Thursday, November 15, 2018

TORSTAI 15.11.2018

TORSTAI 15.11.2018
01. Israelin puolustusministeri Avigdor Liberman erosi Netanyahun hallituksesta eilen. Järjestämässään lehdistötilaisuudessa hän esitti eronsa syyksi tulitauon sopimisen Hamasin kanssa sen sijaan, että ponnistelut olisi keskitetty pitkän aikajakson aselepoon Gazan terrorijärjestöjen kanssa.

Toiseksi Liberman syytti 15 miljoonan USD toimittamisesta Hamasille samana päivänä, jona vihollisuudet kehittyivät avoimeksi tulitukseksi Gazan rajan yli. Hamasille menneet varat olivat ilmeisesti Qatarin lahja virkailijoitten palkkojen maksamiseksi, mistä PA on kieltäytynyt. Omituista tässä on se, että noin suuria summia kuljetetaan kolmeen matkalaukkuun sullottuina henkilö-autossa ilman minkäänlaista seurantaa tai valvontaa.

Liberman selitti myöhemmin Yisrael Beitenun erityisessä kokouksessa: "Kysymykseen miksi nyt? mielestäni se, mikä tapahtui eilen – tulitauko yhdistettynä prosessiin Hamasin kanssa – merkitsee antautumista terrorille. Sillä ei ole mitään muuta merkitystä – eikä selitystä".
Hän vaati Netanyahua asettamaan päivämäärän seuraaville vaaleille niin pian kuin mahdollista.

Liberman selitti edelleen, että neuvotteluilla Hamasin kanssa Israel osti lyhyen aikajakson rauhantilan, mutta samalla aiheuttaen vakavan pitkän tähtäyksen vahingon Israelin turvallisuudelle. Liberman olisi halunnut Israelin Puolustusarmeijan ankaria toimia Hamasia vastaan Gazassa, ja laajempaa IDF:n operaatiota, eikä rajoittaa toimensa vain ilmaiskuihin.

"On julkinen salaisuus, että pääministerin ja puolustusministerin välillä on ollut erimielisyyksiä. Qatarin rahoittamat öljytoimitukset olivat mielestäni virhe. Suostuin öljytoimituksiin Gazaan vasta saatuani pääministerin kirjallisen käskyn toimitusten suorittamiseksi" Libi selitti.

Liberman ei ollut myöskään onnellinen siitä, että Israel sääti lain, jolla Israelin kokoamista PA:n työntekijöitten veroista voidaan vähentää PA:n terroristeille maksamat stipendit, ja samaan aikaan salli miljoonien USD toimittamisen terroristeille Gazassa. "Jos olisin pysynyt virassani, en olisi voinut katsoa maan eteläosan kansalaisia silmiin".

"Ei ole oikein, että terrorijohtajat Gazan kaistalla tuntevat olonsa turvalliseksi ja kävelevät ilman pelkoa. He tulevat protestoimaan rajalle ja kiihottavat Israelin valtiota vastaan. Hamas ei edes puhu asumisesta Israelin rinnalla ja sen tunnustamisesta, eivätkä he kerro sitä, miten parantaa työllisyyttä Gazan kaistalla. 270 miljoonan USD budjetilla he jatkavat sotilaallista rakentamista".

Libermanin ero hallituksesta on henkilökohtainen ja tulee lailliseksi 48 tunnin kuluttua ilmoituksesta pääministerille, mutta hänen johtamansa Israel Beitenu puolue voi myös erota yhteistyöstä hallituksen kanssa, mikä johtaisi myös absorbtio-ministeri Sofa Landverin eroon.
Tämä jättäisi Netanyahun hallituskoaliittiolle yhden äänen enemmistön Knessetissä, mikä tekee hallituksen työskentelyn epävarmaksi.

Säännönmukaiset vaalit ovat vuoden 2019 marraskuussa, mutta Libermanin ero hallitukselle lisää paineita vaalien aikaistamiseksi. Likudin tiedottaja Jonatan Urich totesi twiittasi sivullaan: "Ei ole mitään tarvetta ennen aikaisiin vaaleihin aikana, jolloin kansallinen turvallisuus on herkässä vaiheessa. Tämä hallitus voi kestää sille annetun ajan loppuun".

Knessetin ja hallituksen välinen yhteyshenkilö ministeri Yariv Levin (Likud) sanoi, ettei ole aihetta vaaleihin. "Vastuumme on säilyttää vanha oikeisto-hallitus, ja siksi puolustusministeri ero on sopimaton. Hallitus toimii kauan kuin sen jäsenet työskentelevät yhdessä, ja on ilman muuta selvää, ettei ole sopivaa kenenkään käyttää tilannetta hyväkseen kiristykseen tai vastuuttomiin yhteyksiin".

Simcha ja Leah Goldin, joiden poika luutnantti Hadar Goldin sai surmansa 2014 kesäsodassa, mutta jonka ruumis jäi Hamasin käsiin, ylisti Libermanin rohkeutta erota: "Puolustusministerin selvät ja vakavat kommentit täytyy kirjoittaa jokaisen Israelin kansalaisen sydämeen, joka ylläpitää IDF:n arvoja ja vastuun jakamista pyhänä".

Sionistisen Unionin puheenjohtaja Avi Gabbay totesi: "Tämä on yksi tapa toimia – sen, joka epäonnistuu tehtävässään, tulee erota". Hän syytti Netanyahua (Bibi), että hänen tulee myös erota, koska "hän ei pystynyt varmistamaan raja-asukkaitten turvallisuutta. Hän on yhtä paljon vastuussa Israelin turvallisuudesta kuin puolustusministeri". https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5401885,00.html,

02. Ron Ben Yishai sanoo ynetnews.com artikkelissaan, ettei Libermanin (Libi) ero ollut suuri menetys, sillä "hänellä oli marginaalinen vaikutus IDF:n toimintaan ja kehitykseen, ja hänen hysteeriset lausuntonsa Gazasta räjähtivät hänen kasvoilleen. Hän ei pystynyt muotoutumaan kansalaisesta ja poliitikosta päätöksen tekijäksi, jolla on myös näkemyksiä".

Ben Yishai tunnustaa, että Liberman oli oikeassa todetessaan kabinetin tiistaina tehdyn päätöksen merkitsevän antautumista terrorismille. Tämä siitä huolimatta, että Libi oli tietoinen peitetyistä kysymyksistä, joihin Bibi viittasi pyrkiessään selittämään päätöstään suostua tulitaukoon, mutta joita Libi piti hatarina, eikä antanut niille samaa merkitystä.
Yishai sanoo, että samalla kun Libi hyvin tietää, ettei ero auta mitään, se antaa Hamasille hyvin tärkeän aseen ilmaiseksi, mikä tulee rohkaisemaan sitä yhtä paljon kuin hallituksen päätös. Hamas kehotti Netanyahua "erottamaan Libin, joka kantaa vastuun viimeisestä väkivallan kierteestä", ja terrorijärjestö sai unelmapalkinnon toiveensa toteutuessa 24 tunnin kuluessa.

Yishain artikkelissa spekuloidaan, ettei puolustusministerin tarvitse olla kenraali; siviili pystyy siihen aivan hyvin, mutta häneltä vaaditaan useita avuja. Hänen täytyy olla taidokas ja vaikutusvaltainen poliitikko voidakseen saada esityksensä läpi hallitus-koaliittiossa ja hallituksessa, joita hän ja puolustusmekanismi pitävät välttämättöminä.

