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443997,00.html, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257427,

Kremlin tiedottaja vakuuttaa, ettei Venäjällä ole mitään aikeita sekaantua Israelin sisäisiin vaaleihin huhtikuussa. "Älkää uskoko median väitteisiin". Tämä oli Venäjän vastaus Shin Betin johtajan Nadav Argamanin varoituksiin, että venäjä voi pyrkiä vaikuttamaan 09.04.2019 pidettäviin vaaleihin. "Ei venäjä ole kiinnostunut sekaantumaan minkään maan vaaleihin maailmassa", totesi Kremlin tiedottaja Dimitri Paskov journalisteille Izvestian mukaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443795,00.html, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443444,00.html,

IDF kaatoi sementtivelliä paljastamiinsa Hizbullahin kaivattamiin hyökkäystunneleihin saadakseen selville, mistä ne alkoivat Libanonin alueella. IDF löysi niistä viisi, mutta olettaa niitä löytyvän lisää. Useat niistä näyttävät alkavan talojen sisältä. Hizbullah kiirehtii pelastamaan niistä minkä ehtivät. IDF:n lisäksi sateet pyrkivät täyttämään avoimet tunnelit. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5434636,00.html?utm_source=Taboola_internal&utm_medium=organic,

Meksikon huumekartellin kauan etsityn ja viimein löydetyn johtajan Joaquin Guzman Loeran pidättämisessä käytettiin hyväksi israelilaista teknologiaa. Tätä huumeparoonia kutsuttiin nimellä El Chapo. Israelilaisen teknologian menetelmä perustuu puhelujen sieppaamiseen, jota kutsutaan nimellä Pegasus. Israelilainen yhtiö NSO kehitti sen alkaen jo 2011. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5444330,00.html,

Israelin arabi Jmal Rashdeh, 31, tuomittiin 11 vuodeksi vankilaan pääministeri ja Jerusalemin pormestarin teloittamissuunnitelmista. https://www.timesofisrael.com/arab-israeli-jailed-for-11-years-for-plotting-to-assassinate-pm-jerusalem-mayor/,

14-vuotiasta tyttöä puukotettiin Jerusalemin Armon HaNatsiv lähiössä Mordechai Alkahi-kadulla. Puukottaja pakeni paikalta. Tyttö oli menossa kouluunsa, kun arabi hyökkäsi hänen kimppuunsa ja puukotti häntä niskaan ja käteen bussipysäkillä. Tytön haavat eivät ole vaarallisia. https://www.timesofisrael.com/girl-14-lightly-injured-in-suspected-stabbing-in-jerusalem/,

Israelilainen nainen sanoo arabien eristäneen hänen autonsa, ja särkeneen auton ikkunan lekalla. Poliisi pitää sitä autovarkauden yrityksenä. Nainen haavoittui lievästi. Nainen säilytti malttinsa ja pystyi ajamaan pois paikalta. Tapaus sattui Maale Levonah juutalaiskylän lähellä.
https://www.timesofisrael.com/israeli-woman-says-palestinians-blocked-her-car-smashed-window-with-hammer/,

Pääministeri Netanyahu sanoo saaneensa 300 000 USD rahaa oikeuskuluja varten, ja kaikkiaan pari miljoonaa, koska prosessi voi kestää 5 -6 vuotta. Hän ei ole saanut lupaa varakkaan sukulaisensa lahjoituksiin. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-said-to-receive-300k-for-legal-bills-from-his-cousin-without-approval/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem02 -12; Tiberias 08 -18; Suolameri 11 -21; E ilat 08 -22 +C-astetta.
Tänään on aurinkoista, huomenna ja ylihuomenna puolipilvistä. Lämpötila noussee hieman.

Norma myrsky toi Libanoniin runsaat sateet, lumituiskut ja jäätävän lämpötilan. Tiistain rajuilmat tuhosivat satoja pakolaisleirejä muuttaen kadut ja tiet mudan ja lumisohjun sekalaiseksi liejuksi halvaannuttaen puolet koko valtakunnasta. Tuhannet ihmiset tarvitsevat pikaista apua. http://strangesounds.org/2019/01/storm-norma-hits-lebanon-with-heavy-rains-snowfall-and-freezing-temperatures-damaging-hundreds-of-refugee-camps-thousands-of-syrian-refugees-in-need-of-emergency-assistance.html.









http://strangesounds.org/wp-content/uploads/2019/01/beirut-lebanon-storm-norma.jpg











Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019