Hänellä tulee olla tervettä järkeä ja itseluottamusta esittäessään vaikeita kysymyksiä IDF:n kenraaleille ja kokeille virkailijoille pyrkimättä imartelemaan ja suostuttelemaan heitä. Hänen täytyy omata johtajankykyjä vaatiessaan vastauksia ja varmistaakseen, että ohjeita noudatetaan.
Hänellä tulee olla moraalista selkärankaa voidakseen vastustaa kiusausta antautua massojen kuljetettavaksi ja tekemään populistisia päätöksiä kysymyksissä, jotka vaikuttavat inhimilliseen elämään ja valtion tulevaisuuteen, eikä tule unohtaa Libin päätösten antamia opetuksia esim. Elor Azarian tapauksessa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5402648,00.html,

03. Israelilaiset eivät ole onnellisia pääministeriinsä Benyamin Netanyahuun, mutta silti odottavat hänen löytävän ratkaisun Gazan ongelmaa, kirjoittaa Time of Israel toimitusjohtaja David Horovitz.

Netanyahu pitää nyt käsissään neljää ministeriötä, kolme niistä vaikutusvaltaisimpia: pääministerin, ulkoministerin ja puolustusministerin salkut. Lisäksi hän johtaa absorbtio-ministeriötä, jonka tehtävänä on kotiuttaa maahan saapuneet uudet kansalaiset.

Horovitz selittää, että Libin pyrkiessä selittämään kollegoilleen Israelin hallintomenettelyä viimeisen 24 tunnin sisällä, Israelin tärkeimmistä päätöksistä ja niiden toteutumisesta on rutiininomaisesti hallinnut Bibi, Benyamin Netanyahu.

Libi selitti, miten istutaan kabinetissa, tai kuunnellaan turvallisuus konsultointia, ja niiden pohjalta päätöksiä tehdään, mutta ei niissä ole aitoja keskusteluja, eikä ole mitään mahdollisuutta esityksellä, joka poikkeaa Netanyahun näkemyksestä, tulla hyväksytyksi.

Esimerkkinä tiistaina pidetty turvallisuuskabinetin istunto, josta Libi raportoi tähän tapaan. 7-tuntia kestäneen kokouksen lopulla tapahtui merkittävä asia: Naftali Bennett, joka nyt pyrkii nousemaan puolustusministeriön johtoon, tuki Libin esitystä – joka ei ilmeisesti sisältänyt tulitaukoa, vaan hyökkäysten jatkamista Gazan terroriryhmiä vastaan.

"Me emme pyytäneet äänestystä, koska meillä ei ollut enemmistöä. Koko se hallituksen jengi (vaikutusvaltaiset ministerit 12 jäsenisessä turvallisuus-kabinetissa) – Kahlon, Gallant, Erdan ja Katz – kaikki asettuivat Bibin taakse.

Netanyhaun avustajat iskivät takaisin samassa TV-ohjelmassa vakuuttaen, että pääministerin valinta keskeyttää 48 tuntia kestänyt tilanteen taistelujen eskaloituminen osoittautui vakuuttavammaksi, koska hän esitti erittäin päteviä näkökohtia tilanteen rauhoittamisen merkityksestä tässä vaiheessa.
Libi puolestaan käyttäytyi kuin poliitikko erotessaan sensitiivisestä virastaan, voidakseen parantaa asemaansa ennen potentiaalisia vaaleja. Netanyahu ja kabinetin enemmistö valitsivat toimia valtiomiesten tapaan.

Horovitz kirjoittaa, että olkoon kumpi hyvänsä kertomus uskottavampi, molemmat painottavat Netanyahun asemaa Israelin johdossa, jolle ei ole varteenotettavaa haastajaa. Horovitz katsoo keskiviikko-päivän olleen yhden Bibin mustimmista poliittisista päivistään; oikeistohallituksen oikeistolaisen pääministerin hylkäsivät sekä hänen oikeistolainen puolustusministerinsä Avigdor Liberman, että oikeistoon kuuluva opetusministeri Naftali Bennett, jotka molemmat syyttivät häntä siitä, että iskut Hamasia vastaan olivat liian kevyitä ja lopetettiin liian pian.

Hamas kuulutti ylpeänä saamastaan näennäisestä voitosta.
Sadat israelilaiset protestoivat kaduilla maan eteläosassa huudellen: "Bibi mene kotiisi" ja ilmoittaen yksiselitteisesti, että "he olivat menettäneet luottamuksensa häneen".

Tästä huolimatta gallupien mukaan Naetanyahun johtama Likud saisi 29 paikkaa Knessetissä (nyt 30).
Likudin pahin kilpailija Yair Lapidin johtama Yesh Atid jää edelleen turvallisen välimatkaan päähän saaden 18 edustajaa Knessetiin.
Libermanin johtaja Yisrael Beitenu saisi 7 edustajaa (nyt 5).
Naftali Bennettin johtama Jewish Home saisi 11 edustajaa (nyt 8)

Netanyhu on joka tapauksessa kiireisen ongelman edessä: Antautuako Bennettin ultimaatumin edessä (hän uhkaa erota, ellei Libin virkaa anneta hänelle) vai hajottaako Knesset ja pidetään uudet vaalit.
Horovitz arvioi, että Bibi on aivan liian kokenut ja liukas poliitikko, ettei hän helpolla anna edes luotettavien mielipidetiedustelujen ohjata päätöksiään, tai alistu satojen vihaisten israelilaisten protesteihin.

Edellinen tiedustelu kysyi myös, ovatko vastaajat tyytyväisä tapaan, jolla Bibi hoiti Gazan tilanteen. 74 % heistä ilmoittivat tyytymättömyytensä, 17 % olivat tyytyväisiä. Bibi kuitenkin uskoo asemansa olevan vahvan, eikä näköpiirissä ole tarpeeksi vahvaa korvaajaa. Bibi itse lohkaisi äskettäin, että hän voisi luopua pääministerin tehtävistään, mutta sopivaa henkilöä ei ole.

Horovitz paljastaa, että todellisen huolenaiheen Likudille aiheuttaisi entisen IDF:n komentajan Benny Gantzin siirtyminen politiikkaan. Hänen vielä olematon puolueensa saisi 15 edustajaa Knessetiin, mikä pudottaisi Likudin edustajien määrän 24:än ja sekoittaisi muidenkin puolueitten suosiota.
Horovitz lohduttaa, että entisten politiikkaan siirtyneitten kenraalien suosio on aina ollut korkea ennen vaaleja, mutta putoaa niiden aikana. https://www.timesofisrael.com/israelis-arent-happy-with-netanyahu-but-still-look-to-him-to-solve-gaza/,

Hamasin ja Islamic Jihadin raketit alistivat lähes miljoona kansalaista jatkuvaan epävarmuuteen tulevaisuudestaan, eivätkä nuo terrorijärjestöt käyttäneet järeimpiä rakettejaan, joilla ne yltävät Tel Aviviin ja Jerusalemiin. Horovitzin rauhoittelevat lausunnot pääministerin vahvasta asemasta eivät vähennä millään tavoin Gazan kaistan terrorijärjestöjen aiheuttamaa uhkaa yhä suuremmalle kansanosalle, joka haluaa lopullisia ratkaisuja, eikä vain tilapäisiä rauhanlupauksia, jotka terroristit rikkovat niin halutessaan.
Toisaalta Israelin tulee huomioida Hizbullahin 150 000 ohjuksen aiheuttama uhkakuva, mihin Israelilla ei ole varaa antautua avoimin silmin.

04. UUTISIA LYHYESTI

Alueellisen yhteistoiminnan ministeri Tzachi Hanegbi sanoi Armeijan radion haastattelussa torstaina, että kaksi päivää kestäneet raketti-iskut rajan pinnassa olevia juutalaisyhteisöjä vastaan olivat "minor", vähäisiä.
Hän jatkoi edelleen todeten, että "Hamasin hyökkäys Israeliin oli vähäinen, koska se ei ulottunut Tel Aviviin, jonka merkitys on suurempi kuin raja-kaupunkien ja kylien"; koska "TA on Israelin taloudellinen pääkaupunki".

Hamas ja Islamic Jihad ampuivat 48 tunnin kuluessa 460 rakettia ja kranaattia Gazasta turvallisuusaidan yli israelilaisiin siviilikohteisiin.

Hanegbi, jota pidetään maan korkeimpana ministerinä pääministerin jälkeen, arvioi myös, että valittaessa uutta puolustusministeriä hän on ansioituneempi kuin Naftali Bennett, joka katsoo viran kuuluvan hänelle.

Yesh Atid johtaja Yair Lapid hylkäsi Hanegbin huomautukset todeten: "Ei ole mitään eroa Nahal Ozin ja Tel Avivin asukkaitten välillä". Hän haluaa tällä nostaa Gazan rajan pinnassa olevien juutalaisyhteisöjen merkitystä.
Israelilaisten veri on yhtä punainen ja arvokas, asuivat missä tahansa.
Likudin aktivistit Natan Engelsman ja Benyamin Netanyahu kehottivat samoin Hanebgia muotoilemaan lausuntonsa uudelleen.
Eshkol-alueneuvoston johtaja Gadi Yarkoni tuomitsivat samoin Hanegbin lausunnon.
"Aamuna, jolloin Gazan rajan pinnassa asuvat asukkaat nuolevat vielä haavojaan, ja yrittävät palautua rutiiniin 500 heitä kohti ammuttujen rakettien jälkeen, meidät pakotetaan kuulemaan korkean kabinettiminiterin solvauksia. En muista, koska Hanegbi vieraili Eshkolissa. En muista, koska hän tapasi meitä tai asukkaita kuullen heidän asiansa suoraan. Pyydän häntä tulemaan tänne ja kuuntelemaan asukkaita".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hanegbi-calls-Hamas-attacks-in-the-South-minor-571957,

Pääministerin kanslian virkailijat sanovat, että Netanyahu haluaa tavata Naftali Bennettin kahden kesken tänään torstaina keskustellakseen hänen kanssaan Bennettin vaatimuksista puolustusministerin virkaan.
Bibi tapaa samalla kaikkien hallituspuolueitten johtajat suunnitellessaan seuraavaa siirtoa Libin eron jälkeen.
Jewish Home Knessetin ryhmä kokoontui keskiviikkona, ja laati julkilausuman, jossa se yksimielisesti vaatii puolustusministerin virkaa. Bennett valtuutettiin tekemään itsenäisiä ratkaisuja asiassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254768,

Kulanu-puolueen puheenjohtaja talousministeri Moshe Kahlon suositteli Netayahulle torstaina menemistä pikaisiin vaaleihin.
"Nykyisessä tilanteessa paras vaihtoehto Israelin kansalaisille ja taloudelle on järjestää uudet vaalit mahdollisimman pian" Kahlon sanoi.

Pääministeri sanoo tekevänsä ratkaisunsa kuultuaan kaikkien hallitus-puolueitten mielipiteet. Hän voi joko määrätä uudet vaalit ensi vuoden alussa, tai pyrkiä vakaannuttamaan nykyisen 61 kansanedustajan tuen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254770,

Israelin terrorinvastaisen toimiston entinen johtaja sanoo, että Israel epäonnistui pyrkimyksissään toimia hyväksyttävästi Hamasin kanssa.
"Israel menetti pelottelukykynsä. Hamas määrittelee meille, koska puolustus-ministerimme tulee erota" sanoo prikaatinkenraali (res.) Yechiam Sasson, joka johti aiemmin terrorinvastaista toimistoa.

Hän kertoi Arutz Shevan toimittajalle keskiviikkona, että tulitauko Israelin ja Hamasin välillä on tulosta Israelin väärin ohjatusta toiminnasta viimeisen parin vuoden aikana.
"Se oli pitkän aikavälin kontakti Gazassa, joka johti meidät puolustus-
järjestelmän suosituksesta tulitauon huonoon todellisuuteen. Pitkän aikaa me olemme ottaneet lainoja Islamin terrorin mustilta markkinoilta ja nyt joudumme maksamaan murhaavia korkoja".

Hän arvioi, että "se tosiasia, että suostuimme tulitaukoon, on seurausta avuttomuudesta ja väärästä toiminnasta Hamasia vastaan".
Hän suosittaa, että " vastaan täytyy hyökätä kaiken aikaa – eikä vain seurauksena rakettituleen".
"Kun reagoimme heidän toimiinsa, he ovat jo maan alla; me vain aiheutamme taloudellista vahinkoa. Taistelu terrorismia vastaan on taistella jatkuvasti ja kestävällä tavalla, eikä vain reagoimalla sen toimiin".

Hamasia vastaan voidaan taistella ilman Gazan miehitystä.
"Käsittääkseni IDF:n aktiivisuuden tulee sisältää hyökkäyksiä ilmasta, mereltä ja maalla. En suosittele Gazan miehitystä, se ei tuo toivottuja tuloksia. Meidän tulee käyttää kaikkia tilaisuuksia tehdäksemme kohdistettuja teloituksia. (Hamasin virkailijoita vastaan)" Sasson päättelee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254761,

Hallituksen yhteistoiminnan puheenjohtaja Dudi Amsalem kritisoi kovin sanoin Naftali Bennettin vaatimusta puolustusministerin virasta.
Amsalem sanoo Reshet Bet haastattelussa, että Bennett aiheutti kriisin kritisoimalla Libermanin toimia puolustusministerinä 1.5 vuoden aikana.
"Bennettin vaatimus on liian röyhkeä enkä hyväksy sitä. Suosittelen pääministerille, ettei hän anna puolustusministerin salkkua Bennettille".
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254765,

Useitten kaupunkien entiset johtajat ovat loukkaantuneina seuranneet, miten uuden miehet ja naiset nousevat heidän tilalleen pormestarin virkaan.

Jerusalemin kaupungin pormestariksi valittiin uusintavaalien kautta kahdesta ehdokkaasta Moshe Leonin ja Ofer Berkovichin välillä Moshe Leon, joka sai
6 526 ääntä, Berkovitchin saadessa 3 % vähemmän.
Vaaleja edelsivät monimutkikkaat keskustelut ja tarjoukset uudistuksista puolueiden välillä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5401486,00.html,

USA:n ulkoministeriö tarjoaa 5 miljoonaa USD Hamasin johtajasta Saleh al-Arour, sekä Hizbullahin johtajista Kahlil Yusif Mahmoud Harb ja Haytham Ali Tabatabaei. Myöhemmin Valkoinen Talo määritteli Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin pojan Fawad Nasrallah, jota Iran tukee, terroristiksi, jota syytetään Israelin vastaisista hyökkäyksistä Länsirannalla.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5401508,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 10 -16; Tiberias15 -23; Suolameri 18 -24; Eilat 16 -24 +C-astetta. Tänään tulee vettä, sen jälkeen puolipilvistä tai aurinkoista. Lämpötiloissa ei ole suuria muutoksia.
Muistakaa ottaa mukaan tuulensuojaa ja kevyttä lämpöistä Israelin matkalle. Israelissa on nyt influenssa-kausi.

Tuesday, November 13, 2018

TIISTAI 13.11.2018

TIISTAI 13.11.2018
01. IDF:n erikoisjoukkojen ratsia Gazan alueelle sunnuntai-iltana on peitetty salaisuuden verhoon.
IDF ei suostu kertomaan, mikä oli ratsian varsinainen tarkoitus, vaan toteaa, ettei tarkoituksena ollut Hamas-johtajien teloitus tai sieppaus, eikä myöskään tietojen kerääminen, mutta että "se oli hyvin tärkeä Israelin turvallisuudelle".

Erikoisjoukkojen ryhmä ajoi Gazaan siviiliautossa, kuten Hamas kertoo, mutta se ilmeisesti paljastettiin, ja ryhmä joutui tulitaisteluun Hamasin Qassam joukkojen kanssa. Ryhmä joutui taistelemaan tiensä takaisin Israelin puolelle IAF:n tulituen turvaamana.

Ratsiassa sai surmansa ryhmän johtaja everstiluutnantti M. ja hänen vara-johtajansa haavoittui pahoin; heidän taustoistaan ei haluta kertoa enempää. Olivatko tiedustelutiedot epätarkkoja, vai menikö jotain pahoin pieleen, pysyy toistaiseksi salaisuutena, kuten myös ryhmän koko. Hamas ilmoittaa kuuden Qassam-taistelijan saaneen surmansa taistelussa IDF:n kanssa, niiden mukana Qazzam-joukkojen eteläsiiven komentaja.

Kuten oli odotettavissa, Hamas vastasi ratsiaan ampumalla Israelin siviilikohteisiin maanantaista lähtien 300 rakettia, ja pienen tulitauon jälkeen jatkaneen keskiyön jälkeen ampuen 70 rakettia lisää.
Iron Dome torjuntapatteristo tuhosi niistä 100, loput putosivat aukeille alueille. Iron Dome laskee lähestyvän raketin lentoreitin, eikä tuhlaa vasta-ohjuksiaan raketteihin, joista ei näytä olevan vaaraa ihmisille.

Useat raketit läpäisivät torjuntatulituksen ja osuivat asuntorakennuksiin. Ashkelonissa raketti osui asuntokerrostaloon surmaten 40-ikäisen miehen ja haavoittaen hengenvaarallisesti hänen vaimoaan. Kaikkiaan 50 israelilaista hoidettiin heidän vammojensa vuoksi maanantaina, useimmat niistä pieniä.

Rakettitulitus laantui 1.30 aikaan tiistaiyönä, mutta alkaen uudelleen 4.00 aikaan, jolloin hälytyssireenit alkoivat soida uudelleen useissa yhteisöissä varoittaen lähestyvistä raketeista.
4.30 aikaan Gazasta ammuttu Cornet PST-ohjus osui bussiin, josta vain hetkeä aiemmin IDF:n 50 sotilaan osasto oli poistunut. Bussin kuljettaja jäi kuitenkin bussiin ja joutui räjähtäneen ohjuksen silpomaksi haavoittuen pahoin. Bussi oli paikoitettu Black Arrow muistotaulun viereen lähellä Kfar Azza kibbutsia.

IDF sanoo tiedotteessaan iskeneensä 150 kohteeseen Gazassa maanantaista lähtien, mukaan lukien sekä Hamasin että Islamic Jihadin iskukohteet, osa niistä hyökkäystunneleita, joista tuhottiin kolme, monikerroksinen rakennus, jossa sijaitsivat Hamasin sotilastiedustelun keskus ja Al-Aqsa TV-asema.

Hamasin sotilassiiven izza din Al-Qassam tiedottaja antoi uhkauksen, jonka mukaan uudelleen alkava rakettituli tulee kohdistumaan syvemmälle Israeliin, jos taistelut jatkuvat. "Ashkelon oli vain varoitus siitä, mitä seuraa".
Toinen Hamasin tiedottaja uhkasi uusien pommitusten kohdistuvan Ashdodiin ja Beershebaan. "Marttyyrien veri ei vuoda turhaan".

IDF:n tiedottaja antoi oman varoituksensa kovemmista iskuista Gazan kohteita vastaan.

IDF:n tiedottaja everstiluutnantti Jonathan Conricus sanoi, että armeija lähettää uusia jalkaväkijoukkoja sekä torjuntapatteristoja ja tiedustelu-yksiköitä Gazan rajan tuntumaan. "Me tulemme jatkamaan iskujamme ja vastaamaan Gazan terrorijärjestöille kuuluvia sotilaallisia kohteita vastaan. Tarkoituksemme on tehostaa niitä tarpeen mukaan".
"Hamas on tietoinen iskukohteistamme, ja siitä, mikä on hinta konfliktista IDF:n kanssa" lisäsi toinen IDF:n tiedottaja prikaatinkenraali Ronen Manelis.

Maanantai-iltapäivänä kerrotaan useiden panssarivaunujen ja muiden sotilaallisten ajoneuvojen siirtyvän Gazan rajan tuntumaan. IDF määräsi alueelle aiemmin jalkaväkipataljoonien ja ilmatorjuntapatteristojen siirtämiseksi alueelle maanantaiaamusta lähtien.

IDF sulki ennaltaehkäisevänä toimena koulut Negevin keskiosissa ja Laakiis-alueilla, kuten myös Beershebassa.
Bisnestoiminta keskeytetään Gazaan rajoittuvilla alueilla mukaan lukien hallituksen virastot, ellei niiden katsota olevan välttämättömiä.
Kaikki yli 300 hengen kokoontumiset on kielletty maan eteläosissa maanantaista tiistaihin. Kauempana – Negevin ja Laakiin alueilla - sijaitsevat liiketoimet voivat jatkua, jos niillä on pommisuojat lähettyvillä.

Hamas asetti useita tarkastuspisteitä Gazaan estäen pääsyn Israelin puolelle, joka koskee myös ulkomaisia journalisteja ja paikallisia liikemiehiä sekä joitakin avustus-henkilöitä "turvallisuustilanteen vaatimusten vuoksi". https://www.timesofisrael.com/sides-gird-for-fresh-fighting-after-dozens-of-rockets-gaza-airstrikes-overnight/,
https://www.timesofisrael.com/video-shows-bus-hit-by-missile-minutes-after-soldiers-disembarked/,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5398633,00.html,

02. Pääministeri Netanyahu palasi kiireesti kesken tärkeitä henkilökohtaisia tapaamisia maailman johtajien kanssa Pariisissa, mukaan lukien USA:n presidentti Trump sekä Venäjän presidentti Putin. Näitä tapaamisia ei ollut etukäteen järjestetty, ja siksi ne olivat tai vähemmän olalle taputuksia kuin varsinaisia keskusteluja.
Pääministerillä ei ole virallista varaministeriä, joka toimisi pääministeri arvovallalla, mikä tuli selvästi ilmi Bibin Pariisin matkan yhteydessä.

Israelissa ihmetellään edelleen, kuka lopulta oli vastuussa ilmeisen huonosti suunnitellusta tai harkitusta Gazan ratsiasta, kun otetaan huomioon tosiasiat. Kairon neuvottelujen tulitauosta tai pitkän ajanjakson aselevosta kerrotaan olevan lähes valmiit, ja toiseksi Israel salli 15 miljoonan USD suuruisen setelisumman kuljettamisen kolmessa matkalaukussa Gazaan samana päivänä tietämättä, kuka on vastuussa rahojen käytöstä.

Ehkä tämä on korkeampaa diplomatiaa, jota kansa ei ymmärrä, mutta oliko tässä tapahtunut koordinoinnin puute pääministeri ja puolustusministerin välillä, kuten joku epäilee?
Debkafile (DF) kyselee artikkelissaan, mitä IDF:n tulee tehdä alentaakseen Hamasin arvovaltaa yli 400 raketin jälkeen? Hamas jo iloittelee nöyryyttäessään Israelin kaikkivoipaa armeijaa maailman silmien alla.

DF yrittää arvioida, oliko IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Gady Eisenkot mukana sopimassa ratsiasta, ja onko hän yhdessä pääministerin kanssa lopultakin taipuvainen voittamaan edes yhden sodan Hamasista?
Netanyahu vakuutti viimeksi Pariisissa tekevänsä kaikkensa uuden sodan estämiseksi Gazan kaistan terrorijärjestöjen kanssa. Mutta onko pysyvän rauhantilan saavuttamiseksi Hamasin kanssa muuta keinoa, kuin sen hallinnon kaataminen?

DF arvioi, että Hamasin sodasta päättää yksi johtaja Yahya Sinwar, joka johtaa Israelin vastaista taistelua, sekä rauhan että sodan vallitessa. "Sinwar jatkaa peukaloruuvin vääntämistä saadakseen yhä uusia myönnytyksiä viholliselta, joka ei halua sotaa ja tunnustaa sen julkisesti", kuten DF sanoo.
https://www.debka.com/will-israel-do-what-it-takes-to-degrade-hamas-after-400-rockets/,

03. HalTurner Radioshow välittää jatkuvaa tilannearviota Gazasta, otteita siitä.
HalTurner varoittaa, että osa materiaalista on tarkistamatonta.

Klo 10 08, Useimmat kansalaiset Israelin eteläosissa on määrätty välittömästi siirtymään pommisuojiinsa.
15 minuutin aikana ammuttiin Gazasta 57 rakettia.

Klo 10.13, Kaikkien Israelin uutiskanavien erityisreportterien raportteja ei voida välittää Gazan rajakaupungeista raskaitten raketti-iskujen vuoksi.

Klo 10.16, IAF hyökkää Gazan alueella parasta-aikaa.
30 minuutin aikana ammuttiin Gazasta 130 rakettia.

Klo 10.25, tähän mennessä 165 rakettia. (aamupäivän aikana)
Punainen varoitussireeni soi kaikkialla Israelin eteläosissa kymmenien rakettien iskiessä kohti Israelia; Sderot, Netivot, Beersehba, Sdot Negev, Ashkelon beach, Shaar HaNegev ja Eshkol ovat kohteina.

Klo 10.31, Sireenit soivat aina Suolamerelle ja Jerusalemiin saakka, joihin Hamasin hankkimat pitkän matkan raketit yltävät. (en ole kuullut ääntä)
Artikkelissa todetaan, että nämä ovat pisimmät ja jatkuvat raketti-iskut juuri tähän aikaan, mitä Gazasta on koskaan ammuttu Israeliin.
Useita ihmisiä on haavoittunut, jotkut heistä hengenvaarallisesti.
Kiivas rakettituli estää haavoittuneiden evakuoimista.
Sderotissa raketti osui asuntorakennukseen, useita haavoittuneita.

Artikkelin mukaan Kairon rauhanneuvottelut loppuivat 80 minuuttia sitten, jonka jälkeen "Hamas päätti aloittaa raketti-iskut, jotka kiivastuvat, ellei IDF lopeta ilmaiskujaan Gazan kaistalla", kuten Hamas uhkaa. Raporttiin kuuluu kartta piirros, josta selviää raketti-iskujen kohteet.

Klo 10.47, Ashkelonin ja Beersheban asukkaita kehotetaan pysymään suojatiloissa. Valkoinen Talo asettaa uutissulun loppupäiväksi.

Klo 11.05, Rakettituli jatkuu, IDF asentaa tykistöä paikoilleen

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoittaa laajasta sotilasoperaatiosta Gazassa ja vaatii osapuolia palaamaan tulitaukoon. IDF valmistautuu kaikkien reservien kutsumista asepalvelukseen.

Klo 11.08, Kotirintama kehottaa kaikki pommisuojat avattaviksi 40 km:n päässä Gazasta.

Klo 11.10 Netanyahu vietiin kiireesti IDF:n maanalaiseen komentokeskukseen Tel Avivissa raketti-iskujen jatkuessa.
Raketti osui asuntotaloon Ashkelonissa.
Hamasin ja Jihadin jatkaessa rakettitulitustaan Gazasta Israelin siviilikohtaisiin niiden pelätään aiheuttavan massoittaen haavoittuneita ja useita kuolleita.
Viimeiset raketit iskivät 70 km:n päähän Gazasta.

HalTurner kysyy aiheellisesti, jos Hamas ja Jihad saavat aikaan tällaisen kaaoksen Israelissa, mitä saavat aikaan Hizbullahin 150 000 +/- ohjukset, jotka ulottuvat Dimonaan saakka, ja joita Iranin avustuksella päivitetään varustamalla entiset ohjukset GPS tai tutkaohjauksella? http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3431-ongoing-500-missiles-mortars-fired-into-israel-from-gaza-today-israeli-armor-being-moved-to-gaza-all-idf-reserves-activated,

04. UUTISIA LYHYESTI

Hallituksen johtavat ministerit kokoontuvat IDF:n maanalaisissa komentokeskuksen tiloissa rakettitulen jatkuessa Gazasta Israelin siviili-kohteisiin. IDF valmistautuu reservien kutsumista asepalvelukseen.
IDF antoi luvan työpaikoille ja kouluille jatkaa toimintaansa, jos niillä on pommisuoja välittömässä läheisyydessä.

Ashkelonissa raketin tuhoaman asunnon asukas oli palestiinalainen, 48-vuotias Mahmoud Abu Asbah, Halhulin kaupungista Hebronista pohjoiseen.
Iskussa haavoittui lisäksi 8 ihmistä; 2 naista hengenvaarallisesti.
https://www.timesofisrael.com/as-rocket-attacks-persist-idf-says-its-preparing-to-recruit-reservists/,

Hallituksen ministerien jatkaessa keskustelujaan maan alla Tel Avivissa, virkailijat sulkevat yhteydet YK:n ja Egyptin tarjoamaan tulitaukoon.
"Me emme keskustele tulitauosta" sanoi korkea viranomainen, jolla ei ole lupaa puhua asiasta.
"Yli 400 raketin ja kranaatin terroristien tulitusten jälkeen Gazasta eteläosiin 24 tunnin aikana, Jerusalem on päättänyt, ettei se tässä vaiheessa käytä enempää Egyptin kuin YK:n lähettilään Nickolay Mladenovin tarjoamia välitys-palveluja räjähdysalttiin tilanteen laukaisemiseksi".

Muutamat ministerit vaativat sotilaallisten toimien voimistamista Gazan terrorijärjestöjä vastaan.
Pääministeri Netanyahu on useaan kertaan vakuuttanut pyrkivänsä "välttämään tarpeetonta sotaa", mutta painottaa silti, ettei Israelilla lopulta voi olla muuta mahdollisuutta laaja-alaisen sotilasoperaation ohella saadakseen Gazan terrorijärjestöt suostumaan aselepoon. Hänen viimeistä kantaansa ei tiedetä, mutta se selvinnee iltapäivän kuluessa.

YK:n lähettiläs Mladenov twiittasi maanantai-iltana: "YK työskentelee läheisesti Egyptin kanssa varmistaakseen Gazan peräytymisen kuilun partaalta. Tilanteen kiihtyminen viimeisen 24 tunnin aikana on erittäin vaarallinen ja vastuuton. Rakettitulen tulee loppua; hillintää vaaditaan kaikilta. Kaikkia keinoja on käytettävä väkivallan spiraalin estämiseksi".

Äänenpainot ovat kummassakin leirissä tinkimättömät, Hamasin uhatessa ulottaa iskunsa Tel Aviviin ja Jerusalemiin, sekä Suolamereen ja Arakin kaupunkiin, ellei Israel suostu sen vaatimuksiin. https://www.timesofisrael.com/israel-rejects-international-mediation-as-cabinet-meets-to-discuss-gaza/,

Ashkelonissa siviiliasunnon tuhonneen ja siinä asuneen iskun kohteeksi joutuneen pariskunnan naapurit sanovat löytäneensä surmansa saaneen miehen ja hänen pahoin haavoittuneen vaimonsa tunnin kuluttua rakennusjätteiden alta siitä, kun poliisi ja palomiehet lähtivät asunnosta.
Se ei osoita kovin huolellista toimintaa, mutta kaikki lienevät enemmän tai vähemmän shokissa tilanteen yllättävästä kiihtymisestä sodaksi. https://www.timesofisrael.com/ashkelon-couple-was-only-found-under-rubble-an-hour-after-rocket-strike-report/,

Vuoden 2022 maailmancupin järjestäjämaa Qatar voinee joutua pyytämään naapurimaitaan osallistumaan kisavieraiden majoittamiseksi, jota ne ovatkin jo tarjonneet. Päätöstä ei ole vielä tehty, mutta piskuinen Qatar voi olla pakon edessä.
Kysyttäessä, voisiko osa tiimistä majoittua Iraniin, kisojen pääorganisoija Hassan Al-Thawadi sanoi Qatarin saaneen useita tarjouksia mailta, jotka haluaisivat osallistua projektiin.

"Se on osa operatiivista suunnitelmaa, mutta ilmeisesti päätöksen tulee tekemään FIFA. Mitään ei ole päätetty, mutta keskusteluja jatketaan".
Iranin hyväksyminen yhdeksi kisojen järjestäjämaaksi tulisi eittämättä suuresti kasvattamaan Iranin arvostusta ja avustamaan sen taloutta USA:n pyrkiessä eristämään sitä kansainvälisesti. https://www.timesofisrael.com/tiny-qatar-may-have-iran-host-world-cup-teams-in-2022/,

Poliittiset tahot ennakoivat, että iskut Gazassa Hamasin ja Jihadin kohteita vastaan jatkuvat, mutta suurta sotilasoperaatiota ei järjestetä.
Hallituksen ministerit saavat up-to-date informaatiota sotilasjohtajilta. Puolustusjärjestelmä esitti jo eilen pääministerille ja puolustusministerille mahdollisista toimista, sekä arviot niiden eduista ja haitoista kussakin tapauksessa.

Poliitikot ovat tietoisia otollisesta tilaisuudesta, mutta se on lyhyt. Tällä hetkellä USA tukee Israelia ja useat Euroopan maat ovat tuominneet Hamasin, mutta "YK ja Egypti painottavat Israelin vastuuta voimakkaampana ja vastuuntuntoisempana toimimaan aikuisen tavoin". Egyptin tarjous hillitä Hamasia tuntuu epärealistiselta kovien kokemusten valossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254658,

Kansallisen turvallisuusinstituutin johtaja Amos Yadlin varoittaa pääministeriä ja hallitusta, ettei entisen kaltainen koputus katolle menetelmä, jota harjoitettiin edellisissä sodissa ennen ilmaiskua, ole oikeaa puolustus-politiikkaa, eikä viholliselle saa ilmoittaa etukäteen, mitä aikoo tehdä.
Hän suosittaa "todella vakavasti Hamasia vahingoittavan iskun antamista, sen sotilaallista siipeä izz din al-Qassam vastaan, ja sen täytyy tapahtua yllätyksenä".
"Olisi tietenkin hyvä, että vältyttäisiin siviilien vahingoittamiselta, mutta sodassa se ei ole aina mahdollista, siviiliuhreja tulee, mutta se ei ole sodan päämäärä eikä tarkoitus", Yadlin spekuloi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254657,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 12 -18; Tiberias 14 -22; Suolameri 19 -28; Eilat 17 -28 +C-astetta, tänään puolipilvistä, huomenna ja ylihuomenna luvataan sadetta. Lämpötilat laskevat, Jerusalem 9 -15 C-astetta huomenna.

USA:ssa Kaliforniassa raivokkaissa maastopaloissa on menehtynyt 42 ihmistä, mutta 220 ihmistä on kadoksissa.
Maastopalon alkusyytä on pyritty selvittämään, mutta yhtenä mahdollisuutena on esitetty tuliperäisestä maasta nousevat metaanikaasut, joitten johdosta tulipaloissa esiintyy selvittämättömiä ilmiöitä, kuten tulisoihtuja kohti taivasta. 370 rakennusta on tuhoutunut ja 200 000 ihmistä on evakuoitu Kalifornian eteläosissa Malibu rannikolla, länteen Los Angelesista.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6382769/Northern-Californias-Camp-Fire-deadliest-state-death-toll-climbs-42.html,

Sunday, November 11, 2018

SUNNUNTAI 11.11.2018

SUNNUNTAI 11.11.2018
01. Israel on toistaiseksi pidättäytynyt tarkemmin analysoimasta USA:n väli-vaalien tuloksia ja niiden vaikutusta Israelin ja USA:n suhteisiin odottaessaan tilanteen selkenemistä ja tulosten lopullista vahvistusta, jota voitaneen odottaa vielä jonkin aikaa paljastuneitten väärinkäytösten ja – rikosten vuoksi.

Ynetnews.com analysoi Itamar Eicherin laatimassa artikkelissa todeten, että vaikka Israelin virkailijat uskovat republikaanien valvoman senaatin jatkavan Israelille myönteistä kantaansa, kongressin edustajainhuoneen (House) suhtautumiseen vaikuttavat huonetta hallitsevan Demokraattisen puolueen uusien jäsenten palestiinalaisille myönteiset kannanotot.

Pääministerin kanslian apulaisministeri Michel Oren uskaltaa kuitenkin esittää omana kantanaan, että Republikaanisen puolueen edustajainhuoneen menettäminen tulee vaikuttamaan siihen, että USA:n presidentti Donald Trump tulee investoimaan enemmän aikaa ulkomaan suhteisiin ja tulee esittämään "vuosisadan diilin" nimellä kulkevan suunnitelmansa, jolla on tarkoitus edistää rauhaa Lähi-Idässä ja selvittää Israelin ja PA/PLO:n välinen konflikti.

Oren olettaa, että välivaalit pakottavat Israelin keskittymään enemmän ponnisteluun demokraattisten ja liberaalien juutalaisten vastustamiseen.
Edustajainhuoneen tilannetta sekoittaa se, että useita Amerikan muslimeja, jotka ovat julkistaneet Israelin vastaisia kommenttejaan, on valittu kongressin edustajainhuoneeseen Demokraattien listalla.

Israelia kannattavat demokraatit tulevat kuitenkin johtamaan useita huoneen alakomiteoita. Juutalainen kongressinjäsen Eliot Engel johtaa vaikutus-valtaista ulkomaan asioitten alakomiteaa. Kaikkiaan viisi juutalaista demokraattia tulevat johtamaan alakomiteoita, näistä mainitaan Kalifornian edustaja Adam Schiff, joka johtaa tiedustelun alakomiteaa.

"Aika tulee ratkaisemaan, vaikuttaako kongressin muuttuminen USA:n sisäiseen ja ulkoiseen politiikkaan. Kongressin ulkomaan asioitten komitean jäsenet ovat olleet kriittisiä Israelille. Jos Israeliin kriittisesti suhtautuvia jäseniä valitaan sisäisiä asioita käsitteleviin komiteoihin, se osoittaa, ettei Demokraattisen puolueen johto ole kiinnostunut konfliktista Israelin kanssa", arvioi Israelin New Yorkin konsuli Dani Dayan.

Dayan sanoo tavanneensa muutaman kuukauden aikana lähes kaikki uudet kongressin jäsenet New Yorkissa, New Jerseyssä ja Pennsylvaniassa luodakseen yhteiset työsuhteet heidän kanssaan. Samoin on tehnyt Israelia kannattavan AIPAC:in jäsenet potentiaalisia kongressin vaaliehdokkaita.
Demokraattien taholta todetaan, että monet sen kongressiin valituista jäsenistä ovat Israelille myönteisiä. Varoituksen ääniä kuitenkin kuullaan, joissa Demokraattisen puolueen todetaan siirtyvän enemmän vasemmalle, ja sen Israel-vastaisen mielialan nousevan.

Tulevaisuutta ajatellen Israelin suurin huoli on Amerikan ei-juutalaisen nuorison Israel-vastaisuuden aktivoituminen.
Suoritetun tutkimuksen mukaan nuorison osallistuminen äänestämiseen on noussut 50 % verrattaessa edellisiä vaaleja viimeiseen.
Vuonna 2020 nuorten potentiaalisten äänestäjien määrä on 22 miljoonaa.

Nuoret äänestäjät yleensä katsovat Israelin edustavan miehittäjää tai ainakin sortajaa ja sen uskotaan vaikuttavan seuraavissa presidentin vaaleissa 2020. Toiseksi demokraattien ehdokkaat saavat tukensa pienistä lähteistä, minkä johdosta johtavien juutalaisten lahjottajien merkitys vähenee.

79 % Amerikan juutalaisista äänesti Demokraattista puoluetta. Useimmat sanovat, ettei Israel ole ollut heidän kiinnostuksen kohteena, vaan seuraavat sisäisten, etenkin sosiaalisten, ongelmien ratkaisemista.

Amerikan liberaalien painostusryhmä JStreet sanoo saavuttaneensa suuren voiton, sillä 120 sen tukemista ehdokkaista tulivat valituiksi. Ryhmän johtaja Jeremy Ben-Ami sanoo "suuren osan äänestäjistä, mukaan lukien Amerikan juutalaiset, vahvistavat Amerikan demokraattisia arvoja ja sen kykyä esittää vastuullisia johtajistoa maailmalle. Torjuessaan useita Trumpin kannattajia USA:n kansalaiset sanoivat: ei vihalle, ei rasismille, ja ei vaihtoehtoista sotaa Lähi-Idässä. He valitsivat kongressin, joka toimii vastuullisesti hillitessään Trumpia ja hänen politiikkaansa". https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5392974,00.html,

Florida tulee järjestämään uudet konevaalit kahden eniten ääniä saaneiden ehdokkaitten välillä senaattiin. Floridan kuvernöörin Rick Scottin 12 500 äänen enemmistö kilpailijaansa demokraattien senaattoriin Bil Nelsoniin kapenee ja oli lauantaiaamuna 0.15 %.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5396045,00.html, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5391653,00.html,

02. Gazan rajan tuntumassa asuvat israelilaiset alkavat katsoa kärsivällisyytensä huvenneen lähes olemattomiin Gazan Hamasin jäsenten jatkaessa Israelin maan polttamista – viikon vaihteen aikana todettiin 9 uutta Gazasta ammuttujen tulipallojen aiheuttamaa maapaloa – ja IDF:n ja hallituksen venkoilun vuoksi pystymättä ratkaisemaan, miten vastata ilman sodantulistusta Hamasin aloittamaan sotaan Israelin maata vastaan.

Viimeinen niitti oli perjantaina Gazasta Israeliin soluttautuneen tuho-polttajan sytyttämä muovikatoksella varustetun kasvihuoneen sytyttäminen tuleen, joka paloi kokonaan tuhoten omistajan työvälineet ja lämmitys- ja kastelu asennukset aiheuttaen kuukausien kestävän tuotantokatkoksen ja omaisuutensa menetyksen. Asukkaitten mukaan arabi oli soluttautunut Israelin puolelle useita kertoja ennenkin, vaikka IDF:n johto pyrkii tyynnyttelemään todeten, että tuhopolttaja tunnetaan ja pidätetään.

Osoittaakseen tarvitsevansa toimia tyhjien lupausten asemesta asukkaat estivät tarvikkeita ja öljyä kuljettavan rekkakolonnan pääsyn Israelista Gazaan Kerem Shalomin rajaterminaalin kautta.
Gazan kaistaa vuodesta 2007 hallinnut terrorijärjestö Hamas sanoo oikeudekseen jatkaa "väkivallattomia mielenosoituksia, eli paluumarsseja" Gazan turva-aidan varrella, jotka ovat jatkuneet 30.04. lähtien.

Gazassa arvioidaan asuvan n. 1.8 miljoonaa palestiinalaista, joiden elin-olosuhteet ovat kehittyneet lähes kaaosmaisiksi infrastruktuurin pettäessä, juomakelpoisen veden loppuessa, sähkön jakelun toistuvasta katkeilusta ja yleisestä terveydenhuollon ja ruoka- ja kulutustavaroiden puutteen vuoksi. Työttömyys on suuri etenkin nuorten parissa, mikä tukee sopivasti Hamasin puoltamia "päivittäisiksi kehittyneitä mielenosoituksia IDF:ä ja miehittäjää vastaan", kuten heidän iskulauseissaan todetaan.

Egypti johtaa Kairossa jatkuvia tulitauko- ja pitkän aikajakson aselepo-neuvotteluja Hamasin edustajien kanssa - PA/PLO ja Israel eivät osallistu niihin suoraan, mutta seuraavat niitä tiiviisti.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vastustaa niitä seuraten kateellisena Hamasin nousua uutisraporttien otsikoihin, ja sanoo, ettei Hamasilla ole mitään oikeutta neuvotella PA:n arabien puolesta.

IDF sanoo vastauksessaan "aloittaneensa soluttautumisen tutkimukset ja seuranneensa soluttautujaa ennen hän murtautumistaan aidan läpi. Hänen askeleitaan seurattiin kaiken aikaa, ja paikalle lähetettiin suuri sotilasosasto, joka toimi yhdessä siviilien turvallisuusmiesten kanssa. Ne piirittivät alueen, jonne soluttautuja oli päässyt, n 500 m Israelin puolella", kertoo IDF.

IDF sanoo, ettei soluttautuja päässyt kilometriä lähemmäs Hof Ashkelon alue-neuvoston alueella Netiv HaAsaran yhteisöä, mutta asukkaat sanovat hänen tulleen muutaman kymmenen metrin päähän heidän kodeistaan, kuten Hadashot TV-uutiset kertoi.
Soluttautuja onnistui hämäämään sotilaita Hamasin arabien järjestämän mielenosoituksen aikana, johon osallistui 12 000 Gazan arabia, päästen ilmeisen huomaamatta aidan läpi palavien autonrenkaitten aiheuttaman savun vuoksi. Sotilaat vastasivat mellakan torjuntavälinein ja kyynelkaasu-raketein arabien pommittaessa heitä käsiaseilla ja pommeilla. Samaan aikaan Gazasta lähettiin lukuisia tulipallotyppäitä Israelin puolelle sytyttäen 9 maastopaloa.

Hamasin antamien tietojen mukaan 1 mielenosoittaja kuoli ja 37 haavoittui. Näitä mielenosoituksia on jatkettu maaliskuun 30. päivästä lähtien, eikä IDF ole löytänyt keinoa niiden lopettamiseksi ilman sotaa, jota se ei halua.

IDF:n tiedottaja sanoo armeijan pidättäneen soluttautujan n. km:n päässä juutalaisyhteisöstä ja luovuttaneen hänet Shin Betin kuulusteltavaksi.

Kasvihuoneen omistaja Udi Dreilich totesi Wallah!-uutistoimistolle kasvihuoneen polttamisesta aiheutuneen satojen tuhansien NIS vahingot, ja että arabi soluttautuminen huomaamatta metrien päähän heidän kodeistaan herättää kysymyksen yhteisön turvallisuudesta. "Joku toinen voisi päästä turva-aidan läpi pommeilla ja rynnäkkökivääreillä varustettuna ja ottaa panttivankeja juutalaisyhteisöistä, tai suorittaa massamurhan siellä", mikä on ollut potentiaalinen mahdollisuus alusta lähtien.

AP sanoo omien laskelmiensa mukaan, että rajan mielenosoituksissa 150 Gazan arabia on saanut surmansa. Hamasin mukaan surmansa saaneiden lukumäärä on 217 ja kasvaa päivittäin. Haavoittuneita on useita tuhansia.
https://www.timesofisrael.com/southern-residents-block-gaza-cargo-crossing-in-protest-of-violence/,

03. UUTISIA LYHYESTI

Euroviisu2018 kilpailun voittajan Netta Barzilain Euroopan kiertue on joutumassa pahan rasistisen tulituksen kohteeksi.

Euroopan BDS ryhmä sanoo pahaenteisesti antavansa "apartheid-valtion lähettiläälle Netta Barzilaillle, vuoden Euroviisun 2018 voittajalle, lämpimän BDS-vastaanoton vieraillessaan, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä ja Englannissa".

BDS liike kiihottaa kaikkia BDS-liikettä tukevia järjestöjä boikotoimaan Netta Barzilain Euroopan kiertuetta, joka alkaa maanantaina. Hän tulee kiertueellaan toistamaan voittoisan viisunsa "Toy" vierailukohteissaan.

BDS sanoo "vastoin aiempia periaatteitaan boikotoivansa Barzilain kiertuetta, koska se on osa Israelin apartheid-valtion PR-toimintaa".
Sen harjoittama rasistinen boikotti on kaksitahoinen; se painostaa ja jopa uhkailee esittäviä taiteilijoita esiintymästä Israelissa, ja toiseksi se pyrkii kaikin tavoin estämään israelilaisia taiteilijoita esiintymästä ulkomailla.

BDS:n tuhoisan rasistiset toimet ovat lisääntyneet israelilaisia taiteilijoita vastaan, kuten Idan Raichel, Asaf Avidan ja Batsheva Dance Company, joiden esityksiä vastaan BDS järjestöt järjestävät protesteja ja mielenosoituksia ulko-mailla – mukaan lukien somessa järjestetyt kampanjat sekä mielenosoitukset heidän esiintymisensä aikana.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5396464,00.html.

Israelin Saksasta Thyssengroup telakalta tilaamien sukellusveneiden kaupat ovat edelleen lehtien otsikoissa niiden yhteydessä poliisin havaitsemien väärinkäytösten ja korruptiosyytösten vuoksi. On huomattava, ettei telakan virkailijoita ole epäiltyjen joukossa, ja siksi Israelin tilaamien uusien veneiden rakennustyöt jatkuvat keskeytyksettä, joskin epämiellyttävässä ilmapiirissä.

Poliisi sanoo tutkimustensa ns. 3000-tapauksessa valmistuneen ja syyttää useita pääministeriä lähellä olleita henkilöitä lahjonnasta tai siihen verrattavista rikollisista toimista.
Pääministeri Netanyahu on kuitenkin näissä poliisin erityisryhmien tutkimuksissa todettu tai jätetty koskemattomaksi, mikä on herättänyt laajaa tyytymättömyyttä sekä hallituksen sisällä että oppositiossa.

Oppositiopuolueet Labor ja Yesh Atid vaativat Netanyahua eroamaan. Labor puolueen puheenjohtaja Avi Gabbay syytti Netanyahua koskevien epäilysten lähentelevän maanpetosta.

Netanyahun johtama Likud puolue iski torstaina takaisin sanoen pääministeriä vastaan nostettujen epäilysten romahtaneen todellisuuden edessä. Likudin lausunnossa esitetään jopa "osanottoa Yesh Atid-johtajalle Yair Lapidille ja Labor-johtajalle Avi Gabbaylle, jotka taas kerran näkevät toiveittensa romahtavan voidakseen kaataa Netanyahun hallituksen väärien syytösten kautta".
https://www.timesofisrael.com/likud-slams-opposition-for-linking-netanyahu-to-submarine-bribery-probe/,

Järjestetäänkö Israelissa ennenaikaiset vaalit? Sitä kyselevät monet sekä Israelissa että ulkomailla. Bibi lupasi tehdä päätöksensä kuntavaalien mentyä ohi, ja nyt olisi sopiva aika siihen.

USA:n hallituksen nimittämän tiimin laatima "vuosisadan diili" odottaa Bibin päätöstä, ja Bibi puolestaan odottaa sen julkistamista.
Likudin ministerit lohkaisivat lonkalta kolme kysymystä, joita kaiken tietävät likudistitkaan eivät tiedä: Milloin Bibi julkistaa päätöksensä vaaleista; milloin USA julkistaa vuosisadan diilinsä, ja koska Messias saapuu.

Viimeisin ongelma on ollut haredikansan asevelvollisuuslaki, jolla on määrätty aikataulu, mutta mainosvalojen ulkopuolella käytävien neuvottelujen uskotaan onnistuvan sovun löytymiseksi ja vaalien välttämiseksi joulukuun toiseen päivään mennessä.
Säännön mukaisesti vaalit pidetään vasta ensi vuoden syksyllä. https://www.jpost.com/Israel-News/The-guessing-game-Will-Israel-have-early-elections-571423,

Israelissa kysellään taas ahdistuneina: "Milloin Messias tulee? Olemme odottaneet Hänen tuloaan jo kauan, eikä Häntä vaan näy".
Ehkä vika onkin siinä, että Hän on ollut läsnä kaiken aikaa, mutta juutalaiset eivät tunne Häntä, sillä he odottavat vääränlaista Messiasta. He hylkäsivät Hänet 2000 vuotta sitten, miten käynee nyt, kun Hän lopulta tulee? http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/22986,

Jordaniassa jatkuneet kaatosateiden aiheuttamissa tulvissa sai surmansa 12 ihmistä, mukana israelilainen turisti. Petran kaupungista evakuoitiin 3 700 ihmistä tulvilta turvaan.
Israelissa pelastusjoukot onnistuivat pelastamaan kaikkiaan 20 ihmistä Negevistä, jonne he olivat menneet patikoimaan vastoin poliisin suosituksia ja säävaroituksia.
https://www.jpost.com/Israel-News/Three-Israelis-lost-communication-in-Jordan-floods-571520,

Jos Gaza vähän rauhoittuukin, Länsiranta nousee seuraavaksi kohteeksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5394945,00.html, https://www.timesofisrael.com/abbas-trumps-peace-plan-will-fail-balfour-declaration-a-conspiracy/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 10 -18; Tiberias 16 -26; Suolameri19 -27; Eilat 17 -28 +C-astetta, tänään luvataan sateita, vaikka aurinko paistaa, loppuviikolla puolipilvistä, hieman lämpenevää.

Floridassa jatkuvat hallitsemattomat maastopalot, jotka ovat ajaneet 300 000 ihmistä evakkoon, mutta vastaanottokeskukset ovat täynnä. Ainakin 9 ihmistä on menehtynyt liekkeihin, ja määrä tulee kasvamaan. Ainakin 100 neliömailia Kalifornian eteläosasta on palanut, monet elokuvajulkkikset ja näyttelijät sekä muuten vain äveriäät henkilöt ovat menettäneet palatsinsa. Kaliforniaan julistettiin hätätila perjantaina ennen Trumpin Pariisin matkaa,
jonne myös Netanyahu meni tapaamaan Macroa, kun Putin ei halunnut tavata häntä, Trumpista ei ole tietoa.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6374985/Evacuees-turned-away-overflowing-shelters-300K-residents-flee-California-wildfires.html, https://www.timesofisrael.com/death-toll-up-to-at-least-23-in-california-town-devastated-by-wildfire/,

Valtatie no 90 on poikki kaatosateitten vuoksi, tie romahti useiden metrien pituudelta Kidronjoen lähellä ja liikenne suljettiin kumpaankin suuntaan. https://www.timesofisrael.com/flash-flooding-collapses-part-of-route-90-near-dead-sea/,